Griekenland - Kreta, 8 dagen Wandelen langs de spectaculaire zuidkust

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en pensions

Met de zee aan je voeten over prachtige paden langs een van de mooiste kusten van Europa. Witte zandstranden, marmeren kliffen en zoet water bij de branding. Uitkijken over blauwe zee en blauwe luchten. Via spectaculaire oleander-kloven een uitstapje naar het ruige binnenland. Via de Samaria-kloof en een kustpad volgt de fraaie finale door de Aradena-kloof, authentiek Anopolis en het idyllisch gelegen Loutro. Genieten van Griekse hapjes op terrasjes aan zee.

Je maakt er een tweeweekse Kreta-reis van door voorafgaand aan deze reis 'Kreta Sfakia' te kiezen.

Uniek aan deze reis

 • Autovrij Loutro aan zee
 • De hoogvlakte van Omalos
 • Idyllische strandjes
 • Mooiste kustpad van Europa
 • Samaria-kloof en andere canyons
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Wandeleiland Kreta

Kreta is wat je noemt een eiland met ruggengraat. Met lange bergketens, eindigend in een peilloze zee. En een onverzettelijke bevolking, die gastvrijer is dan je op het eerste gezicht misschien zou denken. Lees verder.... 

Dag tot dag

Griekenland - Kreta, Zuidkust

De zuidkust van Kreta vormt een indrukwekkende achtergrond voor liefhebbers van wandeltochten langs zee. Een goed aangelegd kustpad voert je over de hellingen van meer dan 2000 meter hoge bergen die recht uit de Lybische zee oprijzen. Regelmatig daal je af naar mooie strandjes waar je onderweg een duik ter afkoeling kunt nemen.

Via de imposante Irini-kloof kom je op de door bergen omgeven hoogvlakte van Omalos, waar je overnacht alvorens via de beroemde Samaria-kloof naar zeeniveau af te dalen. Je vermijdt de drukte van de kloof en loopt deze in de middag, als er ook wat schaduw is. Je komt pas in Agia Roumeli aan zee als de grote wandelgroepen per boot vertrokken zijn en blijft hier heerlijk rustig overnachten.

Je eindigt in het idyllische Loutro, een autovrij wit dorpje dat gelegen is in een kleine baai. Naar keuze hier relaxen of een fraaie maar pittige tocht door de Aradhena-kloof naar authentiek Anopolis.

Afgezien van de nacht op de Omalos-vlakte, overnacht je steeds in kleine en vriendelijke familiehotels bij zee, waar je als wandelaar welkom bent. In de kleine badplaatsen heerst een gemoedelijke sfeer en is het rustig. Er zijn echter ook genoeg gezellige terrasjes aan het water om heerlijk te dineren.

Dag 1

Aankomst en doorreis per bus of taxi naar Paleochora. Vanaf Chania duurt een transfer per taxi ongeveer anderhalf uur. Dan is het verdere programma: accommodatie betrekken, een wandeling door het dorp maken en een fijn terrasje voor het diner opzoeken.

Paleochora is een wat groter dorp aan de zuidkust, met zo’n 1800 inwoners. Het heeft een erg gezellig centrum, een Venetiaans fort en zowel steen- als zandstranden.

NB: Als je  voorafgaand aan deze reis de reis 'Kreta Sfakia' (code 322001) hebt gemaakt, dan reis je vandaag per boot van Loutro via Agia Roumeli naar Paleochora.

Overnachting in

Paleochora - Aris Hotel

Dag 2

Vandaag begin je met een heerlijke wandeling in de groene heuvels achter Paleochora. Van Azogires via Anidri (en van daar door het gelijknamige kloofje) terug naar een strand ten oosten van Paleochora. Hier kan ook lekker worden gezwommen en is het nog 40 minuten teruglopen naar het dorp. Deze wandeling begint in Azogires bij het 'klooster van de 99 broeders'. De transfer erheen duurt 15 minuten, gaat per taxi en is inclusief de reissom.

Wandeling: 10,5 km, 80 m stijgen en 450 m dalen, 3,5 uur.

Alternatief (of extra wandeling bij langer verblijf Paleochora): In de ochtend per boot naar de lagune van Elafonissi (NB: vanaf medio mei en tot medio oktober, elke dag behalve zondag). Vanaf Elafonissi langs de kust en een fraai zandstrand met jeneverbesboompjes (ongeveer 1 uur vanaf het drukke Elafonissi) naar Krios Beach. De wandeling loopt op en neer langs de kust met uitzichten op zee. Bij het eindpunt spreek je af met de taxi. Wandeling: 10 km, 200 m stijgen en dalen, 3,5 uur.

NB: Afspraken/ boeken van excursiebootje en taxi voor deze wandeling dient ter plekke te gebeuren (informatie in reispakket). Kosten zijn niet inbegrepen. 

Overnachting in

Paleochora - Aris Hotel

Dag 3

Deze wandeling begint direct in Paleochora. Nadat je de bewoonde wereld achter je hebt gelaten, verlaat je de 'dirtroad' om verder te gaan op een prachtig pad (E4) langs de zee. Je komt door een verlaten streek zonder bewoning. Onderweg stuit je op het Dorische kuuroord Lyssos. Je kunt hier de mozaïeken in de oude tempel bekijken alvorens je verder wandelt. Dit is ook een mooie plek voor een ruime middagpauze met picknick en zwemmen vanaf een klein kiezelstrand. Daarna gaat het door een prachtig klein kloofje met indrukwekkende rotsformaties, naar Sougia.

Wandeling: 15 km, 375 m stijgen en dalen, 5 uur.

Overnachting in

Sougia

Dag 4

Via twee schitterende kloven stijg je vandaag van 0 naar 1000 meter hoogte. De Irini-kloof is erg groen en indrukwekkend. De stijging gaat hier geleidelijk. Daarna buig je af en volgt de Figou-kloof, die duidelijk steiler naar boven leidt en steeds meer verre uitzichten biedt. De wandeling eindigt bij Agios Theodoros, waar je met een busje wordt opgehaald en naar de accommodatie op het Omalos-plateau wordt gebracht. Dit is een weidse hoogvlakte omringd door de grillige toppen van de Levka Ori.

Wandeling: 16,5 - 22 km, 1030 - 1200 m stijgen en 100 m dalen, 6-7 uur.

Variant bij gesloten Samariakloof: Omdat de Samariakloof pas open gaat op 1 mei, of nog iets later, blijf je in dat geval een extra nacht in Sougia. Je loopt dan wel de Irini-kloof omhoog, maar neemt vanaf Agia Irini in de middag de bus terug naar Sougia.

Overnachting in

Omalos of Sougia - Hotel Neos Omalos

Dag 5

Vandaag staat de langste en bekendste kloof in Europa op het programma: de Samaria-kloof. Je kunt laat beginnen, om te voorkomen dat je samen met te veel andere dagtoeristen moet lopen. Op die manier kun je deze spectaculair mooie kloof veel beter in je opnemen en ervan genieten. De kloof is 13 kilometer lang, van ingang tot einde, en daarbij komen nog eens 2 kilometer tot aan het kustdorp Agia Roumeli. Hier blijf je overnachten, wat betekent dat je net zo lang over de kloofwandeling kunt doen als je zelf wilt. Bij Agia Roumeli kun je aan het strand bijkomen en in het heldere, koele Lybische zeewater ontspannen.

Wandeling: 16,5 km, 50 m stijgen en 1200 m dalen, 5-6 uur.

Variant bij start t/m eind april bij gesloten Samariakloof:
Je vaart vanaf Sougia met de boot naar Agia Roumeli. Een tocht van ruim een uur langs een bijzonder indrukwekkende klifkust (je boekt je ticket zelf ter plekke). Aangekomen in Agia Roumeli kun je dan nog een kort stuk de Samaria-kloof in lopen en naar de boven het dorp gelegen ruïne van een oud fort lopen, op een fraai uitzichtspunt. Door het ontbreken van veel toeristen is Agia Roumeli op dit soort dagen een heerlijk rustiek dorp aan zee. De uitzichten op het daleinde van de Samaria-kloof, en de Lybische Zee, zijn indrukwekkend.

Wandeling: 5,5 km, 440 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Agia Roumeli

Dag 6

Dit is een mooie kustwandeling met veel afwisseling.

Het eerste uur, tot aan het eeuwenoude kerkje Agios Pavlos, ga je langs het strand. Vanaf het kerkje stijg je en loop je het volgende uur heerlijk door een geurend dennenbos met prachtige uitzichten op de afwisselende kleuren van de zee rechts. Na het bos loop je nog ruim een uur tot aan het strand van Marmara. Mooie uitzichten op de bergen links en de zee rechts onder. Bij het strand staat een kleine taverne op een rots waar je iets kunt drinken en/of eten. Er is ruim de tijd voor een heerlijk bad in het heldere water. Vanaf Marmara is het nog ruim een uur op en af langs de kust tot aan het dorp Loutro.

Wandeling: 14,5 km, 275 m stijgen en dalen, 5-6 uur.

Overnachting in

in of nabij Loutro

Dag 7

Vanuit de baai van Loutro loop je via een steil zigzagpad omhoog naar het dorp Anopolis. Daar ga je verder naar een kleine kapel aan de rand van een indrukwekkende kloof: antiek Aradhena aan de Aradhena-kloof. Via een spectaculair zigzagpad daal je af in de kloof. Die kloof volg je helemaal naar zee of je gaat via Livaniana. Soms moet je even goed kijken hoe het pad loopt, maar echt geklauter is er niet bij. Vanaf het strand van Marmara volg je het kustpad terug naar Loutro dat je gisteren ook hebt gelopen, of je neemt een bootje. Ze hebben in Anopolis een lekkere bergkruidentee en/of de 'Sfakiana Pita', een soort pannenkoek gevuld met crèmekaas en bestreken met honing.

Wandeling: 15,5 km, 810 m stijgen en dalen, 7 uur.

Je kunt ook vanaf Livaniana de kloof naar beneden volgen, waar je uitkomt bij het strand van Marmara (hier komt natuurmarmer voor). Hier kun je heerlijk zwemmen en/of op een rotsterras wat eten en drinken. Deze variant kan in een halve dag worden gedaan en laat zich combineren met een eventueel vertrek naar Chania of Heraklion vandaag.

Wandeling: 8,5 km, 450 m stijgen en dalen, 4 uur.

NB: Als je op dag 8 vroeg terug naar huis vliegt vanaf Chania of Heraklion, kun je de tweede overnachting in Loutro vandaag ook vervangen door een hotel in een van beide steden (met meerkosten). Je kunt ook nog een extra nacht in Chora Sfakion overnachten en zo de reis verlengen tot negen dagen.

Overnachting in

In of nabij Loutro

Dag 8

Einde van het arrangement.

Per boot terug naar Chora Sfakion (ongeveer 15 minuten). Daar vandaan reis je in 2 uur (Chania) of 3 uur (Heraklion) per bus en taxi naar de luchthaven waar je terugvlucht vertrekt. Je kunt ook een taxi vanaf Chora Sfakion rechtstreeks naar het vliegveld bij ons boeken. Als je een ochtendvlucht hebt, is het fijner om vooraf aan de dag van vertrek alvast in Chania of Heraklion te overnachten. Wij kunnen een overnachting in een prima stadshotel boeken, dicht bij het busstation.

Het kan ook een goed idee zijn om nog een of twee extra overnachtingen in Chora Sfakion bij te boeken. Je hebt dan de mogelijkheid om nog de Imbros-kloof te lopen. Je gaat in dat geval zelf met je bagage op de boot naar Chora Sfakion óf spreekt met beide accommodaties af dat ze zorgen voor vervoer van je bagage.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Wij hebben voor dit arrangement de beste accommodaties uitgekozen die wij in dit deel van Kreta voor je konden vinden, gelet op kleinschaligheid, sfeer, prijs/ kwalitietsverhouding, comfort en gastvrijheid. We hebben bewust gekozen voor door de locale bevolking gerunde onderkomens. Overal heb je een eigen douche en toilet en bijna altijd een balkon of terras. Van sommige accommodaties is meer informatie te vinden bij het dag tot dag programma. 

 • Paleochora is een op een schiereiland gelegen levendig, maar kleinschalig, badplaatsje in het zuidwesten. Er is een aangenaam zandstrand en in de rust net buiten het oude centrum zijn enkele aardige accommodaties.Je verblijft in een van die hotels vlakbij zee; dat is meestal hotel Aris. Heldere, schone kamers met balkon of met een terras gelegen aan de interne tuin, en een vriendelijke sfeer maken dit hotel tot een aangename verblijfplaats.
 • Sougia is een klein badplaatsje aan het einde van de Irinikloof. Het is nog een ‘geheimtip’ en er hangt nog steeds een beetje de sfeer van vervlogen ‘hippiejaren’. Een relaxte plek met een enorm strand. Zo’n 200 m. daarachter ligt in alle rust onze prettige, en zeker voor Sougia, comfortabele accommodatie met modern ingerichte studio'es en appartementen.
 • Op de Omalos hoogvlakte overnacht je in een degelijk hotel in het gelijknamige gehucht. Buiten is het stil en aangenaam fris, ook in de zomer, want je bent hier op 1100 m. hoogte. De locale herders komen hier hun koffie met raki drinken. De kamers zijn eenvoudig, maar van alle basic comfort voorzien.
 • Agia Roumeli is het kleine dorpje aan het einde van de beroemde Samariakloof. Slechts weinigen overnachten hier, dus rust gegarandeerd. Je bent te gast in een prima gastvrij pension dat rustig is gelegen, afzijdig van de toeristische terrassen bij de aanlegplaats van de boot.
 • Loutro betekent: geen auto's en zicht op een heerlijke baai. Hier verblijf je in heldere lichte kamers en vanaf je balkon kun je heerlijk wegdromen bij de blauwe zee, de witte huisjes en de roodachtige bergen.

Dit zijn onze standaard accommodaties. Het kan voorkomen dat een accommodatie vol is op moment van boeking. In dat geval word je ondergebracht in een gelijkwaardig alternatief.

Over de maaltijden

Bij elke locatie krijg je een ontbijt geserveerd. Lunches kun je in de dorpjes inkopen; bij je verblijf op de Omalosvlakte kun je een lunchpakket mee vragen. In de avond kun je zelf een gezellig terrasje aan zee uitzoeken om te dineren. In Omalos is er niet veel keuze, maar kun je prima bij het hotel eten.

Info kindvriendelijkheid

Bijna altijd overnacht je aan of vlakbij zee. Overal is dus gelegenheid om te zwemmen. Kamers met meerdere bedden zijn verkrijgbaar of anders zijn twee naast elkaar gelegen tweepersoonskamers mogelijk. De sfeer is ongedwongen en men is gewend aan kinderen. In de dorpjes heerst een zeer relaxte sfeer en er is weinig of geen verkeer; kinderen voelen zich hier zeker thuis.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • transfers op dag 2, 4 en 5
 • bagagevervoer
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele entrees (waaronder de Samariakloof)
 • boot Loutro-Chora Sfakion
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • Toeristenbelasting/ klimaatadaptatietax (Climate resilience tax): afhankelijk van hotelcategorie tussen ca. € 0,75 en € 5,- pppn)

Over de activiteiten

Een goede wandelconditie is een vereiste om de wandelingen met plezier te kunnen maken. De wandelingen gaan grotendeels over kleine paadjes; vaak is de bodem stenig, goede bergwandelschoenen zijn daarom belangrijk. Omdat je langs de kust loopt, kun je desgewenst in plaats van wandelen per boot reizen. Dit kan een optie zijn bij erg warm weer.

Geschikt voor kinderen

Deze wandeltocht is ook bijzonder leuk om met het gezin te doen. Bijna elke dag de zee in de nabijheid, spannende klooftochten of het beklimmen van een bergtop en gezellig ongedwongen uit eten op zijn Grieks. Kinderen en tieners zullen zich zeker niet vervelen.
In de warmere maanden kun je sommige kustwandelingen makkelijk omzeilen door die trajecten per boot af te leggen, dus dan is ook een wat meer relaxte variant mogelijk!

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Zo kunt u wandeldagen afwisselen met rust/ stranddagen. Voor een extra dagje strand kunt u het beste in Sougia (mooiste strand) of Loutro (mooiste plek) terecht.

Extra's

Verlengingshotels

Marin Dream Hotel (Heraklion)

Gelegen tussen de haven en het oude centrum, vlakbij het busstation, is dit een ideaal stadshotel in Heraklion. Relatief rustig gelegen en modern hotel met goed uitgeruste kamers en vriendelijke service.
Er is een restaurant en een bar en van een aantal kamers heeft u zicht op de oude haven.
De kamers beschikken over een balkon, fraaie badkamer, airco, satelliet TV, internettoegang en een safe.

Halepa (Chania)

Hotel Halepa in Chania is gehuisvest in een statig neoklassiek pand, met daarbij een nieuw aangelegde vleugel met modernere kamers. Het hotel is gelegen in de chique wijk Halepa, op 15 min. lopen van de Venetiaanse haven. De inrichting van het hotel is verzorgd, met klassiek aandoende inrichting in de oude vleugel, en modernere in de nieuwe vleugel.
Het hotel heeft een ruime tuin met terras, maar er is ook een stijlvolle lounge met zelfs een open haard voor de frissere avonden in herfst en het vroege voorjaar. Er is een bar en een restaurant. Vanaf het sfeervolle dakterras heeft u prachtig uitzicht over de stad richting zee.
De kamers zijn ruim, in stijl ingericht, hebben verwarming en airconditioning en beschikken over internettoegang.

Hotel Arkadi (Chania)

Prima, zeer gunstig gelegen, modern middenklassehotel in Chania met een vriendelijke receptie, waar tevens een lounge is.

Transfers

Transfer van vliegveld Heraklion naar Paleochora (vanaf € 343,- per boeking)

Transfer per taxi vanaf het vliegveld van Heraklion naar de eerste accommodatie in Paleochora. Reisduur ca. 4,5 uur. U wordt op het vliegveld opgewacht.

Voorwaarden: U dient deze transfer bij boeking te reserveren. De prijs geldt tot maximaal 4 personen.

Transfer van vliegveld Chania naar Paleochora (vanaf € 140,- per boeking)

Transfer per taxi vanaf het vliegveld van Chania naar de eerste accommodatie in Paleochora. Reisduur ruim 1,5 uur. U wordt op het vliegveld opgewacht.

Voorwaarden: U dient deze transfer bij boeking te reserveren. De prijs geldt tot maximaal 4 personen.

Transfer van Chora Sfakion naar vliegveld Chania (vanaf € 139,- per boeking)

Transfer per taxi vanaf Chora Sfakion naar het vliegveld van Chania. Ritduur ca. 1,5 uur.
U reist zelf per boot (15 min.) vanaf uw accommodatie in Loutro naar Chora Sfakion.
U kunt hierdoor mogelijk een extra overnachting in Chania vermijden.

Voorwaarden: U dient deze transfer bij boeking te reserveren. Ter plaatse dient u met onze locale vertegenwoordiger af te spreken hoe laat u met de boot van Loutro naar Chora Sfakion reist. De prijs geldt tot maximaal 4 personen.

Transfer van Chora Sfakion naar vliegveld Heraklion (vanaf € 226,- per boeking)

Transfer per taxi vanaf Chora Sfakion naar het vliegveld van Heraklion. Ritduur ca. 2,5 uur.
U reist zelf per boot (15 min.) vanaf uw accommodatie in Loutro naar Chora Sfakion.
U kunt hierdoor mogelijk een extra overnachting in Heraklion vermijden.

Voorwaarden: U dient deze transfer bij boeking te reserveren. Ter plaatse dient u met onze locale vertegenwoordiger af te spreken hoe laat u met de boot van Loutro naar Chora Sfakion reist. De prijs geldt tot maximaal 4 personen.

Transfer van Chora Sfakion naar centrum Chania (vanaf € 126,- per boeking)

Transfer per taxi vanaf Chora Sfakion naar een hotel in het centrum van Chania. Ritduur ca. 1,5 uur.
U reist zelf per boot (15 min.) vanaf uw accommodatie in Loutro naar Chora Sfakion.

Voorwaarden: U dient deze transfer bij boeking te reserveren. Ter plaatse dient u met onze locale vertegenwoordiger af te spreken hoe laat u met de boot van Loutro naar Chora Sfakion reist. De prijs geldt tot maximaal 4 personen.

Transfer van Chora Sfakion naar Heraklion centrum (vanaf € 226,- per boeking)

Transfer per taxi vanaf Chora Sfakion naar een hotel in het centgrum van Heraklion. Ritduur ca. 2,5 uur.
U reist zelf per boot (15 min.) vanaf uw accommodatie in Loutro naar Chora Sfakion.

Voorwaarden: U dient deze transfer bij boeking te reserveren. Ter plaatse dient u met onze locale vertegenwoordiger af te spreken hoe laat u met de boot van Loutro naar Chora Sfakion reist. De prijs geldt tot maximaal 4 personen.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een vlucht op Chania of  Heraklion. Chania is voor dit arrangement qua ligging de meest gunstige luchthaven.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven van Transavia, charter en lijndienstvluchten.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Lees svp hieronder bij 'Hoe kom ik van het vliegveld bij de eerste accommodatie' zorgvuldig welke consequenties de keuze voor een bepaalde vlucht heeft voor uw overnachtingsschema, met name bij de terugreis.

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Heenreis
Vlucht op Heraklion (HER):
Je kunt per openbaar vervoer na aankomst van je vlucht alleen Paleochora bereiken indien je vanaf Heraklion de bus van ca. 12.30 uur naar Chania (aansluiting 16.00 naar Paleochora) kunt halen. Van Heraklion naar Chania gaat (bijna) elk uur een bus (tot 21.30, ca. 2, 5 uur). Van Chania naar Paleochora rijden drie bussen per dag (ca. 1, 5 uur).
Een alternatief is met de bus op dag van aankomst naar Chania te rijden, daar een extra nacht te boeken (Chania is een leuke stad) en dan de volgende dag per bus naar Paleochora te reizen voor dag 1 van het arrangement.
Je kunt bij ons ook een taxitransfer vanaf Heraklion direct naar Paleochora reserveren. Een prijzige rit, maar je hoeft je heenreis niet op te splitsen en het is comfortabeler en sneller.

Vlucht op Chania (CHQ):
Vanaf het vliegveld Chania is er een onregelmatige busverbinding met de stad. Zie je geen bus, dan is het het handigste een taxi te nemen naar het busstation. Je kunt ook direct vanaf het vliegveld een taxi nemen naar Paleochora. Deze taxirit is ook al bij je boeking bij ons te reserveren.

Terugreis:
Aan het eindpunt van het arrangement reis je met de boot van Loutro naar Chora Sfakion (eerste boot 9.45 uur). Dan per bus van Chora Sfakion (bus met vertrek 11.00, naar Heraklion (3 uur, ca. € 11,-) of Chania (2uur, ca. € 8,-). Met het openbaar vervoer kun je de tweede helft van de middag op het vliegveld zijn.
In (begin) april en eind oktober gaat er mogelijk slechts 1 bus per dag vanaf Chora Sfakion (7.00 uur) die je alleen kunt halen met een taxiboot vanaf Loutro (ca. € 40,-). De informatie hierover wordt meestal pas vrij laat gecommuniceerd via onderstaande websites. De laatste paar jaar zijn boten en bussen zodanig dat vanaf 1-4 t/m 31-10 normale aansluiting mogelijk is. Maar dit kan ook zomaar weer veranderen!
Je kunt bij boeking aangeven dat je de laatste nacht in dat geval in Chora Sfakion wilt boeken. Je kunt er voor kiezen om per taxi van Chora Sfakion naar het vliegveld te reizen. Deze taxirit kun je desgewenst bij je boeking bij SNP reserveren.

Check dit altijd omdat boven genoemde tijden kunnen wijzigen, deels per seizoen!

Op bovengenoemde manieren kun je ook vluchten rond of iets na het middaguur halen. Bij een vroegere terugvlucht kun je niet meer dezelfde dag vanaf de laatste accommodatie bij het vliegveld komen. Je dient dan een extra nacht in Heraklion of Chania te reserveren of de laatste dag in Loutro om te zetten (tegen meerkosten) voor een nacht in één van beide steden.
Dit laatste geldt ook indien je een chartervlucht boekt, waarvan de vluchttijden pas kort van tevoren definitief bekend zijn. Check dus nauwkeurig de vluchttijden indien je deze reis boekt.

Je  kunt dit arrangement starten van april t/m oktober. April is het absolute hoogtepunt voor voorjaarsbloemen, waaronder veel orchideeën: de velden zijn dan één grote bloemenzee.  
In voor- en najaar zijn de wandeltemperaturen op Kreta ideaal. Vanaf juni tot begin september kan het aan de zuidkust heet zijn. In deze periode zul je soms voor een kortere wandelvariant moeten kiezen of je kunt stukken per boot afleggen.

NOTA BENE: het grootste deel van het programma is meestal uitvoerbaar. Maar tot 1 mei is de Samariakloof officieel gesloten. De uiteindelijke openingsdatum kan ook later vallen en is altijd afhankelijk van de omstandigheden. Dit betekent dat indien dag 5 vóór 1 mei valt, je sowieso niet door de Samariakloof kunt lopen. Als de Samariakloof nog dicht is verblijf je niet in Omalos, bovenaan de Samariakloof,  maar blijf je een extra nacht in Sougia. Naar Agia Roumeli reis je dan per boot. Je kunt ook overwegen in april onze wandelreis Kreta-Sfakia te boeken. Bedenk dat april verreweg de beste maand is om voorjaarsbloemen te zien en het heerlijk rustig is.

Reserveer de reis naar Griekenland rond vakanties tijdig i.v.m. de heen- en terug reis, de vliegtuigen zitten vaak al snel vol, met name rond de meivakantie.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Kreta ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

http://www.sfakia-kreta.nl/kreta-bus.html

Je bagage wordt vervoerd van/ naar de onderkomens. Vanwege dit bagagevervoer verzoeken wij je geen zware koffers mee te nemen (de accommodaties beschikken niet over een lift).

Ga je binnenkort op reis naar Griekenland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/griekenland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/griekenland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Griekenland is goed geregeld. Het is niet moeilijk om een Engels sprekende dokter te vinden. Zelfs in kleinere dorpen en op eilanden is altijd een Health Centre te vinden. Toeristen, die uit één van de EU landen komen hebben recht op gratis medische hulp. Echter, een goede reisverzekering is noodzakelijk, omdat daarmee ook bezoeken aan privé-klinieken en verblijven in (vaak betere) niet-staatsziekenhuizen vergoed worden. In vergelijking met Nederland gaat het er zeker in de staatsziekenhuizen allemaal wat chaotischer en minder servicegericht aan toe.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Malaria
In de Evrosdelta in het noordoosten van Griekenland komt tijdens de maanden mei t/m oktober mogelijk Malaria voor. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Grieken zullen over het algemeen altijd bereid zijn u belangeloos te helpen als u onverhoopt in de problemen komt. Wordt u toch bestolen of raakt u iets kwijt dan moet u daar voor uw verzekering een politieverklaring van kunnen overleggen. In Griekenland is dit vaak een omslachtige en tijdrovende activiteit. Lang niet altijd kan men u bij de politie (astinomía) in het Engels te woord staan en bureaucratie en achtergebleven automatisering zorgen voor een trage verwerking. Tip: doe geen aangifte van diefstal (=misdrijf) maar van vermissing (= geen misdrijf); dit verkort te procedure aanzienlijk en is voor uw verzekering in de regel voldoende.
Het landelijke alarmnummer voor politie, ambulance en brandweer is 112. Noteer via uw accommodatie het plaatselijke nummer van politie of dokterspost.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Wandelen_Kreta

Griekenland - Kreta

Wandelen langs de spectaculaire zuidkust

Wandelvakantie langs hotels en pensions

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.