Frankrijk - Dordogne, 5 dagen Ontspannen wandelen in de Périgord

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Lichte wandelvakantie vanuit kasteelhotel

Uitstekend verzorgde vakantie van de lieflijke Dordogne tot aan de beboste en wildrijke hoogvlakte van de Périgord. Wandelen (of fietsen) langs het honinggele Montferrand, de Cisterciënzer abdij van Cadouin en het imposante kasteel van Biron. Dit alles vanuit een sfeervol hotel in Monpazier, een juweel van een bastide en behorend tot de mooiste van Frankrijk. Geen zin in wandelen of fietsen? Dan is het heerlijk toeven in de tuin bij het zwembad. Deze reis kan je uitstekend combineren met andere korte arrangementen tot een ware ’Tour de France’. 

Uniek aan deze reis

 • Bijzonder lekker eten
 • Fraai kasteelhotel
 • Goed te combineren met andere arrangementen
 • Relaxt wandelen
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Tour de France, Dordogne

Overdag lekker wandelen en ’s avonds heerlijk eten, weg van de toeristenmassa's, naar enkele verborgen plekken in de Périgord. Dit is duidelijk een reis voor genieters en rustzoekers, voor liefhebbers van natuurlijke, landschappelijke én culinaire rijkdom. Rustige wandelingen voeren je door dichte loofbossen met veel wild. Op hete dagen zorgt het bladerdek van eiken, beuken en kastanjes hier voor de broodnodige schaduw. Je trekt te voet langs boerenhuizen, opgetrokken uit honinggeel natuursteen en getooid met elegante, roodbruine daken. Je passeert sappige weiden met nieuwsgierige Franse vleeskoeien, golvende graanakkers en vermaard, historisch erfgoed. Zo treft u op uw wandelpad de Cisterciënzer abdij van Cadouin, het imposante kasteel van Biron en de bastides Molières en Monpazier. In dit verstilde, landelijk deel van Frankrijk wacht je in het voorjaar een uitbundige kleurenpracht van wilde bloemen en in de herfst een uitzinnig palet aan najaarstinten.
Je overnacht en dineert in een uitstekend hotel midden in een monumentaal stadje. Ben je liefhebber van gastronomisch erfgoed, dan kom je op deze wandelvakantie, die heerlijk is in alle opzichten, zeker niets te kort. Want in deze culinaire hemel van fijne wijnen, asperges, ‘confit de canard’, walnoten, truffels, aardbeien en geitenkazen word je 's avonds verrast met een bijzonder smaakvol avondmaal.

Dag 1

Aankomst in het bastidestadje Monpazier, dat wordt gerekend tot één van 'Les plus beaux villages de France'. Je verblijft in een kasteelhotel met zwembad, rustig gelegen aan de rand van het dorp, waar je 's avonds heerlijk eet.

Ben je op tijd in Monpazier dan kun je een rustige wandeling door de landelijke omgeving maken, langs de Moulin à Vent. Wandeling: 12 km, 120m stijgen en dalen, 3,5 uur lopen. Of je neemt een kijkje in het Bastideum, een onlangs opgeknapt museum over het ontstaan van de typische vestingstadjes in deze regio, de bastides.

Overnachting in

Monpazier - Hotel Edward I

Dag 2

Na een mooie rit van 25 km, begint de wandeling in het gehucht Calès. De afwisselende 'Boucle de Calès', voert je over de 'haute' en 'basse rive' van de Dordogne. Onderweg is er van tijd tot tijd zicht op de rivier en haar steile oeverwanden (10 km, 120m stijgen en dalen, 3,5 uur lopen).  

Overnachting in

Monpazier

Dag 3

De tocht te voet naar het kasteel van Biron is zeer de moeite waard. Niet alleen om het doel: de indrukwekkende, Middeleeuwse burcht, waar je zeker ook binnen een kijkje moet nemen. Ook de wandeling zelf mag er zijn! De route voert je door een prachtig, kleinschalig landschap waar fraaie bossen worden afgewisseld met sappige graslandjes, vanwaar Franse vleeskoeien je nieuwsgierig nastaren. Struin - als je er nog niet aan bent toegekomen - ook lekker rond door de kaarsrechte straatjes van het kleine Monpazier. Je vindt er leuke 'bric-a-brac' winkeltjes, enkele aardige galeries en delicatessenzaken waar je al het lekkers uit de Périgord voor thuis kunt inslaan. Wandeling: 18 km, 200 m stijgen en dalen, 6 uur.
Bezoek je het kasteel niet dan is de wandeling 12,5 km en 4,5 uur lopen.

Overnachting in

Monpazier

Dag 4

Je kunt een wandeling door de bosrijke omgeving maken van het mooie plaatsje Cadouin (17 km rijden van Monpazier) maken. Uiteraard bezoek je hier de fraaie, 12e eeuwse Cisterciënzer abdij, een van de parels van de Périgord.  Er zijn 2 rondjes uitgezet, een van 4,5 km, 70 m stijgen en dalen (2 uur lopen) en een van 13 km, 280 m stijgen en dalen (4,5 uur lopen). Na afloop keer je weer terug naar Monpazier, waar het zwembad en het lekkere diner op je wachten.

Overnachting in

Monpazier

Dag 5

Na het ontbijt eindigt het arrangement.
Heb je een verlenging gereserveerd, dan zijn er nog 2 fietstochten, van 21 tot 37 km, vanuit Monpazier beschreven, zodat je het mooie landschap ook vanuit het zadel kunt bewonderen. Hierbij kom je onder andere door het mooie, honinggele dorpje Montferrand-du-Périgord, dat alleen al door haar ligging een bezoek waard is.

Tot slot is er nog een wandeling beschreven vanuit het pittoreske La Roque-Gageac aan de Dordogne (op 40 km rijden van Monpazier). Wat landschap betreft heel anders dan de omgeving van Monpazier.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in een uitstekend, kleinschalig en sfeervol ingericht kasteelhotel aan de rand van Monpazier, gerund door Isabelle en Michel Fredric. De kamers zijn fraai ingericht en hebben uiteraard een privé badkamer.

Over de maaltijden

Iedere morgen word je verwend met een goed verzorgd ontbijt: verse croissants en broodjes, confiture, fruit, yoghurt en vruchtensap.
De lunch is niet in de reissom inbegrepen. Voor een lunch kun je (in het hoogseizoen) op sommige dagen in een 'auberge' terecht. Anders kun je onderweg zelf inkopen doen voor een picknick.
De uitstekende diners zijn inbegrepen en bestaan uit drie gangen. Op één dag in de week wordt er in het hotel niet gekookt, dan is er een plek voor je gereserveerd in een goed restaurant in het dorp.

Inbegrepen

 • 4 overnachtingenen voldaan aan het ontbijt
 • 4 overheerlijke diners
 • toegang tot Bastideum
 • wijnproefpakket (2 flessen)
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen-en terugreis
 • lunches
 • overige entrees of eventuele transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De Dordogne heeft een glooiend landschap met geringe hoogteverschillen. Je wandelt voornamelijk over bospaden, zandwegen en asfaltweggetjes (met brede grasberm). De fietstochten gaan zoveel mogelijk over rustige weggetjes. Als je zelf geen fietsen hebt meegenomen, kan je ze ter plekke huren.

Er zijn 2 wandeltochten en 2 fietstochten vanuit het hotel in Monpazier beschreven. Voor de andere 2 wandelingen is een korte autorit nodig. Kom je zonder auto naar Monpazier dan kan de hotelier je tegen een vergoeding wegbrengen en ophalen.

Extra dagen

Je kunt dit arrangement naar believen verlengen. Er zijn eventueel fietsen te huur in het hotel en als je met de auto bent zijn vanuit Monpazier een aantal leuke stadjes in de omgeving te bezoeken.

Extra's

Transfers

Transfer van en naar station Bergerac

Reservering voor transfer van treinstation Bergerac naar Monpazier en van Monpazier terug naar station Bergerac.

Voorwaarden: U betaalt ter plekke ca. 200 euro (retour, max. 4 personen).

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht – Monpazier bedraagt ca 1065 km. Je kunt de auto op de parkeerplaats van het hotel zetten.

Trein informatie

Je kunt bij boeking een optionele transfer station Bergerac naar Monpazier bijboeken v.v. 

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retour Bergerac

Je kan zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.  

Autohuur optioneel

Huurauto nodig?
Boek deze tegelijk met uw vlucht. Wij bieden u via onze partner Sunny Cars scherpe prijzen.

klik hiervoor een overzicht van alle mogelijkheden, prijzen en aanbiedingen.
NB: U heeft een creditcard op naam van de bestuurder als borg nodig.

Voor boeking van een huurauto op de Sunny Cars site gelden de algemene voorwaarden van Sunny Cars. Klik hier om deze te lezen.

U kunt dit arrangement starten van begin april tot half november. Met name de herfst is een heerlijke tijd om dit gebied te bezoeken. Vaak nog prima temperatuur en een lekker zonnetje, terwijl u geniet van de schitterend gekleurde bossen. Maar ook het prille voorjaar is een feest. In de zomer kan het behoorlijk warm zijn, maar tijdens de wandelingen is er genoeg schaduw.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Dordogne ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Frankrijk Dordogne Monpazier hotel Edward wandelen fietsen zwemmen

Frankrijk - Dordogne

Ontspannen wandelen in de Périgord

Lichte wandelvakantie vanuit kasteelhotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.