a

Frankrijk - Côte d'Azur, 5 dagen Marseille et les Calanques

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs 2 leuke hotelletjes

Maak in het voor- of najaar de befaamde kustwandeling door het Mediterrane Nationaal Park ‘Les Calanques’. Start in kosmopolitisch Marseille en eindig in zonnig Cassis, dat nog de charme heeft van het vroegere St. Tropez. Te voet langs de spectaculaire Middellandse zeekust; honderden meters hoge, uit het azuurblauwe water opstijgende bergen, steile witte kalkkliffen en diepe fjordachtige baaien.

Uniek aan deze reis

 • Bezoek bruisend Marseille
 • Wandelen pal aan zee
 • Spectaculair kustlandschappen
 • Finale in charmant Cassis
 • GPS-tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Marseille et les Calanques

Maak de befaamde kustwandeling door het Mediterrane Nationaal Park ‘Les Calanques’. Start in bruisend Marseille, de kosmopolitische havenstad met zijn fraaie oude haven, het hypermoderne museumkwartier Mucem en de monumentale, hooggelegen basiliek Notre Dame-de-la-Garde. Proef voor je op pad gaat nog wel even een echte bouillabaisse of bourride. Geniet eenmaal onderweg van de onverwachte en ongerepte wildheid van het spectaculaire kustlandschap. Meer dan 500m uit zee opstijgende kustbergen, steile kalksteenkliffen en diepe fjordachtige baaien, ‘calanques’ genoemd. Door wind geteisterde, grasgroene parasoldennen klampen zich hier vast aan de witte, steile rotsen die scherp contrasteren met de azuurblauwe zee onder je. De berghellingen zijn bedekt met geurende ‘garrigue’ vol tijm, rozemarijn en zonneroosjes. Je eindigt uiteindelijk in Cassis, dat met zijn zonnige haventje, straatjes en pleintjes, gekleurde gevels, bruisende caféterrasje en mooie stranden nog de charme kent van het St. Tropez van een halve eeuw geleden. Zijn je voeten nog niet tevreden dan kun je de volgende dag ook nog de hoogste zeeklif van Frankrijk beklimmen, de indrukwekkende Cap Canaille. Je bent te gast in kleinschalige hotels.

Dag 1

Maak na aankomst een stadswandeling door Marseille. Bezoek de oude stad met zijn smalle straatjes en kunstzinnige graffiti, het museumkwartier Mucem en de basiliek genoemd naar de “La Bonne Mère” ofwel Notre-Dame de la Garde, Marseille ’s hoedster over zeelui, vissers en de stad. Voor een lekkere lunch of diner biedt Marseille ongekende mogelijkheden.

Overnachting in

Marseille

Dag 2

In de ochtend brengt een taxi je naar Callelongue, het startpunt van de wandeling net buiten Marseille. Ga op pad en ontdek de magie van de Calanques, het spectaculaire Mediterrane fjordenland. Al na enkele kilometers passeer je een schitterend baaitje met een bar. Maak van de gelegenheid gebruik, want hierna volgt niets meer. Na de Calanque de Marseilleveyre wordt het ruige, dorre landschap lieflijker. Je passeert vele calanques en cols, waaronder de Cortiou, Beaumettes en Morgiou. Een onverschrokkene kan de tocht verlengen via een fraaie omweg langs het piepkleine haventje van Morgiou en de prachtige Col de Renard. De wandeling eindigt tenslotte in Luminy vlakbij de bushalte. Een regelmatige busdienst brengt je direct weer terug naar het centrum van Marseille. Wandeling: 12 tot 19 km, 300 tot 1000 m stijgen en 200 tot 850 m dalen 4,5 tot 7,5 uur lopen.

Overnachting in

Marseille

Dag 3

Na het ontbijt brengt een taxi je terug naar Luminy en wandel je over de Grand Randonnée naar Cassis. Je begint nu aan een schitterend, maar ook pittig traject. Het landschap is zo mogelijk nog ruiger en leger dan gisteren. Het spectaculaire wandelpad slingert er doorheen, nu eens met korte klauterpartijen, dan weer met afdalingen: hier tref je de Mediterrane fjordenkust op haar allermooist. Je hebt magnifieke uitzichten op ‘calanques’ en wandelt over ‘zadels’ en kammen naar Cassis, een badplaats met enkele strandjes voor dagjesmensen en families. Het heeft het karakter en ademt nog de sfeer van de Côte d’Azur uit de 50-er en 60-er jaren. Rondom de kleine haven vind je het ene terras en restaurant na het andere. Leuk om iedereen aan je voorbij te zien gaan. Het hotel heeft een goede keuken en je dineert op een terras onder oude platanen. Volop keuze voor een aperitief en een heerlijke Provençaalse avondmaaltijd. Wandeling: 13 tot 21,5 km, max. 730 m stijgen en 880 m dalen, 5,5 uur tot 8,5 uur lopen. Lijkt het je te zwaar of is het weer niet stabiel dan kun je ook met de taxi doorrijden tot aan Cassis om van daaruit een prachtige rondwandeling te maken langs de indrukwekkende calanques van Port Miou, Port Pin en Vau (9,5 tot 17,5 km, max. 550 m stijgen en dalen, 3 tot 6 uur lopen).

Overnachting in

Cassis

Dag 4

Een taxi brengt je na het ontbijt naar het beginpunt van de laatste wandeling bij de Sémaphore du Bec de l’Aigle tussen La Ciotat en Cassis. Je maakt, anders dan de afgelopen dagen, een rustige wandeling over een goed begaanbaar pad bovenlangs de kliffen van de Cap Canaille. Deze kaap van witte kalk en rode zandsteen is met 394m de hoogste van Frankrijk en het gehele Middellandse Zeegebied. Onderweg heb je vanaf het klifpad een aaneenschakeling van schitterende uitzichten over de in het oog springende rotspunt ‘Bec de l'Aigle’ en de calanque-kust. De wandeling eindigt bij de haven van Cassis waar de terrassen uitnodigen tot een fijne lunch. Wandeling: 8 km, 220 m stijgen en 540 m dalen, 3 uur lopen. 
De rest van de dag kun je doorbrengen in Cassis of een boottocht langs verschillende calanques maken.

Overnachting in

Cassis

Dag 5

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in 2 hotelletjes op kamers met privé badkamer.

In Marseille is dit een modern 2** hotel in het historisch centrum op steenworp van de Vieux Port, de oude haven. De kamers zijn niet zo groot, maar vanaf het dakterras kijk je uit over de stad en haven..

In Cassis een klassiek hotelletje op een paar minuten lopen van de haven. Ook hier zijn de kamers niet groot, maar je zal toch voornamelijk op het heerlijke terras onder de platanen zitten.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een lekker Frans ontbijt klaar.
Voor 's middags kan je ter plekke inkopen doen voor een lunchpakket of in een eethuisje lunchen.

Voor het avondeten kan je zowel in Marseille en Cassis terecht bij vele leuke eethuisjes.

Inbegrepen

 • 4 overnachtingen met ontbijt
 • transfer op dag 2 en 4
 • bagagevervoer en/of transfer op dag 3 (1 koffer/tas van max. 15 kg per persoon)
 • SNP digitale reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • busritten
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De langste wandelingen die in het programma zijn opgenomen zijn pittig (nivo 3). Tezamen vormen ze een unieke kusttrektocht van Marseille naar La Ciotat door het Nationale Park Les Calanques. Weersomstandigheden of andere oorzaken, zoals bosbrandgevaar, kunnen je doen besluiten van het programma af te wijken. Voor elke dag is er dan ook de mogelijkheid een lichtere rondwandeling (nivo 2) te maken die zeker ook de moeite waard is.
Je loopt veelal over smalle, stenige paden en rotspartijen, soms even klauteren. Voor wandelaars met veel hoogtevrees is de route dan ook ongeschikt. Aan het begin of eind van een wandeling zijn er kortere stukken over stille zand- of asfaltweggetjes. In de Calanques wordt tijdens elke wandeling geklommen en gedaald. Kortom, een mooie, korte wandelvakantie, die je naar eigen believen lichter of uitdagender kan maken.

Extra dagen

Je kan bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Marseille is een drukke stad waar veel te beleven is. Je kan bv. naar de Frioul eilandjes die voor de stad in zee liggen.
Cassis is veel relaxter dan Marseille, heerlijk om even bij te komen aan zee. 

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Marseille is ca. 1250 km. Je kunt de auto parkeren op een openbare parkeerplaats/garage (betaald)
NB. Je kan de auto ook al vast in Cassis zetten, maar ook hier zal je niet aan betaald parkeren ontkomen.

Aan het eind van de trip ga je met de lijnbus en trein in 1,5 uur terug naar Gare de Marseille Saint Charles om je auto op te halen.

Klik hier voor bus- en treintijden.
Klik hier voor algemene vervoersinfo.

trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Marseille St Charles.

Het hotel ligt op ca. 20 min lopen van Gare Marseille St Charles. Je kan ook met de metro naar metrostation Vieux-Port Hotel de Ville, dat op 5 min lopen van het hotel ligt.
Op de laatste dag ga je van Cassis met de lijnbus en trein in 1,5 uur terug naar Gare Marseille Saint Charles.

Klik hier voor bus- en treintijden. 
Klik hier voor algemene vervoersinfo.

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
In de richting van de Alpen en Valence/Avignon zijn er echter ook verbindingen (met name in de zomer) die vanuit Brussel om Parijs heen gaan, zodat je niet met de metro de stad hoeft te doorkruisen. Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Marseille

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf Marseille-Provence Airport ga je met de bus naar Gare Marseille St Charles (ca. 35 min)

Het hotel ligt op ca. 20 min lopen van Gare de Marseille Saint Charles. Je kan ook met de metro naar metrostation Vieux-Port Hotel de Ville, dat op 5 min lopen van het hotel ligt.
Op de laatste dag ga je met de lijnbus en trein in 1,5 tot 2 uur terug naar Marseille-Provence Airport.

Klik hier voor bus- en treintijden.
Klik hier voor algemene vervoersinfo.

Je kan dit arrangement starten van begin maart tot eind november, muv. juli en augustus, want dan is het te warm om fijn te wandelen

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

a

Frankrijk - Côte d'Azur

Marseille et les Calanques

Wandelvakantie langs 2 leuke hotelletjes

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.