Gorges du Tarn wandelvakantie

Frankrijk - Cevennen, 8 of 9 dagen Gorges du Tarn et de la Jonte

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotelletjes en auberges

De Cevennen beslaan een groot deel van het Massif Central, het hoogland in centraal Frankrijk. Dit deel van de Cevennen bestaat uit barre kalkplateaus, de Causses, en diep ingesneden kloven, de Gorges. Het landschap is verpletterend mooi en afwisselend. Fraaie rotsformaties en wolkenluchten waarin vele vale gieren hun rondjes draaien. Kleine verstilde dorpjes bovenop de droge Causses en levendige stadjes in de Gorges, aan de rivieren de Jonte en de Tarn. Halverwege de wandeltocht verruil je de wandelschoenen voor een kano etappe op de rivier de Tarn...

Uniek aan deze reis

 • Vale Gieren
 • Causse Mejean
 • Klassieke trektocht in 8 of 9 dagen
 • Sublieme Gorge du Tarn
 • Heel afwisselend
 • Inclusief kanotocht op de Tarn
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Cevennen - Gorges du Tarn et de la Jonte

Beknopt programma van deze trip:

8-daagse variant

 • Dag 1 aankomst in Le Rozier
 • Dag 2 wandeling naar Hyelzas
 • Dag 3 wandeling naar Meyrueis
 • Dag 4 wandeling naar Nivoliers
 • Dag 5 transfer naar St.Enimie, wandeling naar La Malène
 • Dag 6 kanotocht naar Les Vignes
 • Dag 7 wandeling naar Les Rozier
 • Dag 8 einde van het arrangement

9-daagse variant (eerste 4 dagen hetzelfde)

 • Dag 5 wandeling naar St.Enimie,
 • Dag 6 wandeling naar La Malène
 • Dag 7 kanotocht naar Les Vignes
 • Dag 8 wandeling naar Les Rozier
 • Dag 9 einde van het arrangement

Voor meer info, kijk je bij het dag- tot dag programma.

Dag 1

Aankomst in Le Rozier, samen met het dorp Peyreleau, gelegen op de samenvloeiing van de Tarn en Jonte.

Overnachting in

Le Rozier

Dag 2

De eerste dag is gelijk pittig. Vanuit Le Rozier begin je gelijk te klimmen naar de Causse Mejean. Af en toe door bos, af en toe met schitterend uitzicht over de kloof met fraaie rotssculpturen. De route buigt de Causse op en het wordt stiller. Je eindigt, moe maar voldaan, bij een typisch caussenard dorpje op 950 m hoogte waar je 's nacht kunt genieten van een overweldigende sterrenhemel.
Wandeling: 18 km, 990 m stijgen en 420 m dalen, 7 uur wandelen.  
Als er Hyelzas geen plek is, overnacht je in La Viale, dan is de wandeling vandaag ca. 6 km korter (en morgen dus 6 km langer, met 200 m geleidelijk stijgen en dalen erbij).

Overnachting in

Hyelzas

Dag 3

Vandaag kan je het wat rustiger aan doen. Voor je vertrekt uit Hyelzas kun je lokale schapenkaas inslaan. De route brengt je al snel bij Aven Armand, een enorme (en schitterende) druipsteengrot, die het bezoeken zeker waard is. Na een mooi stuk over de weidse Causse Mejean daal je af in de Gorges de la Jonte. Het landschap verandert snel van aanzicht terwijl je terugkeert in de meer bewoonde wereld. Meyruies is een levendig plaatsje aan de Jonte met volle terrassen en jeu de boule banen. Wandeling: 13,5 km, 170 m stijgen en 430 m dalen, 4,5 uur lopen.

Overnachting in

Meyrueis

Dag 4

Meteen vanuit Meyrueis begin je te klimmen naar de Causse Mejean. Mooi zicht op het massief van de Mont Aigoual. Met mooie vergezichten trek je verder naar het centrale deel van deze barre hoogvlakte met weinig begroeiing. Van een afstandje zie je de Chaos de Nimes le Vieux, een labyrint van fraaie rotsformaties, waar je helaas van deze kant niet in mag lopen. De route komt daarna langs een reservaat voor Przewalski paarden, die hier mooi op hun plek zijn. Je overnacht in een gehucht, midden op de Causse, een soort oase. Wandeling 15,5 km, 500 m stijgen, 260 m dalen, 6 uur lopen.

NB. In Nivoliers zijn maar weinig plekken om te overnachten. Mocht er geen plek zijn, dan proberen we een kamer in Sainte Enimie te boeken. Hetgeen betekent dat de transfer naar Sainte Enimie van morgenochtend, dan vandaag na de wandeling zal zijn (met een toeslag, omdat deze rit dan niet meer te combineren is met het bagagevervoer).

Overnachting in

Nivoliers (Hures la Parade)

Dag 5 (en 6)

In de 8-daagse variant begin je met een fraaie taxirit naar St.Enemie in de Gorges du Tarn. Na een kop koffie op een terras langs de Tarn en een bezoekje aan het mooie centrum van St.Enemie, loop je door de Gorge, deels langs de rivier, deels wat hogerop naar La Malène, een mooi gelegen dorp in de kloof. Onderweg is er een mooie stop in St.Chely du Tarn en je komt door Hauterives, een gehucht dat alleen lopend of per boot te bereiken is. Wandeling 14,5 km, 320 m stijgen en 340 m dalen, 5,5 uur lopen.

In de 9-daagse variant is er geen taxirit naar St. Enimie. Je volgt de GR60 over de uitgestrekte en lege Causse Méjean, met een afwisseling van bossen en open terrein. Aan het eind is er een flinke afdaling in de Gorges du Tarn, naar St. Enimie (wandeling van 15 km, 190 m stijgen, 680 m dalen, ca. 5 uur lopen). Je overnacht in St. Enimie en de volgende dag ga je verder met de wandeling naar La Malène, die hierboven beschreven is. En daarna de rest van het programma.

Overnachting in

La Malene

Dag 6 (of 7)

Vandaag geef je je voeten rust en laat je je in een kano de rivier afzakken, door een van de mooiste stukken van de Gorge du Tarn, een geweldige ervaring. Het best doe je dit 's ochtends want dan is het nog rustig op het water. Je kan de tijd nemen en onderweg ergens picknicken op de oever of te gaan zwemmen. De kano-etappe van 11 km is te doen zonder kano ervaring en eindigt bij de Pas de Souci. Vanaf hier wordt de rivier te wild. Het laatste stukje naar Les Vignes gaat te voet.
Wil je liever van La Malene naar Les Vignes wandelen, dan kan dat via een mooie route langs de rivier: 13 km, 280 m stijgen en 330 m dalen, 4,5 uur lopen.

Overnachting in

Les Vignes

Dag 7 (of 8)

Vandaag alweer de laatste etappe, maar wel een hele mooie en lange. Je loopt omhoog langs de wanden van de Gorge du Tarn, in gezelschap van vele vale gieren boven je hoofd. De uitzichten worden steeds mooier. Net als de bijzondere rotsformaties waar het pad tussendoor slingert. Het lopen op de smalle kruip door sluip door paadjes kost wat meer tijd en concentratie. Na een laatste pauze daal je af naar het bekende Le Rozier. Wandeling 16,5 km, 670 m stijgen en 710 m dalen, 7 uur lopen. Voor wie het rustiger aan wil doen, is er ook een route op lagere hoogte langs de rivier. 12,5 km, 200 m stijgen en 220 m dalen, 4,5 uur lopen.

Overnachting in

Le Rozier

Dag 8 (of 9)

Einde van het arrangement

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in een mix van fraaie, mooi aan de rivier gelegen hotels, eenvoudige dorpshotelletjes en vriendelijke, rustig gelegen auberges op kamers met eigen douche en toilet.

Over de maaltijden

De dag begint met een Frans ontbijt.
Spullen voor de lunch kan je in het dorp kopen, of je bestelt ter plekke een lunchpakket.
Op dag 2 en dag 4 is het avondeten inbegrepen, omdat je er nergens anders kunt eten. In de wat grotere dorpen en plaatsjes kan je zelf een eethuisje zoeken.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • 2x avondeten
 • Transfer op dag 5 (alleen 8-daagse)
 • Kanotocht op dag 6
 • Bagagevervoer (1 tas/koffer van max.15 kg per persoon)
 • Toeristenbelasting
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Eventuele transfers
 • Overige maaltijden
 • Extra koffers (€10 per koffer per transport)
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen

Over de activiteiten

Het gebied bestaat uit uitgestrekte, min of meer vlakke, kalkplateau's, doorsneden door diepe kloven.
De wandelingen gaan over (soms stenige) wandelpaden, bospaden, karrensporen en rustige asfaltweggetjes door afwisselend bos en open landschap. Er moet aardig wat geklommen en gedaald worden om bij de mooiste uitzichtplekken te komen. Je loopt alleen gemarkeerde en goed aangegeven routes (andere paden worden niet onderhouden en raken snel overgroeid).
Op dag 6 maak je een rustige kanotocht, stroomafwaarts over de rivier de Tarn. Mocht je dit niet willen, dan kan je dit bij boeking aangeven en de etappe wandelen.

Reken, afhankelijk van het seizoen waarin je gaat, op veel zon en warmte, maar ook altijd op gure, koude wind op de Causses. Voor het kajakken heb je zwemkleding nodig en oude gympen die nat mogen worden. Mogelijk ook een waterdicht hoesje voor camera/telefoon.

In de 8-daagse variant loop je niet het hele rondje, maar leg je één etappe met de taxi af. In de 9-daagse variant loop/kajak je het hele rondje.
Alle wandelingen hebben (naast de SNP Reis app) ook een routebeschrijving, behalve de wandeling van Nivoliers naar St.Enimie in de 9-daagse variant. Hiervan is alleen een track en de duidelijke GR-markeringen in het veld.

Extra dagen

Je kan tijdens dit arrangement overal extra (rust)dagen bijboeken. Hyelzas en Nivoliers lenen zich voor een dag lezen. In Les Vignes kan je een extra kanodag op de Tarn inlassen en genieten van een mooi gelegen hotel.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Le Rozier is ca. 1100 km. Je kan op een openbare parkeerplaats in het dorp parkeren.

Treinreis

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Millau.

Van Millau neem je de bus of een taxi naar Le Rozier (ca. 20 km). 
Klik hier voor bustijden Millau-Gare Routiere naar Peyreleau - Le Rozier. Zoek naar Ligne 215 MILLAU – PEYRELEAU – MEYRUEIS
Let op dat buiten hoogseizoen de bus niet vaak rijdt.

Terugweg op dezelfde manier.

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Je kan dit arrangement starten van half april tot half oktober. In het voorjaar kan je hier heerlijk wandelen in een zee van bloemen. Hoogzomer kan het goed warm worden (op enkele dagen is er weinig schaduw), dan kan je het best een siësta inplannen tijdens de wandelingen. Het najaar is weer heerlijk, met fraaie herfstkleuren.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Frankrijk ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist en het verschil tussen de 8-daagse en 9-daagse reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

April 2024 : op de wandeling naar Meyrueis is er ca. 3 km voor het einde, een omleiding vanwege 'instortingsgevaar'. De omleiding is ca. 1,5 km langer en is ter plekke goed aangegeven. We weten niet hoe lang dit gaat duren.

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Gorges de la Jonte

Frankrijk - Cevennen

Gorges du Tarn et de la Jonte

Wandelvakantie langs hotelletjes en auberges

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.