Frankrijk - Bourgogne, 7 dagen Wijnwandelen langs de Côte d’Or

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs chambres d'hôtes

Heerlijk wandelen door een heuvelland vol historie en bekende namen, zoals Pommard, Nuits St.Georges en Meursault. Afwisselend kom je door glooiende wijngaarden van bekende Grands Crus, oude eikenbossen en kleine, stille dorpjes. Je overnacht in sfeervolle onderkomens met goede restaurantjes in de buurt, voor een uitstekend Bourgondisch maal.

Uniek aan deze reis

 • Proef de Grand Crus van Aloxe en Meursault
 • Verblijf in gastvrije chambres d'hôtes
 • Wandelweek tussen de wijngaarden van de 'Gouden Helling'
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Bourgogne

Een bijzonder smakelijke wandelreis, niet ver van huis, door één van de beroemdste wijnstreken van Frankrijk. Al sinds de Romeinen heeft het geestrijk vocht hier voor ruime inkomsten gezorgd. Niet voor niets wordt deze welvarende streek de ‘Côte d’Or’ ofwel vrij vertaald de ‘gouden helling’ genoemd. In het prachtige, golvende heuvelland van de Côte de Nuits en de Côte de Beaune maak je tijdens deze Frankrijk vakantie fraaie en afwisselende wandelingen door glooiende wijngaarden van beroemde Grands Crus, oude eikenbossen en kleine, stille dorpjes. Je trekt langs fameuze wijngaarden van de wereldvermaarde Grands Crus van Pommard, Aloxe-Corton, Meursault en vele anderen. Je passeert wijndorpjes als Chambolle-Musigny, Morey-St. Denis en het beroemde kasteel Clos Vougeot. Onderweg kan je mogelijk wat wijnen uitproberen. Proef, vergelijk en stop in je dagrugzak een fles verrukkelijk Bourgondisch nat. Weer eenmaal op weg ontdek je dat naast de wijn ook de vele monumentale kastelen en abdijen bijdragen aan het ‘bouquet’ van deze heerlijke streek.
Deze wijnwandeltocht wordt georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse wijnkenner Monica van der Stap, die al jaren in de streek woont. Zij kan altijd met raad en daad bijstaan.

Dag 1

Aankomst in de sfeervolle chambres d'hôtes Le Petit Paris in Flagey-Echézeaux, in het Côtes de Nuits-gebied. Na aankomst heb je tijd om door de grote tuin te wandelen, het dorp te bekijken met het Château de Gilly, of met een drankje op het terras te zitten. 

Overnachting in

Flagey-Echézeaux

Dag 2

Je wandelt via grand cru-wijngaarden en langs de beroemde wijndorpen van de Côte de Nuits: Chambolle-Musigny en Morey-St. Denis. De dubbele namen van de wijndorpen aan de Côte d'Or zijn een samenstelling van de originele dorpsnaam en de naam van het beroemdste wijnperceeltje uit het dorp.
Onderweg kan je het enorme Chateau du Clos de Vougeot ("de Tempel van de Bourgogne-wijnen") bezoeken. Daarna loopt je omhoog, het wijngebied uit, voor een verkenning van het stille achterland van de Cote d'Or. Voor onderweg krijg je een heerlijke picknick mee. 
Wandeling: 15 km, 220 m stijgen en dalen, 5 uur. Als je met de auto bent, eventueel 3 km in te korten.

Overnachting in

Flagey-Echézeaux

Dag 3

De wandeling voert van Flagey naar Nuits Saint Georges over rustige weggetjes door de wijngaarden. Na een kop koffie in het gezellige centrum van Nuits, gaat het verder over bospaden, langs grote kalkgroeves, naar de Hautes-Côtes, met een ander type wijngaarden. Via een fraai gelegen kapelletje naar het in de heuvels gelegen dorpje Magny-les-Villers. Hier verblijf je in een vriendelijke chambres d'hotes.
Wandeling: 20 km, 240 m stijgen en 130m dalen, 6 uur lopen.

Overnachting in

Magny-les-Villers

Dag 4

Met mooie vergezichten loop je naar het dorpje Pernand-Vergelesses. Daar gaat het verder onderlangs de Butte de Corton, een tafelberg met op de flanken de beroemde Corton Charlemagne wijngaarden en op de top uitgestrekte bossen. Een mooie plek om het lunchpakket te verorberen. Daarna verder naar het befaamde wijndorpje Aloxe-Corton, waar onder andere rode Corton Grand Cru wordt gemaakt, evenals de fabuleuze witte Corton Charlemagne. Na de beroemde wijnvelden ga je verder door het bos, terug naar de chambres d'hôtes.
Wandeling: 12 km, 200 m stijgen en dalen, 4 uur.

Overnachting in

Magny-les-Villers

Dag 5

's Ochtends wandel je over een mooi bospaadje naar Pernand-Vergelesses en verder door de wijngaarden naar Savigny-lès Beaune, met z'n enorme Chateau. Vandaar loop je bovenlangs Beaune, door uitgestrekte bossen en langs een groot landgoed naar een heuvel boven Pommard. Hier heb je schitterend uitzicht over de Cote d'Or en daalt door de rijen druiven het wijndorp in. Daarna volgt nog een relatief vlak stuk tot aan Mersault. Je kunt de route met 5 km inkorten door aan het eind van de middag de bus te pakken van Pommard naar Meursault (Let op: niet in het weekend).
Wandeling: 21 km, 300 m stijgen en 470 m dalen, 7 uur lopen.

Overnachting in

Meursault

Dag 6

Deze laatste wandeldag maak je vanuit Meursault een schitterende rondwandeling. Eerst klim je omhoog naar het beeld van St.Christophe, bovenop de heuvelrug Montmeillan. Je loopt eerst wat door de rustige bossen, maar krijgt allengs meer uitzicht over de wijngaarden onder je. Je daalt af en bereikt heilige grond: hier komt de Grand Cru Chevalier Montrachet en de Grand Cru Montrachet vandaan, de beroemdste droge witte wijn ter wereld. Na het sfeer proeven in wijndorp Puligny-Montrachet keer je terug naar Meursault. Wandeling: 15,5 km, 340 m stijgen en dalen, 5,5 uur lopen.

Overnachting in

Meursault

Dag 7

Na het ontbijt word je per taxi teruggebracht naar je auto in Flagey-Echézeaux, of naar het station van Beaune.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht op kamers voorzien van douche en toilet bij mooie en charmante adressen.
Het eerste is bij een kunstenares in een huis, behorend bij een kasteelboerderij en gelegen in een park met eeuwenoude bomen, naast het beroemde Château de Gilly en aan de Vouge.
Het tweede adres is een gastvrije chambres d'hôtes in het kleine dorpje Magny-les-Villers, waar verder weinig te doen is. 
In de derde overnachtingsplaats, het levendige wijnplaatsje Meursault, overnacht je in een onlangs geopende chambres d'hôtes (met zwembad) nabij het centrum. Deze chambres d'hôtes verzorgt voor de gasten een wijnproeverij.

NB. al deze adressen hebben max. 5 kamers, dus het kan voorkomen dat ze vol zijn in de periode dat je zou willen gaan. In dat geval reserveren we een zo gelijkwaardig mogelijk verblijf in de buurt. In Meursault betekent dit dat de wijnproeverij vervalt (maar je kan vaak op eigen gelegenheid bij een wijndomein binnenstappen voor een proeverij).

Over de maaltijden

Het ontbijt wordt iedere ochtend verzorgd. Op dag 2, 4 en 5 krijg je van de gastvrouw een picknick mee. Op dag 3 kan je in Nuits St.George inkopen doen voor de picknick.en op dag 6 in Meursault.
De diners zijn niet inbegrepen, uitgezonderd de diners op dag 3 en 4; dan dineer je in de chambres d'hôtes in Magny, waar verder geen restaurant is. De overige avonden is er steeds een restaurant op loopafstand te vinden.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Diners op dag 3 en 4 (zonder wijnen)
 • Picknick op dag 2, 4 en 5
 • Wijnproeverij op dag 6 (alleen indien je overnacht bij Charles V)
 • Bagagevervoer op dag 3 en 5 (1 koffer/tas van max. 15 kg per persoon)
 • Taxitransfer op dag 7 terug naar de eerste accommodatie (voor autoreizigers) OF naar station Beaune (voor treinreizigers)
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Eventuele entrees
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen

Over de activiteiten

Je maakt ontspannen wandelingen door glooiend terrein, langs wijngaarden en door mooie loofbossen. De paden door de wijnvelden zijn vaak geasfalteerd omdat anders de machines in de modder vast blijven zitten. Je komt er alleen mensen tegen die in de wijngaarden werken. Verder loop je over karrensporen en bospaden. De stijgingen en dalingen zijn, op een enkel stukje na, geleidelijk.

Extra dagen

Je kan bij dit arrangement alleen in de laatste accommodatie een extra (rust)dag boeken, van waaruit je gemakkelijk de historische 'wijnhoofdstad' Beaune kan bezoeken.

Je kan uiteraard ook een extra nacht in Beaune (en/of Dijon) reserveren.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Victor Hugo (Dijon)

Eenvoudig, rustig gelegen stadshotelletje op loopafstand van het treinstation en het middeleeuwse centrum van Dijon.

Hotel La Villa Fleurie (Beaune)

Vriendelijke Villa in de rustige buitenwijken van het fraaie wijnstadje Beaune.
Na een bezoek aan het levendige centrum, met zijn vele bezienswaardigheden, kan je bijkomen in de groene tuin.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Flagey-Echézeaux is 725 km. Je auto laat je veilig achter in het stille dorpje bij de eerste accommodatie. Een taxi brengt je op dag 7 vanuit het hotel in Meursault terug naar je auto in Flagey-Echézeaux (inbegrepen).

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een heenreis naar Vougeot-Gilly en een terugreis vanaf Beaune

De eerste accommodatie is 800 m lopen van station Vougeot-Gilly. Op de laatste dag word je weggebracht naar het station van Beaune.

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Je kan zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.  

Je kan dit arrangement starten van begin april tot eind oktober. In voor- en najaar zijn er minder voorzieningen, zoals restaurants, geopend.
Vanwege de kleinschalige accommodaties dien je tijdig te boeken.
Na de zomer wordt de wijn geoogst. De exacte periode is niet te voorspellen, elk jaar op een ander moment, afhankelijk van het weer.
Het voordeel van wandelen tijdens de druivenoogst is dat er dan grote bedrijvigheid is en overal mensen aan het werk zijn.
Het nadeel is dat bezoekers niet meer overal welkom zijn voor een proeverij, omdat ze voor de voeten lopen in de wijnkelders.

Vanwege de jacht kan het geen kwaad in September en Oktober iets rood of geels te dragen en goed op te letten waar de jagers zijn.

In de beschut gelegen Côte d’Or is het weer gemiddeld beter dan bij ons. De temperaturen liggen hoger en er valt minder neerslag. In september en oktober is het in Bourgondië meestal lekker weer, met temperaturen van rond de 20ºC. In deze periode moet je wel rekening houden met koelere nachten. De zomer en het vroege najaar is in Bourgondië de droogste periode. Toch moet je in elk jaargetijde bedacht zijn op een regenachtige dag.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Bourgogne ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.


 

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

z_winveld.jpg

Frankrijk - Bourgogne

Wijnwandelen langs de Côte d’Or

Wandelvakantie langs chambres d'hôtes

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.