Duitsland - Harz, 4 dagen Door de sneeuw op de Brocken

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Privéreis - Actief in de sneeuw

wintervakantie vanuit hotel Kräuterhof

Voor de individuele sneeuwliefhebber is hotel Kräuterhof in de Harz ideaal voor een korte wintervakantie. Op korte reisafstand van Nederland ligt de sfeervolle Kräuterhof in een winters web van loipen en goed gemarkeerde winterwandelroutes. Met het stomende smalspoortreintje van de Harzer Schmalspurbahn voor de deur, heb je vele mogelijkheden in de Harz. Met de hoogste top Brocken tot boven de 1100 meter, is de Harz bovendien relatief sneeuwzeker.

Uniek aan deze reis

 • Alle maaltijden inclusief
 • Smalspoortreintjes
 • Sneeuwzeker middelgebergte
 • Je hond mag mee
 • GPS tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Duitsland - Harz

Door dit oude middelgebergte liep eens het IJzeren Gordijn. Waar het westelijk deel van de Harz veel van zijn oorspronkelijkheid verloor, heeft het oostelijke gedeelte zijn charme behouden. Ten behoeve van de mijnbouw werden hier ooit open plekken in het woud gekapt en spoorlijntjes aangelegd, waardoor een afwisselend en goed ontsloten landschap is ontstaan dat erom vraagt bewandeld te worden. Of om te langlaufen. Over de hellingen van de winterse Brocken en de Harzer Hoogvlakte loopt een fraai aangelegde smalspoorbaan en het frequent stomende en fluitende treintje van de Harzer Schmalspurbahn is hét vervoermiddel om van je hotel naar Elend en Sorge te rijden. Van daaruit kan je heerlijk dwalen over de beboste hoogvlakte van de Harz en struinen over de bevroren oevers van de Kalte en de Warme Bode. Natuurlijk is een bezoek aan de winterse Brocken een must. De Brocken is met 1142 m het hoogste punt van de Harz en altijd al een bijzondere plek geweest: eerst huisden er de goden en later Russische soldaten met ingenieuze afluisterapparatuur. Twijfel je of er sneeuw ligt, kijk dan hier.

Dag 1

Aankomst in Drei Annen Hohne.

Dag 2-3a langlaufen

Voor de langlaufers begint er bij het station van Drei Annen Hohne al een rondtocht van 14 km. In het vlakbij gelegen dorpje Schierke liggen ongeveer 100 km geprepareerde loipes, waaronder de Winterbergloipe (10-12 km) en de Königsbergloipe (17 km). De loipen zijn zowel geschikt om te skaten als om klassiek te langlaufen. Voor meer informatie over de langlaufmogelijkheden, kijk dan hier.

Dag 2-3b sneeuwwandelen

Hotel Kräuterhof ligt aan het begin van een groot aantal wandelroutes. In combinatie met de trein, die tegenover het hotel stopt, of de (gratis) bus, heb je nog meer mogelijkheden. Met de kaarten uit het SNP-informatiepakket en de goed gemarkeerde routes kan je zelfstandig uit de wintervoeten. Veel van de routes zijn te belopen met gewone bergschoenen. Ligt er veel sneeuw, dan zijn sneeuwschoenen noodzakelijk. Bij het hotel weet men meer over de sneeuwcondities.

Een aantal suggesties, waarvan je wel even moet nagaan of ze in de winter (helemaal) begaanbaar zijn; kijk verder op de kaart die je bij dit reispakket meegestuurd krijgt:

Vanuit het hotel wandel je door de bossen naar de Ottofelsen: een mooie wolzakformatie. Regelmatig heb je een mooi doorkijkje over de oostelijke uitlopers van de Harz. Over de Oberen Hohneweg, gelegen op de grens van het nationale park, wandel je terug naar Drei Annen Hohne.
Tochtinformatie: afstand: 14 km, 200 m stijgen en dalen, duur: 5 uur.

Na het ontbijt wandel je langs de spoorbaan en door de bossen naar het dorpje Elend, een naam die ten onrechte het ergste doet vermoeden. De kleine dorpskerk van Elend, uit 1897, is een van de kleinste kerken van Duitsland. Vanuit Elend wandel je door de bossen en via de kabbelende Kalte Bode naar het Luftkurort Schierke. Langs de Feuersteinklippe en de Trudenstein wandel je terug naar het hotel.
Tochtinformatie: afstand: 16 km, 400 m stijgen en dalen, duur: 6 uur.

Vanuit het hotel wandel je over de beboste hellingen van de Hohne Klippen. Je passeert diverse mooie en indrukwekkende granieten steenformaties. Ze staan als een soort bakens in het landschap. ’s Middags loop je door het dal van de Holtemme naar station Steinerne Renne. Hier neem je de stoomtrein terug naar het hotel (treintijd: 20 min).
Tochtinformatie: afstand: 14 km, 400 m stijgen en 600 m dalen, duur: 6 uur.

Op het stationnetje van Drei Annen Hohne vertrekt dagelijks het stoomtreintje naar het hoogste punt van de Harz . Dit unieke traject van de smalspoortrein is niet alleen voor treinliefhebbers een bijzondere ervaring! Het gebied rond de Brocken (1142 m) was in de DDR tijd verboden terrein, omdat het Russische leger zich op de top had genesteld met radar- en afluisterapparatuur. Nadat je op de Brocken hopelijk van het uitzicht hebt kunnen genieten, wandel je langs de met een dik pak sneeuw en ijs ingepakte bomen omlaag via de Goetheweg. Eventueel kun je vanaf Schierke weer met bus of trein terug, waardoor de tocht korter wordt.
Tochtinformatie: maximale afstand: 15 km, 700 m dalen en 100 m stijgen, duur maximaal: 5-6 uur.

Dag 4

Einde van het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Hotel Kräuterhof in Drei Annen Hohne is een mooi gelegen en comfortabel hotel, tegenover het kleine authentieke stationnetje van Drei Annen Hohne. Achter de houten facade is de modern ingerichte binnenkant voorzien van veel hout, voor een warme uitstraling. De prima kamers  hebben allemaal een kleine zithoek en een eigen badkamer. Het hotel heeft een sauna, whirlpool en solarium. Er zijn geen winkels in de buurt. Het hotel ligt op hoogte van ca. 550 m.

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wilt u twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kunt u dat melden en dan kijken we wat mogelijk is.

Over de maaltijden

Het ontbijt bestaat uit een zeer uitgebreid en smakelijk buffet. Voor de lunch krijg je een lunchpakket met warme of koude drank mee. Je moet wel een eigen thermosfles hebben als je iets warms wil. Ook op de dag van vertrek krijg je nog een lunchpakket mee. ’s Avonds is het diner voor je gereserveerd in het eigen restaurant, dat uitkijkt op het treinstationnetje; de keuken is typisch Duits. Je kunt echter, na afspraak met de receptie, ook vegetarisch eten.

Inbegrepen

 • Verblijf op basis van halfpension + lunchpakket
 • SNP-reisdocumentatie en kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Lokale transfers met (stoom)trein

Over de activiteiten

Je kan de tochten zo lang maken als je zelf wil. Door gebruikt te maken van de (stoom)trein, heb je ongekende mogelijkheden.

Extra dagen

Je kan bij dit arrangement een extra dag boeken.

Heen- en terugreis

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand van Utrecht naar Drei Anne Hohne is 500 km, vanaf Brussel 550 km. Je kan je auto bij het hotel parkeren. De kosten hiervoor zijn €3,- per dag.

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen, dan kan je via SNP je treinticket naar Wernigerode laten regelen. Onderstaand vind je het meest gebruikte schema. De ticketkosten worden bij boeking weergegeven.

Doorreis naar je accommodatie: Het ticket van Wernigerode naar Drei Annen Hohne v.v. dient ter plaatse te worden bijgekocht.
N.B.: Wil je een vroegere trein terug naar Nederland vanuit Wernigerode, dan moet je met een taxi (€30,-) naar het station van Wernigerode reizen.

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Wernigerode  09:00 - 15:41 2
Wernigerode – Amsterdam CS    12:18 - 19:00 2

NB: Alle tijden zijn onder voorbehoud.
Het definitieve treinschema ontvang je in de week voor vertrek.

Praktische informatie

Deze reis is boekbaar vanaf begin december t/m begin maart. De Harz is voor een middelgebergte tamelijk sneeuwzeker, maar een garantie is er zeker aan het begin en het einde van het winterseizoen ook hier niet. Voordeel is wel dat je vanuit het hotel makkelijk, en relatief snel, met het openbaar vervoer hogerop (Schierke, richting Brocken) kunt komen.

Twijfel je of er sneeuw ligt in de Harz, kijk dan hier.

Eventuele kosten dienen ter plaatse betaald te worden.

Een goede sneeuwwandeluitrusting bestaat uit een paar sneeuwschoenen die worden bevestigd onder je eigen bergwandelschoenen en een paar skistokken. Dankzij de grote oppervlakte van de sneeuwschoenen zak je minder diep in de sneeuw en kan je ontspannen lopen. Je schoenmaat is niet van belang, aangezien de binding in lengte verstelbaar is. Je bergschoenen moeten warm, goed geïmpregneerd en vooral stevig zijn (enkelhoog, minimaal B categorie). Daarnaast gebruik je twee verstelbare skistokken als evenwichtsteun. In het hotel zijn geen sneeuwschoenen  te huur. Het is dus een goed idee zelf de benodigde spullen mee te nemen.

Langlaufmateriaal en sneeuwschoenen kunt u het beste huren in Schierke, bereikbaar via de Harz-spoorbaan. Schierke en Wernigerode zijn ook gemakkelijk met bus of trein te bereiken.
Je kan eventueel ook sneeuwschoenen en langlaufskis huren in Braunlage. Braunlage ligt 13 km van Drei Annen Hohne.

Paklijst

 • EHBO eenvoudige middelen
 • EHBO sporttape
 • Bergschoenen
 • Fleecejack
 • Handschoenen
 • Sjaal
 • Warme kleding
 • Wind- en waterdicht jack
 • Zwemkleding
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebril
 • Snacks (bijv. mueslirepen)
 • Veldflessen
 • Lang thermisch ondergoed
 • Skipully
 • Winddichte en sneeuwafstotende broek
 • Skibril
 • Lippencrème met UV-filter
 • Gamaschen

Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

winter_in_de_harz_3.jpg

Duitsland - Harz

Door de sneeuw op de Brocken

wintervakantie vanuit hotel Kräuterhof

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen