Wandelvakantie Harz Duitsland

Duitsland - Harz, 6 dagen Wandelingen afgewisseld met traject per stoomtrein

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels

Waar het westelijke deel van de Harz veel van zijn oorspronkelijkheid verloor, heeft het oostelijke gedeelte zijn charme weten te behouden. Je maakt hier prachtige wandelingen langs beken, door kloven, loofbossen en naaldwouden, waar niet alleen zwijnen en herten gedijen, maar ook de lynx. Afgewisseld met enerverende trajecten per stoomtrein zoals naar de Brocken, de hoogste top van de Harz, en lange tijd een Russische radarbasis.

Je overnacht in prima hotels gelegen in de bijzonder fraaie vakwerkstadjes Quedlinburg en Wernigerode, en midden in de natuur.

Uniek aan deze reis

 • Fraaie vakwerkstadjes
 • Klassiek wandelgebied
 • Leuke (stoom)treintjes
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Duitsland - Harz

De Harz is een oud middelgebergte, waar eens het IJzeren Gordijn dwars doorheen liep. Zonder belemmeringen steek je deze nu groene grens te voet over. Je geniet van granieten uitzichtpunten, oude, kromgetrokken sparrenbossen op de flanken van de Brocken en loofbossen met lindes, iepen en beuken in de dalen. Voor de mijnbouw werden ooit open plekken in het woud gekapt en spoorlijntjes aangelegd, waardoor een afwisselend en goed ontsloten landschap is ontstaan dat erom vraagt te worden bewandeld.

De tocht begint in Quedlinburg, een schitterend stadje met burcht en 1200 vakwerkhuizen behorend tot het Unesco-werelderfgoed, aan de rand van de Harz. Van hier steek je de Harz van noord naar zuid door: omhoog via het fraaie dal van Bode naar Allrode en omlaag via de Behre. Met het smalspoor reis je naar het Nationalpark Hochharz. Vanuit een uitstekend hotel en met behulp van het stoomtreintje verken je daar de omgeving van de Brocken. Dit is met 1142 meter het hoogste punt van de Harz en is altijd al een bijzondere plek geweest: eerst huisden er de goden en later Russische soldaten met ingenieuze afluisterapparatuur.

De wandeltocht eindigt in het fraaie Wernigerode met het beroemde raadhuis.

Dag 1

Aankomst in Quedlinburg. Zorg dat je op tijd arriveert want het historische vakwerkstadje is echt zeer de moeite waard. Of overweeg om de reis rustig te beginnen met een extra nacht in Quedlinburg; behalve het bijzondere stadje en het zeer fijne hotel, zijn er ook opties om alvast een wandeling te maken. De eigenaresse van het hotel geeft graag tips en informatie!

Overnachting in

Quedlinburg

Dag 2

Na een korte treinrit begin je in Thale aan de wandeling door het diep ingesneden dal van de Bode. Je komt door prachtige loofbossen, met uitzichten op opvallende rotspartijen en langs stroomversnellingen met kans op de waterspreeuw.

Bij het dorp Treseburg klim je uit de Schlucht omhoog en loopt door afwisselende bossen verder naar een meer open en relatief vlak weidegebied. Als je overnacht in Allrode loop je naar je accommodatie, als je overnacht in Quedlinburg reis je per bus of taxi terug naar het stadje.

Wandeling: 14 km, 350 m stijgen, 100 m dalen, 4,5 uur.

Overnachting in

Allrode

Dag 3

Om aan stutten voor de mijngangen te komen en hout voor huizenbouw, zijn grote delen van het oorspronkelijke Harz-woud gekapt. Hierdoor zijn mooie, soms drassige, bloemenrijke weilanden ontstaan die een fraaie afwisseling vormen met het dichte bos.

Via de vroegere mijnbouw-nederzetting Stiege daal je van het plateau af naar het dal van de Behre. Bij de Eisfelder Talmühle neem je het smalspoor naar Drei Annen Hohne. In Eisfelder Talmühle kun je in het café (maandag 'Ruhetag') wachten op de trein. Vervolgens word je getrakteerd op een schitterende rit, via karakteristieke plaatsjes als Sorge en Elend. Eventueel kun je vanaf Elend ook te voet naar je hotel.

Wandeling: 17 of 22,5 km, 300 of 250 m stijgen en 250 m of 300 m dalen, 4 of 5,5 uur.

Overnachting in

Drei Annen Hohne

Dag 4

Met de stoomtrein ga je fluitend de Brocken op (in ongeveer 50 minuten). Je zult hier niet alleen zijn: een bezoek aan de Brocken is een populair uitstapje. Naast het uitzicht zijn er op de top ook bezienswaardigheden, waaronder de zeer interessante tentoonstelling in het Brockenhaus.

Je daalt af door oerbosachtige naaldwouden naar de veengebieden rond Torhaus. Hierbij passeer je de grens met het voormalige IJzeren Gordijn.

De wandeling eindigt in Schierke, bekend van het niet te missen kruidenbitter Schierker Feuerstein. Schierke is een van de plaatsten waar het toerisme in de Harz begon, met fraaie houten villa's en klassieke hotels. Hier neem je de trein terug naar Drei Annen Hohne, maar lopen kan ook.

Wandeling: 21,5 km, 150 m stijgen, 700 m dalen, 6 uur.

Overnachting in

Drei Annen Hohne

Dag 5

Vanuit het hotel wandel je omhoog langs uitzichtpunten en over een granieten kam naar de oude uitspanning in het fraaie dal Steinerne Renne. Je steekt de waterval over en volgt de snelstromende Holtemme, omzoomd door beukenbossen, naar het oude treinstationnetje, waar je op de stoomtrein stapt naar Wernigerode (20 minuten). Wernigerode is een prachtig stadje met een mooi centrum met raadhuis, vele vakwerkhuizen en een burcht.

Wandeling: 14,5 km, 350 m stijgen, 600 m dalen, 5 uur.

Overnachting in

Wernigerode

Dag 6

Na het ontbijt eindigt het arrangement. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De eerste nacht is in een prima hotel in het oude centrum van Quedlinburg. In Allrode overnacht u in een goed hotel, schitterend gelegen aan de rand van het stille dorp. Twee nachten verblijft u in het fraaie Hotel 'Der Kräuterhof', dat naast het stationnetje Drei Annen Hohne, midden in de natuur ligt. De perfecte plek om het centrale deel van de Harz te verkennen. De laatste nacht is in een vriendelijk hotelletje op een rustige plek in het oude stadje Wernigerode. Alle overnachtingen in hotelkamers met douche en toilet.

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wilt u twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kunt u dat melden en dan kijken we wat mogelijk is.

Over de maaltijden

Het ontbijt wordt elke dag prima verzorgd. In Quedlinburg en Wernigerode kunt u zelf een restaurantje zoeken voor het avondeten. In Allrode en Drei Annen Hohne is het diner inbegrepen. Vanuit het hotel Kräuterhof op drei Annen Hohne krijgt u ook een lunchpakket mee. Bij de overige accommodaties kunt u ook 's avonds een lunchpakket voor de wandelingen bestellen, maar daar is het niet inbegrepen. Soms kunt u ook zelf wat inkopen voor een lunchpakket en daarnaast is het vaak mogelijk onderweg wat te eten in een restaurantje (let hierbij wel op de Ruhetagen).

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 3 diners
 • 2 lunchpakketten (dag 4 en 5)
 • transfer van station naar hotel in Quedlinburg
 • bagagevervoer dag 2, 3 en 5
 • Kurtax (toeristenbelasting)
 • SNP-reisdocumentatie en kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • transfers met trein (ca. 45 euro pp)
 • eventuele entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

U maakt stevige wandelingen over goede paden en (on)verharde weggetjes met matige hoogteverschillen. Elke dag reist u een korter of langer traject met een treintje. Rond de Brocken zijn dit vaak oude stoomtreinen, een belevenis op zich.

Geschikt voor kinderen

De afwisseling tussen wandelen en stukjes per trein, soms zelf een oude stoomtrein,  maken dit wandelreisje leuk voor gezinnen. Bovendien is het wandelen verre van saai door aansprekende stadjes en een spectaculair relief in de kloofdalen en natuurlijk de bizarre granietformaties rond de Brocken. 

Geschikt voor wat oudere kinderen of tieners, die ook alleen op een kamer kunnen slapen, want de hotels beschikken voornamelijk over een- of tweepersoonskamers.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Indien u wat meer tijd in de natuur wilt doorbrengen kunt u een nacht in Drei Annen Hohne (vele wandelmogelijkheden) of Allrode (welness en paardrijden, ook rijles). Cultuurliefhebbers kunnen meer tijd in Quedlinburg of Wernigerode reserveren.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Quedlinburg is ca. 500 km. U kunt de auto in overleg met de hotelier parkeren. Vaak zal dit lukken op de parking achter het hotel, maar de ruimte is daar beperkt. Het kan dus ook zijn dat u moet uitwijken naar een openbare parking, waarvan er vlakbij het hotel een paar zijn. Helaas kan er geen parkeerplaats gereserveerd worden. Op de laatste dag van het arrangement reist u per bus en/of trein van Wernigerode naar Quedlinburg (45-60 minuten). U wordt bij het station opgehaald en naar het eerste hotel gebracht. 

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan raden we je onderstaand schema aan. Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.happyrail.com/nl

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Je wordt bij het station van Quedlinburg opgehaald en naar het eerste hotel gebracht. In Wernigerode is het hotel op loopafstand van het station.

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Quedlinburg    09:00 - 16:23 2
Wernigerode – Amsterdam CS 14:18 - 21:00  2

U kunt dit arrangement starten van 1 apr t/m 31 okt.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Graag willen we je wijzen op het volgende:

 • Voor boekingen in 2021: het is momenteel onzeker of ons hotel in Allrode dan open is. We regelen in elk geval voorlopig een extra nacht in Quedlinburg. Met gebruik van het (gratis) OV blijven de huidige wandelingen intact.
 • In de Harz gaan er momenteel op grote schaal dennenbomen dood ten gevolge van droogte in combinatie met een plaag van de dennenschorskever. Door kap van bomen is er op enkele plaatsen overlast op de wandelroutes. Waar en wanneer precies is niet helemaal te voorzien. Als gevolg daarvan kan het zijn dat routes verlegd zijn. Volg daarom de aanwijzingen ter plaatse op. Wat bekend is, wordt door ons verwerkt in de reisinformatie. We zijn erkentelijk voor wandelaars die ons verder op de hoogte brengen van deze, steeds wijzigende, situatie. Meer over de achtergronden is te vinden op deze website:  https://sachsen-anhalt.nabu.de/natur-und-landschaft/wald/info.html.

Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

het_bode_thal_de_diepste_vallei_van_de_harz.jpg

Duitsland - Harz

Wandelingen afgewisseld met traject per stoomtrein

Wandelvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten