Duitsland - Elbe, 5 dagen Vogelen in de uiterwaarden van de Elbe

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Vogels kijken

Vogelreis vanuit karakteristiek pension

De Elbe: een waar vogelparadijs op slechts een paar uur rijden afstand en dus de perfecte bestemming voor een korte vogelreis! De uiterwaarden van de prachtige Elbe zijn voor vogelaars en natuurliefhebbers een echte toplocatie. Er komen allerlei soorten voor die in ons land zeldzaam of zelfs helemaal verdwenen zijn. We gaan onder meer op zoek naar ooievaars, kraanvogels, zwarte- en rode wouwen en zeearenden. Tevens houden we onze ogen goed open voor kleurrijke vlinders, mysterieuze amfibieën en schitterende bloemen. Je verblijft in een vriendelijk pension, pal aan de uiterwaarden van deze voormalige grensrivier.

Uniek aan deze reis

  • Klassiek oer-Hollands rivierenlandschap
  • Ongerepte natuur langs voormalige IJzeren Gordijn
  • Vriendelijk pension aan de rand van de uiterwaarden
Zwaarte
Comfort

Vogellijsten en/of reisverslagen van deze reis

Van deze vogelreis zijn vogellijsten en/of reisverslagen van eerdere vertrekdata beschikbaar.

Dag tot dag

Duitsland - Elbe

De Elbe is lange tijd grensgebied geweest tussen West – en Oost Duitsland. Er heeft nauwelijks economische ontwikkeling plaatsgevonden en zo kon de regio uitgroeien tot een fantastisch natuurparadijs. Nog altijd is de Elbe een rivier van formaat! Kolken, dode rivierarmen, nevengeulen, natte hooilanden, rivierduintjes en oude ooibossen zijn bewaard gebleven. In al deze gebieden leven diverse prachtige vogels.
Paartjes kraanvogels zijn langs de Elbe druk in de weer met hun jongen. Talrijke ooievaars scharrelen hun kostje bij elkaar in de natte weilanden langs de rivier. In de top van bloeiende meidoornstruiken zit een grauwe klauwier, vergezeld van een aantal druk raspende sperwergrasmussen. We zien een geelgors op een paaltje en horen de kermisgeluiden van een spotvogel. In een bosje populieren roept een wielewaal ‘dideljo’, terwijl hoog in de lucht een zeearend gracieus overzeilt. In de uiterwaard vlak achter ons pension beleven we dit alles in nog geen half uur!
We maken tochten door de uiterwaarden van de Elbe, maar struinen ook rond in het Elbholz: een natuurlijk hardhoutooibos op de oever van de Elbe. We wandelen tussen eeuwenoude eiken, iepen en linden. Wie weet krijgen we de fluiter, de wielewaal, de zomertortel, de middelste bonte specht en met wat geluk zelfs de kleine vliegenvanger voor onze lens. Tijdens een pauze rusten we uit op de dijk met uitzicht op het glinsterende water. Ook hier is veel natuurschoon te bewonderen! Talrijke zwarte wouwen, raven en rode wouwen vliegen voorbij. Op de dijk groeien bijzondere wilde planten. Tussen de akkerklokjes, wilde peen en tripmadam ontdekken we koninginnepages. Uit de poelen achter de dijk klinkt af en toe het mysterieuze geluid van roepende roodbuikvuurpadden en andere amfibieën. De Elbe heeft het allemaal!

Dag 1

We vertrekken in de ochtend uit Nederland en rijden in een paar uur tijd naar het dorpje Pevestorf. Onderweg, rond een uur of twee, bezoeken we Urwald Hasbruch. Dit woud ligt in de buurt van Bremen. We hebben ongeveer twee uur de tijd om alvast onze eerste vogels te spotten. We zien mogelijk de middelste bonte specht, de appelvink, de wielewaal en de Taigaboomkruiper. Na deze excursie rijden we verder naar onze accommodatie waar we rond 18.00 uur aankomen. We nemen onze intrek in pension Lindenhof en Lindenkrug en gebruiken gezamenlijk het diner. Na het diner maken we rond 21.00 uur een avondwandeling naar de Elbe. Het boomkikkerconcert dat we hier horen is overweldigend. We zoeken onder andere naar de grauwe klauwier, de geelgors, de slechtvalk, de kraanvogel, de wielewaal en de fluiter. Misschien zien we vanavond zelfs onze eerste wouwen.

Overnachting in

Pevestorf

Dag 2

Na het ontbijt maken we vanaf ons pension een dagwandeling door de uiterwaarden van de Elbe. Het wemelt er letterlijk van de vogels en we hebben goede kans op het zien van de volgende soorten: de kraanvogel, de grauwe klauwier, de wielewaal, de groene specht, de zwarte wouw, de zomertaling, de dodaars, de ijsvogel en misschien zelfs de zwarte ooievaar. ‘s Middags bezoeken we het Elbholz waar dikke eiken, essen en iepen staan. Het woud is werkelijk prachtig en huisvest onder meer vele bonte vliegenvangers, fluiters, raven, nachtegalen, middelste bonte spechten en zwarte spechten. Na deze twee excursies wandelen we weer terug naar het pension.

Overnachting in

Pevestorf

Dag 3

Na het ontbijt rijden we met de bus naar een akkerrand waar we op zoek gaan naar ortolanen. Daarna rijden we door naar de uiterwaarden bij Kaltenhof, een prachtig parklandschap met oude solitaire eiken en meidoornstruweel. We nemen een kijkje vanaf de dijk en maken daarna een wandeling door de uiterwaarden bij de voormalige spoorbrug naar Dömitz. In dit gebied hopen we de zeearend, de rode wouw, de zwarte wouw, de kleine plevier, de zomertortel, de sperwergrasmus en de kwartelkoning te spotten. Na de lunch in het veld bezoeken we het grensreservaat bij Gummern. In en bij de rietvelden hebben we grote kans op het zien van de grote karekiet, de buidelmees, het baardmannetje, de zwarte stern, de krekelzanger, de snor, het paapje, de purperreiger, de roodhalsfuut en de watersnip. We rijden vervolgens van deze wetlands in een kwartier tijd weer terug naar het pension.

Overnachting in

Pevestorf

Dag 4

Vandaag gaan we met de bus het pontje over de Elbe over naar het Rambower Moor. In het Rambower moor maken we een rustige wandeling. In de weilanden en wetlands rond het meer zien en / of horen we mogelijk de roerdomp, de kraanvogel, de krekelzanger, de visarend, de zeearend, de grote karekiet, de appelvink, de spotvogel en de fluiter. In de namiddag nemen we een kijkje bij de 'Wanderdüne' van Klein Schmolen, waar we een mooi uitzicht over de omgeving hebben. Na het diner maken we nog een excursie naar een gebied waar bevers voorkomen.  Na het vallen van de duisternis zijn we weer terug in ons pension voor de laatste nacht aan de boorden van de Elbe.

Overnachting in

Pevestorf

Dag 5

Na het ontbijt pakken we onze tassen in en verlaten we het pension. Voordat we terugreizen naar Nederland maken we nog een rondwandeling bij Laasche waar rivierduintjes en verschillende wetlands aanwezig zijn. Hier kunnen we voor de laatste keer onze soortenlijst aanvullen. We kunnen waarschijnlijk de zeearend, de zwarte stern, de zomertortel, de raaf en de grauwe klauwier bewonderen. Rond 12.00 uur vertrekt de bus richting Nederland waar we aan het eind van de middag arriveren.

NB Programma

De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk altijd ter beoordeling van de reisleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We verblijven in Lindenhof und Lindenkrug, een karakteristiek en sfeervol **-pension dat gelegen is onder twee enorme lindebomen. Het gasthuis ligt in Pevestorf, een klein dorpje vol vakwerkhuizen. Meteen achter de gebouwen beginnen de uiterwaarden, waar elk jaar een paartje kraanvogels broedt. De sfeer in de accommodatie is uiterst hartelijk en gezellig. Alle kamers zijn voorzien van eigen douche en toilet en zijn ruim en sfeervol ingericht. De gasthuizen liggen in een prachtige natuurlijke omgeving en zijn daardoor een ideale uitvalsbasis om (vogel)excursies te maken. 4 nachten.

Over de maaltijden

Je verblijft op basis van volpension, beginnende met het diner op dag 1 en eindigend met het ontbijt op dag 5. De maaltijden in de accommodaties zijn uitstekend verzorgd. Het ontbijt is zeer uitgebreid. Er wordt elke ochtend naast broodjes, muesli en fruit ook verse koffie en thee geserveerd. Het diner bestaat uit allerlei heerlijke (lokale) gerechten. Er is zelfs een specialiteitenkaart met ruime keuze uit bijzondere wild - en visgerechten! De lunch maak je na afloop van het ontbijt zelf klaar en deze gaat mee als lunchpakket. Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt voor de lunch meestal een rustig plekje in de natuur opgezocht.

Inbegrepen

• Verblijf in pension op tweepersoonskamers
• Verblijf op basis van volpension, beginnende met het diner op dag 1 en eindigend met het ontbijt op dag 5
• Excursies zoals beschreven in het programma
• Heen- en terugreis per 32-zits touringcar 
• Alle plaatselijke transfers volgens het programma (met dezelfde touringcar)
• Diensten SNP-reisleider

Niet inbegrepen

• Vervoer van en naar de opstapplaats
• Verzekeringen
• Eventuele entrees
• Persoonlijke uitgaven

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ongeveer 3 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Tijdens de reis ligt de nadruk op het observeren van vogels en genieten van de natuur. Om dit optimaal te kunnen doen, maken we eenvoudige ontspannen wandelingen over (doorgaans) vlak terrein, die voor iedereen met een normale conditie te doen zijn. Bergschoenen zijn niet nodig, comfortabele wandelschoenen uiteraard wel.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je het reisgezelschap in de accommodatie in Pevestorf. Je mist dan echter de excursie op dag 1 in Hasbruch.

Omdat de busreis onderdeel is van de totale reis is helaas geen korting mogelijk bij het reizen op eigen gelegenheid. Denk er svp wel aan dit te melden bij boeking, zodat we niet voor niets op u staan te wachten bij de bus voor de heenreis!

Touringcar informatie

De heen- en terugreis geschied per comfortabele touringcar.

Busreis heenreis

Hengelo bij het NS-station: 11.00
Aankomst Pevestorf: ca. 19.00 uur

Busreis terugreis

Vertrek Pefestorf: 12.00 uur
Aankomst Hengelo ca. 17.30

N.B. De hier vermelde opstapplaatsen en tijden zijn onder voorbehoud. In de deelnemersbrief die je in de week voor vertrek krijgt toegezonden, vind je de dan geldende informatie.

Noord-Duitsland heeft een zeeklimaat dat sterk beïnvloedt wordt door de gematigde westenwinden van de Atlantische Oceaan en de Noordzee. Extreme weersituaties of grote temperatuurschommelingen komen niet zo vaak voor. De gemiddelde temperatuur in Noord–Duitsland is ongeveer gelijk aan de temperatuur in Nederland. In mei ligt de gemiddelde temperatuur in het gebied rond de 20 graden. ’s Nachts koelt het af tot zo’n 10 tot 12 graden. Neerslag valt in alle jaargetijden.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. Op dit moment is de trein het meest duurzame vervoersmiddel.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien bijna alle kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen je persoonlijke uitgaven, bijvoorbeeld voor souvenirs en drankjes, zijn niet inbegrepen. Afhankelijk van je uitgavenpatroon is een bedrag van ongeveer €50,- tot €75,- voldoende.

Alle transfers ter plaatse worden uitgevoerd met een touringcar die bestuurd wordt door een Nederlandse chauffeur. We verplaatsen ons dagelijks korte stukjes met de bus naar plaatsen van waaruit we excursies en wandelingen maken. De meeste transfers zijn kort: niet langer dan een kwartier tot een half uur.

Wij raden je aan om uitgerust en in goede conditie aan de reis naar de Elbe te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter.

Er is geen speciale uitrusting nodig voor deze reis. Wel verzoeken we je om bij het inpakken van je tas of koffer aan het volgende te denken:

• Paspoort of Europees identiteisbewijs
• Lunchpakket voor de eerste dag
• Schilmesje en lepel
• Extra handdoek
• Comfortabele (ingelopen) wandelschoenen
• Verrekijker
• Rugzakje voor overdag
• Warme kleding
• Regenkleding
• Zaklamp
• (Reis-)wekker
• Zitmatje, doek of stuk plastic om op te zitten (bijv. tijdens kijken naar vogels/lunch in het veld)
• Veldgidsen
• Notitieboekje met potlood
• Zonnehoed of pet met klep en zonnebrandcrème
• Zonnebril
• Eventueel: fototoestel met voldoende geheugenkaartjes en/of (dia)filmpjes
• Eventueel: telescoop
• Muggenolie
• (Kopieën van) verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
• Contant geld (ca. 50 euro)
• Persoonlijke EHBO benodigdheden; middel tegen diarree (bijv. diacure), sporttape, medicijnen etc. (de reisbegeleider is in het bezit van een EHBO trommel)

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

In Duitsland gelden een aantal afwijkende regels, met name voor het testbeleid. Tevens zijn er afwijkende regels per deelstaat; oriënteer je dus goed voor je op reis gaat. Een handig overzicht, met links naar de diverse deelstaten, vind je bijvoorbeeld op de website van het Duitslandinstituut.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider die zijn/haar grote kennis van vogels graag met je deelt. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

ortolaan.jpg

Duitsland - Elbe

Vogelen in de uiterwaarden van de Elbe

Vogelreis vanuit karakteristiek pension

Zwaarte
Comfort
Vogels kijken
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (van 1 oktober tot 18 december is SNP op zaterdag gesloten).

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 1027 klanten