diepholz

Duitsland - Diepholzer Moor, 5 dagen Kraanvogels in het Duitse hoogveen

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Vogels kijken

Vogelreis vanuit hotel

Van het uitgestrekte Nederduitse hoogveengebied, dat zich ooit uitstrekte van Drenthe tot ver in Oost-Europa en het grootste deel van het Midden-Europese laagland bestreek, zijn met name rondom het dorp Diepholz nog grote stukken overgebleven. De turfwinning is zo goed als verleden tijd, maar de veengebieden en de omliggende akker- en weidegebieden vormen nog steeds een belangrijke halteplaats voor talloze kraanvogels tijdens hun trek naar het zuiden (of terug naar het noorden).  In het najaar en het vroege voorjaar verzamelen zich enorme aantallen (soms meerdere tienduizenden) op de verschillende slaapplekken en foerageergebieden; een indrukwekkend en oorverdovend schouwspel!  Een deel van de kraanvogels blijft in het gebied rond Diepholz en broedt er. Uiteraard richten we onze aandacht ook op andere vogelsoorten, langs de oevers van de ondiepe en vogelrijke Dümmersee en in de glooiende bossen van de Dammer Berge en de Stemweder Berg.  We verblijven in een prima hotel in het dorp Diepholz, dat gunstig gelegen is tussen de verschillende hoogveengebieden. Heen en terugreis per kleine midibus vanaf Hengelo.

Uniek aan deze reis

 • comfortabel hotel in gezellig dorp Diepholz, centraal gelegen tussen de vogelgebieden
 • klassiek hoogveenlandschap
 • ook andere wintergasten, bosvogels én watervogels
 • talloze kraanvogels
Zwaarte
Comfort

Vogellijsten en/of reisverslagen van deze reis

Van deze vogelreis zijn vogellijsten en/of reisverslagen van eerdere vertrekdata beschikbaar.

Dag tot dag

Duitsland - Diepholzer Moor

In het kort ziet je programma voor de 5 dagen van deze reis er als volgt uit:

 • Dag 1: busreis van Hengelo naar Diepholz, bezoek Rehdener Geestmoor. Overnachting in Diepholz
 • Dag 2: Bezoek Oppenweher Moor, wandeling Stemweder Berg. Overnachting in Diepholz 
 • Dag 3: Bezoek Neustadter Moor, bezoek Mittleres Wietingsmoor. Overnachting in Diepholz
 • Dag 4: Bezoek Grosses Moor bei Barnstorf,  wandeling Dammer Berge. Overnachting in Diepholz
 • Dag 5: bezoek Dümmer See, busrit naar Hengelo

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Rond 11 uur vertrekken we vanaf station Hengelo naar Duitsland. Na ca. 2 uur rijden arriveren we in het Diepholzer Moor, ten noordoosten van Osnabrück. Het gebied is onderdeel van het Niedersächsische laagland van akkers en weilanden met verspreide een aantal uitgestrekte veengebieden.

Ons eerste doel is het Rehdener Geestmoor, dat ca 1700 ha groot is. In 1982 is de veenwinnig gestopt en heeft de natuur zich kunnen herstellen. Met name veenmos, zonnedauw, wollegras, veenbessen en witte snavelbies groeien hier weer in grote getalen. Hier verzamelen zich tijdens de trek grote aantallen kraanvogels die foerageren op de akkers en ’s avonds de veiligheid van het uitgestrekte veen opzoeken. In het najaar worden hier soms tot wel 20.000 kraanvogels geteld. In het voorjaar zie je sommige kraanvogels al hun eerste baltsgedrag vertonen. Er staat hier een grote uitkijktoren en we kunnen ook via de ‘moordamm’ een flink stuk het veengebied inlopen. We maken hier ook kans op grote aantallen grauwe ganzen, kolganzen en toendrarietganzen. En met wat geluk zie je er de blauwe kiekendief over het veen vliegen. Ook worden hier groepjes geelgorzen waargenomen en in het vroege voorjaar horen we al de eerste tjiftjaf. Aan het eind van de middag kijken we van af de toren naar de kraanvogels die massaal overvliegen van de akkers naar hun slaapplekken in het veen.

Nadat de avond is gevallen rijden we nog een klein stukje naar ons hotel dat in het centrum van het gezellige stadje Diepholz ligt. We dineren in de 19e eeuwse villa die bij het hotel hoort.

Overnachting in

Diepholz

Dag 2

We ontbijten voeg zodat we bij het krieken van de dag richting het volgende veengebied kunnen vertrekken: Oppenweher Moor, dat een half uurtje rijden van Diepholz ligt. Het Oppenweher Moor is vooral in het voorjaar dankzij de relatief hoge waterstand in dit veen een favoriete rustplek voor kraanvogels. In dit moor, dat met 700ha relatief klein is, kunnen we een mooie wandeling door het veen over de verschillende veendammen maken die het gebied in lopen.  In de houtwallen maken we in het najaar kans op kneuen, sijzen en ook de slechtvalk laat zich hier regelmatig zien, jagend over het veen.  In de struikjes op het veen maken we kans op roodborsttapuit en met enig geluk ook een klapekster.

Iets ten zuiden van het Oppenweher moor ligt de met mooie bossen bedekte Stemweder Berg. Tijdens onze wandeling door het bos en langs de golvende bosrand maken we kans op diverse spechtensoorten, waaronder ook de kleine bonte specht en de zwarte specht, maar ook vuurgoudhaantjes, zwarte mezen en kuifmezen.  In het najaar zijn de bossen nog in mooie herfstkleuren gehuld.

Overnachting in

Diepholz

Dag 3

Na wederom een vroeg ontbijt gaan we vandaag naar twee verschillende veengebieden en de omliggende akkerlanden. 
Het dorp Freistatt is ontstaan als arbeiderskolonie waar sociaal achtergestelden eind 19e eeuw onderdak kregen en onder zware omstandigheden in de turfwinning werkten. Aan de rand van dit merkwaardige dorpje ligt het Mittleres Wietingsmoor. Over een stil weggetje kunnen we wandelend dit weidse veengebied doorkruisen. Uiteraard zien we hier kraanvogels, maar misschien horen we hier in het voorjaar ook wel de eerste zingende veldleeuweriken. Verder maken we vandaag kans op o.a. roodborsttapuit, klapekster, groene specht en misschien wel een rode wouw. Als de ochtend vordert zien we in de omliggende akkers veel foeragerende kraanvogels.

Het Neustädter Moor wordt gekenmerkt door zijn uitgestrekte velden van veen en heidevegetatie. Het veen is door de turfwinning in de 20e eeuw nauwelijks aangetast en verkeert daardoor in een unieke ongerepte staat. Aan de zuidzijde van het veen zijn twee kijktorens met volop gelegenheid om de kraanvogels te bekijken, die hier in het voorjaar ook broeden. Ook wulpen en barmsijses worden hier waargenomen. Tegen het eind van de middag zien we hier de kraanvogels in grote aantallen aankomen, op zoek naar hun slaapplekken.

Overnachting in

Diepholz

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Elbe

De Elbe: een waar vogelparadijs op slechts een paar uur rijden afstand en dus de perfecte bestemming voor een korte vogelreis! De uiterwaarden van de prachtige Elbe zijn voor vogelaars en natuurliefhebbers een echte toplocatie. Er komen allerlei soorten voor die in ons land zeldzaam of zelfs helemaal verdwenen zijn. We gaan onder meer op zoek naar ooievaars, kraanvogels, zwarte- en rode wouwen en zeearenden. Tevens houden we onze ogen goed open voor kleurrijke vlinders, mysterieuze amfibieën en schitterende bloemen. Je verblijft in een vriendelijk pension, pal aan de uiterwaarden van deze voormalige grensrivier.

Dag 4

Ten noorden van Diepholz ligt tussen Goldenstedt, Vechta en Barnstorf het Grosses Moor. Dit is een van de grootste veengebieden van de Diepholzer Moorsiedlung (ca 3100 ha). Een deel van het gebied is beschermd en in een deel wordt nog turf gewonnen, hoofdzakelijk voor de tuinbouw. Het Haus im Moor is een interessant bezoekerscentrum met aandacht voor de historie van de veengebieden. Er is een kijktoren en we maken hier een korte rondwandeling. Hier worden tijdens de trek soms meer dan 20.000 kraanvogels geteld. Sinds een aantal jaren overwintert een klein deel van de kraanvogels hier, dankzij de milde winters. Ook wulpen, raven en  bonte kraaien worden hier gezien.

’s Middags maakt het veen plaats voor een heel ander landschap: het zacht glooiende en met bos bedekte landschap van de Dammer Berge. Hier maken we een korte wandeling langs een hoog gelegen uitzichtplatform op de 140 m hoge Mordkuhlenberg. In het bos maken we kans op typische bosvogels zoals grote bonte specht, kleine bonte specht, zwarte specht, boomklever, boomkruiper, vuurgoudhaantje, mat- en glanskop, zwarte mees en kuifmees.

Wellicht is er aan het eind van de dag nog even tijd voor een korte wandeling door het park van Schloss Diepholz, vlakbij ons hotel .

Overnachting in

Diepholz

Dag 5

Na een laatste vroeg ontbijt nemen we afscheid van ons hotel en rijden naar de Drümmer See, een ondiep meer met rietkragen en een grote vogelrijkdom, ten zuidwesten van Diepholz. Met name de westelijke en zuidelijke oever zijn voor vogelliefhebbers interessant. Op het ondiepe en voedselrijke water zien we eendensoorten zoals de slobeend, kuifeend, wintertaling, pijlstaart, brilduiker en smient. In het riet zien we met enig geluk baardmannetjes. We zien aalscholvers  en aan de zuidoever is een grote kolonie roeken. En we maken hier een behoorlijke kans de indrukwekkende zeearend te zien, voordat we in de bus naar Hengelo stappen. Daar komen we rond 4 uur ’s middags aan.

NB Programma

De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk altijd ter beoordeling van de reisleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We verblijven 4 nachten in een rustige straat in het centrum van het grote dorp Diepholz, in Hotel Villa Prinzhorn ***. In het oude voorgebouw is het restaurant en de receptie gesitueerd, alsmede enkele kamers. In een nieuwer deel dat tegen de 19e eeuwse villa is aangebouwd bevinden zich de meeste van de ruime en comfortabele kamers. Het hotel beschikt over een ruim en modern restaurant met terras. Diepholz ligt midden tussen de hoogveengebieden waar de kraanvogels zich bevinden, zodat we nooit langer dan een half uur hoeven te rijden om bij de vogellocaties te komen.

Over de maaltijden

Je verblijft op basis van halfpension, beginnend met het diner op dag 1 en eindigend met het ontbijt op dag 5. De maaltijden in de accommodaties zijn uitstekend verzorgd. Het ontbijt is zeer uitgebreid. We dineren ook in het restaurant van het hotel het diner. Voor de dagelijks picknick in de natuur kun je ’s ochtends in Diepholz zelf de inkopen doen. In dit grote dorp zijn diverse winkels op enkele honderden meters van het hotel. 

Inbegrepen

 • Heen- en terugreis per midibus vanaf Hengelo NS station v.v.
 • Verblijf in hotel op één- of tweepersoonskamers met badkamer
 • Alle maaltijden op basis van halfpension, beginnende met het diner op dag 1 en eindigend met het ontbijt op dag 5
 • Excursies zoals beschreven in het programma
 • Alle plaatselijke transfers volgens het programma (met dezelfde touringcar)
 • Diensten SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • Vervoer van en naar de opstapplaats
 • Verzekeringen
 • Eventuele entrees
 • Persoonlijke uitgaven

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Tijdens de reis ligt de nadruk op het observeren van vogels en genieten van de natuur. Op sommige locaties wandelen we maar enkele meters naar een kijkhut. Op andere plekken maken we wat langere wandelingen. Deze wandelingen zijn niet lang (maximaal 5 tot 6 km) over vlak of licht glooiend terrein, die voor iedereen met een normale conditie te doen zijn. We wandelen over stille landweggetjes, verhard én onverhard, en over kleinere paadjes door bos en veengebieden. Het tempo is rustig zodat we volop de tijd hebben om vogels te kunnen kijken. Comfortabele en waterdichte  wandelschoenen zijn aanbevolen vanwege de soms modderige paden.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je het reisgezelschap in de accommodatie in Diepholz.

Omdat de busreis onderdeel is van de totale reis is helaas geen korting mogelijk bij het reizen op eigen gelegenheid. Denk er svp wel aan dit te melden bij boeking, zodat we niet voor niets op u staan te wachten bij de bus voor de heenreis!

Touringcar informatie

De heen- en terugreis geschied per comfortabele touringcar.

Busreis heenreis

Vertrek Hengelo bij het NS-station: 11.00 uur
Aankomst Diepholz: ca. 14.00 uur

Busreis terugreis

Vertrek Dümmer See: 15.00 uur
Aankomst Hengelo ca. 17.30 uur

N.B. De hier vermelde opstapplaatsen en tijden zijn onder voorbehoud. In de deelnemersbrief die je in de week voor vertrek krijgt toegezonden, vind je de dan geldende informatie.

Noord-Duitsland heeft een zeeklimaat dat sterk beïnvloedt wordt door de gematigde westenwinden van de Atlantische Oceaan en de Noordzee. Extreme weersituaties of grote temperatuurschommelingen komen niet zo vaak voor. De gemiddelde temperatuur in Noord–Duitsland is ongeveer gelijk aan de temperatuur in Nederland. In maart en november ligt de gemiddelde temperatuur in het gebied rond de 10 graden. ’s Nachts kan de temperatuur afkoelen tot net boven of onder het vriespunt. Neerslag valt in alle jaargetijden en dus is er in het vroege voorjaar en late najaar kans op een regenachtige dag of een dag met nevel of mist.

Hou hier met de keuze van je kleding rekening mee: warme kleding en goede regenkleding zijn onmisbaar op deze reis.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis , uitgaande van de heen- en terugreis per touringcar. 

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers.  

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal. 
Carmacal Diepholzer Moor Vogelreis 125335

Aangezien bijna alle kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen lunches en je persoonlijke uitgaven, bijvoorbeeld voor souvenirs en drankjes, zijn niet inbegrepen. Afhankelijk van je uitgavenpatroon is een bedrag van ongeveer €100,- voldoende.

Alle transfers ter plaatse worden uitgevoerd met een touringcar die bestuurd wordt door een Nederlandse chauffeur. We verplaatsen ons dagelijks korte stukjes met de bus naar plaatsen van waaruit we excursies en wandelingen maken. De meeste transfers zijn kort: niet langer dan een half uur.

Wij raden je aan om uitgerust en in goede conditie aan de reis te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter.

Er is geen speciale uitrusting nodig voor deze reis. Denk bij het inpakken van je tas of koffer aan de volgendei items:

 • Lunchpakket voor de eerste dag
 • Comfortabele (ingelopen) en waterdichte wandelschoenen
 • Verrekijker
 • (Sterke) zaklamp
 • Rugzakje voor overdag
 • Warme kleding
 • Regenkleding
 • Handschoenen, muts, sjaal (voor stilstaan tijdens avondexcursie)
 • Oplader(s)
 • Hervulbare drinkfles en lunchbox
 • Zitmatje om op te zitten (bijv. tijdens kijken naar vogels/lunch in het veld)
 • Evg lepeltje en mes (voor yoghurt /fruit / snijden van brood)
 • Persoonlijke EHBO benodigdheden; middel tegen diarree (bijv. diacure), sporttape, medicijnen etc.
 • Paspoort of Europees identiteitsbewijs
 • (Kopieën van) verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
 • Eventueel: Veldgidsen
 • Eventueel: Notitieboekje met potlood
 • Eventueel: fototoestel met voldoende geheugenkaartjes
 • Eventueel: telescoop en statief (wordt ook meegenomen door de reisbegeleiding)

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider die zijn/haar grote kennis van vogels graag met je deelt. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.
De reis met vertrek op 26-2-24 wordt begeleid door Jos Vrolijk, de reis met vertrek op 4-11-24 door Gerrit Tuinstra.

Jos is van jongs af aan al vogelaar; woonachtig in West Nederland (Amstelland) en daardoor zeer vertrouwd met de aanwezige polder- en moerasvogels. In verschillende gebieden is hij vogelteller voor SOVON en daarnaast actief lid van de lokale Vogelwerkgroep Jos is afgestudeerd sociaal geograaf, met een grote liefde voor de natuur. 

Zoemende bijen in plaats van ronkende machines. Fonkelende sterren in plaats van koplampen. Bloemengeur in plaats van uitlaatgassen. Kabbelend water in plaats van ruisende snelwegen. Waar je dat nog vindt kun Gerrit vinden. Fluitende vogels intrigeren hem al lang. Vaak weet hij al voordat iemand het gezien heeft welke vogels er zijn: reeds op jonge leeftijd leerde hij veel geluiden uit mijn hoofd. Zowel voor SNP als IVN neemt hij je graag mee op her-ontdekkingstocht, al sinds 2004 voor SNP! De opleidingen Tuin- en Landschapsinrichting en Aardsysteemkunde droegen bij aan zijn passie voor buiten zijn. Verder bouwt hij graag tipi’s en klust hij graag in en om het huis.

 

 

Ga je binnenkort op reis naar Duitsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/duitsland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

diepholz

Duitsland - Diepholzer Moor

Kraanvogels in het Duitse hoogveen

Vogelreis vanuit hotel

Zwaarte
Comfort
Vogels kijken
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)