Bulgarije - Rila gebergte, 8 dagen Beroemd klooster in een ruige bergwereld

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

wandelvakantie vanuit pension en klooster

Ervaar de grote schoonheid van natuur en cultuur in Bulgarije. Beklim het Rila gebergte,een Nationaal Park. Lunch aan een van de stille bergmeren en loop door de eeuwenoude oerbossen. Vergaap u aan de bijzondere pracht van de fresco’s in het Rila klooster, hoog op de lijst van Unesco’s werelderfgoed. Overnacht in een vriendelijk pension met een hartverwarmende gastvrijheid.

Uniek aan deze reis

 • Contact met lokale bevolking
 • Het bijzondere Rila Klooster
 • Wandelen in ongerept berggebied
 • GPS tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Bulgarije - Rila gebergte

Bulgarije biedt een, wellicht onverwachte, variatie in natuur en cultuur. Eeuwenoude kloosters moeten hier wedijveren met de schoonheid van alpiene gebergten. Net ten zuiden van Sofia komt alles samen in het Rila gebergte. De naam Rila stamt van ‘roula’, waarmee Thraciërs een waterrijk gebied aanduidden. En dat hebben ze goed gezien: tientallen kristalheldere meren en rivieren sieren de berghellingen en dalen. Door de geisoleerde ligging zijn de bossen in de beschutte valleien nog grotendeels ongerept en zitten vol dierenleven. Boven de boomgrens treft u een grote populatie gemzen aan en in de lucht heerst de steenarend. U overnacht in een familiepension in het dorpje Govedarci. De gastheer en –vrouw zullen alles doen om het u naar de zin te maken tijdens uw verkenning van het gebergte. Aan het eind van de week maakt u een uitstapje naar het aan de andere kant van de hoogste toppen gelegen Rila klooster, het centrum van de Bulgaars orthodoxe kerk. Het klooster is gebouwd in de 10e eeuw door volgelingen van Ivan Rilski - later Johannes van Rila geheten - een kluizenaar die al snel door de orthodoxe kerk heilig wordt verklaard. Zijn graf werd een bedevaartsoort en groeide uit tot een kloostercomplex dat eeuwen een belangrijke rol speelde in het spirituele en sociale leven van middeleeuws Bulgarije. Brand vernietigde het complex aan het begin van de 19de eeuw, maar het klooster werd direct herbouwd. Op het hoogtepunt herbergt het gebouw cellen voor 500 monniken en 1000 slaapkamers voor pelgrims. Nog steeds is Rila het op een na het grootste klooster van de Balkan. Het interieur is versierd met 1200 fresco’s met bijbelse taferelen. Het Rilaklooster staat sinds 1983 op de UNESCO lijst van wereld erfgoed.

Dag 1

Na aankomst in Sofia wordt u meteen naar het dorpje Govedarci, gelegen op 1000m hoogte aan de voet van het Rila gebergte, gebracht (75 km - 1,5 uur rijden). Hier neemt u uw intrek in het gastvrije familiepension.

Overnachting in

Govedarci

Dag 2

Om er in te komen zijn er 2 kortere rondwandelingen vanuit Govedarci beschreven. De eerste is een ontspannende wandeling over een zogenaamd eco-pad dat begint in het vlakbij gelegen dorpje Beli Iskar aan de gelijknamige rivier. U wandelt door een fraai deel van het dal over een mooi aangelegd pad met informatiebordjes en de kans op het zien van arenden en wild. Wandeling: 7,5 km, 200m stijgen en dalen, 2,5 uur.
De tweede is een wat pittiger wandeling naar de op een beboste heuvel gelegen Kapel van St.Ilias. Wandeling: 7 km, 350 m stijgen en dalen, 3,5 uur lopen.

Overnachting in

Govedarci

Dag 3

Een korte transfer (15 min) door uw gastheer naar de Vada hut (1500m). Door het naaldbos loopt u naar het Kompleks Maljovica, een open plek met wat skiliftjes waar u in de zomer koffie kunt drinken, alvorens verder te stijgen naar de op 2000m gelegen Maljovica Hut. Vanaf hier is het niet ver meer naar enkele bergmeertjes onder de grillige rotsformaties van de hoogste toppen van bijna 2700m. U kunt zover lopen als u wilt en daalt dan via dezelfde weg af naar het Kompleks Maljovica, waar u opgehaald wordt. Wandeling: 12 km, 600m stijgen, 250m dalen, ca. 5 uur.

Overnachting in

Govedarci

Dag 4

Een korte transfer naar de Vada hut (1500m). Hier begint u de klim naar de beroemde, boven de boomgrens gelegen, 7 meren van het Rila gebergte. Het eerste meer dat u bereikt is Dolnoto Ezero op 2100m . Even verder bereikt u de hut Sedemte aan het Ribnoto Ezero. De hoogstgelegen meren op het plateau liggen rond de 2400m. U kunt zelf bepalen of u die wilt gaan bekijken (1 uur extra) of gelijk afdaalt, via een andere route, naar Vada, voor het ritje terug naar uw pension. Wandeling 14 km, 700m stijgen en dalen, ca. 6 uur.

Overnachting in

Govedarci

Dag 5

Na een korte transfer begint u aan een geleidelijke klim naar de glooiende top van de Zekirica (1734m). Hier heeft u schitterend zicht op de hoogste kammen van het Rila gebergte. Rustig slingert het pad zich door de bergweiden naar beneden, terug naar uw pension.Wandeling: 14 km, 350m stijgen, 700 dalen, ca. 5,5 uur.

Overnachting in

Govedarci

Dag 6

Vandaag verhuist u naar de omgeving van het beroemde Rila Klooster. Hemelsbreed ligt dit niet ver van Govedarci, maar met de auto is het 85 km omrijden. Wel een mooie rit. U wordt nabij het klooster afgezet en loopt dan over een pelgrimspad door het bos naar het klooster. Onderweg komt u langs de grot waar de stichter van het Rila klooster, Ivan Rilski, begraven ligt. Wandeling: 4 km, 100m stijgen, 200m dalen, 2 uur lopen. Er zijn bij het Rila klooster een aantal restaurants waar u kunt eten.

Het is ook mogelijk om van Govedarci naar het Rila klooster te lopen (uw bagage wordt dan vervoerd). U stijgt eerst naar de Medarnika hut. Dan gaat het verder omhoog, eerst nog door bos, dan steeds meer open terrein tot u de Goliam Medarnik op 2567m bereikt, met fraai uitzicht. U daalt af langs het fraaie bergmeer Suhoto Ezero en komt 7 km ten oosten van het Rila Klooster op de weg uit. Hier wordt u opgewacht en naar het hotel bij het klooster gebracht. Wandelduur: 22,5 km, 1400m stijgen, 1100m dalen, 10 uur.

Overnachting in

hotel nabij Rila Klooster

Dag 7

In de ochtend, voordat het druk wordt, heeft u tijd het kloostercomplek met bijbehorend museum te bezoeken en eventueel een kerkdienst bij te wonen.Naar keuze vóór of na de lunch, wordt u naar Sofia gebracht waar u uw intrek neemt in een eenvoudig, maar vriendelijk hotelletje in het centrum. Daarna kunt u de levendige binnenstad gaan verkennen, met onder andere de fraaie kathedraal. Leuke eethuisjes vindt u op loopafstand van uw hotel.

Overnachting in

Sofia

Dag 8

Einde van het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U overnacht het grootste deel van de week in een vriendelijk en gastvrij pension in het dorpje Govedarci. De eigenaar van het pension brengt u een aantal malen naar het begin van de wandeling. Bij het Rila Klooster overnacht u in een eenvoudig pension, in Sofia in een modern hotel in het centrum.
U overnacht altijd in kamers met douche en toilet.

Over de maaltijden

In Govedarci krijgt u elke dag een stevig ontbijt en 's avonds staan er meestal streekgerechten op het menu. U kunt bij het pension een lunchpakketten bestellen, maar er is ook een klein winkeltje in het dorp. Op sommige wandelingen kunt u bij een berghutten op de wandelroute neerstrijken.
De avondmaaltijden tijdens de overnachting in Rila en Sofia zijn niet inbegrepen. Hier vindt u genoeg eethuisjes in de buurt.

Duurzaamheid

De lokale Bulgaarse partner van SNP voor deze reis is in het bezit van van het hoogste certificaat van Travelife: Travelife Certified. Travelife is een belangrijke organisatie die agenten en touroperators traint, begeleidt en certificeert in het verduurzamen van hun bedrijfsprocesen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 5 diners
 • transfer van vliegveld Sofia naar Govedarcii (dag 1)
 • transfers volgens programma op dag 3, 4, 5, 6 en 7
 • SNP reisdocumentatie en kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

U maakt ontspannen en afwisselende wandelingen in het Rila gebergte over goede, meestal gemarkeerde paden. Op een aantal dagen is de wandeling wat pittiger of kunt u de wandeling verlengen: niveau 2. De zware wandeling op dag 6 is echter een dikke niveau 3 wandeling.
Voor de zware wandeling op dag 6 raden we u aan een GPS ontvanger mee te nemen en de GPS data te downloaden. U kunt deze wandeling eventueel overslaan. Regelmatig komt u onderweg bij een berghut waar u wat kunt eten of drinken. Dag 7 heeft een cultureel programma, geen natuurwandeling.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. De accommodatie in Rila is eenvoudig en een verblijf van 1 nacht is in principe voldoende om er te zien wat u wilt zien. Een extra nacht in Sofia is een aanrader.

Heen- en terugreis

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Sofia.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf het vliegveld van Sofia wordt u naar uw pension in Goverdartsi gebracht (ca. 1,5 uur rijden).

Praktische informatie

U kunt dit arrangement starten van 10 juni t/m 15 oktober.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Bulgarije hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Bulgarije (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Bulgarije erkend. In Bulgarije is een WA-verzekering verplicht. Kijk op uw groene kaart of uw polis voor Bulgarije geldig is. Is dat niet het geval dan kunt u aan de Bulgaarse grens een korte-termijnverzekering afsluiten. Bulgaarse verzekeraars keren na een aanrijding een relatief laag bedrag uit. U ondervangt dit probleem door een vakantie-casco-verzekering af te sluiten (all-risk).

Voor een verblijf in Bulgarije van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig. Voor paspoorthouders van Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St. Eustatius en St. Maarten is voor een verblijf in Bulgarije van maximaal 90 dagen is een visum verplicht!

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Bulgarije (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Bulgarije

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Voor een bezoek aan Bulgarije hebt u geen vaccinaties nodig.
Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme, Tekenencephalitis en Rabiës (Hondsdolheid).

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
De meest actuele informatie over aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Over het algemeen is Bulgarije een vrij veilig land. Toeristen dienen net als in andere toeristische gebieden en grote te steden goed op hun persoonlijke bezittingen te letten. Diefstal en zakkenrollerij komen helaas wel voor.
Bulgarije is een arm land in vergelijking met Nederland en België. Draag daarom liever niet opzichtig digitale camera’s e.d.
Over het algemeen doet iedereen zijn best om het toeristen naar de zin te maken. Als wij ons normaal gedragen hebben we in het land over het algemeen niets te vrezen.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

rila_klooster.jpg

Bulgarije - Rila gebergte

Beroemd klooster in een ruige bergwereld

wandelvakantie vanuit pension en klooster

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen