België - Semois, 5 dagen De mooiste vallei van de Ardennen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels

Ontspannen wandelen door de mooiste vallei van de Ardennen. Het dal van de Semois zal je verrassen met zijn ontelbare prachtige meanders en over het dal uitkijkende burchten, waaronder die van Godfried van Bouillon. Wandel door vriendelijke dorpjes aan de oever en langs de rijke ondergroei in de hellingbossen. Enkele malen klim je naar het Ardenner Plateau met akkerland en weids uitzicht. Je overnacht in prima hotels met uitstekend eten.

Uniek aan deze reis

 • Afwisselend landschap
 • Even lekker eruit dicht bij huis
 • Prima hotels met lekker eten
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Oppad | Wandelen in de Semois, Ardennen

Het is een van de laatste mooie herfstdagen. Vanaf de uitkijktoren aan de rand van het plateau genieten we van het uitzicht op het kasteel en Bouillon, dat wordt omhelsd door een grote kronkel van de rivier. Lees hier meer over deze wandeling. 

Dag tot dag

België - Semois

Meanderend begeeft de rivier de Semois zich vanuit Arlon via de Belgische Ardennen naar Monthermé om daar samen te vloeien met de Maas. In ontelbare bochten dringt zij de bosrijke Ardennen binnen. Prachtige wandelingen voeren je over het Ardenner plateau, langs de oevers van het rustig stromende water en door hellingbossen van beuk en eik naar het plaatsje Vresse-sur-Semois. Via stille boerendorpjes loop je naar een prachtig uitzichtpunt over de diepe Semoisvallei en de imposante middeleeuwse burcht van Godfried van Bouillon, de leider van de eerste kruistocht. De mooie vallei en bovenliggende plateaus herbergen schilderachtige boerendorpjes, oude watermolens en de beroemde meander het Graf van de Reus. Een heerlijke en ontspannen wandelreis in dit fraaie gedeelte van de Ardennen.

Dag 1

Aankomst in Vresse. Het sfeervolle hotel ligt een kilometer buiten de dorpskern aan een beekje.

Overnachting in

Vresse s Semois

Dag 2

Van Vresse sur Semois word je weggebracht naar Cornimont (10 min rijden). Als de herberg in dit gehucht open is kun je vóór de wandeling nog een kop koffie nemen. Je zwerft over het glooiend Ardenner plateau langs stille boerendorpjes als Mogimont en Sensenruth naar de vallei van de Semois. Vlak voordat je het eindpunt van de dag bereikt, kijk je uit over de diepe vallei, met de meander van Bouillon en de imposante burcht van Godfried van Bouillon beneden je.
Wandelduur 16 km, 130 m stijgen, 260 m dalen, 5,5 uur lopen.

Overnachting in

Bouillon

Dag 3

Vandaag volg je de slingerende loop van de Semois, via de abdij van Notre Dame de Clairfontaine en de oude watermolens van L'Epine en des Rivages. Soms loop je langs de oever van het rustig stromende water, dan klim je door fraaie hellingbossen de vallei weer uit. Vanaf het uitzichtpunt van Botassart kijk je uit over de prachtige meander van 'Het Graf van de Reus'. Daarna daal je nog eenmaal af naar de rivier voor de laatste klim naar Rochehaut. De wandeling is een flink stuk in te korten.
Wandelduur 13 of 20 km, 340 of 460 m stijgen, 220 of 350 m dalen, 4,5 of 6,5 uur lopen.

Overnachting in

Rochehaut

Dag 4

Een leuke wandeling van door het dal van de Semois naar Vresse. De steile flanken van de vallei zijn bedekt met prachtige hellingbossen van beuk en eik, met een grote vogelrijkdom. Onderlangs de steile rotswanden van de Cretes de Frahan wandel je langs de rivier en via dorpjes als Alle, Mouzaive en Chairière bereik je het dorp Vresse aan de Semois.
Wandelduur: 18 km, 360 m stijgen en 470 m dalen, 6 uur lopen.

Overnachting in

Vresse-sur-Semois

Dag 5

Eventueel kun je voor vertrek nog een korte rondwandeling vanuit Vresse maken. Wandelduur: 9 km, 230 m stijgen en dalen, 3 uur lopen. Eventueel uit te breiden met een bezoek aan het Ardenner dorpje Orchimont (40 min extra).

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De eerste en laatste nacht verblijf je nabij Vresse sur Semois in een comfortabel en sfeervol hotel. De tweede nacht verblijf je in een hotel in of nabij het centrum van Bouillon. In Rochehaut overnacht je op een fraaie plek in het dorpje, hoog boven een groene meander van de Semois. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet.

Over de maaltijden

Het ontbijt en diner worden voor je verzorgd. De traditionele Ardenner keuken is vermaard in de streek. Een lunchpakket koop je in de dorpjes waar je overnacht of bestel je in het hotel.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • bagagevervoer op dag 2,3 en 4
 • transfer op dag 2 naar begin wandeling
 • toeristenbelasting Vresse, Bouillon
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunches 
 • eventuele overige transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De tocht voert door heuvelachtig terrein, over het algemeen over goed onderhouden bospaden en onverharde landweggetjes. Dagelijks wachten je meerdere korte, maar pittige stijgingen en dalingen, de vallei in of uit. Tijdens regenachtig weer kunnen de bospaden flink modderig worden. De wandelingen zijn niet zwaar qua hoogteverschillen, maar vanwege de lengte van de wandelingen (gemiddeld 16km) heeft de reis een zwaarte-aanduiding van 3 gekregen.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Zowel Rochehaut (goed eten!) als Vresse lenen zich uitstekend voor een extra dag, omdat je vanuit deze plaatsen gemakkelijk een extra wandeling in het dal van de Semois kunt maken. Bouillon is een levendig stadje waar van alles te doen is (kanovaren, chateau en museum bekijken).

Extra's

Transfers

Transfer van station Graide naar Vresse sur Semois (vanaf € 88,- per boeking)

Optionele taxitransfer van het station van Graide naar de eerste accommodatie in Vresse sur Semois. Handig indien als je met de trein naar de Ardennen reist.

Voorwaarden: Prijs per boeking (max. 4 personen).

Transfer van Vresse sur Semois naar station Graide (vanaf € 88,- per boeking)

Optionele taxitransfer van Vresse naar het station van Graide. Handig als je met de trein naar de Ardennen reist.

Voorwaarden: Prijs per boeking (max. 4 personen).

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Vresse sur Semois is ca. 300 km. Je kunt je auto parkeren bij het hotel waar je aan het eind van de wandeltocht terug keert.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Graide

Je kan zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.  

Je kunt bij boeking een optionele transfer van station Graide naar Vresse (ca. 13 km) bijbestellen.

Je kunt dit arrangement starten op elke dag van de week van begin maart tot eind november. 
De herfstkleuren zijn in dit gebied bijzonder fraai. Wel kun je in herfst te maken krijgen met door jagers afgesloten paden. dat wordt met borden aangegeven. Ga nooit door met je wandeling als dit van toepassing is. Dit is van te voren niet te voorzien. Met hulp van de hoteliers kun je de wandeling aanpassen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar België ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Ga je binnenkort op reis naar België bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/belgie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/belgie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum(GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

België - Semois

De mooiste vallei van de Ardennen

Wandelvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)