Armenië - wandelvakantie, 10 dagen In de schaduw van de Ararat

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en guesthouse

Armenië is een klein land met een grote variatie aan landschappen: een groene hoogvlakte waar jonge en oude vulkanen uit oprijzen, ingesneden door diepe kloven en valleien. Overal vind je eeuwenoude kloosters, kerken en forten. Het voorjaar hult de grasvlaktes en de bossen in een oogverblindende bloemenpracht. Het hooggelegen Sevanmeer maakt de landschappelijke afwisseling compleet. Een ideale wandelbestemming dus, maar wandelaars vind je er nauwelijks! Met SNP kun je er nu een zeer afwisselende individuele wandelvakantie beleven. Nauwkeurige routebeschrijvingen en GPS-tracks helpen je je route door het land te vinden, terwijl je chauffeur aan het einde van de wandeling op je wacht om je naar je volgende locatie te brengen: een fraai gelegen hotel, klassiek communistisch badhotel of bij een gastgezin thuis. De wandelingen zijn niet zwaar, maar ervaring met GPS of een goed oriëntatievermogen is wenselijk!

Uniek aan deze reis

 • Kloven, grasvlaktes en vulkaanflanken
 • Lichte wandelingen, wel GPS-kennis of oriëntatievermogen nodig
 • Transfers per privéauto met chauffeur
 • Wandelen langs culturele erfgoed van Armenië
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Armenië - individuele wandelvakantie

In het kort ziet je programma voor de tien dagen van deze reis er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst vliegveld Yerevan, transfer naar stad, overnachting centrum Yerevan
 • Dag 2: bezoek Yerevan, overnachting centrum Yerevan 
 • Dag 3: wandeling Amberd Fortress (Mt. Aragats), transfer via Saghmosavank-klooster naar Haghpat, overnachting Haghpat
 • Dag 4: wandeling Odsun – Debed Canyon, overnachting Haghpat
 • Dag 5: transfer naar Dilijan, wandeling Lake Parz – Goshavank, transfer Lake Sevan overnachting Lake Sevan
 • Dag 6: wandeling boven Lake Sevan, overnachting Lake Sevan
 • Dag 7: transfer via Noratus naar Selim-pas, wandeling Selim-pas, transfer naar Hermon, overnachting Hermon
 • Dag 8: wandeling Yeghehis via Smbataberd Fortress, transfer via Noravank naar Garni, overnachting Garni
 • Dag 9: per landrover naar plateau boven Geghard, wandeling naar Garni, transfer naar Yerevan, overnachting centrum Yerevan
 • Dag 10: transfer naar vliegveld Yerevan en vertrek

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

 

Dag 1

Aankomst in Jerevan. Aansluitend word je in ongeveer twintig minuten naar het hotel in de stad gebracht.

Bedenk dat de meeste internationale vluchten pas na middernacht in Jerevan landen en je dus in de loop van de nacht van dag 1 op dag 2 in je hotel arriveert. Hoe laat je ook landt, er is voor deze nacht in elk geval een hotelkamer geregeld. 

Overnachting in

Jerevan

Dag 2

Na een korte nacht kun je deze dag kennismaken met de stad Jerevan, een stad die met haar neo-klassieke gebouwen op het eerste oog wat afstandelijk aandoet. Maar wie beter kijkt, of onze stadswandeling maakt, ontdekt dat er in deze jonge en volgens een strak plan ontworpen stad, van alles te beleven is. Jerevan blijkt vooral een gezellige stad te zijn, met vriendelijke mensen, parken, pleinen en terrasjes, en vooral prima restaurants en cafés.

Onze zeven kilometer lange stadswandeling voert je langs de interessantste bezienswaardigheden, zoals de Cascade, het trappensysteem met ondergrondse kunstcentra, dat naar een uitzichtpunt leidt waar je over de stad kijkt en de indrukwekkende vulkaan Ararat in het zuiden ziet liggen. De Ararat ligt aan de andere zijde van de Turkse grens, en is daarmee onbereikbaar voor de Armeniërs, die deze meer dan vijfduizend meter hoge dubbelvulkaan als ‘hun’ heilige berg beschouwen. De wandeling voert verder langs het beroemde Manuscriptenmuseum Matenadaran, het Operagebouw, de Vernissage-markt en het fraaie Plein van de Republiek, waaraan het Nationale Kunstmuseum en het Museum voor de Armeense Geschiedenis liggen.

Vandaag tref je ook onze reisagent, die de opzet van de reis uitlegt, je je SIM-kaart overhandigt en met je afspreekt hoe laat je morgen door de chauffeur wordt opgehaald voor de reis door Armenië.

Overnachting in

Jerevan

Dag 3

Na een vroeg ontbijt ontmoet je je chauffeur voor de komende week. Eerst ga je naar het Genocide-monument, dat op een heuvel ligt aan de rand van de stad. Het monument houdt de herinnering levend aan de volkerenmoord op de Armeniërs in 1914 en 1915. Vervolgens rijd je in ongeveer een uur naar de flanken van de reusachtige vulkaan Aragats. Hier maak je een korte wandeling over de steppe-achtige flanken van het Aragats-massief, bovenlangs een kloof en uiteindelijk naar het indrukwekkende tiende-eeuwse Amber Fort. Het is een afgelegen gebied, waar in het voorjaar de semi-nomaden met hun vee rondtrekken. Het is er rijk aan vogelsoorten, reptielen, vlinders en andere insecten. Steeds waakt de met sneeuw bedekte Ararat op de achtergrond. Na de wandeling wacht een lange, maar afwisselende rit naar het noorden van het land. Onderweg bezoek je kort het kleine, intieme klooster van Saghmosavank, dat op de rand van een mooie kloof ligt. Via de oude industriestad Vanadzor en de Debed Canyon bereik je na ongeveer drie uur reizen het hotel in Haghpat, dat boven op de rand van de kloof van de Debet-rivier balanceert.

Wandelduur 2,5 uur, 6 km, 220 m stijgen en 140 m dalen.

Overnachting in

Haghpat

Dag 4

Armenië is een land van geschiedenis en cultuur. Dat blijkt ook vandaag: door de diepe Debed-kloof word je naar het plateau van het dorp Odzun gebracht, met een prachtige zevende-eeuwse kerk. Hier begint de wandeling die je hoog langs de Debed-kloof leidt. Daar in de rotswand ligt de mysterieuze kloosterruïne van Hripsime, een prachtige pauzeplek. Ook vogelliefhebbers komen op deze wandeling volop aan hun trekken, met kans op vale gieren, diverse arendsoorten, rode rotslijster, rotsklevers etcetera. De wandeling eindigt na een pittig stukje afdalen via de restanten van het klooster van Kobayr, onder in de kloof bij de hoofdweg. Hier wacht de chauffeur om je terug naar Haghpat te brengen. Hier mag je het kloostercomplex niet missen, dat uit de tiende tot de twaalfde eeuw stamt en waar je een mooi uitzicht hebt - werelderfgoed volgens Unesco. Vanaf het kloostercomplex wandel je in tien minuten door het dorp naar het hotel.

Wandelduur 4 uur, 9 km, 150m stijgen en 400m dalen.

Overnachting in

Haghpat

Dag 5

In ongeveer twee uur rijdt de chauffeur je door de Debed-kloof en via Vanadzor naar de bosrijke omgeving van Dilijan, dat in de Sovjettijd een vermaard kuuroord en kunstenaarskolonie was. De ongerepte beukenbossen vormen nu een Nationaal Park, waar je vanaf het hooggelegen meertje van Parz een wandeling maakt die een heel ander karakter heeft dan de andere wandelingen tijdens deze reis. Je wandelt door een mooi bos, tot je de kam bereikt, die bedekt is met weilanden met fruitbomen. Hier kun je heerlijk picknicken, met als 'beleg' mooie vergezichten op de kalksteenbergen van Ijevan en Hovk in het noorden. Dan volgt een afwisselende maar vrij pittige afdaling over grashellingen en kleine paadjes tot je het dorpje Goshavank bereikt. Pronkstuk is het twaalfde-eeuwse klooster. Zo afgelegen, maar ooit een van de belangrijkste culturele centra van het land, met een bibliotheek met meer dan vijftienduizend werken!

Na de wandeling word je in ongeveer een uur naar het grote Meer van Sevan gebracht, dat op negentienhonderd meter hoogte ligt. De sfeer in dit bijna boomloze landschap is heel anders: de winters zijn hier ongenadig, de zomers aangenaam koel. In de Sovjetperiode was het dé toeristische trekpleister van het land. Je slaapt in een postcommunistisch hotel aan de noordoever van het tachtig kilometer lange meer.

Wandelduur 3 uur, 7 km, 210 m stijgen en 315 m dalen.

Overnachting in

hotel aan de oever van Lake Sevan

Dag 6

Vandaag maak je een wandeling over de met gras bedekte bergrug aan de noordwestkant van het uitgestrekte Sevanmeer. Na een stevige klim wandel je over een met laag gras bedekte bergkam hoog boven het Sevanmeer en de stad Sevan. Je hebt afwisselend uitzicht naar twee zijden van het meer. Bij helder weer zie je in het westen de vier toppen van de geïmplodeerde vulkaan Aragats (4092 meter). De wandeling eindigt met een lange geleidelijke afdaling, struinend over grashellingen naar de hoofdweg, niet ver van de kerkjes van Sevanavank, die op een klein schiereiland in het meer liggen. Je kunt hier na de wandeling gaan kijken, maar je kunt er ook voor kiezen om bij het hotel een verfrissende duik in het meer te nemen.

Wandelduur 4 uur, 9,5 km, 400 m stijgen en 450 m dalen.

Overnachting in

hotel aan de oever van Lake Sevan

Dag 7

Vandaag wacht de rit langs de westelijke oever van het Sevanmeer en over de 2410 meter hoge Selim-pas naar het zuidelijke deel van het land. Onderweg heb je steeds zicht over het eindeloze wateroppervlak van Sevanmeer aan de ene kant en de  lange reeks vulkaankraters van het Gegam-gebergte aan de rechterkant van de weg. Bij een eerste stop in het dorpje Noratus kun je tussen de grafzerken (de zogenoemde chatsjkars) van een middeleeuwse begraafplaats, borduurwerk kopen van de oude dames. Het chatsjkar-veld is het grootste van het land, met ongeveer negenhonderd stenen. 

De volgende stop is bij het kleine boerendorpje Medina, voor de Selim-pas, een deel van de beroemde Zijderoute. Je maakt hier een wandeling door het uitgestrekte, licht glooiende steppelandschap van de Selim-pas. Je komt langs een zomernederzetting van herders en ziet onderweg veel vogels. De markante vulkaankegel van de Armaghan trekt de aandacht. Via een grote lus steek je de rivier die je volgt, over via een brug en wandelt uiteindelijk naar de hoofdweg, waar de chauffeur staat te wachten. Dan is het een stukje rijden naar de eigenlijke pas. Hier ligt een prachtig geconserveerde veertiende-eeuwse herberg waar karavanen overnachtten. Aan de andere kant van de pas wordt het landschap abrupt droger. We dalen af naar de vallei van Yeghegis, naar het volgende hotel, in het dorp Hermon.

Totale rijtijd zo'n 4 uur, wandelduur 3,5 uur, 11 km, 130 m stijgen en 75m dalen.

Overnachting in

Hermon

Dag 8

’s Ochtends maak je een korte wandeling tegen de bergflanken van de vallei van Yeghegis. De wandeling is kort maar wel vrij pittig, want de klim en de afdaling zijn steil, en het kan hier flink warm zijn. Vanuit het authentieke dorp Yeghegis klim je naar de dikke muren van het prachtig gelegen fort van Smbataberd. Het fort ligt boven op een kam die de vallei van Yeghehis van die van Artabuynk scheidt. Je hebt een prachtig uitzicht op de ruige bergwereld boven de valleien. Langs een andere route daal je af naar het dorpje Yeghehis, via een bijzonder kerkje. Na de wandeling bezoek je de prachtige kloof van Noravank, een paradijs voor vogelaars - hier nestelt de lammergier. Het dertiende-eeuwse kloostercomplex van Noravank is gebouwd van licht zandsteen, in tegenstelling tot het donkere basalt dat je hier meestal ziet. Dan gaat het verder door afwisselend berglandschap en de vruchtbare Araks-vallei, vlak bij de Turkse grens. Uiteindelijk bereik je via de buitenwijken van Jerevan het welvarende boerendorp Garni, waar je verblijft in een guesthouse.

Wandelduur 3,5 uur, 8,5 km, 365 m stijgen en dalen. De autorit is in totaal 3,5 uur.

Overnachting in

Garni

Dag 9

Na een vroeg ontbijt word je door een plaatselijke chauffeur met zijn terreinwagen opgepikt en via een hobbelige route naar het steppe-plateau gebracht, hoog boven de kloof en het klooster van Geghard. Onderweg heb je tijd om even een kort kijkje te nemen bij dit bijzondere complex met zijn zevende-eeuwse grotkerk - ook weer Unesco-werelderfgoed. Vooral indrukwekkend als er nog maar weinig toeristen zijn.

De wandeling die je vandaag maakt is de inspannendste, maar misschien ook wel de mooiste van de reis. Je wandelt over een stille hoogvlakte, waar je hooguit een enkele kudde geiten of schapen treft. Diep onder je liggen de kloof en het klooster van Geghard, en recht voor je vormt de immense kegel van de Ararat je baken. Maar weinig wandelaars komen hier. Dan volgt een lange afdaling naar de bodem van de kloof van Geghard, via smalle paadjes, gruizige hellingen en de resten van het Havuts Tar-klooster. Uiteindelijk wandel je onderlangs de indrukwekkende basaltzuilen bij Garni. Ten slotte is er nog een korte klim naar de boven de kloof gelegen Romeinse tempel van Garni (eerste eeuw na Chr.). Na de wandeling maak je een rit van ongeveer 45 minuten naar Jerevan.

Wandelduur 5,5 uur, 13,5 km, 130 m stijgen en 870 m dalen. 

Overnachting in

Jerevan

Dag 10

In de loop van de nacht (of ochtend) wordt je in ongeveer twintig minuten naar het vliegveld van Jerevan gebracht. Hiermee eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in goede hotels, op kamers met eigen badkamer. Alleen in Garni ben je 1 nacht te gast in een guesthouse. In Jerevan is dit een modern stadshotel in het centrum. In Haghpat een prima hotel op de rand van de kloof. Aan de oevers van het Sevanmeer verblijf je in een klassiek badhotel, waar je de sfeer van de oude communistische tijd nog proeft. Het hotel ligt pal aan een kiezelstrand, in een rustige omgeving. In Hermon verblijf je in een hotelcomplex, in bungalows die in een grote groene tuin gesitueerd zijn. Dit hotel beschikt over een indoor zwembad. In Garni verblijf je 1 nacht in een guesthouse op wat eenvoudiger kamers, die wel een eigen badkamer hebben. De ontvangst is hier hartverwarmend. Het guesthouse heeft een tuin met zwembad en er wordt voortreffelijk voor je gekookt.

Over de maaltijden

Tijdens de reis zijn alle ontbijten inbegrepen, evenals de diners buiten Jerevan. Daar is meestal weinig keuze aan restaurants en dineer je daarom in de accommodatie. Lunchinkopen kun je dagelijks onderweg doen. De chauffeur zorgt tijdens de wandeldagen voor flesjes drinkwater.
De Armeense keuken is erg afwisselend, kruidig en smakelijk, met Turkse als Georgische en Perzische invloeden. Met name bij het gastgezin zal je dit in overvloed kunnen proeven. De drankjes zijn niet bij de reissom inbegrepen.

Inbegrepen

 • verblijf in hotels en guesthouse op kamers met eigen badkamer
 • alle ontbijten van dag 2 t / m dag 9
 • diners van dag 3 t / m dag 8
 • alle lokale taxen
 • drinkwater tijdens de wandeldagen
 • alle transfers conform programma per airconditioned auto met privé chauffeur 
 • transfer van luchthaven Jerevan naar hotel en transfer naar luchthaven aan eind programma
 • transfer per terreinwagen naar begin wandeling op dag 9
 • diensten Armeense chauffeur (van dag 3 t / m dag 9)
 • gebruik Armeense SIMkaart van 
 • Engelstalige back-up van lokale agent
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel)
 • maaltijden op dag 1 en 10,
 • diners in Jerevan (dag 2 en 9)
 • lunches
 • entrees 
 • entree Khosrov Nature Reserve (dag 9)
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • verzekeringen
 • eventuele optionele Engelstalige gids (dag 3 t/m 9)

Over de activiteiten

De wandelingen die je tijdens deze reis maakt zijn niet zwaar. De wandelingen zijn niet lang (6 tot 13 km) en de hoogteverschillen zijn bescheiden: tot 400m stijgen en dalen. Alleen de laatste wandeling kent een lange afdaling van 900 m. Het terrein varieert van zandwegen tot kleine graspaadjes en stukjes struinen door grasland en over grashellingen. Sommige stukjes zijn stenig en na regenval modderig.  In de zomer kan de warmte op de lagere wandelingen wel een verzwarende factor zijn, mt name ook omdat de meeste wandelingen weinig schaduw hebben.  Het is wel belangrijk dat je je realiseert dat je op de meeste wandelingen vrijwel niemand tegenkomt. Je bent op jezelf aangewezen (al krijg je wel een sim-kaart mee waardoor je altijd contact met de agent op kunt nemen.  Goede wandelkaarten zijn er niet, markeringen of richtingbordjes nauwelijks (op 1 wandeling na). Met name in het steppeachtige landschap is een goed oriëntatievermogen daarom essentieel.  We hebben gedetailleerde routebeschrijvingen genaakt, waarbij een kompas zeker van pas komt. Maar de beste oplossing is natuurlijk een GPS meenemen en gebruik maken van onze gedetailleerde tracks.  Dan is verdwalen eigenlijk onmogelijk.

Tijdens deze reis kun je schaapskuddes met herdershonden tegenkomen. Het is altijd raadzaam om niet te dicht bij deze kuddes te komen. Meestal is er ook wel een herder bij de kudde die de honden op afstand houdt. Je kunt ook een apparaatje afschaffen dat m.b.v ultrasonoor geluid honden op afstand houdt (kosten ca €45,-). 

Als je liever niet zonder begeleiding wandelt, kun je optioneel ook een Engelstalige gids voor dag 3 t/m 9 bijboeken. Zie onder 'Extra's'.
 

Extra dagen

Je kunt overal een extra (rust)dag bijboeken. Vanwege de vaak zeer late aankomst en vroege vertrek van de meeste internationale vluchten, is het raadzaam om aan het begin of aan het eind een extra nacht in Yerevan bij te boeken. In de zomermaanden kunt u een dagje bijboeken aan de oever van Lake Sevan, voor een dagje relaxen aan de boorden van dit meer. Als u een extra dag bijboekt, heeft u niet de beschikbaarheid over de diensten van de chauffeur.

 

Extra's

Aanvullende opties

Engelssprekende gids (vanaf € 578,- per boeking)

Je kunt voor deze reis ook een Engels sprekende wandelgids bij boeken. Op elke wandeling van dag 3 t/m dag 9 word je dan vergezeld door een lokale Engelstalige gids die de route kent. De gids leidt je over de paden, kan van alles vertellen over het land. 

Voorwaarden: De prijs is per boeking.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Yerevan. De meeste internationale vluchten arriveren in de loop van de nacht (ochtend van dag 2 dus) en vertrekken vanaf Yerevan zeer vroeg in de ochtend (nacht van dag 9 op dag 10).

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.  e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

 

 

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Je wordt vanaf het vliegveld van Jerevan opgehaald en naar de accommodatie in de stad gebracht. Ook aan het eind van de reis word je van het hotel naar de luchthaven gebracht. 

Let op: ook als u uw vlucht niet via SNP geboekt heeft, wordt u dringend verzocht uw vluchtschema aan ons door te geven, zodat wij de agent kunnen informeren hoe laat u vanaf het vliegveld moet worden opgehaald. 

Je kunt deze reis dagelijks starten van 1 mei tot 15 oktober. Bedenk wel dat er in het voorjaar op de hogere wandelingen nog sneeuwvelden op de route kunnen liggen. Armenië kent een landklimaat, met warme droge zomers, en koude, sneeuwrijke winters. Uiteraard zijn er lokale verschillen en is het in de laaggelegen vallei van Yerevan en de provincie Vayots Dzor in het algemeen warmer en droger dan in het noorden en rondom het hooggelegen meer van Sevan. In de bergen heerst een hooggebergte klimaat met ook in de zomer een relatief grotere kans op buien. Daar kan het ’s nachts flink afkoelen, ook in de zomer. In de zomermaanden  moet je rekening houden met temperaturen die in de lagere valleien overdag tot boven de 30 graden kunnen oplopen. In de bergen en op de hoogvlaktes is het dan meestal enkele graden koeler. Daar kan het ’s avonds zelfs fris zijn. De zomer is de droogste periode, maar ook dan is er mn. in de bergen kans op een bui. Houd daarom met de keuze van uw (wandel)kleding rekening met alle mogelijke weertypen: van heet tot nat en koud.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Armenië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Over de lokale agent

Onze lokale agent heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zij zijn een kleinschalige organisatie die intensief samenwerken met lokale gidsen en dienstverleners. Ze zijn zich bewust van de impact die toerisme op het milieu en landschap hebben. In hun gehele bedrijfsvoering proberen zij dit bewustzijn zoveel mogelijk te laten meewegen: zo wordt het gebruik van plastic tot een minimum beperkt en proberen ze het afval tijdens de trekkings zoveel mogelijk te scheiden en tot een minimum te beperken.

Het beste kun je bij aankomst in Jerevan op dag 2 in de stad pinnen. Meteen bij aankomst op het vliegveld kan ook, maar dan betaal je een ongunstiger koers. Euro's en dollars worden hier bij banken en wisselkantoren algemeen geaccepteerd. De munteenheid is de dram. De grotere plaatsen hebben ook pinautomaten, maar het kan voorkomen dat die niet functioneren.

Tijdens de reis wordt je vanaf dag 3 t/m dag 9 door een privé-chauffeur in een airconditioned privé-auto door het land rondgereden. Hij brengt je naar het beginpunt van de wandeling, pikt je aan het einde weer op en brengt je naar de volgende accommodatie. Op dag 9 wordt je per terreinwagen de bergen in gebracht naar het beginpunt van de wandeling. In de meeste gevallen spreekt de chauffeur maar een paar woorden Engels, maar hij kent het programma goed en weet waar je voor de wandelingen moet worden afgezet of opgepikt. Je wordt ook van en naar het vliegveld van Jerevan gebracht.

Tijdens de wandelingen hoef je alleen je dagbagage, zoals een warm kledingstuk, regenkleding, een grote veldfles, lunchpakket en eventueel een fototoestel of verrekijker in uw dagrugzak mee te nemen. Goede wandelschoenen met een goed profiel zijn voor deze tocht, waar geregeld over graspaden en soms over stenige (en bij nat weer soms modderige) paden wordt gelopen, onmisbaar. Uitschuifbare wandelstokken kunnen ook van pas komen. In de dorpen, en met name bij bezoek aan kerkjes of kloosters, is decente kleding gewenst: geen korte broeken, en vrouwen dienen een hoofddoek en lange broek, lange rok of jurk te dragen. In de meeste kerken en klooster zijn echter sjaals te leen om om je schouders of benen te slaan. Bedenk dat het in de zomer warm kan zijn; goede bescherming tegen de zon en voldoende water zijn daarom van belang!

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen (in verband met mogelijk overgewicht of verlies adviseren wij u uw wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in uw handbagage te vervoeren)
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding (bijv. gore-tex jack en fleecevest)
 • eventueel: zwemkleding
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • handschoenen, sjaal en muts
 • dagrugzakje (min. 30 liter)
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • sterk aanbevolen: GPS en kompas
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • max. 20 kg bagage (liefst minder dan 16 kg)
 • GELDIG paspoort
 • kopieën van paspoort, reis- en ziektekostenverzekering
 • mobiele telefoon )met mogelijkheid tot verwisselen SIM-kaart)
 • voorts eventueel: verrekijker, fototoestel, etc
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: diacure, pijnstillers, anti-insectenmiddelen, rekverband, sporttape of middelen voor afplakken blaren bv. "second skin"

De chauffeur die je tijdens deze reis rondrijdt is geen reisleider of gids. Hij zal in de meeste gevallen wel een aantal  woorden Engels spreken. Hij kent de logistieke organisatie van het programma en weet dus waar hij je voor de wandelingen moet afzetten of ophalen, en waar je overnacht. Je krijgt vanaf de eerste dag een Armeense SIM-kaart in bruikleen, zodat je bij vragen of problemen altijd in contact kunt treden met het kantoor van onze agent, waar men wel Engels spreekt.

 

Ga je binnenkort op reis naar Armenië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/armenie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Reizigers met een paspoort van Schengen- of andere EU-lidstaten hebben voor een verblijf in Armenië geen visum nodig voor een verblijf van max. 180 dagen.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Armenië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg

De laatste 10 jaar is de gezondheidszorg in Armenië sterk verbeterd. Het best uitgeruste ziekenhuis staat in Jerevan, in de andere hoofdplaatsen zijn ziekenhuizen en klinieken verbeterd. Doktoren zijn behoorlijk geschoold, maar spreken vaak geen Engels, Duits of Frans. Medische spullen zijn niet altijd ruim aanwezig, faciliteiten niet in dezelfde goede staat als wij gewend zijn. Voor een lijst met Engels sprekende doktoren, zie Amerikaanse Ambassade.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Apothekers
Geregistreerde apothekers zijn op veel plaatsen in Armenië aanwezig. Soms ook in de betere hotels. Desondanks is het aan te raden eventueel benodigde medicijnen van thuis mee te nemen (mits legaal te importeren uiteraard), aangezien het lastig kan zijn dezelfde ter plaatse te verkrijgen.

Hygiëne

Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Ook een pakje ’wetties’ is praktisch. Drink alleen gekookt water of gebotteld mineraalwater. Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO

U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de hoogte’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Aanbevolen
Bijzonderheden: Buiktyphusvaccinatie wordt aanbevolen bij een reis in Armenië van meer dan 2 weken. Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme, Tekenencephalitis, Tuberculose en Rabiës (Hondsdolheid).

Malaria
In Armenië kan gedurende de maanden juni t/m oktober Malaria (de goedaardig verlopende P. vivax-vorm) voorkomen in de Araratvallei en het Masisdistrict. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum ( GGD Nederland). 

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Voorzichtigheid geboden

Armenië is een erg veilig land. Het is in het algemeen aan te raden niet te openlijk met sieraden en anderszins opvallende dure spullen op straat te lopen. Let extra goed op uw geld en waardevolle spullen. Wij raden u aan uw geld, cheques, paspoort en tickets in een ’moneybelt’ bij u te dragen en daar waar mogelijk in de kluis van het hotel af te geven. Vermijd 's avonds door onverlichte straten te lopen.

Politie In alle Armeense steden en hoofdplaatsen zijn politiebureaus. Ook politiemensen spreken nauwelijks of geen Engels. Tenzij ze overtuigd zijn van de ernst van een situatie, ze zijn niet gauw geneigd in actie te komen. Blijf dus vriendelijk en beleefd aandringen.

Belangrijke telefoonnummers:

 • Brandweer: 101
 • Politie: 102
 • Ambulance: 103
 • Reddingsdienst (Rescue): 118
 • Weerbericht: 186
 • Zvartsnot Airport (informatie): 187

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

xx

Armenië - wandelvakantie

In de schaduw van de Ararat

Wandelvakantie langs hotels en guesthouse

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.