Armenië - wandelreis, 16 dagen Te voet door een geschiedenisboek

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels, gasthuizen en met tenten

Afwisselende wandelvakantie door het kleine Armenië, een land met prachtige landschappen, bezaaid met kerken en kloosters en met een bijzonder gastvrije bevolking. Wandelen over groene hoogvlaktes, ’s zomers bezaaid met bloemen, door ruige kloven en over de flanken van uitgedoofde vulkanen. Hoogtepunten zijn onder meer een korte trektocht langs door de bergen van de provincie Vayots Dzor en naar de hoogste toppen van het Aragats-gebergte. Verblijf in hotels en bij mensen thuis, waar we proeven van de uitstekende Armeense keuken.

Uniek aan deze reis

 • Afwisselende zwaarte
 • Kloven, grasvlaktes en vulkaanflanken
 • Eerste Nederlandse wandelreis in Armenië
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Armenië - wandelreis

Armenië mag dan een klein land zijn, amper groter dan België, het heeft de wandelaar veel te bieden! Prachtige natuur: van de diepe kalkkloven in het zuiden, waar alle gierensoorten van europa voorkomen, tot de met gras bedekte hoogvlaktes, waar ’s zomers de Yesidi-nomaden met hun kuddes rondtrekken, en uitgedoofde vulkaantoppen rondom het op 1900 meter hoogte gelegen Meer van Sevan. En dan zijn er nog de met bloemen bezaaide steppeachtige hoogvlaktes in het noorden, de tot boven de 4000 meter hoge toppen van de Aragats en de ongerepte bossen rond Dilijan. We maken er prachtige dagwandelingen, sommige wat lichter, andere inspannend. Een van de hoogtepunt is de driedaagse trektocht door de ruige bergwereld van de provincie Vayots Dzor, waar we twee nachten in tenten slapen die we opzetten aan de rand van de dorpjes waar we langs lopen. 
Tot in de meest afgelegen uithoeken van het land, tref je als wandelaar de herinneringen aan de eeuwenoude en rijke cultuur van de Armeniërs, dat zich in het jaar 301 als eerste volk tot het Christendom bekeerde. Overal vindt je prachtige kerken en kloosters, die teruggaan tot de 6e eeuw! Een ongekend cultureel erfgoed en dan ook nog in de mooist denkbare landschappen gesitueerd! Kloostercomplexen als Noravank, Tatev, Gerghard of Haghbat,als wandelaar bereik je ze via de mooiste paden, door spectaculaire kloven, over eindeloze hoogvlaktes. De bevolking is bijzonder gastvrij en trots op haar land. Die gastvrijheid kom je overal tegen, maar beleven we vooral als we te gast zijn in een van de privéhuizen in de dorpen waar we overnachten en van de overvloedige en heerlijke Armeense keuken proeven! En op heldere dagen is daar op de achtergrond de Ararat, de ruim 5000 meter hoge en voor de Armeniërs Heilige, maar onbereikbare berg….

Dag 1

Avondvlucht van Amsterdam naar de Armeense hoofdstad Yerevan, waar we na middernacht aankomen. Vanaf het vliegveld worden we naar het hotel in de stad gebracht.

Overnachting in

Yerevan

Dag 2

Na deze korte nacht beginnen we rustig, met een korte stadstoer per bus. Zo krijg je gemakkelijk een indruk van de moderne hoofdstad. Als we helder weer hebben, zien we op de achtergrond de ruim vijfduizend meter hoge Ararat, een heilige berg voor de Armeniërs. We bezoeken het indrukwekkende Genocide-museum op een heuvel bij de stad, waar de herinnering levend wordt gehouden aan de volkerenmoord op de Armeniërs in 1914 en 1915. We rijden naar het dorpje Oshakan om te lunchen. Via het kleine, intieme klooster van Saghmosavank reizen we verder naar het noorden, waar we in Vanadzor in een hotel overnachten. Onze totale rijtijd is drie uur.

Overnachting in

Vanadzor

Dag 3

Armenië is een land van geschiedenis en cultuur. Dat zullen we vandaag weer zien: door de diepe Debed-kloof rijden we naar het plateau van het dorp Odzun, met een prachtige zevende-eeuwse kerk. Onze wandeling leidt hoog langs de kloof. Daar in de rotswand ligt de mysterieuze ruïne van het klooster van Kobayr. Onze bus wacht beneden, om ons naar het Haghpat te brengen: een kloostercomplex uit de tiende tot de twaalfde eeuw met adembenemend uitzicht - werelderfgoed volgens Unesco. Tot slot rijden we terug naar het levendige Vanadzor. Wandelduur 4 uur, 9 km, 150 m stijgen en 400 m dalen.

Overnachting in

Vanadzor

Dag 4

Een uur rijden brengt ons in het in Sovjettijd geliefde vakantieoord Dilijan, midden tussen de wilde fruitbomen. Geleidelijk stijgend wandelen we naar de graslanden boven het dorpje Goshavank. Beneden zien we het twaalfde-eeuwse klooster. Afgelegen, maar ooit was het een van de belangrijkste culturele centra van het land, met een bibliotheek met meer dan vijftienduizend werken! Na de wandeling rijden we in een uur naar het grote Meer van Sevan. Op 1900 meter hoogte was dit in de Sovjetperiode dé toeristische trekpleister van het land. We slapen hier in een postcommunistisch hotel. Wandelduur 3,5 uur, 11 km, 300 m stijgen en 450 m dalen.

Overnachting in

een goed hotel aan het Meer van Sevan

Dag 5

Deze lange reisdag breken we op met een wandeling. We vertrekken vroeg naar het zuiden, rijdend met uitzicht op de vulkaankraters van het Gegam-gebergte. Bij een eerste stop in het dorpje Noraduz kunnen we tussen de grafzerken van een middeleeuwse begraafplaats borduurwerk kopen van de oude dames. Onze volgende stop is de 2400 meter hoge Selim-pas, een deel van de beroemde Zijderoute. Hier ligt een prachtig geconserveerde veertiende-eeuwse herberg waar karavanen overnachtten. Over de grashellingen waar nomaden hun vee laten grazen, wandelen we met uitzicht op de kegelvormige berg Armaghan. Aan de andere kant van de pas wordt het landschap abrupt droger. We dalen af naar de stad Jecheghnadzor, waarna we via een volgende pas ons hotel in het stadje Sisian bereiken. Totale rijtijd zo'n 5 uur, wandelduur 4 uur, 11 km, 200 m stijgen.

Overnachting in

Sisian

Dag 6

Pak wat extra spullen in voor de nacht: we gaan bij Armeniërs thuis overnachten. Een spectaculaire rit van twee uur brengt ons in het afgelegen dorpje Bartsravan, hoog boven de kloof van de Vorotan-rivier. We wandelen langs rotsformaties. Het pad daalt en stijgt vervolgens flink tot we in het dorp Tandzapat zijn. Met de bus gaan we naar het negende-eeuwse kloostercomplex van Tatev, net een fort met zijn indrukwekkende verdedigingsmuren. Ooit woonden hier zevenhonderd monniken. Dicht bij het klooster organiseert onze gids een barbecue, waarna we in het dorp slapen. Wandelduur 6 uur, 14 km, 400 m stijgen en 600 m dalen.

Overnachting in

Tatev

Dag 7

Neem de camera mee vandaag, want dit wordt weer één en al vergezichten. Via de diepe vallei van de Vorotan gaan we over een bergkam van een van de stille uitlopers van het Bargusha-gebergte, tot we geleidelijk afdalen naar het dorpje Ltsen. Buitenlanders komen hier maar weinig. Een korte rit brengt ons terug naar Sisian. Als we nog tijd hebben, bezoeken we ook nog even de steenbouwwerken van Karahunge, het ‘Stonehenge van Armenië’, waar vijfduizend jaar geleden mensen al de zon en sterren bestudeerden. Bij een lage avondzon hangt hier een mythische sfeer. Wandelduur 5 uur, 16 km, 550 m stijgen en 600 m dalen.

Overnachting in

Sisian

Dag 8

Nu gaan we echt de natuur in: drie dagen lang zullen we de bergwereld van de provincie Vayots Dzor verkennen. Na het ontbijt worden we van Sisian in ca 1,5 uur (90 km) naar het dorp Artavan, waar we het trekkingteam ontmoeten en waar onze minitrektocht door de bergen van Vayots Dzor begint. We wandelen naar het Hayeli-meer ("spiegel" in het Armeens). Vanaf het meer wandelen we naar het fort van Andranik. Het fort ligt bovenop een heuvel met 360 panoramisch uitzicht op Artavan en op de meest zuidelijke provincie van Armenië, Syunik.
De totale afstand van de wandeling is 17-18 km. Duur: 5,5-6 uur, hoogteverschil ca 600m stijgen en dalen. Diner en overnachting in het privéhuis in het dorp Artavan of in tenten boven het dorp Artavan, afhankelijk van het weer (op ca 1900m hoogte).

Overnachting in

tenten bij het dorp Artavan

Dag 9

Na het ontbijt beginnen wandelen we naar het dorp Kapuyt. Het pad dat we volgen en waarvan men dacht dat het ooit deel uitmaakte van de zijderoute, verbindt de dorpen Artavan en Gomk. De laatste kilometers naar het dorpje Gomk leggen we per terreinwagen af. 
Hoogte (1850m - 2550m 1950m.) Totale afstand van de wandeltocht is 16-17 km. Duur 5,5-6 uur, hoogteverschil 700m stijgen en 600m dalen. 
Diner in de open lucht of in een privéhuis in Gomk, overnachting in tenten in een van de tuinen in het dorpje  Gomk.

Overnachting in

tenten bij het dorp Gomk

Dag 10

De derde dag van de minitrek leidt ons van  Gomk naar het dorp Martiros. Deze wandeling begint op een historische weg en neemt je mee van het idyllische dorpje Gomk, door valleien en langs meren naar het prachtige Martirosats-klooster. Volgens de lokale legende is deze heilige plaats een plek waar wonderen plaatsvinden. De totale afstand van de wandeltocht is 12-13 km. Duur 3,5-4 uur, hoogteverschil 500m stijgen en 450m dalen.
Na de wandeling rijden we naar het kuurstadje Jermuk. Diner en overnachting in het hotel in de stad Jermuk (40 km, duur ca. 45 minuten).

Overnachting in

Jermuk

Dag 11

Even ontspannen vandaag. Op deze vrije dag in Jermuk kun je een korte wandeling maken naar de waterval en de basaltkolommen van de kloof die het kuuroord in tweeën snijdt. Of je neemt een duik in het zwembad van een van de grote spahotels en leest eindelijk dat ene boek eens uit. Dit is echt even vakantie.

Overnachting in

Jermuk

Dag 12

Vandaag wordt het weer cultuur snuiven. Een beekje doorwadend gaan we naar de warmwaterbronnen buiten Jermuk. Een uur rijden verderop ligt de prachtige kloof van Noravank, een paradijs voor vogelaars - hier nestelt de lammergier. We lunchen in een bijzonder grotcafé. Het dertiende-eeuwse kloostercomplex van Noravank is gebouwd van licht zandsteen, in tegenstelling tot het donkere basalt dat je meestal ziet. Volgende stop is het klooster van Khor Virap, op een heuvel boven de wijngaarden en akkers van de Aras-vallei, dicht bij de Turkse grens. Een laatste rit van anderhalf uur brengt ons naar het gasthuis in het welvarende boerendorp Garni. Hier wordt het lekker eten. Wandelduur 2,5 uur, 10 km, 150 m stijgen en 250 m dalen.

Overnachting in

Garni

Dag 13

’s Ochtends wandelen we kort door de kloof van Garni. Ook dit is weer genieten voor de vogelaars onder ons: de blauwe rotslijster, de monniksgier. Een laatste klim komt uit bij een gerestaureerde Griekse tempel uit de eerste eeuw. Hier vandaan worden we naar het klooster van Geghard gereden, achterin een prachtige kloof - ook weer Unesco-werelderfgoed. Hier zijn bijzondere zevende-eeuwse grotkerken te zien. Na de lunch bij ons gastgezin in Garni rijden we naar Yerevan, waar we vroeg in de middag aankomen. Wandelduur 2 uur, 150 meter stijgen en dalen.

Overnachting in

Yerevan

Dag 14

We sluiten af op hoogte. We rijden anderhalf uur over uitgestrekte grashellingen van het vulkaancomplex van Aragats. Onderweg zien we schaapskuddes van de semi-nomadische Yezidi’s, die 's zomers hoog de bergen in gaan. Bij het bergmeer van Kari beginnen we aan de climax van de reis: de beklimming van de zuidelijke piek van de Aragats (3880 meter). Het pad is stenig en tot diep in de zomer liggen er sneeuwvelden, maar het is niet lastig. We hebben uitzicht over de gigantische krater van de uitgedoofde vulkaan. Na de afdaling rijden we in 1,5 uur naar Yerevan terug. Wandelduur 6 uur, 10 km, 600 m stijgen en dalen. Vanavond is het diner niet inbegrepen en kies je zelf uit een van de vele restaurants van de stad.

Overnachting in

Yerevan

Dag 15

Na twee weken wandelen en rondreizen wil je niet meteen terug naar Nederland. Daarom nemen we de tijd om rustig de hoofdstad Yerevan te verkennen - de markt, de kathedraal. Hier is genoeg te zien. We dineren in een goed restaurant in de binnenstad.

Overnachting in

Yerevan

Dag 16

In de nacht rijden we naar het vliegveld van Yerevan. Daar zeggen we Armenië vaarwel en reizen terug naar Nederland.

NB Programma

Let op: Alle vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. Of bovenstaand programma precies zo kan worden uitgevoerd ligt aan de plaatselijke (weers)omstandigheden. Wij overleggen een mogelijke programmawijzigingen met jou, de reiziger, maar de uiteindelijke keuze ligt bij de reisleider. Soms moeten we een programma en de uitgebreide reisbeschrijving tijdens een seizoen aanpassen, omdat de omstandigheden ons daartoe dwingen. Ingrijpende veranderingen geven we altijd aan de reizigers door.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Onze slaapplaatsen zijn afwisselend. In Yerevan blijft je 4 nachten in een driesterren hotel aan de rand van het centrum. In Vanadzor en Sisian slapen we in kleine, prettige hotels. Aan het meer van Sevan hebben we een postcommunistisch hotel aan het meer, met privéstrand. In Jermuk zijn we te gast in een nieuw hotelletje. In Tatev en Garni slapen we twee nachten bij mensen thuis, op twee- tot vierpersoonskamers met gedeeld sanitair. Dit betekent: genieten van de gastvrijheid van de Armeense bevolking en van hun overvloedige lokale keuken. Tijdens de minitrek slapen we twee nachten in tweepersoonstenten en wordt er voor ons gekookt. Je kan voor een eenpersoonskamer en eigen tent kiezen tegen betaling van toeslag. De twee nachten in de gasthuizen is er geen eenpersoonskamers mogelijk.

Over de maaltijden

De maaltijden op dag 1, diner op dag 14 en lunch op dag 11 en 15 zijn niet inbegrepen. Meestal dineren we in de accommodatie of in een restaurant. De lunch is soms een uitgebreide picknick, soms in een restaurant. Tijdens de driedaagse trektocht worden de eenvoudige maaltijden verzorgd door de lokale gidsen. De Armeense keuken is erg afwisselend, kruidig en smakelijk, met Turkse als Georgische en Perzische invloeden. Met name bij de gastgezinnen zal je dit in overvloed kunnen proeven. De drankjes zijn niet bij de reissom inbegrepen, al zal het vaak zat gebeuren dat de gastheer ons een rondje aanbiedt om bij het welkom te kunnen proosten.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • alle overnachtingen
 • transfers conform programma
 • bagagetransport tijdens trekking
 • alle ontbijten behalve dag 1 en 16
 • alle lunch behalve dag 11 en 15
 • alle diners behalve dag 1 en 14
 • gebruik kampeeruitrusting tijdens 3-daagse trekking
 • entree en gids Garnitempel
 • diensten 1 SNP reisleider en een Engelssprekende Armeense berggids

Niet inbegrepen

 • maaltijden dag 1
 • 2x lunch, dag 11 en 15
 • diner dag 14
 • ontbijt dag 16
 • verzekeringen
 • persoonlijke uitgaven, fooien
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Over de activiteiten

Deze reis bouwt op qua zwaarte: de eerste dagen zijn de wandelingen korter en het hoogteverschil kleiner. Dan wandel je tussen de 3 en 5 uur. Er wordt afgewisseld met excursies. Later wandel je tot 7 uur met hoogteverschillen tot 800 meter stijgen en dalen. De paden zijn in de bergen stenig en na regenval soms modderig. De wandelpaden worden veel door de lokale bevolking en hun vee gebruikt. Tijdens de laatste wandeling naar de Aragats wandelen we op grote hoogte, tussen 2.000 en 3.500 meter. Omdat dit in het tweede deel van de reis is ben je al meer gewend aan de hoogte. Tijdens de trekking wordt de bagage per landrover vervoerd, dus hoe je meestal geen extra spullen in je rugzak mee te nemen.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Yerevan of de eerste accommodatie in Yerevan.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Austrian Airlines via Wenen naar Yerevan v.v.

Vluchtschema - Austrian Airlines
OS 374 Amsterdam - Wenen vertrek om 17.45 aankomst 19.40 uur
OS 641 Wenen - Yerevan vertrek om 22.35 aankomst 03.55 uur (dag 2)
OS 642 Yerevan - Wenen vertrek om 04.45 aankomst 06.30 uur
OS 371 Wenen - Amsterdam vertrek om 07.15 aankomst 09.10 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen.Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket kort voor vertrek.

Armenië kent een landklimaat, met warme droge zomers, en koude, sneeuwrijke winters. Uiteraard zijn er lokale verschillen en is het in de laaggelegen vallei van Yerevan en in het zuiden in het algemeen warmer en droger dan in het noorden en rondom het hooggelegen meer van Sevan. In de bergen heerst een hooggebergte klimaat met ook in de zomer een relatief grotere kans op buien. Daar kan het ’s nachts flink afkoelen, ook in de zomer. In de zomermaanden, wanneer deze wandelreis plaatsvindt, moet u rekening houden met temperaturen die in het zuiden overdag tot boven de 30 graden kunnen oplopen. In de bergen en op de hoogvlaktes is het dan meestal enkele graden koeler. Daar kan het ’s avonds zelfs fris zijn. De zomer is de droogste periode, maar ook dan is er mn in de bergen kans op een bui. Houd daarom met de keuze van uw (wandel)kleding rekening met alle mogelijke weertypen: van heet tot nat en koud.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Armenië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Over de lokale agent

Onze lokale agent heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zij zijn een kleinschalige organisatie die intensief samenwerken met lokale gidsen en dienstverleners. Ze zijn zich bewust van de impact die toerisme op het milieu en landschap hebben. In hun gehele bedrijfsvoering proberen zij dit bewustzijn zoveel mogelijk te laten meewegen: zo wordt het gebruik van plastic tot een minimum beperkt en proberen ze het afval tijdens de trekkings zoveel mogelijk te scheiden en tot een minimum te beperken.

Aangezien vrijwel al uw kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Houdt u voor uw persoonlijke uitgaven rekening met een bedrag van ca. € 75,- voor de gehele reis. Het beste kunt u bij aankomst in Yerevan op het vliegveld geld wisselen of op dag 2 in de stad pinnen. Euro's en dollars worden hier bij banken en wisselkantoren algemeen geaccepteerd. De munteenheid is de dram.

Ter plaatse staat een midibus met lokale chauffeur tot onze beschikking, waarmee we alle kortere en langere transfers afleggen. Eenmaal worden we een stukje met jeeps de bergen in gebracht.

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis door Armenië te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter. Als goede voorbereiding kunt u in de weken voorafgaand aan uw reis een paar stevige wandelingen maken. Het is belangrijk dat uw bergwandelschoenen goed ingelopen zijn, anders zijn blaren onvermijdelijk.

Tijdens de dagwandelingen en de trektocht hoeft u alleen uw dagbagage, zoals een warm kledingstuk, regenkleding, een grote veldfles, uw lunchpakket en eventueel een fototoestel of verrekijker in uw dagrugzak mee te nemen. Goede, hoog sluitende bergschoenen met een goed profiel zijn voor deze tocht, waar geregeld over stenige (en bij nat weer over modderige) paden wordt gelopen, onmisbaar. In de dorpen, en met name bij bezoek aan kerkjes of kloosters, is decente kleding gewenst.

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen (in verband met mogelijk overgewicht of verlies adviseren wij u uw wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in uw handbagage te vervoeren)
 • schoenvet
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding (bijv. gore-tex jack en fleecevest)
 • zwemkleding
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • slaapzak en slaapmatje (beschermend tot 0 graden)
 • handschoenen, sjaal en muts
 • dagrugzakje (min. 30 liter)
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • zaklamp + batterijen
 • waadschoenen of gymschoenen die nat mogen worden of sandalen (tefa's) voor de wandeling op dag 12
 • extra tas of flightbag voor achterlaten bagage tijdens trekking
 • euro's
 • max. 20 kg bagage (liefst minder dan 16 kg)
 • GELDIG paspoort
 • kopieën van paspoort, reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: diacure,pijnstillers, anti-insectenmiddelen, rekverband, sporttape of middelen voor afplakken blaren bv. "second skin"

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

 
 
7-1-2021:
Vanwege de verhevigde grenscontroles tussen Armenië en Azerbajan is de trekking in het gebergte van Mt Ukhtasar niet meer mogelijk. We maken nu een korte trekking in de bergen van de provincie Vyots Dzor.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

De gehele reis wordt hij/zij vergezeld door een Engelstalige Armeens berggids. Hij/zij kent de wandelpaden van het land uitstekend en vertelt graag over het land, zijn geschiedenis, cultuur en natuur. Bovendien fungeert hij/zij als tolk en perfecte intermediair tussen u en de lokale bevolking. Tijdens de trekking is er bovendien een team van kok plus assistent aanwezig.

Voor een verblijf in Armenië hebt u een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Armenië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Reizigers met een paspoort van Schengen- of andere EU-lidstaten hebben voor een verblijf in Armenië geen visum nodig voor een verblijf van max. 180 dagen.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Armenië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg

De laatste 10 jaar is de gezondheidszorg in Armenië sterk verbeterd. Het best uitgeruste ziekenhuis staat in Jerevan, in de andere hoofdplaatsen zijn ziekenhuizen en klinieken verbeterd. Doktoren zijn behoorlijk geschoold, maar spreken vaak geen Engels, Duits of Frans. Medische spullen zijn niet altijd ruim aanwezig, faciliteiten niet in dezelfde goede staat als wij gewend zijn. Voor een lijst met Engels sprekende doktoren, zie Amerikaanse Ambassade.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Apothekers
Geregistreerde apothekers zijn op veel plaatsen in Armenië aanwezig. Soms ook in de betere hotels. Desondanks is het aan te raden eventueel benodigde medicijnen van thuis mee te nemen (mits legaal te importeren uiteraard), aangezien het lastig kan zijn dezelfde ter plaatse te verkrijgen.

Hygiëne

Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Ook een pakje ’wetties’ is praktisch. Drink alleen gekookt water of gebotteld mineraalwater. Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO

U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de hoogte’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Aanbevolen
Bijzonderheden: Buiktyphusvaccinatie wordt aanbevolen bij een reis in Armenië van meer dan 2 weken. Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme, Tekenencephalitis, Tuberculose en Rabiës (Hondsdolheid).

Malaria
In Armenië kan gedurende de maanden juni t/m oktober Malaria (de goedaardig verlopende P. vivax-vorm) voorkomen in de Araratvallei en het Masisdistrict. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum ( GGD Nederland). 

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Voorzichtigheid geboden

Armenië is een erg veilig land. Het is in het algemeen aan te raden niet te openlijk met sieraden en anderszins opvallende dure spullen op straat te lopen. Let extra goed op uw geld en waardevolle spullen. Wij raden u aan uw geld, cheques, paspoort en tickets in een ’moneybelt’ bij u te dragen en daar waar mogelijk in de kluis van het hotel af te geven. Vermijd 's avonds door onverlichte straten te lopen.

Politie In alle Armeense steden en hoofdplaatsen zijn politiebureaus. Ook politiemensen spreken nauwelijks of geen Engels. Tenzij ze overtuigd zijn van de ernst van een situatie, ze zijn niet gauw geneigd in actie te komen. Blijf dus vriendelijk en beleefd aandringen.

Belangrijke telefoonnummers:

 • Brandweer: 101
 • Politie: 102
 • Ambulance: 103
 • Reddingsdienst (Rescue): 118
 • Weerbericht: 186
 • Zvartsnot Airport (informatie): 187

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

bloemenvelden_op_de_selim_pas.jpg

Armenië - wandelreis

Te voet door een geschiedenisboek

Wandelvakantie langs hotels, gasthuizen en met tenten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 514 klanten