Wandelvakantie in Wengen - Jungfrau

Zwitserland - Jungfrau, 5 dagen Aan de voet van Eiger, Mönch en Jungfrau

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Bergwandelvakantie vanuit gastvrij hotel

Bergwandelvakantie vanuit Wengen, aan de voet van het beroemdste bergtrio van Zwitserland: Jungfrau, Mönch en Eiger. Wandel door een van de fraaiste berglandschappen van Europa. Laat je per trein, seilbahn en tandradbaan naar de mooiste plekken brengen, zoals het Jungfraujoch, het hoogstgelegen treinstation van Europa. Verblijf in een gastvrij hotel met uitzicht op het diepe gletsjerdal van Lauterbrunnen en besneeuwde bergtoppen. Je kan de wandelingen zo inspannend maken als je zelf wilt.

Uniek aan deze reis

 • Autovrij Wengen
 • Wandelen in het beroemdste berggebied van Zwitserland
 • Naar het 3500m hoge Jungfraujoch
 • Gastvrij berghotel met ongeëvenaard uitzicht
 • Veel gebruik smalspoortreintjes en gondelbanen
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Zwitserland - Jungfrau

Wengen, een idyllisch en autovrij alpendorp, is gelegen op 1163 m hoogte in het hart van het Zwitserse Berner Oberland. Het ligt verscholen op een beschutte alm hoog boven het spectaculaire dal van Lauterbrunnen, in een van de fraaiste berglandschappen van Europa. Zo hebben we hier niet alleen een prachtig uitzicht op de met sneeuw en ijs bedekte Wetterhorn en Schreckhorn, maar ook op het beroemdste bergtrio van Zwitserland: Eiger, Mönch en Jungfrau. Aan de voeten van deze bergreuzen liggen weelderige, alpiene graslanden en donkergroene sparrenbossen; een waar wandelparadijs. Het onvergelijkbare berglandschap, de buitengewone rijkdom aan planten en dieren en de voor dit gebied klassieke Zwitserse charme zullen zorgen voor fijne en blijvende herinneringen. Je maakt volop gebruik van kabelbanen en treinverbindingen, die je - met de precisie en timing van een Zwitserse klok - snel en comfortabel naar de gewenste plekken brengen. Zo kun je al te grote hoogteverschillen vermijden. Natuurlijk neem je ook het treintje naar het hoogste treinstation van Europa, om de prachtige omgeving via een uitgebreid netwerk aan goed onderhouden bergpaden te verkennen. 

Dag 1

Met het spectaculaire tandradbaantje bereik je vanuit Lauterbrunnen het op 1275 m hoogte gelegen autoloze bergdorp Wengen. Rond het station is het een drukte van belang. Je bagage wordt opgehaald met een elektrokarretje en zelf kan je te voet in 10 min naar het rustig gelegen hotel wandelen. 

Overnachting in

Wengen

Dag 2

De eerste kennismaking met de bergwereld van het Berner Oberland is meteen spectaculair. Met de kabelbaan steil omhoog naar de met gras bedekte kam van de Männlichen. Daarna is het nog maar een klein stukje te klimmen om via een goed pad de 2343 meter hoge top te bereiken. Het panorama is adembenemend en behoort tot de klassiekers van de Alpen: het diepe gletsjerdal van Lauterbrunnen onder ons, en vóór ons de rotswanden en gletsjers van de Grote Drie: Eiger, Mönch en Jungfrau. Een goed (en veel belopen) pad brengt je geleidelijk dalend langs bloemenrijke weiden naar het beroemde bergstation Kleine Scheidegg, pal onder de beruchte noordwand van de Eiger. Hier zijn diverse restaurantjes voor een goede lunchpauze of een drankje op een terras. Je kunt hier al op de trein stappen.

Wie wat langer wil wandelen kiest voor het smalle voetpad door de bloemenrijke alpenweiden richting Haaregg om vandaar af te dalen naar Wengeralp. Eventueel kan je nog 400 m extra afdalen naar het lager gelegen station van Allmend en daar het treintje naar Wengen nemen. Er zijn dus meerdere opties mogelijk vandaag.

Korte wandeling: 6 km, 80 m stijgen, 250 m dalen, 2 uur.
Lange wandeling: 10 km, 140 m stijgen en 450 m dalen, 3,5 uur
Met uitbreiding naar Allmend: 13 km, 140 m stijgen en 880 m dalen, 5 uur.

Overnachting in

Wengen

Dag 3

Je daalt per trein af tot onder in het U-vormige gletsjerdal van Lauterbrunnen en gaat daarna met de kabelbaan omhoog naar Grütschalp voor een fraaie wandeling door sparrenbossen en langs de hooilanden van Winteregg en de Mittelberg naar het kuurdorp Mürren, dat vervaarlijk op de rand van de afgrond van het dal van Lauterbrunnen balanceert. Vanaf de Mittelberg is er bij helder weer adembenemend uitzicht op de gletsjers en rotspartijen van de Jungfrau. Per trein, kabelbaan en wederom trein via Lauterbrunnen naar Wengen terug.

Wie zich meer wil inspannen kan voor een hogere route met meer stijgen en dalen kiezen: via de Bletschenalp en over de Oberberg naar de Allmendhübel. De hele wandeling is er adembenemend uitzicht op de gletsjers en rotspartijen van de Jungfrau. Vanaf het bergstation van de Allmendhübel daal je dan steil af naar het kuurdorp Mürren.

Korte wandeling: 6 km, 330 m stijgen en 180 m dalen, 3 uur.
Lange wandeling: 7,5 km, 440 m stijgen en 300 m dalen, 4 uur.

Een derde optie is een langere wandeling van Mürren naar de Trümmelbachfälle. Na aankomst in Grütschalp reis je dan eerst nog verder met de trein naar Mürren om daar de wandeling te beginnen die leidt door het schitterende, canyon-achtige einde van het dal van Lauterbrunnen. Via  Gimmelwald daal je verder af  naar het verstilde Sefinental tot bij het gehucht Stechelberg op de bodem van het Lauterbrunnendal. Dan is het nog een vlak stuk door het dal lopen tot de luidruchtige Trümmelbachfalle, waar het smeltwater van de gletsjers van de Jungfrau zich door een nauwe koker van steen perst, puin en stenen met zich meeslepend. Het is een oorverdovend spektakel. Per bus gaat het dan naar Lauterbrunnen, waar je weer op het vertrouwde treintje naar Wengen stapt.

Wandeling: 12,5 km, 120 m stijgen en 950 m dalen, 5 uur.

Overnachting in

Wengen

Dag 4

Sinds 1893 is de top van de kalksteenbult Schynige Platte per trein bereikbaar. De natuurlijke plantengroei op het kalksteen van de Schynige Platte is legendarisch onder botanici, maar ook het panorama - de meren van Interlaken en een groot deel van de bergen van het Berner Oberland - is adembenemend. Een spectaculaire rondwandeling leidt je eerst naar de top van de Schynige Platte. Hier is het uitzicht zo mogelijk nog mooier. Via de smalle kam daal je af en wandelt onderlangs de Oberberghorn naar het kammetje Grätli. Verder door een vriendelijke bergkom en de zomerweiden van Oberberg terug naar het bergstation van de Schynige Platte. Als er nog tijd over is voordat je per trein de berg weer moet verlaten, kan je nog een bezoek brengen aan de beroemde botanische tuin, die meer dan 500 verschillende bloeiende planten herbergt. De wandeling is op vele manieren in te korten of te verlengen.

Korte wandeling: 5 km, 170 m stijgen en dalen, 2 uur.
Lange wandeling: 5,5 km, 250 m stijgen en dalen, 2,5 uur.

Wil je er echt voor gaan dan maak je vandaag een van de fraaiste alpenwandelingen, van Schynige Platte naar First, een formidabel uitzichtpunt op bijna 2200m hoogte. Je loopt steeds op grote hoogte, met de hele dag zicht op het schitterende bergmassief van de Jungfrau. Van First daal je met de gondelbaan af naar Grindelwald en met het treintje terug naar Wengen. Een lange, maar lonende dag.

Wandeling 16 km, 825 m stijgen, 640 m dalen, 6,5 - 7 uur lopen. 

Overnachting in

Wengen

Dag 5

Einde van het 5-daagse arrangement.

Indien je nachten hebt bijgeboekt, kan je een excursie maken naar het Jungfraujoch. Vanaf het Kleine Scheidegg voert de Jungfraubahn dwars door het binnenste van de Eiger naar de rotsrichel van het Jungfraujoch (3454 meter!), die de Mönch en de Jungfrau verbindt. Eenmaal op het Jungfraujoch waan je je echt ‘on top of the world’, uitkijkend over de imposante gletsjers van de Aletsch en het Jungfraufirn. Een razendsnelle lift brengt je op het panoramaterras van de Sphynx, een onvergetelijke ervaring. Weer beneden kun je over de gletscher naar de Mönchsjochhütte lopen. Vanwege de hoogte een inspannende korte wandeling, maar het loont de moeite!

Een andere mogelijkheid zijn twee wandelingen onderlangs de reusachtige Eigernordwand, de beruchtste van alle noordwanden van de Alpen, die veel bergbeklimmers het leven heeft gekost. Je kunt kiezen uit een eenvoudige route of een wandeling over de stenige en stevig dalende Eiger trail. Deze wandeling kan alleen bij goed weer worden uitgevoerd. In de schaduw van de wand ligt het stationnetje van Alpiglen, waar het treintje terug naar Wengen vertrekt. 

Korte wandeling: 4,5 km, 450 m dalen, 2 uur.
Lange wandeling: 6 km, 40 m stijgen, 750 m dalen, 3 uur.

Overnachting in

Wengen

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft aan de rand van het dorpje Wengen in een charmant hotel dat meer dan 125 jaar geleden op deze nu nog rustige plek is gebouwd. 
Hotel Bellevue draagt zijn naam met recht. Het uitzicht aan de zonnige zuidzijde is adembenemend en hoort tot de klassieke Alpenpanorama’s: het U-vormige dal van Lauterbrunnen en daarboven de besneeuwde toppen van de Jungfrau en de Breithorn.
De kamers zijn voorzien van goede bedden en een badkamer. De kamers aan de zuidzijde hebben een balkon en weids uitzicht. Aan de noordzijde kijk je op het bos en een enkele woning. De bedden in de tweepersoonskamers bestaan uit een ombouw met 2 matrassen en losse dekbedden.
Het 'wanderfreundiches' familiehotel beschikt over een mooi restaurant, sfeervolle zitkamer, bar en zonneterras.
Je wordt er gastvrij ontvangen en kunt na de wandeling ontspannen in de whirlpool met groots uitzicht.

NB. Mocht er in bovengenoemd hotel geen plek zijn, dan kunnen we proberen een kamer te boeken in een ander, vergelijkbaar hotel. Dit hotel heeft echter geen restaurant. Je krijgt dan ook korting op de reissom en kiest zelf een plek voor het avondeten.

Over de maaltijden

's Ochtends wacht je een goed ontbijtbuffet en 's avonds een smakelijk vijfgangendiner met lokale specialiteiten. Vegetarische en vegan menu's zijn voorhanden.
Inkopen voor een lunchpakket kun je in het dorp doen. Vaak kan je onderweg lunchen op een terras.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Alle diners
 • Toeristenbelasting
 • Uitgebreide (digitale) informatie over wandelingen en openbaar vervoer

Niet inbegrepen

 • Heen en terugreis
 • Jungfrau Travel Pass (ca. CHF 200 voor 3 dagen, zie uitleg hieronder)
 • Overige transfers, zoals de treinrit naar Jungfraujoch
 • Eventuele entreegelden
 • Overige maaltijden
 • Verzekeringen
 • Persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

Omdat je veelvuldig gebruik maakt van het uitgebreide netwerk van bergtreintjes, postbussen en kabelbanen in de omgeving van Wengen, kunnen de hoogteverschillen beperkt blijven tot hooguit enkele honderden meters. De wandelingen voeren vrijwel steeds over goed onderhouden bergpaden, waarbij een stenig stukje af en toe onvermijdelijk is.
Op dag 2 t/m 5 zijn een aantal kortere en langere wandelingen beschreven, die je uiteraard kunt doen op de dag die je zelf wil. Als je ze allemaal wilt lopen zul je wat extra nachten in Wengen moeten bijboeken.
Het Jungfraujoch staat op dag 5 omdat dit meer een excursie is (naar een toeristische trekpleister met extra kosten) dan een echte wandeldag, maar het is van de andere kant ook een geweldige ervaring en absoluut hoogtepunt. De keus is aan jezelf.

Wij raden je aan om uitgerust en in goede conditie aan je reis te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter. Als goede voorbereiding kan je in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen maken in Nederland of België. Het is belangrijk dat je schoenen goed ingelopen zijn.

Jungfrau Travel Pass
Met de Jungfrau Travel Pass kun je met een geldigheidsduur van 3 tot 8 dagen onbeperkt reizen met het openbaar vervoer in het Jungfrau gebied. De pas is geldig voor alle treinreizen, maar ook voor een aantal kabel- en gondelbanen en de boten op de meren bij Interlaken. Zie voor een overzicht en prijzen https://www.jungfrau.ch/en-gb/jungfrau-travel-pass/
Je kunt de pas online bestellen of op dag van aankomst kopen op het station van Lauterbrunnen of Wengen. Bepaal aan de hand van je reisduur hoe lang je de kaart geldig wil laten zijn. Als je op de dag van aankomst en vertrek alleen gebruik maakt van de trein Lauterbrunnen - Wengen (als je met de auto bent gekomen), kun je voor dat traject beter een los treinticket kopen. 

Extra dagen

Je kan zoveel nachten bijboeken als je wilt. Er zijn vreselijk veel wandelmogelijkheden. Als je langer blijft denk er dan aan om bij de aanschaf van de Jungfrau Travel Pass de duur hiervan aan te passen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Lauterbrunnen is ca. 875 km. Wengen is een autovrij dorp en je reist per trein van Lauterbrunnen naar Wengen (treinticket zelf ter plekke kopen in automaat). Je parkeert in een parkeergarage naast het station van Lauterbrunnen. Van te voren reserveren is aan te raden. Klik hier voor meer info. Het kan voordeliger zijn de auto bij een ander station (waar parkeren goedkoper is) achter te laten en met de trein naar Lauterbrunnen te reizen. 

Treininformatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Wengen.

Het hotel ligt op 500m lopen van het station van Wengen.
Klik hier voor bus- en treintijden in Zwitserland.

Er zijn vele 'private' spoorwegmaatschappijen actief in Zwitserland. Dat maakt het dat wij geen trein traject tot aan Wengen kunnen aanbieden.

Om je treinreis zelf te boeken kun je gebruiken maken van de verschillende aanbieders o.a; www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Nachttrein:

Het is ook mogelijk om met de nachttrein naar Zwitserland te reizen met onderstaand schema:

Amsterdam 20:28 – Basel 06:20 - Zurich 08:39
Zurich 21:34 -  Basel 23.13 – Amsterdam 09:05

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. Geef in het opmerkingenveld aan het einde van het boekingsformulier aan dat je een treinvoorstel wilt ontvangen en wij sturen je vrijblijvend een schema en prijs. Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen.

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.


Groepsreis met vertrek 15 augustus 2021;

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Lauterbrunnen 06:38 - 17:02 2
Lauterbrunnen– Amsterdam CS 10:58 - 21:58 1

 

Je kan dit arrangement starten van begin juni tot eind september.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Zwitserland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Ga je binnenkort op reis naar Zwitserland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/zwitserland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/zwitserland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. U kunt het beste een ziektekostenverzekering afsluiten waarbij u ook verzekerd bent voor repatriëring om gezondheidsredenen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Wandelvakantie met uitzicht op Monch, Eiger en Jungfrau

Zwitserland - Jungfrau

Aan de voet van Eiger, Mönch en Jungfrau

Bergwandelvakantie vanuit gastvrij hotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.