Zwitserland - Jungfrau, 8 dagen Aan de voet van Eiger, Mönch en Jungfrau

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Wandelen

Lichte wandelvakantie vanuit gastvrij hotel

Lichte bergwandelvakantie vanuit Wengen, aan de voet van het beroemdste bergtrio van Zwitserland: Jungfrau, Mönch en Eiger. Wandel door een van de fraaiste berglandschappen van Europa. Laat je per trein, seilbahn en tandradbaan naar de mooiste plekken brengen, zoals het Jungfraujoch, het hoogstgelegen treinstation van Europa. Verblijf in een gastvrij hotel met uitzicht op het diepe gletsjerdal van Lauterbrunnen en besneeuwde bergtoppen waar je heerlijk kunt eten.

Uniek aan deze reis

 • Lichte wandelingen in het beroemdste berggebied van Zwitserland
 • Naar 3500m hoge Jungfraujoch
 • Vanuit klassiek berghotel in autovrij Wengen
 • Veel gebruik smalspoortreintjes
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Zwitserland - Jungfrau

Wengen, een idyllisch en autovrij alpendorp, is gelegen op 1163 m hoogte in het hart van het Zwitserse Berner Oberland. Het ligt verscholen op een beschutte alm hoog boven het spectaculaire dal van Lauterbrunnen, in een van de fraaiste berglandschappen van Europa. Zo hebben we hier niet alleen een prachtig uitzicht op de met sneeuw en ijs bedekte Wetterhorn en Schreckhorn, maar ook op het beroemdste bergtrio van Zwitserland: Eiger, Mönch en Jungfrau. Aan de voeten van deze bergreuzen liggen weelderige, alpiene graslanden en donkergroene sparrenbossen; een waar wandelparadijs. Het onvergelijkbare berglandschap, de buitengewone rijkdom aan planten en dieren en de voor dit gebied klassieke Zwitserse charme zullen zorgen voor fijne en blijvende herinneringen. En natuurlijk nemen we de trein naar het hoogste treinstation van Europa. Van hieruit verkennen we via een uitgebreid netwerk aan goed onderhouden bergpaden de prachtige omgeving. We maken volop gebruik van kabelbanen en treinverbindingen, die ons - met de precisie en timing van een Zwitserse klok - snel en comfortabel naar de gewenste plekken brengen. Zo kunnen we al te grote hoogteverschillen vermijden en blijven de wandelingen licht. En voor wie toch een wat uitdagendere wandeling wil, is er vaak een een verlenging mogelijk.

Dag 1

Met het spectaculaire tandradbaantje bereik je vanuit Lauterbrunnen het op 1275 m hoogte gelegen autoloze bergdorp Wengen. Rond het station is het een drukte van belang. Je bagage wordt opgehaald met een elektrokarretje en zelf kan je te voet in 10 min naar het rustig gelegen hotel wandelen. 

Overnachting in

Wengen

Dag 2

Onze eerste kennismaking met de bergwereld van het Berner Oberland is meteen al spectaculair. Met de kabelbaan gaan we steil omhoog naar de top van de met gras bedekte kam van de Männlichen. Daarna hoeven we nog maar een klein stukje te klimmen om via een goed pad de 2343 meter hoge top te bereiken. Het panorama is adembenemend en behoort tot de klassiekers van de Alpen: het diepe gletsjerdal van Lauterbrunnen onder ons, en vóór ons de rotswanden en gletsjers van de Grote Drie: Eiger, Mönch en Jungfrau. Een goed (en veel belopen) pad brengt ons geleidelijk dalend langs bloemenrijke weiden naar het beroemde bergstation Kleine Scheidegg, pal onder de beruchte noordwand van de Eiger. Hier zijn diverse restaurantjes voor een goede lunchpauze of een drankje op een terras. Dan kunnen we nog een klein stukje doorwandelen over een goed pad naar het kleine stationnetje Wengernalp, waar we de trein terug naar Wengen nemen. Wandeling: 8,5 km, 100 m stijgen, 400 m dalen, 3 uur.

Overnachting in

Wengen

Dag 3

Per trein dalen we af tot onder in het U-vormige gletsjerdal van Lauterbrunnen. We nemen de kabelbaan naar Grütschalp voor een fraaie wandeling door sparrenbossen en langs de hooilanden Winteregg en de Mittelberg naar het kuurdorp Mürren, dat vervaarlijk op de rand van de afgrond van het dal van Lauterbrunnen balanceert. Vanaf de Mittelberg hebben we bij helder weer adembenemend uitzicht op de gletsjers en rotspartijen van de Jungfrau. Per trein, kabelbaan en wederom trein keren we via Lauterbrunnen naar Wengen terug. Wandeling: 6 km, 350m stijgen en 250m dalen, 3 uur.

Overnachting in

Wengen

Dag 4

Via de kabelbaan over de Männlichen gaan we naar het mondaine dorp Grindelwald. Vandaar pakken we de gondelbaan naar het hoog gelegen First, waarvandaan we een prachtig uitzicht hebt over de Grindelwald vallei, de Wetterhorn en de Oberer en Unterer Grindelwaldgletscher. We wandelen over een goed bergpad naar Grosse Scheidegg, vanwaar we de bus terugnemen naar Grindelwald en vandaar verder per trein of kabelbaan naar Wengen. Wandeling: 6  km, 75 m stijgen en 250  m dalen, 2,5 uur.

Overnachting in

Wengen

Dag 5

We reizen nogmaals naar het hoog boven het Lauterbrunnendal gelegen Mürren. Daar maken we een korte wandeling door de almen van Finel, langs zomerboerderijen die hoog in het hangende dal van het Schilttal liggen. We eindigen in Gimmelwald, waar we de kabelbaan nemen die ons weer onderin het Lauterbrunnental brengt. Dit dal, met zijn vlakke bodem en loodrechte wanden, is een schoolvoorbeeld van een door de schurende werking van het ijs uitgesleten dal. Daar volgt het tweede deel van de wandeling van vandaag over de brede, vlakke dalbodem tot de luidruchtige Trümmelbachfalle, waar het smeltwater van de gletsjers van de Jungfrau zich door een nauwe koker van steen perst, puin en stenen met zich meeslepend. Het is een oorverdovend spektakel. Per bus gaat het dan naar Lauterbrunnen, waar we weer op het vertrouwde treintje naar Wengen stappen. Wandeling: 8 km, 150m stijgen en 450m dalen, 3,5 uur.

Overnachting in

Wengen - Hotel Belvédère

Dag 6

Vandaag wacht ons het letterlijke (en figuurlijke) hoogtepunt van deze reis. We nemen de trein naar het hoogste treinstation van Europa: vanaf het Kleine Scheidegg voert de Jungfraubahn ons dwars door het binnenste van de Eiger naar de rotsrichel van het Jungfraujoch (3454 meter!), die de Mönch en de Jungfrau verbindt. Eenmaal op het Jungfraujoch kunnen we ons echt ‘on top of the world’ wanen, uitkijkend over de imposante gletsjers van de Aletsch en het Jungfraufirn. Een razendsnelle lift brengt ons op het panoramaterras van de Sphynx, een onvergetelijke ervaring.

Weer beneden kunnen we nog een korte en gemakkelijke wandeling vanaf het Kleine Scheidegg onderlangs de reusachtige Eiger Nordwand maken, de beruchtste van alle noordwanden van de Alpen, die veel bergbeklimmers het leven heeft gekost. In de schaduw van deze wand bereiken we het stationnetje van Alpiglen, waar we op het treintje terug naar Wengen stappen. Wandeling: 5 km, 450m dalen, 2 uur.

Overnachting in

Wengen

Dag 7

Sinds 1893 is de top van de kalksteenbult Schynige Platte per trein bereikbaar. De natuurlijke plantengroei op het kalksteen van de Schynige Platte is legendarisch onder botanici, maar ook het panorama - de meren van Interlaken en een groot deel van de bergen van het Berner Oberland - is adembenemend. We maken een spectaculaire rondwandeling die ons eerst naar de top van de Schynige Platte leidt. Hier is het uitzicht zo mogelijk nog mooier. Via de smalle kam dalen we af en we wandelen onderlangs de Oberberghorn naar het kammetje  Grätli. Daar verlaten we de kam en door een vriendelijke bergkom keren we via de zomerweiden van Oberberg terug naar het bergstation van de Schynige Platte. Als er nog tijd over is voordat we per trein de berg weer moeten verlaten, kunnen we nog een bezoek brengen aan de beroemde botanische tuin, die meer dan 500 verschillende bloeiende planten herbergt. De wandeling is op vele manieren in te korten of te verlengen. Wandeling: 5 km, 250 m stijgen en dalen, 2,5 uur.

Overnachting in

Wengen

Dag 8

Einde van de reis en vertrek.

NB Programma

Let op: de uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers-)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de groep, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft aan de rand van het dorpje Wengen in een charmant hotel dat meer dan 125 jaar geleden op deze nu nog rustige plek is gebouwd. 
Hotel Bellevue draagt zijn naam met recht. Het uitzicht aan de zonnige zuidzijde is adembenemend en hoort tot de klassieke Alpenpanorama’s: het U-vormige dal van Lauterbrunnen en daarboven de besneeuwde toppen van de Jungfrau en de Breithorn.
De kamers zijn voorzien van goede bedden en een badkamer. De kamers aan de zuidzijde hebben een balkon en weids uitzicht. Aan de noordzijde kijk je op het bos en een enkele woning. De bedden in de tweepersoonskamers bestaan uit een ombouw met 2 matrassen en losse dekbedden.
Het 'wanderfreundiches' familiehotel beschikt over een mooi restaurant, sfeervolle zitkamer, bar en zonneterras.
Je wordt er gastvrij ontvangen en kunt na de wandeling ontspannen in de whirlpool met groots uitzicht.

Over de maaltijden

's Ochtends wacht je een goed ontbijtbuffet en 's avonds een smakelijk vijfgangendiner met lokale specialiteiten. Vegetarische en vegan menu's zijn voorhanden.
Inkopen voor een lunchpakket kun je in het dorp doen. Vaak kan je onderweg lunchen op een terras.

Inbegrepen

 • Jungfrau Travel Pass voor alle lokale transfers per trein, bus en kabelbaan (conform programma)
 • Tandradbaan naar Jungfraujoch
 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten en diners (van diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8)
 • Entree Trummelbachfälle
 • Toeristenbelasting
 • Diensten SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • Heen en terugreis
 • Overige entrees
 • Overige maaltijden
 • Verzekeringen
 • Persoonlijke uitgaven

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De wandelingen tijdens deze wandelvakantie zijn relatief licht en omdat je de hele reis in dezelfde accommodatie verblijft, kan je iedere dag bepalen of je wel of niet mee wandelt. We nemen alle tijd voor de wandelingen en er is volop gelegenheid om pauzes te nemen en van de natuur en de uitzichten te genieten.
Omdat we veelvuldig gebruik maken van het uitgebreide netwerk van bergtreintjes, postbussen en kabelbanen in de omgeving van Wengen, kunnen de hoogteverschillen beperkt blijven tot hooguit enkele honderden meters. Dit heeft wel tot gevolg dat je bijna elke dag 1 of 2 uur doorbrengt in treintjes, bussen en/of gondelbanen. Het sluit allemaal mooi op elkaar aan en is een van de charmes van Zwitserland.

De wandelingen zijn niet lang en voeren vrijwel steeds over goed onderhouden bergpaden, al is een stenig stukje af en toe onvermijdelijk. 
Wij raden je aan om uitgerust en in goede conditie aan je reis te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter. Als goede voorbereiding kan je in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen maken in Nederland of België. Het is belangrijk dat je schoenen goed ingelopen zijn, anders zijn blaren onvermijdelijk.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Lauterbrunnen is ca. 875 km. Wengen is een autovrij dorp en je reist per trein van Lauterbrunnen naar Wengen (treinticket zelf ter plekke kopen in automaat). Je parkeert in een parkeergarage naast het station van Lauterbrunnen. Van te voren reserveren is aan te raden. Klik hier voor meer info. Het kan voordeliger zijn de auto bij een ander station (waar parkeren goedkoper is) achter te laten en met de trein naar Lauterbrunnen te reizen. 
Bij station Wengen staat meestal een elektrokarretje van het hotel om de bagage op te halen. Zelf loop je in 10 min naar het hotel.

Voor de Zwitserse snelwegen heb je een E-Vignette nodig.

Carpooling
Ruim vóór aanvang van deze groepsreis wordt er door SNP een Whatsapp groep aangemaakt, zodat je eventueel groepsgenoten kunt vinden die met je mee willen rijden.

Treininformatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Wengen. Het hotel ligt op 700m lopen van het station van Wengen.
Bij station Wengen staat meestal een elektrokarretje van het hotel om de bagage op te halen. Zelf loop je in 10 min naar het hotel.

Mocht je online geen ticket naar Wengen kunnen krijgen, dan boek je een retour Interlaken-Ost of Lauterbrunnen. Ter plekke koop je een ticket naar Wengen voor het laatste stukje.

Klik hier voor bus- en treintijden in Zwitserland.

Klik hier (Veelgestelde vragen->Treinen en tickets) voor meer informatie over reizen per trein.

Treinschema

Er zijn vele 'private' spoorwegmaatschappijen actief in Zwitserland. Daardoor kunnen wij geen trein traject tot aan Wengen aanbieden.

Om je treinreis zelf te boeken kun je gebruiken maken van de verschillende aanbieders o.a; www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu of www.bahn.de

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je groepsreis is bevestigd en voldoende deelnemers heeft. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

 


Groepsreis met vertrek 15 augustus 2021;

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Lauterbrunnen 06:38 - 17:02 2
Lauterbrunnen– Amsterdam CS 10:58 - 21:58 1

 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Jungfrau ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Houd er wel rekening mee dat het prijsniveau in Zwitserland aanmerkelijk hoger ligt dan in Nederland. Je kan op veel plekken pinnen bij winkels en horeca, maar Zwitserland is daarin gek genoeg nog niet zover als NL. Dus cash geld (Zwitserse Franken, CHF) is nodig voor kleinere uitgaven en kan je bij aankomst in Zwitserland pinnen. Als je pint vraagt de automaat of je in Euro's wilt betalen of in CHF. De keuze CHF is meestal voordeliger. Afhankelijk van je eigen bank betaal je een toeslag voor betalen in Zwitserland als niet-Euro land. 

Tijdens de dagwandelingen draag je een dagrugzak (minimaal 25 liter) die groot genoeg is voor een warm kledingstuk, een grote veldfles, regenkleding, de lunch en eventueel een fototoestel en verrekijker.

 • Warme en luchtige kleding
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • Verder eventueel: verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals bijv.: pijnstillers, rekverband, sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Voor de wandelingen:

 • (Berg)wandelschoenen met stevige zool en goed ingelopen
 • Warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • Regen- en winddichte kleding (bijvoorbeeld Gore-Tex jack en fleecevest)
 • Zonnebrandcrème en zonnehoedje
 • Tekenwerend middel (met DEET of Citriodiol)
 • Goede zonnebril (o.a. voor bezoek gletsjer Jungfraujoch)
 • Handschoenen, sjaal en muts
 • Dagrugzak (minimaal 30 liter)
 • Grote waterfles (minimaal 1,5 liter)
 • Zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • Aanbevolen: uitschuifbare wandelstokken

Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Ga je binnenkort op reis naar Zwitserland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/zwitserland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/zwitserland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. U kunt het beste een ziektekostenverzekering afsluiten waarbij u ook verzekerd bent voor repatriëring om gezondheidsredenen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

onder_de_imposante_wand_van_de_jungfrau.jpg

Zwitserland - Jungfrau

Aan de voet van Eiger, Mönch en Jungfrau

Lichte wandelvakantie vanuit gastvrij hotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.