307015banner

Tsjechië - Praags heuvelland, 7 dagen De kastelen van Krivoklat en Karlstejn

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs pension en hotel

In Bohemen, net ten westen van Praag ligt een uitgestrekt natuurgebied doorsneden door het wild kronkelende dal van de Berounka. In dit groene heuvelland overnacht je in comfortabele pensions direct onder de karakteristieke koningsburchten van Krivoklat en Karlstejn, behorend tot de mooiste van Tsjechië. Maak met behulp van een boemeltreintje ontspannen wandelingen. Op slechts 30 treinminuten ligt historisch Praag: een passende afsluiting van deze reis.

Uniek aan deze reis

 • Afwisselende wandelingen
 • Prima te verlengen met verblijf in Praag
 • Langs koningsburchten
 • Originele overnachtingsadressen
 • GPS-tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Tsjechië - Praags heuvelland

De Cesky Kras en Krivoklatsko zijn beschermde natuurgebieden ten zuidwesten van Praag. Het heuvelachtige landschap met toppen tot 500 m is zeer afwisselend met smalle, diep ingesneden dalen, eeuwenoude bossen, meanderende riviertjes en karakteristieke Tsjechische dorpjes. Het is fantastisch wandelen in dit gebied, waarbij de spoorlijn helpt om de actieradius te vergroten. Hoogtepunten van deze wandelreis zijn ongetwijfeld de koningsburchten van Krivoklat en Karlstejn, de druipsteengrotten van Koneprusy en het op een schitterende plek gelegen heiligdom Svaty Jan pod Skalou. Als afsluiting van deze reis kun je eigenlijk niet om Praag heen, de stad met het grootste ongeschonden middeleeuwse hart van alle Europese steden. Je kunt er heerlijk dwalen door smalle steegjes en fraaie parken, genieten van het uitzicht vanaf de burcht Prazsky Hrad of de uitzichtstoren boven de paleistuinen.

Dag 1

Aankomst in je pension, gelegen onder de 12e eeuwse burcht van Krivoklát. Onder de Přemysl-koningen Ottokar II en Wenceslaus II en latere koningen werd de burcht steeds verder uitgebouwd. Hier zat o.a. in de 16e eeuw de alchemist Edward Kelley gevangen om uit metaal goud te maken. Tussen 1733 en 1929 was de burcht in bezit van de familie zu Fürstenberg, die er een slot met romantische uitstraling van maakte en er een bibliotheek met zo’n 53.000 boeken onderbracht. Je kunt een interessante rondleiding met een gids door de burcht van Krivoklát maken.

Overnachting in

Krivoklat

Dag 2

Je gaat met de trein naar Rakovník, een ritje van 20 minuten. Rakovnik is een koninklijk stadje met een historisch stadscentrum: stadhuis, kerk, stadspoort en vestingmuren. Je wandelt terug naar Krivoklát over goed gemarkeerde en begaanbare paden, deels door het prachtige dal en vochtige uiterwaarden van de beek Rakovníký Potok, deels over een heuvelrug met afwisselend bos en akkerland. Dit gebied behoort tot het UNESCO-biosfeerreservaat Krivoklátsko, een groot beschermd natuurgebied in Bohemen met karakteristieke levensgemeenschappen (ecosystemen).
Wandeling: 19,5 km, 200 m stijgen en 300 m  dalen, 5 uur. 

Overnachting in

Krivoklat

Dag 3

Je maakt een afwisselende, maar lange wandeling door bossen en akkerland naar het historische en nog gedeeltelijk ommuurde stadje Beroun. Op het akkerland worden koolzaad en zonnebloemen verbouwd, wat er in het voorjaar en in de zomer een gele gloed over legt. Beroun is een levendige marktplaats aan een van de belangrijkste rivieren van Bohemen, de Berounka, en ligt op een knooppunt van wegen en spoorlijnen. Twee stadspoorten geven toegang tot het grote centrale plein met historische gevels en het stadhuis. Je kunt de wandeling inkorten door in Nizbor de trein naar Beroun te nemen.
Wandeling: 18,5 km, 400 m stijgen en 350 m dalen, 5,5 uur (tot Nizbor) of wandeling: 28 km, 550 m stijgen en 600 m dalen, 7,5 uur (tot Beroun).

Overnachting in

Beroun

Dag 4

De wandeling van Beroun naar Karlštejn kent twee gezichten. Eerst gaat de wandeling over vervormd schaliegesteente, langs het stuwmeer Suchomasty en de Aksamitová brána, een natuurlijke gesteenteboog. Dan, plotseling, bevindt je je in een kalksteenlandschap met een schitterende, bloemrijke kalkgraslandvegetatie, beukenbossen en uitzicht over een gigantische steengroeve. Hier bevinden zich ook de druipsteengrotten van Konĕprusy, de grootste in Bohemen. Deze kun je bezoeken onder leiding van een gids. Het middagdeel van de wandeling gaat door een glooiend akkerland met kleine bosjes en weilanden naar Karlštejn, beroemd door de machtige koningsburcht die boven het plaatsje uittorent.
Wandeling: 19 km, 350 m stijgen en dalen, 5 uur.

Overnachting in

Karlštejn

Dag 5

Vandaag maak je vanuit Karlštejn een rondwandeling door een schitterend loofbos met verschillende watervalletjes naar het klooster Svatý Jan pod Skalou (Heilige Johannes onder de rotsen), een van de belangrijkste historische plaatsen in de buurt van Praag. In de communistische tijd was in dit plaatsje met zijn 1000-jarige oude geschiedenis een geheim werkkamp en een gevangenis voor politieke tegenstanders. Via het dorpje Srbsko wandel je door akkerland en bos weer terug naar Karlštejn.
Wandeling: 19 km, 500 m stijgen en dalen, 5 uur.

Overnachting in

Karlstejn

Dag 6

Vandaag kan je met de trein Praag gaan bezoeken. Het is ook mogelijk een korte wandeling door bossen en langs graan- en zonnebloemakkers te maken naar Velká Amerika, een indrukwekkende verlaten kalksteengroeve met blauwe meertjes die er uitziet als een ‘canyon’. Hier kan je genieten van mooie uitzichten. Wandelduur: 9,5 km, 250 m stijgen en dalen, 3 uur.
Misschien kan je vandaag ook de 14e eeuwse koningsburcht van Karlštejn bezoeken. Onder leiding van een Engelstalige gids gaat je o.a. via de ‘stairway to heaven’ naar de vergulde Chapel of the Holy Cross, de privé kapel van koning Karel IV. Dit was ooit de veiligste bewaarplaats van de kroonjuwelen, bovenin de hoogste toren van de burcht.

Overnachting in

Karlstejn

Dag 7

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht comfortabele hotels en pensions op kamers met privé douche en toilet. De eerste en het laatste onderkomen zijn gelegen onder een imposante burcht en vlakbij het treinstation. De middelste aan de rivier in Beroun.

Over de maaltijden

Ontbijt en avondeten worden voor je verzorgd en je krijgt tevens op wandeldagen een stevig lunchpakket mee.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • 5 lunchpakketten
 • bagagevervoer op dag 3 en 4
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen
 • originele wandelkaart (ontvang je ter plekke)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • transfers per trein
 • eventuele entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Je maakt rustige wandelingen door het glooiend heuvelland ten westen van Praag. Bos, open land en mooie rivierdalen wisselen elkaar af. Omdat de wandelpaden bijzonder goed gemarkeerd zijn kun je de beschreven routes eventueel zelf aanpassen. Je loopt de eerste dagen veelal over asfaltpaden en onverharde weggetjes, later ook meer bospaden. De hoogteverschillen blijven op de meeste dagen beperkt.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Rond alle overnachtingsplaatsen zijn er vele wandelmogelijkheden. Vanuit Karlstejn is het centrum van Praag zeer eenvoudig per trein bereikbaar.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Adalbert (Praag)

Hotel Adalbert is gevestigd in een barok klooster van ruim 1000 jaar oud. Het vriendelijke, kleine hotel ligt in een parkachtige omgeving in het westen van de stad. De metro naar het centrum stopt praktisch voor de deur. Je kamer beschikt over TV, gratis wifi en eigen badkamer.

acc15309att88.jpg

Martha Hospiz (Dresden)

Vriendelijk en comfortabel hotel in het centrum van Dresden. Het hotel ligt op een rustige plek op 5 minuten lopen van station Dresden-Neustadt (waar alle intercity treinen stoppen). Dresden-Neustadt is een fraaie wijk aan de noordzijde van de Elbe, waar u volop café's, restaurantjes, winkels en galerietjes vindt. De bekendste bezienswaardigheden (oa. Frauenkirche, Zwinger en Semper Oper) liggen aan de zuidkant van de Elbe, op 10-20 minuten lopen van het hotel.

Aanvullende opties

Reserveren parkeerplaats

Indien je met je eigen auto naar Tsjechië reist kun je een parkeerplaats voor de gehele week bij de eerste accommodatie reserveren. Kosten: 15 euro (ter plekke te betalen).
Als de auto er alleen staat tijdens je verblijf in het pension, is de parkeerplaats gratis.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Krivoklat is 790 km. Je kunt de auto gedurende het arrangement bij het pension in Krivoklat laten staan. Reserveer hiervoor vooraf een plaats en betaal ter plekke.
Vanuit het laatste pension in Karlstejn ben je in ruim 1 uur (1x overstappen) terug in Krivoklat.
Informatie trein: klik hier

Treinreis

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan raden we je onderstaand schema aan. Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Krivoklat   09:00 - 23:51 3
Karlstejn – Amsterdam CS 09:30- 21:00 3

Je kunt dit arrangement starten op woensdag t/m zaterdag in de periode begin april - eind oktober.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar het Praags heuvelland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Honden zijn welkom in de hotels, in eigen mand of bench. Voor de hond betaal je ter plaatse, ca. EUR 10,- per hond per dag

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor een verblijf in Tsjechië heb je paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig zijn voor de duur ervan.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Tsjechië (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Tsjechië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Is je verzekering niet geldig in Tsjechië, dan kun je aan de grens een korte-termijnverzekering afsluiten.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat je informeren over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

kasteel_van_krivoklat.jpg

Tsjechië - Praags heuvelland

De kastelen van Krivoklat en Karlstejn

Wandelvakantie langs pension en hotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten