Sri Lanka - Rondreis, 17 of 21 dagen De groene parel van de Indische Oceaan

« Terug naar overzicht
Privéreis - Natuur Rondreizen

Rondreis per auto met chauffeur vanuit luxe hotels en ecolodges

Luipaarden in de dichte bossen van Yala, olifanten op de savannes van Uda Walawe en apen op de hoogvlakte van Horton Plains. De tempelruïnes van Polonaruwa en Anuradhapura, de hemelburcht op de leeuwenrots van Sigiriya en het Dutch Fort in Galle. Maak kennis met de natuurlijke en culturele schatten van het oude Ceylon. De veelzijdigheid van Sri Lanka komt tot uitdrukking in deze bijzondere rondreis. Het prettige klimaat, de heerlijke keuken en de gastvrije Sri Lankanen maken deze reis tot een onvergetelijke belevenis. Je reist rond in een privéauto met chauffeur en verblijft in luxe airconditioned hotels en enkele fraai gelegen wildernislodges.

De basisreis is 17 dagen. Door een verlenging in de Knuckles Mountain Range en in Sinharaja National Park toe te voegen creëer je een 21-daagse reis.

Uniek aan deze reis

 • 17-daagse en 21-daagse variant
 • Enkele unieke wandelingen door de hooglanden
 • Luxe hotels op bijzondere locaties
 • Perfecte balans natuur en cultuur
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Sri Lanka - Rondreis

Deze bijzondere Sri Lanka-rondreis laat je kennismaken met alle aspecten van het wonderschone Sri Lanka. Na aankomst op de luchthaven van Colombo word je opgehaald door je gids/chauffeur, die de hele reis bij je zal blijven. Na een nachtje in Negombo om bij te komen van de vlucht, reis je naar de Culturele Driehoek van Sri Lanka: Anuradhapura, Polunnaruwa en Sigiriya. De oude ruïnes van paleizen, kloosters en stoepa's nemen je meer dan tweeduizend jaar terug in de rijke geschiedenis van het land. Ook maak je hier kennis met het boeddhisme, de religie die de meerderheid van de Sri Lankanen aanhangt. Een hoogtepunt is de beklimming van de Leeuwenrots in Sigiriya, waar je over de prachtige beboste vlakte kijkt. Ook kun je in dit gebied een optionele safari maken in Minneriya NP.

Via de grottempels van Dambulla reis je naar het centrale heuvelland, waar je overnacht in een heerlijke ecolodge te midden van de theeplantages. In Kandy bezoek je de 'Temple of the Sacred Tooth Relic' en kun je een rustig wandelingetje maken langs het meer midden in de stad. Via een spectaculaire treinreis reis je naar het belangrijkste theegebied van Sri Lanka: Nuwara Eliya. Dit oude Britse hillstation, op een koele hoogte van zo'n negentienhonderd meter, is de bakermat van de Ceylonthee en een bezoek aan een theeplantage mag je hier dan ook niet missen. Na een wandeling in Horton Plains NP reis je naar het zuidelijke laagland, dat bezaaid is met wildparken en natuur.

Via Gal Oya National Park en Udawalawe National Park, hèt olifantenpark van Sri Lanka, reis je naar Yala NP. Vanwege de grote luipaardenpopulatie in dit park is Yala het meest bezochte park. Een reis naar Sri Lanka is zeker niet compleet zonder op zoek te zijn gegaan naar luipaarden in Yala! Vanuit een comfortabel hotel maak je een jeepsafari in het park. Vanaf Yala is het niet ver meer naar de zuidkust, waar je een optioneel strandverblijf kunt invoegen in Tangalle of Unawatuna.

Een laatste nacht in Galle, waar je de overblijfselen van de VOC in Sri Lanka nog kunt zien, maakt deze reis compleet.


NB: er is een 17-daagse en 21-daagse variant mogelijk. Kijk verder bij de dagbeschrijvingen.

Dag 1

Na aankomst op Bandaranaike International Airport bij Colombo word je verwelkomd door de gids/chauffeur. Hij brengt je in 45 minuten naar je hotel in de landelijke omgeving van Makandura, waar je kunt bijkomen van de vliegreis en kunt acclimatiseren. Een ideaal begin van je reis. Het hotel is gelegen aan een groot meer en ver weg van alle drukte. Als je nog puf hebt, kun je een kleine wandeling door de landerijen maken.

Overnachting in

Makandura - The Notary's House

Dag 2

In de ochtend bezoek je met je gids/chauffeur de vismarkt van Negombo en kun je een kijkje nemen bij de vissers aan het werk. Negombo was in de zeventiende eeuw een van de handelsposten in Sri Lanka voor de VOC en speelde een belangrijke rol in de kaneelhandel. Het oude Dutch Fort en het 120 kilometer lange kanaal tussen Colombo en Puttalam dat langs Negombo loopt, herinneren aan koloniale tijden.

Daarna volg je per auto de westkust noordwaarts en rijd je in ongeveer vier uur naar Anuradhapura. Hierbij kom je langs Wilpattu National Park. In dit park, dat bestaat uit bos, open savanne en wetlands, kun je optioneel een jeepsafari maken. Voor details zie onderaan deze beschrijving. Als je deze safari toevoegt, verschuift het hieronder beschreven middagprogramma naar de volgende ochtend.

De middag gebruik je in Anuradhapura om de oude koningsstad te bezoeken. Gedurende de duizend jaar dat Sri Lanka werd bestuurd vanuit Anuradhapura, werden hier door de koningen vele tempels, kloosters, paleizen en stoepa's gebouwd. 's Middags kun je met je gids/chauffeur de vele ruïnes van deze oude hoofdstad gaan ontdekken. Het meest bijzondere van deze plek is dat sommige tempels ook vandaag de dag nog een religieuze functie hebben. Vooral bij de grote witte stoepa van Ruvanvelisaya en bij de Sri Maha Bodhi Tree is het een komen en gaan van lokale pelgrims. Deze Bodhi Tree is een zaailing van de boom in Noord-India waaronder de historische boeddha 2500 jaar geleden de verlichting bereikte. Zonder meer is dit samen met The Temple of the Tooth Relic in Kandy, de heiligste plek van het land.

Overnachting in

Anuradhapura - Hotel Alakamanda

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Wilpattu5.jpg

Sri Lanka * Jeepsafari Wilpattu National Park

Wilpattu is het grootste Nationale Park van Sri Lanka. Decennia lang was dit park in het noordwesten van het eiland gesloten voor bezoekers vanwege de burgeroorlog. Maar sinds enkele jaren is Wilpattu weer veilig en mooier dan ooit: een natuurlijke oase aan rust waar nog maar weinig toeristen komen. In de bossen, savanne en wetlands zie je mogelijk luipaarden, olifanten en lippenberen. Maar ook de jakhals en talrijke vogelsoorten. Een 'must see'. Je maakt een safari van ongeveer 3-3,5 uur per jeep. Hierbij zijn de stoelen in de laadbak van een pickuptruck gemonteerd en meestal ook een cover zodat je in de schaduw zit.Vertrek is in de namiddag rond 14.30 of in de ochtend rond 5.30.

Dag 3

Na het ontbijt rijd je in twee uur naar Giritale. Onderweg kom je langs Minneriya NP, een prachtig Nationaal Park waar in augustus een wereldberoemd natuurfenomeen plaatsvindt: de Elephant Gathering. Langs de oevers van de Minneriya Tank verzamelen zich in de zomer kuddes olifanten op zoek naar water en voedsel. In Minneriya NP kun je een optionele safari maken (niet inclusief, zie hieronder voor beschrijving). Ook buiten de zomermaanden is deze excursie erg de moeite waard met vele olifanten. Daarna rijd je door naar de fraaie accommodatie in Giritale, waar je uitkijkt over de Giritale Tank, een enorm waterreservoir uit de zevende eeuw.

Overnachting in

Giritale - Deer Park Hotel

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

087_Kaudulla_NP.jpg

Sri Lanka * Jeepsafari Minneriya National Park

Vanuit Habarana (nabij Giritale) worden jeepexcursies georganiseerd naar het Minneriya National Park en Kaudulla National Park. Prachtige nationale parken waar in augustus en september een wereldbekend natuurfenomeen plaatsvindt: de Elephant Gathering. Omdat het beschikbare oppervlaktewater in de droge zomermaanden steeds verder terugloopt, verzamelen grote kuddes olifanten zich op de oevers van de Minneriya en Kaudulla Tank, op zoek naar water, voedsel en verkoeling. Maar ook buiten deze zomermaanden zijn er altijd vele olifanten te zien op de excursie. Je maakt de 3-3,5 uur durende excursie achterop een jeep. Hier zijn banken op gemonteerd ( hard en dus oncomfortabel) en een cover tegen de zon.Vertrek is in de namiddag rond 14.30 of in de ochtend rond 5.30.

Dag 4

Niet ver van Giritale liggen de tempelruïnes van Polonnaruwa, die je 's ochtends met je gids/chauffeur bezoekt. Jonger en kleiner in omvang dan Anuradhapura, is Polonnaruwa zeker niet minder interessant. De Quadrangle-tempelgroep met de fenomenale Vatadage is zonder meer een van de mooiste archeologische sites in Azië. Het is mogelijk dit bezoek met een fiets te doen, die je ter plaatse kunt huren.

Daarna rijd je in twee uur naar Sigiriya, met de spectaculaire Leeuwenrots een van de bekendste plekken van het land. Het hotel in Sigiriya ligt rustig buiten het dorp. Vanuit het zwembad kijk je uit op de Leeuwenrots.

Overnachting in

Sigiriya - Amaara Forest Lodge

Dag 5

In de koelte van de ochtend ga je naar de Leeuwenrots. Bij de ingang vind je een onlangs geopend museum in een zeer bijzonder gebouw, dat zeker de moeite waard is om te bezoeken. De wandeling vanaf de ingang naar de Leeuwenrots is indrukwekkend, omdat de rots steeds groter en imposanter wordt. De wandeling maak je zonder je gids (geen probleem). Via steile metalen trappen klim je naar de beroemde frescomuur die zich halverwege de rots bevindt. De klim naar de top start vanaf de zijkant van de rots, ook via een steile metalen trap. Niet voor mensen met hoogtevrees dus! Het totale hoogteverschil is ongeveer tweehonderd meter, klimmen en dalen. Vanwege de drukte op de trappen doe je er in totaal wel drie uur over. Het uitzicht vanaf de top is geweldig. Neem dan ook de tijd om hier rustig te genieten van het uitzicht.

's Middags terug bij je hotel kun je wederom relaxen aan het zwembad.

 

Overnachting in

Sigiriya - Amaara Forest Lodge

Dag 6-7

Programma 17-daagse reis

Lees verder bij dag 8

Programma 21-daagse reis 

Vandaag verlaat je de Cultural Triangle en rijdt naar het centrale heuvelland. De eerste stop maak je bij de Dambulla Cave Temple. Archeologen denken dat deze grotten al in de eerste eeuw voor onze jaartelling werden gebruikt door monniken. Later werden prachtige fresco's geschilderd op de wanden van de vijf grotten. Hoewel het een druk bezochte plek is door zowel toeristen als lokale pelgrims, mag je de 160 meter hoge klim naar de grotten niet overslaan, al is het maar voor het uitzicht. Vanaf de grotten kijk je uit over het weidse landschap en 20 kilometer verder kun je de Leeuwenrots van Sigiriya zien liggen.

Niet ver voor Kandy kom je langs de Matale Spice Garden, een oude specerijenplantage waar je een rondleiding krijgt en lekker kunt lunchen (niet inbegrepen).

Bij Matale ga je oostwaarts de bergen in van de Knuckles Mountain Range.Het is het meest wilde berggebied van Sri Lanka met toppen tot ongeveer 1900 meter hoogte. Het dankt zijn naam aan de contouren van het massief, dat van een afstand lijkt op de knokkels van een samengebalde vuist. Vanwege de hoogte zijn de bergen bedekt met nevelwoud, waarin sommige planten alleen op Sri Lanka voorkomen. Wilde zwijnen, spotted deer, reuzeneekhoorn, barking deer, en diverse apensoorten bewonen het bos. De immer aanwezige mist of laaghangende bewolking geeft het geheel een mystiek aanzien. Dankzij de milde temperaturen van 15-25 graden overdag is het hier prima wandelen. 

Rond de middag kom je aan bij Sir Johns Bungalow, waar je 2 nachten verblijft. Dit huis werd origineel gebouwd tijdens de Britse koloniale tijd als het vakantieverblijf van Sir John Kotalawala. Het huis is mooi gerestaureerd en biedt comfortabele kamers met badkamer, een lounge/bibliotheek en een terras met een mooi uitzicht over de bergen.
Deze eerste middag verken je op eigen gelegenheid de eenvoudige paden rondom de lodge. De volgende dag maak je een uitgebreide wandeling van 4-5 uur onder leiding van een lokale gids, door nevelwoud, langs watervallen en rotsmassieven.

Maaltijden inbegrepen
Ontbijt, lunchpakket dag 7

Overnachting in

Knuckles Mountain Range - Sir Johns Bungalows

Dag 8

Programma 17-daagse reis

Vandaag verlaat je de Cultural Triangle en rijdt naar het centrale heuvelland. De eerste stop maak je bij de Dambulla Cave Temple. Archeologen denken dat deze grotten al in de eerste eeuw voor onze jaartelling werden gebruikt door monniken. Later werden prachtige fresco's geschilderd op de wanden van de vijf grotten. Hoewel het een druk bezochte plek is door zowel toeristen als lokale pelgrims, mag je de 160 meter hoge klim naar de grotten niet overslaan, al is het maar voor het uitzicht. Vanaf de grotten kijk je uit over het weidse landschap en 20 kilometer verder kun je de Leeuwenrots van Sigiriya zien liggen.

Niet ver voor Kandy kom je langs de Matale Spice Garden, een oude specerijenplantage waar je een rondleiding krijgt en lekker kunt lunchen (niet inbegrepen). Na het bezoek aan de specerijentuinen van Matale rijdt je door naar Madulkelle waar je in alle rust overnacht in een schitterend gelegen ecolodge, temidden van de theeplantages, boven op een berg. Dagafstand ongeveer 3 uur rijden.

Programma 21-daagse reis

Na een rustige ochtend in de Knuckles Mountain Range, neem je afscheid en daal je af naar Madulkelle waar je in alle rust overnacht in een schitterend gelegen ecolodge, temidden van de theeplantages, boven op een berg. Dagafstand ongeveer 2 uur rijden.

 

Overnachting in

Madulkelle - Madulkelle Tea and Eco Lodge

Dag 9

In de ochtend is er een korte transfer naar Kandy. Dit is na Colombo de grootste stad van het land. Het is zeker geen onprettige stad om rond te kijken: er heerst een gemoedelijke sfeer. De bekendste toeristische site van Kandy is natuurlijk de Temple of the Sacred Tooth Relic (Sri Dalada Maligawa). Hier wordt een tand van de historische boeddha bewaard, die via veel omzwervingen in Sri Lanka belandde. Bespreek samen met je gids welke plekken in de stad je verder wilt bezoeken.

Wil je toch wat natuur, dan is het een idee om het Udawatta Kele Sanctuary te bezoeken. Deze voormalige koninklijke tuinen herbergen een rijkdom aan flora en fauna.

's Avonds is er de mogelijkheid om een voorstelling van de beroemde Kandy Cultural Dance bij te wonen. Tip: ga zeker eens kijken bij de historische Royal Bar & Hotel op King Street voor een perfect diner of aperitief.

Overnachting in

Kandy - Thilanka Hotel

Dag 10

Met de trein reis je verder door het centrale heuvelland naar het oude Britse hillstation Nuwera Eliya, ook wel 'Little England' genoemd. De bagage gaat met de chauffeur en auto mee. Tijdens de vier uur durende reis kom je langs watervallen, rotspartijen en heel veel theeplantages. Uiteindelijk bereik je een hoogte van 1880 meter en is het beduidend koeler (overdag 15-20 graden, en meestal ook natter). Een sprookjesachtig landschap. Helaas zijn er geen zitplaatsen te garanderen en is de kans groot dat het druk is in de trein. Echter, een onvergetelijke ervaring!

NB Treintickets kunnen pas één maand voor de treinreisdatum worden geboekt. We proberen wel zitplaatsen in de eerste klas te boeken, maar is het daar vol, dan wordt het tweede of derde klas. Dan heb je, net als bij de NS, uitsluitend een 'vervoersbewijs'. In dat laatste geval wordt mogelijk een korter traject aangeboden. Als er geen ticket mogelijk is voor dit traject, dan proberen we Nuwara Elia naar Ella te boeken.

Overnachting in

Nuwara Eliya - Jetwing St. Andrews Hotel

Dag 11

Vroeg in de ochtend vertrek je met de auto voor een rit van anderhalf uur door de prachtige 'highlands' naar het Horton Plains National Park. Hier maak je, zonder de gids, een eenvoudige wandeling van 9 kilometer (3 uur) op ongeveer tweeduizend meter hoogte. Het goede en duidelijke pad, soms wat glibberig, leidt je door nevelbossen en over de 'tussock'-graslanden naar Worlds End, een fameus uitzichtpunt.
Na de wandeling is het nog twee uur rijden over een mooie bergweg via Ohiya en Welimada naar Bandarawela en naar het dorpje Ella. Dit afgelegen dorpje, op zo'n 1050 meter hoogte, heeft een prettige sfeer, vele backpackers en beduidend minder verkeer dan de meeste Sri Lankaanse dorpen.

Als je geen behoefte hebt om deze wandeling te maken, kun je in de ochtend het stadje Nuwara Eliya bekijken en een theeplantage bezoeken.

Overnachting in

Ella - The Hideaway Hotel

Dag 12

Gebruik de koelte van de vroege ochtend weer voor een fijne wandeling. De chauffeur zet je af bij de 'trailhead', waarna je op eigen gelegenheid de Little Adams Peak beklimt. Het eenvoudige pad leidt je door de theeplantages, waar je mogelijk de Tamil-pluksters aan het werk ziet. Na een klim van ongeveer honderd meter kom je op de top voor een fraai uitzicht. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur retour.

Het is ook mogelijjk een beduidend langere wandeling te maken, maar dan kun je het beste ter plaatse een gids regelen. Wandel daarna terug naar Ella, waar je lekker kunt lunchen in een typisch Westerse 'hang-out'.

Overnachting in

Ella - The Hideaway Hotel

Dag 13-14

Ten oosten van het centrale bergland in Sri Lanka ligt het onbekende Gal Oya National Park: Sri Lanka's meest afgelegen en minst ontwikkelde wildernis. Een rit van 130 kilometer (3 uur) brengt je vanuit Ella hier. Dat je van de toeristische route afwijkt, wordt langzamerhand duidelijk: het verkeer is rustiger, er zijn minder dorpjes en meer jungle. Centraal in het natuurpark ligt het enorme meer Senanayaka Samudra, dat erg veel wild aantrekt. De beste manier om dit park te verkennen is dan ook per boot. Je zult vele vogelsoorten zien, maar mogelijk ook (zwemmende) olifanten en krokodillen. Naast de boottour maak je een wandeling door een Vedda-dorpje. De Vedda is een stam die nog sterk volgens zijn oorspronkelijke waarden leeft in het park. Je overnacht in de enige lodge die het park rijk is.

Overnachting in

Gal Oya National Park - Gal Oya Eco Lodge

Dag 15-16

Je verlaat het Gal Oya National Park en bereikt na 150 km (3 uur rijden) Tissamaharama. Dit dorp is gelegen aan de grens van het Yala National Park, in het uiterste zuidoosten van het eiland. Yala is waarschijnlijk Sri Lanka's bekendste nationale park en biedt je de meeste kans op Sri Lanka om luipaarden te zien. De jeepexcursie in Yala is dan ook inclusief (let op: meestal is Yala in de maand september gesloten. Als alternatief wordt dan een excursie gemaakt naar Lunganwehera National Park, omdat dat het meeste op Yala lijkt wat landschap betreft).

Naar gezegd wordt is Yala National Park de beste plek in de wereld om luipaarden te zien; met gemiddeld één luipaard per vierkante kilometer is de kans aanzienlijk dat je er een waarneemt. Garanties zijn er bij safari's natuurlijk nooit. Naast luipaarden komen hier wederom olifanten voor, lippenberen, wilde honden, krokodillen, diverse herten- en apensoorten, en honderden vogelsoorten. Een wonderbaarlijk mooi wildpark! Je maakt een 3-3,5 uur durende excursie achter op een jeep. Hier zijn stoelen op gemonteerd en een afdak tegen de zon. Vertrek is in de ochtend rond 5.30 uur.

Verder heb je de gelegenheid om het pelgrimsdorp Kataragama te verkennen en een bezoek aan de tempel en het pelgrimscentrum te brengen. Dit is een levendige en kleurrijke omgeving waar bloemen en fruitoffers worden gebracht en geldelijke donaties. Pelgrims uit het hele land komen naar deze heilige plek.

 

Overnachting in

Tissamaharama - Kithala Resort

Dag 17

Het is 80 km (1,5 uur rijden) naar Udawalawe en het aangrenzende Udawalawe National Park. Ook hier is het weer mogelijk optioneel een mooie jeepsafari van 3-3,5 uur te maken in de middag (rond 14.00 uur) of de volgende ochtend (rond 5.30 uur). Het landschap in Udawalawe lijkt veel op de Afrikaanse savannes en je kunt hier vrijwel zeker de vele olifanten zien die hier leven. In ieder geval overnacht je ook hier weer in een prima hotel. 

Overnachting in

Udawalawe - Kalu's Hideaway Hotel

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

SL_olifanten_uadwalawe_3_BN_WEB.jpg

Sri Lanka * Jeepsafari Udawalawe National Park

Het Udawalawe National Park is gecreëerd rondom het Udawalawe Reservoir en de Walawe River. Voorheen werd het nog bewoond door boeren die het land middels 'shifting cultivation' bewerkten. Nu een prachtig natuurgebied op de grens van het natte noorden en droge zuiden. Dit is een van de beste parken in Sri Lanka om de wilde olifanten te zien, maar rondom het water ook veel vogelsoorten en krokodillen. Je maakt een 3-3,5 uur durende excursie achterop een jeep. Hier zijn stoelen op gemonteerd en een cover tegen de zon. Vertrek is in de namiddag rond 14.30 of in de ochtend rond 5.30.

Dag 18-19

Programma 17-daagse reis

Lees verder bij dag 20

Programma 21-daagse reis 

Het is vandaag 85 km (3 uur) rijden waarvan het laatste stuk erg bochtig is. Dan bereik je via Deniyaya in de namiddag de zuidoostrand van het Sinharaja Rainforest National Park. Hier verblijf je 2 nachten in een fantastische ecolodge midden in de natuur. Sinharaja Rainforest National Park is het enige beschermde regenwoud van Sri Lanka en een UNESCO World Heritage Site. De flora en fauna in deze 'biodiversiteitshotspot' is zeer indrukwekkend.

Na incheck kun je op eigen gelegenheid rondkijken op het terrein waarna je aanschuift voor een goed diner. 
De volgende ochtend maak je samen met een lokale gids van de park service een halve dag excursie door het Sinharaja Forest Reserve. Sinharaja heeft - net als andere regenwouden - een zeer hoge biodiversiteit, alhoewel het waarnemen van (grote) dieren zoals luipaarden in een dicht bos als dit lastig is. Desalniettemin zal deze excursie onvergetelijk zijn: honderden plantensoorten, meer dan 160 vogelsoorten, 45 soorten reptielen en verder apen, eekhoorns, herten en nog veel meer. Tegen de middag keer je terug naar je accommodatie en heb je tijd voor jezelf.
Op dag 3 tref je je chauffeur weer na het ontbijt en verlaat je deze fantastische plek.

Maaltijden inbegrepen
Ontbijt, diner

Overnachting in

Sinharaja National Park - Sinharaja Rainforest Eco Lodge

Dag 20

Programma 17-daagse reis 

In ongeveer 2,5 uur rijd je de 150 km van Yala Nationaal Park naar Galle, de oude uitvalsbasis van de Hollandse VOC.

Programma 21-daagse reis

In ongeveer 3,5 uur rijd je de 100 km van Sinharaja Nationaal Park naar Galle, wederom met een bochtig begin door een fraai berglandschap..

Galle is een havenstad met een rijke historie. De Hollanders bouwden hier in de zeventiende eeuw het Galle Fort. Binnen de muren van het Fort zijn nog talloze gebouwen in typisch koloniale stijl te vinden die herinneren aan het verblijf van de VOC. De Dutch Reformed Church, oftewel de Groote Kerk, en de nabijgelegen overheidsgebouwen zijn goed bewaard gebleven. Maar ook de rest van het centrum is bezaaid met goed bewaard gebleven oude gebouwen. Wat betreft bouwstijlen is dit de meest bijzondere nederzetting van het land.
Indien je graag wilt afsluiten met een dagje strand, dan kun je een extra nacht in Galle toevoegen en naar het mooie strand van Unawatuna gaan. Let wel, in onze zomermaanden is de zee hier te ruw om te zwemmen (moessontijd), maar je kunt nog altijd een mooie strandwandeling maken. In onze wintermaanden is de zee hier perfect.

Je overnacht net buiten de stad.

Overnachting in

Galle - Lady Hill Hotel

Dag 21

Afhankelijk van de vertrektijd van je internationale vlucht rijd je in drie uur tijd naar de internationale luchthaven van Colombo. Onderweg kom je door de hoofdstad. Als je deze stad wilt bezoeken, kun je hier eventueel een of meerdere hotelnachten boeken. Einde van je arrangement.

Heb je een ochtendvlucht voor 12.00 uur, dan kun je beter een extra nacht toevoegen in Negombo of Colombo en dus van daaruit de volgende dag vertrekken.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je slaapt in comfortabele sfeervolle hotels, gelegen op goede lokaties. Bijzonder is het verblijf in 2 eco lodges, bij de 21-daagse reis zelfs 3 ecolodges. Hotels beschikken altijd over een eigen restaurant, het ontbijtbuffet is inbegrepen en meeste hotels beschikken over een zwembad. Kamers zijn voorzien van 1 of 2 comfortabele bedden, zijn airconditioned (behalve de ecolodges), en ook vaak met wifi. In het dag-tot-dag programma staat steeds een link naar de door ons standaard gebruikte accommodaties. Hebben die in jouw reisperiode geen plaats dan stellen we je een gelijkwaardig alternatief voor waar mogelijk.

Over de maaltijden

Tijdens deze reis zijn alle ontbijten inbegrepen. Lunches en diners zijn voor eigen kosten. Het Sri Lankes eten is uitstekend. De specialiteiten zijn natuurlijk verschillende kipgerechten zoals tandoori chicken of chicken massala en vegetarische maaltijden zijn in het boeddhistisch Sri Lanka geen probleem. Je dineert vaak in het hotel of in een nabijgelegen restaurant. Soms lunch je onderweg in een klein restaurant op aanwijzen van de gids, of picknick je in de buitenlucht.


Inbegrepen

 • verblijf in hotels op basis van logies en ontbijt
 • transfers volgens programma in eigen auto (met airconditioning) met eigen Engelstalige gids/chauffeur
 • jeepsafari Yala
 • treinticket Kandy - Nanu Oya
 • excursies en wandelingen volgens programma
 • entrees voor Anuradhapura, Polunnaruwa, Sigirya, Dambulla Cave Temple, Dalada Maligawa, Horton Plains, Fort Galle
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltiiden
 • optionele jeepsafari Wilpattu, Minneriya en Udawalawe
 • uitgaven van persoonlijke aard en drankjes
 • fooien
 • ETA of visumkosten voor Sri Lanka

Over de activiteiten

Tijdens deze rondreis maak je een aantal natuur- en cultuurexcursies, lichte wandelingen en safari's. De hitte en hoge luchtvochtigheid kunnen af en toe vermoeiend zijn maar samen met de gids kun je altijd het reistempo aanpassen. Ook ben je natuurlijk vrij om een dag af te haken en zelf het programma in te vullen.

De lokale ondersteuning
In principe blijft de gehele reis dezelfde gids/chauffeur bij je. Sommige spreken behoorlijk goed Engels, anderen duidelijk minder. Ga er van uit dat ze gebrekkig, moeilijk verstaanbaar Engels spreken, dan kan het alleen maar meevallen! De gids/chauffeur zorgt met name dat alles logistiek gewoon goed verloopt en je veilig wordt rondgereden. Zij begeleiden je wel bij het bezoek aan de culturele bezienswaardigheden, maar hebben daar beperkte kennis over. Het is daarom goed een informatieve landengids zelf aan te schaffen om je voor te bereiden. Daarnaast wordt bij diverse optionele excursies, zoals de jeepsafari's,  gebruik gemaakt van gidsen ter plaatse. Deze spreken vrijwel altijd veel beter Engels en zijn gewend om zaken toe te lichten. 


Extra dagen

Op alle plekken in deze reis kun je extra dagen toevoegen. Extra nachten zijn altijd op aanvraag en afhankelijk van beschikbaarheid.

Extra's

Verlengingshotels

The Notary's House

The Notary's House is een prachtig landhuis, kleinschalig en met maar 6 gastenkamers, landelijk gelegen in een tuin en kokosplantage, op slechts 45 minuten rijden van het internationale vliegveld van Colombo. De bouw combineert traditionele Sri Lankaanse stijlen met moderne vormgeving. Een luxe verblijf in een 4* accommodatie waar het je aan niets zal ontbreken. De ruime kamers zijn airconditioned, voorzien van eigen badkamer, en met een balkon dat uitkijkt over het meer. Ontbijt is inbegrepen maar ook voor diner kun je terecht. Een uitstekende plek om je reis door Sri Lanka te beginnen of te eindigen.

Excursies

Wilpattu5.jpg

Sri Lanka * Jeepsafari Wilpattu National Park (vanaf € 64,- per persoon)

Wilpattu is het grootste Nationale Park van Sri Lanka. Decennia lang was dit park in het noordwesten van het eiland gesloten voor bezoekers vanwege de burgeroorlog. Maar sinds enkele jaren is Wilpattu weer veilig en mooier dan ooit: een natuurlijke oase aan rust waar nog maar weinig toeristen komen. In de bossen, savanne en wetlands zie je mogelijk luipaarden, olifanten en lippenberen. Maar ook de jakhals en talrijke vogelsoorten. Een 'must see'. Je maakt een safari van ongeveer 3-3,5 uur per jeep. Hierbij zijn de stoelen in de laadbak van een pickuptruck gemonteerd en meestal ook een cover zodat je in de schaduw zit.Vertrek is in de namiddag rond 14.30 of in de ochtend rond 5.30.

087_Kaudulla_NP.jpg

Sri Lanka * Jeepsafari Minneriya National Park (vanaf € 64,- per persoon)

Vanuit Habarana (nabij Giritale) worden jeepexcursies georganiseerd naar het Minneriya National Park en Kaudulla National Park. Prachtige nationale parken waar in augustus en september een wereldbekend natuurfenomeen plaatsvindt: de Elephant Gathering. Omdat het beschikbare oppervlaktewater in de droge zomermaanden steeds verder terugloopt, verzamelen grote kuddes olifanten zich op de oevers van de Minneriya en Kaudulla Tank, op zoek naar water, voedsel en verkoeling. Maar ook buiten deze zomermaanden zijn er altijd vele olifanten te zien op de excursie. Je maakt de 3-3,5 uur durende excursie achterop een jeep. Hier zijn banken op gemonteerd ( hard en dus oncomfortabel) en een cover tegen de zon.Vertrek is in de namiddag rond 14.30 of in de ochtend rond 5.30.

SL_olifanten_uadwalawe_3_BN_WEB.jpg

Sri Lanka * Jeepsafari Udawalawe National Park (vanaf € 64,- per persoon)

Het Udawalawe National Park is gecreëerd rondom het Udawalawe Reservoir en de Walawe River. Voorheen werd het nog bewoond door boeren die het land middels 'shifting cultivation' bewerkten. Nu een prachtig natuurgebied op de grens van het natte noorden en droge zuiden. Dit is een van de beste parken in Sri Lanka om de wilde olifanten te zien, maar rondom het water ook veel vogelsoorten en krokodillen. Je maakt een 3-3,5 uur durende excursie achterop een jeep. Hier zijn stoelen op gemonteerd en een cover tegen de zon. Vertrek is in de namiddag rond 14.30 of in de ochtend rond 5.30.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Colombo. Houd er bij de planning van zowel heen- als terugreis rekening mee, dat je - door een later tijdstip van vertrek - pas een dag later aankomt op je bestemming.


SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Sri Lanka kent een tropisch warm en behoorlijk vochtig klimaat. De gemiddelde temperatuur langs de kust ligt rond de 26-30 graden en in het binnenland in het heuvel- en bergland rond de 20 graden. De luchtvochtigheid schommelt, evenals in Nederland, tussen 80 en 90%. De dagen zijn over het algemeen zonnig en/of warm, zelfs tijdens de regentijd.

Er zijn op Sri Lanka 2 regentijden oftewel moessons. De regentijd op Sri Lanka valt in zuiden en zuidwesten tussen mei en augustus en het noorden en noordoosten tussen november tot februari. Dit betekent een tropische stortbui in de namiddag, waarna de zon al snel weer doorbreekt. Hoewel regen nooit plezierig is op reis, heeft dit toch ook voordelen. Immers het landschap is gedurende de vochtige periode prachtig groen, het ruikt heerlijk fris en het is minder stoffig op de wegen. Waar de regentijd meer effect op heeft is een strandverblijf. Als je wilt zwemmen in zee kies je dus in de zomermaanden eerder voor een strandverblijf aan de oostkust, en in de wintermaanden aan de zuid- of westkust.
Reizen in Sri Lanka is dus het gehele jaar mogelijk.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Sri Lanka ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Ook zie je het verschil tussen de 17-daagse reis en de 21-daagse reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Onze lokale partner 

Onze lokale partner in Sri Lanka heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Vandaar dat ze sinds begin 2017 geregistreerd staat als Travelife Partner. Op het gebied van duurzaamheid zijn ze koploper in Sri Lanka.  Losse plastic drinkflesjes in de wagen zijn vervangen door een hervulbaar waterreservoir met filtersysteem voor gegarandeerd zuiver drinkwater. Zo help je mee de hoeveelheid plastic te reduceren. De tented camps die we gebruiken worden op een duurzame manier gerund, er zijn eigen eco-guides in dienst die de safari's in de parken begeleiden en de unieke wandelingen die speciaal zijn uitgezet door onze partner verzorgen. 

Travelife

Travelife is een toonaangevende organisatie die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint, managet en certificeert op het gebied van verduurzaming. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaaleconomische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf weer getoetst voor de handhaving van de status. 

Deze partner van SNP heeft de status van Travelife Partner behaald. 

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Meteen op het vliegveld kun je al pinnen en in de steden kun je ook overal pinnen. Gemiddeld zul je aan ca. € 400-500,- voor persoonlijke uitgaven, fooien, maaltijden die niet inbegrepen zijn, drankjes, etc. voldoende hebben. Voor optionele excursies zijn nog extra kosten.
Denk er ook aan dat het gebruikelijk is je chauffeur een fooi te geven voor verleende diensten. Ga uit van gemiddeld 1750-2250 roepie (10-15 USD) voor een hele dag.

Alle verplaatsingen worden gemaakt met een eigen privé-auto met gids/chauffeur, met airconditioning. De excursies in de parken en natuurgebieden worden gemaakt te voet en per jeep.

Paklijst:

 • EHBO eenvoudige middelen
 • dagrugzakje
 • Lichte wandelschoenen
 • sandalen of teenslippers
 • luchtige kleding
 • kleding met lange mouwen en lange broekspijpen voor in tempels
 • zwemkleding
 • regenjasje of paraplu
 • zonnehoed of pet
 • GELDIG paspoort
 • kopieën van reisdocumenten
 • zonnebrandcreme
 • anti-insektenmiddel(DEET)
 • lippencreme met UV-filter
 • zaklamp voor tempelbezoeken
 • een paar sokken voor tempelbezoeken

Je hoeft tijdens deze reis niet ver met je bagage te sjouwen, dus welk type tas of koffer je meeneemt is om het even. De bagage wordt telkens vervoerd in de auto waarmee je reist. Tijdens de treinreis wordt de grote bagage ook vervoerd door je gids/chauffeur.

Het Sri Lankese Department of Wildlife heeft besloten dat het Yala National Park meestal in de maand september gesloten zal worden voor alle bezoekers. Deze maatregel is ingesteld om de wilde dieren in het park meer ruimte te gegeven om te overleven in de droogste maand van het jaar. Voor reizigers die in deze maand reizen zal in overleg naar een passend alternatief worden gezocht. In principe zou dan de jeepsafari in Bundala of Lunugamvehera plaats vinden.

Voor de treinreis op dag 8 geldt het volgende. Er is een enorme vraag naar de treintickets ontstaan waardoor het zeer moeilijk is geworden om voor dit traject een ticket te bemachtigen. We doen ons uiterste best een ticket in de 1e (met zitplaats), 2e (zonder zitplaats) of zelfs 3e klasse (zonder zitplaats) te krijgen, maar het kan dus voorkomen dat dit niet lukt. Ook proberen we als alternatief de treinrit tussen Nuwara en Ella te reserveren. Als dit alles niet lukt dan zal de chauffeur ook nog op de dag zelf proberen een ticket te kopen. Houd er dus rekening mee dat de treinreis gewijzigd kan worden.

Ga je binnenkort op reis naar Sri Lanka bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/sri-lanka. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!


E-visa
Voor een verblijf op Sri Lanka heeft u een visum nodig en de aanduiding hiervoor is Electronic Travel Authorization (ETA). Dit is eenvoudig vooraf te verkrijgen online via: www.eta.gov.lk. De kosten bedragen USD 35 per persoon en zijn alleen met credit card te betalen. Deze ETA is ook bij aankomst te verkrijgen, alleen te betalen in USD, maar dan zijn de kosten hoger. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over een reserveringsbevestiging van uw eerste accommodatie, over vliegtickets voor uw terug- of doorreis en over voldoende financiële middelen.


N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Sri Lanka (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.


Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Sri Lanka binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. Op Sri Lanka zelf komt geen Gelekoorts voor.

Aanbevolen
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Sri Lanka aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).

Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Sri Lanka.

Bijzonderheden: Buiktyphusvaccinatie wordt aanbevolen bij een reis op Sri Lanka van meer dan 2 weken. Laat u informeren over de risico’s op besmetting met Mazelen en Japanse Encefalitis.

Malaria
Op Sri Lanka komt op dit moment geen malaria meer voor. Doch laat u altijd voorlichten door een GGD arts hierover.

Dengue en Rabies
Om besmetting met dengue of knokkelkoorts te voorkomen, moet u zich bescherm,en tegen muggenbeten. Rabies kan bij voorkomen bij zoogdieren. Vermijd contact hiermee.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Sri Lanka is een veilig land om te reizen voor westerlingen. Zoals overal in de wereld moet je ook in Sri Lanka rekening houden met diefstal van spullen. Let daarom extra goed op je geld en waardevolle spullen. Betracht waakzaamheid op plekken waar veel buitenlanders komen. Er zijn politieke en culturele tegenstellingen in het land waardoor er van tijd tot tijd demonstraties of zelfs rellen en conflicten zijn. Vermijd politieke demonstraties en andere samenscholingen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

shutterstock_minneriya.jpg

Sri Lanka - Rondreis

De groene parel van de Indische Oceaan

Rondreis per auto met chauffeur vanuit luxe hotels en ecolodges

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.