Spanje - Vall de Boí & Aigües Tortes, 8 dagen Verborgen parel van de Catalaanse Pyreneeën

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Bergwandelvakantie langs pensions, berghut en kuurhotel

Verborgen in een uithoek van de Catalaanse Pyreneeën ligt het ongerepte Vall de Boí. Deze vallei is een waar pareltje, diep ingesneden in de ruige granietbergen van het Aigües Tortes Nationaal Park. Authentieke bergdorpen, prachtige Romaanse kerken en een heel eigen cultuur kenmerken deze bijzondere vallei. Het is een waar wandelparadijs, zeker in combinatie met de ruige en spectaculaire bergwereld van Aigües Tortes Nationaal Park. Daar hebben gletsjers tijdens de laatste ijstijden in het granietgebergte diepe kommen uitgesleten, die nu gevuld zijn met heldere bergmeertjes. Water is overal en als de voorjaarssneeuw is gesmolten, barst de natuur hier uit haar voegen.

Uniek aan deze reis

 • Authentieke Catalaanse bergcultuur
 • Bijzondere bergflora en fauna
 • Kaarmeren van Aigües Tortes Nationaal Park
 • Romaanse kerken van Vall de Boí
 • Verblijf in gastvrije dorpspensions, berghut en luxe kuurhotel
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Groene parel in de Spaanse Pyreneeën

Een machtig groen berglandschap met witte pieken. Op de voorgrond een eenvoudige kerk met een indrukwekkende Romaanse klokkentoren. Peter van Damme zag dat plaatje als kind en het beeld verdween nooit meer uit zijn hoofd. Lees verder op Op Pad...

Dag tot dag

Spanje - Vall de Boí & Aiguës Tortes

Wandelen in het Vall de Boí is meer dan alleen maar wandelen door een spectaculair berglandschap; het is ook wandelen terug in de tijd. Hier is de Catalaanse bergcultuur nog puur en worden eeuwenoude tradities nog in stand gehouden. In elk dorp wordt rond de langste dag het Feest van het Vuur gehouden, de ‘Falles’, om de boze geesten en de duisternis te verdrijven. Van midden juni tot midden juli is er een kalender voor dit feest, dat in elk dorp wordt gevierd. Je kunt inwoners treffen die hun eigen type fakkel klaarmaken voor dit ook zeer sportieve jaarlijkse feest. De architectuur is heel karakteristiek en overal in de vallei liggen prachtige elfde- en twaalfde-eeuwse Romaanse kerken met hun kenmerkende klokkentorens. De manier waarop landbouw wordt bedreven, is over de eeuwen amper veranderd en dat geldt ook voor de manier waarop wordt gekookt: gerechten met pure producten uit de vallei die elke wandelaar op waarde zal weten te schatten. Op de wandelingen hoog op de flanken van de vallei wandel je langs bergdorpjes met eigenzinnige namen zoals Durro, Boí, Taüll en Erill. Zoek je het hoger op, in het Nationale Park Aiguës Tortes, dan verandert het landschap: ruige, dreigende granietpieken die tot boven de 2500 m reiken,  indrukwekkende blokkenvelden... en overal water. Wild stromende beken, watervallen en overal grote en kleine bergmeertjes. Dat is het klassieke beeld van dit prachtige stuk van de Spaanse Pyreneeën. Je maakt hier een spectaculaire maar pittige tweedaagse minitrekking door het Nationale Park, door ruig rotslandschap. In de lagere gedeelten loop je door alpenweiden of door sprookjesachtige bogen in buxusbos (Boix) geflankeerd door eeuwenoude stapelmuurtjes. Een unieke belevenis. Aan het einde van de trek spoel je de vermoeienissen van je af in het luxe kuurhotel van Caldes de Boí. De overige dagen verblijf je in vriendelijke dorpshotelletjes en wordt je bagage uiteraard vervoerd.

Dag 1

Aankomst in Barruera, onderin de vallei van Boí.

Overnachting in

Barruera

Dag 2

De dag begint met een klim vanuit de vallei naar het hoger gelegen bergdorpje Durro. Hier kun je een extra rondje maken (6 km, 200 m stijgen en dalen, 2 à 2,5 uur extra), hoog over de flank van de vallei via het op een prachtig uitzichtpunt gelegen kapelletje van Sant Quirc de Durro, de plaats waar het jaarlijkse vreugdevuur tijdens het Falles-feest wordt ontstoken. De route over de flank biedt je informatie over de fauna die in de Vall de Boí en de omliggende bergen voorkomt. Vervolgens wandel je van Durro over de panoramische Camí del Pago naar het dorp Boí, waar je de Romaanse Sant Joan kunt bezoeken, en de toren kunt beklimmen. Ten slotte wacht nog een laatste klim naar het dorp Taüll, waar de mooiste van alle Romaanse kerken te bezichtigen is: de Sant Climent met haar indrukwekkende klokkentoren, die ook te beklimmen is. Hier kun je ook  de fresco's met een archeologisch knappe videopresentatie weer tot leven zien komen. Lengte wandeling: 8 km, 620 m stijgen en 230 m dalen, duur circa 4,5 uur (inclusief extra rondje: 13,5 km, 820 m stijgen en 430 m dalen, 6-6,5 uur). Je dineert vanavond op eigen gelegenheid in een restaurantje in het dorp.

Overnachting in

Taüll

Dag 3

Vanuit Taüll maak je een heen- en terugwandeling via de hoge bergkam boven het dorp. Een pittige klim brengt je op de kam van de Pala de Taüll. Vanaf de top Tossalet de Creuetes heb je een prachtig uitzicht over het grootste deel van de vallei van Boí en de graniettoppen van de Aigües Tortes; een prima keerpunt als je gisteren geen tijd hebt gehad om de kerken van Taüll te bezoeken en dat  vanmiddag wil doen (6 km, 350 m stijgen en dalen, duur: 3 uur). 

Wil je meer, dan volg je het pad verder omhoog naar een doorkijkje in de kam en doorkruist een naaldbos met een rijke ondergroei en veel vogels. Eindpunt is het voormalige weidegebied Casas Novas, waar je een mooi uitzicht hebt over het hart van het Nationaal Park: het Aigües Tortes-dal met de meertjes Estany Llebreta en Estany Llong. Dan loop je via hetzelfde pad terug naar Taüll en geniet opnieuw van de uitbundige alpenflora en uitzichten over de dorpen. Maximale lengte 11 km, 650 m stijgen en dalen, duur 5,5-6 uur. Vanavond kies je opnieuw zelf een restaurant uit in het dorp Taüll voor het diner.

Overnachting in

Taüll

Dag 4

Na het ontbijt word je, met in je rugzak wat extra spullen voor de overnachting in de berghut, met een shuttlebusje naar de stuwdam van Cavallers gebracht, dat achterin het dal van Caldes ligt. Van daar wandel je langs het stuwmeer en stijgt vervolgens geleidelijk door een steeds rotsachtiger en kaler berglandschap naar de hut Ventosa i Calvell, waar je vanavond op 2215 m hoogte overnacht. Lengte 6,5 km, 530 m stijgen en 100 m dalen, duur 2,5 uur. Vanaf de hut kun je nog een stuk verder lopen, naar het kaarmeertje Estany Gran de Colieto, of de rotswoestenij aan de voet van de Coll de Contraix. Je kunt zo ver doorlopen als je wil, want je keert via dezelfde route terug naar de berghut.

Overnachting in

Refugio Joan Ventosa i Calvell

Dag 5

Omdat de wandeling naar Caldes de Boí maar kort is, kun je ’s ochtends nog een prachtige rondwandeling maken hoog door de imposante bergwereld van Aigües Tortes. Je wandelt  door een ruig granietlandschap langs de bergmeren van Travessani en Estany de Monges naar de bergpas Port de Rius (2475) en vervolgens bovenlangs het Estany de Mangades naar de Port de Colomèrs. Daar kijk je uit over de prachtige Cirque de Colomers aan de noordzijde van het Nationale Park.  Deze rondwandeling is 8,5 km, 380 m stijgen en dalen, duur 4 uur.
Dan daal je via het mooie pad waarlangs je gisteren omhoog kwam, af naar het stuwmeer van Cavallers. Je volgt de oever tot je de dam bereikt en vervolgens gaat het door de mooie, beboste vallei verder omlaag tot je het diep in de vallei gelegen kuuroord Caldes de Boí bereikt. Hier tref je je bagage weer en kun je de vermoeienissen van de afgelopen dagen van je afspoelen, in het zwembad of in de spa (tegen betaling). Lengte middagwandeling 8,5 km, 60 m stijgen en 780 m dalen, duur 3,5 uur.

Overnachting in

Caldes de Boí

Dag 6

Een korte wandeling door de nauwe vallei Ribeira de Caldes brengt je in het authentieke dorpje Erill la Vall, dat ook een prachtige Romaanse kerk heeft: de Santa Eulalia.  Deze wandeling is kort (5,5 km, 50 m stijgen en 280 m dalen, duur 2 uur), zodat je ’s middags nog voldoende tijd hebt voor een extra rondje door het bredere Vall de Boí.  Eerst daal je af over de met weilanden en hooilanden bedekte helling, via een eeuwenoud ommuurd pad naar de vlakke valleibodem. Dan wandel je langs de rivier tot Barruera en keert aan de overzijde terug om aan het einde even kort te klimmen naar de rotspiek Tossal Gran, vanwaar je mooi over de vallei uit kijkt. Via het dorp Boí daal je af naar de rivier Noguera de Tor. Daar wacht je ten slotte nog een kort, pittig klimmetje tot je in Erill la Vall bent. Middagwandeling: 9 km, 240 m stijgen en dalen, duur 3-3,5 uur.

Overnachting in

Erill la Vall

Dag 7

Vandaag heb je de keus uit twee wandelingen; één technisch eenvoudige maar pittige en panoramische bergwandeling in de omgeving van het hotel of een andere hoge wandeling in de vallei van de rivier de Aigües Tortes, waarvoor je een landrover taxi moet bijboeken.
Kies je voor de rondwandeling vanuit de accommodatie, dan zoek je het nog eenmaal hoger op en maak je een rondwandeling over de bergkam boven het dorp Erill la Vall. De steile klim voert eerst door mooi bos, daarna over grashellingen omhoog tot je de bergrug bereikt bij de pas Collada del Basco (1918 m).  Wie wil, kan ook nog even doorlopen naar de top Corona del Pinar (hoogte: 2060 m) voor een weids panorama. Dan daal je via terrasweitjes en een steenslagweg af tot je de valleibodem bij Barruera bereikt. Daar kun je even bijtanken voordat je aan het laatste stukje terug naar Erill la Vall begint, langs de rivier en een kort, pittig klimmetje aan het einde. 14 km, 960 m stijgen en dalen, 6,5 uur (inclusief klim naar Corona del Pinar).

Kies je voor de wandeling in het Nationale Park dan wacht je een ‘grand finale’ waarbij je vanaf 1800m hoogte gestaag klimt naar een reeks gletsjermeren genaamd Dellui, een ideale lunchplek, waar je met wat geluk bergmarmotten ziet. Tijdens de afdaling doorkruis je een puinhelling met enorme rotsblokken en daarna volg je een goed voetpad dat slingerend afdaalt door een open bos van zwarte dennen en alpenrosen (Rhododendron ferrugineum) met donkerroze bloemen tot ver in het najaar. Na een drankje in de berghut Estany Llong keer je terug naar de taxistandplaats aan het beginpunt van de wandeling. De rondwandeling door de vallei van de Aigües Tortes is 13,5 km, 590 m stijgen en dalen, 6 uur.

Overnachting in

Erill la Vall

Dag 8

Na het ontbijt word je per taxi terug naar Barruera gebracht, waar het arrangement eindigt.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis verblijf je in accommodaties met een sterk uiteen lopend karakter. In Barruera, Taüll en Erill la Vall verblijf je in totaal 5 nachten in eenvoudige maar gastvrije dorpspensionnetjes op kamers met eigen badkamer. In de berghut Joan Ventosa i Calvell verblijf je op een slaapzaal of meerpersoonskamer (met andere gasten) in onopgemaakte bedden. Dekens zijn aanwezig, maar voor deze nacht dien je wel een lakenzak, kussensloop en handdoek mee te nemen. Er zijn eenvoudige sanitaire voorzieningen in de hut. Douchen met warm water kan tegen bijbetaling van 3 euro (voor 5 minuten) In Caldes de Boí verblijf je meestal in het 4-ster kuurhotel “Manantial” dat werd gebouwd in de jaren 60 van de vorige eeuw. De kamers worden beetje bij beetje gemoderniseerd, dus het kan zijn dat je een oude of nieuwe badkamer krijgt, maar beiden zijn ruim en schoon. De bedden zijn recentelijk vernieuwd op alle kamers. Hartje zomer worden sommige gasten ondergebracht in het Hotel “Caldes”, een uit 1671 daterende herberg die voor het laatst in 2004 geheel werd gerenoveerd en nu een 3-ster hotel is. Beide hotels liggen naast elkaar en aan  een grote tuin met zwembadcomplex. Voor het spa complex dien je entree te betalen.

NOOT:  valt de overnachting op dag 1 in Barruera op een vrijdag of zaterdag, dan boeken we voor dag 1 het hotel in Taüll voor je (en regelen op dag 2 een transfer naar Barruera, voorafgaand aan de wandeling). Dit omdat het verblijf in Barruera in het weekend verplicht voor 2 nachten is. Je kan uiteraard ook een extra nacht in Barruerao bijboeken.

Over de maaltijden

Tijdens deze reis zijn alle ontbijten plus de diners inbegrepen op dag 4 t/m 7. Als het diner inclusief is, dan is dat een keuze menu in het restaurant van de accommodaties waar je verblijft en proeft daar van de traditionele keuken van de Catalaanse Pyreneeën. Uitzondering is natuurlijk de berghut Ventosa i Calvell, waar iedereen eet wat de pot schaft, tenzij je van te voren speciale dieetwensen hebt doorgegeven. In Barruera en in Taüll kies je zelf een restaurant. In beide plaatsjes zijn meerdere restaurants. Ook krijg je op dag 5, 6 en 7 een lunchpakket mee vanuit de accommodatie, omdat er geen winkels aanwezig zijn om zelf lunchinkopen te doen. De overige dagen kun je zelf lunchinkopen doen in het dorp waar je verblijft.

Inbegrepen

 • 6 nachten verblijf in hotels (3x *, 2x ** en 1x ****) op tweepersoonskamers met eigen badkamer
 • 1 nacht verblijf in berghut op meerpersoons slaapzaal en eenvoudige gedeelde sanitaire faciliteiten
 • 7x ontbijt
 • 4x diner
 • 3x lunchpakket (dag 5, 6 en 7)
 • bagagevervoer dag 2, dag 4 (naar Caldes de Boi) en dag 6
 • transfer per taxibusjes (shared) dag 4 (Taüll – Presa de Cavallers, one way)
 • transfer per taxi dag 8 (Erill la Vall -  Barruera)
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige lunches
 • diners op dag 1, 2 en 3
 • optionele taxitransfer dag 7 (Erill de la Vall - Aigües Tortes parking v.v.)
 • entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Je loopt in bergachtig gebied, wat een goede bergwandelconditie noodzakelijk maakt. De wandelingen zijn niet lang (6 tot 18 km) maar de hoogteverschillen aanzienlijk, tot 1300m stijgen en dalen per dag. Je wandelt over bergpaadjes, die met name in het Aigües Tortes Nationale park plaatselijk zeer stenig zijn. Omdat je hier op grote hoogte wandelt kun je hier, met name na sneeuwrijke winters, tot ver in de zomer sneeuwvelden op je pad tegen komen. Het gebruik van wandelstokken is sterk aanbevolen. In het voorjaar zijn gymschoenen die nat mogen worden ook handig, wanneer de beken hoog staan vanwege het smeltwater. Op dag 4 en 5 loop je met wat extra bagage voor één overnachting in je dagrugzak.

Het is niet mogelijk om dit arrangement solo uit te voeren. De wandeltochten brengen je langs ruig, bergachtig terrein, waardoor het voor de veiligheid beter is om deze reis niet alleen te maken. 

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Sant Agusti (Barcelona)

Hotel San Agustí in Barcelona is een modern stadshotel dat kan bogen op een oude traditie. Het is het oudste hotel van Barcelona (1840), ondergebracht in het volledig gerenoveerde historische gebouw waar vroeger (1720) het Convent van Sint Augustinus resideerde. Het ligt op een rustige locatie aan een plein in het stadscentrum, 50 meter van de Ramblas en vlakbij het operahuis Liceu en de Boqueria markt. Sant Augusti heeft 75 kamers die van alle gemakken zijn voorzien met goed uitgeruste badkamers. Continentaal ontbijt, restaurant service, lounge en koffiebar. Vrije internet en e-mail service voor de gasten. Een vriendelijke en familiaire atmosfeer.

Hotel Historic (Girona)

Hotel Historic in Girona beschikt over 6 kamers die allemaal vrij ruim zijn opgezet. De kamers zijn allemaal in smaakvol ingericht en zijn in harmonie met de stijl van het gebouw. Elke kamers heeft een eigen naam die correspondeert met verschillende legendes die deel uitmaken van de rijke geschiedenis van deze streek.

Transfers

Taxitransfer van Erill la Vall naar Pont de Suert (vanaf € 30,- per boeking)

Deze transfer boek je bij, als je vanaf de laatste accommodatie in Erill la Vall niet naar Barruera maar naar het busstation naar Pont de Suert gebracht wil worden.

Voorwaarden: De prijs is per boeking (max. 4 personen).

Taxitransfer van Pont de Suert naar Barruera (vanaf € 31,- per boeking)

Deze transfer boek je bij, als je vanaf het busstation van Pont de Suert naar de eerste accommodatie in Barruera gebracht wil worden.

Voorwaarden: De prijs is per boeking (max. 4 personen).

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Barruera is ca. 1350 km. Je kunt je auto in Barruera gratis, maar onbewaakt parkeren. De accommodatie heeft geen eigen parking. Aan het eind van de reis wordt je per taxi naar Barruera terug gebracht.

Trein informatie

Je kunt met de trein (Thalys en TGV) naar Barcelona-Sants reizen (duur ca 12,5 uur, 1x overstap, vertrek 09.15 uur, aankomst 21.45 uur) en dan verder per bus naar Pont de Suert. Maar je zult dan vanwege de late aankomst wel een overnachting in Barcelona moeten boeken.  Dit geldt ook voor de terugweg vanwege het vroege vertrek van de TGV. 

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Barcelona. Je kunt ook met low cost carriers naar Reus vliegen (deze vluchten kunnen we niet voor je boeken).

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Heenvlucht op Barcelona (BCN)
Barcelona is het makkelijkst, je hoeft het minst over te stappen en heeft bovendien de meeste vluchtmogelijkheden. Kies voor een vlucht die uiterlijk halverwege de middag aankomt. Vanaf het vliegveld (El Prat) neem je de trein of een taxi naar het trein/busstation Barcelona Norte.

Hier neem je de bus naar Pont de Suert van maatschappij IDA. De reistijd bedraagt ca 4 uur, de meeste bussen zijn rechtstreeks. Er gaat dagelijks onder meer een bus om 09.00 uur, 14.15 uur en om 16.00 uur. Controleer de reistijden en kijk voor verdere informatie en verkoop kaartjes (reserveren wordt aanbevolen) op de website: klik hier. Van Pont de Suert neem je een taxi (optioneel via SNP bij te boeken) naar Barruera. Er gaan ook bussen naar Barruera maar die rijden niet frequent.

Heenvlucht op Reus
Vanaf het vliegveld neem je de bus naar het trein/busstation Barcelona Sants. Er is een rechtstreekse busverbinding, afgestemd op Ryanair reizigers. Zie voor de reistijden en verdere informatie op de website van Ryan Air. 

Terugreis:
Aan het eind van het arrangement wordt je van de laatste accommodatie terug naar Barruera gebracht. Van hier neem je een taxi (optioneel bij te boeken) of een bus (rijdt niet frequent) naar Pont de Suert, waar je de rechtstreekse bus naar busstation Barcelona Norte neemt (duur ca 4 uur). Deze bus gaat dagelijks om 5.45, 6.29, 6.59, 9.54 en om 14.30 uur. Van daar per trein of taxi naar het vliegveld El Prat of naar Reus.

Klik hier voor bustijden en reserveringen.

Autohuur optioneel

Huurauto nodig?
Boek deze tegelijk met uw vlucht. Wij bieden u via onze partner Sunny Cars scherpe prijzen.

klik hiervoor een overzicht van alle mogelijkheden, prijzen en aanbiedingen.
NB: U heeft een creditcard op naam van de bestuurder als borg nodig.

Voor boeking van een huurauto op de Sunny Cars site gelden de algemene voorwaarden van Sunny Cars. Klik hier om deze te lezen.

Je kunt dit arrangement dagelijks starten van half juni tot eind september. Houdt er wel rekening mee dat je tijdens de wandelingen door Aigües Tortes N.P. in de vroege zomer kans maakt sneeuwvelden op je pad te treffen. Dit geldt met name voor de wandelingen van dag 4 en 5.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Vall de Boí ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Tijdens de reis wordt je eenmaal met een taxibusje van het Nationaal Park Aigues Tortes naar het beginpunt van de wandeling gebracht. Aan het eind van de reis brengt een taxi je van de laatste accommodatie terug naar de eerste accommodatie, waar je auto staat of van waar je de bus kunt nemen het dal weer uit.

Voor de overnachting in de berghut dien je zelf, naast wat toiletartikelen en kleding voor 1 overnachting mee te nemen in je dagrugzak

 • een lakenzak
 • kussensloop
 • handdoek
 • evt. zaklamp en oordoppen

Een rugzak van ca 35 liter is daarom aan te bevelen. Dekens zijn in de hut aanwezig evenals crocks waarmee je door de refugio mag lopen (bergschoenen en rugzakken moeten in het voorportaal blijven staan; er zijn mandjes om je spullen in over te doen).

Je wandelt over bergpaden, die vaak stenig zijn. Goede hoogsluitende bergwandelschoenen zijn dan ook sterk aanbevolen, evenals wandelstokken, goede regenkleding en gamaschen en warme kleding. In de eerste helft van de zomer zijn waterschoentjes (of gymschoenen die nat mogen worden) aanbevolen, omdat de beken dan vaak nog hoog staan vanwege het smeltwater.

Voor de overnachting in de berghut dien je zelf, naast wat toiletartikelen en kleding voor 1 overnachting, een lakenzak, kussensloop en handdoek mee te nemen in je dagrugzak. Een rugzak van ca 35 liter is daarom aan te bevelen.  Dekens zijn in de hut aanwezig. Je wandelt over bergpaden, die vaak stenig zijn. Goede hoogsluitende bergwandelschoenen zijn dan ook sterk aanbevolen, evenals telescopische wandelstokken, goede regenkleding en gamaschen. In de eerste helft van de zomer zijn gymschoenen die nat mogen worden aanbevolen, omdat de beken dan vaak nog hoog staan vanwege het smeltwater.

Ga je binnenkort op reis naar Spanje bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/spanje. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/spanje/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check voor verdere informatie de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Spanje - Vall de Boí & Aigües Tortes

Verborgen parel van de Catalaanse Pyreneeën

Bergwandelvakantie langs pensions, berghut en kuurhotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.