pais valencia

Spanje - Sierras de Alicante, 8 dagen Wandelen door het aangename achterland van de Costas

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels

Wandelreis door de bergachtige provincie Alicante. Ruige kalkmassieven en Moorse kastelen vormen een week lang het decor van deze wandelvakantie door dit achterland van de Costa Blanca. Te midden van het groene, bloemrijke heuvelland liggen majestueuze kalkmassieven die met hun steile wanden hoog boven het landschap uitsteken. Je vindt er de ruïnes van kastelen uit een ver verleden, toen het achterland nog het strijdtoneel was tussen de Moren en de koning van Aragón. Volg oude Moorse handelsroutes door het heuvelland met zijn mediterrane vegetatie van olijf-, citrus- en amandelbomen, die de bergen in februari en maart een witte gloed geven. Je overnacht in twee comfortabele hotels die midden in de natuur liggen en in een gastvrij pension in een Moors dorp. 

Uniek aan deze reis

 • Amandelbloesem in het voorjaar
 • Op zoek naar het verborgen Moorse verleden
 • Verblijf in twee comfortabele hotels en een gastvrij pension
 • Wandelen over ruige kalksteenbergen
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Spanje - Sierras de Alicante

In het kort ziet je programma voor de 8 dagen van deze reis er als volgt uit: 

 • Dag 1: transfer van Olla de Altea naar Bolulla, overnachting bij Bolulla 
 • Dag 2: heen- en weer wandeling naar het fort van Bernia, overnachting bij Bolulla  
 • Dag 3: wandeling van Bolulla naar Castell-de-Castells overnachting in Castell-de-Castells 
 • Dag 4: rondwandeling naar het fort El Castellet, overnachting in Castell-de-Castells 
 • Dag 5: wandeling door kloof Garganta de Malafi, overnachting in Castell-de-Castells 
 • Dag 6: wandeling naar Benimaurell, overnachting bij Benimaurell 
 • Dag 7: rondwandeling Baranc del Infern en Route van de 10.000 treden, overnachting bij Benimaurell 
 • Dag 8: transfer naar Denia of Gata en einde arrangement

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Aankomst in Bolulla aan de voet van de Sierra de Bernia net buiten de invloedssfeer van de mediterrane kust. Je wordt vanaf het tramstationnetje van Olla de Altea opgehaald en naar de eerste accommodatie bij Bolulla gebracht. 

Overnachting in

Bolulla

Dag 2

Op deze eerste wandeldag maak je een afwisselende maar pittige rondwandeling naar het hoog gelegen Moorse fort van Bernia. Eerst daal je af naar de watervallen van Algar, waar je, tegen betaling, een kijkje kunt nemen, of een verfrissende duik kunt nemen in de natuurlijke poelen. In de vallei zie je de mispelboomgaarden die met netten overspannen. Dan wacht je een onverharde weggetjes en een slingerend, stenige paadje naar de restanten van het fort van Bernia, dat in 1612 verwoest werd. Na de inspannende klim kun je hier genieten van het uitzicht over de kustlijn van de Costa Blanca.  Dan keer je via dezelfde route terug naar Bollula. Na de lange afdaling terug naar de Fonts de Algar wacht je nog een laatste klim over een stil weggetje naar het mooi gelegen hotel.

Wandeling: 18,5 km, 920m stijgen en dalen (hoofdroute), 7 uur.

Overnachting in

de omgeving van Bolulla

Dag 3

Na het ontbijt zet je je bagage klaar voor het vervoer naar de volgende overnachtingsplek en neem je afscheid van de fraaie accommodatie waar je de eerste dagen verbleef. De wandeling begint met een korte afdaling naar het dorp Bolulla. Door de citrusboomgaarden van Bollulla klim je eerst stevig tussen de hoge kalksteenformaties van de Barranco del Riu Negre en dan verder tegen de flanken van de markante Penya de Castellet. Je loopt gedeeltelijk via een oud postbodepad, dat in ere is hersteld voor wandelaars. Naarmate de wandeling vordert wordt het terrein vlakker en verandert het landschap. Onderweg kun je ook nog een kijkje nemen bij de markante rotsbogen van Els Arcs (1,2 km en een half uur extra). Eenmaal op de pas krijg je zicht op het dorpje Castell-de-Castells, omgeven door olijf- en amandelboomgaarden en frisgroene dennenbossen. Dit is het einddoel van vandaag en je verblijfplaats voor de komende drie dagen. Je verblijft in het centrum van het dorp in een pension met bijzonder gastvrije eigenaren.

Wandeling 18,5 km, 710m stijgen en 450m dalen, 7 uur.  

Overnachting in

Castell de Castells

Dag 4

Vanuit Castell de Castells mag een rondwandeling over zandwegen en veepaden omhoog naar de Moorse burcht El Castellet, gelegen op een pas van 1050 meter hoogte, niet ontbreken. Hier heb je een indrukwekkend uitzicht naar alle windstreken: het stuwmeer van Guadalest en witte dorpjes met klinkende namen als Benifato, Benimantell en Beniarda in het zuiden de kam van de bergrug van de Sierra de Serella. Aan de westkant zie je de piek Mallá del Llop liggen.

Wandeling 13 km, 550m stijgen en dalen, 5 uur

Overnachting in

Castell de Castells

Dag 5

Na het ontbijt word je weg gebracht naar de ingang van de kloof Malafí en maak je een prachtige wandeling door de stille kloof terug naar Castell de Castells, een prachtige tocht door een verlaten en spectaculair gebied. Onderweg passeer je een plek met 7000 jaar oude rotstekeningen. De wandeling eindigt over een mooi aangelegd pad over de flank van de vallei van de Riu Castells.

Wandeling 18 km, 310m stijgen en 460m dalen, 6 uur.  

Overnachting in

Castell de Castells

Dag 6

De tweede verplaatsingsdag van deze wandelweek bestaat uit een wandeling door een stil gebied waarbij je twee heuvelruggen oversteekt. Eerst klim je door een stil landschap waar je hooguit wat schapen en een herder tegenkomt en volg je een route die al eeuwen gebruikt wordt door schaapskuddes die van de wintergronden naar de zomerweiden in de bergen trekken. Nadat je de vallei van de Riu Castell bent overgestoken wacht de tweede klim die je via rustige verharde en onverharde weggetjes en een prachtig pad tegen de weelderig begroeide berghelling naar een 770m hoge pas in de Sierra de Penyal brengt. Van daar daal je af naar het dorpje Benimaurell, waar je in een goed hotel verblijft, dat net buiten het dorpje op een heuveltje ligt waar vroeger een Moors kasteel op pronkte.

Wandeling 17,5 km, 740m stijgen en dalen, 6 uur. 

Overnachting in

Benimaurell

Dag 7

De rondwandeling die je vandaag maakt, behoort tot de mooiste wandelingen die je in deze regio kunt maken! Nu al een klassieker! De wandeling heeft klinkende bijnamen als 'De Route van de 10.000 treden’ en ‘La Catedral del Senderisme’ ofwel de Kathedraal van de Wandelingen. De route voert je vanuit Benimaurel via een mooi aangelegd slingerend pad naar de bodem van de Kloof van de Hel. Het pad voert door een grot en je passeert de waterval van Fleix (die vooral in de winter en het vroege voorjaar water heeft). Als je de stenige bodem van de vallei bent overgestoken wacht de eerste van drie klimmen: naar ene paar verlaten boerderijen op het plateau van de Serra del Cavall. In de verte zie je bij helder weer de Middellandse Zee liggen. Dan wacht een pittige afdaling en klim in en uit een nauwe zijkloof van de Garganta de l’Infern. Overal langs de route groeien dwergpalmen, de enige endemische palmensoort van het Europese vasteland. Vanaf de ruïnes van de boerderij op de kam la Juveau de Dalt  begin je aan de derde en laatste afdaling van vandaag, naar de bodem van de kloof Barranc de Torts. Een laatste klim over een goed pad brengt je uiteindelijk weer in Benimaurell.

Wandeling 15 km, 770m stijgen en dalen, 6,5 uur.

Overnachting in

Benimaurell

Dag 8

Na het ontbijt word je naar het tramstation van Gata de Gorgos of van Dénia gebracht, waar je het treintje naar Alicante kunt nemen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in drie verschillende accommodaties.  De eerste 2 nachten verblijf je in een mooie finca op een rustige plek buiten het dorp op de flank van de heuvel. Het hotel is omgeven door een mooie tuin met terras. De kamers zijn uitstekend en heel comfortabel. Het hotel beschikt over een prima restaurant en een jacuzzi met uitzicht over de vallei.  
In Castell de Castells verblijf je 3 nachten in het centrum van het dorp in een vriendelijk pension. De eigenaren zijn zeer gastvrij en behulpzaam.  
De laatste 2 nachten verblijf je in een goed en comfortabel hotel dat net buiten het dorpje Benimaurell ligt. Ook dit hotel heeft comfortabele kamers en een goed restaurant. Het hotel beschikt ook over een tuin met zwembad. Het uitzicht vanaf het hotel is prachtig. 

Noot: In de periode eind maart tot eind oktober geldt voor de accommodatie in Bolulla een minimum verblijf van 4 nachten (dus 2 nachten extra) als dag 1 of 2 op een vrijdag of zaterdag valt. Als je geen 2 nachten wilt of kunt bijboeken, dan boeken we een alternatieve accommodatie voor je in Bolulla. 

Over de maaltijden

Tijdens deze reis zijn alle ontbijten inbegrepen, plus drie diners. In elke accommodatie wacht je een ontbijtbuffet. In de dorpjes die je onderweg tegenkomt tref je hooguit een barretje waar je wat kunt drinken of een snack kunt kopen. Winkeltjes zijn er niet of zijn klein en op onregelmatige tijden geopend. Daarom kun je in alle accommodaties een lunchpakket of belegd broodje bestellen. We hebben steeds op de eerste avond van je verblijf in de drie accommodaties het diner voor je geregeld. Voor de overige dagen kun je dan á la carte dineren in de restaurants van de 3 hotels (andere restaurants zijn er niet op loopafstand, behalve een eenvoudig restaurantje in Castell de Castells). 

Inbegrepen

 • alle overnachtingen in hotels (4x) en pension (3x) 
 • alle ontbijten 
 • diners op dag 1, 3 en 6
 • bagagevervoer op dag 3 en 6 
 • transfer op dag 5 
 • transfer van station Olla de Altea naar eerste accommodatie op dag 1 
 • transfer van laatste accommodatie naar station Gata op dag 8 
 • digitale reisinformatie 

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • eventuele overige transfers
 • eventuele entrees
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Lieflijke dalen met citrusboomgaarden en vriendelijke dorpjes worden in de Sierras de Alicante afgewisseld met ruige bergketens. Je wandelt afwisselend over stenige paden, onverharde steenslagwegen en stille asfaltweggetjes. Soms wandel je over een stenige rivierbedding. Sommige paden zijn zo stenig dat ze enige ’tredzekerheid’ vereisen. Goede hoogsluitende wandelschoenen met een stevig profiel en goede wandelstokken zijn hier sterk aanbevolen. Je bent per dag tussen de 4 en 7 uur onderweg en legt daarbij tussen de 10 en 18 kilometer af. De wandelingen zijn dus niet heel lang, maar je overbrugt wel flinke hoogteverschillen: per dag tussen de 300 en 900 meter hoogteverschil. Omdat de markering van de paden nog wel eens te wensen overlaat, adviseren we je naast de gedetailleerde routebeschrijving ook de routeapp te gebruiken.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Met name de eerste accommodatie in Bolulla en de laatste accommodatie in Benimaurell zijn prachtige plekken voor een dagje relaxen. 

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Eurostars Centrum Alicante

In het hart van Alicante ligt het moderne en comfortabele ****-hotel Eurostars Centrum Alicante. Het hotel ligt op 10 minuten lopen van het treinstation van Alicante en op 12 minuten lopen van het metro- en tramstation Alicante Luceros. De kamers zijn ruim, modern en van alle gemakken voorzien. De kamers beschikken over een prima badkamer, gratis wifi, flatscreen tv en minibar. Het hotel beschikt over een ontbijtbuffetrestaurant, een bar, een ruime lounge, fitnessruimte een parkeergarage.  Er is ook een dakterras.

Transfers

Transfer Alicante Airport - Bolulla (vanaf € 73,- per boeking)

Hiermee reserveert u een privé transfer van het vliegveld van Alicante naar de eerste accommodatie bij Bolulla

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Transfer Benimaurell - Alicante Airport (vanaf € 138,- per boeking)

Hiermee reserveert u een privé transfer van het laatste hotel in Benimaurell naar het vliegveld van Alicante.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Bolulla is ca. 2100 km. Je kunt je auto in overleg met de hotelier bij het eerste hotel parkeren.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Alicante.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst op het vliegveld van Alicante reis je per openbaar vervoer (in ca. 3 uur) verder door naar je bestemming: eerst per stadsbus naar het centrum van Alicante (deze bus rijdt vanaf het vliegveld heel frequent). Daar neem je de tram die langs de kust, met een overstap in Benidorm, naar Olla de Altea gaat (duur ca 1,45 tot 2 uur). In Olla de Altea staat een taxi klaar die je naar de eerste accommodatie brengt (een rit van ca 20 minuten). Kijk voor meer informatie over de trein langs de kust op de website van Tramalacant

Je kunt ook de bus van Alicante naar Benidorm nemen (ca. 1 uur, 4 keer per dag), waar je vervolgens een taxi naar Bolulla neemt (duur ca 20 minuten. Klik hier voor de bustijden naar Benidorm.

Voor de terugreis word je naar de tramhalte van de Tramalacant in Gata gebracht, vanwaar je in 3,15  uur via en overstap in Benidorm terug naar Alicante reist. Daarna is het nog ca. 45 minuten per bus naar het vliegveld van Alicante. 

Hou bij de keuze van je vlucht rekening met deze reistijd. Kies daarom bij voorkeur een ochtendvlucht heen en een namiddagvlucht terug. 

Je kunt ook voor de heen- en/of terugreis een transfer van/naar het vliegveld van Alicante bijboeken (zie onder ‘Extra's). 

Je kunt dit arrangement starten van 7 januari t/m 15 juni en vanaf 15 september t/m 23 december. Ieder seizoen heeft zijn eigen charmes; de regio staat bekend om de bloeiende amandelbomen in het vroege voorjaar. In de zomer is het meestal te warm om te wandelen; daarom bieden we deze periode niet aan. De winterperiode is aantrekkelijk vanwege het milde klimaat ter plekke, hoewel koude en natte periodes altijd kunnen voorkomen en er zelfs sneeuw kan vallen op de hoogste kammen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Sierras van Alicante ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook mooi het verschil tussen twee verschillende vervoersopties.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Tijdens deze wandelweek word je éénmaal (op dag 5) naar het begin van de wandeling gebracht.

Vanwege de vaak stenige paden zijn goede wandelschoenen met goedprofiel en bij voorkeur hoogsluitend, een must. Uitschuifbare wandelstokken zijn ook sterk aanbevolen

Zeker in het vroege voorjaar en in het najaar en de winter zijn warme wandelkleding en goede regenkleding noodzakelijk.

Ga je binnenkort op reis naar Spanje bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/spanje. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/spanje/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check voor verdere informatie de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

pais valencia

Spanje - Sierras de Alicante

Wandelen door het aangename achterland van de Costas

Wandelvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.