hutje in de Picos

Spanje - Picos de Europa, 12 dagen Dwars door het Nationaal Park

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Trektocht langs hotels, pensions en berghut

Stevige voettocht door het hooggebergte van de Picos de Europa, met zijn grillige karstlandschap. In het spoor van de schaapsherders loop je over eeuwenoude voetpaden in het ruige bergland van Asturië in Noord-Spanje. Tijdens de voettocht overnacht je in sympathieke dorpjes als Posada de Valdeón, Espinama of Sotres, het hoogst gelegen dorp in de Picos. Ook verblijf je één nacht in een berghut aan de voet van de beroemde Picu Urriellu, ook wel Naranjo de Bulnes genoemd.

Uniek aan deze reis

 • Naar keuze met of zonder bagagevervoer
 • Pittige trektocht
 • Spectaculair en ruig landschap
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Video - trektocht Picos de Europa

Voettocht boven de wolken! In het spoor van de schapenherders loop je over eeuwenoude voetpaden in het ruige bergland van Asturië in Noord-Spanje. Bekijk snel het filmpje op YouTube ...

Dag tot dag

Spanje - Picos de Europa

Het hooggebergte van de Picos bestaat uit een grillig karstlandschap waartussen rivieren diepe kloven hebben uitgesleten. Allerlei roofvogels, kleine zoogdieren en hordes gemzen voelen zich er uitstekend thuis. Liefhebbers van bergflora kunnen er hun hart ophalen. Deze wandeltocht voert je door de dalen en over bergpassen aan de rand van de drie centrale massieven. Hier en daar liggen in zichzelf gekeerde dorpjes, geflankeerd door loofbossen en dicht struikgewas, schuilplaats voor everzwijnen, wolven en een enkele beer. Op de hogere delen en (optionele) toppen heb je een schitterend uitzicht, tot aan de golf van Biskaje toe. Je kunt zelf kiezen of je je bagage wilt laten vervoeren of zelf draagt tijdens de wandelingen.

Dag 1

Aankomst in Arenas de Cabrales aan de voet van de Picos de Europa. Als je tijd hebt, maak je een wandeling naar de Romaanse dorpskerk Santa María de Llas. Of je bezoekt het kaasmuseum in een natuurlijke grot, waar haarfijn wordt uitgelegd hoe in de Picos een pikante schimmelkaas wordt bereid, nog steeds op traditionele wijze.

Overnachting in

Arenas de Cabrales

Dag 2

Meteen van start met een pittige bergwandeling rondom de Pico Juan Robre, over stenige voetpaden met los grind en kriskras door een landschap van dolines en kalkrichels. Halverwege kom je door het weidegebied Nava, met uitbundige flora en mooie vergezichten over de Cares-kloof en de hoogste toppen van de Picos. Totaal 10,5 km, 650 m stijgen en dalen, ongeveer 5,5 uur. Bij nat weer, onweersvoorspelling of na een vermoeiende heenreis, kies je voor de kortere rondwandeling over landweggetjes via het dorpje Póo. Totaal 10 km, 390 m stijgen en dalen, ongeveer 4 uur.

Overnachting in

Arenas de Cabrales

Dag 3

Een absolute klassieker uit het lokale wandelrepertoire, die jaarlijks duizenden mensen aantrekt, maar daarom niet minder mooi is. Het wandelpad Ruta del Cares is ontstaan na de aanleg van een kanaal dat de elektriciteitscentrale in Poncebos voedt.

Na een transfer van vijf minuten, klim je vanuit Poncebos eerst 150 meter steil omhoog over een zigzagpad. Als je eenmaal het onderhoudspad van het kanaal hebt bereikt gaat het vrijwel ‘vlak’ (vals plat) verder tot aan Caín (12 kilometer). Dan heb je de keuze uit nog 8 kilometer wandelen over verharde landweggetjes of je neemt een taxi naar het hotel in Posada de Valdeón. Wandeling: 11,5 of 21 km, 850 of 1300 m stijgen en 600 of 700 m dalen, 4 of 6,5-7 uur lopen.

Overnachting in

Posada de Valdeón

Dag 4

Na twee pittige wandelingen maak je vandaag een wat rustiger rondwandeling door het bosrijke dal van Valdeón, waar beren en wolven huizen. Doel is een herdershut aan de noordkant van het westelijke massief op de bergweide Vega de Llos (op 1545 meter hoogte), die uitnodigt tot een siësta. Maar, als je méér uitzicht wilt, dan bestaat de mogelijkheid om naar de pas El Frade (op 1785 meter) te klimmen. Daar zijn de noordkust en een waaier van bergruggen zichtbaar. Wandeling 12,5 km, 640 m stijgen en dalen, ongeveer 5 uur lopen. El Frade is 4 km en 200 m stijgen en dalen, ongeveer 1,5 uur lopen extra.

Overnachting in

Posada de Valdeón

Dag 5

De dag begint met een gestage klim over het oude marktpad (Camín del Mercadillo) van Posada de Valdeón naar Liébana. Halverwege bereik je de weidse pas Caben de Remoña, tevens de grens tussen de provincies León en Cantabrië. Hier heb je een keuze. Je kunt rechtstreeks afdalen naar Espinama (totaal 16 km, 850 m stijgen, 900 m dalen, 6,5 uur lopen). De andere mogelijkheid is een spectaculaire (enigszins hoogtevreesgevoelige) hoge route via de idyllische, hoog gelegen doline Vega de Liordes naar Fuente Dé, waar je de bus of een taxi neemt naar het hotel. Deze route is totaal 16 km, 1270 m stijgen, 1120 m dalen, ongeveer 8,5 uur lopen.

NB. Als je bagagevervoer hebt bijgeboekt, kun je je eventueel de eerste 5 km en 500 m stijgen besparen door mee te rijden.

Overnachting in

Espinama

Dag 6

Ben je moe, dan breng je de dag door in het tuin van het hotel, bij het (mini)zwembad, of je maakt een uitstapje naar het stadje Potes, met een middeleeuws centrum. Wil je wandelen, dan neem je eerst de bus naar Fuente Dé (1100 meter) en dan de kabelbaan naar 1835 meter hoogte. Daar begint een korte maar spectaculaire wandeling op en neer naar het uitzichtpunt Horcados Rojos. De route is 10 km, 500 m stijgen en dalen (ongeveer 4-4,5 uur). Rijdt er geen bus, of wil je vroeg op stap, breid de route dan uit door vanuit het hotel te voet naar de kabelbaan te gaan. Deze ‘aanlooproute’ is 4 km lang, ongeveer 1 uur.

Overnachting in

Espinama

Dag 7

Vandaag een lange maar in landschappelijk opzicht afwisselende en indrukwekkende tocht. Eerst ga je over voetpaden door bos omhoog naar Igüedri, dan over landrovertracks naar de pas Aliva (1645 meter) en vervolgens over een moreen het dal van de rivier de Duje in. Je deelt het weidse landschap met duizenden stuks vee die vrij rondlopen onder het waakzame oog van de gierenkolonie die nestelt in de spelonken van de hoogste pieken aan weerszijden van de pas. Doel is Sotres, het hoogstgelegen dorp in de Picos en een prima uitvalsbasis voor wandelingen. Maar helaas ligt het 150 meter boven de rivier, aan de rand van een zwevend dal. Je moet op het laatst dus nog even klimmen! Totaal 15 km, 700 m stijgen en 550 m dalen, 6,5-7 uur.

Overnachting in

Sotres

Dag 8

Na een korte transfer begin je aan een mooie en zeer gevarieerde route door het oostelijk massief, ook wel Ándara genoemd. Aan het begin volg je een voormalige mijnweg gestaag omhoog. Dan stap je over op stenige voetpaden die verder het massief in voeren; als je wil, ook naar een top op 2215 meter. Tijdens de afdaling volg je veepaden rechtstreeks naar het hotel in Sotres. Wandeling: 12,5 km, 500 m stijgen en 850 m dalen, ongeveer 5,5 uur lopen. De top beklimmen betekent 6 km extra, 200 m stijgen en dalen, ongeveer 2,5 uur lopen.

Overnachting in

Sotres

Dag 9

Ter afwisseling maak je vandaag een kortere maar avontuurlijke rondwandeling door de hooilanden en beukenbossen van het naburige dorp Tresviso. Na een korte transfer wordt je een kijkje gegund in de diepe rivierkloof van de rivier de Urdón en hoor je wellicht de karakteristieke roep van het beschermde auerhoen (urugallo). Totaal 11 km, 450 m stijgen en 550 m dalen (ongeveer 4,5-5 uur). Vind je dit te veel, maak dan een korte rondwandeling van 2 uur (6 km, 250 m stijgen en dalen) over de landweggetjes rond het dorp.

Overnachting in

Sotres

Dag 10

Een echte koninginnetocht, naar de voet van de mythische en markante bergtop Picu Urriellu, ook wel Naranjo de Bulnes genoemd. Eerst loop je over landweggetjes het zwevende dal van Pandébano in. Vervolgens klim je over een stenig voetpad verder door een maanlandschap van robuuste schoonheid waar vooral gemzen, gieren en alpenkauwtjes zich thuisvoelen. Je neemt vandaag een lakenzak en wat persoonlijke bagage mee voor een overnachting op meerpersoons slaapzalen in de berghut Vega de Urriellu.

Totaal 10 km, 1100 m stijgen en 150 m dalen (ongeveer 4,5 uur). Eenmaal boven kun je nog verder het massief in lopen.

Overnachting in

Berghut Vega de Urriellu

Dag 11

Op de laatste wandeldag daal je over een ander en zeer spectaculair voetpad door de Camburero-kloof af naar het ingesloten bergdorp Bulnes (5,5 uur). Dit is alleen per treintje (via een tunnel) of te voet bereikbaar. De wandeling voert door een prachtig en vrijwel verlaten dal, over een steil en zeer stenig pad. Op enkele stukjes moet langs een kabel een paar meter worden geklauterd. Hier beleef je de Picos op zijn intenst.

Vanaf Bulnes volgt nog een 1,5 uur durende afdaling door de mooie Teju-kloof naar Poncebos, waar je door een taxi wordt opgehaald en vervoerd naar het beginpunt van de reis, in Arenas de Cabrales. Totaal 9 km, 1700 m dalen, 6 uur. Je kunt het laatste stuk van de afdaling na Bulnes ook per bergtreintje doen. Als de afdaling je te zwaar lijkt, kun je ook omlopen via de pas Pandébano, waarna een minder lastige afdaling naar Bulnes volgt.

Heb je in Sotres overnacht in plaats van in de berghut, volg dan de rechtstreekse route van Sotres naar Pandébano  en van daar verder via Bulnes naar Poncebos (12 km, 300 m stijgen en 1350 m dalen, ongeveer 5,5 uur).

Overnachting in

Arenas de Cabrales

Dag 12

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

NB Programma

In het vroege voorjaar kan het voorkomen dat de berghut bij Naranjo de Bunles niet bereikbaar is. Je slaapt dan een extra nacht in Sotres, waardoor er extra kosten zijn (omdat de hut een stuk goedkoper is dan het hotel).

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in goede familiehotels op kamers voorzien van privé badkamer. Eén keer overnacht je op een slaapzaal in een berghut en deelt het (simpele koud-water) sanitair met andere gasten. Voor deze overnachting dien je een lakenzak (en sloop) en handdoek mee te nemen.

Over de maaltijden

Het ontbijt wordt voor je verzorgd, alsmede een groot deel van de avondmaaltijden (behalve in Arenas de Cabrales en Valdeon). De lunch koop je zelf in een dorpje onderweg.

Inbegrepen

 • 11 overnachtingen
 • 11 ontbijten
 • 6 diners
 • transfers op dag 3, 8, 9 en 11
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • bagagevervoer (tenzij bijgeboekt: dag 3,5,7 en 11)
 • optionele bus- en taxiritjes om route in te korten (dag 2, 5 en 6)
 • eventuele entrees
 • kabelbaan op dag 5
 • taxis of bus op dag 3 en 6
 • funicular op dag 11
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • kabelbaan op dag 5 (ca € 6,- pp)
 • taxis of bus op dag 3 en 6 (ca €10,- tot 20,- pp, afhankelijk van taxi of bus)
 • funicular op dag 11 (ca €18,- pp)
 • Over de activiteiten

  Je maakt eenvoudige tot stevige wandelingen door bergachtig terrein, met vaak flinke hoogteverschillen. De wandelingen gaan over stenige bergpaden, glibberige veepaadjes en (on)verharde weggetjes. De afdaling op dag 11 is pittig: lang en stenig. Een enkele passage is wat lastiger, maar dat zijn doorgaans optionele routes, zoals bijvoorbeeld onderdelen van de route uitbreidingen op dag 4, 5 en 8. Je dient voor deze voettocht geen hoogtevrees en wel bergwandelervaring te hebben. Door plotseling opkomende mist in de Picos kan de oriëntatie soms lastig zijn. Goede kennis van kaart- kompasgebruik is van belang. Het gebruik van een GPS is sterk aanbevolen.
  Je kunt kiezen voor een variant met bagagevervoer, wat de wandeltochten wel aanzienlijk lichter maakt.

  Extra dagen

  Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Wij raden de accommodaties in Sotres en Espinama aan vanwege de gunstige ligging t.o.v. wandelroutes.

  Extra's

  Verlengingshotels

  hotel_iturrienea_ostatua.jpg

  Hotel Iturrienea Ostatua (Bilbao)

  Een ruraal hotel in hartje stad Bilbao? Het lijkt onmogelijk, maar Ivon en Carlos, de twee zakenpartners die samen Hotel Iturrienea Ostatua hebben opgericht, zijn er in geslaagd aan een oud stadshotel de uitstraling te geven van een gemoedelijk landelijk hotel in Baskische stijl met comfortabele kamers, een gezellige ontbijthoek en ruime entrée. Overal vindt u nog verschillende authentieke kenmerken zoals originele balken en steenwerk. De kamers zijn alle anders ingericht met antieke meubeltjes. Sommige kamers hebben een klein balkon, alle zijn voorzien van bad of douche en toilet. Op de binnenplaats is een klein herbarium met kikkers ingericht. Vanuit dit hotel loopt u in 20 minuten naar het Güggenheim museum via de modaine winkelstraten en gezellige steegjes van het oude centrum van Bilbao. In de directe omgeving heeft u keus genoeg aan restaurantjes. Het hotel beschikt niet over een eigen parking maar op enkele minuten lopen van het hotel zijn meerdere parkeergarages waar u voor langere periodes kunt parkeren.

  Transfers

  Bagagevervoer (vanaf € 495,- per boeking)

  Bagagevervoer tijdens je wandelreis door de Picos de Europa:  Als je deze service bijboekt is er op dag 3,5,7 en 11 bagagevervoer voor je geregeld. Dit maakt de wandelingen aanzienlijk lichter. Omdat de af te leggen afstanden groot zijn is deze service duur.

  Voorwaarden: De kosten zijn per boeking.

  Taxitransfer van Bilbao Airport naar Arenas de Cabrales (vanaf € 248,- per boeking)

  Taxitransfer van Bilbao Airport naar Arenas de Cabrales

  Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

  Taxitransfer van Santander Airport naar Arenas de Cabrales (vanaf € 127,- per boeking)

  Taxitransfer van Santander Airport naar Arenas de Cabrales.

  Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

  Taxitransfer van Oviedo Airport naar Arenas de Cabrales (vanaf € 171,- per boeking)

  Taxitransfer van Oviedo Airport naar Arenas de Cabrales.

  Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

  Taxitransfer van Arenas de Cabrales naar Bilbao Airport (vanaf € 248,- per boeking)

  Taxitransfer van Arenas de Cabrales naar Bilbao Airport

  Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

  Taxitransfer van Arenas de Cabrales naar Santander Airport (vanaf € 127,- per boeking)

  Taxitransfer van Arenas de Cabrales naar Santander Airport.

  Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

  Taxitransfer van Arenas de Cabrales naar Oviedo Airport (vanaf € 171,- per boeking)

  Taxitransfer van Arenas de Cabrales naar Oviedo Airport

  Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

  Transfer van Unquera naar Arenas de Cabrales (vanaf € 50,- per boeking)

  Optionele taxitransfer van het busstation in Unquera naar  Arenas de Cabrales.

  Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 6 personen.

  Transfer van Arenas de Cabrales naar Unquera (vanaf € 50,- per boeking)

  Optionele taxitransfer van Arenas de Cabrales naar busstation Unquera.

  Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

  Praktische informatie

  Over de route en parkeergelegenheden

  De afstand Utrecht - Arenas de Cabrales is ca. 1750 km. Je kunt de auto voor de duur van het arrangement achterlaten op het prive-parkeerplaatsje van de eerste accommodatie.

  Vluchtinformatie

  Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Bilbao, Oviedo of Santander.

  SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
  e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

  Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

  Vlucht op Bilbao (BIO) :
  Je neemt de bus (of taxi) naar het centrale busstation (Terminal de Autobusses Garellano) van Bilbao. Van daaruit vertrekken heel regelmatig bussen naar Unquera (de laatste vertrekt om 18.00 uur, reistijd ca. 3 uur, reserveren sterk aanbevolen). In Unquera neem je de taxi naar Arenas de Cabrales (33 km).
  Je kunt eventueel een taxitransfer reserveren voor deze laatste etappe of voor de hele reis van vliegveld naar het hotel in Arenas.

  Vlucht op Santander (SDR):
  Idem als vanuit Bilbao. Santander ligt tussen Bilbao en de Picos. De busreis is ca. 2 uur.

  Vlucht op Oviedo (OVD) :
  Vlieg je op Oviedo, dan neem je eerst een bus naar het centrale busstation van Oviedo (57 km, reistijd ca. 50 min, bij voorkeur reserveren). Van daaruit vertrekken bussen naar Arenas de Cabrales (reistijd ca. 2 uur, hoeft niet gereserveerd te worden).
  Je kunt eventueel een taxitransfer vanaf het vliegveld naar de eerste accommodatie reserveren.

  Aan het einde van je arrangement maak je de reis in omgekeerde richting. Je kunt eventueel een taxitransfer reserveren van Arenas de Cabrales naar vliegveld Oviedo of Bilbao.

  Bustijden en -tickets
  Kijk voor actuele bustijden op de website van ALSA. Je kan op deze website de buskaartjes zelf kopen. De website heeft een Engelse versie. Reserveren kan echter niet langer dan één maand van te voren. Het is zeer raadzaam om vooraf kaartjes te reserveren, aangezien de bussen vaak vol zitten, met name in de zomermaanden en op vrijdagen gedurende het hele jaar. Het advies om de buskaartjes te reserveren geldt voor alle bovenstaande ritten (inclusief de bus tussen vliegveld Oviedo en de stad), behalve de bussen tussen het vliegveld van Bilbao en het busstation in het centrum van Bilbao. 

  Taxitransfers
  Taxiritten kun je via SNP boeken: Kijk onder 'Extra's'.

  U kunt dit arrangement starten van 15 mei t/m 20 oktober. De Picos de Europa kent een bergklimaat, waar snelle weersomslagen mogelijk zijn. Vooral de snel opkomende mist is berucht. Noord Spanje kent een veel vochtiger klimaat dan de rest van Spanje.

  Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Picos de Europa ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.
  Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
  Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

   

  Bij deze reis kun je kiezen uit een varant mét en een variant zonder bagagevervoer. 

  Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

  Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

  19-6-20: In verband met maatregelen COVID-19 is in de berghut Urriellu het gebruik van eigen lakens, slaapzak en slippers verplicht. Ook wordt het aantal gebruikers van slaapzalen drastisch teruggebracht en gaat men een gedeelte van de klanten in tenten buiten onderbrengen (per kamer/tent beperkt tot groepen van bekenden/samenwonenden). Van te voren kan niet gegarandeerd worden waar je wordt ondergebracht. Als alternatief kun je een extra nacht in Sotres boeken en in één dag op en neer wandeling naar de hut. Je betaalt een kleine toeslag (ca. 15,- p.p. op basis van tweepersoonskamer) voor het hotel én de extra transfer in de ochtend die nodig is om de wandeling haalbaar te maken (19 km, 7 uur,  1000 m op en 1085 m af). Je kunt ter plaatse de taxi ook bijbestellen voor het ritje in omgekeerde richting; waardoor de route met 4,6 km / 1,5 uur wordt ingekort. De volgende dag loop je dan vanaf Sotres rechtstreeks naar Poncebos.

  Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

  N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

  Medisch paspoort
  Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

  Rij- en kentekenbewijs
  Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

  Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
  N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

  Gezondheidszorg
  Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

  EHBO
  U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

  European Health Insurance Card (EHIC)

  Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

  • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
  • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
  • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

   

  Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

  Bekijk wat deze reis kost

  Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

  Spanje - Picos de Europa

  Dwars door het Nationaal Park

  Trektocht langs hotels, pensions en berghut

  Zwaarte
  Comfort
  Wandelen
  Privéreis

  Welke variant kies je?

  Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

  Reisgezelschap & Accommodaties

  Wanneer wil je vertrekken?

  Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

  ma di wo do vr za zo
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
  Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

  Wanneer wil je vertrekken?

  Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

  Start datum
  Aantal dagen
  Beschikbaarheid
  Prijs p.p.
  Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
  -text

  Kunnen we je helpen?

  Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

  SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 701 klanten