uitzicht op de Picos

Spanje - Picos de Europa (noord), 8 dagen De groene zijde van de Picos

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs twee comfortabele hotels

De noordelijke, Asturiaanse kant van de Picos de Europa is een uitstekende entourage voor een bergwandelreis vanuit twee comfortabele familiehotels. Wandelingen van vier tot zes uur door zeer gevarieerde berglandschappen, met uitbundige bergflora in het voorjaar, aangename temperaturen in hartje zomer en glasheldere vergezichten in het najaar. Uniek aan de Picos is dat het er het hele jaar groen is dankzij het wisselvallige klimaat in Asturië (Asturias). De dorpjes zijn authentiek en je proeft van de smakelijke regionale keuken.

Uniek aan deze reis

 • Comfortabele hotels
 • De groene bergwereld van Asturië
 • Relaxte wandelvakantie
 • Spectaculair en ruig landschap
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Spanje - Picos de Europa (noord)

Het hooggebergte van de Picos bestaat uit een grillig karstlandschap waartussen rivieren diepe kloven hebben uitgesleten. Allerlei roofvogels, kleine zoogdieren en hordes gemzen voelen zich er uitstekend thuis. Liefhebbers van bergflora kunnen er hun hart ophalen. Deze lichte wandeltocht voert je langs de noordflank van het massief, in Asturië en Cantabrië, waar de witte kalkpieken ver uitsteken boven het lieflijke groen. Hier en daar liggen in zichzelf gekeerde dorpjes, geflankeerd door loofbossen en dicht struikgewas, schuilplaats voor everzwijnen, wolven en een enkele beer. Tijdens je voettocht overnacht je in comfortabele hotels, gelegen in sympathieke dorpjes als Sotres, het hoogst gelegen dorp in de Picos, en Arenas de Cabrales aan de voet van de Picos.

Dag 1

Aankomst in Arenas de Cabrales. Als je tijd hebt, maak je een wandeling naar de Romaanse dorpskerk Santa María de Llas, gelegen op een mooie plek aan een beek, omringd door eeuwenoude taxusbomen. Of je bezoekt het kaasmuseum in een natuurlijke grot, waar haarfijn wordt uitgelegd hoe in de Picos een pikante schimmelkaas wordt bereid, nog steeds op traditionele wijze.

Overnachting in

Arenas de Cabrales

Dag 2

Je maakt een wandeling over oude vee- en voetpaden naar een zomerweidegebied dat balanceert op een plateau boven de Cares-kloof. Wandeling: 10,5 km, 650 m stijgen en dalen, 5 uur. Vind je dit te veel voor een eerste dag, dan maak je een wandeling over stille landweggetjes. Wandeling 10 km, 390 m stijgen en dalen, 3,5-4 uur.

Overnachting in

Arenas de Cabrales

Dag 3

Na een transfer van dertig minuten loop je vanuit het authentieke dorpje Tielve door een feeëriek karstlandschap met stokoude beukenbomen naar Sotres, het hoogste dorp van de Picos de Europa. Je neemt voor vier dagen je intrek in een ruim opgezet familiehotel. Wandeling: 9 km, 500 m stijgen en 200 m dalen, 3,5-4 uur.

Overnachting in

Sotres

Dag 4

Vandaag verken je het oostelijke massief van de Picos de Europa, een grillig karstlandschap dat in de negentiende eeuw werd geëxploiteerd door rivaliserende mijnbouwbedrijven. Je volgt een oude mijnweg omhoog het massief in en krijgt steeds beter zicht over de omgeving: over de Picos en ook tot ver over zee. Na een pauze in de berghut Andara keer je via een geitenpad terug naar Sotres, of je maakt eerst nog een rondje door het hooggebergte. Je maakt goede kans om gemzen, gieren en arenden waar te nemen. Wandeling: 12,5 km, 500 m stijgen en 850 m dalen, 5-5,5 uur.

Overnachting in

Sotres

Dag 5

Op het programma staat een echte koninginnetocht, naar de voet van de mythische en markante bergtop Picu Urriellu, ook wel Naranja de Bulnes genoemd. Je wordt weggebracht naar het begin van het voetpad (op 1150 m hoogte), en klimt omhoog over een stenig voetpad naar het hart van de Picos. Een maanlandschap van robuuste schoonheid waar vooral gemzen, gieren en alpenkauwtjes zich thuis voelen. Wandeling: 17 km, 900 m stijgen en 1100 m dalen, 8 uur. Vind je dit te veel, dan kies je voor een van de wandelingen zoals beschreven onder dag 6.

Overnachting in

Sotres

Dag 6

Al naar gelang het weer en je vermoeidheid, besteed je de laatste dag in Sotres naar keuze: een pittige bergwandeling naar het Aliva-gletsjerdal (16,5 km, 730 m stijgen en dalen, 7,5 uur) of een wandeling door de beukenbossen van het buurdorp Tresviso (11,5 km, 450 m stijgen en 550 m dalen, 4,5-5 uur), of een botanische rondwandeling door de hooilanden van het dorp (6 km, 250 m stijgen en dalen, 2 uur).

Overnachting in

Sotres

Dag 7

Je wandelt vandaag over landweggetjes en voetpaden naar het ingesloten dorpje Bulnes, dat niet per auto bereikbaar is. Bulnes is een authentiek bergdorp waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. In 2001 werd een kabeltreintje aangelegd door een tunnel naar het plaatsje Poncebos. Wandeling: 12 km, 300 m stijgen en 1050 m dalen, 5,5 uur. Natuurlijk kun je een ritje met deze trein maken, maar de wandeling over het oude voetpad door een spectaculaire kloof is echt een aanrader (circa 1,5 uur lopen extra). In Poncebos neem je de bus naar Arenas of word je door een taxi opgehaald.
NB: Een deel van deze wandeling is voor mensen met hoogtevrees niet aan te raden. Zij kunnen het treintje van Bulnes naar Poncebos nemen.

Overnachting in

Arenas de Cabrales

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U verblijft in twee gastvrije familiehotels, op ruime kamers voorzien van privé badkamers.

Over de maaltijden

Voor het ontbijt wordt gezorgd en uw lunches koopt u zelf in de dorpswinkels. In Sotres is het avondeten inbegrepen. In Arenas kunt u zelf een eethuisje uitzoeken.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 4 diners
 • transfer dag 3
 • bagagevervoer op dag 3 en 7
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Omdat u een steeds een aantal dagen op dezelfde plek verblijft, kunt u makkelijk een rustdag nemen. De rondwandelingen zijn eventueel in te korten.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken.

Extra's

Verlengingshotels

hotel_iturrienea_ostatua.jpg

Hotel Iturrienea Ostatua (Bilbao)

Een ruraal hotel in hartje stad Bilbao? Het lijkt onmogelijk, maar Ivon en Carlos, de twee zakenpartners die samen Hotel Iturrienea Ostatua hebben opgericht, zijn er in geslaagd aan een oud stadshotel de uitstraling te geven van een gemoedelijk landelijk hotel in Baskische stijl met comfortabele kamers, een gezellige ontbijthoek en ruime entrée. Overal vindt u nog verschillende authentieke kenmerken zoals originele balken en steenwerk. De kamers zijn alle anders ingericht met antieke meubeltjes. Sommige kamers hebben een klein balkon, alle zijn voorzien van bad of douche en toilet. Op de binnenplaats is een klein herbarium met kikkers ingericht. Vanuit dit hotel loopt u in 20 minuten naar het Güggenheim museum via de modaine winkelstraten en gezellige steegjes van het oude centrum van Bilbao. In de directe omgeving heeft u keus genoeg aan restaurantjes. Het hotel beschikt niet over een eigen parking maar op enkele minuten lopen van het hotel zijn meerdere parkeergarages waar u voor langere periodes kunt parkeren.

gevel.jpg

Hotel Campoamor (Oviedo)

Hotel Campoamor in Oviedo is een modern 4-sterrenhotel in het historische en commerciële centrum van de hoofdstad van Asturië. Het San Franciscopark ligt om de hoek en de prachtige gotische kathedraal ligt op loopafstand. Het hotel beschikt over een restaurant waar u kunt genieten van specialiteiten als lamsvlees en traditionele visgerechten. Er is parkeergelegenheid bij het hotel. Alle kamers hebben een eigen badkamer en airco, TV en wifi.

Transfers

Taxitransfer van Bilbao Airport naar Arenas de Cabrales (vanaf € 248,- per boeking)

Taxitransfer van Bilbao Airport naar Arenas de Cabrales

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Taxitransfer van Arenas de Cabrales naar Bilbao Airport (vanaf € 248,- per boeking)

Taxitransfer van Arenas de Cabrales naar Bilbao Airport

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Lijnbus van Bilbao naar Unquera (vanaf € 16,- per persoon)

Busreservering voor de lijnbus van Bilbao naar Unquera.

Voorwaarden: De reservering en prijs is voor één persoon.

Lijnbus van Unquera naar Bilbao (vanaf € 16,- per persoon)

Busreservering voor de lijnbus van Unquera naar Bilbao

Voorwaarden: De reservering en prijs is voor één persoon.

Transfer van Unquera naar Arenas de Cabrales (vanaf € 50,- per boeking)

Optionele taxitransfer van het busstation in Unquera naar  Arenas de Cabrales.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 6 personen.

Transfer van Arenas de Cabrales naar Unquera (vanaf € 50,- per boeking)

Optionele taxitransfer van Arenas de Cabrales naar busstation Unquera.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Taxitransfer van Santander Airport naar Arenas de Cabrales (vanaf € 127,- per boeking)

Taxitransfer van Santander Airport naar Arenas de Cabrales.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Taxitransfer van Arenas de Cabrales naar Santander Airport (vanaf € 127,- per boeking)

Taxitransfer van Arenas de Cabrales naar Santander Airport.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Taxitransfer van Oviedo Airport naar Arenas de Cabrales (vanaf € 171,- per boeking)

Taxitransfer van Oviedo Airport naar Arenas de Cabrales.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Taxitransfer van Arenas de Cabrales naar Oviedo Airport (vanaf € 171,- per boeking)

Taxitransfer van Arenas de Cabrales naar Oviedo Airport

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Lijnbus van Oviedo Airport naar Oviedo busstation (vanaf € 13,- per persoon)

Busreservering voor de lijnbus van het vliegveld van Oviedo naar het busstation Oviedo.

Voorwaarden: De reservering en prijs is voor één persoon.

Lijnbus van Oviedo busstation naar Oviedo Airport. (vanaf € 13,- per persoon)

Busreservering voor de lijnbus van busstation Oviedo naar het vliegveld van Oviedo.

Voorwaarden: De reservering en prijs is voor één persoon.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht- Arenas de Cabrales is ca. 1750 km. U kunt uw auto voor de duur van het arrangement achterlaten op het prive-parkeerplaatsje van de eerste (tevens laatste) accommodatie.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Bilbao, Santander of Oviedo.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vlucht op Bilbao (BIO) :
U neemt de bus (of taxi) naar het centrale busstation (Terminal de Autobusses Garellano) van Bilbao. Van daaruit vertrekken heel regelmatig 'ALSA' bussen naar Unquera (o.a. om 13.30, 15.30, 17.30 en 18.00 uur; de laatste vertrekt om 18.30 uur, reistijd ca. 3 uur, reserveren sterk aanbevolen). Alleen de eindbestemming staat op de bus vermeld: Gijon.  In Unquera neemt u de taxi naar Arenas de Cabrales (33 km).
U kunt eventueel een taxitransfer reserveren voor deze laatste etappe of voor de hele reis van vliegveld naar het hotel in Arenas.

Vlucht op Santander (SDR):
Idem als vanuit Bilbao. Santander ligt tussen Bilbao en de Picos. De busreis is ca. 2 uur.

Vlucht op Oviedo (OVD) :
Vliegt u op Oviedo, dan neemt u eerst een bus naar het centrale busstation van Oviedo (57 km, reistijd ca. 50 min, bij voorkeur reserveren). Van daaruit vertrekken bussen naar Arenas de Cabrales (reistijd ca. 2 uur, hoeft niet gereserveerd te worden). N.B. op weekend- en feestdagen is de dienstregeling beperkt. 
U kunt eventueel een taxitransfer vanaf het vliegveld naar de eerste accommodatie reserveren.

Aan het einde van uw arrangement maakt u de reis in omgekeerde richting. U kunt eventueel een transfer reserveren van Arenas de Cabrales naar vliegveld Oviedo of Bilbao.

U kunt de buskaartjes zelf kopen via www.alsa.es of laten reserveren en betalen via SNP (met een toeslag). Reserveren kan echter niet langer dan één maand van te voren. Het is raadzaam hiervan gebruik te maken aangezien de bussen vaak vol zitten.

U kunt dit arrangement starten van 25 april t/m 27 oktober. In de week rond 15 augustus (Maria Hemelvaart) is het in en rond Bilbao groot feest, waardoor de stad vol is en minder goed bereikbaar.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Picos de Europa ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

adembenemende-panorama's.jpg

Spanje - Picos de Europa (noord)

De groene zijde van de Picos

Wandelvakantie langs twee comfortabele hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten