Picos de Europa in de verte

Spanje - Picos de Europa, 11 dagen De witte toppen van España Verde

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs pension, hotels en berghut

Wandelvakantie met bagagevervoer langs goede dorpshotels, rondom en door het Nationale Park Picos de Europa in Asturië (Asturias). Klein maar uitgesproken ruig en spectaculair berggebied met diepe kloven, alpenweiden en steile kalkmassieven. Bijzonder rijke flora. Overnachting in comfortabele familiehotels en gezellige dorpspensions.

Uniek aan deze reis

 • Afwisselend kalme en pittige wandelingen
 • Diepe kloven en afgelegen bergdorpjes
 • Rondom het ruige kalkmassief van de Picos
 • Uitbundige flora
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Spanje - Picos de Europa

Slechts dertig kilometer van de Atlantische Oceaan, op de grens van de Spaanse provincies Asturias en León rijzen de witte kalkmassieven op van de Picos de Europa. Zo genoemd door oude zeevaarders die vanuit het Noorden de Spaanse kust naderden. De horizon afspeurend naar Europa kregen zij als eerste de hoogste toppen van de Cantabrische berggordel in zicht. Door hun uitgesproken reliëf zijn de Picos nauwelijks toegankelijk. Wegen lopen dood op de dorpjes aan de rand van de massieven. Wie hoger wil, dient bergschoenen aan te trekken. Vooralsnog doen dat vooral Spaanse toeristen. Voor hen zijn de Picos een haast exotisch zomerverblijf, waar het groen en niet te heet is. Wij volgen hun voetsporen op deze voettocht dwars door de Picos; via de Careskloof en Fuente Dé, naar de markante en mythische bergtop de Naranjo de Bulnes. We doorkruisen grillige maandlandschappen van kalkgesteente, het domein van gemzen, geiten en alpenkauwen; maar ook doodstille bossen waar nog beren en wolven wonen en idyllische zomerweiden met uitbundige alpenflora. De Picos de Europa is het oudste Nationale Park van Spanje. Het wordt gekoesterd door de lokale bevolking, die nog voornamelijk van de veeteelt en kaasproductie leeft. Men maakt heerlijke gerookte geitenkaasjes of pittige blauwe schimmelkazen die in natuurlijke grotten te rijpen worden gelegd. We zullen ze ongetwijfeld proeven in de goede dorpspensions en comfortabele familiehotels, waar ons aan het einde van iedere wandeldag een glas wijn en een stevige streekmaaltijd wacht. De bagage wordt natuurlijk vervoerd; ook naar het berghotel op 1640m hoogte met dat indrukwekkende uitzicht! Kortom, dat wordt genieten op deze echte wandeltrektocht door het een van de meest spectaculaire en authentieke berggebieden van Spanje.

Dag 1

Vlucht naar Bilbao We reizen vanaf het vliegveld van Bilbao in 2,5 uur tijd per taxibusje naar de eerste accommodatie in Poncebos. Aangezien in Poncebos geen winkeltjes zijn, houden we 10min voor aankomst nog even halt in het dorp Arenas de Cabrales om lunchinkopen te doen voor morgen. Poncebos is een gehucht van twee hotels en een waterkrachtcentrale, die letterlijk en figuurlijk ‘draaien’ op de Careskloof. De rivier de Cares levert het water voor de kleine elektriciteitscentrale uit 1905, via een kanaaltje dat vanuit het 11km zuidwaarts gelegen Caín het water naar Poncebos voert, waarna het met kracht naar beneden stort in twee dikke buizen.

Overnachting in

Poncebos

Dag 2

Vroeg op, om in alle rust te kunnen genieten van de Careskloof. Na een korte klim volgen we het vrijwel vlakke pad naar Caín. De rivier de Cares heeft zich hier op spectaculaire wijze een 1000 m diepe weg gebaand tussen het westelijke en centrale massief van de Picos. Na een kop koffie in Caín overbruggen we 4km asfalt per landrover om vanaf het gehucht Santillán verder omhoog te wandelen over een oud voetpad door de weilanden en bossen naar Posada de Valdeón. De tocht door de kloof is 12,5km lang en duurt 3,5 uur, waarbij slechts 330m wordt gestegen en 100m gedaald. Het tweede deel van de wandeling is 6km en 350m stijgen en 100m dalen, 2 uur. Degene die dit te zwaar vinden voor een eerste dag, kunnen vanaf Caín met de landrover meerijden die ook de bagage vervoert.

Overnachting in

Posada de Valdeón

Dag 3

Vandaag lopen we via bergweiden en dichte loofbossen naar de rand van het westelijke massief. Een relatief leeg gebied, weg van de veelbelopen wandelpaden, waar gemzen, herten, reeën, wolven en een enkele beer leven. De kans dat we beren of wolven tegenkomen is klein, maar wellicht vinden we sporen die op hun bestaan wijzen. Grotere kans maken we om reeën en vooral gemzen te zien. Als we op de pas El Frade (1725m) aankomen, zien we de drie massieven van de Picos van nabij, terwijl we ook van indrukwekkende panorama’s over de omliggende berggordels genieten. Een overzicht van de landschappen die we de komende dagen zullen doorkruisen. Wandelduur 5,5 uur, 18 km, 750 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Posada de Valdeon

Dag 4

We maken een wandeling vanuit Posada de Valdeon naar Espinama. De dag begint met een gestage klim over het oude marktpad (Camín del Mercadillo) van Posada de Valdeón naar Liebana. Halverwege bereiken we de weidse pas Caben Remoña, tevens grens tussen de provincies León en Cantabrië. Afhankelijk van het weer hebben we hier de keus uit rechtstreeks afdalen naar Espinama (Totaal 16 km, 850 m stijgen, 900 m dalen, 6,5 uur lopen) of een spectaculaire (enigszins hoogtevreesgevoelige) hoge route via de idyllische, hooggelegen doline Vega de Liordes naar Fuente Dé. De bergflora is zeer rijk: Gele Gentiaan, Voorjaarsgentiaan, Wolverlei, Ragebol, Zwarte Rapunzel, Vanilleorchis, Alpenvrouwenmantel, Steenanjer, Parnassia, Astrantia etc. etc. Vanaf Fuente Dé nemen we dan de bus of een taxi naar Espinama. Deze route kan alleen bij goed weer gedaan worden en  is totaal 16 km, 1270 m stijgen, 1120 m dalen, ca 8,5 uur lopen.

Overnachting in

Espinama

Dag 5

Vandaag kun je een heerlijk dagje aan de rand van het zwembad van het hotel besteden, maar wie wil kan ook een rustige wandeling maken door het vriendelijke heuvellandschap aan de zuidzijde van de Picos. Vanuit Espinama wandelen we  naar het klooster van Santo Toribio (20 km, 600m stijgen en 900m dalen, duur 6,5 uur) door het bosrijke dal van Liébana, langs vele authentieke dorpjes, zoals Pembes Aan het eind van de dag reizen we per taxi of lijnbus via Potes terug naar Espinama.  Je kunt de wandeling ook inkorten door halverwege in Los Llanos een taxi terug naar Espinama te nemen (niet inclusief). De wandeling wordt dan 12 km lang, duur 3,5 uur.

Overnachting in

Espinama - Hostal Nevandi

Dag 6

Vandaag gaan we vroeg op pad voor een gevarieerde en interessante tocht het hooggebergte in. Eerst lopen we in 1 uur naar de kabelbaan van Fuente Dé, om dan in 5 min. tijd ruim 800m hoogteverschil te overbruggen. Eenmaal aan de rand van het centrale massief volgen we een veelbelopen voetpad hoog het gebergte in, naar een pas op 2430m hoogte,  met schitterend uitzicht. De markante bergbeklimmers rots Picu Urriellu is zichtbaar aan de overzijde van een immense doline. Achter ons ligt de metalen koepel van de mini berghut Cabaña Veronica. Op de terugweg dalen we af naar de bergweides in het hooggelegen gletsjerdal  van Aliva. Honderden stuks vee brengen hier de zomer door, gade geslagen door vale gieren, aasgieren, steenarenden, slangenarenden en alpenkauwtjes. Vanaf het terras van ons schitterend gelegen berghotel (op 1666 m), kunnen we de bewegingen van de vogels volgen. Als we geluk hebben zien we ook een lammergier. Deze bijzondere en beschermde giersoort heeft sinds de jaren ‘80 niet meer gebroed in de Picos. Via een speciaal project probeert men nu bezoekende dieren (die vanuit de Pyreneeën een jachtuitstapje maken naar de Picos) te verleiden tot broeden. De oude nesten worden gerestaureerd en er zijn zelfs plastic Lammergieren van ware grootte neergezet op strategische plekken opdat ze zich niet ‘alleen voelen’. En het schijnt te werken! Wandelduur 6,5-7uur. We leggen 15 km af, stijgen 850m en dalen 400 m. 

Overnachting in

berghut van Aliva

Dag 7

Na de inspannende tocht van gisteren doen we het vandaag rustiger aan. Eerst dalen we over een gletsjermorene af naar het dal van de rivier de Duje en volgen een stenige landrover track noordwaarts, langs herdershutten en hooilanden. Na ca. 3,5 uur lopen (9,5km, 850m dalen en 225m stijgen)  bereiken we rond lunchtijd het  ruime familiehotel in Sotres, waar we drie nachten zullen verblijven. In de middag is er nog genoeg tijd voor een botanische rondwandeling van 2,5 uur (5,5km, 375m stijgen en dalen) over onverharde landweggetjes en voetpaden rondom het dorp. Aangezien we weer aan de noordzijde van het gebergte zijn is de omgeving opvallend groen en rijk aan flora, van ‘gewone’ atlantische weidebloemen tot bijzondere alpenflora en endemen.  Totale wandelduur vandaag is 6uur, 15km, 500m stijgen en 1225 m dalen.

Overnachting in

Sotres - Hotel Sotres

Dag 8

Sotres is een goede uitvalsbasis voor allerlei wandelingen door het oostelijke en centrale massief. Er is vandaag bijvoorbeeld een lange rondwandeling mogelijk van 4,5 uur (13 km, 650m stijgen en 900m dalen) via de bergpas Hoyo el Tejo, boven Sotres, naar het verlaten mijngebied van Andara.

Overnachting in

Sotres - Hotel Sotres

Dag 9

Vandaag wandelen we vanaf de parkeerplaats aan de voet van de pas Pandebano (op 1125m) in 6,5 uur (13 km, 850m stijgen en dalen) op en neer naar een berghut gelegen aan de voet van de Naranjo de Bulnes. Met zijn 500 m loodrechte wand is dit de meest indrukwekkende en markante piek van het hele gebergte.Vanuit de hut kunnen we ook nog een stuk verder het ruigste deel van de Picos indringen, bijvoorbeeld naar de dolines van Hous Sin Tierre en de Hou los Boches, prachtige karstbekkens die te midden van indrukwekkende pieken liggen.

Overnachting in

Sotres - Hotel Sotres

Dag 10

Op deze laatste stevige bergtocht van onze wandelreis rondom het massief van de Picos de Europa worden we opnieuw beloond met onovertroffen uitzichten. Nadat we vanuit Sotres via een besloten beekdal naar de ‘majadas’ (herdersverblijven) van Portudera zijn geklommen, pakken we een oud Romeins pad op dat afdaalt naar Arenas de Cabrales; een afdaling van ruim 1000 m. De endemische heidesoort Daboecia cantábrica hult de hellingen in een dieppaarse gloed. Als we aan de noordkant van het massief zijn aangekomen, beginnen we aan een lange afdaling. We overnachten in Arenas de Cabrales in een comfortabel familiehotel. Bij slecht weer of mist dalen we via het ingesloten dorpje Bulnes af naar Poncebos en nemen daar de bus naar Arenas de Cabrales. Wandelduur standaardroute: 6,5 à 7 uur, 19 km, 525 m stijgen en 1450 m dalen, verspreid over twee bergruggen.

Overnachting in

Arenas de Cabrales

Dag 11

Na het ontbijt brengen taxibusjes ons naar het vliegveld van Bilbao (2,5 uur), vanwaar u naar Nederland terugvliegt.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens de reis door de Picos overnacht u doorgaans in goede pensions en comfortabele hotels op twee- en éénpersoonskamers die voorzien zijn van een badkamer met douche of ligbad. In het berghotel Aliva is het berghotel verblijven we op tweepersoonskamers met privé-badkamer. Hier zijn echter geen éénpersoonskamers beschikbaar (1 nacht). In Espinama en in Sotres (totaal 5 nachten) zijn de accommodaties dermate klein dat een deel van de groep in een naburig hotel of appartement wordt ondergebracht. In dat geval dineren we wel allemaal samen. We hebben bij voorkeur accommodaties uitgezocht in kleine plaatsjes, zodat u zoveel mogelijk van het lokale leven meekrijgt. Doorgaans betreft het kleinschalige familieondernemingen, waar u gastvrij zult worden ontvangen.

Over de maaltijden

‘s Ochtends krijgt u een ontbijt voorgezet dat voor Spaanse begrippen redelijk uitgebreid is. ‘s Avonds wordt u op een eenvoudige, doch stevige streekmaaltijd onthaald. Aan wensen van vegetariërs kan worden voldaan. Vlees is hier echter niet afkomstig van de bioindustrie, maar wordt aangeleverd door lokale boeren en ambachtelijke slagers.De avondmaaltijd gaat vergezeld van wijn of water. Als u iets anders wilt drinken, dan is dat voor eigen rekening, evenals de eventuele koffie, thee of sterkers toe.Voor uw lunch zorgt u zelf. De reisleider adviseert u waar en wanneer u het beste welke boodschappen kunt doen. Reken echter niet op bruin brood of een uitgebreid sortiment aan muesli-repen; neem dus eventueel een voorraadje mee uit Nederland.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • overnachtingen in pensions en hotels op 1- of  2-persoonskamers met eigen badkamer (uitgezonderd 1 overnachting in berghotel op 2-persoonskamers met badkamer, geen éénpersoonskamers beschikbaar)
 • verblijf op basis van halfpension (vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 11)
 • alle transfers conform programma
 • kabelbaan dag 6
 • vervoer van bagage
 • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • lunches
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • eventuele entrees
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Over de activiteiten

De grote afwisseling in het terrein maakt de trektocht door het Picosgebergte tot een moeilijk te classificeren tocht. Dagen waarop u slechts 4,5 uur a 5uur loopt over goed begaanbare paden, worden afgewisseld met lange tochten van 6,5 tot 7 uur door lastig terrein. De te overbruggen hoogteverschillen variëren van 400 tot 1450 meter. De lengte van de wandelingen loopt uiteen van 10 tot 21 km. De opzet van de reis is zodanig dat er de eerste dagen meer geklommen wordt dan gedaald. We wisselen langere en inspannendere wandelingen af met kortere en rustiger tochten. En omdat we in de meeste accommodaties twee nachten verblijven kunt u er dus ook regelmatig voor kiezen een dagje iet mee te wandelen. Korte wandelingen bieden zo tegenwicht aan de langere en inspannender dagen. Een goede wandelconditie is van belang. Ook dient u over enige tredzekerheid te beschikken en niet te veel last te hebben van hoogtevrees. Sommige paadjes zijn erg stenig en voeren een enkele keer langs steile hellingen. Gekletterd hoeft er echter niet te worden. Het gebruik van een uitschuifbare wandelstok is sterk aan te raden. Het bevordert de tredzekerheid en helpt knieklachten voorkomen. Hoog sluitende bergschoenen zijn beslist noodzakelijk.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Bilbao.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met KLM naar Bilbao v.v.

Vluchtschema
KL 1687 Amsterdam - Bilbao vertrek 14.20 aankomst 16.25 uur
KL 1688 Bilbao - Amsterdam vertrek 17.15 aankomst 19.15 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

Bagagevrijdom: bij de KLM moet je voor veel bestemmingen voor ieder stuk ruimbagage betalen. Raadpleeg voor vertrek de website van de KLM wat de bagageregels zijn voor jouw bestemming.

De Picos de Europa vormen de scheidslijn tussen het vochtige, koele Atlantische klimaat en het warme droge landklimaat van Centraal-Spanje. Tijdens deze wandelreis begint u aan de relatief vochtige en koele noordkant, maar zakt snel af naar het beschermde dal Valdeón, aan de zuidkant. Daar kunt u iets hogere temperaturen verwachten, zonder bang te hoeven zijn voor drukkende hitte. Zelfs hartje zomer lopen de temperaturen zelden op boven de 30 graden. ‘s Nachts kan het flink afkoelen omdat we vrij hoog in de bergen zitten. Als we terug naar het noorden gaan, wordt de kans op wisselvallig weer groter. Een dag die hier met mooi weer begint, kan eindigen in een regenbui. Maar ochtendmist kan ook onverwacht opklaren en het begin inluiden van een stralende dag. Vooral in het najaar kunt u van zeer weidse vergezichten genieten, omdat de luchtvochtigheid dan relatief gering is. Föhnwinden uit het zuiden zorgen dan soms voor onverwacht zomerse zwoele avonden.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Picos de Europa ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen (zie bovenstaand overzicht), hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Rekent u voor de gehele reis op ca. € 120,- voor uw persoonlijke uitgaven. U kunt op dag 1, 6 en 11 geld pinnen.

Vanaf het vliegveld van Bilbao reizen we per gecharterde bus naar de eerste accommodatie; ook op de laatste dag is er een langere transfer per charterbus naar het vliegveld van Bilbao. Tijdens de rest van reis, op de schaarse dagen dat een korte transfer nodig is, wordt die uitgevoerd door landrover-taxis.

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis door de Picos de Europa te beginnen. Het wandelplezier is veel groter dan wanneer u vermoeid aan de start verschijnt. Een goede training is, om in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken. U kunt dan uw conditie bijspijkeren en bepalen welke bagage u wel en niet nodig heeft op reis.

Terwijl u van de ene verblijfplaats naar de volgende wandelt, wordt uw bagage vervoerd. U wandelt zelf met een dagrugzakje met daarin voldoende ruimte voor de lunch, een warm kledingstuk, een of meerdere veldfles(sen), regenkleding, zonnepet, beschermende crèmes en eventueel een verrekijker en fototoestel. Denk eraan dat uw bagage voorzien is van duidelijke labels opdat ze niet kwijt raakt tijdens de overstap in Madrid of Barcelona.

 • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • (in verband met mogelijk overgewicht of verlies adviseren wij u uw wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in uw handbagage te vervoeren)
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • eventueel gamaschen
 • eventueel handschoenen
 • regen- en winddichte kleding, bijv. gore-tex jack en fleecevest
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • dagrugzakje (min. 30 liter)
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • aanbevolen: uitschuifbare wandelstokken
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • zwemkleding en badhanddoek
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals pijnstillers, rekverband, breed sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)
 • eventueel oordopjes (omdat het in de Spaanse dorpjes 's avonds nog lang gezellig kan zijn op straat)

Er zijn momenteel geen mededelingen.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

op-weg-naar-espinama.jpg

Spanje - Picos de Europa

De witte toppen van España Verde

Wandelvakantie langs pension, hotels en berghut

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 418 klanten