Spanje - Ordesa, 7 dagen De mooiste canyons van de Pyreneeën

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Bergwandelvakantie met (huur)auto vanuit twee hotels

Het Parque Nacional Ordesa, gelegen in de Spaanse Pyreneeën, behoort zonder twijfel tot de mooiste berggebieden van Europa vanwege zijn majestueuze gletsjerdalen en diepe canyons. Je overnacht in twee comfortabele hotels in levendige Spaanse bergdorpjes en maakt van daar uit rondwandelingen in de bergen. Grote kans dat je hierbij gemzen en gieren tegenkomt, maar in ieder geval een bont palet aan bergbloemen.

Uniek aan deze reis

 • Goed beschreven wandelmogelijkheden
 • Prima berghotels
 • Spectaculair landschap
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Spanje - Ordesa

Het Parque Nacional Ordesa y Monte Perdido, gelegen in de Spaanse Pyreneeën, behoort zonder twijfel tot de mooiste berggebieden van Europa vanwege zijn majestueuze gletsjerdalen en diepe canyons. Lokale chauvinisten trekken zelfs vergelijkingen in overtreffende trap met de Grand Canyon. Je ontdekt het zelf als je tijdens de eerste dagen de omgeving van de grote canyon Ordesa verkent. Vervolgens verplaats je je naar Nerín, een klein dorpje in een afgelegen zijdal aan de zuidkant van het park, dat heel andere landschappen te bieden heeft. Minder neerslag en hogere temperaturen zijn de oorzaak van een meer mediterrane begroeiing, met lage maquis en uitgestrekte dennenbossen. Hier beklim je de Mondoto met zijn formidabele uitzicht en daalt af in de nauwe kloof van Añisclo. De uitvalsbases voor de wandelingen zijn twee comfortabele hotels. Voor het uitvoeren van deze reis dien je de beschikking te hebben over een auto.

Dag 1

Aankomst bij je hotel in het bergdorp Torla.

Overnachting in

Torla

Dag 2

Je begint rustig in het dal van de Rio Ara ter hoogte van Mesón de Bujaruelo. Dit is al negen eeuwen de poort naar Spanje voor pelgrims en reizigers die vanuit Frankrijk het dal van de Ara in wandelen. Het is een idyllische plek met een Romaans bruggetje dat in een niet geheel concentrische boog de onstuimige rivier overspant. Je kunt kiezen uit twee wandelingen vanuit Bujaruelo: een rustige of een zwaardere. De rustige wandeling voert over een brede landweg naar Valle de Otal, door typisch Pyrenese zomerweiden met mooie alpenflora en lome koeienkuddes. Als je doorloopt tot de schuilhut 'Refugio de Valle de Otal', (1625 m), dan ben je heen en terug circa vier uur onderweg (13 km, 300 m stijgen en dalen).
De zwaardere wandeling gaat naar Ibón de Bernatura. Je volgt een stukje de oude pelgrimsroute van Frankrijk naar Spanje en loopt over verende grashellingen door het domein van marmotten en gemzen naar het bergmeer Bernatura, gelegen op 2280 m hoogte. Onderweg geniet je van schitterende vergezichten over de hoge toppen van de Ordesa, ook als je niet helemaal doorloopt naar de pas op de Franse grens (Puerto de Bernatura, 2338 m). Wandelduur: 10 km, 1000 m stijgen en dalen, 5 uur lopen. Deze wandeling kan tot eind juni afgesloten zijn vanwege sneeuwvelden.

Overnachting in

Torla

Dag 3

Een korte transfer per shuttlebus naar het Nationale Park, brengt je naar het parkeerterrein 'La Pradera de Ordesa'. Je kunt kiezen uit twee wandelingen en kunt bovendien een van beide wandelingen verlengen als je wil. De eerste, absolute klassieker uit het lokale wandelrepertoire, voert over de Senda de los Cazadores en de Faja de Pelay. Eerst ga je over een zigzagpad naar de Mirador Calcilarruego. Op dit stuk onderga je de grote schoonheid van de je nietig makende ruigte van de steile klim van 700 m. Je vervolgt de wandeling op hoogte, over de Faja de Pelay, met tot stilte manende vergezichten. Je geniet steeds van indrukwekkende panorama's over de trapsgewijs opgebouwde noordwand van het dal en de daar achter gelegen hoge pieken in het grensgebied. Wandelduur: 20 km, 800 m stijgen en dalen, circa 7 uur lopen.  
De andere wandeling is de populairste wandeling van het Nationale Park en gaat over een brede bos-/landweg, geleidelijk stijgend langs fantastische watervallen en door dichte loofbossen naar het Circo de Soaso, met de prachtige waterval 'Cola de Caballo'. Wandelduur: 18,5 km, 1130 m stijgen en dalen, 6 uur.
Geoefende lopers kunnen vanuit Cola de Caballo nog een uitstapje maken naar Refugio Goriz, wandelduur: 6,5 km, 450 m stijgen en dalen, circa 2,5 uur heen en terug. Deze wandeling kan tot eind juni afgesloten zijn vanwege sneeuwvelden .

Overnachting in

Torla

Dag 4

Ook vandaag heb je de keuze uit twee wandelingen. De ene is een verrassend mooie en afwisselende route van circa 6 uur aan de noordwestkant van Torla. Al stijgend, vanaf de parkeerplaats, geniet je van steeds wijdere panorama’s over de dalen van de Ara en vooral de canyon van Ordesa. Je klimt stevig over een oud voetpad naar de zomerweiden van Torla, eerst langs de rotswand van de canyon omhoog, dan door dichte loofbossen en tot slot door open bergweiden met hier en daar wat geurige dennen. Marmotten, gieren en gemzen houden je in de gaten, maar verder kom je nauwelijks wandelaars tegen. Wandelduur: 14,5 km, 900 m stijgen en dalen, 6 uur lopen. 's Middags word je door de hotelier teruggebracht naar de parkeerplaats om je auto op te halen (2,5 km).
Je kunt ook kiezen voor de kortere, ontspannen wandeling van circa 4 uur langs drie mooie historische dorpjes van het Ara-dal: Fragén, Oto en Broto. Wandelduur: 10 km, 400 m stijgen en dalen, 4 uur lopen.

Overnachting in

Torla

Dag 5

Vandaag verruil je Torla voor Nerín, een klein dorpje in een afgelegen zijdal aan de zuidkant van het park, dat heel andere landschappen te bieden heeft. Minder neerslag en hogere temperaturen zijn de oorzaak van een meer mediterrane begroeiing, met lage maquis en uitgestrekte dennenbossen. Uitzondering vormt de schaduwrijke Añisclo-kloof, diep uitgesleten in het massief. Gevoed door talrijke stroompjes, is het hier het hele jaar fris en groen. Na aankomst in Nerín maak je een rondwandeling via de Añisclo-kloof, wandelduur: 16 km, 750 m stijgen en dalen, circa 6 uur.
Een méér genot en variatie biedende wandeling is nauwelijks denkbaar. Deze weinig bekende rondwandeling geeft je een prachtige indruk van de diversiteit in landschappen in het Ordesa-gebied en verrast je met een variëteit in vergezichten. Eerst loop je geleidelijk dalend tussen geurige maquis naar het verlaten dorpje Sercué. Even loop je op hoogte en dan daal je steil af over een smal pad in de spectaculaire kloof Añisclo, veel smaller en schaduwrijker dan het dal van Ordesa met z'n brede rivier. De weg terug brengt je langs de Ermita San Urbez, prachtige watervallen en het sprookjesachtige bruggetje 'Puente de Espucialla'. Via de flanken van de barranco Mosquera loop je naar Sercué en van daar terug naar Nerín.

Overnachting in

Nerín

Dag 6

Een gemakkelijke klim leidt je naar een van de meest indrukwekkende uitzichten van het park. Daarna kun je terug lopen naar Nerín, of een rondwandeling maken over de bergweiden van Nerín, via de pas Cuello Arenas. Wandelduur, afhankelijk van je keuze : 17 km, 800 m stijgen en dalen, 6,5 uur lopen of 9 km, 700 m stijgen en dalen, 4 uur lopen. Neerkijkend op uitgestrekte bossen, klim je door open terrein naar de zomerweiden, gelegen op het grazige plateau Biñuales aan de rand van de kloof Añisclo. Je hebt de mogelijkheid om van daar uit de top van de Mondoto te beklimmen (1957 m). Van veraf gezien is dit een saaie afgeronde bergtop, maar van dichtbij een grillig en spectaculair balkon met een duizelingwekkend uitzicht op de Añisclo-kloof en adembenemende vergezichten over een indrukwekkend coulissenlandschap van achteropeenvolgende berggordels.

Overnachting in

Nerín

Dag 7

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U overnacht in twee comfortabele hotels op kamers met douche en toilet. De hotels zijn gelegen in sfeervolle bergdorpjes.

Over de maaltijden

Uw ontbijt en diner worden prima verzorgd door de accommodaties. De lunch koopt u zelf.

Info kindvriendelijkheid

De sfeervolle berghotels zijn aan te raden voor gezinnen met tieners (12+). Het eerste hotel beschikt over stijlvolle kamers met gratis WiFi. Voor de fanatiekelingen is er een tafeltennistafel beschikbaar. Ook beschikt het eerste hotel over een terras en een tuin. Daarnaast is het tweede hotel gelegen middenin een prachtig natuurpark. Avonturiers en natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Tevens zijn hier de kamers voorzien van moderne apparatuur en ingericht in traditionele berg-stijl.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunches
 • eventuele autohuur
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

U loopt in bergachtig gebied, wat een redelijke bergwandelconditie noodzakelijk maakt. Op de meeste dagen kunt u kiezen tussen een lichtere en een zwaardere wandeling of de wandeling inkorten. U wandelt over goed begaanbare, soms stenige paden. Vaak volgt u GR-paden of andere gemarkeerde paden. Tijdens de helft van de wandelingen komen passages voor die niet geschikt zijn voor mensen met hoogtevrees.
Op een aantal dagen is een auto nodig om van de hotels naar het begin van de wandeling en om op dag 5 in Nerín te komen.

Geschikt voor kinderen

Deze tocht door het spectaculaire berglandschap van de Spaanse Pyreneeën is ook zeker aan te raden voor gezinnen met tieners (12+). Het afwisselende wandelprogramma is avontuurlijk en biedt vele mogelijkheden. U maakt de wandeling zo kort, lang, licht of zwaar zoals u zelf wilt.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken.

Extra's

Verlengingshotels

acc12546att88.jpg

Hotel Sant Agusti (Barcelona)

Hotel San Agustí in Barcelona is een modern stadshotel dat kan bogen op een oude traditie. Het is het oudste hotel van Barcelona (1840), ondergebracht in het volledig gerenoveerde historische gebouw waar vroeger (1720) het Convent van Sint Augustinus resideerde. Het ligt op een rustige locatie aan een plein in het stadscentrum, 50 meter van de Ramblas en vlakbij het operahuis Liceu en de Boqueria markt. Sant Augusti heeft 75 kamers die van alle gemakken zijn voorzien met goed uitgeruste badkamers. Continentaal ontbijt, restaurant service, lounge en koffiebar. Vrije internet en e-mail service voor de gasten. Een vriendelijke en familiaire atmosfeer.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Torla is ca. 1500 km. U kunt uw auto parkeren bij de eerste accommodatie in Torla en rijdt halverwege de week verder naar Nerin. Ook heeftu een auto nodig om bij een aantal wandelingen te komen.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Barcelona, Zaragoza, Reus of Pau.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf het vliegveld reist u per huurauto naar Torla. De afstand Barcelona-Torla is ca. 325 km en daar doet u zeker 4 uur over. Pau ligt op ca. 140 km van Torla, u moet dan dwars door de Pyreneeën. Zaragoza ligt op ca 180 km van Torla en Reus op ca 300 km

Autohuur optioneel

Huurauto nodig?
Boek deze tegelijk met uw vlucht. Wij bieden u via onze partner Sunny Cars scherpe prijzen.

klik hiervoor een overzicht van alle mogelijkheden, prijzen en aanbiedingen.
NB: U heeft een creditcard op naam van de bestuurder als borg nodig.

Voor boeking van een huurauto op de Sunny Cars site gelden de algemene voorwaarden van Sunny Cars. Klik hier om deze te lezen.

U kunt dit arrangement starten van 1 juni t/m 31 okt. Houdt er wel rekening mee dat enkele van de zwaardere wandelvarianten op dag 2 en 3 tot eind juni door sneeuwvelden geblokkeerd kunnen zijn. Je kunt dan wel de lichtere en lagere routes kiezen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Ordesa ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

38_valle-de-ordesa_faja-de-pelay_zicht-op-monte-perdido_ek_2.jpg

Spanje - Ordesa

De mooiste canyons van de Pyreneeën

Bergwandelvakantie met (huur)auto vanuit twee hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten