Extremadura

Spanje - Extremadura vogelreis, 7 dagen Van Spaanse keizerarend tot monniksgier

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Vogels kijken

Vogelreis vanuit stadsherberg en casa rural

Extremadura is een begrip onder vogelaars. Deze afgelegen landstreek van Spanje is misschien wel het allerbeste en mooiste vogelgebied van Europa. Nergens zie je meer roofvogels en gieren dan hier! We hopen tijdens de vogelreis oog in oog te staan met de zeldzame Spaanse keizerarend, de monniksgier, de grijze wouw en de kleine torenvalk. We struinen door bossen, steppegebieden en rivieren en gaan op zoek naar de prachtigste vogels. We maken onder meer kans op grote en kleine trap, griel, kuifkoekoek, vorkstaartplevier, witbuikzandhoen en grijze gors. Eind maart is vooral geschikt om steppevogels te observeren!

Uniek aan deze reis

 • De vogels van de steppen en dehesa
 • Hèt vogelgebied van Zuid-Europa
 • Twee vogelaars als reisleider
 • Vanuit stadsherberg in Trujillo en pension aan rand Monfragüe natuurpark
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Spanje - Extremadura vogelreis

De Extremadura is al eeuwenlang onveranderd. Van oudsher is het een extreem afgelegen gebied met weinig economische ontwikkeling. Het authentieke landschap is nooit intensief gebruikt en door de eeuwen heen min of meer hetzelfde gebleven. En dat is in positieve zin te merken! In het voorjaar wemelt het er namelijk van de vogels. Al zijn in maart nog niet alle zomergasten teruggekeerd, ook dan valt er volop te genieten. Zo zijn de steppevogels dan extra goed te zien, omdat het gras en de kruiden van de steppegebieden nog laag staan. Bovendien is er ook nog een aantal wintergasten aanwezig.

De Extremadura wordt met recht een waar (roof-)vogelparadijs genoemd. Er broeden alleen al vijf soorten arenden (havik-, dwerg-, Spaanse keizer-, slangen- en steenarend) en drie soorten gieren (aasgier, monniksgier, vale gier) in het gebied. De reisleiders weten precies waar deze roofvogels zich ophouden en met wat geluk krijg je ze allemaal voor de lens.

Karakteristiek voor de Extremadura zijn de uitgestrekte steppegebieden. Hier gaan we onder andere op zoek naar de grote trap. Met een gewicht van vijftien kilo is het de zwaarste vliegende landvogel ter wereld. Behalve met steppe, is een groot deel van de Extremadura bedekt met ‘dehesa’. Dit is een uniek landschap van open eikenbos dat extensief wordt begraasd en waar soms graan wordt verbouwd. De oude eiken zijn van belang als broed- en rustplaats voor veel vogelsoorten. Onder de brede kruin van een vrijstaande eik is het heerlijk om de middaghitte te ontvluchten of… om vogels in alle rust van dichtbij te observeren! De steppes en heuvelgebieden rond Trujillo verkennen we vanuit een oude, sfeervol ingerichte herberg in het historische centrum van het stadje. Het tweede deel van de reis verblijven we in een sfeervol en comfortabel 'casa rural', dat midden in het natuurpark van Monfragüe ligt.

Dag 1

Nadat we zijn aangekomen in Madrid worden we met twee minibusjes naar ons hotel midden in de Extremadura gebracht. De transfer naar het hotel duurt ongeveer drie uur. Onderweg stoppen we om een moerasje bij Almaraz te bezoeken, waar in het koelwater van de gelijknamige kerncentrale een natuurgebiedje is ontstaan. Je hebt hier grote kans om onder andere het woudaapje te vinden, de purperreiger, de grote karekiet en de merkwaardige purperkoet. In het nabijgelegen dorp bevindt zich een kolonie kleine torenvalken, die hier van zeer dichtbij te bewonderen is. Tegen de avond bereiken we ons hotel in het historische centrum van het prachtige stadje Trujillo, dat op een heuvel ligt, omringd door de vogelrijke steppen van Extremadura.

Overnachting in

Trujillo

Dag 2

We staan vroeg op om het beste steppegebied van de Extremadura te bezoeken: de uitgestrekte en weinig begraasde graslanden tussen Trujillo en Cáceres. Je moet daar vroeg zijn, want steppevogels zijn vooral ’s morgens actief. Het steppegebied is een uitgestrekt en boomloos landschap waar doorheen een oude, nauwelijks gebruikte weg slingert. De weg gebruiken we om te ‘steppevogelen’. Er is een grote kans dat je ook daadwerkelijk alle steppesoorten zal kunnen bekijken, waaronder de spectaculaire grote trap. Maar ook de kleine trap, de kuifkoekoek, de scharrelaar en het witbuikzandhoen worden hier geregeld gezien. Vaak komen ook grote roofvogels naar de steppe om te jagen. Het kan dus zijn dat je steenarenden, slangenarenden, grijze wouwen en grauwe kiekendieven kunt fotograferen.

Na een lange lunchpauze rijden we via een mooie route naar een klein stuwmeertje waar we diverse eendensoorten en andere watervogels kunnen waarnemen. Via een hooggelegen weg, die over een met schaarse steppevegetatie bedekte heuvelrug voert, rijden we naar Trujillo terug.  Hier stoppen we ook nog op enkele plekken. Wie weet komen we soorten tegen die we ‘s morgens hebben gemist.

Overnachting in

Trujillo

Dag 3

Na het ontbijt rijden we naar de Sierra de Montánchez. Hier maken we een wat langere wandeling (ongeveer drie uur), waarbij we een fraai uitzicht hebben over de omgeving. Het is een goede plek om onder andere de hop, de havikarend, de cirlgors, de baardgrasmus, de wielewaal en de bijeneter te spotten en te fotograferen. In de middag  gaan we naar het stuwmeer van Guadiloba bij Cáceres, waar we de slikkige oevers afstruinen naar waad- en watervogels. Aan het einde van de middag rijden we terug naar Trujillo en dineren we voor de laatste maal in een van de restaurants in het oude centrum.

Overnachting in

Trujillo

Dag 4

Na het ontbijt begeven we ons eerst naar de steppe bij Belén, net buiten Trujillo. We gaan hier op zoek naar allerlei bijzondere steppevogels. Steppevogels zijn schuw en vragen om het speciale ‘steppevogelen’. Dit betekent dat we rustig over de smalle weggetjes rijden en de bus in eerste instantie gebruiken als schuilhut. Als er iets te zien is, kun je heel voorzichtig uitstappen zodat je je telescoop kunt gebruiken. Soms zullen we een stukje wandelen. Op deze wijze maken we de meeste kans om ook de schuwe soorten als de grote en kleine trap, het witbuik- en zwartbuikzandhoen en de griel te zien.

’s Middags gaan we naar de vallei van de Almonte. Als we over een lange rechte weg het gebied in rijden, zie je goed hoe opvallend gevarieerd het gebied is. Er zijn afwisselend uitgestrekte vlaktes met dehesa’s, 'sierra’s' (rotsgebergtes) en kleine steppen te bewonderen. Als we onderweg bijzondere soorten tegenkomen, proberen we te stoppen. We maken een rustige wandeling langs het riviertje de Almonte. Broedvogels die hier veel voorkomen zijn onder andere de cirlgors, de roodstuitzwaluw, de hop, de kuifleeuwerik, de theklaleeuwerik, de kleine zwartkop, de ijsvogel en de zwarte ooievaar. Het is tevens een goed gebied om roofvogels te spotten, waaronder de dwergarend, de monniksgier, de vale gier en de havikarend. Tegen de avond bereiken we de tweede accommodatie, in het hart van het Natuurpark van Monfragüe.

Overnachting in

Villarreal de San Carlos - Casa Rural el Cabrerín

Dag 5

Vandaag staat alles in het teken van het Monfragüe Natuurpark. ’s Morgens gaan we eerst naar de Arroyo de la Vid: een prachtig beekje waar we een korte wandeling maken. Rondom de beek broeden onder andere rotsmussen, roodstuitzwaluwen, cirlgorsen, zwarte tapuiten en zelfs ijsvogels. Na de wandeling installeren we ons bij de Peña Falcón, de befaamde 'gierenrots' van de Extremadura. Hier wachten we rustig tot de gieren opstijgen zodra de zon de rots verwarmt. Behalve de vale gier, aas- en monniksgier zijn er allerlei andere schitterende vogelsoorten te zien zoals de zwarte tapuit, de zwarte ooievaar, de grijze gors en de alpenkraai. En natuurlijk ontbreken de roofvogels ook vandaag niet. Bij de gierenrots worden geregeld slechtvalken en alle soorten arenden gezien. De zwarte wouw komt hier bijzonder vaak voor en ook de rode wouw zal vaak langs komen vliegen. Aan het einde van de ochtend wandelen we omhoog naar een lieftallig kasteeltje en dalen af door een fraai stukje mediterraan oerbos, waar 'onze' soorten voorkomen, namelijk de roodborst, de koolmees, de bonte vliegenvanger en de winterkoning.

Overnachting in

Villarreal de San Carlos - Casa Rural el Cabrerín

Dag 6

Vandaag verkennen we de beste vogelplekken in het noorden van het Monfragüe Natuurpark. We maken langere vogelstops bij verschillende uitzichtpunten langs de ingedamde rivier de Tiétar. Hier kijken we mogelijk uit op de nesten van een Spaanse keizerarend en een monniksgier. Een enkele keer zijn er zelfs otters te zien in de rivier. Wie weet zien we ook de uit het water springende karpers. Na de lunch zijn er diverse opties mogelijk, al naar gelang de wensen van de groep. We kunnen bijvoorbeeld vogelen bij de Portiella de Tiétar, een hoge rotspartij langs de rivier waar de vale gier en de aasgier broeden. Ook kunnen we een wandeling maken naar de hooggelegen kasteelruïne van Monfragüe (200 m stijgen en dalen, 2 uur), of we kunnen nogmaals naar de wetlands van Almaraz gaan.

Overnachting in

Villarreal de San Carlos - Casa Rural el Cabrerín

Dag 7

Vandaag staan we vroeg op en nemen afscheid van de Extremadura. We rijden in een paar uur terug naar de luchthaven in Madrid van waar we rond half twee vertrekken naar Amsterdam.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het kan voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Onvoorziene omstandigheden dwingen ons soms om een programma tijdens het seizoen aan te passen. Wij controleren onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen immers voortdurend. Als deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We verblijven tijdens deze reis in twee verschillende accommodaties. De eerste 3 nachten zijn we te gast in een sfeervol ingerichte stadsherberg in het historische centrum van Trujillo.
De laatste 3 nachten zijn we te gast in het piepkleine gehuchtje Villareal de San Carlos, dat in het hart van het Parque Natural de Monfragüe ligt. Het casa rural bestaat uit twee delen: Casa Rural el Cabrerín en Casa Rural Monfragüe, het hoofdgebouw.   Casa Rural el Cabrerín heeft twee sterren en heeft een gezellige, mooie eetkamer en keuken. In dit gebouw liggen vier comfortabele kamers met allemaal een badkamer op de kamer met douche en toilet. In het andere gasthuis, op een steenworp afstand, bevinden zich de overige ruime en stijlvol ingerichte kamers. Hier bevinden zich ook de bar en het restaurant, waar we het ontbijt en diner nuttigen.

Over de maaltijden

We verblijven deze reis op basis van volpension beginnende met het ontbijt op dag 1 en eindigend met het diner op dag 7. In Trujillo ontbijten we in het restaurant van het hotel en dineren we in een van de restaurants in het stadje. In Monfragüe wordt het ontbijt en diner verzorgt door het café-restaurant dat bij het Casa de Monfragüe hoort. De maaltijden zijn eenvoudig maar voedzaam. De lunchpakketten voor tijdens onze excursies en wandelingen worden eveneens verzorgd door de accommodatiehouders.

Inbegrepen

 • Alle overige transfers ter plekke met minibusjes zoals beschreven in het programma
 • Verblijf in Casa Rural en dorpshotel (6 nachten)
 • Verblijf op basis van volpension, beginnende met het diner op dag 1 en eindigend met het ontbijt op dag 7
 • Alle excursies zoals beschreven in het programma
 • Diensten 2 SNP-reisleiders (bij 7 of minder deelnemers gaat er 1 reisleider mee)

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis plus aansluitende transfers (optioneel)
 • Verzekeringen
 • Eventuele entrees
 • Persoonlijke uitgaven

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De nadruk ligt tijdens deze reis op het observeren van vogels en ander wild. Meestal rijden we in een gebied rond langs diverse observatiepunten waar we ruim de tijd nemen om de kijkers en vogelgidsen voor de dag te halen. Op sommige dagen zijn er lichte wandelingen, maximaal 2 tot 9 km per dag, die kennen weinig hoogteverschillen kennen. We doen het dan kalm aan en nemen uitgebreid de tijd de vogelwereld te bewonderen. Dat is immers het doel van de wandelingen! Je bent overigens vrij om op een dag af te haken van de groep en zelf je programma in te vullen.

Extra's

Aanvullende opties

Maak je geen gebruik van de door SNP aangeboden vlucht? Boek deze transfer luchthaven - accommodatie v.v.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je wél gebruik maken van onze groepstransfers op de eerste en laatste dag, reserveer dan deze bij boeking (geen extra kosten). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema en je naar en van dezelfde luchthaven reist als de door SNP geboekte vlucht.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Madrid of in de eerste accommodatie.
De transfer van het vliegveld naar de eerste accommodatie (en van de laatste accommodatie naar het vliegveld) is dan niet voor je geregeld.  Wil je hier wél gebruik van maken, dan dien je deze service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’).  Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema. 

 

Vluchtinformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je rechtstreeks met KLM naar Madrid v.v.

Vluchtschema
KL 1501 Amsterdam Madrid vertrek om 07.00 aankomst 09.35 uur
KL 1506 Madrid Amsterdam vertrek om 17.10 aankomst 19.50 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen.

In het vroege voorjaar kan je in de Extremadura doorgaans uitstekend weer verwachten. Rond de stad Trujillo is het in maart/april al volop lente, soms zelfs bijna zomer. Overdag heersen er aangename temperaturen van ca. 20 ºC. In het Natuurpark Monfragüe is het wat frisser en kan het ‘s nachts afkoelen. Ook moet je rekening houden met enige neerslag in de bergen, aangezien de hoogste pieken de vochtige zeewind opvangen die vanuit de Middellandse Zee komt aanwaaien. Ook in de dalen kan het in het voorjaar wel eens regenen, hoewel je hier vaak zal genieten van de zon. Eind april en begin mei kan de temperatuur overdag al tot ruim boven de 25 ºC oplopen en is de kans op neerslag zeer gering.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Extremadura ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien bijna alle kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen je persoonlijke uitgaven, bijvoorbeeld voor souvenirs en drankjes, zijn niet inbegrepen. Afhankelijk van je uitgavenpatroon is een bedrag van ongeveer €50,- voldoende. Wij adviseren je op het vliegveld voldoende geld te pinnen voor de hele week.

We maken gebruik van minibusjes die worden bestuurd door de reisleiders. Met de busjes verplaatsen we ons gedurende de hele reis. Op de steppe en soms ook onderweg dienen de busjes tevens als 'schuilhut', van waaruit in eerste instantie waarnemingen worden gedaan en vogels worden opgespoord. Uiteraard is het niet de bedoeling om vanachter het busraampje te vogelen. We zullen waar mogelijk de bus verlaten om de vogels rustig te kunnen waarnemen en/of te fotograferen.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je op dag 1 na aankomst op het vliegveld wél van de transfer met onze bus gebruik maken, dan dien je dit als extra service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’).   Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

Wij raden je aan om uitgerust en in goede conditie aan je reis te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter.

In het vliegtuig is de bagage beperking 20 kilo per persoon. De ruimte voor bagage in de bus is echter gering. We verzoeken je daarom je hoeveelheid bagage zoveel mogelijk te beperken. Uiteraard zorgen we ervoor dat er voldoende ruimte is voor je foto-uitrusting en/of telescoop.

Voor deze reis is geen speciale uitrusting nodig. Wel verzoeken we je bij het inpakken van je tas of koffer aan het volgende te denken:
 • Geldig paspoort of Europees identiteitsbewijs
 • Lunchpakket voor de eerste dag
 • Eventueel een (kleine) thermosfles voor heet water
 • Schilmesje en lepel (voor fruit/yoghurt tijdens de lunch)
 • Veldfles, plastic beker (mok)
 • (Zak)mes
 • Stevige en goed ingelopen wandelschoenen
 • Verrekijker en eventueel telescoop
 • Rugzak/tasje voor overdag
 • Lichte regenkleding
 • Warme kleding (en eventueel handschoenen)
 • Zaklamp
 •(Reis)wekker
 • Zitmatje, doek of stuk plastic om op te zitten (bijv. tijdens kijken naar vogels/lunch in het veld)
 • Veldgidsen
 • Notitieboekje met schrijfgerei
 • Deze reizigersinformatie
 • Zonnehoed of pet met klepje en zonnebrandcrème
 • Zonnebril
 • Fototoestel met voldoende geheugenkaartjes of (dia)filmpjes
 • (Kopieën van) reis-bagage verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
 • Contant geld (voor 'normale' uitgaven is ca. 50,- euro voldoende)
 • Persoonlijke EHBO-benodigdheden; middel tegen diarree (bijv. diacure), sporttape, persoonlijke medicijnen etc. (de reisbegeleider heeft een EHBO doos).

 Het volgende mag NIET mee in de handbagage en moet dus worden opgeborgen in tas of koffer:
 • Statief, wandelstok e.d.
 • Scherpe voorwerpen (zakmes, pincet, nagelknipper, verbandschaar etc.)
 • Vloeistoffen

Deze reis wordt begeleid door twee ervaren SNP-reisleiders die hun grote kennis van vogels graag met je delen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

De reisleiders besturen tevens de minibusjes (bij 7 of minder deelnemers gaat er 1 reisleider mee). De reis met vertrek op 7-4-24 wordt begeleid door Gerrit Tuinstra en Sjoerd Schimmel en de reis met vertrek op 21-4-24 door Gerrit Tuinstra en Pieter Bruijsten.

Zoemende bijen in plaats van ronkende machines. Fonkelende sterren in plaats van koplampen. Bloemengeur in plaats van uitlaatgassen. Kabbelend water in plaats van ruisende snelwegen. Waar je dat nog vindt kun Gerrit vinden. Fluitende vogels intrigeren hem al lang. Vaak weet hij al voordat iemand het gezien heeft welke vogels er zijn: reeds op jonge leeftijd leerde hij veel geluiden uit mijn hoofd. Zowel voor SNP als IVN neemt hij je graag mee op her-ontdekkingstocht, al sinds 2004 voor SNP! De opleidingen Tuin- en Landschapsinrichting en Aardsysteemkunde droegen bij aan zijn passie voor buiten zijn. Verder bouwt hij graag tipi’s en klust hij graag in en om het huis.

Sjoerd is sinds zijn vroege jeugdjaren het liefst buiten in de natuur waar hij zich laat verwonderen door alles wat hij ziet, met een voorliefde voor vogels, en uilen in het bijzonder. Inmiddels heeft hij als bioloog veel veldervaring in zowel binnen- als  buiteland. Dit en de verwondering deelt hij graag middels verhalen aan eenieder die onder zijn vleugels mee het veld in gaat.   

Na eerst door heel Europa rondgezworven te hebben, ontdekte Pieter op zijn 24e Afrika op een avontuurlijke tocht langs de Nijl, van Egypte tot diep in Congo en zelfs Burundi. Grasduinen in de natuur was altijd al zijn grote passie, maar na de kennismaking met het IVN en de opleiding tot natuurgids koppelt hij dat buiten zijn aan het opdoen van steeds meer kennis over die natuur. Dat is begonnen met vogels, vlinders en zoogdieren en heeft zich inmiddels uitgebreid tot alles wat vliegt, kruipt, groeit en bloeit. Met groot enthousiasme en veel aandacht voor een goede sfeer in de groep begeleidt Pieter zowel wandel- als vogelreizen voor SNP. Hij heeft veel in Afrika rondgereisd en zijn hart verpand aan dat continent. Spanje is voor hem het spannendste vogelland van Europa.

Ga je binnenkort op reis naar Spanje bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/spanje. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/spanje/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check voor verdere informatie de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

spaanse_keizerarend.jpg

Spanje - Extremadura vogelreis

Van Spaanse keizerarend tot monniksgier

Vogelreis vanuit stadsherberg en casa rural

Zwaarte
Comfort
Vogels kijken
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.