Spanje - Baskenland, 8 dagen Van Guipúzcoa naar Viscaya

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels

Deze wandelvakantie voert je langs de afwisselende Baskische kust, vanaf San Sebastián, de culinaire hoofdstad van deze rijke regio in Noord-Spanje, westwaarts richting Bilbao. Je begint in de provincie Guipúzcoa en eindigt in Viscaya, waar je de laatste dagen wandelingen maakt door het heuvelachtige en groene binnenland. De kust van de Golf van Biskaje is op sommige plekken steil en kaal, dan weer dicht bebost, om vervolgens plaats te maken voor een prachtig goudgeel strand. Voor geologen èn fotografen is het stuk dat de ‘flysch-kust’ wordt genoemd, bijzonder interessant. De gelaagde gesteentes steken hier als messen uit zee omhoog, en vormen een geologisch geschiedenisboek en een fotogeniek beeld dat zijn gelijke niet kent. Prachtige vissersplaatsjes en mondaine badplaatsen liggen op loopafstand van elkaar. Steeds is er tussen het groen de wisselende blik op de zee. Overal kun je fantastisch eten: dit is het land van pinxtos, vis en cider… perfect te combineren met een verblijf in het hippe Bilbao. 

Uniek aan deze reis

 • Begin in San Sebastian, culinaire stad aan het strand van La Concha
 • Gastvrije bevolking en voortreffelijk eten
 • Laatste dagen wandelen door het groene en heuvelachtige binnenland
 • Prima te verlengen met bezoek aan Bilbao
 • Te voet langs afwisselende kust met verticale kliffen en mooie stranden
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Spanje - Baskenland

In het kort ziet je programma voor de acht dagen van deze reis er als volgt uit:

Dag 1: aankomst in San Sebastián
Dag 2: wandeling Jaizkibel naar San Sebastián, overnachting in San Sebastián
Dag 3: wandeling naar Orio, trein naar Zarautz, overnachting Zarautz
Dag 4: trein naar Orio, wandeling naar Zumaya, overnachting Zumaya
Dag 5: wandeling naar Deva, trein terug naar Zumaya, overnachting Zumaya
Dag 6: transfer naar Olatz, wandeling naar Etxebarria, overnachting Etxebarria
Dag 7: rondwandeling omgeving Etxebarria, overnachting Etxebarria
Dag 8: einde arrangement

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Aankomst in San Sebastián, in het Baskisch Donostia genoemd, de Parel van de Baskische kust. Het fraaie negentiende-eeuwse centrum met zijn smalle stegen, talrijke restaurants en pinxtos-barretjes ligt aan de voet van Monte Urgull. Daar bovenop staat een kasteel waar je prachtig uitkijkt op het halfronde strand van de baai La Concha, die door het eilandje van Santa Clara wordt beschermd tegen de golven van de Golfo de Viscaya. Aan de oostkant ligt het Zurriola-strand. De stad is omringd door heuvels waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en de baai. De barokke Santa María-basiliek en het San Telmo-museum zijn de culturele trekpleisters van de stad. San Sebastián is een stad waar alle zintuigen in de watten worden gelegd. 

Overnachting in

San Sebastián

Dag 2

Je wordt na het ontbijt weggebracht naar de kam van de bergrug van Jaizkibel; daar is het meteen genieten. Boven op de golvende kam begeleiden vergezichten over de baai van Hondarribia en Hendaye (in Frankrijk), de Golf van Biskaje en natuurlijk San Sebastián je tijdens de wandeling over de bergrug. Dat er hier resten van minstens vijf militaire forten staan, de laatste gebouwd in 1900, behoeft geen nadere toelichting, zo dicht bij de grens met Frankrijk. Vlak bij de Kantina Jaizkibel - voorlopig de laatste kans op koffie of bier - verlaat je de kam en daalt door een open weide- en heidelandschap langs de klif af naar de nauwe fjordachtige haven van Pasaia.

Hier neem je de voetgangerspont en beslist dan of je op de bus stapt naar San Sebastián of doorloopt naar de deur van je hotel. Kies je voor de tweede optie, dan wacht je een verrassend ruige kuststrook, die abrupt ophoudt boven het strand Zurriola en de riviermonding van de Urumea. Het pad voert dicht langs de kust en gaat steeds op en af. Dan rest nog een stadswandeling van twee kilometer, langs het strand, via het moderne kunstcentrum Kursaal en de oudste wijk van de stad, bij de haven, tot je de boulevard van La Concha bereikt.

Wandeling lange versie: 21 km, 640 m stijgen en 840 m dalen, 8 uur. Ingekorte versie: 12,5 km, 450 m stijgen en 640 m dalen, 5 uur.

Overnachting in

San Sebastián

Dag 3

Na het ontbijt laat je de stad aan de prachtige baai van La Concha achter je. Terwijl je bagage wordt vervoerd, wandel je naar Orio. Je kunt je per per houten tandradbaantje een stukje op weg laten helpen, maar wandelend naar de Monte Ezquiel (150 meter hoogte) is zeker zo leuk. Het uitzicht over San Sebastián is van hier af bijzonder fraai.
Vanaf dit punt volg je de voornamelijk verharde en onverharde landweggetjes en af en toe kleine paadjes. De kust is dichtbij genoeg om van het uitzicht te kunnen genieten. Uiteindelijk  daal je af tot zeeniveau in het dorpje Orio, waar je de trein naar de iets verderop gelegen badplaats Zarautz neemt. Wandeling GR-121-variant: 16 km, 400 m stijgen en dalen, 5,5 uur. 

Overnachting in

Zarautz

Dag 4

Na het ontbijt neem je de trein terug naar Orio, waar je je wandeling vervolgt; tenzij je de wandeling van vandaag wil inkorten, dan start je je wandeling in Zarautz (de wandeling wordt dan 10 km). Je wandelt verder langs de Baskische kust, die zonder meer afwisselend te noemen is. Ook vandaag wordt je bagage naar de volgende accommodatie vervoerd. Je volgt de GR-121 die over de bergrug voert en mooie vergezichten biedt over zowel het binnenland als de Golf van Biskaje. Het is ook de enige dag dat je een echte stad doorkruist: Zarautz. Dat doe je over de strandboulevard, waaraan veel gezellige cafés en restaurants liggen, zoals dat van Spanjes bekendste televisiekok, Arguiñano.

Na Zarautz klim je naar het uitzichtpunt en kapelletje van Santa Barbara, waar je over de stad en het strand uit kunt kijken. Dan wandel je langs wijngaarden boven de kust naar het mooie havenplaatsje Getaria. Er is voldoende aanleiding om hier even pauze te houden: de mooie gotische kerk San Salvador, die de smalle steegjes en huizen van het middeleeuwse centrum domineert, de vele visrestaurants en de semafoor op de kaap Punta Itzarri, die de haven van Getaria bewaakt.

Dan steek je het binnenland in en wandelt langs het eeuwenoude romaanse pelgrimskerkje van Azkizu naar Zumaya, dat aan de monding van de gelijknamige rivier ligt. In het gezellige centrum zijn verschillende goede (vis)restaurants. Zoals in elke Baskische havenplaats, is er ook een klein strand vlak bij het centrum. Het moderne hotel waar je twee nachten verblijft, ligt precies tussen het centrum en het strand, in een rustige buitenwijk. Het heeft een ontbijtruimte en een ruim terras. Lengte wandeling: 16 km, 460 m stijgen en 450 m dalen, 6,5 uur wandelen.

Overnachting in

Zumaya

Dag 5

De wandeling van vandaag biedt je zonder meer de spectaculairste kliffen en rotsformaties van deze wandelweek langs de Baskische kust. De wandeling begint in Zumaya, waar een kapelletje boven op de klif staat en uitkijkt over de merkwaardig verticaal gelaagde 'flysch'-kust. Je stapt hier als het ware een geologisch geschiedenisboek in. De verticaal gekantelde gesteentelagen vertellen een twaalf miljoen jaar oud geologisch verhaal. Verderop zijn de heuvels langs de kust meer bebost en wandelen we steeds stijgend en dalend door hellingbossen en valleitjes en soms dicht langs de kustlijn. Uiteindelijk bereik je het dorpje Deva, dat in een smalle diepe zee-inham ligt. Via trappen bereik je het oude centrum en steekt door naar het treinstation, waar je de trein terug naar Zumaya neemt (17 minuten rijden). In Zumaya loop je dan in een kwartiertje terug naar het hotel. Lengte wandeling 12,5 km, 450 m stijgen en dalen, duur 6 uur.

Overnachting in

Zumaya

Dag 6

Na het ontbijt word je door de bagagevervoerder of een taxi opgepikt. Na een transfer van twintig minuten keer je de zee de rug toe en begin je aan een verkenning van het Baskische binnenland, dat erg bosrijk en heuvelachtig is, en schaars bevolkt. Dit is de provincie Viscaya. Terwijl je brede bospaden en gravelwegen volgt, kom je alleen langs afgelegen boerderijen en ontmoet je een enkele pelgrim. Volop genieten dus van de rust en de geluiden en geuren van het bos, totdat je het levendige plaatsje Marquina-Xemein bereikt en direct wordt verrast door het kapelletje San Miguel: een vreemde cultplaats onder een enorme menhir die in de achttiende eeuw werd ‘omhuld’ door een hoekig gebouw met klokkentoren.

Na een pauze bij een van de gezellige barretjes en tabernas in het centrum van Marquina-Xemein loop je nog anderhalve kilometer verder over een voetpad langs de rivier naar de oudste door water aangedreven smederij van Viscaya. Het waterrad is nog intact; de vijfhonderd vierkante meter grote smederij is begin jaren negentig verbouwd tot een gezellig en comfortabel hotel. De ruime lounge met open haard nodigt uit tot een avondje kletsen met andere gasten (onder wie veel pelgrims); bij warmer weer staat een groot terras tot je beschikking.  Lengte: 18 km, 450 m stijgen en 550 m dalen, duur 7 uur.

Overnachting in

Etxebarria

Dag 7

In de omgeving van Etxebarria en Marquina heb je de keuze uit twee bergwandelingen. De bekendste en populairste rondwandeling voert langs het hooggelegen kapelletje Santa Eufemia (op 687 meter hoogte), waar het 's zomers druk is met Baskische gezinnen rond de picknicktafels. Het uitzicht over de omringende Baskische heuvels en valleien is er fraai. Onderweg zie je een aantal mooie karstverschijnselen in dit kalksteenlandschap. Lengte: 13 km, 690 m stijgen en dalen, duur 6,5 uur

Een veel minder belopen route voert naar de piek Kalamua (764 meter), waar je een uitzicht hebt over grote delen van Baskenland, tot aan de kalkmassieven van de Sierras de Urbasa en Aralar. Op de grashellingen grazen grote aantallen paarden, koeien en schapen. Lengte: 12 km, 650 m stijgen en 700 m dalen, duur 5,5 uur. 

Afhankelijk van de wandeling die je wil doen, word je ’s ochtends weggebracht naar hetzij Markina (waar je boodschappen kunt doen) hetzij Barinaga (dan dien je een lunchpakket te bestellen bij het hotel). Beide wandelingen eindigen in het hotel bij Etxebarria.

Overnachting in

Etxebarria

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.  Een taxiritje van een paar minuten (niet inbegrepen) brengt je bij het busstation van Markina, waar je de rechtstreekse bus naar Bilbao neemt, of naar San Sebastián (met overstap). Zie onder Heen- en terugreis.

Je kunt de reis uitstekend verlengen met een verblijf in de hippe havenstad Bilbao, beroemd vanwege het Guggenheim-museum.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis verblijf je in gastvrije en vriendelijke hotels en één hostal. In San Sebastian ben je 2 nachten te gast in een standaard ***-stadshotel aan de boulevard van het La Concha strand. Als dit hotel is volgeboekt boeken we een sfeervol klein hotelletje in het centrum van de stad, dat geliefd is bij wandelaars. In Zarautz verblijf je 1 nacht in een prima guesthouse met modern ingerichte en comfortabele kamers in het centrum van het stadje. In Zumaya ben je 2 nachten te gast in een vriendelijk, klein  **-hotel in het centrum van het stadje. Het hotel heeft smaakvolle en modern ingerichte kamers.  De laatste 2 nachten verblijf je in een landelijke omgeving in een hotel in Etxebarria, nabij Marquina – Jeméin. Het 19e eeuwse huis heeft klassiek landelijk ingerichte kamers, en een goed restaurant. 

Over de maaltijden

Tijdens dit arrangement zijn alle ontbijten inbegrepen. In Zarautz ontbijt je in een vlakbij het guesthouse gelegen pension dat van dezelfde eigenaar is. 

Diners en lunch regel je zelf. Op alle avonden is er steeds een keuze aan restaurants in de nabijheid van de accommodatie waar je kunt genieten van de voortreffelijke Baskische keuken. In Etxebarria ligt de accommodatie 1,5 km wandelen van de restaurants in het dorp, maar deze accommodatie verzorgt zelf ook eenvoudige, voedzame pelgrimsmaaltijden. 

San Sebastian wordt wel de culinaire hoofdstad van Spanje genoemd en heeft talrijke toprestaurants. Natuurlijk móet je daar een tochtje langs een aantal pinxtos -cafés maken. Een ‘pintxto’ is oorspronkelijk  een simpel ‘hartig broodje’ tussendoor, maar inmiddels varieert het aanbod van een stuk tortilla tot een kunstzinnig versierde culinaire creatie in miniatuur uitvoering. Ze liggen uitgestald op de toonbank (vaak achter glas) in alle cafés en je eet ze meestal uit de hand. Vooral in het weekend maken mensen in steden zoals San Sebastian, Bilbao of Zarautz een kroegen-en-pintxos tocht door het centrum; onderweg steeds 1 of 2 pintxos per drankje bestellend in de cafés die ze het meeste aanspreken. In de kleinere steden en dorpen bestaat de pintxos cultuur in mindere mate en meer ’s ochtends rond ‘koffietijd’ tussen 10 en 12. 

Lunchinkopen kun je steeds onderweg doen. In Etxeberria kun je ook een lunchpakketje in het hotel bestellen.

Inbegrepen

 • 7x nachten in hotels en guesthouse (1 nacht)
 • alle ontbijten
 • transfers dag 2 (ochtend), 6 (ochtend) en 7 (ochtend)
 • bagagevervoer dag 3, 4 en 6
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • treinritten op dag 3, 4 en 5
 • eventuele entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • treinrit dag 5: ca € 3,-

Over de activiteiten

Je  wandelt over bospaden, kustpaden en bergpaden, soms over onverharde zandwegen of asfaltweggetjes. De paden zijn regelmatig over kortere of langere stukken stenig en tijdens regenachtig weer kunnen de paden met name in de bossen modderig zijn. Langs de kust zijn er meerdere kortere klimmen en afdalingen waardoor je per dag aan behoorlijk wat hoogtemeters komt. Op dag 2 en dag 7 zijn de stijgingen en dalingen langer. Het gebruik van een uitschuifbare wandelstok is sterk aan te raden. Het bevordert de tredzekerheid en helpt knieklachten voorkomen. Hoog sluitende (berg)wandelschoenen is eveneens sterk aanbevolen.

Extra dagen

Je kunt overal extra nachten bijboeken. San Sebastian is de ideale plek voor een extra dag aan het strand. Wil je de beide wandelingen doen die op dag 7 beschreven zijn, dan boek je een nacht bij in Etxeberria. 

 

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Iturrienea Ostatua (Bilbao)

Een ruraal hotel in hartje stad Bilbao? Het lijkt onmogelijk, maar Ivon en Carlos, de twee zakenpartners die samen Hotel Iturrienea Ostatua hebben opgericht, zijn er in geslaagd aan een oud stadshotel de uitstraling te geven van een gemoedelijk landelijk hotel in Baskische stijl met comfortabele kamers, een gezellige ontbijthoek en ruime entrée. Overal vindt u nog verschillende authentieke kenmerken zoals originele balken en steenwerk. De kamers zijn alle anders ingericht met antieke meubeltjes. Sommige kamers hebben een klein balkon, alle zijn voorzien van bad of douche en toilet. Op de binnenplaats is een klein herbarium met kikkers ingericht. Vanuit dit hotel loopt u in 20 minuten naar het Güggenheim museum via de modaine winkelstraten en gezellige steegjes van het oude centrum van Bilbao. In de directe omgeving heeft u keus genoeg aan restaurantjes. Het hotel beschikt niet over een eigen parking maar op enkele minuten lopen van het hotel zijn meerdere parkeergarages waar u voor langere periodes kunt parkeren.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht – San Sebastian is ca. 1300 km. In San Sebastian zijn diverse parkeergarages op loopafstand van het hotel, waar je je auto gedurende de duur van de reis kunt parkeren (tegen betaling). Het hotel heeft een kleine parkeergarage, met beperkte parkeerruimte waar langer verblijf in de meeste gevallen niet is toegestaan. 

Bedenk wel dat parkeren in San Sebastian duur is.   Je kunt de auto ook vlakbij het laatste hotel  in Etxebarria parkeren (op een onbewaakte parkeerplaats) en de bus terug naar San Sebastian nemen, via Ermua OF Anarroa (ca. 2 uur reistijd).

Heb je de auto in San Sebastian geparkeerd  dan reis je per bus via Ondarroa of Ermua (veel mogelijkheden per dag). Kijk hier voor busschema's. 

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan reis je vanaf Amsterdam in ca. 11 uur naar Donostia/San Sebastian (2x overstappen, waaronder overstap in Parijs). Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Aan het eind van de reis keer je per lijnbus via Ondarroa of Ermua (veel mogelijkheden per dag) naar San Sebastian terug en daar neem je dan de trein terug naar Nederland.. Kijk hier voor busschema's. 

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Bilbao.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vlucht op Bilbao (BIO) :
Per OV is het eenvoudig reizen vanaf Bilbao vliegveld (Loiu), aangezien er een rechtstreekse busverbinding is met San Sebastian. Voor de deur van de aankomsthal vertrekt ieder uur tussen 6.45 en 23.45 uur een bus (met evt. tussenstop in Zarauz) die 1.15 uur onderweg is. In de zomermaanden (juli en augustus) vertrekt de bus zelfs ieder half uur tussen 7.15 uur en 23.45 uur. De bus (lijn DO50B) stopt in San Sebastian alleen op het Plein Pius XII. Van hieraf is het nog 1.7 km naar het hotel; handigste per taxi. Zie website van Busmaatschappij “Pesa” , (in Spaans, Baskisch, Engels en Frans) . Koop kaartjes vooraf via internet!

Terugreis
Vanaf het hotel in Etxeberria  neem je een taxi naar het busstation van Marquina- Jeméin (afstand ca 2 km). Vanaf Marquina- Jeméin gaan heel regelmatig rechtstreekse bussen naar Bilbao stad (lijn 3915,  3512; 3916; reistijd tussen de 55 minuten en 1.30 uur) waar je op het centrale busstation kunt overstappen op de shuttlebus naar het vliegveld (nog 30 min extra).

 

Je kunt deze reis dagelijks starten in de periode van half april tot eind oktober. Baskenland kent een zacht zeeklimaat met relatief hogere temperaturen dan in Nederland. Regenachtige dagen of dagen met (onweers)buien kunnen het hele jaar door voorkomen. Maar lange periodes met aangenaam zonnig en warm weer zijn in mei, juni en september eveneens mogelijk. De zomermaanden zijn vaak warm.  Voordeel is wel dat de zee altijd nabij is en zeewind vaak voor de nodige verkoeling zorgt.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Spanje ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Tijdens de reis zijn er een paar transfers die voor je geregeld zijn en die per taxi geschieden: op dag 2, 6 en 7 naar het begin van de wandeling.  Op dag 3 neem je de trein vanaf het eindpunt van de wandeling naar het hotel in Zarautz en op dag 4 's ochtends weer terug naar Orio (niet inbegrepen). Op dag 5 neem je de trein van het eindpunt van de wandeling terug naar het beginpunt (niet inbegrepen). Ook de transfers op dag 1 van treinstation of vliegveld naar de eerste accommodatie en op dag 8 naar het vliegveld of treinstation of terug naar het beginpunt van de reis (als dar je auto staat) zin niet inbegrepen en gemakkelijk zelf te regelen (zie Heen- en terugreis). 

Je wandelt met een dagrugzakje met daarin voldoende ruimte voor de lunch, een warm kledingstuk, een of meerdere veldfles(sen), regenkleding, zonnepet, beschermende crèmes en eventueel een verrekijker en fototoestel.

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen (in verband met mogelijk overgewicht of verlies adviseren wij je de wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in je handbagage te vervoeren)
 • warme en luchtige kleding
 • eventueel gamaschen
 • eventueel uitschuifbare wandelstokken
 • regen- en winddichte kleding, bijv. gore-tex jack en fleecevest
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • dagrugzakje (min. 25 liter)
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • zwemkleding en badhanddoek
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • een rol breed sporttape
 • enige EHBO-benodigdheden die je eventueel nodig zult hebben, zoals bijv. rekverband, paracetamol

Ga je binnenkort op reis naar Spanje bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/spanje. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/spanje/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check voor verdere informatie de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

xxx

Spanje - Baskenland

Van Guipúzcoa naar Viscaya

Wandelvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.