Alpujarras

Spanje - Alpujarras, 8 dagen Wandeltocht door het Moorse paradijs

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs pensions en hotel

Wandelvakantie over de hoge zuidflank van de Sierra Nevada, tot in de zeventiende eeuw het laatste Moorse bolwerk van Spanje. Overnachting in prachtige Moorse dorpjes en Granada. Wandelen in de Alpujarras door een landschap waar de Moren hun sporen achterlieten en hoog tegen de flanken van de Besneeuwde Berg.

Uniek aan deze reis

 • Één dag Granada
 • Koel en groen Andalusië
 • Langs witte Moorse dorpjes
 • Onderlangs de toppen van Sierra Nevada
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Spanje - Alpujarras

In de Zuid-Spaanse landstreek Andalusië reiken de bergtoppen van de Sierra Nevada tot ver boven de 3000 meter. In de luwte van deze besneeuwde gigant ligt de nog authentieke Alpujarras. Prachtige, witte dorpjes liggen er achteloos verstrooid op de leisteenhellingen. Al-Busherat, het grazige land, noemden de Moren het en brachten met hun vooruitstrevende terrassenbouw en irrigatietechnieken de berghellingen in bloei. Door dit Moorse paradijs maken we een trektocht langs pensions. Van dorp naar dorp volgen we de bergflank, langs irrigatiekanaaltjes, door mediterrane bossen en kleine akkers. We passeren kloven en grillige rotspartijen. We verblijven in de schilderachtige witte dorpjes zoals Trevélez, Capileira en Mecinilla. De bouwstijl van de Berbers is nog goed te herkennen in de opeenstapeling van kleine huizen met platte daken. De laatste dag bezoeken we Granada, de cultuurstad met haar Arabische bouwwerken als het feeërieke Alhambra en de beroemde Moorse flamencowijk.

Dag 1

Je vliegt van Amsterdam naar Málaga en wordt vervolgens met de bus naar het fraaie witte dorpje Trevélez gebracht (circa 4 uur rijden). Dit witte dorp ligt op 1476 m hoogte en is daarmee het hoogstgelegen dorp van Spanje. We dineren in het hotel (in geval van een late aankomst is er nog een lichte maaltijd voorzien).

Overnachting in

Trevélez

Dag 2

Na het ontbijt worden we naar het dorpje Bérchules gebracht, vanwaar we naar Trevélez terug wandelen. Vanuit Bérchules (1322 m) stijgen we eerst tot 2000 m om vervolgens naar Trevélez af te dalen. Diverse soorten roofvogels genieten net als wij van de prachtige vergezichten. Lengte 17 km, 650 m stijgen en 550 m dalen; 6 uur lopen.

Overnachting in

Trevélez

Dag 3

We vervolgen onze tocht naar de plaatsjes Pórtugos en Mecina. Bovenlangs de Río Trevélez wandelend, zien we een typisch Alpujarras-landschap met zijn karakteristieke terrassenbouw, acequias, olijfgaarden en donzige eikenbossen met tamme kastanjes. Vanuit Pórtugos (1248 m) dalen we af in de zogenoemde 'Taha'. Taha is een oude Arabische naam voor een groep dorpjes die gebruik maakten van dezelfde watertoevoer. Bij Ferreirola komen we langs een koolzuurgashoudende bron met sprankelend drinkwater. Vlakbij zijn nog enkele fraaie ijzerhoudende bronnen te vinden. De wandeling eindigt in het dorpje Mecina, waar we te gast zijn in een comfortabel hotel. Je wandelt 20 km, circa 6,5 uur, met 800 m stijgen en 1300 m dalen.

Overnachting in

Mecina

Dag 4

Ten zuiden van Mecina heeft de rivier de Trevélez een diepe kloof in het landschap uitgehouwen, die we vandaag twee keer oversteken. Eerst dalen we 200 m af naar een middeleeuwse brug die de kloof overspant. Dan wacht een klim die ons 400 m omhoog naar een bebost plateau brengt, waar de afgelegen cortijo de Panjulia zich bevindt. Vervolgens dalen we via een oud pad (de zogenaamde escarihuelas) terug de kloof in en klimmen via het dorpje Ferreirola terug naar het hotel. Samen vormen de dorpje een zogenaamde 'Taha': een soort bestuurlijke eenheid die het gebruik van de irrigatiekanalen beheerde en die al uit de tijd van de Moren stamt en nog steeds functioneel is.  Lengte 12 km, 5 uur; 650 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Mecina

Dag 5

Na een rustig ontbijt gaan we weer op pad en stijgen we via de dorpjes Pitres en Capilerilla tot 1586 m om daarna het pittoreske Capileira (1436 m) te bereiken. Capileira is een magnifiek gelegen en Moors aandoend dorpje, dat in zijn geheel tot monument is uitgeroepen. ‘s Middags hebben we nog de gelegenheid om het dorp te bekijken. We wandelen 12 km, 600 m stijgen en 300 m dalen, circa 5 uur.

Overnachting in

Capileira

Dag 6

’s Morgens voert een prachtige tocht ons diep de ruige vallei van de Rio Poqueira in. Hoog boven ons zien we de besneeuwde toppen van de 3482 m hoge Mulhacén. Onderweg treffen we vele, vaak verlaten boerderijtjes en hutjes aan met ronde stenen dorsvloeren ('eras'). De vallei is rijk aan vogels. Een kleine elektriciteitscentrale, die diep in de verlatenheid van de vallei ligt, is het doel. Hoog boven de vallei keren we terug naar Capileira. Van verre zien we de spierwitte dorpjes Capileira en Bubión al liggen. Dit eerste stuk is 9 km, 350 m stijgen en dalen, wandelduur 3 uur. Daarna dalen we vanuit Capileira af naar een mooie lunchplek aan de rivier. Van daar volgen we een pad bovenlangs de rivier, met prachtig uitzicht op de witte dorpen van de Alpujarras. Vlak voor Pampaneira steken we de rivier nogmaals over. Daarna is er tijd om Pampaneira te bekijken, dat twee keer tot mooiste dorp van Spanje werd uitgeroepen. Via Bubión klimmen we aan het eind van de middag terug naar Capileira. In het op 1436 m hoogte liggende Capileira proef je de Moorse sfeer als je over de kleine pleintjes en door de smalle straatjes zwerft. Lengte van dit tweede stuk: 9 km, 550 m stijgen en dalen, 5 uur.

Overnachting in

Capileira

Dag 7

’s Morgens rijden we met een touringcar in een kleine twee uur naar Granada. De stad werd in 1492 als laatste Arabische bolwerk veroverd door het 'Katholieke Vorstenpaar'. We bezoeken het wereldberoemde paleizencomplex Alhambra, waar we door een Engelstalige cultuurgids worden rondgeleid. Het dertiende-eeuwse Moorse Alhambrapaleis met de beroemde Leeuwenhof is een lust voor het oog.  Ook bezoeken we  het merkwaardige ronde paleis van Karel V en natuurlijk het labyrint van zalen en hoven van het Casa Real. ‘s Middags  hebben we nog gelegenheid de stad te bewonderen. De prachtige kathedraal met zijn doopkapel, de tuinen van de Generalife en de oude wijk Albaicín mogen niet gemist worden. ’s Avonds dineren we in een goed restaurant in de stad.

Overnachting in

Granada - Hotel Dauro II

Dag 8

De touringcar brengt ons in twee uur tijd naar het vliegveld van Málaga, vanwaar we terugvliegen naar Nederland.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We overnachten in vriendelijke dorpshotels en de laatste nacht in een goed en comfortabel stadshotel, dat middenin het centrum van Granada ligt.  In Trévelez, Mecina en Capileira verblijven we steeds twee nachten in goede en vriendelijke dorpshotels op tweepersoonskamers met douche en wc. In Mecina zijn we te gast in een comfortabel en smaakvol Moors ingericht hotel met een tuin met zwembad (niet het hele jaar geopend). In dit hotel verblijven we 2 nachten in familiekamers (elk bestaande uit één twee- en één eenpersoonskamer die de badkamer delen).

Over de maaltijden

Het ontbijt wordt verzorgd door de hotel- en pensioneigenaren. Het diner nuttigen we afwisselend het hotel of pension of in een nabijgelegen restaurant. De lunch is niet inbegrepen.  Inkopen kunt u in de dorpjes doen. Op dag 7 is het diner in een goed restaurant in de stad Granada.

Inbegrepen

 • alle overige transfers volgens programma
 • verblijf  in hotels en pension op 2-persoonskamers
 • verblijf op basis van halfpension (vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8)
 • bagagevervoer
 • entree Alhambra inclusief Engelstalige gids
 • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis plus aansluitende transfers (optioneel)
 • lunches
 • verzekeringen
 • overige entrées musea e.d.
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De wandelingen zijn verschillend in zwaarte. Een aantal wandelingen is zeker als licht te bestempelen. Deze wandelingen worden afgewisseld met iets zwaardere en langere tochten. Gemiddeld bedraagt de lengte van de wandelingen 12 tot 20 km. De hoogteverschillen variëren van enkele honderden meters tot 800 m. Al met al een niet al té zware reis die toch vermoeiend kan worden door de hogere temperatuur of tijdens regenachtige dagen in de winterperiode. Een goede wandelconditie is daarom van belang. Vrijwel alle paden zijn goed begaanbaar.

Extra's

Aanvullende opties

Maak je geen gebruik van de door SNP aangeboden vlucht? Boek deze transfer luchthaven - accommodatie v.v.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je wél gebruik maken van onze groepstransfers op de eerste en laatste dag, reserveer dan deze bij boeking (geen extra kosten). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema en je naar en van dezelfde luchthaven reist als de door SNP geboekte vlucht.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Málaga of in de eerste accommodatie.
De transfer van het vliegveld naar de eerste accommodatie (en van de laatste accommodatie naar het vliegveld) is dan niet voor je geregeld.  Wil je hier wél gebruik van maken, dan dien je deze service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’).  Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema. 

 

 

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je rechtstreeks met Transavia naar Malaga v.v.

Vluchtschema 
HV 6115 Amsterdam - Malaga vertrek om 05.40 aankomst 08.40 uur
HV 6116 Malaga - Amsterdam vertrek om 20.05 aankomst 23.10 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen.

Het klimaat van Andalusië wordt gekenmerkt door droge, hete zomers en zachte winters. Op de meeste plaatsen valt veel minder neerslag dan in Nederland. Als het regent zijn het echter vaak fikse stortbuien. Regenkleding is daarom toch noodzakelijk. De reizen zijn bewust in het voor- en najaar gepland, omdat in deze perioden de temperatuur aangenaam is. Bovendien zijn in Zuid-Spanje in het voor- en najaar veel vogels op doortrek en in het voorjaar is de mediterrane flora op zijn mooist. In de Alpujarras loopt het kwik overdag in het voor- en najaar op tot boven de 20 ºC. Maar als de wind wegvalt kan het ook hier in mei en september tot tegen de 30 ºC worden. Buien zijn ook hier een zeldzaamheid, maar vallen meestal van november tot maart. In de wintermaanden blijft de dagtemperatuur in de Alpujarras rond de 15°C steken, en tijdens regenachtige dagen kan het dan nog frisser zijn. In deze maanden is warme kleding onontbeerlijk.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar las Alpujarras ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Voor de lunches en persoonlijke uitgaven moet je rekening houden met een bedrag van ongeveer € 25,- per dag. Je kunt in vrijwel alle winkels, cafés etc. met je pinpas betalen. Je verblijft meestal in kleine dorpjes waar geen bank of pinautomaat is.

Vanaf het vliegveld van Málaga worden we door een bus naar de eerste verblijfplaats Trevélez gebracht. Ook de andere grote verplaatsingen geschieden per bus.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je op dag 1 na aankomst op het vliegveld wél van de transfer met onze bus gebruik maken, dan dien je dit als extra service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’).   Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis door de Alpujarras te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer je vermoeid aan de start verschijnt. Een goede training is om in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen te maken. Op die manier kan je je conditie bijspijkeren en je voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.

Tijdens de wandelingen wordt je bagage vervoerd. Op een aantal dagen, tijdens grotere verplaatsingen, dien je je bagage over korte afstanden zelf te dragen. Het gaat dan om afstanden van maximaal ca. 500 meter, 5 à 10 min. lopen van of naar een bushalte. Houd hier rekening mee bij het inpakken van uw bagage. Je wandelt met een dagrugzakje met daarin de lunch, één of meerdere veldflessen (minimaal 2 liter), een warm kledingstuk, regenkleding en eventueel een verrekijker of fototoestel.

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool en ingelopen
 • grote veldfles (min. 2 liter) of twee kleinere
 • dagrugzak (min 30 liter)
 • warme en lichte kleding
 • goede regen- en winddichte kleding. (bijv. gore-tex jack, regenbroek en fleecevest)
 • eventueel gamaschen en (uitschuifbare) wandelstokken
 • in de wintermaanden: handschoenen, sjaal en muts
 • beschermingsmiddelen tegen de zon (crème, lippenvet, bril en hoedje)
 • zakmes, lunchtrommel en zitmatje voor lunch in het veld
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • verder eventueel: verrekijker, fototoestel, veldgidsen (planten-, dieren- of stenengids)
 • zwemkleding
 • zaklamp
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals bijv.: pijnstillers, rekverband, sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Voor alle reizen hebben we voor het reserveren van het ticket en de gegidste excursie in het Alhambra uw paspoortgegevens nodig: paspoortnaam, paspoortnummer, geboortedatum en nationaliteit.  U dient deze bij boeking door te geven.  Een ID-kaart volstaat ook. Tijdens het bezoek aan het Alhambra dient u datzelfde document te tonen. De in het Engels gegidste excursie vindt plaats in kleine groepen, mogelijk ook met enkele niet-SNP bezoekers.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Ga je binnenkort op reis naar Spanje bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/spanje. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/spanje/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check voor verdere informatie de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

in_het_dal_van_de_Rio_Trevelez.jpg

Spanje - Alpujarras

Wandeltocht door het Moorse paradijs

Wandelvakantie langs pensions en hotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.