Spanje - Alpujarras, 8 dagen Het Spanje van de Moren

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en pensions

Een wandelweek over de hoge zuidflank van de Sierra Nevada in Andalusië, het bergland dat tot in de zeventiende eeuw het laatste Moorse bolwerk van Spanje was. Je loopt langs karakteristieke witte dorpjes, behoedzaam verstrooid tegen de bruine kalk- en leisteenwanden, waarvan de hoogste delen tot in de zomer met sneeuw bedekt zijn. De reis kun je afsluiten in de fraaie stad Granada.

Uniek aan deze reis

 • Klassieke witte dorpjes
 • Op de flanken van de Sierra Nevada
 • Perfect voor vroeg voorjaar en late herfst
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Video - Tim Knol Alpujarras

Singer-songwriter Tim Knol ging met SNP Natuurreizen een week lang wandelen door de Alpujarras, in het zuiden van Spanje. In deze vlog doet hij verslag van zijn avonturen. Voor het interview met Tim over zijn reis, klik je hier.

Dag tot dag

Spanje - Alpujarras

Granada viel weliswaar in 1492, maar met de fysieke ondergang van dit laatste Spaans-islamitische rijkje verdwenen de Muzelmannen niet meteen automatisch van het Iberisch Schiereiland. In de afgelegen delen van de Alpujarras zijn de laatste zogenoemde Morisken pas verdreven rond 1610. Hoog op de zuidelijke en opvallend groene hellingen van de Sierra Nevada liggen de witte dorpjes van de Alpujarras, een afgelegen deel van Andalusië met een Noord-Afrikaans uiterlijk, een erfenis van de langdurige Moorse invloeden. De mooie dorpjes liggen behoedzaam verstrooid tegen de bruine kalk- en leisteenwanden, waarvan de hoogste delen tot in de zomer met sneeuw bedekt zijn. Al-Busharrat, het grazige land, noemden de Moren het en brachten met hun terrassenbouw en irrigatietechnieken de berghellingen in bloei. Olijven, sinaasappels, amandelen, druiven, citroenen en vijgen worden hier geteeld. De wandeling komt langs prachtige dorpjes als Bubón en Trevélez en voert langs de vele irrigatiekanalen en terrassen.

Dag 1

Aankomst in het prachtig gelegen Capileira, een monumentaal Moors stadje. Bij mooi weer is er wellicht nog even tijd om een duik te nemen in het zwembad in de binnentuin van het hotel.

Overnachting in

Capileira

Dag 2

Vanuit Capileira zijn twee wandelingen uitgezet. Je kunt de korte wandeling eventueel verlengen tot een wandeling door de drie karakteristieke witte dorpjes in de vallei, waarbij je uitzicht op de hoge toppen van de Sierra Nevada heeft. Wandeling: min. 7,5 km, 330 m stijgen en dalen, 2,5-3 uur; max. 10 km, 500 m stijgen en dalen, 5 uur.

Overnachting in

Capileira

Dag 3

Je wandelt vandaag van Capileira via Bubión en Pitres naar Mecina. Je passeert vandaag enkele restanten van een steeneikenbos. Dit type bos heeft vroeger de gehele streek bedekt. Daarna daal je af in de Taha-vallei ('Taha' is een Arabisch begrip dat een administratieve eenheid omvatte die gebruikmaakte van dezelfde watertoevoer). Wandeling: 8 km, 200 m stijgen, 610 m dalen, 3,5 uur.

Overnachting in

Mecinilla

Dag 4

Ten zuiden van Mecina heeft de rivier de Trevélez een diepe kloof in het landschap uitgehouwen, die je vandaag twee keer oversteekt (als je tenminste kiest voor de langere rondwandeling). Eerst daal je 200 m af naar een middeleeuwse brug die de kloof overspant, daarna klim je 400 m omhoog naar een bebost plateau waar de afgelegen cortijo de Panjulia zich bevindt. Vervolgens daal je via een oud pad (de zogenaamde escarihuelas) terug de kloof in en wandel je via het dorpje Ferreirola terug naar het hotel. Onderweg kun je via een kleine omweg de overblijfselen van een Mozarabische nederzetting met een moskee uit de 8-11e eeuw bezoeken. In het totaal passeer je 4 van de 7 dorpjes die samen de Taha van Pitres vormen: een soort bestuurlijke eenheid die het gebruik van de irrigatiekanalen in de Moorse tijd beheerde en nu nog steeds één gemeente vormen. Wandeling: 12 km, 520 m stijgen en dalen, 5 uur.

Overnachting in

Mecinilla

Dag 5

De dag begint met een klim langs eeuwenoude gehuchtjes naar Portugos. Op weg naar Trevélez loop vervolgens je bovenlangs de gelijknamige rivier door een typisch Alpujarras-landschap met geweldige vergezichten. Je loopt afwisselend door steeneikenbossen, akkers en weilanden en passeert het witte dorp Busquistar. Op een hoogte van 1476 m is Trevélez het hoogst gelegen dorp van Spanje, beroemd vanwege de in de berglucht gedroogde hammen. Wandeling: 19 km, 990 m stijgen, 500 m dalen, 8 uur.

Overnachting in

Trevélez

Dag 6

Vandaag kun je, afhankelijk van het weer en de conditie, kiezen voor een zware bergwandeling, een meer ontspannen wandeling door het dal of een korte slentergang naar een mooi lunchplekje aan de rivier. De pittige tocht voert naar de door gletsjererosie ontstane Siete Lagunas op bijna 2900 m hoogte, vlak onder de top van de Mulhacén, de hoogste berg van het Sierra Nevada-massief. Je loopt door bosgebied, bloemrijke weilanden, rotspartijen en puinhellingen. Wandeling: 18,5 km, 1330 m stijgen en dalen, 8 uur. (Deze wandeling is alleen geschikt voor ervaren bergwandelaars en kan alleen bij goede weersomstandigheden worden gedaan. De wandeling kan niet in het winterseizoen worden gedaan, omdat er dan op grotere hoogte te veel sneeuw ligt).

De tweede optie is een mooie wandeling met schitterende uitzichten over de vallei en de toppen van de Sierra Nevada, hoog boven de Río Trevélez. Je loopt over hooggelegen weilanden met plekjes om bij een ruisende woeste bergbeek een siësta te houden. Wandeling: 14 km, 500 m stijgen en dalen, circa 5,5 uur. 

De derde wandeling maak je zo lang of kort als je zelf wil. Wandeling: maximaal 12,5 km, 360 m stijgen en dalen, 3,5-4 uur.

Overnachting in

Trevélez

Dag 7

Genietend van vergezichten en met een grote kans op het zien van rondzwevende roofvogels, klim je naar El Portichuelo op 2000 m hoogte. Met helder weer kun je van hier Afrika zien. Tot slot een afdaling naar Bérchules (1322 m). Wandeling: 16 km, 600 m stijgen, 830 m dalen, 5,5 uur.

Overnachting in

Bérchules

Dag 8

Na een laatste mooie route door het dal van de Rio Grande ten noorden van Bérchules eindigt het arrangement. De wandeling voert door een steeds woester landschap naar de ruïne van een Moorse zijdewasserij: een restant van de door de Moren in de dertiende eeuw geïntroduceerde zijdecultuur. Ook de oude moerbeibomen herinneren aan deze oude industrie. Je keert terug over een lommerrijk pad, evenwijdig aan de acequia. Wandeling: 10 km, 170 m stijgen en dalen, 3 uur lopen.
NB. Als je deze wandeling wil doen, is het niet mogelijk dezelfde dag nog naar huis terug te reizen. Je kunt dan een extra nacht in Bérchules bij boeken. Wel kun je na de wandeling nog in Granada komen als je daar een extra nacht hebt bij geboekt. Zie voor meer info de uitleg over heen- en terugreis en extra nachten..

NB Programma

Alhambra
Het Alhambra is het meest bezochte monument van Spanje. Het is noodzakelijk om enkele weken van tevoren een reservering voor je bezoek te maken. Je kunt een reservering maken via www.alhambra-patronato.es (kies rechtsboven voor English). Kies voor een bezoek overdag Alhambra General. 

De bottleneck bij het Alhambra zijn de schitterende Nasrid Palaces (‘Palacio de los Nazaries’). In het boekingsproces kun je een tijdslot kiezen (half uur). Daarvóór of daarna kun je de rest van het complex bezoeken, gedurende de hele dag. Let op: hier wordt zeer strikt op gelet en je kaartje wordt vaak gecontroleerd. Een toegangskaartje kun je het beste zo vroeg mogelijk regelen. Vooral in het voorjaar gaat het hard.

Een avondbezoek (na 22:00 uur) is vaak makkelijker te plannen maar dan kun je slechts een klein deel van het complex zien. Je kunt deze aanvullen met 'Night Visit to Gardens and Generalife'.
N.B. Voor SNP is het veel moeilijker dan voor privé-personen om een ticket voor het Alhambra te bemachtigen. Mocht je er zelf niet uit komen, dan kun je ons altijd vragen om te helpen bij het reserveren.
N.B. 2: je dient je paspoort mee te nemen. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in eenvoudige pensions en luxere hotels, gelegen in de leuke witte dorpjes. Douche en wc zijn op de kamer. Alle hotels hebben voor de zomermaanden een verfrissend zwembad (meestal pas vanaf eind mei in gebruik).
NB. in het hotel in Trevelez schuift men  2 eenpersoonsbedden tegen elkaar als tweepersoonsbed; het hotel in Berchules heeft alleen tweepersoonskamers met 2 bedden, geen tweepersoonsbedden.

Over de maaltijden

Het ontbijt is op elke dag inbegrepen. De lunch koop je zelf in de dorpjes waar je verblijft. In Trévelez en Berchules is het diner inbegrepen. In Capileira en Mecinilla (dag 1 t/m 4) is het diner niet inbegrepen. Hier zijn diverse restaurantjes vlakbij de accommodatie.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • diners op dag 5 t/m 7
 • bagagevervoer op dag 3, 5 en 7
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • eventuele transfers met openbaar vervoer
 • lunches
 • diners dag 1 t/m dag 4
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Je wandelt door heuvel- tot bergachtig terrein met soms flinke hoogteverschillen. Op een aantal dagen kan je kiezen uit twee (kortere en langere) wandelingen. De wandelingen gaan over (on)verharde weggetjes en soms stenige of juist modderige wandelpaadjes. De meeste wandelingen zijn goed gemarkeerd; een deel van de route gaat over de GR7. Op dag 6 kan je ook een echte niveau 3 bergwandeltocht maken die tot hoog op de flanken van de  Mulhacen leidt. Deze wandeling kan echter niet in de wintermaanden worden gedaan, omdat je op hoogtes komt waar dan veel sneeuw ligt.
NB. door de kleirijke ondergrond komt het regelmatig voor dat na zware regen stukjes pad beschadigen. Via wat improviseren kan je dan wel verder. De beschadigingen worden meestal snel gerepareerd.

Extra dagen

Bij dit arrangement kan je overal een extra (rust)dag boeken. Wij bevelen Trévelez aan, vanwege het goede hotel en het leuke dorp. Indien je de wandeling op dag 8  in alle rust wil doen is het aan te raden een extra nacht in Berchules te boeken.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Reina Cristina (Granada)

Eén van de meest stijlvolle hotels in het hart van Granada, op loopafstand van de kathedraal en het Alhambra. Het gebouw is een fraai Andalusisch herenhuis uit de 19e eeuw en behoorde toe aan de dichter Luís Rosales. In 1936 bracht de beroemde dichter Federico García Lorca in dit huis zijn laatste dagen door.
De kamers zijn comfortabel ingericht, hebben wifi en airco. Het hotel beschikt over een restaurant. Op ca 300m ligt een parkeergarage. 

Transfers

Transfer van Malaga Airport naar Capileira (vanaf € 234,- per boeking)

Als je deze optionele transfer boekt word je na aankomst op Malaga Airport naar de eerste accommodatie in Capileira gebracht.

Voorwaarden: De prijs is per boeking (max. 4 personen).

Transfer van Bérchules naar Malaga Airport (vanaf € 293,- per boeking)

Als je deze optionele transfer boekt word je vanaf de laatste accommodatie in Bérchules naar Malaga Airport gebracht.

Voorwaarden: De prijs is per boeking (max. 4 personen).

Transfer van Bérchules naar Capileira (vanaf € 94,- per boeking)

Als je deze optionele transfer boekt word je vanaf de laatste accommodatie in

Bérchules naar de eerste accommodatie in Capileira gebracht.

Voorwaarden: De prijs is per boeking (max. 4 personen).

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Capileira is ca. 2300 km. De auto kan je parkeren bij de eerste accommodatie. Vanuit Berchules gaan er bussen terug naar Capileira (ca. 45 km).

Vluchtinformatie

Deze reis is het beste te combineren met een vlucht op Malaga of een vlucht op Granada.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven van Transavia of lijndienstvluchten.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

 

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Heenvlucht Malaga (AGP) :
Vanaf het vliegveld Malaga reis je per taxi, metro of bus (EMT buslijn 19) naar het busstation. Er gaat elk half uur een bus van het vliegveld naar het busstation van Malaga. Vanaf hier gaat er ieder uur een bus naar Granada. Reistijd ca. 2 uur.

Heenvlucht op Granada (GRX) :
Vanuit Granada vliegveld reis je per bus of per taxi naar het busstation.

Vanuit Granada busstation reis je per bus naar Capileira. Ca. 3x per dag, reistijd 2,5 uur. De laatste bus vanaf Granada busstation naar Capileira vertrekt aan het eind van de middag.

Bij late aankomst of vroeg vertrek raden wij je aan een extra nacht vooraf/achteraf te boeken in Torremolinos, Malaga of Granada.

Terugreis:
Aan het eindpunt van het arrangement reis je per bus naar Granada. Reistijd ca. 4 uur. De eerste bus uit Berchules naar Granada vertrekt ’s ochtends zeer vroeg. Aan het eind van de middag vertrekt er nog een bus van Berchules naar Granada. Je kunt in de ochtend op het vliegveld van Granada arriveren of in het begin van de middag uur op het vliegveld van Malaga. Vanaf het busstation in Granada reist je door naar het vliegveld in Granada of per bus naar busstation Malaga en door naar het vliegveld in Malaga. Het is ook mogelijk in Berchules een taxi te regelen voor vervoer naar Granada.

Klik hier voor informatie over de busverbindingen.

Je kan dit arrangement starten van 15 maart t/m 25 juni en van 1 augustus t/m 31 december. In de zomer dien je rekening te houden met hoge temperaturen. In herfst en voorjaar tref je meestal heerlijk wandelweer. In de winter is het fris en soms regenachtig, maar over het algemeen ook goed wandelweer. Omdat de dorpen waar je overnacht op ca. 1300 m hoogte liggen is de atmosfeer in de winter vaak helder, maar zijn de nachten koud. Warme kleding is dan onontbeerlijk. Er kan in de winter boven 2000 meter sneeuw liggen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar las Alpujarras ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Ga je binnenkort op reis naar Spanje bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/spanje. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/spanje/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check voor verdere informatie de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Bubion_en_de_besneeuwde_toppen_van_de_Sierra_Nevada_in_april.jpg

Spanje - Alpujarras

Het Spanje van de Moren

Wandelvakantie langs hotels en pensions

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.