Slovenië - Notranjska, 5 dagen Mysterieus karstlandschap

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit vriendelijk pension

Tijdens dit korte verblijf in Notranjska maak je kennis met het mysterieuze karstlandschap in het hart van Slovenië. Rivieren en meren komen en gaan, overal grotten en verdwijngaten, niets is wat je denkt dat het is. Je overnacht in een klein, gastvrij pension en maakt van daaruit rustige wandelingen en eventueel een fietstocht, naar interessante punten. Optioneel kun je een unieke excursie boeken, waarbij je met een rubberbootje in een groepje van maximaal vier personen een schitterende druipsteengrot verkent.

Uniek aan deze reis

 • Bijzondere (optionele) grotexcursie
 • Rustgevend platteland
 • Vriendelijke bevolking
 • Grillige natuurfenomenen
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Video | Invitation to Slovenia: Feel Slovenia

Bekijk op YouTube een mooie impressievideo van het veelzijdige Slovenië.

Dag tot dag

Slovenië - Notranjska

Slovenië is een dunbevolkt land met vriendelijke inwoners, een goed klimaat en een interessante geschiedenis. Het heeft per inwoner meer ongerepte en afwisselende natuur dan de meeste andere Europese landen en in de uitgestrekte bossen komen dan ook veel bruine beren en ander wild voor.
Tijdens deze korte reis maak je kennis met het mysterieuze karstlandschap in het hart van Slovenië. Er zijn vele grotten en je zit vlakbij het wispelturige Meer van Cerknica, dat een deel van het jaar leeg staat en opeens vol kan lopen. Daarnaast stille natuur vol wildlife, fraaie kastelen en een prettig onderkomen.
Vijf dagen is eigenlijk te weinig om dit bijzondere gebied goed te leren kennen, maar je kan de reis zonder problemen verlengen. Een andere optie is om dit arrangement te combineren met de wandelreis in de Julische Alpen of bij het meer van Bohinj. Een bezoek aan de verrassend leuke hoofdstad Ljubljana mag uiteraard niet ontbreken aan je vakantie.

Dag 1

Aankomst in of nabij Zerovnica. Als je vroeg bent kun je vast de omgeving verkennen.

Overnachting in

Zerovnica

Dag 2

Na het ontbijt word je naar het dorpje Nadlesk gebracht. Hier begint de wandeling door een vlak weidegebied naar het aan de bosrand gelegen kasteel Sneznik. Helaas bestaat het terras nabij het kasteel niet meer, dus je drinkt en eet wat je zelf hebt meegebracht. Het is mogelijk het kasteel te bezoeken. Je wandelt verder via het riviertje de Obrh en begint op enig moment aan een lange, geleidelijke klim de oneindige beren-bossen in. Als je bovenop de heuvelrug bent zet de afdaling in en de laatste kilometers loop je ontspannen terug naar je onderkomen. Wandeling: 16,5 km, 330 m stijgen en 330 m dalen, 6 uur lopen.

Overnachting in

Zerovnica

Dag 3

Je wandelt vanuit Zerovnica naar de grot Krizna Jama, een van de verborgen geheimen van Slovenië. De grot bestaat uit een aantal kamers met in totaal 22 meertjes met kristalhelder water. De enige manier om de fraaie stalagtieten en –mieten in het verste gedeelte van de grot te zien is met behulp van kleine rubberbootjes in een groepje van maximaal 4 personen. Deze bijzondere tocht duurt 4 uur en kun je bijboeken. Je kan ook een kortere excursie in de grot bijboeken, naar overblijfselen van de Holenbeer. Als je van te voren niets bijboekt, kun je ter plekke altijd aansluiten bij een korte introductie ronde (ca. 1 uur) door het begin van de grot.
Na het grot bezoek vervolg je de rondwandeling, met een pittige klim naar het boven op een heuvel gelegen kerkje Krizna Gora, met bijzonder fraai uitzicht over de omgeving. Vandaar daal je via het verstilde dorpje Sveti Ana af naar Zerovnica. Wandeling: 11,5 km, 310 m stijgen en dalen, 4 uur lopen.

Overnachting in

Zerovnica

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Lange excursie met bootjes Krizna Jama

Unieke excursie, waarbij je met een rubberbootje in een groepje van maximaal 4 personen in 3,5 tot 4 uur een schitterende, maar onbekende, druipsteengrot verkend met een Engelssprekende gids. Krizna Jama is een bijzonder fraai grottenstelsel met vele meertjes.
Je wandelt (of rijdt) zelf naar de grot toe. De benodigde uitrusting (warmhoudpak, hoofdlamp, laarzen) is bij de prijs inbegrepen.

We willen graag bij benadering je gewicht weten, om het aantal benodigde rubberbootjes in te schatten (max 320 kg per bootje).

NB1. Het kan voorkomen dat de excursie niet mogelijk is door hoog water (na veel regenval). Ter plaatse kan dan mogelijk een alternatief geregeld worden, zo niet dan krijg je je geld terug.
NB2. Vanwege de beperkte capaciteit kan de grot (m.n. in de weekenden) al enige tijd van tevoren zijn volgeboekt. Je kan dan kiezen voor een excursie naar Planinska Jama.

Klik hier voor meer info.

Dag 4

De beste manier om de relatief vlakke omgeving van het uitgestrekte Meer van Cerknica te bekijken is op de fiets. Je fietst naar het kleine boerendorp Dolenje Jezero en via het levendige plaatsje Cerknica, veelal over rustige onverharde wegen, om het meer heen naar het, bij hoog water, op een eiland gelegen gehucht Otok, met leuk kerkje. De lengte van de fietstocht is 34 km, 350 m stijgen en dalen.
Je kan de fietstocht combineren met een wandeling bij Rakov Skocjan (8 km extra fietsen). Maar je kan de korte wandeling bij Rakov Skocjan ook op een ander moment doen. Dan heb je wel een auto nodig, of je vraagt ter plekke of men je kan wegbrengen en ophalen (tegen een vergoeding).
Rakov Skocjan is een beschermd karstgebied rond de rivier de Rak, met een aantal bijzonder fraaie natuurfenomenen, zoals natuurlijke bruggen, grotten en dolines. Na afloop van de wandeling strijk je neer op het terras van Hotel Rakov Skocjan. Wandeling: 6 km, 125 m stijgen en dalen,  2,5-3 uur lopen.

Overnachting in

Zerovnica

Dag 5

Het arrangement eindigt na het ontbijt.
Als je langer in Notranjska wilt blijven kan je de trip verlengen. We hebben nog een extra wandeling beschreven naar de top van Heksenberg Slivnica (wandeling 17,5 km, 630 m stijgen en dalen, 6 uur lopen). Je kan een Kano tocht bijboeken en er zijn ook nog grote, spectaculaire grottencomplexen in de omgeving die de moeite waard zijn om te bezoeken (heb je wel een auto nodig).
Verder kan je deze trip goed combineren met andere SNP reizen in Slovenië, bv. het korte verblijf in Bohinj.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je wordt gastvrij ontvangen in een kleinschalig familie pension nabij Zerovnica. De kamers zijn ruim, modern ingericht en voorzien van een privé badkamer en balkon. Er is een keukenhoekje op de gang, waar je thee en koffie kan zetten.
Als er in dit pension geen plek meer is, overnacht je in het dorp Zerovnica, in een appartement bij een restaurantje.

Over de maaltijden

Het ontbijt wordt elke ochtend verzorgd en je krijgt een lunchpakket mee.
Er wordt in Pension Miskar niet meer gekookt, dus de avondmaaltijden zijn niet inbegrepen.
Je kan vanuit Pension Miskar lopend (20 min) of met de auto naar een leuk eethuisje.
Overnacht je in Pri Stani, dan kan je à la carte in het restaurant eten, maar ook een keer elders.

Info kindvriendelijkheid

Je overnacht in een leuk pension, met veel terrein er omheen, waar een oude watermolen aan de beek staat. Afwisselend programma met voor elk wat wils. Kinderen zullen de optionele grotexcursie gweldig vinden.

Inbegrepen

 • 4 overnachtingen
 • 4 ontbijten
 • 4 lunchpakketten
 • fietshuur op dag 4
 • transfer op dag 2
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • grot-excursie (optioneel bij te boeken)
 • overige transfers
 • overige entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Je maakt wandelingen naar de bezienswaardigheden rond het Meer van Cerknica. Meestal loop je over karrensporen of bospaden. Rond de dorpjes vaak stille asfaltweggetjes. Op dag 4 staat er een fietstocht rond het meer op het programma. 
NB. Indien je de bijzondere grot excursie op dag 3 wilt maken dien je dit bij reservering aan te geven.

Extra dagen

Je kan dit arrangement naar believen verlengen. In het reispakket zijn daartoe extra activiteiten opgenomen, zoals een wandeling naar de uitzichtsberg Slivnica. Je kan eventueel een kano excursie bijboeken. Daarnaast zijn in zuidwest Slovenië een tweetal wereldberoemde druipsteengrotten te bezoeken: De grotten van Postojna (ca. 20 km van Cerknica) en de Skocjan grotten die op de Unesco World Heritage lijst staan (ca. 50 km van Cerknica). Ook het half in de rots gebouwde kasteel Presjamski Grad (op ca. 25 km) is een bezoek waard.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Mrak (Ljubljana)

Dit hotel is het oudste van Ljubljana met een geschiedenis die minstens 150 jaar oud is. Het bewijs vindt u in de tuin van het pension waar u wijnranken vindt die 200 jaar oud zijn. De kamers zijn allen comfortabel ingericht.

Excursies

Excursie met bootjes Planinska Jama (vanaf € 50,- per persoon)

Unieke excursie, waarbij je met een rubberbootje in 4 tot 6 uur een schitterende druipsteengrot verkend met een Engels- of Duitssprekende gids.
Planinska Jama bestaat uit een lang tunnelstelsel waarin de ondergrondse rivieren Rak en Pivka samenkomen.
Deze grot ligt ca. 20 km van Zerovnica. Je rijdt zelf naar de grot toe of laat je wegbrengen/ophalen (tegen vergoeding).
De benodigde uitrusting (warmhoudpak, hoofdlamp, laarzen) is bij de prijs inbegrepen.

Klik hier voor meer info.

Holenbeer excursie Krizna Jama (vanaf € 17,- per persoon)

Excursie van 1,5 tot 2 uur in een een schitterende, maar onbekende, druipsteengrot onder leiding van een Engelssprekende gids.
Krizna Jama is een bijzonder fraai grottenstelsel met vele meertjes.
Als de lange excursie met bootjes over deze meren niet mogelijk is, kan je een kortere excursie in het 'droge' gedeelte maken, waarbij een plek bezocht wordt waar botten van de Holenbeer zijn gevonden.

Je wandelt (of rijdt) zelf naar de grot toe. De benodigde uitrusting (hoofdlamp, laarzen) is bij de prijs inbegrepen.

Lange excursie met bootjes Krizna Jama (vanaf € 44,- per persoon)

Unieke excursie, waarbij je met een rubberbootje in een groepje van maximaal 4 personen in 3,5 tot 4 uur een schitterende, maar onbekende, druipsteengrot verkend met een Engelssprekende gids. Krizna Jama is een bijzonder fraai grottenstelsel met vele meertjes.
Je wandelt (of rijdt) zelf naar de grot toe. De benodigde uitrusting (warmhoudpak, hoofdlamp, laarzen) is bij de prijs inbegrepen.

We willen graag bij benadering je gewicht weten, om het aantal benodigde rubberbootjes in te schatten (max 320 kg per bootje).

NB1. Het kan voorkomen dat de excursie niet mogelijk is door hoog water (na veel regenval). Ter plaatse kan dan mogelijk een alternatief geregeld worden, zo niet dan krijg je je geld terug.
NB2. Vanwege de beperkte capaciteit kan de grot (m.n. in de weekenden) al enige tijd van tevoren zijn volgeboekt. Je kan dan kiezen voor een excursie naar Planinska Jama.

Klik hier voor meer info.

Excursie met kano op Lake Cerknica (vanaf € 17,- per persoon)

Hiermee reserveer je kano huur voor maximaal 3-4 uur op Lake Cerknica of de rivier (als het water laag staat).
Bij de kano krijg je een zwemvest, waterdichte zak en een kaart met instructies,

Het beginpunt is ten zuiden van Dolenje Jezero, ca. 8 km van Zerovnica.
Je rijdt er met eigen auto heen of je kan je laten brengen door het pension (tegen vergoeding). 

De route die je kan kanoën hangt helemaal af van de waterstand en het weer. Bij hoog water heb je een enorm meer om te verkennen, bij laag water alleen een rivier. Heel soms (eind van de zomer) is er zelfs geen rivier en kan de excursie niet doorgaan.

Aanvullende opties

Reserveren parkeerplaats

Indien je met je eigen auto reist kun je deze gratis parkeren bij de eerste accommodatie.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Cerknica is ca. 1275 km. Je kan de auto parkeren bij de accommodatie.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Ljubljana.

Met de huidige treinverbindingen je bestemming in Slovenië, ook afhankelijk van waar je woont, vaak net te ver om in één dag te halen.
Het meest ontspannen is om bv. in München of Salzburg een overnachting te plannen. Dit zijn allebei mooie steden om wat tijd door te brengen.
Een overnachting in Ljubljana is ook mogelijk. Je bekijkt de volgende ochtend deze leuke stad en gaat 's middags door naar Zerovnica.

Lijnbus
Na aankomst in Ljubljana reis je in ca. 1.15 uur (50 km) per bus naar Cerknica. Hier bel je de lokale agent om je naar de accommodatie in Zerovnica te brengen (ca. 5 km, op de terugweg kan de accommodatiehouder je naar de bushalte brengen).
Klik hier voor busdienstregelingen in Slovenië (kies voor vertrek het busstation in Ljubljana, AVTOBUSNA POSTAJA en je gaat naar Cerknica).
In het weekend en op feestdagen (bv. 1 mei) rijden er minder bussen.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Ljubljana.
Het is ook mogelijk naar een vliegveld in noordoost Italië (bv. Treviso, Venetië, Triest) of Istrië in Kroatië (Pula) te vliegen. Klik hier voor een transfer van het vliegveld naar de bestemming in Slovenië.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Heenreis:
Vanaf het vliegveld Ljubljana (LJU) neem je de bus naar het bus/treinstation. Vandaar reis je in ca. 1 uur (50 km) per bus naar Cerknica. Hier bel je de lokale agent om je naar de accommodatie te brengen (ca. 5 km). 

Klik hier voor busdienstregelingen in Slovenië (kies voor vertrek het busstation in Ljubljana, AVTOBUSNA POSTAJA en je gaat naar Cerknica). 
In het weekend en op feestdagen (bv. 1 mei) rijden er minder bussen. 

De terugreis verloopt op dezelfde manier als de heenreis.

Vanaf de luchthavens Treviso, Venetië, Triëst of Pula kan je zelf een transfers boeken met een GoOpti pendelbusje.

Pendelbusjes
Van vliegvelden in en rond Slovenië rijden er comfortabele pendelbusjes naar bestemmingen in Slovenie'.
Klik hier voor informatie en om te reserveren.

U kunt dit arrangement starten van 1 apr t/m 31 okt

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Notranjska ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Ga je binnenkort op reis naar Slovenië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/slovenie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/slovenie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Slovenië ligt op Europees niveau. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodium, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

s

Slovenië - Notranjska

Mysterieus karstlandschap

Wandelvakantie vanuit vriendelijk pension

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)