wandelen langs kust Sintra Portugal

Portugal - Parque Natural Sintra-Cascais, 8 dagen Paleizen, parken en 'praias' van de Portugese jetset

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels

Dichtbij Lissabon, midden in een natuurpark, ervaar je de grootsheid van Portugals verleden. Wandel over keienpaadjes langs de weelderige parken en prachtige paleizen van de koningsstad Sintra. Via het sobere Franciscaner kurkklooster wandel je door mysterieuze mediterrane bossen naar de kust bij Azenhas do Mar.

Met de oceaan aan je zijde maak je over de GR-11 kennis met de Costa Atlantica, om te eindigen in de badplaats Cascais.

Uniek aan deze reis

 • Cabo da Roca - westkaap vasteland
 • Natuurpark vlakbij Lissabon
 • Schitterende stranden
 • Wandelen door parken en langs paleizen
 • Winterzonbestemming
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Wandelen rond Sintra

Pompeuze paleizen, intieme kloosters en alles midden in ruige bergbossen. In het natuurpark Sintra-Cascais smeden cultuur en natuur een uniek decor voor een wandelreis. Lees op Op Pad meer over de ervaring van Matthijs Meeuwsen in Sintra.

Dag tot dag

Portugal - Parque Natural Sintra-Cascais

Het bijzondere van deze reis is de combinatie van natuur, wandelen en cultuur. Het Parque Natural Sintra-Cascais biedt prachtige mediterrane natuur, terwijl de parkachtige koningsstad Sintra een hoogtepunt op cultureel gebied is. Natuurlijk is het druk en toeristisch rond en in de beroemde monumenten, Unesco-werelderfgoed. Maar, eenmaal op de wandelpaden, kom je snel in een totaal andere wereld. Door het verblijf in Sintra zelf, ben je bovendien in staat de bezienswaardigheden op rustige momenten te bezoeken. Met ook de zee als element van deze wandelreis, ben je verzekerd van een enorme variatie aan ervaringen binnen één wandelvakantie.

 

Na de eerste dagen in Sintra loop je naar de westpunt van het Europese vasteland en vervolgens langs de kust naar de badplaats Cascais. Je verblijft net zo afwisselend als de reis zelf is, maar raakvlak van alle onderkomens is de ‘vintage’-sfeer en inrichting van de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw. Je verblijft in het groen nabij het centrum van Sintra, direct aan het strand en bij de haven van Cascais.

Dag 1

Aankomst in het kleurrijke Sintra.

Overnachting in

Sintra

Dag 2

Rondwandeling langs de drie meest in het oog springende monumenten van Sintra: Castelo dos Mouros, Palácio da Pena en het Pálacio Nacional. Je begint met een steile klim naar het Moorse kasteel en het kleurige droompaleis van Koning Ferdinand II. Daarna volgt een wandeling over het enorme landgoed van het paleis, waar aan het einde het sprookjes chalet van de Contessa d’Edla ligt, een geheel in hout en kurk opgetrokken zomerverblijf. Tot slot volgt een steile afdaling via Vila Sassetti naar het centrum van Sintra, waar nóg een Nationaal Paleis staat.

Wandeling: 9 km, 375 m stijgen en dalen, 3-4 uur.

Overnachting in

Sintra

Dag 3

Vandaag laat je de drukte achter je. Na de taxi-transfer is daar het Convento dos Capuchos. Dit is een zestiende-eeuws schoolvoorbeeld van een sober franciscaner klooster, ook wel bekend als het ‘kurkklooster’, omdat het interieur grotendeels van kurk is.

 

De wandeling voert door mystieke mediterrane wouden, langs een heuvel met menhirs en een heiligdom opgedragen aan de heilige Maria van Peninha. Daarna loop je over een brede landweg in vele bochten omlaag, waar je de bus terug naar Sintra kunt nemen.

 

Wandeling: 12 km, 280 m stijgen en 380 m dalen, ongeveer 4,5 – 5 uur

Overnachting in

Sintra

Dag 4

Een dag voor de parken en monumenten in en rond Sintra. In de negentiende en begin twintigste eeuw waaide een romantische wind door Europa, die sterk is gevoeld in Sintra. Op een paar vierkante kilometer staan de meest extravagante paleisjes en herenhuizen van adellijke lieden en rijke handelslui, merendeels nog bewoond of in gebruik als luxe hotel. Drie paleizen (en hun magnifieke tuinen!) kun je bezichtigen: de Quinta Regaleira, het Palacio Biester en het Palacio Monserrate.

Wandeling: maximaal 7,5 km, 230 m stijgen en dalen, 3 uur. De wandelafstand is sterk afhankelijk van het wel of niet gebruiken van de bus of je omzwervingen in de parken.

Overnachting in

Sintra

Dag 5

Je verlaat de rijkdom en romantiek van Sintra en komt via landerijen, wijngaarden en pijnboombossen terug in de eenentwintigste eeuw. Er zijn twee mogelijke wandelroutes.

De standaardwandeling loopt van hotel tot hotel via het bij Portugezen geliefde stadje Colares naar de ruige kustlijn tussen het mooie vissersdorp  Azenhas do Mar en Praia Grande. Helaas loop je vrij vaak over verharde wegen.

Alternatieve mogelijkheid: per bus of taxi naar het gehucht Amoreia. Vanaf hier volg je de GR-11 door een leger gebied (met meer stenige en modderige paden) en het plaatsje Magoito. Dan volg je de kustlijn 4 km zuidwaarts, voordat je invoegt op de standaardwandeling bij Azenhas do Mar. Deze tocht is slechts ca. 30% verhard.

Wandelingen: 15 of 16 km, 175 tot 350 m klimmen en 375 tot 475  m dalen, 5 a 5,5 uur*.
* Van donderdag t/m zondag kun je wandeling 1 met een historisch trammetje inkorten.

Overnachting in

Colares

Dag 6

Je volgt het lange-afstandspad GR-11 ('Costa Atlantica') zuidwaarts over visserspaden langs de kust, tot aan het dorp Ulgueira. Onderweg kom je langs een rustige baai (met strandtent) en heb je een  schitterend uitzicht over de Cabo da Roca – de meeste westelijke punt van het Europese vasteland.

Na een koffie of ijsje in Casa Doña Maria in Ulgeira, loop je terug naar Praia Grande via een ander authentiek dorp met enkele cafeetjes en restaurants: Almoçageme.

Wandeling: 12,5 km; 440 m stijgen en dalen; 5 uur.

Overnachting in

Colares

Dag 7

Een transfer brengt je naar Azoia, waar je de GR-11 oppikt en bovenlangs de kust volgt naar de zeventiende-eeuwse burcht 'Fortaleza de Guincho', nu een luxe hotel met uitzicht over het Praia do Guincho. Na 7,5 km (ongeveer 2,5-3 uur) wandelen, kun je op de bus stappen naar Cascais of nog verder doorlopen. Je volgt dan een verhard voetpad langs de kust, tussen asfaltweg en strand in: als je wilt, tot aan de hoteldeur in Cascais.

Wandeling: 8 -16,5 km, 120-160 m stijgen en 320-390 m dalen, 3-5 uur.

Overnachting in

Cascais

Dag 8

Na het ontbijt eindigt je wandelreis.

 

Het is mogelijk je verblijf in Cascais met een of meer dagen te verlengen. Vanuit Cascais bereik je gemakkelijk enkele leuke stranden en natuurlijk Lissabon (regelmatige treinverbinding). Een stadsverlenging in Lissabon zelf is uiteraard ook mogelijk, net als een vervolgreis die start in Lissabon.

NB Programma

Alternatieve wandelingen:
Vrijwel jaarlijks wordt het park bij Sintra wel een of meer keer voor publiek afgesloten vanwege risico voor brand. Dit gebeurt vrij snel, vanwege de vele kostbare monumenten. Je kunt buiten dit gebied dan nog vrijwel altijd mooie en veilig wandelen. Daarom hebben we voor deze situatie in onze reisinformatie enkele alternatieve wandelingen opgenomen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft tijdens deze reis in drie verschillende accommodaties, met het niveau van gemiddeld 3 sterren. We hebben gezocht naar de meest gunstig en rustig gelegen onderkomens, passend bij deze reis. Met name in Sintra kan het in weekenden en de zomermaanden druk zijn en zullen we soms uit moeten wijken naar een alternatieve accommodatie; in uitzonderingsgevallen geldt dat ook voor Cascais. Het helpt als je de reis zo kunt plannen dat het progamma in Sintra NIET in een weekend valt. Begin de reis bijvoorbeeld op een zondag.

 

Sintra, 4 nachten: hier zoeken we rust en kleinschaligheid in een familiehotel van 2* niveau, met veel liefde is onderhouden en ingericht en dus een persoonlijke sfeer. Handig en fijn gelegen vlakbij het station, met tuin en groot terras dat uitkijkt over de bergen en een Moors kasteel. Het is hier rustig, maar met ca. 800 m lopen ben je middenin het centrum. Prettig is dat de eigenaars weten wat wandelaars nodig hebben.

 

Colares (Praia Grande), 2 nachten: ‘weg van alles’ is hier het motto, maar wel met 3-4* comfort. Prachtig gelegen direct aan het strand, met slechts enkele (prima) restaurantjes nabij is alles op de zee gericht. Je verblijft hier in een wat groter hotel, dat bij de opening in 1957 furore maakte met het enorme (zeewater)zwembad. Het indertijd moderne design is tegenwoordig prachtig opgeknapt, waardoor er een fijne ‘vintage’ sfeer is. Vanaf je balkon met uitzicht op zee vergeet je snel dat het gebouw zelf eigenlijk best lelijk is.

 

Cascais, 1 nacht 3*: je verblijft tegenover de haven en het kleine strand bij het centrum van dit badplaatsje. Lissabon is makkelijk per trein bereikbaar. Het hotel dateert uit de jaren ’60, maar is gerenoveerd. Op de bovenste verdieping is een overdekt zwembad en zomerterras met barretje. De kamers aan de voorzijde hebben allemaal een terrasje. Kamers aan de achterzijde hebben dat niet, maar die zijn wel wat groter en ze zijn stiller.

Over de maaltijden

Het ontbijt is in alle onderkomens prima. Dus geen minimalistisch Portugees ontbijt, maar een ruime keuze en (meer dan) genoeg ingrediënten om een actieve dag goed te beginnen.

Voor de lunch is het meestal het handigste en prettigste om een picknick in te kopen voor onderweg. In Sintra zijn natuurlijk wel genoeg restaurants, maar die zijn rond lunchtijd vaak druk. Op de wandeling kom je mooie picknickplekken tegen.

Het avondeten is, evenals de lunch, niet inclusief omdat er overal een ruime keuze is om te eten. Iedereen vind op elke overnachtingslocatie wel iets van zijn of haar gading. Het strandhotel heeft een eigen restaurant, de overige accommodaties niet.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagetransfers dag 5 en 7
 • personentransfers dag 3 en 7
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • optionele transfers per openbaar vervoer
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Je wandelt ca. 4-5 uur per dag met gemiddeld tussen 200 en 400m hoogteverschil. De wandelingen zijn voor iedereen met een goede conditie te doen, wandelervaring is niet nodig. De eerste dagen wandel je veel rondom en in Sintra. Daar kom je dan ook wat meer verharde paden (kinderkopjes) en kleine geasfalteerde weggetjes tegen. Asfalt in Sintra om de monumenten te bezoeken is te vermijden door gebruik te maken van de hop-on-hop-off bussen die er rijden. De wandelingen vanuit Sintra zijn zo opgebouwd dat je in de ochtend de monumenten aandoet (als het nog rustig is) en daarna de drukte achter je laat als je de heuvels intrekt (over onverharde paden en boswegen). De wandelingen naar en langs de kust gaan dan weer voornamelijk over verharde en onverharde  landweggetjes, afgewisseld met smalle visserspaden pal langs de kust. Je volgt deels een lange afstand wandelroute. De laatste dag kun je de dan vrij lange etappe inkorten door het laatste stuk de bus te nemen.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Met name kan het plezierig zijn de reis met een of meer nachten in Cascais te verlengen, omdat je vandaaruit ook heel makkelijk per trein naar Lissabon kunt gaan en bovendien enkele stranden nabij vindt.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Açores Lisboa

Een uitstekend 4* hotel, goed bereikbaar per metro (1x overstap) vanaf het vliegveld. Per rechtstreekse metro ben je snel in het centrum. Gelegen in een nieuw aangelegd stadspark is de omgeving groen en relatief rustig, voor een stadshotel. Het hotel heeft bovendien het Travelife duurzaamheidscertificaat.

De kamers zijn met het comfort dat je mag verwachten van een hotel met deze standaard, met minibar, een safe en airco. De inrichting is modern en fris, met een klassiek tintje. De ruime badkamers hebben meestal een bad of douche en toilet. De kamers meten standaard 15 m2 of 18 m2. De kamers hebben geen balkons, maar de grote vensters zorgen voor licht en isoleren het stadsgeluid. Boek je een suite, dan heb je wel de luxe van een balkon en tevens een aparte zitkamer. Een suite is ca. 25 m2.

Er is een ruime lounge, een bar en een eigen restaurant.

Transfers

Transfer Vliegveld Lissabon naar hotel in Sintra (vanaf € 70,- per boeking)

Optionele transfer bij aankomst op het vliegveld van Lissabon

 • Je wordt op het vliegveld opgewacht
 • Direct per taxi naar het eerste hotel van de reis in Sintra

Voorwaarden:

De transferkosten zijn per transfer; de juiste prijs wordt bij boeking getoond.

Deze transfer dient bij boeking van het arrangement gereserveerd te worden.

Transfer van Cascais naar vliegveld Lissabon (vanaf € 68,- per boeking)

Optionele transfer bij vertrek vanaf het vliegveld van Lissabon

 • Direct per taxi van je hotel in Cascais naar de vertrekterminal van het vliegveld van Lissabon

Voorwaarden:

De transferkosten zijn per transfer; de juiste prijs wordt bij boeking getoond.

Deze transfer dient bij boeking van het arrangement gereserveerd te worden.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Lissabon.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst op het vliegveld neem je de airport shuttle naar het treinstation Rossio (3,50; elk half uur, duurt ca 20min).

Dan 40 min per trein naar Sintra, elk kwartier.

Vanaf het station in Sintra kun je te voet naar het hotel.

Actuele informatie internet: Informatie treinen.

 

Voor de terugreis neem je vanaf Cascais de trein (4x per uur) naar Lissabon Cais do Sodre station en vervolgens met een rechtstreekse bus (lijn 1) weer naar het vliegveld.

Je kunt dit arrangement vrijwel het hele jaar door boeken, van februari tot medio december. Maart, april en mei worden aanbevolen vanwege de bloemenpracht. De winterperiode is aantrekkelijk vanwege het milde klimaat, hoewel koudere en natte periodes kunnen voorkomen. Middenin de zomer kan het te warm zijn om lekker te kunnen lopen en ook is het dan in zowel Sintra als Cascais erg druk. Langs de kust is er door wind vanaf zee wat minder hitte dan in het binnenland, maar daar staat tegenover dat er weinig tot geen schaduw is, die er rond Sintra wel is.

Sintra is zeer toeristisch in de weekenden en zomermaanden. Plan je vakantie bij voorkeur zo dat de 3 wandeldagen in Sintra op doordeweekse dagen vallen. Alle Nationale monumenten zijn dagelijks geopend muv eerste kerstdag en 1 Januari.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Parque Natural Sintra-Cascais ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Ga je binnenkort op reis naar Portugal bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/portugal. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/portugal/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Artsen
Artsen in Portugal spreken veelal Engels. Ook is er een Brits ziekenhuis in Lissabon (49 Rua Saraiva de Carvalho, tel. 01-602020). In noodgevallen kun je telefoonnummer 112 bellen.

Gezondheidszorg
Sluit ook een goede ziekteverzekering af (door middel van een reisverzekering), want in Portugal bestaat er geen gratis medische behandeling voor niet-Portugezen.
Alle rekeningen voor medische zorg moeten meestal contant betaald worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Zorg zelf voor noodzakelijke EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden.
Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) moet worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). 

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Portugal - Parque Natural Sintra-Cascais

Paleizen, parken en 'praias' van de Portugese jetset

Wandelvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.