Vale do Guadiana

Portugal - Alentejo, Algarve, 7 dagen GR15 Grande Rota do Guadiana

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en Casa Rural

Wandelen door Zuid-Oost Portugal: heerlijke trektocht door het heuvelland van het Natuurpark Vale do Guadiana, waar de gelijknamige rivier ontspringt. Je volgt dit dal langs de grens met Spanje vanaf het mooie stadje Mértola in de Alentejo tot aan Alcoutim in de Algarve. De rivier is ruwweg je leidraad, maar de goed aangegeven lange-afstand-wandelpad GR15 kent minstens zo interessante zijpaden naar oude mijnen, kleine dorpjes en idyllische zwemplekken. Je overnacht in kleine traditionele hotels en gasthuizen ver weg van het massatoerisme.

Uniek aan deze reis

 • De mooiste stadjes van ZO Portugal: Mertola en Alcoutim
 • Door de niet toeristische Algarve en Alentejo
 • Grote vogelrijkdom en de Iberische Lynx
 • Lange afstandspad GR15 - Grand Route Guadiana
 • Verblijf met uitzicht op de rivier en in Casa Rural
 • Winterzonbestemming
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Portugal - Alentejo & Algarve - Vale do Guadiana

Het programma van deze wandelweek is in het kort als volgt:

 • Dag 1: aankomst in Faro of Lissabon, met een transfer of OV naar Mertola, overnachting Mertola
 • Dag 2: rondwandeling vanuit Mertola, overnachting Mertola
 • Dag 3: van Mertola naar Monte Guizo via GR15, overnachting Monte do Guizo
 • Dag 4: via de Minas do S. Domingos naar Alves, transfer terug, overnachting Monte do Guizo
 • Dag 5: transfer naar Alves, GR15 van Alves naar Mesquita, transfer Alcoutim, overnachting Alcoutim
 • Dag 6: transfer Mesquita, door het Guadiana-dal naar Alcoutim, overnachting Alcoutim
 • Dag 7: einde reis en transfer of OV naar vliegveld Faro of Lissabon of verlenging en extra wandeling vanuit Alcoutim

Dag 1

Aankomst in Faro of Lissabon. Dan zijn er diverse opties:

 1. vanuit Faro reis je met een bijgeboekte transfer meteen door naar Mértola,
 2. je boekt een extra overnachting in Faro en reist de volgende dag per openbaar vervoer of met een transfer naar Mertola
 3. vanuit  Lissabon kun je met een rechtstreekse bus naar Mértola (zie heen- en terugreis).

Aangekomen in Mertola check je in bij het hotel en bij voldoende tijd kun je het stadje en het imposante fort en museum bezoeken. 

Overnachting in

Mértola

Dag 2

We starten met een rondwandeling in twee delen door de afwisselende omgeving van Mértola, waar ook informatie over de GR15 te vinden is, die je de volgende dagen gaat volgen. De totale wandeling is een soort 'acht'; je kunt dus ook slechts één van beide delen doen. Hoe dan ook volg je altijd een stuk de rivier, met de mooiste uitzichten in het tweede deel. Daarnaast verken je de heuvels van het achterland, waar de Iberische Lynx nog voorkomt en waar veel vogels te zien zijn. Maar natuurlijk neem je ook de tijd om het mooie stadje en het fort te bezichtigen.
Wandeling: 6-13 km, 100 tot 200 m stijgen en dalen, max. ca. 4,5 uur.

Overnachting in

Mertola

Dag 3

Nadat je Mértola hebt verlaten en de borden GR15 volgt, verandert het landschap al snel in een typisch “Alentejo” plattelandslandschap, met open velden, weidegebieden voor schapen en koeien en kleine landelijke dorpjes als Corvos of Guizo, waar je ook een barretje voor een drankje of snack kunt vinden. Enkele kleine beekjes kruisen het pad en je wandelt naar het hoogste punt in deze regio, de heuvel “Nossa Senhora do Amparo”, met de gelijknamige oude kapel uit de 12e eeuw. Na een klein stuk plattelandsweg vermijden we middels een korte transfer de laatste kilometers over asfalt en bereik je de Agrotoerisme van Monte do Guizo, middenin de stilte. Hier krijg je een heerlijk diner met streekproducten voorgezet.
Wandeling: 15 km, 440 m stijgen en 270 m dalen, 5,5 uur (in te korten tot 14,5 km, 4,5 uur).

Overnachting in

Monte do Guizo of Mina de S. Domingos

Dag 4

Vanaf de boerderij wandel je door open velden en bosschages verder naar het fraai in bos gelegen rivierstrand van São Domingos, een heerlijke pauzeplek. Vanaf hier wandel je verderop een bizar landschap met veelkleurig gesteente binnen; een enorm contrast met de idylle waar je vandaan komt. Hier vind je de fotogenieke verlaten mijnen van São Domingos, waar in de 19e en begin 20e eeuw koper, zilver en goed gedolven is, maar ook de Romeinen wisten deze edelmetalen hier al te vinden. Deze post-industriële omgeving kent vervuilde en gekleurde zure meertjes, rode mineralen en verlaten gebouwen; je waant je er in een science fiction film.....
Je eindigt de wandeling in de weer mooie landelijke omgeving van Santa de Cambas, met een gezellig dorpspleintje of je loopt nog verder naar Alves. Hier is geen accommodatie en je gaat per transfer terug naar Monte do Guizo.
Wandeling: 17,5 km, 170 m stijgen en 200 m dalen, 5 uur (in te korten tot 13,5 km, 4 uur).

Overnachting in

Monte do Guizo of Mina de S. Domingos

Dag 5

Na het ontbijt is er een transfer naar Alves, waar je de GR15 weer oppikt. Door een lieflijk landschap wandel je naar richting Algarve, met vrijwel steeds het dal van de Rio Guadiana in het zicht. Bij het dorp Pomarão bereik je de grens met Spanje en is een pauze welkom bij Café do Caïs, waar je een heerlijk uitzicht op de rivier hebt. Bij de pier wacht een schipper op je om je naar de andere oever van de Guadiana-rivier te varen. Hier wandel je verder tot Mesquita, het laatste dorpje voor de Algarve. Een transfer brengt je naar het stadje Alcoutim.
Wandeling: 12 km, 220 m stijgen en 200 m dalen, 4 uur.

NB: de schipper vaart niet in het weekend en op feestdagen. Dan zorgen we voor een transfer, waarbij je helaas wel flink moet omrijden en het laatste stukje van de wandeling mist.

Overnachting in

Alcoutim

Dag 6

Een transfer brengt je naar Monte Vascão. Je wandelt de hele dag door de Algarve en volgt het dal van de Guadiana zuidwaarts. Vanaf een prachtig uitzichtpunt bij een oude wachtpost loopt het pad door mooie en dichte begroeiing met eiken-, amandel- en olijfbomen. Delen van de route werden in het verleden door smokkelaars gebruikt, voor de (illegale) uitwisseling van voedsel en goederen met de Spaanse kant. Tegenwoordig is het gewoon een erg mooi wandelpad om te genieten van de natuur en de rust van deze streek. Onderweg zijn er fraaie uitzichten op het rivierdal en de aankomst in het stadje Alcoutim is al even fraai.
Wandeling: 14 km, 200 m stijgen en 290 m dalen, 4,5 uur.

Dag 7

Einde van het arrangement of verlenging.

Als je de transfer hebt bijgeboekt word je naar de luchthaven van Faro gebracht voor de thuisreis (*) of een eventueel vervolg op je verblijf in Portugal. Openbaar vervoer is mogelijk naar Faro of Lissabon.
(*) De transfer kan ook naar een verlengingshotel in Faro zijn. Denk er s.v.p. aan dit aan ons door te geven als je zelf vluchten en/ of een verlengingshotel boekt!

Bij een verlengd verblijf in Alcoutim zijn er nog een aantal leuke extra activiteiten mogelijk. Er is (app-only) nog een extra wandeltocht naar een tweetal leuke dorpjes bij de rivier (per e-bike kan ook) of je kunt vandaag de rondwandeling in en rond Alcoutim maken. Bij mooi weer kun je zwemmen, met een bootje naar Spanje en eventueel per ZIP-line terug. 
Een of meerdere extra nachten in Faro zijn ook leuk; daar kun je met bootjes naar de stranden van Rio Formosa en Faro heeft een aardige historische binnenstad.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in drie rustig gelegen kleinschalige accommodaties in deze weinig toeristische streek van niveau 3*. Overal heb je een goede kamer, meestal met balkon.

In Mértola slaap je in een klein *** stadshotel met heerlijk vrij uitzicht op de Guadiana rivier en de groene heuvels aan de overkant. Je verblijft direct naast het historische centrum op loopafstand van de rivier en een rivierstrand. Bij het hotel is een klein zwembad (open in de zomermaanden).

In Monte do Guizo overnacht je traditoneel in een Casa Rural, een oude boerderij, in de heuvels van de Alentejo. Rust en ruimte zijn hier je deel en voor heerlijke maaltijden wordt gezorgd. In de zomer is er een fijn zwembad.

In Alcoutim overnacht je, iets buiten het centrum, in een prima rustig gelegen boutiquehotel direct aan de Rio Guadiana. Ook hier is een zwembad en tevens is er toegang tot de heerlijke tuin met palmen en de rivier. Het centrum ligt op ca. 10 minuten lopen. 

Over de maaltijden

Het arrangement is standaard op basis van logies en ontbijt. Op de dagen dat je start vanaf Mértola of Alcoutim kun je zelf je lunchinkopen doen. 's Avonds is er de keuze voor een leuk restaurant bij verblijf in Mértola en Alcoutim. In de afgelegen Casa Rural van Monte Guizo wordt heerlijk voor je gekookt door de eigenaren en op beide dagen dat je vanaf daar start is er ook een lunchpakket.

Duurzaamheid

Voor deze reis werkt SNP samen met een agentschap dat is gespecialiseerd in duurzaam toerisme in het achterland van de Algarve. Proactivetur is actief bij het leveren van adviserende diensten in lokale ontwikkelingsprojecten, als kunst en kunstnijverheid, ondernemerschap en het behoud van de landelijke omgeving. Dit stimuleert locale ondernemers in te zetten op kleinschalig toerisme met aandacht het milieu en behoud van culturele waarden.

Met diverse andere initiatieven, zoals Projecto TASA, Projecto Querença of het Wandel Festival Ameixial, draagt men op een breder vlak bij aan ontwikkeling van kleinschalig toerisme en het tegengaan van de ontvolking van het binnenland.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • lunchpakketten dag 3 en 4
 • diners dag 3 en 4
 • bagagevervoer
 • transfers op dag 3, 4, 5 en 6
 • boottochtje dag 5 (niet mogelijk in weekend en op feestdagen)
 • digitale reisinformatie
 • routes in SNP Reisapp

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • transport naar Mértola (dag 1) en vanaf Alcoutim (dag 7)
  - met OV of optioneel bij te boeken
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Dagelijks loop je ca. 15-18 km door glooiend terrein; op de eerste wandeldag kun je voor een kortere variant kiezen. Hoogteverschillen blijven beparkt tot ca. 200 m. per dag stijgen en dalen. De bagage wordt vervoerd dus je wandelt slechts met een dagrugzakje met je lunchspullen en water.

De meeste dagetappes maken gebruik van de goed gemarkeerde langeafstandsroute die bekend staat als de Grand Route do Guadiana GR15.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Indien je dat op het eind doet in Alcoutim hebben we nog een extra wandeling.

Extra's

Verlengingshotels

pousada_de_estoi.jpg

Pousada de Estoi (Faro)

De prachtige Pousada de Estoi is gesitueerd in het 19e eeuwse Estoi Paleis, zo'n 10km ten noorden van Faro in het gelijknamige dorpje. Dit paleis is gebouwd door de berggraaf van Estoi, Jose Fransisco da Silva en werd in 1909 voltooid. In 2009, honderd jaar na haar voltooiing werd het paleis gerenoveerd door de befaamde Portugese architect Gonçalo Byrne en is het omgetoverd tot een prachtige pousada. De kamers zijn bijzonder comfortabel en stijlvol ingericht. Het hotel beschikt o.m. over een binnen- en een buitenzwembad, een spa en een uitstekend restaurant.

Hotel_Faro_Exterior_view.jpg

Hotel Faro (Faro)

Fijn 4-sterrenhotel aan de haven van Faro, met uitzicht op de Ria Formosa. De historische binnenstad van Faro is om de hoek en het vliegveld ligt op slechts 7km. De 90 kamers zijn compleet uitgerust met alles wat u nodig heeft voor een aangenaam stadsverblijf. Op de 4e verdieping van het hotel bevindt zich de bar en restaurant Ria Formosa met een prachtig terras en uitzicht op de Ria Formosa en de stad.

Transfers

Van vliegveld Faro naar Mertola (vanaf € 264,- per boeking)

Met deze transfer heb je vervoer van het vliegveld naar de eerste accommodatie van de reis in Mertola. Je wordt op het vliegveld opgewacht door onze plaatselijke vertegenwoordiger, afgestemd op je vluchttijden. Je reist in ca. 1 uur 45 min. naar Mertola.

Voorwaarden:

 • Deze transfer dien je tegelijk met de boeking voor je reis te reserveren.
 • De prijs is weergegeven per transfer (maximaal 4 personen).

Van Alcoutim naar vliegveld Faro (vanaf € 209,- per boeking)

Met deze transfer heb je vervoer naar het vliegveld van Faro vanaf je laatste accommodatie van de reis in Alcoutim. Je wordt op een nader af te spreken tijdstip opgehaald door onze plaatselijke vertegenwoordiger (afgestemd op je vluchttijden). Je reist in ca. 1 uur 15 min. naar Faro Airport.

Voorwaarden:

 • Deze transfer dien je tegelijk met de boeking voor je reis te reserveren.
 • De prijs is weergegeven per transfer (maximaal 4 personen).

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Faro of Lissabon (*). Transavia vliegt dagelijks rechtstreeks vanaf Amsterdam , Rotterdam en Eindhoven. Ook vanaf Brussel zijn er directe vluchten naar Faro

(*) Indien je kiest voor de transfers op de eerste en laatste dag dien je Faro te kiezen. Indien je op dag 1 met het OV naar Mertola reist, kies je Lissabon; terug met OV kan via Lissabon of Faro.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

 

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

De makkelijkste en snelste manier om van en naar eind- en beginpunt van de tocht te komen is om transfers bij te boeken. Dan word je door een lokale medewerker op het vliegveld van Faro opgewacht en naar de eerste accommodatie in Mértola gebracht (120 km, ca. 1 uur 45 min). Een transfer is ook mogelijk aan het einde van de reis van de laatste accommodatie in Alcoutim naar het vliegveld (95 km, ruim 1 uur).

Met het openbaar vervoer naar Mértola kan in één dag alleen vanaf Lissabon. Er gaat een bus van Rede Expressos om 16.00 vanaf Lissabon Oriente naar Mértola, aankomst 20.50.

Vanaf Alcoutim reis je het beste naar Faro: om 8.05 per bus in 1 uur naar Vila Real de St. Antonio en per trein verder (ca. 2 uur wachten) naar Faro (ook ca. 1 uur). 
NB: ook naar Lissabon reis je via Vila Real de St. Antonio, maar je bent in totaal ca. 8,5 uur onderweg!

Voor verbindingen met Openbaar vervoer check je het beste 'Rome2Rio'  ; daar staan ook links naar de vervoerders ter plaatse.

Je kunt dit arrangement starten van 1 februari tot medio juni en van medio september t/m medio december. Met name februari tot april wordt aanbevolen vanwege de bloemenpracht, het najaar vanwege de aangename temperaturen en het mooie strijklicht. In de zomer is het in dit gebied te heet om te wandelen en deze reis kan dan ook in de zomermaanden niet geboekt worden. Ook in juni en september kan het zo warm zijn dat het overdag niet altijd lekker meer is om te kunnen lopen. Dan zou je vroeg moeten vertrekken, lang pauze houden en dan pas later op de dag weer verder moeten gaan. Hier is in de wandelingen tijd voor; aangename pauzeplekken zijn rivierstrandjes of beekjes die je onderweg tegenkomt.

NB: het boottochtje op dag 5 is niet mogelijk op weekenddagen en op feestdagen (dit is bij start van de reis (zonder rustdagen) op dinsdag of woensdag).

Doordat er in dit niet toeristische gebied weinig accommodaties zijn, zijn er op enkele dagen transfers om de doorgaande GR15 te vervolgen.

Ga je binnenkort op reis naar Portugal bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/portugal. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/portugal/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Artsen
Artsen in Portugal spreken veelal Engels. Ook is er een Brits ziekenhuis in Lissabon (49 Rua Saraiva de Carvalho, tel. 01-602020). In noodgevallen kun je telefoonnummer 112 bellen.

Gezondheidszorg
Sluit ook een goede ziekteverzekering af (door middel van een reisverzekering), want in Portugal bestaat er geen gratis medische behandeling voor niet-Portugezen.
Alle rekeningen voor medische zorg moeten meestal contant betaald worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Zorg zelf voor noodzakelijke EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden.
Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) moet worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). 

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Vale do Guadiana

Portugal - Alentejo, Algarve

GR15 Grande Rota do Guadiana

Wandelvakantie langs hotels en Casa Rural

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.