Oostenrijk - Salzkammergut, 8 dagen Wandelen in Oostenrijks mooiste merengebied

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs goede gasthofen

Vlakbij Salzburg, aan de rand van de Alpen, ligt het wonderschone Oostenrijkse merengebied. Het blauwgroene water van de meren weerspiegelt de steile bergen en de sfeervolle stadjes aan de oever. De wandelingen voeren je over groene almen en door ruisende bossen van meer tot meer, af en toe geholpen door boot of bus. Lopend langs een ruïne of kasteel, in dit op-en-top Oostenrijkse landschap, snap je dat hier ooit de Sissi films zijn opgenomen. De overnachtingen zijn in levendige plaatsjes aan de meren, waarvan Hallstatt zonder meer de mooiste is.

Uniek aan deze reis

 • Afwisselend landschap
 • Bezoek UNESCO site
 • Goede overnachtingsadressen
 • Mooie vergezichten
 • Veel uitzicht
 • Wandelen langs water
 • GPS-tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Oostenrijk - Salzkammergut

In het Oostenrijkse merengebied, aan de rand van de Alpen, zijn de bergen nog niet zo hoog. Tijdens de wandelingen in deze vakantie kom je dan ook niet boven de 1300m. Maar omdat de meren vrij laag liggen en de bergwanden bij sommige meren steil zijn, waan je je toch echt in de bergen. Je maakt ontspannen wandelingen over goede, brede paden en weggetjes en er is regelmatig een uitnodigend terras om wat te eten of drinken.
Het merengebied is een geliefde plek om te wonen, met als voordeel dat het openbaar vervoer er goed en uitgebreid is. Daardoor is het eenvoudig om, bv. bij slecht weer, de routes in te korten. Ook is er veel cultuur te snuiven, in de vorm van talrijke kastelen, kerken, historische dorpjes en natuurlijk de zoutwinningsgeschiedenis.

Dag 1

Aankomst in het vriendelijke Fuschl aan de langwerpige Fuschlsee. We raden aan hier een extra nacht te boeken, zodat je tijd hebt voor de rondwandeling naar de kleine Filblingsee en Schloss Fuschl, bekend van Sissi. Wandeling: 16,5 km, 650 m stijgen en dalen, 6 uur lopen. Je kunt deze wandeling natuurlijk ook aan het einde van de reis maken.

Overnachting in

Fuschl am See

Dag 2

Na het ontbijt wandel je vanuit Fuschl naar naar de vervallen burcht van Wartenfels met fraai uitzicht over de Mondsee en Irrsee. Door het bos daal je vervolgens naar de weilanden rond de grotere Mondsee. Wandeling: 10,5 km, 330 m stijgen, 510 m dalen, 4 uur lopen.

Bij de ruïne is het mogelijk een extra lus maken naar de Schober (1328 m). Dit is een tocht van ongeveer 2,5 km, waarbij je op enkele stukken moet kletteren over rotsen. Er hangen staalkabels. Doe dit alleen als je hier ervaring mee hebt, geen hoogtevrees kent, tredzeker bent en het droog weer is! Het is naar de top van de Schober ongeveer 350 m stijgen.

Overnachting in

Mondsee

Dag 3

Na het ontbijt neem je de bus naar Unterach (ca. 15 km) en start met de klim door de spectaculaire Burggrabenklamm kloof naar de Moosalm. Door het vrienderlijke almenlandschap verder naar de Schwarzensee, mooi gelegen tussen de bergen. Na een pauze op een leuk terras aan het water van de Schwarzensee, daal je af naar de Wolfgangsee. Wandelduur: 13,5 km, 430 m stijgen, 340 m dalen, 5 uur lopen.

Overnachting in

St Wolfgang am Wolfgangsee

Dag 4

De dag begint met een korte oversteek met het voetgangerspont naar Abersee. Over de oever van de Wolfgangsee loop je door het natuurgebied Blinklingmoos naar Strobl. Een relatief vlakke etappe, eerst langs de oever van het meer, dan langs de rivier de Ischl. Door het bos bereik je de Nussensee, een verborgen juweeltje. Het is dan niet ver meer naar het levendige Bad Ischl. Wandeling: 23 km, 210 m stijgen, 300 m dalen, 7 uur lopen.

Overnachting in

Bad Ischl

Dag 5

Vanuit Bad Ischl loop je door het Rettenbachtal naar de mooi gelegen Rettenbachalm. Je krijgt een steeds beter uitzicht op het markante Loser massief. De wandeling gaat deels langs de historische 'Soleleitung', een buis of kanaaltje waardoor opgelost zout vervoerd werd. Daarna verder over de Blaa Alm naar Altaussee op 750 m hoogte gelegen aan het gelijknamige meer.
Wandelduur: 18,5 km, 460 m stijgen en 200 m dalen, 6,5 uur lopen.

NB: het kan voorkomen dat het Rettenbachtal afgesloten is vanwege de condities in het dal. Je reist dan per trein of bus naar Steeg en loopt over de Salzkammerweg naar Altaussee. Wandeling: 16,5 km, 5 uur lopen, 550 m stijgen en 360 m dalen.

Overnachting in

Altaussee

Dag 6

Langs de oever van de rivier de Traun wandel je naar Bad Aussee en door het ruige Koppental verder naar de Hallstätter See. Hier neem je de boot naar het wonderschone plaatsje Hallstatt, dat op de Cultuurerfgoedlijst van Unesco staat. Aan het eind van de dag, als het weer wat rustiger is in het toeristische Hallstadt, vind je jezelf terug op een terrasje aan het water.
Wandelduur: 23,5 km, 170 m stijgen en 380 m dalen, 7 uur lopen. De wandeling is met de bus in te korten.

Overnachting in

Hallstatt

Dag 7

Met het bootje steek je het meer over en volgt de oostelijke oever van de Hallstatter See, noordwaarts tot Bad Goisern. Van daar verder naar Bad Ischl, over een mooi wandelpad dat de historische zoutwaterleiding volgt. In Bad Ischl neem je de bus naar Fuschl (30 km).
Wandeling: 23 km, 130 m stijgen, 180 m dalen, 6,5 uur lopen. Ook deze wandeling is eventueel met de bus of trein in te korten.

Overnachting in

Fuschl am See

Dag 8

Je arrangement eindigt na het ontbijt.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in met zorg uitgekozen *** gasthofen en hotels, altijd met privé wc en badkamer. In sommige plaatsen waar je overnacht is het toeristich en kan het druk zijn, bijvoorbeeld in St. Wolfgang en Hallstatt.

Over de maaltijden

Elke ochtend wacht er een stevig ontbijt. Lunchpakketten kun je in de dorpjes kopen of je kan rond het middaguur op een terras van een gasthaus of alm neerstrijken. In de routebeschrijving staat elke dag wat de mogelijkheden zijn.
's Avonds kun je meestal dineren op de plek waar je overnacht, maar er zijn vaak ook andere eethuisjes of restaurants in de buurt.

Inbegrepen

 • 7 overnachtingen
 • 7 ontbijten
 • bagagevervoer op dag 2, 3, 4, 5, 6 en 7 (max. 20 kg pp)
 • bootjes op Wolfgangsee en Hallstättersee, volgens programma
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • busritten en overige transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting

Over de activiteiten

Een aantal wandelingen overbrugt een flink hoogteverschil tussen ca. 300 en 500 meter, van het ene meer naar het andere meer. Andere wandelingen zijn vlakker en vaak langer, ze voeren door het dal of langs een meer. Alle wandelingen zijn eventueel in te korten door een stukje met de bus (of trein) te gaan. In het algemeen wandel je over goede bergpaden, maar stenig kunnen die altijd zijn en ook steil. Behalve over wandelpaden loop je vaak over boswegen en smalle verharde weggetjes. Een enkel optioneel stukje rond een topje kan wat lastiger te begaan zijn. De optionele beklimming van de Schober op dag 2 valt buiten deze wandelcategorie en is een extra die alleen voor mensen met ervaring met gezekerde steile trajecten geschikt is.

De genoemde wandelafstanden zijn tot aan het eindpunt van de wandeling, meestal in het centrum van het dorp. Afhankelijk van waar je overnacht, kunnen en dan nog enkele kilometers bijkomen om naar het hotel te lopen.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. We raden Fuschl am See aan vanwege de beschreven rondwandeling aldaar en omdat het leuke plek is om wat langer te verblijven.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Hohenstauffen (Salzburg)

Een zeer charmant, gastvrij familiehotel in Salzburg met zeer gunstige ligging bij het centraal station. Ook het centrum is te voet in ca. 10 minuten bereikbaar. Prettige retrosfeer in de inrichting, die niet standaard maar met een persoonlijke 'touch' is. Comfortabele kamers met douche en toilet. Een fijn hotel waar fietsers en wandelaars zich thuis kunnen voelen. 

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Fuschl is ca. 975 km. Je kunt je auto (betaald) parkeren aan de rand van het dorp. Bij het hotel zijn maar een paar parkeerplaatsen.

Trein informatie

Na aankomst in Salzburg reis je per bus naar Fuschl am See (40 min reistijd). Klik hier voor de bustijden.

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retour Salzburg.

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen kun je zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.  Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.


Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Dagtrein:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Salzburg Hbf   . 08:08 - 17:42 2
Salzburg Hbf.– Amsterdam CS 10:00 - 20:28 1

Nachttrein;

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Salzburg Hbf . 19:00 - 08:49 1
Salzburg Hbf.– Amsterdam CS 21:00 - 09:59 1

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

Kinderen t/m 14 jaar reizen gratis op internationale reizen via Duitsland naar Oostenrijk. Zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs van de dagtrein wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op. Indien je de dagtrein wenst te boeken, kan je dit apart aangeven.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nll of www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is
 

Je kunt dit arrangement starten van half mei tot midden september, op alle dagen van de week behalve start op vrijdag. In het begin van het wandelseizoen zul je de meeste bloemen in bloei zien; september heeft meestal heerlijk wandelweer en beginnende herfsttinten.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Salzkammergut ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

In deze reis is het niet in alle standaard accommodaties toegestaan om een hond mee te nemen. Er zijn dan wel alternatieve hotels te boeken, die zijn echter duurder. Je betaalt dan een toeslag.

Ga je binnenkort op reis naar Oostenrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/oostenrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/oostenrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kun je op vertoon van je paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advieskijk je op de website van het LCR of ITG.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

306105-F-111.jpg

Oostenrijk - Salzkammergut

Wandelen in Oostenrijks mooiste merengebied

Wandelvakantie langs goede gasthofen

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.