Oostenrijk - Pitztal, 8 dagen Natuurpark Kaunergrat en langs almen, bergmeren en gletsjers

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Bergwandelvakantie vanuit hotel of appartement

Het Pitztal is wellicht minder bekend dan het naburige Ötztal, maar heeft behalve meer rust landschappelijk net zo veel te bieden. Het diepe gletsjerdal kent vele almen met bijbehorende almhutten en fraaie bergmeren met daarachter imposante rotspieken. Spectaculaire watervallen storten zich omlaag. Aan het einde van het dal ligt de ruim 3700 m. hoge Wildspitze met een imposant gletsjergebied, dat samen met enkele andere delen van het dal het Naturpark Kaunergrat vormt. Bergwandelen is een feest voor jong en oud, want er is een uitgebreid netwerk van wandelpaden, zowel makkelijk als uitdagend. Soms maakt een bergbaan het je makkelijker om op hoogte te komen. De diversiteit maakt dit ook een fijne plek voor een gezinsvakantie. Overnachten naar keuze in een prima 3* hotel, fraaie appartementen of een luxe 4* hotel.

Uniek aan deze reis

 • Kies tussen knus familiehotel, appartement of luxe berghotel
 • Alle Alpenlandschappen in één dal
 • Hoogste top van Tirol met grote gletsjer
 • Wandelen in Naturpark Kaunergrat
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Oostenrijk - Pitztal - Naturpark Kaunergrat

Je kiest voor een verblijf van minimaal 7 nachten/ 8 dagen bij verblijf in 3* of 4* hotel. Bij het 3* hotel is ook verblijf in chalets mogelijk.

Het programma in het Pitztal is met onze wandelbeschrijvingen en programmasuggesties naar eigen inzicht in te vullen. Je verblijft steeds in dezelfde accommodatie. Eigen auto, wandelbus en bergbanen helpen je diverse delen van het dal te ontdekken. Het beschreven programma is een voorbeeld, opbouwend in zwaarte van de wandelingen. Je bent vrij om per dag de wandeling naar keuze te maken. Per dag staan ook meestal meerdere tochten beschreven.

 • Dag 1: Aankomst in het Pitztal, verblijf in* hotel in Wiese of 4* hotel in Weisswald
 • Dag 2: Wandelen door het dal via de Pitztaler Höhenweg
 • Dag 3: Wandelen naar watervallen of excursies
 • Dag 4: Hogerop bij de Hochzeiger of Eggenstal
 • Dag 5: Bergtochten naar hooggelegen bergmeren
 • Dag 6: Dagtochten naar berghutten
 • Dag 7: Alpiene tochten bij Rifflsee of de Fuldaer Höhenweg
 • Dag 8: einde van de reis of verlenging

Voor meer details kijk je bij het dag tot dagprogramma.

Dag 1

Heenreis en aankomst bij de accommodatie in het Pitztal. Als je op tijd bent kun je nog een kort tochtje in de omgeving maken door de bergweides of naar een waterval. Of geniet van de mooie omgeving en oriënteer je op je programmawensen voor de komende dagen. In hotel Wiese kun je voor voor ca. € 5,- p.p. een Freizeitkarte kopen, voor gratis busvervoer en enkele activiteiten georganiseerd door het Toerismebureau. Bij verblijf in Hotel Seppl kun je gebruik maken van het brede aanbod (o.a. bergbanen) dat inclusief is in de Pitztal Sommercard. Om alle wandelmogelijkheden in het lange dal te benutten heb je transport nodig: je eigen auto, de wandelbus en als je wilt kun je diverse kabelbanen benutten.

Overnachting in

St. Leonard im Pitztal - Hotel en huttendorp Wiese of Hotel Seppl

Dag 2 De Pitztaler Höhenweg

Een ideale wandeltocht om het dal te leren kennen en om een beetje 'in te lopen' tijdens deze bergwandelweek, is de Pitztaler Höhenweg. Deze wandelroute volgt de lengte van het Pitztal, op of net boven de dalbodem, dus zonder grote hoogteverschillen. Door gebruik te maken van de (gratis) wandelbus door het dal, kun je deze wandelroute net zo lang volgen als je wilt en zelfs combineren met enkele van de andere wandelingen van het programma. We hebben de Höhenweg in twee etappes geknipt: van Mandarfen naar Stillebach (10 km, 280 m dalen, 2,5 uur) en van Stillebach naar Wiese (10,5 km, 30 m stijgen en 260 m dalen, 2,5 uur).

Overnachting in

St. Leonard im Pitztal - Hotel en huttendorp Wiese of Hotel Seppl

Dag 3 Watervallen bij Jerzens en Wiese, excursies

Bij Zaunhof in de middenloop van het dal zijn direct vanaf de 3* accommodatie in Wiese een tweetal korte rondwandelingen langs watervallen te maken, die ook te combineren zijn. Direct vanuit het hotel in Wiese kun je naar de Söllbergwaterval (2,5 km, 130 m stijgen en dalen, ca. 1 uur) en vanuit Jerzens (of Schön) kun je naar de Stuibenwaterval (6,5 km en 300 m stijgen en dalen, 2 uur).Je loopt door bos, een enkele alm en door de steile kloofdalen waar de watervallen zich bevinden. De wandelingen zijn makkelijk te combineren door 2 km de Pitztaler Höhenweg te volgen tussen het gehucht Schön en Wiese. 2 uur, 

Wil je eens wat anders dan wandelen, dan is er in de omgeving ook genoeg te beleven: boulderen, een klimpark of lekker zwemmen in een van meertjes. Een dagje Imst met mooie wandelkloof en spectaculaire zomerrodelbaan is ook leuk.
Wil je eens wat anders dan wandelen, dan is er in de omgeving ook genoeg te beleven: boulderen, een klimpark of lekker zwemmen in een van meertjes. Een dagje Imst met mooie wandelkloof en spectaculaire zomerrodelbaan is ook leuk.
Wil je eens wat anders dan wandelen, dan is er in de omgeving ook genoeg te beleven: boulderen, een klimpark of lekker zwemmen in een van meertjes. Een dagje Imst met mooie wandelkloof en spectaculaire zomerrodelbaan is ook leuk.

Overnachting in

St. Leonard im Pitztal - Hotel en huttendorp Wiese of Hotel Seppl

Dag 4 Hochzeiger en Eggenstal

In het begin van het Pitztal kom je via Jerzens bij het dalstation van de Hochzeiger bergbaan. Door gebruik van de kabelbaan kun je makkelijk rond 2000 m komen en wandelen zonder al te veel hoogteverschillen. Diverse tochten mogelijk van een licht rondje tot een middelzware kam- of panoramawandeling. Je kunt naar diverse almen met almhutten of over een deel van de graat lopen, die hier rond 2300 meter hoogte is. Heel geschikt voor gezinnen met kinderen, door de aanwezigheid van horeca (meerdere almhutten) en het themapark 'Zirbenpark', met diverse natuurlijke speelmogelijkheden. Beschreven is een tocht waarbij je afdaalt naar het dalstation van de Hochzeigerbahn (9,5 km, 300 m stijgen en 530 m dalen, 2,5 uur). 

Een stukje stroomopwaarts in het dal ligt Eggenstal. Ook hier kun je de hoogte in, maar dan zonder bergbaan. Mooie uitzichten, een waterval, fraaie almen en leuke almhutten. Hier is een lichtere en wat zwaardere tocht uitgezet (8 km, 530 m stijgen en dalen, 2,5 uur en 10 km, 540 m stijgen en 600 m dalen, 4,5 uur).

Overnachting in

St. Leonard im Pitztal - Hotel en huttendorp Wiese of Hotel Seppl

Dag 5 Bergmeren: de Brechsee of de Mittelberglesee

Vanuit het dorpje Trenkwald wandel je over een steil bospad naar de boven de boomgrens gelegen verlaten Neurureralm. Over de hellingen van de Weisser Kogel stijg je verder naar de aan de voet van de Partleswand gelegen Mittelberglesee. Wandeling 9 km, 940 m stijgen en dalen, 4 uur. 

Vanaf Zaunhof wandel je over een breed bospad naar de kleine hut op de Mauchele alm. Over een kronkelig bospaadje gaat het verder omhoog door een oud lariksbos en als je boven de boomgrens komt heb je een mooi uitzicht over het Pitztal. Bij de prachtig gelegen Brechsee heb je een goede kans op het zien van Alpenmarmotten. Wandeling 14 km, 850 m stijgen en dalen, 5 uur.

Overnachting in

St. Leonard im Pitztal - Hotel en huttendorp Wiese of Hotel Seppl

Dag 6 Dagtochten naar een berghut

We hebben naar 2 hutten een dagtocht uitgezet, naar de Ludwigsburgerhut vanaf Zaunhof, nabij Wiese en naar de Braunschweiger hut vanaf Mittelberg. Pittig stijgen tot in Alpien terrein, heerlijk lunchen en dan terug met fraaie uitzichten op het dal.

 • Vanaf het dorpje Zaunhof loop je naar de op bijna 2000 m hoogte gelegen Ludwigsburgerhütte. Hier heb je een mooi zicht op het Pitztal. Wandeling 13,5 km, 850 m stijgen en 950 m dalen, 5,5 uur.
 • Vanaf de laatste bushalte van het dal in Mittelberg volg je het Pitztal omhoog tot bijna aan de gletsjers. Je passeert een klimgebiedje, een spectaculaire waterval en als helemaal tot aan de hut loopt kun je in het naastgelegen Ötztal kijken, en natuurlijk naar de gletsjers. Je passeert onderweg een 'gletsjerdrempel', een steil stuk waar voor extra houvast staalkabels zijn aangebracht. Wandeling 10 km, 980 m stijgen en dalen, 6 uur.

Overnachting in

St. Leonard im Pitztal - Hotel en huttendorp Wiese of Hotel Seppl

Dag 7 Rifflsee en Fuldaer Höhenweg, uitstapjes

Vanaf Mandarfen kun je per kabelbaan naar de Rifflsee. Vandaar zijn diverse wandelingen mogelijk, bv. de Zwei Seen Wanderung langs de Rifflsee en Plodersee, terug naar Mandarfen (11 km, 260 m stijgen, 840 m dalen, 4,5 uur). Of wandel vanaf de Rifflsee de Fuldaer Höhenweg, misschien wel de mooiste wandeling in het Pitztal, met een heerlijke pauze bij het Taschachhaus en de mogelijkheid de laatste 6 km door het dal per MTB af te leggen (18 km, 400 m stijgen, 1000 m dalen, 7 uur).

Je kunt ook vanaf per ‘Gletscherexpress’ (tunnelbaan) omhoog (bergstation op 2850 m) en een bergtour op hoogte naar bv. de Mittagskogel maken, waarbij je boven 3000 m. komt en uitzicht op gletsjers en diverse drieduizenders hebt (3 km, 280 m stijgen en dalen, 1,5 uur). Wel prijzig (ca. € 40,- voor volwassene, maar inclusief in de Sommercard bij hotel Seppl).

Overnachting in

St. Leonard im Pitztal - Hotel en huttendorp Wiese of Hotel Seppl

Dag 8

Einde van het arrangement. Gezien de vele mogelijkheden die het Pitztal biedt is het goed om te overwegen nog een paar dagen bij te boeken!

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je kunt kiezen tussen een verblijf in het 3* familiehotel Wiese ('comfortabel') in het midden van het dal bij Zaunhof en het wat grotere en luxere 4* hotel Seppl (`SNP selectie`) in Weiswald/Plangeross nabij het einde van het dal. Beide locaties vallen onder St. Leonhard im Pitztal en liggen ca. 15 km uit elkaar.

 • In het knusse en gastvrije familiehotel Wiese verblijf je op een 2-3 persoonskamer of een mooi appartement in het "Hüttendorf", gelegen achter het hotel. Er is een buitenzwembad en wellnessbereik. Het familiehotel is comfortabel ingericht in Tiroler stijl en heeft een eigen restaurant. Het hotel kenmerkt zich door een familiaire sfeer en biedt voor een 3* hotel veel voorzieningen.
 • In het luxere en grotere 4* familiehotel Seppl kun je kiezen uit diverse kamertypes of appartementen, in het hoofdgebouw of de dependance. De wellnessfaciliteiten zijn hier uitgebreider en de inrichting is luxer met o.a. een lounge apart van het restaurant. Ook hier is een zwembad: buiten, maar ook binnen.

*meer informatie over de accommodaties vind je via de link bij het dagprogramma

Over de maaltijden

Beide hotels hebben een eigen restaurant waar je uitstekend kunt eten. Aangepast aan de luxere status is het menu bij Hotel Seppl uitgebreider dan bij Hotel Wiese. Bij Hotel Wiese krijg je doorgaans 4 gangen en bij hotel Seppl 5 gangen. Ook is er een prima ontbijtbuffet om de dag te beginnen.
In de chalets van hotel Wiese wordt elke ochtend een ontbijtmand bezorgd en zijn bij aankomst wat etenswaren om de trek te stillen. Tevens zijn er koffie- en theefaciliteiten. Het diner is bij het verblijf in een chalet echter niet inbegrepen. Je kunt zelf koken of à la carte dineren bij het restaurant van het hotel.

Inbegrepen

 • 7 nachten in 3* of 4* hotel of appartement
 • alle ontbijten (buffet in hotel, ontbijtmand in chalet)
 • verblijf in hotels: avondmaaltijden en hotelvoorzieningen
 • verblijf in chalet: welkomstsnack, koffie en thee, badjas, sloffen, handdoeken
 • gebruik zwembad en wellness
 • Hotel Seppl: Pitztal Sommercard met o.a. wandelbus en liften inclusief (krijg je in het hotel)
 • routes in SNP Reis App
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • niet genoemde maaltijden
 • bij verblijf in Hotel Wiese: lokale transfers en kabelbanen
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (ca. € 2,- per persoon per dag)

Over de activiteiten

Het Pitztal biedt bijna eindeloos veel wandelmogelijkheden op elk niveau, van een korte wandeling tot een pittige tocht in het hooggebergte. Dit arrangement is ook geschikt voor wandelaars met minder bergervaring of gezinnen met kinderen. Gemiddeld variëren de tochten tussen niveau '2' en '4', gemiddeld niveau '3'. SNP Natuurreizen heeft een aantal van de mooiste wandelingen geselecteerd (er is anders teveel om uit te kiezen) en in detail beschreven, met verschillende wandelniveau's. In het dal blijven de hoogteverschillen beperkt, maar door de steile hellingen moet je flink stijgen en dalen (tot rond 1000 meter) als je echt hogerop wil; soms helpen kabelbanen. Boven de almen zijn de paden uitgesproken stenig en alpien. Beneden de almen loop je deels over bospaden. De paden zijn in het algemeen goed gemarkeerd en overal in het gebied vind je duidelijke richtingaanwijzers.

Geschikt voor kinderen

Deze wandelreis is zeer geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf ca. 6-8 jaar, maar zelfs met jongere kinderen kun je nog een leuke vakantie hebben hier. De diversiteit in landschap met een spectaculaire gletsjer en de hoogste top van Tirol, bezienswaardigheden, de almhutten, de kabelbanen en 'gletsjerexpress' maken dat geen kind zich hier zal vervelen.

Extra dagen

Bij beide hotels kun je net zoveel extra dagen bijboeken als je wilt. Bij verblijf in een chalet bij hotel Wiese kun je in elk geval per 7 nachten/ week verlengen, maar buiten het hoogseizoen kan dit ook soms per dag. Er is in en om het dal meer dan genoeg te ondernemen voor een langer verblijf.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Pitztal is ca. 880 km. Je kunt bij het hotel naar keuze parkeren. Op de meeste snelwegen in Oostenrijk heb je een vignet nodig. Dit vignet is ter plekke te koop, maar ook in Nederland (o.a. bij de ANWB). 

Trein informatie

Vanaf Imst neem je de bus naar het Pitztal en de accommodatie (bushalte direct bij het hotel). Het is 20 km naar de accommodatie in Wiese en bijna 35 km naar het hotel in Plangeross. Klik hier voor informatie over busdiensten.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Dagtrein:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Imst Pitztal      09:07 - 20:20 3
Imst Pitztal   – Amsterdam CS 07:40 - 20:28    4

Nachttrein: 

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Imst Pitztal 19:00 - 10:40 1
Imst Pitztal– Amsterdam CS 19:18 - 09:59 1

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

Kinderen t/m 14 jaar reizen gratis op internationale reizen via Duitsland naar Oostenrijk. Zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs van de dagtrein wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op. Indien je de nachttrein wenst te boeken, kan je dit apart aangeven.

Om een dagtreinreis te kunnen boeken via SNP is het downloaden van de NS International App op je mobiele telefoon een voorwaarde. SNP geeft alleen mobiele treintickets uit, die via deze App beschikbaar zijn. Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over deze App en reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Een verblijf in het Pitztal is mogelijk vanaf tweede helft mei, mits je je dan tot de lager gelegen wandelingen beperkt. Vanaf begin juli tot in oktober zijn er ook hoger gelegen bergwandelingen te maken. Tot hoe ver in oktober is elk jaar anders, soms begin van de maand, soms ook tot eind van de maand. Berghutten zijn meestal geopend vanaf juni t/m medio september.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar het Pitztal ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist, en het verschil tussen de 3* comfortabel en 4* SNP Selectie verblijf.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Hou er rekening mee dat je in Oostenrijk in de horeca nog niet zo vaak met je PINpas kunt betalen als we in Nederland gewend zijn. Zorg dus voor voldoende contant geld.

Ga je binnenkort op reis naar Oostenrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/oostenrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/oostenrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kun je op vertoon van je paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advieskijk je op de website van het LCR of ITG.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Pitztal - NP Kaunergrat

Oostenrijk - Pitztal

Natuurpark Kaunergrat en langs almen, bergmeren en gletsjers

Bergwandelvakantie vanuit hotel of appartement

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.