Oostenrijk - Lammertal, 5 dagen Korte huttentocht in de Salzburger Dolomieten

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Minitrektocht vanuit hotel en langs twee berghutten

In de Salzburger Dolomieten ligt een uitgebreid netwerk van paden dat enkele mooie berghutten met elkaar verbindt. Vanuit een comfortabel hotel in Abtenau wandel je door het Lammertal naar de groene almen aan de voet van de indrukwekkende Gossaukamm en de Bischofsmütze. De volgende dag wandel je naar de gezellige hut op de Gsengalm. Je eindigt de laatste dag weer in Abtenau. Een huttentocht voor bergwandelaars een goede conditie!

Uniek aan deze reis

 • Comfortabel begin en einde
 • Korte trektocht voor beginners
 • Zeer authentieke kleine berghutten
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Oostenrijk - Lammertal

 • Dag 1: aankomst in het aan de voet van het Tennengebergte gelegen Abtenau.
 • Dag 2: wandeling naar de Stuhlalm of de Mahdalm.
 • Dag 3: wandeling naar de de Gsengalm via het dorpje Annaberg.
 • Dag 4: wandeling naar Abtenau via de  Karkogelhütte.
 • Dag 5: na het ontbijt eindigt het arrangement.

Dag 1

Aankomst in het aan de voet van het Tennengebergte gelegen Abtenau.

Overnachting in

Abtenau

Dag 2

Na het ontbijt wordt je naar het begin van de wandeling gebracht (10 min rijden). Al gauw verlaat je het dal en wandel je door de bossen naar de Klockaualm. Langzaam komen de ruige kalkwanden van het Dachsteinmassief in zicht. Aan het einde van de middag kom je aan op de hooggelegen almen aan de voet van de ruige Gosaukamm. In de almhut kun je genieten van een welverdiende Radler…
Wandeling: 16 km, 1030 m stijgen en 220 m dalen, 6,5 uur. Verblijf je in de Mahdalmhütte dan komt daarbij: 5,5 km, 300 m stijgen en 150 m dalen, 2,5 uur.

Overnachting in

Stuhlalm of Mahdalm

Dag 3

De dag begint met een klim naar de voet van de Bischofsmütze (2430 m) en via de mooi gelegen de Mahdalm (1539 m) daal je af naar het dorpje Annaberg. Na de lunch wandel je al stijgend over de Salzalpensteig naar de Gsengalm (1447 m).
Wandeling: 18,5 km, 1100 m stijgen en 1130 m dalen, 8,5 uur. Vanaf Mahdalmhütte is de wandeling 5,5 km, 300 m stijgen en 150 m dalen, 2,5 uur minder.

 

Overnachting in

de Gsengalm

Dag 4

Op de laatste wandeling van deze minitrektocht loop je via de Karkogelhütte naar Abtenau. Je kunt eventueel met de zomerrodelbaan naar beneden suizen! Aangekomen in het hotel wacht natuurlijk het zwembad en de wellness! 
Wandeling: 6,5 km, 20 m stijgen en 770 m dalen, 3 uur.

Overnachting in

Abtenau

Dag 5

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Abtenau verblijf je in het comfortabele hotel Gutjahr, een viersterrenhotel met een heerlijke sauna en zwembad. De tweepersoonskamer heeft geen twee gescheiden bedden, maar een extra breed bed met 2 matrassen, met elk eigen dekbed.
De op de almen gelegen kleine berghutten zijn zeer authentiek. Comfort zul je hier niet aantreffen, maar wel sfeer en gastvrijheid. De twee overnachtingen in de berghutten zijn op meerpersoons slaapzaal en kamer en de douche en wc zijn gemeenschappelijk. Je hebt een lakenzak/huttenslaapzak nodig. Er zijn dekens/dekbedden aanwezig. Op de tweede dag overnacht je in een van de almhutten die aan de voet van de Gosaukamm liggen. In de Mahdalm hut is geen douche en het toilet is in een apart gebouwtje. Als er geen plaats is in de Mahdalm, dan verblijf je in de Stuhlalm.

Het comfortnivo van deze reis hebben we gemiddeld op 2 beoordeeld. In het hotel in Abtenau is het een 4 en in de hutten is het comfortnivo 1.

Over de maaltijden

In Abtenau is er een uitgebreid ontbijtbuffet en ’s avonds is er een heerlijk uitgebreid viergangendiner/buffet. De maaltijden in de hutten zijn eenvoudig. Voor de lunch kun je boodschappen doen Abtenau, of een lunchpakket bestellen in de hut.
Heb je afwijkende dieetwensen zoals voedsel allergieën (lactose, gluten, etc) dan is het niet mogelijk deze reis te boeken. De keukens in de hutten zijn eenvoudig en kunnen hier niet aan tegemoetkomen.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Alle diners / avondmaaltijden
 • Transfer dag 2
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Lunches
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • Toeristenbelasting

Over de activiteiten

Deze minitrektocht is alleen geschikt voor wandelaars met een goede conditie. De bagage wordt niet vervoerd. De hoogteverschillen zijn tot 1000 m stijgen en dalen. De paden zijn goed gemarkeerd en er staan overal lokale routebordjes. Op enkele plaatsen hangen kettingen waar je je aan kunt vasthouden. Deze trektocht is niet geschikt voor mensen met erge hoogtevrees. Op de tweede dag overnacht je in een van de almhutten die aan de voet van de Gosaukamm liggen. De lengte van de wandelingen op dag 2 en 3 is dan ook afhankelijk van de overnachtingsplaats.

Er is bij deze reis geen bagagevervoer mogelijk, dus je loopt tijdens 3 dagen (voor 2 nachten) met enige bagage. De rest van je bagage kan in het hotel in Abtenau blijven!

Geschikt voor kinderen

Deze reis is ook geschikt voor kinderen, maar deze moeten 13 jaar of ouder zijn. Je moet al vaker in de bergen gewandeld hebben en je moet het leuk vinden om lange stukken te stijgen en te dalen.

Extra dagen

Je kunt deze reis op iedere dag een extra overnachting boeken.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Abtenau is ca. 1000 km. Je kan je auto gratis parkeren bij de accommodatie.

Trein informatie

Na aankomst in Gollling neem je de bus (25 min) naar Abtenau.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Golling-Abtenau      08:08 - 18:39   2
Golling-Abtenau – Amsterdam CS 09:19 - 20:28 1

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

Kinderen t/m 14 jaar reizen gratis op internationale reizen via Duitsland naar Oostenrijk. Zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Om een treinreis te kunnen boeken via SNP is het downloaden van de NS International App op je mobiele telefoon een voorwaarde. SNP geeft alleen mobiele treintickets uit, die via deze App beschikbaar zijn. Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over deze App en reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nll of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Reserveer tijdig indien je dit arrangement in de zomermaanden wil boeken. De berghutten zijn klein en er zijn maar weinig kamers. 
Naast de zomerperiode biedt dit arrangement in het najaar een reis vol herfstkleuren.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Oostenrijk ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.


 

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Graag willen we je wijzen op de volgende specifieke detailregels voor reizen naar Oostenrijk en de regels die van belang zijn voor een vakantie in dat land, op de website van het Oostenrijks verkeersbureau’s. Volg svp ook de links naar de detailinformatie!
https://www.austria.info/nl/praktische-info/coronavirus-informatie

Extra informatie over testen ter plaatse

 • Bij incheck in hotels, berghutten en horeca is een geldig testbewijs verplicht of bewijs van vaccinatie/ genezen. Tests ter plekke zijn gratis en er zijn ruime testmogelijkheden, o.a. bij apotheken.
 • Gasten moeten worden geregistreerd als zij langer dan 15 minuten blijven - binnen en buiten. Een negatief testresultaat moet aan het personeel worden voorgelegd. Regel svp je testresultaat vooraf aan het verblijf of bezoek; zo belast je het drukke personeel minder. De volgende tests zijn toegestaan:
  * Negatieve PCR test (geldigheidsduur: 3 dagen)
  * Negatieve antigeentest onder toezicht bij teststation, apotheek, enz. (geldigheidsduur: 2 dagen)
  * Antigeentests voor zelftesten (digitaal), geregistreerd in een app (geldigheid: 1 dag)
  * Zelftests ter plaatse zullen ook toegang verlenen. Deze test is echter alleen geldig voor het ene bezoek of de overnachting in kwestie.

Extra informatie voor overnachtingen in berghutten:

Detailinformatie is te vinden op de Website van de Oostenrijkse Alpenvereniging

 • Denk aan de testverplichting of een vaccinatiebewijs (zie boven)
 • Zonder reservering geen overnachting mogelijk (dat regelen wij dus voor je)
 • Op de meerpersoons slaapzalen zijn minder slaapplaatsen gerealiseerd. Je slaapt dus verder uit elkaar met in acht neming van de 1,5 meter. In sommige hutten zijn op de slaapzalen wandjes geplaatst tussen de verschillende slaapplaatsen.
 • Bezoek hutten alleen in goede gezondheid en met een geldige toegangstest of een bewijs van vrijstelling van de test!
 • Overnachten alleen mogelijk met eigen slaapzak en kussensloop (min. 60x80 cm). Er zijn géén dekens beschikbaar. We raden een lichte dons- of zomerslaapzak aan; geen huttenslaapzak of lakenzak dus!
 • Neem je eigen handdoek mee.
 • Neem zelftests mee voor meerdaagse tochten! (alleen nodig indien niet "Gevaccineerd" of "Genezen")
 • FFP2-maskerplicht voor gasten, behalve aan tafel
 • Personen van één gastengroep met overnachting kunnen samen aan één tafel worden ondergebracht zonder minimumafstand (max. 4 volwassenen en 6 minderjarigen)
 • 22.00 ‘Sperrstunde’: geen toegang meer en ‘huttenrust’.

Voor een verblijf in Oostenrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend.

Tolvignet
Op Oostenrijkse snelwegen heeft u een tolvignet nodig. U kunt een vignet kopen op tankstations vóór de Oostenrijkse grens. Daarnaast zijn er trajecten waar u (tevens) tol moet betalen, bv de Brennerpass en sommige lange tunnels. Voor campers zwaarder dan 3550 kg is geen vignet meer nodig. In plaats daarvan betaalt u tol door middel van kilometerheffing via een GO-box. Deze box is verkrijgbaar bij de grens. Meer informatie via www.go-maut.at.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kunt u op vertoon van uw paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Oostenrijk - Lammertal

Korte huttentocht in de Salzburger Dolomieten

Minitrektocht vanuit hotel en langs twee berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 701 klanten