karwendel

Oostenrijk - Karwendel, 5 dagen Kleine en große Ahornboden

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Korte trektocht langs hotel en berghutten

Tijdens deze korte huttentocht door het natuurpark Karwendel, loop je langs almen met eeuwenoude esdoornbomen en woeste kalkwanden. Vanuit een leuk hotel in Hinterriss trek je van de klassieke Falkenhütte naar de gezellige Plumsjochhütte, omgeven door markante toppen zoals Lalidererspitze, Lamenspitze en Kompar, het leefgebied van de steenarend en de gems. Genieten van het uitzicht, slapen op een hoogte van zo’n 1800 m en de gezellige Stube van de Plumsjoch zijn de krenten in de pap.

Uniek aan deze reis

 • Leuke trektocht, ook voor niet al te ervaren bergwandelaars
 • Fotogenieke bomen op Kleine en Grosse Ahornboden
 • Klassieke Falkenhütte
 • GPS-tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Oostenrijk - Karwendel

In het kort ziet je programma er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst en overnachting in Hinterriss
 • Dag 2: wandeling naar, en overnachting in Falkenhütte
 • Dag 3: wandeling naar, en overnachting in Plumsjochhütte
 • Dag 4: wandeling naar, en overnachting in Hinterriss
 • Dag 5: einde arrangement.

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Aankomt in Hinterriss, aan het begin van het Risstal, omgeven door de ruige Kalkalpen van het Karwendelgebergte. Hinterriss is het enige permanent bewoonde dorpje in de Karwendel en ligt op een hoogte van 928 m.
Het Risstal ligt in Oostenrijk, maar met de auto kan je alleen via Duitsland naar de rest van Oostenrijk. De verklaring hiervoor is dat de noordelijke toegang tot het dal vanuit Duitsland in vroeger tijden niet mogelijk was vanwege een steile, rotsachtige kloof. De eerste bewoners van het dal kwamen daarom lopend over een bergpas vanuit de buurt van Innsbruck en zorgden dat het dal bij Oostenrijk hoorde. Toen er later, met hulp van dynamiet en machines, een (auto)weg werd aangelegd, was de makkelijkste toegang tot het dal vanuit Duitsland.

Uitbreiding
Degenen die een extra nacht in Hinterriss boeken kunnen als inloopwandeling de klassieke tocht door het Ron- en Tortal maken. Je loopt omhoog langs de mooie almen van het Rontal naar de Torscharte (1815 m) en daalt via het Tortal weer af naar Hinterriss. Wandeling: ca. 14 km, 900 m stijgen en dalen, 6 uur lopen. Uit te breiden met beklimming van Torkopf (2014 m) vanaf de Torscharte. Deze wandeling is niet gedetailleerd beschreven maar is goed aangegeven en zeker met SNP Route App makkelijk te vinden.

Overnachting in

Hinterriss

Dag 2

Vanuit Hinterriss loop je door het ruige en beboste Johannistal, omhoog naar de Kleine Ahornboden. Deze kleine lieflijke almenvallei, met indrukwekkende esdoornbomen (Ahorns), ligt aan de voet van de Birkkarspitze ( 2749 m). Een pittige klim brengt je tenslotte naar de Falkenhütte (1856 m). Hier heb je een prachtig uitzicht op de steile Lalider kalkwand en de puinhellingen en de top van de Lalidererspitze (2588 m). Vandaag heb je kans op het spotten van de steenarend. Wandeling: 14 km, 6 uur, 980 m stijgen en 70 m dalen.

Overnachting in

Falkenhütte

Dag 3

Na het ontbijt pak je de rugzak weer in en loopt over de Adlerweg naar het Hohljoch (1794 m). Vanaf hier daal je door dwergdennen- en lariksbossen naar de Grosser Ahornboden met het Almdorpje Eng, waar je eventueel wat kunt drinken. De oudste esdoorns op de grote, vlakke weide zijn wel 600 jaar oud. Over de dalbodem, op zo’n 1100 m hoogte loop je naar het begin van het Plumstal. Een lange klim brengt je tenslotte naar de prachtig gelegen Plumsjochhütte (1626 m). Wandeling: ca. 16 km, 700 m stijgen en 900 dalen., 7 uur lopen.

Overnachting in

Plumsjochhütte

Dag 4

De koninginne-etappe van deze korte huttentocht begint met de klim naar het Satteljoch (1935 m), de huisberg van de hut. Omgeven door dwergdennen kijkt het houten kruisbeeld uit over de Mondscheinspitze, de Grosser Ahornboden en natuurlijk de Karwendeltoppen waar je gisteren langs gelopen bent. Over een mooi almenpad loop je naar de markante Kompar (2011 m) en de Grasbergalm. Grote kans dat je op dit deel van de wandeling gemzen ziet. De tocht over de bergkam gaat verder via de toppen van Grasberg, Hölzelstalljoch en Fleischbank, allemaal net boven de 2000 m hoog, Het uitzicht is onvergetelijk, totdat je uiteindelijk over een wandelpad afdaalt naar Hinterriss en moe maar voldaan in het comfortabele hotel terugkeert. Wandeling: ca. 20 km, 1060 m stijgen en 1760 m dalen, 8,5 uur lopen. 

Voor een minder zware wandeling kan je van de Grasbergalm afdalen via een breed, slingerend pad door een mooi bos met veel loofbomen zoals beuken en esdoorns. Onder in het Risstal kun je de bus nemen of langs de Riss doorlopen naar Hinterriss (6 km extra). Wandeling: 11 km, 400 m stijgen en 1110 m dalen, 4,5 uur lopen.

Overnachting in

Hinterriss

Dag 5

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Hinterriss ben je te gast in een comfortabel familiehotel met sauna en zwembad (hiervoor betaal je ter plekke wat extra). De kamers hebben een eigen badkamer en vaak een balkon.
De Falkenhütte, onder de imposante Lalider Wand, is een van de oudste berghutten in de Alpen en onlangs totaal gerenoveerd, zoveel mogelijk in de fraaie originele staat.
De Plumsjochhütte is een kleine, gemoedelijke hut met schitterend uitzicht.
In beide berghutten overnacht je op een meerpersoonskamer. Het sanitair is gemeenschappelijk.
Voor de berghutten heb je een lakenzak, kussensloop en handdoek nodig.

Over de maaltijden

Elke ochtend wacht een stevig ontbijt. In de twee berghutten is een voedzame avondmaaltijd inbegrepen. In het hotel eet je à la carte en hebt keus uit een vegetarisch, vis of vlees menu. Glutenvrije maaltijden zijn niet mogelijk in de berghutten, vegetarisch wel, mits bij boeking doorgegeven..

Vanuit het hotel in Hinterriss krijg je een lunchpakket mee. Op de route van Falkenhütte naar Plumsjochhütte kan je in Engalm lunchen. In de Plumsjochhütte kun je bij aankomst een lunchpakket bestellen voor de volgende dag. We raden aan om voor de zekerheid wat stevige snacks mee te nemen voor onderweg. Het kan bv. zijn dat het in Engalm erg druk is rond lunchtijd.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen incl. ontbijt
 • 2 maal avondeten
 • 1 maal lunchpakket
 • Toeristenbelasting
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Douchemuntjes in bergutten
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen

Over de activiteiten

Het zijn stevige wandelingen met aanzienlijke hoogteverschillen, maar je komt nauwelijks boven de 2000 m en het terrein is niet heel ruig. De wandelpaden in de Karwendel zijn goed onderhouden en duidelijk gemarkeerd. Daarom is deze korte trektocht heel geschikt voor mensen die voor het eerst een huttentocht willen maken. Wel zijn op sommige korte stukken staalkabels aangebracht ter beveiliging en je mag geen hoogtevrees hebben. Bedenk ook dat er geen bagagevervoer is op deze tocht.
Kinderen zullen dit een leuke tocht vinden, vanaf ongeveer 10 jaar (maar het ligt er maar net aan hoe sportief ze zijn).

Extra dagen

We raden aan om voorafgaand aan de trektocht, een nacht bij te boeken in Hinterriss. Je kan dan een mooie inloop rondwandeling door het Ron- en Tortal maken (deze wandeling wordt veel gelopen en is makkelijk te volgen; er is geen routebeschrijving van, wel een GPS track).

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Hinterriss is ongeveer 900 km. Je kan je auto parkeren bij de accommodatie.

Trein informatie

Je boekt een treinretour naar Lenggries (ca. 9 uur reistijd vanaf Utrecht).

Van Lenggries neem je de bus (lijn 9569) naar Hinterriß Gh. Post (ca. 40 min). De bus rijdt enkele keren per dag en stopt voor het hotel.
Check de dienstregeling op www.dbregiobus-bayern.de voor je de trein boekt.

Terugweg op dezelfde manier.

Je kan dit arrangement starten op zondag of maandag van begin juni tot half oktober. Reserveer tijdig indien je in de hutten een kamer wilt boeken. 
NB. Omdat de Karwendel in het weekend druk bezocht is kan je het best op zondag of maandag starten. Bij start op een andere dag, wordt het lastig om slaapplaatsen te vinden.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Oostenrijk ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.


 

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool en ingelopen
 • warme én luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding
 • zonnebrandcrème, zonnebril en zonnehoedje 
 • handschoenen en muts
 • rugzak voor huttentrektocht (40 liter)
 • sloffen of hutslippers
 • lakenzak en kussensloop
 • zaklamp
 • handdoeken
 • grote veldfles (minimaal 1,5 liter)
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • eventueel wandelstokken
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals rekverband en sporttape (oa. voor het afplakken van blaren)

Ga je binnenkort op reis naar Oostenrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/oostenrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/oostenrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kun je op vertoon van je paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advieskijk je op de website van het LCR of ITG.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

karwendel

Oostenrijk - Karwendel

Kleine en große Ahornboden

Korte trektocht langs hotel en berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.