Wandelen Karinthië

Oostenrijk - Karinthië, 6 dagen Bergwandelen rondom de Kreuzeck

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Bergwandelvakantie vanuit Gasthof Sattlegger

In het zonnige zuiden van de Oostenrijkse alpen maak je rustige dagwandelingen bovenlangs het rivierdal van de Drau. Zoek je meer uitdaging, dan liggen de hogere toppen in de omgeving aan je voeten. Zoals de Hochtristen  op 2536m. Je overnacht in een sfeervol Alpengasthof op de 1800 meter hoge Emberger Alm, met een onvergetelijk uitzicht. Verder aan jouw de keuze of je een nacht in de fraai gelegen maar eenvoudige Feldnerhütte wilt overnachten, inclusief gratis sterrenhemel. 

Uniek aan deze reis

 • Optionele overnachting in berghut
 • Panoramische uitzichten
 • Vriendelijk bergpension
 • GPS-tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Oostenrijk - Karinthië

Met schitterend uitzicht over de omringende bergkammen, ligt boven het Drautal in het Kärntnerland, Alpengasthof Sattlegger (1800m). Het is een comfortabele accommodatie, vanwaar je dagtochten maakt bovenlangs het rivierdal van de Drau. Om te acclimatiseren is het aan te bevelen, eerst een dag te gebruiken om de Emberger Alm te ontdekken. Daarna kun je de hogere toppen in de omgeving bedwingen, zoals de Hochtristen op 2536m, en als je een goede conditie hebt de "Koning van de Kreuzeck". Vanaf de vele panoramapunten onderweg heb je prachtige vergezichten over het dal, waar talrijke bergstromen de Drau vullen. In de alpenweides en tussen de kale rotsen ligt een schat aan alpenflora, je vindt er alpenrozen, gentianen, zeepkruid en andere zeldzame soorten. Kies iedere dag voor een andere mooie tocht en geniet volop van de mooie omgeving. Stop onderweg voor een picknick bij één van de kleine meertjes. Of kies voor één nacht in een hooggelegen berghut , terwijl je kamer in het Gasthof wordt aangehouden.

Dag 1

Aankomst bij je berghotel net buiten Greifenburg. Bovenaan de meer dan 1500m hoge zuidelijke dalhelling van de Drau ligt je hotel en het uitgangspunt voor de wandelingen. Als je vroeg bent, kun je de inloopwandeling naar de Hochtristenerhütte maken. Onderweg heb je schitterende uitzichten over Karintië, de zuidelijkste en meest zonnige provincie van Oostenrijk. Wandeling: 8,5 km, 250 m stijgen en dalen, 3,5 uur.

Overnachting in

Emberger Alm

Dag 2

De wandeling van vandaag is naar verhouding kort en licht, maar niettemin bijzonder fraai. Het koele, schaduwrijke dal van de Gnoppnitzbach is rijk aan bijzondere planten en er is een eenvoudig maar liefdevol opgezet leerpad om deze planten te leren kennen. De beek zelf is mooi, met overal watervalletjes en poelen waarin gezwommen kan worden (wel fris in de vroege zomer). Een heerlijke plek om een aantal uren bij te komen, vooral op een hete dag. Het dal vernauwt zich tot een kloof (klamm) en een steile, maar korte klim is nodig om uit het dal te komen. In het gehucht Gnoppnitz bevindt zich een ‘Bergbauern Museum’. De wandeling omlaag voert gedeeltelijk over asfaltweggetjes. Er zijn mooie uitzichten over het dal van de Drau en Greifenburg. Wandeling: 12 km, 500 m stijgen dalen, 4,5 uur.

Overnachting in

Emberger Alm

Dag 3

Deze fraaie tocht voert door drie dalen en over drie passen. Aan weerskanten van de hoogste pas, liggen de kleine bergmeren Zweiseen en Einsee, waar marmotten je komst aankondigen. Het is mogelijk om vanaf het Ochsentörl de kleine, steile berg Knoten te beklimmen. Dit verlengt de wandeling met een uur. Wandeling: 13 km, 600 m stijgen en dalen, 6 uur.

Overnachting in

Emberger Alm

Dag 4

Langs de Hochtristen en de Lackentörl loop je naar de Feldnerhütte. Je overnacht eenmalig in de Felderhutte en neemt je spullen voor één nacht mee. Wandeling: 10 km, 650 m stijgen en 300 m, 5 uur.

Deze wandeling is alleen onder goede omstandigheden te maken en geschikt voor de tredzekere en ervaren bergwandelaar. Indien je niet in de hut wilt of kunt overnachten dan maak je een mooie wandeling naar de Türggeralm. Wandeling: 8 km, 250 m stijgen en dalen, 3 uur.

Overnachting in

Feldnerhütte of Emberger Alm

Dag 5

Na de beklimming van het Kreuzeck (2701m) daal je via een bijzonder mooie route af naar de Emberger Alm. Wandeling: 10 km, 350 m stijgen en 700m dalen, 5 uur lopen. Extra voor beklimming Kreuzeck: 5 km, 500m stijgen en dalen, 2,5 uur lopen. 

Indien je in het hotel bent gebleven kun je vandaag een pittige rondwandeling maken door de wouden van Emberg. Wandeling: 10 km, 850m stijgen en dalen, 5 uur lopen.

Overnachting in

Emberger Alm

Dag 6

Na het ontbijt eindigt je arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U overnacht in een sfeervol Gasthof op een kamer voorzien van douche en toilet. De tweepersoonskamers met balkon hebben een groot bed met twee gescheiden matrassen en dekbedden.  De tweepersoonskamers zonder balkon hebben twee aparte bedden. Vanuit het gezellig ingerichte en prima verzorgde berghotel Sattlegger kunt u dagelijks een mooie wandeling maken in het omliggende gebergte. Vanwege de hoge ligging van het hotel (1755 m) kunt u zonder al te veel stijgen en dalen tot op de toppen van de Kreuzeckgruppe komen.

Ter plekke kunt u, afhankelijk van het weer, met de hotelier samen beslissen of u in de Feldnerhütte gaat overnachten en zo ja, op welke dag. De Feldnerhütte is doorgaans geopend vanaf medio juni tot eind september. Bij een overnachting in de Feldnerhütte bent u verplicht een lakenzak en handdoek mee te nemen. Indien u besluit in de hut te gaan overnachten dan wordt uw kamer in het Gasthof aangehouden en betaalt u de hut ter plekke zelf. Indien u niet naar de berghut gaat blijft u in het Gasthof overnachten en betaalt daar alleen de maaltijden. 

Tijdens uw verblijf kunt u ook gebruik maken van een huisje of een appartement. Het authentieke houten berghutje ' Hanser Haus' is geschikt voor 4 tot 8 personen. Er zijn tweepersoons kamers en er is een woon keuken waar je je eigen maaltijden kunt klaarmaken. U kunt natuurlijk ook eten in het berghotel. Het huisje ligt op loopafstand van het hotel.
Het 4 persoonsappartement ' Stocker' ligt naast het hotel. Er is een slaapkamer met een tweepersoonsbed (gescheiden matrassen) en een stapelbed (2 personen). De keuken is hier wat kleiner, maar ook hier kun je je eigen maaltijden bereiden.

Over de maaltijden

Alle maaltijden (op één dag na) worden voor u verzorgd. De overnachting en de maaltijden in de hut dient u ter plekke te betalen (ca. € 40,-). Indien u niet in de Feldnerhütte overnacht zijn alle maaltijden in het Gasthof op één dag voor eigen rekening.

Inbegrepen

Bij verblijf in berghotel:

 • alle overnachtingen (behalve de overnachting in de berghut)
 • 4 ontbijten
 • 4 diners
 • 3 lunchpakketten
 • digitale reisinformatie
 • originele wandelkaart (ontvang je ter plekke)

 Bij verblijf in huisje of appartement:

 • alle overnachtingen (behalve de overnachting in de berghut)
 • digitale reisinformatie
 • originele wandelkaart (ontvang je ter plekke)

Niet inbegrepen

Bij verblijf in berghotel: 

 • heen- en terugreis
 • overnachting in de Feldnerhütte
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Bij verblijf in huisje of appartement:

 • heen- en terugreis
 • overnachting in de Feldnerhütte
 • maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • eindschoonmaak € 100,-
 • stroomverbruik in huisje (€ 0,22 per KW)
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting € 2,50 per persoon (vanaf 18 jaar) per dag
 • eindschoonmaak bij verblijf in huisje of appartement
 • stroomverbruik bij verblijf in huisje

Over de activiteiten

U maakt mooie dagwandelingen over goed begaanbare, soms stenige, paden door bergachtig terrein. Tijdens enkele wandelingen loopt u stukjes over steilere gruishellingen die tredzekerheid vereisen. Een goede wandelconditie is vereist. In het hotel krijgt u een gedetailleerde wandelkaart van het gebied. Omdat u in één Gasthof overnacht kunt u het programma zelf indelen en zo licht of zwaar maken als u zelf wilt.

De (optionele) 2 daagse tocht naar de Feldnerhütte en de Kreuzeck maakt het programma afwisselender en avontuurlijker maar ook zwaarder (nivo 3). Er zijn dan wat lastige passages over een smalle graat en door een blokkenveld, waar u goed geconcentreerd moet blijven. U kunt hier op een aantal plekken kiezen voor een lichtere variant, die makkelijker loopt, maar in kilometers/tijd juist wat langer is. Deze tocht wordt alleen geadviseerd bij goed weer.

NB. U kunt, afhankelijk van het weer, zelf de volgorde van de wandelingen bepalen. Er zijn enkele wandelingen lager in het dal beschreven, die geschikt zijn in geval van slecht weer. Omdat de meeste wandelingen vanuit het hotel vertrekken is het niet te vermijden dat u de paden dicht bij het hotel meerdere keren loopt tijdens deze wandelvakantie.

Extra dagen

U kunt dit arrangement naar believen verlengen. Als u met de auto bent zijn er verderop in het dal nog mooie wandelingen te maken (niet door SNP beschreven). Als u naar de Feldnerhütte geweest bent, zijn er rond het hotel nog een aantal wandelmogelijkheden (wel beschreven).

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Hohenstauffen (Salzburg)

Een zeer charmant, gastvrij familiehotel in Salzburg waar fietsers en wandelaars zich thuis kunnen voelen. Prettige retrosfeer in de inrichting, die niet standaard maar met een persoonlijke 'touch' is. Comfortabele kamers met douche en toilet.

Transfers

Transfer van Greifenburg naar Emberger Alm (vanaf € 14,- per persoon)

Optionele transfer van het station in Greifenburg naar uw accommodatie Sattlegger in Emberger Alm.

Transfer van Emberger Alm naar Greifenburg (vanaf € 14,- per persoon)

Optionele transfer van uw accommodatie Sattlegger in Emberger Alm naar het station in Greifenburg.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Greifenburg is ca. 1100 km. Vanuit het dal naar het hotel rijdt u ca. 30 min over een steile, bochtige weg. U kunt uw auto parkeren bij de accommodatie.

Trein informatie

De accommodatie is niet per openbaar vervoer bereikbaar. Als je bij boeking een optionele transfer bijboekt (zie extra's) kan je vanaf het station van Greifenburg door de eigenaar van de accommodatie worden opgehaald. Aan het einde van het arrangement word je dan weer terug gebracht naar het station.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Greifenburg   08:08 - 21:04 4
Greifenburg – Amsterdam CS 08:54 - 22:30 2

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

Kinderen t/m 14 jaar reizen gratis op internationale reizen via Duitsland naar Oostenrijk. Zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Om een treinreis te kunnen boeken via SNP is het downloaden van de NS International App op je mobiele telefoon een voorwaarde. SNP geeft alleen mobiele treintickets uit, die via deze App beschikbaar zijn. Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over deze App en reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Je kunt dit arrangement starten van juni t/m oktober op de in de prijstabel aangegeven dagen. Liefhebbers van de alpenflora bevelen wij de maanden juni, juli en augustus aan; eind juni bloeien de alpenrozen al.
Na een sneeuwrijke winter kan het zijn dat de hooggelegen wandelpaden nog niet goed begaanbaar zijn in juni.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Karinthië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Eventuele kosten dienen ter plaatse betaald te worden.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.
Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Graag willen we je wijzen op de volgende specifieke detailregels voor reizen naar Oostenrijk en de regels die van belang zijn voor een vakantie in dat land, op de website van het Oostenrijks verkeersbureau’s. Volg svp ook de links naar de detailinformatie!
https://www.austria.info/nl/praktische-info/coronavirus-informatie

Extra informatie over testen ter plaatse

 • Bij incheck in hotels, berghutten en horeca is een geldig testbewijs verplicht of bewijs van vaccinatie/ genezen. Tests ter plekke zijn gratis en er zijn ruime testmogelijkheden, o.a. bij apotheken.
 • Gasten moeten worden geregistreerd als zij langer dan 15 minuten blijven - binnen en buiten. Een negatief testresultaat moet aan het personeel worden voorgelegd. Regel svp je testresultaat vooraf aan het verblijf of bezoek; zo belast je het drukke personeel minder. De volgende tests zijn toegestaan: * Negatieve PCR test (geldigheidsduur: 3 dagen) * Negatieve antigeentest onder toezicht bij teststation, apotheek, enz. (geldigheidsduur: 2 dagen) * Antigeentests voor zelftesten (digitaal), geregistreerd in een app (geldigheid: 1 dag) * Zelftests ter plaatse zullen ook toegang verlenen. Deze test is echter alleen geldig voor het ene bezoek of de overnachting in kwestie.

Extra informatie voor overnachtingen in berghutten:

Detailinformatie is te vinden op de Website van de Oostenrijkse Alpenvereniging

 • Denk aan de testverplichting of een vaccinatiebewijs (zie boven)
 • Zonder reservering geen overnachting mogelijk (dat regelen wij dus voor je)
 • Op de meerpersoons slaapzalen zijn minder slaapplaatsen gerealiseerd. Je slaapt dus verder uit elkaar met in acht neming van de 1,5 meter. In sommige hutten zijn op de slaapzalen wandjes geplaatst tussen de verschillende slaapplaatsen.
 • Bezoek hutten alleen in goede gezondheid en met een geldige toegangstest of een bewijs van vrijstelling van de test!
 • Overnachten alleen mogelijk met eigen slaapzak en kussensloop (min. 60x80 cm). Er zijn géén dekens beschikbaar. We raden een lichte dons- of zomerslaapzak aan; geen huttenslaapzak of lakenzak dus!
 • Neem je eigen handdoek mee.
 • Neem zelftests mee voor meerdaagse tochten! (alleen nodig indien niet "Gevaccineerd" of "Genezen")
 • FFP2-maskerplicht voor gasten, behalve aan tafel
 • Personen van één gastengroep met overnachting kunnen samen aan één tafel worden ondergebracht zonder minimumafstand (max. 4 volwassenen en 6 minderjarigen)
 • 22.00 ‘Sperrstunde’: geen toegang meer en ‘huttenrust’.
Wandeling Gnoppnitzbach (dag 2)
Door waterschade en extreme winterse sneeuwval zijn er enkele bruggen vernield en is het pad langs de beek en door de kloof slechts beperkt toegankelijk tot aan de Fuxreidenbrücke. Dit staat met borden aangegeven. De wandeling is op deze manier helaas niet als rondwandeling mogelijk. Het is nog onduidelijk hoe lang deze situatie duurt.

Voor een verblijf in Oostenrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend.

Tolvignet
Op Oostenrijkse snelwegen heeft u een tolvignet nodig. U kunt een vignet kopen op tankstations vóór de Oostenrijkse grens. Daarnaast zijn er trajecten waar u (tevens) tol moet betalen, bv de Brennerpass en sommige lange tunnels. Voor campers zwaarder dan 3550 kg is geen vignet meer nodig. In plaats daarvan betaalt u tol door middel van kilometerheffing via een GO-box. Deze box is verkrijgbaar bij de grens. Meer informatie via www.go-maut.at.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kunt u op vertoon van uw paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Wandelen in Karinthië

Oostenrijk - Karinthië

Bergwandelen rondom de Kreuzeck

Bergwandelvakantie vanuit Gasthof Sattlegger

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 701 klanten