Wandelen Karinthië

Oostenrijk - Karinthië, 6 dagen Bergwandelen rondom de Kreuzeck

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Bergwandelvakantie vanuit Gasthof Sattlegger

In het zonnige zuiden van de Oostenrijkse alpen maak je rustige dagwandelingen bovenlangs het rivierdal van de Drau. Zoek je meer uitdaging, dan liggen de hogere toppen in de omgeving aan je voeten. Zoals de Hochtristen op 2536m. Je overnacht in een sfeervol Alpengasthof op de 1800 meter hoge Emberger Alm, met een onvergetelijk uitzicht. Verder aan jouw de keuze of je een nacht in de fraai gelegen maar eenvoudige Feldnerhütte wilt overnachten, inclusief gratis sterrenhemel. 

Uniek aan deze reis

 • Optionele overnachting in berghut
 • Panoramische uitzichten
 • Vriendelijk bergpension
 • GPS-tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Oostenrijk - Karinthië

Met schitterend uitzicht over de omringende bergkammen, ligt boven het Drautal in het Kärntnerland, Alpengasthof Sattlegger (1800m). Het is een comfortabele accommodatie, vanwaar je dagtochten maakt bovenlangs het rivierdal van de Drau. Om te acclimatiseren is het aan te bevelen, eerst een dag te gebruiken om de Emberger Alm te ontdekken. Daarna kun je de hogere toppen in de omgeving bedwingen, zoals de Hochtristen op 2536m, en als je een goede conditie hebt de "Koning van de Kreuzeck". Vanaf de vele panoramapunten onderweg heb je prachtige vergezichten over het dal, waar talrijke bergstromen de Drau vullen. In de alpenweides en tussen de kale rotsen ligt een schat aan alpenflora, je vindt er alpenrozen, gentianen, zeepkruid en andere zeldzame soorten. Kies iedere dag voor een andere mooie tocht en geniet volop van de mooie omgeving. Stop onderweg voor een picknick bij één van de kleine meertjes. Of kies voor één nacht in een hooggelegen berghut , terwijl je kamer in het Gasthof wordt aangehouden.

Dag 1

Aankomst bij je berghotel net buiten Greifenburg. Bovenaan de meer dan 1500m hoge zuidelijke dalhelling van de Drau ligt je hotel en het uitgangspunt voor de wandelingen. Als je vroeg bent, kun je de inloopwandeling naar de Hochtristenerhütte maken. Onderweg heb je schitterende uitzichten over Karintië, de zuidelijkste en meest zonnige provincie van Oostenrijk. Wandeling: 8,5 km, 240 m stijgen en dalen, 3,5 uur.

Overnachting in

Emberger Alm

Dag 2

De wandeling van vandaag is naar verhouding kort en niet al te zwaar, maar niettemin bijzonder fraai. Het koele, schaduwrijke dal van de Gnoppnitzbach is rijk aan bijzondere planten en er is een eenvoudig maar liefdevol opgezet leerpad om deze planten te leren kennen. De beek zelf is mooi, met overal watervalletjes en poelen waarin gezwommen kan worden (wel fris in de vroege zomer). Een heerlijke plek om een aantal uren bij te komen, vooral op een hete dag. Het dal vernauwt zich tot een kloof (klamm) en een steile, maar korte klim is nodig om uit het dal te komen. In het gehucht Gnoppnitz bevindt zich een ‘Bergbauern Museum’. De wandeling omlaag voert gedeeltelijk over asfaltweggetjes. Er zijn mooie uitzichten over het dal van de Drau en Greifenburg. Iets ten westen van Greifenburg zijn nóg twee mooie kloofdalen ('Klammen').
Wandeling: 9,5 km, 510 m stijgen dalen, 4,5 uur.
*) Voor deze wandeling is vervoer nodig. Zonder eigen vervoer? Vraag dan het hotel een transfer te regelen (betaling ter plaatse).

Overnachting in

Emberger Alm

Dag 3

Deze fraaie tocht voert door drie dalen en over drie passen. Aan weerskanten van de hoogste pas, liggen de kleine bergmeren Zweiseen en Einsee, waar marmotten je komst aankondigen. Het is mogelijk om vanaf het Ochsentörl de kleine, steile berg Knoten te beklimmen. Dit verlengt de wandeling met een uur. Wandeling: 13 km, 600 m stijgen en dalen, 6 uur.

Overnachting in

Emberger Alm

Dag 4

Langs de Hochtristen en de Lackentörl loop je naar de Feldnerhütte. Je overnacht eenmalig in de Felderhutte en neemt je spullen voor één nacht mee. Wandeling: 10 km, 650 m stijgen en 300 m, 5 uur.

Deze wandeling is alleen onder goede omstandigheden te maken en geschikt voor de tredzekere en ervaren bergwandelaar. Indien je niet in de hut wilt of kunt overnachten dan maak je een mooie wandeling naar de Türggeralm. Wandeling: 8 km, 230 m stijgen en dalen, 3 uur.

Overnachting in

Feldnerhütte of Emberger Alm

Dag 5

Na de beklimming van het Kreuzeck (2701m) daal je via een bijzonder mooie route af naar de Emberger Alm. Wandeling: 10 km, 350 m stijgen en 700m dalen, 5 uur lopen. Extra voor beklimming Kreuzeck: 5 km, 500m stijgen en dalen, 2,5 uur lopen. 

Indien je in het hotel bent gebleven kun je vandaag een pittige rondwandeling maken door de wouden van Emberg. Wandeling: 9,6 km, 810m stijgen en dalen, 5 uur lopen.

Overnachting in

Emberger Alm

Dag 6

Na het ontbijt eindigt je arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in een sfeervol Gasthof op een kamer voorzien van douche en toilet. De tweepersoonskamers met balkon hebben een groot bed met twee gescheiden matrassen en dekbedden.  De tweepersoonskamers zonder balkon hebben twee aparte bedden. Vanuit het gezellig ingerichte en prima verzorgde berghotel Sattlegger kun je dagelijks een mooie wandeling maken in het omliggende gebergte. Vanwege de hoge ligging van het hotel (1755 m) kun je zonder al te veel stijgen en dalen tot op de toppen van de Kreuzeckgruppe komen.

Ter plekke kun je, afhankelijk van het weer, met de hotelier samen beslissen of je in de Feldnerhütte gaat overnachten en zo ja, op welke dag. De Feldnerhütte is doorgaans geopend vanaf medio juni tot eind september. Bij een overnachting in de Feldnerhütte ben je verplicht een lakenzak en handdoek mee te nemen. Indien je besluit in de hut te gaan overnachten dan wordt je kamer in het Gasthof aangehouden en betaal je de hut ter plekke zelf. Indien je niet naar de berghut gaat blijf je in het Gasthof overnachten en betaalt daar alleen de maaltijden. 

Tijdens je verblijf kun je ook gebruik maken van een huisje of een appartement. Het authentieke houten berghutje ' Hanser Haus' is geschikt voor 4 tot 8 personen. Er zijn tweepersoons kamers en er is een woon keuken waar je je eigen maaltijden kunt klaarmaken. Je kunt natuurlijk ook eten in het berghotel. Het huisje ligt op loopafstand van het hotel.
Het 4 persoonsappartement ' Stocker' ligt naast het hotel. Er is een slaapkamer met een tweepersoonsbed (gescheiden matrassen) en een stapelbed (2 personen). De keuken is hier wat kleiner, maar ook hier kun je je eigen maaltijden bereiden.

Over de maaltijden

Ontbijt en avondeten worden op één dag na voor je verzorgd als je in het Gasthof overnacht. Als je in een huisje of appartement verblijft, zijn er geen maaltijden inbegrepen en kun je zelf koken. De overnachting en de maaltijden in de hut dien je ter plekke te betalen (ca. € 40,-). Indien je niet in de Feldnerhütte overnacht zijn alle maaltijden in het Gasthof op één dag voor eigen rekening. Lunchpakketten kun je ter plekke bij de accommodatie bestellen en afrekenen.

Inbegrepen

Bij verblijf in berghotel:

 • alle overnachtingen (behalve de overnachting in de berghut)
 • 4 ontbijten
 • 4 diners
 • digitale reisinformatie
 • originele wandelkaart (ontvang je ter plekke)

 Bij verblijf in huisje of appartement:

 • alle overnachtingen (behalve de overnachting in de berghut)
 • digitale reisinformatie
 • originele wandelkaart (ontvang je ter plekke)

Niet inbegrepen

Bij verblijf in berghotel: 

 • heen- en terugreis
 • overnachting in de Feldnerhütte
 • overige maaltijden
 • optionele transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Bij verblijf in huisje of appartement:

 • heen- en terugreis
 • overnachting in de Feldnerhütte
 • maaltijden
 • optionele transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • eindschoonmaak € 100,-
 • stroomverbruik in huisje (€ 0,22 per KW)
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting € 2,50 per persoon (vanaf 18 jaar) per dag
 • eindschoonmaak bij verblijf in huisje of appartement
 • stroomverbruik bij verblijf in huisje

Over de activiteiten

Je maakt mooie dagwandelingen over goed begaanbare, soms stenige, paden door bergachtig terrein. Tijdens enkele wandelingen loop je stukjes over steilere gruishellingen die tredzekerheid vereisen. Een goede wandelconditie is vereist. In het hotel krijg je een gedetailleerde wandelkaart van het gebied. Omdat je in één Gasthof overnacht kun je het programma zelf indelen en zo licht of zwaar maken als je zelf wilt.

De (optionele) 2 daagse tocht naar de Feldnerhütte en de Kreuzeck maakt het programma afwisselender en avontuurlijker maar ook zwaarder (nivo 3). Er zijn dan wat lastige passages over een smalle graat en door een blokkenveld, waar je goed geconcentreerd moet blijven. Je kunt hier op een aantal plekken kiezen voor een lichtere variant, die makkelijker loopt, maar in kilometers/tijd juist wat langer is. Deze tocht wordt alleen geadviseerd bij goed weer.

NB. Je kunt, afhankelijk van het weer, zelf de volgorde van de wandelingen bepalen. Er zijn enkele wandelingen lager in het dal beschreven, die geschikt zijn in geval van slecht weer. Omdat de meeste wandelingen vanuit het hotel vertrekken is het niet te vermijden dat je de paden dicht bij het hotel meerdere keren loopt tijdens deze wandelvakantie.

Extra dagen

Je kunt dit arrangement naar believen verlengen. Als je met de auto bent zijn er verderop in het dal nog mooie wandelingen te maken (niet door SNP beschreven). Als je naar de Feldnerhütte geweest bent, zijn er rond het hotel nog een aantal wandelmogelijkheden (wel beschreven).

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Hohenstauffen (Salzburg)

Een zeer charmant, gastvrij familiehotel in Salzburg met zeer gunstige ligging bij het centraal station. Ook het centrum is te voet in ca. 10 minuten bereikbaar. Prettige retrosfeer in de inrichting, die niet standaard maar met een persoonlijke 'touch' is. Comfortabele kamers met douche en toilet. Een fijn hotel waar fietsers en wandelaars zich thuis kunnen voelen. 

Transfers

Transfer van Greifenburg naar Emberger Alm (vanaf € 22,- per persoon)

Optionele transfer van het station in Greifenburg naar je accommodatie Sattlegger in Emberger Alm.

Transfer van Emberger Alm naar Greifenburg (vanaf € 22,- per persoon)

Optionele transfer van je accommodatie Sattlegger in Emberger Alm naar het station in Greifenburg.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Greifenburg is ca. 1100 km. Vanuit het dal naar het hotel rijd je ca. 30 min over een steile, bochtige weg. Je kunt je auto parkeren bij de accommodatie.

Trein informatie

De accommodatie is niet per openbaar vervoer bereikbaar. Als je bij boeking een optionele transfer bijboekt (zie extra's) kan je vanaf het station van Greifenburg door de eigenaar van de accommodatie worden opgehaald. Aan het einde van het arrangement word je dan weer terug gebracht naar het station.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Greifenburg   08:08 - 21:04 4
Greifenburg – Amsterdam CS 08:54 - 22:30 2

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

Kinderen t/m 14 jaar reizen gratis op internationale reizen via Duitsland naar Oostenrijk. Zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject.

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor informatie over reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Je kunt dit arrangement starten van juni t/m oktober op de in de prijstabel aangegeven dagen. Liefhebbers van de alpenflora bevelen wij de maanden juni, juli en augustus aan; eind juni bloeien de alpenrozen al.
Na een sneeuwrijke winter kan het zijn dat de hooggelegen wandelpaden nog niet goed begaanbaar zijn in juni.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Karinthië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Eventuele kosten dienen ter plaatse betaald te worden.

Juni 2024
Door een weggeslagen voetbrug is de wandeling op dag 2 maar over een kort stuk begaanbaar (heen en weer). Onze tip is om in de omgeving nog 2 mooie kloofdalen te bezoeken, waar ook wandelpaden lopen (geen beschrijving, oriëntatie echter probleemloos)

Ga je binnenkort op reis naar Oostenrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/oostenrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/oostenrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kun je op vertoon van je paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advieskijk je op de website van het LCR of ITG.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Wandelen in Karinthië

Oostenrijk - Karinthië

Bergwandelen rondom de Kreuzeck

Bergwandelvakantie vanuit Gasthof Sattlegger

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.