Oostenrijk - Dachstein, 5 dagen Met Nederlandse berggids rondom de Dachstein

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs berghutten

Prachtige huttentocht in het Oostenrijkse Dachsteingebergte in samenwerking met bergwandelgids Coen Weesjes. Met een kleine groep wandel je langs grillige pieken en over verlaten hoogvlaktes. Je beleeft het landschap van de Dachstein in al zijn veelzijdigheid! Eerst lopen we door almweides langs de grillige bergtoppen van de Gosaukamm en de 1.000 meter hoge rotswanden van de Hohe Dachstein om vervolgens een klein stukje over de gletsjer te wandelen. De laatste dag genieten we van de eenzaamheid en rust op het uitgestrekte hoogplateau 'Am Stein'. Hier groeit het gras nog op de wandelpaden en lopen we uren zonder iemand tegen te komen!

Uniek aan deze reis

 • Begeleiding door een ervaren bergwandelgids
 • Fotografische begeleiding
 • Overnachting in authentieke berghutten
 • Uitdagende huttentocht
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Oostenrijk - Dachsteinronde

In het kort ziet het programma voor deze reis er als volgt uit:

 • Dag 1: wandeling vanuit Gosau naar de Hofpürglhütte
 • Dag 2: wandeling naar de Dachstein-Südwandhütte
 • Dag 3: per kabelbaan omhoog, wandeling langs de gletsjer naar het Guttenberghaus
 • Dag 4: wandeling over het karstplateau Am Stein naar het Wiesberghaus
 • Dag 5: wandeling omlaag naar Hallstatt en per postbus terug naar Gosau

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Het startpunt voor deze tocht is de Gosaukammbahn aan de Gosausee. Met de lift gaan we naar ons startpunt, de Zwieselalm. De eerste dag wandelen we aan de zuidkant van de Gosaukamm. Afwisselend gaat het door een klein loofbos, langs steile rotshellingen en over vele almen. Halverwege ligt de “Schwarzkogelsteig”, die met 99 treden weliswaar erg steil, maar met een staalkabel als leuning goed te doen is. Na deze korte maar pittige stijging wandelen we nagenoeg zonder stijgingen over een schitterende hoogtepad naar de Hofpürglhütte, onze eerste slaaphut.

Wandeling 4-5 uur, 550 m stijgen en 360 m dalen  

Overnachting in

Hofpürglhütte

Dag 2

Gelijk aan het begin van de wandeling lopen we dicht langs de markante Bischofsmütze en zien we nog goed waar in 1993 een 150 meter hoge rotspijler is weggebroken. Na een korte stijging genieten we op de Sulzenschneid de uitzichten op de 1.000 meter hoge rotswanden van de Torstein en de Hohe Dachstein, die met bijna 3.000 meter de hoogste bergen in de omgeving zijn. De tweede helft van deze etappe gaat over puin en zo komen we direct onder de imposante zuidwanden van de Dachstein voordat we de volgende slaaphut, de Dachstein-Südwandhütte, bereiken.

Wandeling 5-6 uur, 900 m stijgen en 700 m dalen 

Overnachting in

Dachstein-Südwandhütte

Dag 3

Op de derde dag wandelen nemen we de Dachstein-Südwand-Gondel omhoog en lopen we een klein stukje over de gletsjer. Via een geprepareerde gletsjerweg komen we aan het einde van deze relatief korte gletsjer en zo op het enorme karstplateau ´Am Stein´. Een wandelpad vol stenen brengt ons steeds verder door dit glooiende landschap waar maar weinig kan groeien. Dan wordt het steeds wat groener en als we de hoge rotswanden achter ons hebben gelaten, bereiken we het Guttenberghaus. Als een adelaarsnest staat deze hut ruim 1.000 meter boven het dal.

Wandeling 4,5 uur, 210 m stijgen en 750 m dalen 

Overnachting in

Guttenberghaus

Dag 4

Deze dag steken we het enorme karstplateau ´Am Stein´ over. Dit landschap is misschien het beste te omschrijven als een enorm duinenlandschap maar dan uit een ondergrond van ruw kalkgesteente met brede en smalle geulen en dito doorgangen. Door de fascinerende Bärengass komen we bij het Wiesberghaus.

Wandeling: 4,5 uur (zonder pauze), 330 m stijgen, 630 m dalen

Overnachting in

Wiesberghaus

Dag 5

Op de laatste dag dalen we alleen nog af. Door de historische Herrengasse (waar keizerin Sissi te paard omhoog reed) en door het pittoreske Echerntal komen we uit in het UNSECO werelderfgoed Hallstatt. Er is voldoende tijd door de verborgen hoekjes en steegjes van Hallstatt te slenteren voordat de postbus terug naar Gosau rijdt.

Wandeling 3,5 uur, 1350 m dalen

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis overnacht je in 4 authentieke berghutten. Hier slaap je in een lager, of indien mogelijk in een meerpersoonskamer. In de hutten zijn gezamenlijke wasruimtes aanwezig. In de Hofpürglhütte zijn er douches met warm water. In de Dachstein-Südwandhütte maak je gebruik van een gedeelde wasruimte met warm water, maar houdt er rekening mee dat er geen douche aanwezig is. De Guttenberghaus beschikt over douches met warm water en aparte toiletten.

Over de maaltijden

Zowel het ontbijt als de diners zijn bij deze reis inbegrepen en kunnen worden genuttigd in de berghutten, waar een smakelijke maaltijd voor je wordt geserveerd. In de berghutten is er vaak de mogelijkheid om iets voor onderweg te kopen. We raden aan om ook zelf iets mee te nemen, zoals een mueslireep. Op de eerste en laatste wandeldag heb je de mogelijkheid om onderweg te lunchen. 

Inbegrepen

 • 4 overnachtingen in berghutten
 • 4 ontbijten
 • 4 diners
 • begeleiding van een bergwandelgids
 • foto's van je reis
 • kabelbaan dag 3 
 • 'zorgeloos garantie' (zie onder 'reisleiding')

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • eventuele toeristenbelasting (Kurtax)

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Tijdens deze reis maken we wandeling tot 8 uur met stijgingen en dalingen tot 1.400 hoogtemeters. We wandelen over eenvoudige tot middelzware bergwegen en -paden. Deze paden zijn over het algemeen smal, regelmatig rotsachtig en af en toe steil.  Zo nu en dan komen we langs geëxponeerde passages. Voor deze tocht is tredzekerheid gewenst. Ervaring in bergwandelen is vereiste. Je neemt tijdens de tocht voor 3 nachten je eigen bagage mee in de rugzak.

Over de groepssamenstelling

Tijdens dit arrangement reis je in een groep van 5 tot maximaal 9 medereizigers. 

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

De groep verzamelt zich op de achterste parkeerplaats direct voor het dalstation van de “Gosaukammbahn“,  aan het einde van de Gosauseestraße om 9.30 op de eerste dag.
Naar het verzamelpunt, achterste parking direct bij de Gosaukammbahn: de dichtstbijzijnde bushalte heet „Hintertal b.Gosau Vorderer Gosausee“. Ten tijde van het schrijven van deze informatie komt een bus om 09:14 uur hier aan. Meer informatie over de busverbindingen vind je hier.

We raden aan om de dag van tevoren al in Gosau of omgeving te overnachten. Die accommodatie dien je zelf te boeken.
In Gosau zijn verschillende hotels, B&B’s en appartementen beschikbaar. Ook is het mogelijk om te overnachten bij de Gablonzerhütte, op slechts enkele minuten van de Gosaukammbahn. Geef dit laatste svp wel aan ons door, zodat we de berggids kunnen informeren. Je ontmoet de groep dan voor de Gablonzerhütte.

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht – Gosau is ca. 900 km. We verzamelen om 9.30 uur op de eerste dag op de achterste parkeerplaats direct naast de Gosaukammbahn. Je kan de auto hier gratis parkeren. Aan het einde van je reis kom je hier weer terug om de auto op te halen.

Carpooling
Ruim vóór aanvang van deze groepsreis wordt er door SNP een Whatsapp groep aangemaakt, zodat je eventueel groepsgenoten kunt vinden die met je mee willen rijden.

Trein informatie

Je kunt per dagtrein of nachtrein reizen naar station Golling-Abtenau. Vanaf dit station is het nog ca. 1 uur met de bus (directe verbinding) naar Gosau. Meer informatie over de busverbindingen vind je hier.

Terugkomst op de laatste dag is aan het einde van de middag (afhankelijk van bezoek Hallstatt) met het openbaar vervoer.

Let op bij heenreis in het weekend, want dan gaat de bus slechts tot Russbach en is voor de laatste 5 km een taxi nodig. Meer informatie in de reisbescheiden.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Golling-Abtenau 08:08 - 18:39 2
Golling-Abtenau – Amsterdam CS 09:19 - 20:28 1

Het is ook mogelijk per nachttrein (via Salzburg) naar Golling-Abtenau te reizen.

Kinderen t/m 14 jaar reizen gratis op internationale reizen via Duitsland naar Oostenrijk. Zij betalen alleen voor een zitplaatsreservering. 

Wil je deze reis per trein boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nll of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Oostenrijk ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis , uitgaande van de heen- en terugreis met eigen auto.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
Carmacal groepshuttentocht Dachsteinronde 112001

Houd er rekening mee dat pinbetalingen in de meeste hutten niet mogelijk zijn. We raden aan om genoeg contant geld mee te nemen voor eventuele extra uitgaven, zoals een drankje ter plaatse. 

 • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • warme én luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding
 • zonnebrandcrème, zonnebril en zonnehoedje 
 • handschoenen en muts
 • rugzak voor huttentrektocht (30 liter)
 • sloffen of hutslippers
 • lakenzak (huttenslaapzak) en kussensloop
 • zaklamp
 • mobiele telefoon met powerbank
 • handdoeken
 • eventueel oordoppen voor in de berghutten
 • grote veldfles (minimaal 1,5 liter)
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • eventueel wandelstokken
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals rekverband, sporttape of middelen voor het afplakken van blaren

Tijdens de huttentrektocht dien je voor 3 nachten bagage mee te nemen. 

Deze reis wordt begeleidt door een ervaren en in Oostenrijk gediplomeerde Nederlandse bergwandelgids, Coen Weesjes. Coen woont aan de voet van de Dachstein en kent de omgeving dus op zijn duimpje. Coen laat sinds 2004 de schoonheid van de bergen zien tijdens de meest uiteenlopende tochten en legt de mooiste momenten met zijn camera vast; hij is ook fotograaf. Ook deze tocht zal hij fotograferen en de foto's krijg je na afloop toegestuurd. Zo krijg je dus als herinnering de prachtigste foto's en kun je je ter plekke puur op de tocht concentreren.

„Laat je inspireren. Door de bergen, de natuur, de ontmoetingen en de verhalen die erbij horen. Ontdek een natuur die je zo misschien nog niet hebt gezien.“

Zorgeloos garantie:
Uit ervaring weten we dat een week (of een aantal dagen) in de bergen voor veel wandelaars een grote uitdaging is. De laatste jaren is de navraag voor meerdaagse huttentochten enorm gestegen. Jammer genoeg stellen onze gidsen steeds weer vast, dat niet iedereen goed is voorbereid en de deelname-eisen voor een tocht worden onderschat. Helaas moeten dan enkele wandelaars de tocht afbreken of een etappe met de taxi afleggen. Wanneer je tot nu toe nog geen huttentocht hebt gelopen, raden wij je één van onze driedaagse huttentochten onder begeleiding van de Nederlandse berggids Coen Weesjes aan om kennis te maken met het fenomeen huttentocht. Een acclimatisering voor het begin van de tocht is altijd zinvol. Mocht het toch gebeuren dat je onverwacht de tocht af moet breken, om wat voor reden dan ook, organiseren wij de transfer terug én de eerste overnachting in het dal. Op onze kosten.

Ga je binnenkort op reis naar Oostenrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/oostenrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/oostenrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kun je op vertoon van je paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advieskijk je op de website van het LCR of ITG.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Dachstein

Oostenrijk - Dachstein

Met Nederlandse berggids rondom de Dachstein

Wandelvakantie langs berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.