Nieuw-Zeeland - Noorder- en Zuidereiland, 23 dagen De mooiste wandelingen Down Under

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Groepswandelvakantie vanuit lodges en hotels

Nieuw-Zeeland is gemaakt om te wandelen! Geniet dan ook van de mooiste dagtochten op deze avontuurlijke wandelreis. Je wandelt door hooggebergte en over vulkanen, door prehistorische regenwouden en moeraslanden, langs klifkusten en over goudgele stranden. Maar er is ook tijd voor stadsbezoek en natuurexcursies. Tijdens deze bijzondere reis over de beide eilanden hebben we de beschikking over een eigen minibus. De enthousiaste, lokale reisleider kan je alles over dit bijzondere land vertellen. De overnachtingen zijn in goede hotels en lodges. Vaak verblijven we twee of zelfs drie nachten op dezelfde plek, zodat er voldoende rust in het programma is.

Uniek aan deze reis

  • 2 uur durende Milford Sound nature cruise
  • Afwisselende wandelingen
  • Begeleiding door Nieuw Zeelander
  • Comfortabele accommodaties
  • Comfortabele vlucht met Emirates of Singapore Airlines
  • Flexibel programma met veel vrijheid
  • Kennismaking met Maori cultuur
  • Kleine groep
  • Schitterende landschappen
Zwaarte
Comfort

Blog - Wandelen op het Zuidereiland

Brem. Dat is het eerste dat opvalt als je aankomt op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Oké: daarvóór zie je uit het vliegtuig natuurlijk al de spectaculair hoge Alpen en het glinsterende vlechtwerk van de rivieren. Die bloeiende gele brem overal op de hellingen, die alles metéén al een zonnige uitstraling geeft. Lees verder...

Dag tot dag

Nieuw-Zeeland - Noorder- en Zuidereiland

Volgens ons is wandelen nog steeds de beste manier om Nieuw-Zeeland te ontdekken. Na meer dan 20 jaar ervaring hierin kunnen we u gewoon de mooiste tochten voorschotelen. Uw garantie voor een heerlijke actieve vakantie 'down under'.
Wilt u op een dag liever niet wandelen, dan kan dat ook. De reisleider kan u adviseren in mogelijk excursies of andere leuke dingen om te doen, bv. stadsbezoek, cruise of fietstocht.
Na aankomst in Auckland reizen we door naar naar de thermische wonderwereld rond Rotorua, een van de weinige plekken op aarde met actieve geisers en pruttelende modderpoelen. De Tongariro Crossing, in het gelijknamige nationale park, behoort tot Nieuw Zeelands mooiste wandelroutes. Over zwarte lavavelden en langs smaragdgroene meren klimmen we omhoog tot aan de rand van de smeulende Red Crater van de vulkaan.
Heel bijzonder is de avond bij de Maori. We worden op traditionele manier welkom geheten en krijgen een hangi dinner voorgezet, gekookt in de grond met gebruikmaking van de vulkanische warmte. Na het eten is het tijd om de Haka onder de knie te krijgen. In hoofdstad Wellington genieten van de relaxte sfeer aan het fraai opgeknapte Waterfront.
Op het Zuidereiland maken we kennis met rivieren van ijs die uit de meer dan 3000 m hoge bergmassieven van Westland en Mount Cook National Park stromen, en varen we per boot door Milford Sound, Nieuw Zeelands meest spectaculaire fjord, omgeven door 1200 meter hoge wanden. Maar ook met de schitterende kust bij de Pancake Rocks en de ruige bergen rond Mount Aspiring.
De laatste dagen verblijft u in een fantastisch landschap aan de voet van Mt. Cook, de hoogste berg van het land, voordat uw reis eindigt in de gezellige stad Christchurch, die vol levenskracht herstelt van vernietigende aardbevingen van 2011.

Dag 1

Aankomst in Auckland. De reisleider wacht je op het vliegveld op en brengt je met de bus naar het hotel in het centrum. In de middag is het leuk om uit te waaien op de boot naar Devonport (15 min) voor een wandeling over de vulkaan Mount Victoria. Mooie uitzichten over het water, andere vulkaantjes en vooral de opvallende skyline van Auckland. Pik op de terugweg een terrasje in de gezellige hoofdstraat.

NB. De vlucht vanuit Europa naar Auckland duurt twee dagen. Je vertrekt dus 2 dagen eerder uit Europa dan de begindatum van deze reis. 

Uitbreidingsopties
Wil je wat meer tijd in deze interessante multiculturele stad hebben dan is het mogelijk eerder naar Auckland te reizen. We kunnen extra dagen in het hotel reserveren.

Overnachting in

Auckland

Dag 2

Door het intens groene, heuvelachtige landschap van het Noordereiland rijden we naar Rotorua, waar we in de middag aankomen (totale rit 240 km).
Gelijk zal je in Rotorua de onmiskenbare Engelse roots en de duidelijk aanwezige zwavelgeur opvallen, die permanent over het vulkanische plaatsje hangt. We beginnen ons bezoek met een gegidste wandeling door Whakarewarewa Maori Village. De huizen zijn letterlijk gebouwd tussen de pruttelende en rokende zwavelpoeltjes. De bewoners hadden (en hebben) zo altijd verwarming en warm water bij de hand. We krijgen uitleg over het leven en de cultuur van de Maori, gevolgd door een Hangi lunch, dwz dat het eten bereid is in een heet gat in de grond.
Aan het eind van de middag maken we vanuit het  hotel een leuke wandeling door het bijzondere plaatsje. Langs Lake Rotorua, met aan de oever zwavelafzettingen en fumarolen, en de perfect onderhouden Government Gardens met het karakteristieke Rotorua Museum, volgen we onze neus naar het Kuirau Park met zijn borrelende poeltjes. Vandaar lopen we naar het centrum om een eethuisje op te zoeken. Wandeling van ca. 5 km, bijna vlak. 

Overnachting in

Rotorua

Dag 3

In de ochtend maken we een wandeling door de Waimangu Geothermal Valley. Dit is het zuidelijke punt van het grote gebied dat bij de grote uitbarsting van de Mount Tarawera in 1886 is verwoest. Een afdaling van enkele kilometers geeft schitterende uitzichten op kraters, kookpotten en borrelende poeltjes. Het meer van Waimangu Cauldron ligt in de krater van de uitbarsting in 1917 en met een temperatuur van rond de 50 graden wordt er van gezegd dat het 's werelds grootste kokende meer is.
Hierna rijden we zuidwaarts langs het enorme Lake Taupo, het grootste meer van Nieuw Zeeland, ontstaan door een van de grootste vulkaanuitbarstingen ooit op de wereld. Het is dan niet ver meer naar de nederzetting Whakapapa, gelegen op de flanken van de enorme vulkanen Tongariro NP. Als er nog tijd is, is er een korte rondwandeling te maken (ca. 6 km) naar de Taranaki Falls, die voor de liefhebbers te verlengen is. 

Overnachting in

Tongariro National Park

Dag 4

We zitten aan de rand van Tongariro National Park, één van de eerste nationale parken ter wereld. Het landschap wordt beheerst door de imposante contouren van een drietal vulkanen waarvan de perfect symmetrisch Ngauruhoe als een vorstin boven het land uitsteekt. Geen wonder dat deze berg figureerde als Mount Doom in de Lord of the Rings Trilogie.
Na een vroeg ontbijt en een korte rit beginnen we aan de ‘Tongariro Crossing’, die ons tot een hoogte van bijna 2000m tussen de imposante vulkaankegels van het park door voert. Het is een uniek gebied: een maanlandschap met jonge stomende vulkanen, restanten van oude kratermonden, zwarte gestolde lavastromen, briljant gekleurde meertjes en borrelende heetwaterbronnen. Van het eindpunt is er een rit van ca. 40 min terug naar het hotel. Wandelduur: 19,5 km, 800 m stijgen, 1200 m dalen; 8 uur lopen.

NB1. De Tongariro Crossing is een veel belopen route die iedereen makkelijk kan vinden. De reisleider komt je aan het eindpunt weer ophalen en loopt daarom niet mee.

NB2. Bij slecht weer is de Tongariro Crossing niet mogelijk en wordt er een andere wandeling gekozen. Bv. naar de Tama Lakes, uiteraard kratermeren (17 km, 500m stijgen en dalen, 6 uur lopen). In dit schitterende landschap is er eerst een viewpoint (op 1240m hoogte) over het Lower Lake en daarna nog uitzicht vanaf 1440m op het Upper Lake. Omdat je altijd dezelfde weg terugloopt, kan je omdraaien wanneer je wilt, mocht het weer te bar worden.
Er is dan ook meer tijd om het informatieve Visitor Centre te bezoeken en een lekker stuk taart in het café uit te kiezen.

Lichte variant 
Wanneer je geen zin hebt in de pittige Tongariro Crossing, dan is het een leuke optie om wel te beginnen aan de Tongariro Crossing, maar al snel, bij de Mangatepopo Hut, af te buigen over de panoramische Northern Circuit Track, die je in 9 km terug brengt naar Whakapapa. Daarnaast zijn er nog enkele kortere wandelroutes mogelijk in Tongariro NP, die allemaal op eigen houtje gedaan kunnen worden.

Overnachting in

Tongariro National Park

Dag 5

We rijden door het typische cultuurlandschap van het Noordereiland (groene heuvels met koeien, schapen en tegenwoordig ook veel herten) in ca. 5 uur naar Wellington, de hoofdstad van het land, oftewel Windy City, aan de Cook Strait.
Via de kleurrijke Cuba Mall loop je zo naar het onlangs gerevitaliseerde Waterfront. The place to be.... hier wordt gefietst, geroeid en hardgelopen, geluncht, in het zonnetje gezeten, muziek gemaakt of gekletst. Wandel relaxt rond en geniet van wat er allemaal voorbij komt.
Niet te missen is het fraai ontworpen Te Papa museum. Entree is gratis en het is echt de moeite waard.
Nog tijd over? Dan met de Cable Car snel hoogte winnen om te genieten van het uitzicht vanuit de Botanic Gardens. 's Avonds kost het geen moeite een leuke plek te vinden om te eten.

Overnachting in

Wellington

Dag 6

Ochtend met vrij programma. Je kan terug naar de Waterfront of het museum of lekker shoppen. Bij genoeg tijd kun je naar het aan de rand van Wellington gelegen 'bird sanctuary' Zealandia gaan (entree niet inbegrepen), waar je de bijna uitgestorven oorspronkelijke (loop)vogels, zoals de Kiwi, in hun natuurlijke ongeving kunt zien.
In de loop van de middag schepen we in op de veerboot naar het Zuidereiland. Na een soms wat ruig stukje zee in Cook Strait, varen we door de rustige fjorden van de Queen Charlotte Sound en bereiken 3 uur later het levendige havenstadje Picton.

Overnachting in

Picton

Dag 7

Eerst worden we per watertaxi vervoerd naar Motuara Island, een reservaat voor inheemse planten en dieren, met name vogels. Dit is tevens de plaats waar de beroemde kapitein James Cook tot 5 maal toe voor anker ging bij zijn omzwervingen in de Pacific. Na een bezoek van een uur aan het eiland varen we door naar het vasteland, waar we in Ship Cove beginnen aan de wandeling (15 km, 500m stijgen en dalen, 5 uur lopen). Het kustpad volgt een deel van de beroemde Queen Charlotte Track, door vogelrijke kustbossen via Resolution Bay naar de Endeavour Inlet. Vanaf hier brengt de watertaxi ons terug naar Picton.

Lichte variant
Na het bezoek aan Motuara kun je met de watertaxi terug naar Picton, waar korte wandelingen (op eigen houtje) mogelijk zijn, bv. van de wandeling langs Shelley Beach naar Bobs Bay en evt. verder over de Snout Track (bij de iSite is een kaartje te krijgen). Ook kan het interesssante Marine Museum bezocht worden.

Overnachting in

Picton

Dag 8

Via de 'scenic and winding' Queen Charlotte Drive, een weg langs de Marlborough Sound, rijden we van Picton naar Havelock, bekend vanwege de heerlijke Greenshell Mussels. Daar verlaten we de kust en volgen de Pelorus River naar een natuurgebied met fraaie bossen, bevolkt door inheemse vogels als de bell-bird, de Nieuw-Zeelandse duif (kereru) en de tui. Behalve vanwege de schitterende natuur, is dit gebied ook bekend uit opnames voor de film The Hobbit. Voor of na de wandeling kunnen we wat drinken en eten bij het Pelorus Bridge Café. 
We eindigen de dag in Nelson, de zonnigste en meest creatieve stad in Nieuw Zeeland.

Overnachting in

Nelson

Dag 9

Deze dag is er een ter eigen besteding. Volgens de Nieuw Zeelandse wet moet de reisleider/chauffeur een vrije dag hebben. 
Je kan de dag met gemak doorbrengen in het kleurrijke stadje Nelson, met trendy cafés leuke winkels, musea en galerietjes. Maar het nabijgelegen (70 km) Abel Tasman NP mag je eigenlijk niet missen. Vanuit Nelson is er eenvoudig (met behulp van de reisleider) een excursie te reserveren naar de turkooizen kust van Abel Tasman (ca 150 NZD).
Je wordt dan door een bus opgehaald en richting Abel Tasman gereden, waar je een mooie kustwandeling kan maken. Aan het eind word je opgehaald door een watertaxi en aan land gezet voor de terugrit per bus. Je kan ook een zeekajak tocht maken langs de fraaie kust, of een combinatie van kajakken en wandelen.
Ben je op zoek naar meer adrenaline dan is het goed te weten dat Nelson een van de beste skydive plekken op de wereld is.

Overnachting in

Nelson

Dag 10

In 1,5 uur rijden bereiken we het bergachtige Nelson Lakes National Park. St.Arnaud ligt op 600m hoogte en het voelt hier ook 'bergachtig', heel anders als aan de kust. Rond het uitgestrekte Lake Rotoiti zijn vele wandelroutes mogelijk. Een van de mooiste is de 5 uur durende rondwandeling naar het uitzichtpunt op de St Arnaud Range (1650m). Hier ben je ver boven de boomgrens en heeft schitterend uitzicht op de omgeving. Uiteraard moet hier wel even voor geklommen worden (ca. 1050m) en het leuke is dat je daarbij alle vegetatiezones doorkruist en de boomgrens passeert. Zelfde weg terug.

Lichte variant
Uiteraard kun je ook (op eigen gelegenheid) een kortere wandeling in deze schitterende omgeving maken. Het leukst is om een stukje met de groep mee te lopen over de St Arnaud Range Track. Voor het echt steil begint te worden ga je rechtsaf over de Loop Track en daalt door schitterend bos van Mountain Beech bos, langzaam af naar Lake Rotoiti. Hier kun je nog een stuk verder gaan over het pad langs het meer, of meteen terug naar St. Arnaud.

Overnachting in

St. Arnaud

Dag 11

Met onze minibus steken we het binnenland door en bereiken na 2 uur bij Westport de westkust. We maken een korte kustwandeling bij de door wind geteisterde Cape Foulwind waar we een pelsrobbenkolonie van dichtbij kunnen aanschouwen. Na een uurtje rijden lopen we de korte (2,5 km), maar erg mooie, Truman Track langs de rotsachtige kustlijn door een dicht gematigd regenwoud, met typische bomen als northern rata, nikau en rimu. Aan de kust vooral zout-tolerante struiken en planten.
Dan zijn we al vlakbij ons motel in Paparoa National Park, vanwaar we naar de vreemd gevormde ‘pancake rocks’, met de, vooral bij opkomend tij, spectaculaiere 'blowholes' wandelen. Een plek waar de kracht van de zee voel- en hoorbaar is.

Overnachting in

Punakaiki

Dag 12

Paparoa National Park is bekend vanwege de diepe, met Nikkau-palmen begroeide kalksteencanyons en grotten. We volgen de Pororari River over een smal pad, met wat trappen en 'tunneltjes' tot de Swingbridge en keren dan om (ca. 2 uur lopen, relatief vlak).
We vervolgen in de bus de weg langs de ruige kust zuidwaarts en stoppen in Hokitika. Tijdens de Goldrush in de 19e eeuw, een bruisend stadje met veel meer inwoners dan nu, waar schepen met goudzoekers aan land kwamen. Tegenwoordig vooral bekend vanwege de pounamu, oftewel de halfedelsteen ‘greenstone’, waar schitterende sieraden van gemaakt worden.
De rit gaat verder en we bereiken de meest verlaten delen van de West Coast, geflankeerd door de hoogste, met gletsjers behangen, bergen. Bij Franz Josef maken we een korte wandeling richting de snuit van de gelijknamige gletsjer.
Na in totaal 240 km bereiken we aan het eind van de dag de nederzetting Fox Glacier, nabij de gelijknamige gletsjer.

Overnachting in

Fox Glacier

Dag 13

Veel mensen wandelen in de vroege ochtend rond het befaamde Lake Matheson, door een weelderig laagland regenwoud (1,5 uur, zonder hoogteverschillen). De spiegeling van de ruim 3500 meter hoge bergen, waaronder Mt.Cook, in het meer zijn adembenemend.
Als het mooi weer is rijden we naar Gillespies Beach voor een bijzondere wandeling (3-4 uur) over het kiezelstrand. Links de oneindige oceaan, waar af en toe een dolfijn voorbij zwemt, rechts de witte toppen van Mt.Tasman en Mt.Cook, en op het strand mooie sculpturen van aangespoelde boomstammen.

NB. bij slecht weer lopen we richting de voet van Fox Glacier, die als een rivier van ijs uit de bergen door het regenwoud stroomt. Helaas worden ook in Nieuw Zeeland de gletsjers korter door de wereldwijde opwarming en moet je steeds verder lopen om de gletsjertong te zien, reken op 15 km, 3,5 uur lopen.

Overnachting in

Fox Glacier

Dag 14

Na het ontbijt rijden we 220 km door de schitterende natuur van het Zuidereiland. Eerst verder door Westland NP, met zijn uitgestrekte regenwouden, naar Lake Moeraki. Hier maken we een regenwoud wandeling van 1.5 uur naar het weinig bezochte Monro Beach, met kans op pinguins (afhankelijk van het seizoen).
Via Haast Pass rijden we het binnenland in richting Mount Aspiring NP. Vlak voor Wanaka maken we nog een wandeling naar Mount Iron, een door gletsjers gevormde bultrots die 250m boven het landschap uitsteekt, met fraai uitzicht over Lake Wanaka en omringende bergen.
Wanaka (op 300m hoogte) is een populaire plek voor wandelaars en andere buitensporters. De ligging van het plaatsje is aan het eind van het gelijknamige meer, is uniek.

Overnachting in

Wanaka

Dag 15

Na een schitterende rit van 50 km (deels onverhard) door de verlaten Matukituki Valley, beginnen we op Raspberry Flats, aan het eind van de weg, te wandelen. Na een kwartier gaat de Rob Roy Track over een swingbridge het bos in en begint pittig te klimmen naar het uitzichtpunt onder de Rob Roy Glacier. Zelfde weg terug, totaal 3-4 uur lopen met 350m stijgen en dalen.
Het is ook mogelijk niet over de swingbridge te gaan, maar verder te wandelen door de relatief vlakke en weidse Matukituki Valley. Hier zie je na enige tijd de gletsjer ook, zij het van grotere afstand. 
Terug bij de bus rijden we over de onverharde weg, langs een enkele verlaten boerderij, terug naar Wanaka
NB. vanwege enkele doorwaadbare plaatsen, die dan te diep worden, is bij harde regen de weg door de Matukituki Valley niet begaanbaar. In dat geval wandelen we (15 km ten westen van Wanaka) door bos en open tussock naar de Fern Burn Hut en terug. Wandeling: 3-4 hr lopen met 400m hoogteverschil. Als er nog tijd is kunnen we daarna de korte wandeling naar het fraaie Diamond Lake maken.

Overnachting in

Wanaka

Dag 16

Vandaag heeft de reisleider/chauffeur weer een wettelijke vrije dag. Gelukkig hebben we de bus niet nodig en is de wandeling, met wat aanwijzingen, heel gemakkelijk te vinden. 

Rond Wanaka zijn op eigen houtje vele kortere wandelingen te maken. Het leukst is om het wandelpad langs het meer te volgen tot bv. Glendhu Bay en weer terug te lopen naar Wanaka, met mooie vergezichten over het water. Je kan zo lang wandelen als je wilt.

Overnachting in

Wanaka

Dag 17

We rijden van Wanaka naar Te Anau (230 km) met een korte tussenstop in Arrowtown, een oud goudzoekersstadje, dat geheel is opgeknapt en leuke winkeltjes en café's herbergt.
Het levendige Te Anau ligt wonderschoon aan het gelijknamige meer. Na een verkenning van het plaatsje kan je (optioneel) de Te Anau Glow Worm Caves bezoeken, fraaie kalksteengrotten, met ondergrondse rivieren en watervallen, maar ook duizenden oplichtende gloeiwormen. Deze excursie gaat per boot.
Je kan ook een fiets huren en daarmee de (relatief vlakke) omgeving verkennen.

Overnachting in

Te Anau

Dag 18

Met een watertaxi worden we overgezet naar Brod Bay. Hier kan je heerlijk zwemmen. Daarna lopen we via de Kepler Track, een van de Great Walks van Nieuw Zeeland, terug naar Te Anau, met onderweg tijd voor een picknick. De wandeling is min of meer vlak en gaat deels door mountain beech forest, deels door open tussock land, met steeds weer mooie vergezichten. Net vóór Te Anau gaat de route langs een vogelpark waar je oa. de bijna uitgestorven blauwe loopvogel Takahe kunt zien (waarvan een groot beeld in het centrum van Te Anau staat). Wandeling ca. 3,5 uur, nagenoeg vlak.

Overnachting in

Te Anau

Dag 19

Een prachtige rit brengt ons in de Milford Sound, één van ‘s lands topattracties. Dit 14 km lange, 290 meter diepe met 1200 meter hoge wanden omgeven fjord, wordt beheerst door de 1700 m hoge Mitre Peak. Hier maken we een spectaculaire boottocht van 2 uur door het zwarte water (inclusief), waarbij we schitterende watervallen en duizelingwekkend steile wanden passeren. Als het meezit zijn er dolfijnen en/of zeehonden te spotten. Milford Sound is een plek waar de grootsheid van de natuur pas echt duidelijk wordt. Op de terugweg naar Te Anau maken we (als de tijd het toe laat, afhankelijk van vertrektijd boot) een wandeling (6 km, 400m stijgen en dalen, ca. 2,5 uur lopen) naar Key Summit voor een fabuleus uitzicht over de ruige pieken van Fiordland.

Overnachting in

Te Anau

Dag 20

Een rit van 450 km brengt ons naar de hoogste toppen van Nieuw Zeeland in het Mount Cook National Park. We verblijven hier in een nederzetting met uitzicht op de hoogste berg van Nieuw Zeeland: Mt. Cook, oftewel Aoraki (3766m), die we ook al zagen vanuit Fox Glacier.
Het verschil tussen de westkant en de oostkant van de Nieuw Zeelandse Alpen is enorm. Aan de westkant uitgestrekte regenwouden, aan de oostkant droge tussock-graslanden in de regenschaduw van de Southern Alps. Op veel plaatsen wordt in dit zonnige klimaat wijn- en fruit verbouwd, met behulp van een modern irrigatie netwerk.
Onderweg stoppen we kort in Twizel, een nederzetting gebouwd voor de arbeiders die het irrigatie netwerk hebben aangelegd.
Als er tijd voor is werpen we, vlak vóór Mt Cook Village, nog een blik op de imposante Tasman Glacier en het bijbehorende Lake. De Tasman Glacier is de langste gletsjer van Nieuw Zeeland en de tong is volledig bedekt met donkergrijzen stenen en zand.

Overnachting in

Mount Cook

Dag 21

Vandaag heeft de reisleider/chauffeur weer een wettelijke vrije dag. Maar hij/zij kan u wel adviseren wat de leukste wandelingen zijn. Ze zijn er in alle soorten en maten, kort, lang, steil, licht en zwaar, maar allemaal mooi.
Een van de mooiste is de Hooker Valley walk van ca. 4,5 uur over hele goede paden, met 350m stijgen en dalen, maar nooit steil. Door tussockgraslanden loop je eerst naar Kea Point, met uitzicht op de ijsval van Mt Sefton. Dan verder over morenewallen met inheemse vegetatie dieper de imposante vallei in over drie fraaie swingbridges. Rondom bergen en gletsjers en in de verte lonkt de mooiste: Aoraki/Mount Cook. De weg terug is grotendeels hetzelfde pad, maar met hele andere uitzichten. Terug in de nederzetting wacht het fraai vormgegeven Visitor Centre en het terras van het Old Mountaineers Café.

Overnachting in

Mount Cook

Dag 22

We laten de Southern Alps achter ons en dalen af naar de laaggelegen Canterbury Plains, het landbouwgebied rond Christchurch. Maar eerst stoppen we bij Mount John voor een kop koffie in het bijzondere Astro Café. Misschien is er tijd voor een korte wandeling rond de top. Omdat hier de nachten donker en helder zijn, staat op Mount John 's lands grootste telescoop. Bij de Church of the Good Shepherd, het oudste kerkje van het land, aan het blauwe Lake Tekapo is nog een verplichte fotostop, maar dan gaan we echt verder. 
Na een korte stop in het kleurrijke Geraldine, bereiken we na 5,5 uur rijden de Engels aandoende universiteitsstad Christchurch aan de oostkust, genoemd naar Christchurch College in Oxford.
De zware aardbevingen van eind 2010 en begin 2011 hebben het centrum voor een flink deel verwoest, waarbij helaas ook veel historische panden, zoals de bekende Cathedral, zwaar zijn beschadigd. Inmiddels is de stad weer herbouwd. De sfeer is er nog steeds relaxt en vriendelijk en het is de ideale plaats om alle ervaringen van de afgelopen weken te laten bezinken. Er zijn vele winkeltjes om op zoek te gaan naar souvenirs, kleding of muziek. Terrasjes en eethuisjes, musea, arts-centre's en optredens, er is altijd wel wat leuks te doen. Wandelen langs het riviertje de Avon, of door het enorme Hagley Park en de Botanical Gardens, is ook een mogelijkheid.

Overnachting in

Christchurch

Dag 23

We nemen afscheid van Christchurch en de reisleider en beginnen aan de terugreis. 

 

NB Programma

Het programma zoals wij dat voorstellen is naar onze mening het mooiste en beste dat we u kunnen bieden. Maar natuurlijk bent u vrij om niet aan alle activiteiten deel te nemen, optionele excursies in te voegen of op één of meerdere dagen uw eigen plan te trekken.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We verblijven in goede middenklasse hotels, motels en lodges op kamers met een privé badkamer. Elke overnachtingsplek is anders. Vaak zijn ze sfeervol of mooi gelegen, soms wat groter, minder persoonlijk, gericht op jongeren en/of basic, iets wat met een groep lastig te vermijden is.

Over de maaltijden

Elke ochtend is een ontbijt inbegrepen. In Mt.Cook village is het ontbijt op 10 min lopen van de slaapplek.
Het avondeten is niet inbegrepen (alleen in Rotorua bij de Maori). Aan het eind van de dag wordt daarom een eethuisje naar keuze opgezocht. Over het algemeen kan je heerlijk eten in Nieuw-Zeeland, waar immigranten uit alle werelddelen zorgen voor een divers culinair aanbod.
De lunchpakketten (niet inbegrepen) kunnen onderweg ingekocht worden, maar het is op een aantal dagen ook mogelijk om in een restaurant te lunchen.

Inbegrepen

  • 22 overnachtingen met ontbijt in Nieuw-Zeeland
  • vervoer per comfortabele minibus
  • diensten ervaren lokale reisleider/chauffeur
  • boottocht Wellington-Picton
  • watertaxi's Queen Charlotte Track
  • watertaxi Kepler Track
  • Milford Sound Nature Cruise met lunch
  • uitgebreid bezoek aan Maori Village met hangi lunch
  • entrees Waimangu Geothermal Valley, Motuara Island
  • entrees Nationale Parken

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis 
  • overige maaltijden
  • overige excursies en entrees
  • persoonlijke uitgaven (souvenirs, fooien, drankjes)
  • verzekeringen

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Tijdens deze reis maken we dagtochten, waarvan de zwaarte per dag nogal kan verschillen. Soms duren de wandelingen inclusief pauzes, lunches e.d. de hele dag, op andere dagen blijft het beperkt tot een korte wandeling naar een interessant punt, vaak gekoppeld aan een verplaatsing per bus.

In het algemeen gaan de wandelingen over goede paden en de te overwinnen hoogteverschillen zijn, op enkele dagen na, beperkt. In het dag-tot-dag programma wordt de zwaarte van de wandelingen beschreven. Op de dagen met een zware wandeling (die de reisleider zal begeleiden) is ook een lichte variant opgenomen (die op eigen gelegenheid gedaan kan worden). Iedereen met een gemiddelde wandelconditie kan de beschreven wandelingen doen, zij het op sommige dagen de lichte variant. Met name voor de Tongariro Crossing is enige bergwandelervaring vereist. Stevige wandelschoenen met goede zolen, goede regenkleding, warme fleece en een dagrugzak zijn noodzakelijk. Wandelstokken kunnen handig zijn bij de afdalingen (maar alleen als je weet hoe je ze moet gebruiken).

Afhankelijk van het weer en andere omstandigheden zal de reisleider, in overleg met de groep, het uiteidelijke wandelprogramma vaststellen. Dit kan dus afwijken van wat er in het dag-tot-dag programma staat.
In plaats van de gegidste wandelingen kunt u in, overleg met de reisleider, ook op eigen gelegenheid gaan wandelen of iets anders gaan doen. De wandelroutes in de bezochte gebieden zijn allemaal erg goed aangegeven en zonder problemen te doen.

Wandelen in Nieuw Zeeland is anders dan wandelen in Europa. In Europa bestaat een eeuwenoud netwerk van paden, aangelegd voor en door de locale bewoners, waarover je wandeling in alle soorten en maten kunt maken. In Nieuw Zeeland zijn de wandelpaden recent aangelegd voor bezoekers. Dit houdt oa. in dat er alleen wandelpaden zijn in (nationale) parken, dat de kwaliteit goed is, dat het vaak wandelpaden betreft die van een parkeerplaats naar een top, uitzichtspunt, meer of strandje gaan (zodat je dezelfde weg terug loopt) en dat ze vaak zijn afgestemd op mensen die een relatief korte wandeling willen maken.
Wil je in Nieuw Zeeland een lange, doorgaande wandeling maken, dan ben je aangewezen op tramping tracks. Deze zijn erg lastig te begaan, slecht aangegeven en alleen bruikbaar als je je eigen tent meeneemt of in hele basic hutten overnacht. Tramping tracks komen daarom in deze wandelreis niet voor.
Omdat Europeanen die Nieuw Zeeland bezoeken een indruk willen krijgen van het hele land, zijn het lange vakanties met onvermijdelijk een aantal hele of halve reisdagen en rustdagen. Een wandelvakantie in Nieuw Zeeland heeft daarom een eigen karakter en is niet te vergelijken met een week wandelen in bv. Oostenrijk. 

Verplaatsingen met de bus
Nieuw-Zeeland is een groot land en om dat helemaal van noord tot zuid te zien zul je flink wat uren in de bus doorbrengen, om in totaal zo'n 3000 km af te leggen. Omdat we veel wandelen, zijn er genoeg dagen zonder lange busrit. We zorgen bovendien voor een comfortabele air-conditioned minibus, waarvan de grootte afhankelijk is van het aantal medereizigers. Door het schitterende landschap en de rustige wegen zul je de busritten als ontspannen ervaren.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Auckland of in het eerste hotel.

Vluchtinformatie

Informatie
Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Emirates naar Auckland en terug vanaf Christchurch.

Vluchtschema
EK 150 Amsterdam Dubai vertrek om 22.00 aankomst 07.45 uur*
EK 448 Dubai - Auckland vertrek om 10.05 aankomst 11.15 uur*
EK 413 Christchurch - Dubai vertrek om 18.20 aankomst 05.15 uur*
EK 147 Dubai-Amsterdam vertrek om 08.10 aankomst 12.45 uur*

*) aankomst de volgende dag

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen. 

Nieuw Zeeland heeft een zeer gematigd klimaat door de nabijheid van de zee. In Europa zou het land zich uitstrekken van Parijs tot Gibraltar.
Het Noordereiland is daardoor deels subtropisch, met sinaasappelbomen in Auckland en nauwelijks vorst in de winter. De temperatuur is het hele jaar door aangenaam. Rond de vulkanen kan het echter het hele jaar door aardig spoken en in de winter wordt er geskied. Regen kan er overal het hele jaar door vallen, het eiland is niet voor niets zo groen.  
Het klimaat op het Zuidereiland is veel afwisselender. Aan de westkant van de bergketen vallen enorme hoeveelheden neerslag, aan de oostkant is het gortdroog en soms knap heet. Irrigatie is aan de oostkant hard nodig voor de landbouw en fruitteelt. In de winter kan het Zuidereiland knap guur en stormachtig zijn, maar ook in de zomer kan je aan de westkust en in de bergen erg slecht weer treffen.
Kortom: wees op alles voorbereid.

Over onze lokale partner
Onze Nieuw-Zeelandse partner is gecertificeerd door Qualmark https://www.qualmark.co.nz/. Ze voldoen aan kwaliteitscriteria opgezet door de overheid en Tourism NZ. Qualmark verplicht hen om tenminste met 80% Qualmark approved suppliers te werken.
Hun busvloot is de laatste Jaren vernieuwd met lagere CO2 emissies en ze zetten hun bussen beter back-to-back in (minder lege ritten).  De gidsen van ANZ, allen lid van de overkoepelende gidsenorganisatie PROGUIDES, informeren klanten over nuttige en praktische tips tav duurzaamheid. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Nieuw-Zeeland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Bij aankomst in Nieuw-Zeeland kunt u eenvoudig geld pinnen en verder in bijna elke grote overnachtingsplaats. De lokale dollarbiljetten zijn kleurrijk en van onverwoestbaar plastic. Overal worden creditcards geaccepteerd (in winkels betalen met pinpas is niet mogelijk).
Het prijsniveau in Nieuw-Zeeland ligt wat hoger dan in Nederland (door de sterk gestegen dollar tov. de euro).
Voor een zelf ingekochte lunch moet u rekenen op ongeveer NZD 15,-. Voor een goed driegangen diner NZD 50,-, exclusief de drankjes. Reken voor maaltijden op minimaal €300 per week.
Eventuele excursies en entrees, anders dan in het programma genoemd, zijn niet inbegrepen.

  • dagrugzak (35 liter)  
  • stevige wandelschoenen (maak hier een paar stevige wandelingen op voor vertrek, zodat je zeker weet dat ze goed zitten en in orde zijn)
  • eventueel gamaschen
  • eventueel inschuifbare wandelstokken
  • zwemkleding en handdoek
  • goede regenkleding
  • warme kleding (dunne handschoenen, muts)
  • GELDIG paspoort
  • kopieën van reisdocumenten
  • zonnehoed of pet (zeer sterke zon!)
  • zonnebrandolie en lippencreme met hoge factor
  • zonnebril
  • anti-insektenmiddel
  • zakmes
  • waterflessen
  • basis EHBO middelen (incl. sporttape)

De reisleiding is in handen van een ervaren gids en kenner van de Nieuw Zeelandse natuur en cultuur. Hij/zij laat je het karakteristieke van dit land zien, adviseert over te ondernemen activiteiten en begeleidt de wandelingen. Tijdens de reis vertelt hij of zij het een en ander over de bijzondere flora en fauna, over het landschap en over de Maori cultuur, maar ook over het alledaagse leven aan de andere kant van de wereld. De reisleider zal tevens de bus besturen.

De reisleiding wordt bij onze reizen naar Nieuw Zeeland altijd als een groot pluspunt gezien door de deelnemers, vanwege hun enthousiasme en enorme kennis van het land.

Ga je binnenkort op reis naar Nieuw-Zeeland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/nieuw-zeeland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Huur je ter plekke een auto kijk dan op: https://www.anwb.nl/vakantie/nieuw-zeeland/reisvoorbereiding/verkeer. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, infrastructuur en pechhulp.

Rijbewijs

In Nieuw-Zeeland is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in Nieuw-Zeeland op de website van de ANWB.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor een een verblijf van maximaal 3 maanden in Nieuw-Zeeland heb je geen visum nodig. Wel dien je een NZeTA aan te vragen (Electronic Travel Authority); dit kost circa. NZ$ 20.

Daarnaast wordt er een soort toeristenbelasting geheven (International Visitor Conservation and Tourism Levy (IVL) ) van NZ$ 100. Dit geld wordt besteed aan het verbeteren van de infrastructuur voor het toerisme en het beschermen van de natuur. 

Beiden kunnen online aangevraagd en betaald worden. Klik hier voor meer info over en aanvraag van NZeTA en IVL.

Dan dien je ook een New Zealand Traveller Declaration in te vullen. Klik NZ Declaration voor meer info..

Gezond op reis
Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken veroorzaakt door het tijdsverschil of een ander klimaat tot een minimum worden beperkt. Nieuw-Zeeland is in alle opzichten een ‘Westers’ land met een hoge standaard van gezondheid en hygiëne. De medische voorzieningen zijn uitstekend maar niet gratis, dus een reisverzekering is verplicht.

Economy Class Syndrome
In vliegtuigen is de lucht extreem droog. Hierdoor verlies je ongemerkt veel vocht. Het gevolg hiervan is dat je bloed dikker wordt en makkelijker klontert. Dit, in combinatie met lang stilzitten, kan bloedpropjes in j aderen tot gevolg hebben. Deze bloedpropjes kunnen als ze op de verkeerde plek terechtkomen beroertes en zelfs de dood veroorzaken. Tijdens lange vluchten moet je hier serieus rekening mee houden en veel water en vruchtensap drinken. Als je dit niet vanzelf wordt aangeboden moet je er bij de bemanning om vragen (NB. het drinken van alcohol en koffie werkt averechts). Als je genoeg drinkt moet je ook regelmatig naar de wc, wat goed is voor de bloedsomloop. Daarnaast geven airlines instructie voor oefeningen die je zittend op uw stoel kunt doen, om je bloed in beweging te houden.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Nieuw-Zeeland is één van de veiligste reisbestemmingen ter wereld. Net zoals in alle grote steden dien je natuurlijk wel goed op je persoonlijke bezittingen te letten.

Men probeert Nieuw Zeeland te vrijwaren van planten- en dierenziektes en schadelijke insecten. Je mag daarom oa. geen (vers) voedsel of plantaardige produkten (oa. hout) mee nemen. Ook vuile (wandel)schoenen of (kampeer)uitrusting zijn uit den boze. In het vliegtuig krijg je hierover een uitgebreid formulier, dat correct ingevuld dient te worden.
Bij aankomst wordt alle bagage door snuffelhondjes gecontroleerd en soms wordt er met spuitbussen ontsmet. Dit kan wat overdreven overkomen en is ook niet leuk na een lange reis, maar het effect van geïmporteerde ziektes ed. op de Nieuw Zeelandse landbouw en bijzondere natuur, kan zeer groot zijn.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland - Noorder- en Zuidereiland

De mooiste wandelingen Down Under

Groepswandelvakantie vanuit lodges en hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).