Manaslu trektocht

Nepal - Manaslu, 17 dagen Rondom de ijsbedekte reus

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Trektocht langs eenvoudige lodges

De Manaslu-trektocht omvat alles wat wandelen in Nepalese Himalaya tot een onvergetelijke ervaring maakt: mooie dorpen met verschillende etnische bevolkingsgroepen, een dichtbijgelegen achtduizender, vriendelijke boeddhistische bewoners en schitterende uitzichten op akkers, valleien en hoge bergen. Manaslu is één van de minder bezochte gebieden van Nepal en is daardoor nog zeer authentiek gebleven. In het begin is het tropisch warm en groen, op en om de hoge Larkya La ben je enkel omringd door rots, sneeuw en ijs. Het Manaslu circuit is één van de mooiste tochten in Nepal.

Uniek aan deze reis

 • 13-daagse trektocht
 • Een van de minder bekende en daardoor authentiekere trektochten
 • Geweldige landschappen
 • Goede Nepalese Engelstalige gids
 • Zonder binnenlandse vlucht
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Nepal - Manaslu

De 13-daagse trektocht rondom de Manaslu bezit alle ingrediënten die wandelen in Nepal tot een onvergetelijke ervaring maken: afgelegen dorpjes van hindoeïstische en boeddhistische bevolkingsgroepen, een zeer afwisselend landschap met op de achtergrond steeds de hoge besneeuwde toppen van de Himalaya.

De Manaslu is met een hoogte van 8156m de achtste hoogste berg ter wereld. Ondanks deze hoogte en een omgeving die net zo mooi is als de beroemdere Annapurna tocht, is het een plek die nog niet door de massa bezocht wordt. Een perfecte plek dus voor een indrukwekkende tocht.

De route uit deze reis wijkt iets af van de klassieke Manaslu route. We vermijden namelijk de stoffige wegen van het begin, maar wandelen door een aantal sfeervolle Gurung dorpjes zoals Barpak en Laprak. Vanaf Khorlabesi, een van de hoogtepunten uit de reis, pakken we de klassieke route op.

De eerste dagen volg je het Buri Ghandaki-dal langs rijstterrassen en subtropische bossen. Daarna bezoek je kleine, levendige Tibetaanse dorpen waar kloosters en chortens getuigen van het boeddhistische geloof. Het hoogste punt van de tocht is de 5105 meter hoge bergpas Larkya La. Deze pas ligt recht onder de top van de Manaslu, in een onwerkelijke wereld van rotsen, sneeuw en ijs. Het uitzicht is waanzinnig mooi.

Langs uitgestrekte gletsjers en door jakweides daal je vervolgens af in het leefgebied van de Gurungs. Hier domineren de Annapurna's de horizon. Tenslotte bereik je het Marsyangdi-dal van waar een auto je terugbrengt naar Kathmandu. De reis duurt in totaal 17 dagen.

Uitbreidingsopties

 • Extra nachten in Kathmandu of Bhaktapur voor of na je reis.
 • Maak voor deze reis een korte meerdaagse voettocht door de Kathmandu Vallei. Klik hier voor meer informatie.

Dag 1

Op het vliegveld van Kathmandu (op 1350m hoogte) word je opgewacht en naar je hotel in de toeristenwijk Thamel gebracht. Hier zijn talloze winkels en leuke restaurants. Op loopafstand van het hotel vind je het prachtige Durbar Square van Kathmandu, met vele eeuwenoude tempels en andere monumenten. Ondanks dat de aardbeving van april 2015 zijn sporen heeft nagelaten, is het een bezoek zeker waard.

Overnachting in

Kathmandu

Dag 2

Je kan deze dag vrij besteden en uitrusten van de lange reis. Kathmandu is een prachtige stad om te verblijven: de stad zelf en de vallei er omheen zijn letterlijk zó volgepakt met tempels, stoepa's en andere heiligdommen dat je maanden nodig zou hebben om alles te zien. 

Hoogtepunten zijn Durbar Square, Bodnath (de grootste Boeddhistische stoepa van Nepal), Pashupatinath (de belangrijkste Hindoeïstische tempel van Nepal) en Swayambunath, een stoepa op een heuveltop waar een grote kolonie makaken (aapjes) ronddoolt en van waaraf je een mooi uitzicht over Kathmandu hebt. Ook kun je Patan of Bhaktapur bezoeken; in deze andere twee steden van de Kathmandu-vallei zijn ook vele heiligdommen te vinden.

Uiteraard kan je het ook heel anders aanpakken en genieten van de terrasjes of van de souvenirs die in Thamel te koop zijn. 's Avonds zijn er verschillende mogelijkheden voor een goed diner. Tegenwoordig kan je in Kathmandu terecht voor vrijwel alle keukens ter wereld: van Japans tot een Canadese pizza.

Vandaag ontmoet je ook je gids en bereid je je voor op de trektocht die morgen start.

Overnachting in

Kathmandu

Dag 3

Vroeg in de morgen vertrek je na het ontbijt met een eigen auto met chauffeur vanuit Kathmandu naar Barpak. Deze tocht kan in totaal wel 10 uur duren. Vanuit de stad rij je langs de Trishuli rivier. Onderweg zie je bij goed weer de pieken van de Ganesh Himal, Manaslu, Himal Chuli en Peak 29. Halverwege de route verlaat je de asfaltweg en hobbel je verder over een onverharde weg naar Barpak op 1900m hoogte.

Overnachting in

lodge in Barpak

Dag 4

De eerste 2 dagen van deze trek wijken af van het klassieke Manaslu Circuit. De door ons gekozen weg via Barpak en Laprak is landelijker, loopt hoger en biedt mooiere uitzichten dan de klassieke route. 

Je begint de trektocht vandaag met een relatief korte, makkelijke wandeling. Vanuit Barpak begin je aan een gestage klim door een schitterend rhododendronbos. Als je hier in het voorjaar bent, zal je zien dat de heuvels bedekt zijn met een gekleurde deken van bloemen. We klimmen geleidelijk naar Bosu Khang, met 2800m het hoogste punt van vandaag. Een goede plek om te pauzeren en te genieten van het zicht op de Ganesh Himal en Buddha Himal (6672m).

Daarna dalen we langzaam af naar het vriendelijke Gurung dorp Laprak op 2100m. Voordat we Laprak bereiken, lopen we door Gupsi Danda, waar nieuwe huizen gebouwd worden voor de bevolking van Laprak na de aardbeving van 2015. Wandelduur: 5 uur lopen, 900m stijgen en 700m dalen.

Overnachting in

lodge in Laprak

Dag 5

Na een korte afdaling over de bekende, ook wel beruchte, Nepalese trappenpaden, steek je de Machha Khola rivier over met een hangbrug. Daarna begint de klim naar het dorp Sing La. Vrijwel de hele dag heb je een geweldig uitzicht op vele met sneeuw bedekte bergen en een de dorpjes op de berghellingen. Vanaf Sing La gaat het vooral nog naar beneden tot je in Machha Khola (liggend op 900m) op de bodem van de machtige vallei van de Budhi Gandaki bereikt. Wandelduur: 7,5 uur lopen, 300m stijgen en 1500m dalen.

Overnachting in

lodge in Machha Khola

Dag 6

Vandaag wandel je over een pad naar de Budi Gandaki Rivier. Onderweg kom je diverse steile stukken tegen. We passeren diverse kuddes bepakte muildieren en het is belangrijk om goed aan de bergkant te blijven lopen om te voorkomen dat je aan de kant geduwd wordt.

Je volgt de rivier omhoog tot aan de heetwaterbronnen van Tatopani waar je via een hangbrug naar de overkant van de rivier gaat. Je steekt stroompjes over waar je, met het water, de koude wind van het Ganesh Himal massief naar beneden voelt stromen.

Je slaapt op een hoogte van 1300m aan de rivier bij Jagat. Wandelduur: 6 uur lopen, 650m stijgen 250m dalen.

Overnachting in

lodge in Jagat

Dag 7

Nadat de gids de administratie voor de trekkingpermits heeft geregeld bij het checkpoint, vervolgen we onze trektocht. Je wandelt verder over de steile hellingen met uitgehakte paden en hangbruggen. De rijst heeft plaatsgemaakt voor gierst, boekweit en amaranth. Onderweg lunch je in het mooie dorpje Philim vlak naast de Budi Gandaki. Het dorp heeft een school gebouwd door de Japanners en je kunt hier een kort bezoek aan brengen terwijl je lunch wordt bereid.

Na de lunch wandelen we door over paden die door kleine dorpjes lopen. Je hebt zicht op de 7000 meter hoge Shringi Himal. Het landschap wordt steeds bergachtiger en vanaf nu hebben alle dorpen hun mani’s (gebedsmuren) en kani’s (toegangspoorten). Je volgt een prachtig pad langs rotsen en afgronden naar het mooi gelegen Deng (1800m) en kijkt uit op het voor toeristen gesloten Tsumpa-dal. Wandelduur: 7 uur, 800m klimmen, 300m dalen.

Overnachting in

lodge in Deng

Dag 8

De route van vandaag voert je door bossen met rhododendrons en weelderig begroeide eiken. We steken de rivier de Budi Gandaki een aantal keer over en onderweg kom je diverse kloosters tegen. Onderweg komen we weinig dorpen tegen en het is daarom een dag waarop je echt volop in de natuur bent. Je overnacht in Namrung (hoogte 2700m) dat vlak aan de rivier ligt. Wandelduur: 7 uur lopen, 950m stijgen, 250m dalen.

Overnachting in

Lodge in Namrung

Dag 9

Je staat vandaag vroeg om op van de zonsopkomst over de Shringi Himal, Ganesh Himal and Himal Chuli te genieten. Na het ontbijt wacht je eerst een makkelijke wandeling tot aan Lihi village. Het landschap wordt steeds kaler en boven je zie je steeds vaker de gletsjers en toppen van de reuzen in de omgeving.

Vanaf Lihi village wandelen we eerst in de richting van het Himal Chuli Base Camp (4020m) voor een bezoek aan het prachtige Hinang Gumba klooster. Via dezelfde route wandel je terug en steken we de Hinang River over.

Het eindpunt voor vandaag is het schitterend gelegen Lho Goan (hoogte 3200m). Vanaf hier heb je voor het eerst prachtig uitzicht op de top van de Manaslu (8163m). Wandelduur: 7,5 uur, klimmen 650m, dalen 100m.

Overnachting in

Lodge in Lho Goan

Dag 10

Vandaag is een acclimatiesatiedag. De tocht start vroeg in de morgen. Het is een gemakkelijke wandeling door het bos met pijnbomen en rhodondendrons. Je volgt de rivier Pungyen Khola en wandelt omhoog naar het dorp Syala. Het dorp is aangelegd om Tibetaanse vluchtelingen, die via Samdo de vallei binnenkwamen, te huisvesten.

Na het oversteken van de hangbrug kan je kiezen of je direct naar Sama Goan (ook wel Sama Gompa genoemd) wilt lopen of de langere route langs het Punggen klooster neemt. Neem je de kortste weg, dan is het nog 1,5 uur lopen naar Sama Goan (liggend op 3500m) waar je overnacht. Wandelduur: 4 uur lopen, 500m stijgen, 250m dalen.

Je kunt ook kiezen voor een langere route om goed te wennen aan de hoogte en ook het klooster te bezoeken. Het ligt op een schitterende plek op 4000m hoogte in een zijdal, aan de voet van de Manaslu. Je moeite wordt beloond met een 360° zicht op de de hoge pieken Manaslu, Hiuchuli, Nadi Chuli (Peak 29) en Rani Peak. We nemen de tijd om te genieten van het geweldige panoramische uitzicht en wandelen daarna via deels dezelfde route naar Sama Goan. De wandeling duurt dan 8 uur in totaal.

Optionele rustdag 
Sama Goan is een geschikte plek voor een rustdag, als je dit wil kan je dat bij boeking aangeven. Het is het grootste dorp van de vallei en staat bekend om zijn weverijen, Tijdens de rustdag  kan je een wandeling richting het eerste basiskamp maken, waarvandaan er prachtig uitzicht is op een (half)bevroren meertje onder je, en de gigantische Manaslu-gletsjer die het meertje voedt. 5 uur wandelen, 300m stijgen en dalen.

Overnachting in

lodge in Sama Goan/Gompa

Dag 11

Je volgt het dal van de Buri Gandaki verder in noordwaartse richting over yakweiden met tientallen meters lange manimuren. Het is een geleidelijke klim waarbij de hoogte al goed merkbaar wordt. Door de Kani van Samdo bereik je rond lunchtijd de trekkerslodge en tevens het laatste bewoonde dorp Samdo op 3800 meter hoogte. Wandelduur: 4 uur lopen, 350m stijgen, 50m dalen.

In de middag heb je tijd voor jezelf. Als de zon achter de berg verdwijnt, beklim je de met vlaggetjes getooide ‘huisberg’ (200m) niet alleen om de laatste zonnestralen op te vangen maar ook voor de schitterende uitzichten en een goede acclimatisatie.

Overnachting in

lodge in Samdo (3875m)

Dag 12

De volgende dag stijg je een flink stuk over zijmorenen langs de Larkya Khola. Je loopt nu in de regenschaduw van de berg met aan je linkerhand schitterende uitzichten op North en Larkya gletsjer van het Manaslu massief. Aan je rechterhand zie je kale steenwoestijnen die aan de Tibetaanse hoogvlakte doen denken. De hoogte wordt nu steeds meer merkbaar. We steken een houten brug over en stijgen verder naar Dharamsala, bij Larkya Phedi op 4450 meter hoogte, waar je de koudste nacht door zult brengen. Je vindt hier ook een paar afgelegen theehuizen. Wandelduur: 4 uur, 700m stijgen, 50m dalen.

Overnachting in

Lodge in Dharamsala, Larkya Phedi

Dag 13

Vandaag wordt gezien als een van de meest uitdagende dagen van de hele trektocht. De route brengt je naar het hoogtepunt van de tocht, de Larkya Pas op 5105 meter

De gids zal vertellen dat Larkya geleidelijk betekent. Maar hoe geleidelijk ook, de hoogte maakt het toch zwaar. Je begint deze lange dag dan ook voor het ochtendgloren. Je wandelt omhoog en hoe dichter je bij de pas komt, des de steiler de paden zijn. Het uitzicht met allerlei verstopte bevroren meertjes is waanzinnig. Uiteindelijk bereik je de met gebedsvlaggetjes en steenmannetjes getooide pas. Vanaf de top heb je een geweldig zicht op de Kangguru, Himlung, Cheo Himal, Gyaji Kang, Namjung Himal, Ratna Chuli en Annapurna pieken om je heen.

Nadat je uitgebreid hebt kunnen genieten van dit prachtige uitzicht, begint de lange en lastige, maar werkelijk schitterende, afdaling naar Bimthang (liggend op 3800m). Onderweg geniet je van de enorme massieven, ijskappen, gletsjers en morenenruggen om je heen. Sommige stukken in de route kunnen erg steil en ijzig zijn en daarom raden we je aan om je stijgijzers aan te doen. Wandelduur: 9-10 uur, 650m stijgen, 1300m dalen.

Overnachting in

lodge in Bimthang

Dag 14

Nu het moeilijkste deel van de trektocht geweest is, is het tijd voor wederom een geweldige dag. Je loopt langs de melkwitte gletsjerrivier de Dudh Khola met uitzicht over het Peri Himal massief en de imponerende westzijde van de Manaslu.

De route voert langs gletsjers, over morenen en door met baardmossen behangen rhododendronbossen. Uiteindelijk bereik je het grote Gurung-dorp Tilje (hoogte 2300m). Wandelduur: 7 uur lopen, 1500m dalen, 100m stijgen.

nb. Afhankelijk van omstandigheden kan je ook een dorp eerder, in Gowa, overnachten.

Overnachting in

lodge in Gowa of Tilje

Dag 15

Je volgt de Dudh Khola naar beneden tot aan de plek waar deze samengaat met de Marsyangdi. Bij de gebedsmolens in de kani van Dharapani neem je afscheid van het authentieke Manaslu-circuit. Aan de overzijde van de brug zie je de modernere lodges van het Annapurna Circuit al liggen. Het laatste stuk gaat door over een spectaculair pad door een smalle kloof naar Tal, Chamje of Jagat (al naar gelang de behoefte; hoe meer je loopt, hoe minder je morgen in de hobbel-jeep hoeft te zitten). 6 tot 7,5 uur lopen, 1400m dalen, 300m stijgen.

Overnachting in

tussen Tal en Jagat

Dag 16

Vroeg in de morgen stap je in een jeep en hobbelt je over het karrenspoor naar Besishar. Hier kan je lunchen alvorens je in een ander voertuig stapt voor de reis naar Kathmandu. Je reist eerst over een smalle asfaltweg door de rijstvelden en daarna over de drukke hoofdroute Pokhara - Kathmandu. Het is een lange rit en pas aan het eind van de dag kom je aan in Kathmandu.

Overnachting in

Kathmandu

Dag 17

Einde van het arrangement. Je wordt naar het vliegveld gebracht voor de thuisreis of start met het volgende arrangement in Nepal.

NB Programma

Het kan zijn dat de lokale gids besluit het programma onderweg aan te passen (bv. door weersomstandigheden of toestand van de paden) en op andere plekken te overnachten dan aangegeven. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Kathmandu overnacht je in een goed hotel op een kamer met eigen badkamer.
Tijdens de trektocht overnacht je in trekkers lodges. Deze liggen in of bij de dorpjes en zijn opgetrokken uit hout of natuursteen. Je overnacht er op een eigen kamer (meestal met 2 losse bedden) in je slaapzak. Er zijn matrassen en kussens en, op grotere hoogte, ook dekens om over de slaapzak te leggen.
Het sanitair is simpel en dient meestal te worden gedeeld met andere gasten. Vaak is er een douche (met wat geluk, en vooral zonneschijn, soms ook warm).               
In de eetzaal staat vaak een op hout of yak-mest gestookte kachel. Toch moet je zorgen voor warme kleding, want het tocht door alle kieren en gaten. Een donsjas is heerlijk.
Er is elektriciteit en soms ook wifi, maar altijd kunnen (kortere of langere) storingen voorkomen.

NB1. Het is in trekkers lodges niet mogelijk om vooraf een éénpersoonskamer te boeken.

NB2. Op de Manaslu trekking zijn de voorzieningen onderweg nog duidelijk minder dan op meer belopen trekkings als de Annapurna en in het Evererst gebied. Met name de trekkers lodge in Dharamsala is niet op zijn taak berekend, maar er is niets anders. Soms slaap je hier in een tent.

NB3. Manaslu is een zogenaamde 'restricted area' waarvoor een speciale permit nodig is. Om deze permit aan te vragen dien je je paspoort bij aankomst in Nepal af te geven aan een medewerker van onze lokale partner. Die heeft ongeveer een dag nodig om de permits te regelen. Het is niet mogelijk om de permit met een paspoort kopie aan te vragen.

Over de maaltijden

In Kathmandu en Pokhara is het ontbijt inbegrepen. Voor de lunch en het diner zoek je een gezellig restaurant op.
Tijdens de trekking zijn er geen maaltijden inbegrepen, omdat het leuker is zelf een keuze te maken van de uitgebreide menukaart. Voor het ontbijt kan je o.a. kiezen uit pannenkoeken of havermout, voor lunch en avondeten tussen Dal Bhat (rijst, linzen en groente), noodles, lasagne, pizza, yak-burger en nog veel meer.

Overal kan je een thermosfles met thee laten vullen voor onderweg. We adviseren om het kraanwater met tabletjes of jodium te zuiveren. Op steeds meer plekken kun je in winkeltjes je waterfles laten vullen met gezuiverd water (tegen kleine vergoeding).

NB. uiteraard zijn op veel plekken flessen bronwater verkrijgbaar. We raden af deze te kopen, omdat het afvalprobleem in Nepal aanzienlijk is.

Inbegrepen

 • 3 overnachtingen in een hotel in Kathmandu, incl. ontbijt
 • 13 overnachtingen in trekkers lodges
 • entree voor Manaslu Conservation Area en TIMS permit
 • transfers volgens programma met privé-auto en chauffeur
 • begeleiding door Nepalese Engelstalige gids tijdens trekking
 • bagagevervoer door dragers (tot 12 kg per persoon)
 • trekking kaart (wordt ter plekke overhandigd)
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele entree kosten
 • fooien voor de lokale staf
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • verzekering

Ter plaatse te betalen

 • visum Nepal (ca. 50 Euro, 1 maand geldig)

Niveau

Je wandelt over goede, brede, maar stenige en soms steile, eeuwenoude voetpaden. Regelmatig zitten er kunstig aangelegde, stenen trappenpaden in de route, waarvan de treden vaak net te hoog zijn om lekker te lopen. Op de paden en trappen ligt veel mest van lastdieren en ze zijn stoffig (tenminste in het droge trekking seizoen). Op paden langs steile rotshellingen altijd opletten voor steenslag van boven en niet treuzelen.
Soms voert het pad langs een afgrond. Door de breedte van de paden voorzien we weinig problemen voor mensen met hoogtevrees.
Af en toe steek je via een metalen hangbrug een rivier over. Deze hangbruggen zijn een beetje wiebelig, kunnen hoger dan 20 meter boven de rivier hangen, maar zijn van degelijke (Zwitserse) kwaliteit.
 
De zwaarte zit vooral in de dagen op grote hoogte, als de lucht ijl is en er flink gestegen en gedaald moet worden. Grootste uitdaging is hier het voorkomen van hoogteziekte. Dit doe je door langzaam te acclimatiseren en veel te drinken. In het programma dat we aanbieden acclimatiseer je goed en hebben de meeste mensen geen problemen met de hoogte. Het wordt aangeraden om tijdens de etappes vóór het hoogste punt, de Larkya La (5105m), na aankomst in de lodge nog een flink stuk te klimmen, voor een betere acclimatisatie ('walk high, sleep low'). Daarnaast dien je rustig aan te doen, ook als je conditie genoeg hebt om harder te lopen. Veel stoppen, foto's maken, rustig tempo lopen, niet te snel willen stijgen.
Het ruwe bergklimaat, met grote temperatuurschommelingen en mogelijk harde wind, is ook een factor van betekenis.

Het zal duidelijk zijn dat een goede conditie en ervaring met lopen in de bergen eerste vereisten zijn.

Extra dagen

Tijdens dit arrangement kun je rustdagen inbouwen door ergens in plaats van 1 nacht, 2 nachten te blijven.
Op de Manaslu trek adviseren we Sama Gompa voor een rustdag. 
Als de rustdag tijdens een trekking is, komen er extra kosten bij voor gids en drager.
Je kan je verblijf in Nepal ook verlengen door deze reis te combineren met een ander arrangement.

Verzekering

Bij wandelreizen in Nepal is het noodzakelijk een reisverzekering af te sluiten waarbij een helikopter-redding is inbegrepen in de polisvoorwaarden. 

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht Kathmandu.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.

Dit arrangement is te boeken van half februari tot eind april en vanaf half september tot eind november.
Het klimaat op het Indische subcontinent wordt bepaald door de moesson: van mei tot en met september regent het er veel en zijn de bergen in nevelen gehuld. Daarom adviseren wij om Nepal in het voor- en najaar te bezoeken. De wintermaanden zijn ook uitstekend voor vakanties waarbij je niet op al te grote hoogte komt. Het is dan weliswaar wat kouder maar de lucht is over het algemeen helderder dan in het voor- het najaar. Tijdens de moesson is een trektocht ondoenlijk.
Nepal ligt ter hoogte van de Canarische Eilanden: het kan in de dalen dus behoorlijk warm worden. In het voor- en najaar is het in de Himalaya vrijwel altijd droog en de temperatuur loopt overdag op tot 20/25ºC, heerlijk wandelweer dus. Vanzelfsprekend neemt de temperatuur ’s avonds en op grotere hoogten af. ’s Nachts kan dan vorst tot -10ºC voorkomen. In november en december kan het kwik zelfs tot tot -20ºC dalen op grotere hoogtes! Soms komt mist voor: dan is het ook overdag aan de koude kant en blijft het kwik bij 10ºC steken. Je moet dus altijd op zomer en winter voorbereid zijn.

Over onze lokale partner
Onze lokale partner organisatie in Nepal is zeer begaan met het welzijn van de lokale bevolking op het platteland van Nepal en organiseert de volgende projecten: 
De Pasang Lhamu Foundation (http://pasanglhamufoundation.org/), opgericht door onze lokale partner, is mede-initiatiefnemer voor het ziekenhuis van Lukla, verstrekt studiebeurzen aan kansarme kinderen, voorziet afgelegen dorpen van groene stroom en probeert lokale gemeenschappen te laten profiteren van bergtoerisme. 
Yeti Foundation (http://yetifoundation.org/) heeft vele dorpen geholpen na de aardbeving in april 2015.
De Maiti Trek genereert aandacht voor de problemen rond vrouwen- en kinderhandel. Met de opbrengst van de eerste editie ($25.000) zijn 500 kinderen van winterkleiding voorzien. 
In 2014 is het Black Ice Himalaya project ondersteunt, waarbij in het Everest gebied onderzoek wordt gedaan naar veranderende patronen in gletsjers, onder invloed van het veranderende klimaat.
Elk jaar verzamelt men in het Everest gebied achtergelaten afval (blikjes, lege zuurstoftanks, glas en plastic) en vervoert dit naar Kathmandu.
De partner van SNP in Nepal heeft de status van Travelife Certified behaald.

Travelife is een toonaangevende organisatie die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint en certificeert op het gebied van verduurzaming. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaal-economische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf opnieuw getoetst.  

CO2 compensatie

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Manaslu ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
 

Tijdens deze vakantie heb je geld nodig voor maaltijden, persoonlijke uitgaven (drankjes, souvenirs ed.) en fooien voor de lokale staf. Het prijsniveau in Nepal is lager dan in Europa, maar hoger dan in veel andere Aziatische landen. Dit komt door hoge inflatie en omdat veel geïmporteerd moet worden en hoog de bergen in vervoerd. Op plekken waar veel buitenlandse bezoekers komen, zoals het Everest gebied, zijn de prijzen hoger dan elders. 

Rupee en Paisa
De munteenheid van Nepal is de Rupee (NPR). Deze is onderverdeeld in 100 Paisa. Er zijn bankbiljetten van 5, 10, 20, 50, 500 en 1000 rupees. Muntgeld zie je in praktijk niet.
Er zijn geldautomaten in de grotere steden, zoals Kathmandu en Pokhara en plaatsen met veel toeristen, zoals Jomson, Bhaktapur, Lukla en Chitwan. Creditcards worden alleen in de betere gelegenheden geaccepteerd. Omdat geldautomaten in Nepal storingen kunnen vertonen, raden we aan om niet alleen op creditcard of pinpas te vertrouwen. Je kan beter een deel van het geld dat je nodig denkt te hebben (bv. 300 euro), van huis meenemen (in kleine coupures van 20 euro) en ter plekke wisselen. 
NB. Ter voorkoming van betaalpasfraude en vergroting van de veiligheid hebben banken soms besloten om het gebruik van de betaalpas buiten Europa standaard te blokkeren. Vergeet niet deze blokkade voor vertrek (meestal via internetbankieren) op te heffen.

Geld wisselen
Op de luchthaven van Kathmandu kun je geld wisselen of pinnen. Wisselen kan ook bij grote hotels en wisselkantoren in Kathmandu (met name in de wijk Thamel). Zorg ervoor dat de biljetten die je ontvangt niet kapot en vies zijn, omdat deze vaak met tegenzin geaccepteerd worden. Het heeft geen zin om Rupees mee naar huis te nemen of terug te wisselen. Het best deel je ze op de laatste dag, voor je naar het vliegveld gaat, uit aan bedelaars.

Prijzen maaltijden
In wat achteraf gelegen straatjes van de steden kan je al voor 5 euro eten, ga je naar en plek waar meer buitenlanders komen, dan loopt de prijs snel op. Ga, inclusief drankjes, uit van 15-20 euro per dag (lunch en avondeten), Tijdens trektochten zijn de maaltijden in trekkers-lodges niet inbegrepen, zodat je zelf een keuze kunt maken uit het uitgebreide menu. Bij een bekende trekking, zoals Everest, Annapurna of Poon Hill, betaal je 20-25 euro per dag voor 3 maaltijden + drankjes (hoe hoger je komt, hoe duurder). Minder bekende trekkings, zoals Manaslu hebben (nog) wat lagere prijzen.

Andere uitgaven
In de trekkers-lodges betaal je vaak (niet overal) een klein bedrag voor extra services die op steeds meer plekken worden aangeboden, zoals opladen van telefoon of camera, wifi, warme douche. Ook hier geldt weer: hoe meer buitenlanders, hoe hoger de prijzen, met als topper het Everest gebied, waar je op 10 euro per dag moet rekenen.

Fooien
Het geven van fooien is in Azië zeer gebruikelijk. Daarbij is er voor gidsen en dragers alleen in het trekking-seizoen werk en moeten ze dan genoeg verdienen voor de rest van het jaar, vaak voor hun hele familie. Daarom raden wij aan een fooi te geven, indien iedereen zijn werk goed heeft gedaan.

Wat is een goede fooi?
Dat is lastig te bepalen. Er is in ieder geval sprake van een traditionele hiërarchie bij de staf. De Engelssprekende hoofdgids is de baas en dient ongeveer net zo veel te krijgen als de chauffeur (op een lange rijdag, voor een kort ritje minder). De hulpgidsen staan lager op het trapje en de dragers onderaan. Het staat eenieder vrij om hier vanaf te wijken, bv. omdat je vindt dat de dragers het zwaarste werk doen. Daarbij dien je wel te bedenken dat ook in Europa lager opgeleid/zwaarder werk vaak minder beloond wordt dan hoger opgeleid/lichter werk. 
Je geeft de fooi (liefst in Rupees, maar kan ook in Euro), aan het eind van de reis, altijd aan iedereen individueel, met een bedankje.

Een goede fooi voor de hoofdgids en chauffeur is 10 euro per gewerkte dag als je met 2 personen op pad bent en 17,50 euro als je met een groep van 10-14 mensen bent. Reken voor de hulpgids op 12 euro per dag (alleen bij een groep). Dragers maak je blij met 4-5 euro per gewerkte dag (er is altijd 1 drager per 2 westerlingen).

Voorbeelden: loop je met 2 personen 10 dagen met gids en drager en rijdt de chauffeur 2 lange dagen, dan zou de gids 100 euro kunnen krijgen, de chauffeur 20 euro en de drager 45 euro. Totaal 165 / 2 = 82,50 euro per persoon.
Loop je met een groep van 10 personen, 10 dagen met gids, hulpgids en 5 dragers en rijdt de chauffeur 2 lange dagen, dan zou de gids 175 euro krijgen, de chauffeur 35 euro, de hulpgids 120 en de dragers 5x45 euro. Totaal : 555 / 10 = 55,50 euro per persoon in de groep.
Nogmaals, dit is een indicatie, maar hiermee heb je enig houvast.

Ook bij de Landeninformatie Nepal in MijnSNP staat vermeld hoeveel geld je onderweg ongeveer nodig hebt en wat redelijke fooien zijn.

 
 

 

Alle transfers zijn inbegrepen. Je wordt bij aankomst opgehaald van de luchthaven en op de dag van vertrek weer weggebracht. Van Kathmandu word je in een auto met chauffeur naar het begin van de trekking gebracht. Na de trekking is er eerst een jeep-rit naar de geasfalteerde weg in Besisahar. Hier wacht de auto met chauffeur voor de terugrit naar Kathmandu.

Wij raden aan om uitgerust en met een goede basisconditie aan je vakantie naar Nepal te beginnen. Maak voorafgaand aan de reis enkele stevige wandeltochten, in de heuvels van bv. de Eifel of Ardennen of nog beter: de Alpen (SNP biedt er leuke wandeltrips aan).  

 • e-ticket
 • uitgeprinte visum aanvraag
 • 3 pasfoto's voor trekkingpermits (bij aankomst afgeven aan lokale agent)
 • reisverzekering met dekking voor helikopter-redding
 • GELDIG paspoort (tot half jaar na terugreis)
 • kopieën van reisdocumenten
 • EHBO (o.a. breedspectrum antibioticum, diacure, sporttape, paracetamol)
 • waterzuiveringstabletjes of jodium
 • toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
 • dagrugzak (35 liter)
 • regenhoes voor rugzak
 • plunjezak, duffelbag, stevige weekendtas of trekkingrugzak
 • stevige bergwandelschoenen (*)
 • snow spikes (stuk rubber met stalen puntjes, dat je over je schoen kan trekken, tegen uitglijden op sneeuwvelden)
 • lichte (sport)schoenen en slippers (voor na de wandeling)
 • slaapzak (met comfortbereik tot -10oC, e.v.t. in Kathmandu te koop of te huur)
 • (kunststof) handdoek
 • aantal fleece truien om los of over elkaar aan te kunnen trekken
 • (afrits-) wandelbroek
 • muts, handschoenen, sjaal
 • donsjack voor frisse avonden (e.v.t. te koop in Kathmandu voor relatief lage prijs)
 • lang (wollen) ondergoed
 • wind- en waterdicht jack + regenbroek
 • zonnehoed of pet en zonnebril
 • zonnebrandolie en lippencrème met UV-filter
 • hoofdlamp en reservebatterijen
 • veldflessen (bij voorkeur 1 thermosfles voor thee en 1 waterfles)

(*) Het type wandelschoen is afhankelijk van de drager. Heb je bv. zwakke enkels, dan wil je graag hoogsluitende, stevige schoenen, anderen hebben liever lagere, soepele schoenen. Wat altijd belangrijk is, is een goede, stevige (Vibram) zool, met veel grip en waar je geen stenen doorheen voelt. Koop wandelschoenen een maatje groter, zodat je tenen in de afdaling niet tegen de voorkant komen. Bovendien zwellen voeten wat op tijdens een lange wandeling.
Tot slot: maak een paar weken voor vertrek een flinke wandeling op je schoenen om te kijken of ze nog goed zijn. Het komt namelijk regelmatig voor dat schoenen die wat langer niet gebruikt zijn, spontaan uit elkaar vallen na een uurtje lopen.

Tijdens de trektocht kan iedereen tot maximaal 12 kg bagage afgeven aan de dragers. Verpak deze bagage bij voorkeur in een plunjebaal, duffelbag of rugzak, waterdicht en makkelijk herkenbaar. Houd er rekening mee dat er niet altijd zachtzinnig met de bagage wordt omgesprongen. Over het algemeen is het goed mogelijk om de bagage te beperken tot 12 kilo, zodat je zelf niet meer hoeft te dragen dan een dagrugzakje met de spullen die je onderweg nodig hebt. Bagage die je op de trektocht niet nodig hebt kun je afgeven in het hotel in Kathmandu en krijg je na afloop van de trekking terug.

Op deze wandelvakantie word je begeleid door een, Engels sprekende, Nepalese gids en een drager. Onze vaste groep van lokale Engels sprekende gidsen hebben ruime ervaring met trektochten in Nepal en kennen de meeste routes zeer goed. Hierdoor kunnen zij je vertellen over de lokale gebruiken en cultuur van de bergbewoners en als tolk optreden naar de lokale bevolking. Een unieke kans om in contact te komen met de Nepalese cultuur en bevolking.

Ga je binnenkort op reis naar Nepal bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/nepal. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Visum Nepal
Voor een verblijf in Nepal heb je een een visum nodig. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten en nog 6 maanden geldig zijn op de dag van gepland vertrek uit Nepal.
Je kunt een visum kopen bij aankomst op de luchthaven van Kathmandu (na het eerst digitaal aangevraagd te hebben) óf vooraf in Nederland bij de ambassade of een visumbureau.

NB. Check altijd de laatste info t.a.v. de visumbepalingen op de website van het Nepalese consulaat waarop je up-to-date informatie aantreft. Klik hier.

Visum op luchthaven Kathmandu
Een toeristenvisum kun je bij aankomst op de luchthaven van Kathmandu verkrijgen. In de laatste 15 dagen voor aanvang van je reis dien je hiervoor een online aanvraagformulier in te vullen (klik hier ). Bij aankomst in Kathmandu wordt deze aanvraag in het systeem opgezocht. 
Wacht met aanvragen totdat je het informatiepakket van SNP hebt ontvangen en kijk op het vluchtschema op welke dag je precies in Nepal aankomt. Zorg dat je alle benodigde gegevens bij de hand hebt als je het formulier begint in te vullen (incl. een digitale pasfoto).

Invullen visum aanvraag
Begin met het uploaden van je pasfoto (blokje linksboven) en ga verder met persoonlijke gegevens.
Er wordt 2x om een adres in Nepal gevraagd. Hier kan je het hotel in Kathmandu vermelden. De adressen worden op een voor ons vreemde manier gevraagd. 'PIN number' is postcode, 'Ward' een 2-cijferig nummer (voor Kathmandu centrum 02), 'Municipality' en 'District' zijn allebei Kathmandu. Onderaan geef je de plek aan waar je in Nepal arriveert. Dit zal meestal 'TIA' zijn, het vliegveld van Kathmandu (Tribhuvan International Airport). Na controle op Submit drukken.

Op het vliegveld aangekomen, ga je eerst in de rij staan om je visum te betalen bij de Cash Counter: 50 euro (of US$50) voor een verblijf van max. 30 dagen, cash en gepast te betalen. Met het bonnetje ga je in de rij voor de Immigration staan. Hier krijg je het visum in je paspoort. Als er meerdere vliegtuigen na elkaar geland zijn, kan dit lang duren (lees: meerdere uren).

NB. Als je thuis niets hebt geregeld voor het visum, dien je eerst aan te sluiten in de rij Filling the Application Form en daarna in de Cash Counter en Immigration rijen. Het proces duurt dan nog langer.

Visum regelen in Nederland
Bij het Nepalese Consulaat in Amsterdam kun je voor vertrek in Nederland reeds een visum verkrijgen. De kosten hiervoor zijn echter hoger dan dat je ter plekke een visum regelt. Het grote voordeel is dat je na aankomst op de luchthaven van Kathmandu veel sneller door de douane bent. Klik hier voor de link naar het Nepalese Consulaat.

Visum India
Indien je via New Delhi in India naar Nepal reist, heb je een visum voor India nodig. Dit dien je zelf te regelen. Meer informatie vind je onder het kopje 'Praktische Informatie' bij de reizen naar India.

NB. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of consulaat van Nepal en India. Wanneer je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee je je kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief gebruik te maken van de Executive Service of van de Pre-Check inclusief invulservice. Klik hier voor de link naar de CIBT website.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
De gezondheidsvoorzieningen in Nepal zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan. Zorg dat je niet vertrekt zonder je te laten informeren over vaccinaties en met een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Een helikopterredding moet gedekt zijn door de verzekering. Ter plekke heb je cash geld of een creditcard nodig om door een helikopter te worden meegenomen. Kan je niet betalen dan treedt er vertraging op omdat er dan eerst garantstelling door bv. verzekering of SNP geregeld moet worden.

Economy Class Syndrome
In vliegtuigen is de lucht extreem droog. Hierdoor verlies je ongemerkt veel vocht. Het gevolg hiervan is dat je bloed dikker wordt en makkelijker klontert. Dit, in combinatie met lang stilzitten, kan bloedpropjes in je aderen tot gevolg hebben. Deze bloedpropjes kunnen als ze op de verkeerde plek terechtkomen beroertes en zelfs de dood veroorzaken. Tijdens lange vluchten moet je hier serieus rekening mee houden en veel water en vruchtensap drinken. Als je dit niet vanzelf wordt aangeboden moet je er bij de bemanning om vragen (NB. het drinken van alcohol en koffie werkt averechts). Als je genoeg drinkt moet je ook regelmatig naar de wc, wat goed is voor de bloedsomloop. Daarnaast geven vliegtuigmaatschappijen instructie voor oefeningen die je zittend op je stoel kunt doen om je bloed in beweging te houden.

Hygiëne en drinkwater
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Let op met wat je eet, het moet vers bereid zijn. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes. Drink alleen gekookt of (met bv. jodium) gedesinfecteerd water. 
NB. Gebotteld mineraalwater wordt overal te koop aangeboden, maar levert enorm veel plastic afval op. Water uit de kraan of van bronnetjes in de bergen, is na zuivering prima te drinken. Neem hiertoe waterzuiveringstabletjes mee. Water zuiveren gaat ook prima met betadine jodium: 7 druppels per liter, schudden en 1 uur wachten voor het drinken. Een andere optie is om een Grayl waterfilter mee te nemen. Hiermee haal je in een oogwenk potentiële ziektekiemen uit het water.

Warm blijven
Ook als het overdag warm is, koelt het op hoogte 's avonds snel af. Zorg dat je op tijd kleren aan doet. Ook binnen in de trekkers-lodges is het koud. Isolatie is iets onbekends, de wind waait overal doorheen en als de kachel aan is, moet je er vlak bij zitten. Als je het te vaak en te lang koud hebt moet je lichaam te hard werken, terwijl dat lichaam het al moeilijk heeft met de hoogte, het onbekende eten, mindere hygiëne, etc. Een donsjas is boven de 2000m een must, net als een warme muts (ook 's nachts), wollen ondergoed, paar lagen fleeces, buffje om je nek warm te houden (of als masker te gebruiken tegen stof), handschoenen, dikke sokken en een wind- en waterdichte jas.

Voor verwarming en koken wordt van oudsher voornamelijk hout gebruikt (en boven de boomgrens gedroogde Yak-mest). Om de hellingbossen te beschermen wordt er al tientallen jaren op aangedrongen meer gas en kerosine te gebruiken en minder hout. Dit beleid werpt duidelijk vruchten af op plekken die goed te bereiken zijn. Elders is de aanvoer van voldoende gas en kerosine lastig. Daar hebben de bewoners het recht om dood hout te verzamelen voor kachel en fornuis, dit geldt ook in Nationale Parken bij Annapurna en Everest.

Hoogteziekte
De Himalaya begint waar andere bergen ophouden. Naarmate je hoger komt, daalt de luchtdruk en daardoor de hoeveelheid zuurstof die je inademt. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Ons lichaam is niet automatisch ingesteld op een verblijf boven de 2500 - 3000m hoogte. Gun je lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Belangrijk hierbij is dat je veel water en thee drinkt (1 liter EXTRA per 1000 hoogtemeters, dus op 3000m zo'n 4 liter, maar géén alcohol en koffie) en niet te snel stijgt. Goede acclimatisatie krijg je door overdag hoger te lopen, dan je 's nachts slaapt.

Ondanks goede voorbereiding kan je boven de 2500 - 3000m last krijgen van hoogteziekte, ook wel AMS (acute mountain sickness) genoemd. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Als je niet verder stijgt gaat dit na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid, hoesten met schuim, zware hoofdpijn, oedeem of hardkloppingen, dien je zo snel mogelijk af te dalen. Ernstige hoogteziekte ontstaat vaak 's nachts tijdens de slaap. Als er 's avonds al klachten zijn, wees dan 's nachts extra alert. Iemand met hoogteziekte kan soms niet meer helder denken en moet gedwongen worden om af te dalen. Laat iemand nooit alleen achter en ga samen naar beneden. De gidsen weten uiteraard precies waar ze op moeten letten en houden je in de gaten. Onderschat het niet, alle klachten op grote hoogte zijn hoogteziekte, totdat het tegendeel is bewezen. Als je met hoogteziekte verder stijgt kan je er aan overlijden. Als je afdaalt is er na 500m dalen vaak al verbetering merkbaar.

Als je thuis al last hebt van ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, of als je zwanger bent, dan raden we dringend aan om, vóór het boeken van een vakantie naar grote hoogte, je huisarts te raadplegen. Slaappillen en andere kalmeringstabletten zijn op grote hoogte uit den boze, vanwege hun negatieve effect op de ademhaling. Op alle reizen streven we naar een langzame stijging en voldoende tijd om te acclimatiseren, daarom raden we niet aan om medicijnen (zoals Diamox) te nemen om te proberen hoogteziekte te voorkomen. Wil je dit toch overwegen, overleg dan met je huisarts. 

EHBO en brillen
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape en rekverband.
Draag je een bril, hang deze met een koordje om je nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van je bril. Het is in Nepal vaak stoffig en winderig, hetgeen voor lensdragers vervelend kan zijn. Neem in dat geval een reservebril mee.

Honden en apen
Honden liggen overdag vaak te slapen, om je 's nachts wakker te houden. Soms lopen ze ook lange stukken mee…probeer ze terug te sturen. Blijf zoveel mogelijk bij honden uit de buurt (vlooien) en zorg in ieder geval dat je niet gebeten wordt. Dit geldt ook voor apen, die het, vooral in Kathmandu, gemunt hebben op mensen met eten. Rabiës komt veel voor en na een honden- of apenbeet moet je binnen 24 uur in een modern ziekenhuis zijn voor een medicijn. Dat valt niet mee in Nepal en al helemaal niet halverwege een trekking...

Lezen
Lezenswaardige boekjes over gezond blijven in het buitenland, o.a. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte' zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij bol.com.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings-) inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. 
Klik hier voor de informatie van de GGD betreffende Nepal. Maak (minimaal een maand voor vertrek) een afspraak bij GGD of huisarts voor de benodigde vaccinaties. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist (bv. malaria komt in Nepal alleen voor in delen van de Terai, het laaggelegen deel tegen de grens met India).

Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Nepal binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Nepal zelf komt geen Gelekoorts voor.

Nepal is altijd een veilige bestemming voor toeristen geweest, diefstal en beroving komen zeer weinig voor. Wel is het verschil in rijkdom tussen bezoekers en lokale bevolking vaak groot, breng daarom niemand (met name kinderen) in verleiding, door nonchalant met (dure) spullen te zijn.

In Kathmandu gelden de normale voorzorgen voor een grote stad. In sommige wijken wordt het, als de winkeltjes dicht gaan, heel donker. Het is dan beter om een taxi te nemen. Wees er op bedacht dat de stroom altijd kan uitvallen en neem een zaklamp mee.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Manaslu trektocht Nepal

Nepal - Manaslu

Rondom de ijsbedekte reus

Trektocht langs eenvoudige lodges

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)