Nepal - Everest, 13 dagen Mountain Lodges of Nepal Everest trek

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs comfortabele lodges

Een reis naar de hoogste berg op aarde, de Mount Everest. In de lokale Sherpa-taal Chomolungma genoemd. Deze toegankelijke lodgetrektocht voert door het hart van het Sherpa-land met haar boeiende cultuur. Tijdens deze unieke reis vinden we onderdak in Mountain Lodges of Nepal, die bovengemiddeld comfort bieden in dit ruige berglandschap. Het hoogtepunt van de trekking is de bergrug van Kongde, vanaf waar het uitzicht op Chomolungma ongeëvenaard is. Een onvergetelijke Himalaya reis met een groep of je eigen gezelschap.

Uniek aan deze reis

 • Boeddhistische cultuur tijdens trektocht
 • De mooiste vergezichten op Everest en andere 8000-ers
 • Deskundige Sherpa gids
 • Grotendeels over minder belopen paden
 • Luxe hotel met zwembad in Kathmandu
 • Verblijf in comfortabele Yeti Mountain Home lodges
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Nepal - Everest

Deze mooie reis naar de Mount Everest is een van de meest comfortabele manieren om dit geweldige gebied te ontdekken. In 13-dagen wandel je samen met een internationale groep door de prachtigste gebieden en geniet je van overnachtingen in prachtige lodges.

Na aankomst in de bruisende hoofdstad Kathmandu, vlieg je de volgende dag meteen naar het Everest gebied. Via de beroemde dorpjes in de Everest regio zoals Namche Bazaar en Thame maak je de Yeti Mountain Home trek en geniet van fabelachtige uitzichten op de Everest en het omliggende bergland. Tijdens de wandelingen maak je kennis met de boeiende boeddhistische Sherpacultuur en kun je genieten van de indrukwekkende omgeving. We bezoeken prachtige Tibetaanse kloosters, en onderweg zien we overal boeddhistische symbolen. Vanaf de bergkam van Kongde beleven we een van de mooiste zonsopgangen ter wereld: aan de horizon gloeien de toppen van Mount Everest en Lhotse langzaam op door de eerste zonnestralen van de dag. Een beeld om nooit te vergeten. We overnachten in Mountain Lodges of Nepal waar je, in tegenstelling tot de gewone trekkers-lodges, een eigen comfortabele kamer met badkamer hebt, in een sfeervolle setting. De reis eindigt na 13 dagen in Kahmandu.

Uitbreidingsopties
- Kies voor extra nachten in/bij Kathmandu aan het begin of einde van de reis
- Verleng je reis met een verblijf in Bhaktapur
- Of je kan alvast inlopen door een korte meerdaagse voettocht door de Kathmandu Vallei te maken (reiscode 284940, klik hier voor meer informatie) voor deze reis

 

Dag 1

Je komt aan op de luchthaven van Kathmandu wordt met een transfer naar het comfortabele hotel met zwembad gebracht

De rest van de dag  is ter vrije besteding. Kathmandu is een bruisende, typisch Aziatische stad. Je kan een bezoek brengen aan de bekende stupa van Bodhnath, het Durbar Square met vele hindoe tempels, de monkey-temple Swayumbunath of aan Pashupatinath, een van de belangrijkste Hindoe tempels. Niet ver buiten de stad liggen de koningssteden Patan en Bhaktapur, die beiden ook zeer de moeite waard zijn.

Vandaag ontmoet je ook je gids. Deze zal het programma en de laatste praktische zaken voor de trekking bespreken. Als je deelneemt aan de groepsreis eet je 's avonds samen met de andere deelnemers.

Na de trekking is er meer tijd om Kathmandu en omgeving te ontdekken. Dit is zo gepland om speling te hebben als de terugvlucht vanuit Lukla door slecht weer vertraging oploopt. Wil je ook vooraf meer tijd in Kathmandu, dan kun je uiteraard extra dagen bijboeken.

Overnachting in

Kathmandu

Dag 2

Je staat vroeg op om naar de luchthaven van Kathmandu of Ramechap te gaan (ca. 1 resp. 5 uur rijden) en vliegt noordoostwaarts naar Lukla. Als je vliegt vanaf Kathmandu duurt het 45 min, vanaf Ramechap is het een vlucht van slechts 15 min. Na een adembenemende vlucht, met onderweg een prachtig uitzicht op de bergketens van Langtang en Jugal, kom je aan op de smalle landingsbaan in het op 2810 meter hoogte gelegen dorpje. Het is een spectaculaire ervaring!

Nadat de bagage is verdeeld over de dragers gaan we lunchen in MLN Lukla. In de middag maken we direct een lichte wandeling naar het iets lager gelegen Phakding. We wandelen door dorpjes en langs akkers en zullen onderweg beschilderde manistenen en gebedsvlaggen zien. Hoewel het hindoeïsme de grootste godsdienst is in Nepal, wonen er in dit gebied, in de hogere delen van de Himalaya, alleen Tibetaans boeddhisten. Onderweg kom je veel theehuizen tegen waar we kunnen stoppen voor een drankje of om te praten met de locals.

We lopen in de vallei van de Dudh Koshi (‘melkrivier’) en dalen verder af in noordelijke richting naar Phakding (hoogte 2610m). Hier overnachten we in MLN Phakding. Wandeling: ca. 10 km, 450m stijgen, 650m dalen, 3 uur lopen.

Overnachting in

MLN Phakding

Dag 3

Vandaag trekken we verder naar het hart van het Khumbu-gebied: Namche Bazar. Khumbu is het district ten zuiden van Mount Everest en thuisbasis van de Sherpa’s.

Al snel passeren we de ingang van het Khumbu National park waar onze trekking permit gecontroleerd en geregistreerd worden. Daarna dalen we af en steken we de Dudh Khosi rivier over via een hangbrug. De vervolgen onze wandeling over een goed pad door de bosrijke vallei, vol met pijnbomen en rhodondendrons. Onderweg zijn er prachtige uitzichten op het dal en op Thamserku, een 6608m hoge karakteristieke piek.

We steken de rivier weer over met een hangbrug en komen op het punt waar de rivier vanuit Thame en die vanuit de belangrijkste Khumbu vallei samen komen. Een prachtig gezicht! Hier kom je de laatste hangbrug van vandaag tegen: een met een spectaculaire hoogte. Vanaf hier begint de 1,5 uur durende klim over een breed, maar steil pad, naar Namche Bazar. Dit is gelijk een van de steilste stukken uit de trektocht. Ongeveer een uur voor Namche Bazar heb je het eerste zicht op de Everest.

Moe maar voldaan arriveren we na een lange dag in Namche Bazar (hoogte 3440m), het regionale centrum van het Everest gebied. De bevolking bestaat hier vooral uit Sherpa’s. De Sherpa’s zijn oorspronkelijk van Tibetaans-Mongoolse afkomst en ze leven traditioneel van landbouw en veeteelt. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw werken veel Sherpa’s als dragers en berggidsen voor de vele bergbeklimmers die Nepal bezoeken. Sindsdien is de naam Sherpa vrijwel synoniem voor drager/klimgids.
Wandeling: ca. 10 km, 1150m klimmen, 400m dalen, 6 uur lopen.

Overnachting in

MLN Namche Bazar

Dag 4

Vandaag blijven we in Namche Bazar en omgeving om te wennen aan de hoogte. Namche is de grootste plaats van het Khumbu gebied en een belangrijk vertrekpunt voor expedities naar Mount Everest.

Het dorp zelf ligt tussen 2 bergruggen omringd door de gigantische pieken van de Khumbu. Het is een plek waar al eeuwenlang goederen uit verre oorden worden verhandeld. Je vindt er een levendig centrum met vele lodges, cafés, restaurants en souvenirwinkels. Vlak bij onze lodge ligt het Museum of Sherpa Culture. Vanuit de lodge heb je een geweldig, wijds zicht over het dorp, de vallei en de Thamserku (6623m) in de verte. En na slechts een korte wandeling, heb je een fantastisch zicht op Ama Dablam (6856m), een van de mooiste bergen van Nepal, en de Lhotse (8501m) en Everest (8848m).

Het is mogelijk om vandaag een halve dagtocht naar het Sherpa dorpje Khumjung of Kunde te maken en het Museum of Sherpa Culture te bezoeken. Wandeling: ca. 5 km, 350m klimmen en dalen, 2-3 uur lopen.

Overnachting in

MLN Namche Bazar

Dag 5

Na het ontbijt beginnen we met tocht naar het dorp Thame. We volgen de oude wandelroute naar Tibet, een route die duidelijk 'off the beaten track' is. Je zult merken dat hier veel minder westerse wandelaars lopen. De route is prachtig en we komen onder andere langs een bos met rododendrons en jeneverbessen. De nabijheid van indrukwekkende bergen als de Khongde Ri (6187m) is volop voelbaar.

Onderweg komen we misschien Tibetanen tegen met hun yaks, op weg naar Namche om hun waren te verkopen. Zij maken regelmatig deze driedaagse tocht over de Khumbu La, een pas op 5716m. Tibetanen en Sherpa’s zijn nauw verwant; de Sherpa’s die in dit district leven, komen oorspronkelijk uit Oost-Tibet. Ze spreken een aan het Tibetaans verwante taal en hangen net als de meeste Tibetanen het boeddhisme aan.

Na de lunch vervolgen we onze route naar een diepe kloof waar de Bhote Koshi rivier zich met geweld door een nauw gedeelte heen perst. Via een spectaculaire hangbrug steken we de een  rivier over en beginnen de pittige klim naar Thame, gelegen op 3800 meter hoogte. Vanuit ons comfortabele onderkomen hebben we zicht op Thamserku en Kusum Kanguru. Wandeling: ca. 13 km, 850m stijgen en 550m dalen, 5-6 uur lopen.

Overnachting in

MLN Thame

Dag 6

Vandaag weer een acclimatisatie dag. Je hebt de mogelijkheid in Thame te blijven of, als je je fit genoeg voelt, een bezoek te brengen aan het klooster van Thame. Het ligt op een zeer fraaie plek met op de achtergrond indrukwekkende bergtoppen.

De weg naar het klooster voert je over een sterk stijgend pad. Onderweg kom je langs een chorten (Tibetaans voor stoepa, een religieus gedenkteken), een manimuur en vele gebedsvlaggen. Eenmaal bij het klooster word je uitgebreid beloond voor je moeite. Niet alleen het uitzicht is geweldig, maar ook de binnenkant van de traditioneel versierde gompa is de moeite zeker waard.

Na het bezoek aan het klooster kun je nog 4-5 uur doorklimmen naar Sumdur Peak (4830m). Vanaf de top schitterend uitzicht over de majestueuze Himalaya, maar de tocht ernaartoe (en terug) is niet gemakkelijk. Wandeling: ca. 9 km, 900m stijgen en dalen, 6-7 uur lopen.

Overnachting in

MLN Thame

Dag 7

Na de rustdagen in Thame zijn we weer helemaal fit en gewend aan de hoogte. We zijn klaar voor twee pittigere dagen die, als het weer een beetje meewerkt, een grote beloning voor ons in petto hebben.

Vandaag staat een lange wandeling op het programma. We starten met een afdaling en volgen daarna het pad langs de Bhote Kosi rivier. Vanaf het Sherpa dorpje Pare lopen we door een geweldig rododendron-, pijn- en bamboebos omhoog naar de gletsjer van Kongde Peak. Vanaf hier heb je een indrukwekkend zicht op de Everest, Lhotse en Ama Dablam.

De route die we volgen was tot de jaren vijftig één van de hoofdroutes in de Khumbu regio, maar daarna raakte hij in verval. Een paar jaar geleden is hij speciaal voor bezoekers van de Yeti Mountain Lodge gerenoveerd en de kans is klein dat je op dit stuk veel andere wandelaars tegen komt. Ook al is de route goed aangelegd, komen we zeer steile stukken tegen. Er is ook een kort gedeelte waar je je vasthoudt aan kabels die aan de rotsen bevestigd zijn om er voor te zorgen dat je het stuk veilig aflegt. Sherpa's zijn aanwezig om, iedereen die zich niet prettig voelt bij het afleggen van dit stuk, te helpen.

We verblijven de komende twee nachten in Kongde (4250m), de hoogste overnachtingsplaats van de trek. Vanuit hier heb je een spectaculair zicht over de vallei en Everest, Lhotse en Ama Dablam. Al genietend van een goed glas wijn en heerlijk eten, zie je vanuit het raam de adembenemende zonsondergang boven de hoogste berg van de wereld. Mooier dan dit wordt het niet! 

Wandeling: ca. 9 km, 700m klimmen en 270m dalen, 6 uur lopen.

Overnachting in

MLN Kongde

Dag 8

's Ochtends vroeg is het de moeite waard om eerst de gordijnen open te schuiven en te kijken of er zicht is richting Everest; de zonsopgang is hier onvergetelijk. 

In de vroege ochtend staat een facultatieve excursie op het programma. De liefhebbers klimmen een paar honderd meter richting Farak Ri (5000m). Vanaf hier uitzicht op 4 van 's werelds 6 hoogste pieken: Everest, Lhotse, Makalu en Cho Oyu. Wandeling: ca. 4 km, 900m klimmen en dalen, 4 uur lopen.

Terug in de lodge genieten we van een lekkere lunch op het panoramaterras. De rest van de middag heb je tijd om te relaxen of zelf nog wat te wandelen in de omgeving.

Overnachting in

MLN Kongde

Dag 9

Na het ontbijt dalen we af naar het dal van de Dudh Kosi. Het eerste stuk van de wandeling is zeer steil en wandelstokken zijn dat ook zeer welkom. We nemen de tijd en onderweg kunnen we een aantal kleine Sherpa dorpjes bezoeken die van de hoofdroute af liggen. Zodra we het dal van de Dudh Khosi en de 'Everest Highway' bereiken is het niet ver meer. Wandeling: ca. 6 km, 100m klimmen, 1750m dalen, 5 uur lopen.

Overnachting in

MLN Phakding

Dag 10

Vandaag is de laatste dag van de trektocht. We starten rustig op en lopen dan terug naar Lukla. Aan het begin van de reis wandelden we hier met name naar beneden, dus deze keer loop je met name omhoog. Als toetje volgt een venijnige finish in de vorm van een zeer steil stuk van 40 minuten. Wandelduur: ca. 10 km, 650m klimmen, 450m dalen, 3,5 uur lopen.

Na aankomst in de lodge genieten van de lunch. In de middag tijd hebben we tijd om Lukla te verkennen en wat souvenirs te scoren.

Overnachting in

MLN Lukla

Dag 11

Na een vroeg ontbijt nemen we afscheid van de dragers, vliegen we bij goed weer terug naar Kathmandu (45 min. vliegen) of Ramechap (15 min. vliegen, 5 uur van Kathmandu) en word je teruggebracht naar het hotel.

Bij de Internationale Groepsreis verblijf je de laatste 2 nachten in Gokarna Forest Resort buiten Kathmandu. Voor een bezoek aan het centrum ben je dan afhankelijk van een taxi, hetgeen in het drukke verkeer veel tijd kost. Bij een privéreis kunnen we de laatste 2 nachten in het gerenommeerde Yak&Yeti Hotel boeken, ook met mooie tuin en zwembad, op loopafstand van de gezellige wijk Thamel en het Durbar Square.

De rest van de dag in Kathmandu kan je vrij besteden Je kunt ervoor kiezen bij het luxe hotel te blijven en het rustig aan te doen. Kathmandu is echter een van de meest fascinerende hoofdsteden ter wereld en zeker het middeleeuws aandoende Old-Kathmandu met zijn vele tempels en andere bezienswaardigheden is zeer schilderachtig. Alleen al op en rond het schitterende Durbar Square kun je uren rondbrengen.

's Avonds genieten de deelnemers aan de groepsreis samen van de maaltijd om het behalen van het Everest avontuur te vieren.

Overnachting in

Kathmandu

Dag 12

Vandaag kun je doorbrengen in Kathmandu, er is genoeg te zien. Eventueel kan je ook het op 15 km van Kathmandu gelegen Bhaktapur bezoeken (op eigen gelegenheid met een taxi). Bhaktapur heeft van de drie koningssteden in de Kathmandu-vallei haar middeleeuwse karakter het beste bewaard. Pottenbakkers, smeden en juweliers hebben elk een eigen stukje van de stad. De meeste inwoners zouden echter het beste te omschrijven zijn als ‘stadsboeren’. Ze leven van rijst- en graanbouw. Het Paleis met de 55 ramen, de pagode Nyatapola, het priesterhuis Puchhari met het beroemde pauw-venster, de gouden Poort, het zijn slechts een paar van de vele bezienswaardigheden van deze bijzondere stad, waar het heerlijk slenteren is door het autovrije, historische centrum. 

NB. Mocht de vlucht vanuit Lukla niet doorgegaan zijn, dan vindt deze vandaag plaats.

Overnachting in

Kathmandu

Dag 13

Einde van het arrangement. Vertrek je naar huis, dan word je naar de luchthaven van Kathmandu gebracht voor de terugvlucht. Afhankelijk van het vluchtschema kom je vandaag nog thuis of pas morgen.

Eventueel kun je je verblijf in Nepal verlengen met een van onze andere individuele arrangementen, bv. een korte meerdaagse voettocht door de Kathmandu Vallei (reiscode 284940, klik hier voor meer informatie) of een verblijf in koningsstad Bhaktapur.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht steeds op kamers met een eigen badkamer.
In Kathmandu overnacht je in het Gokarna Forest Resort, met mooie tuin en zwembad, op ca. 10 km van het centrum van Kathmandu.
Bij de trektocht vernacht je in Mountain Lodges of Nepal. Dit zijn fraai gelegen, kleinschalige lodges met schitterend uitzicht vanuit een mooi aangelegde tuin. De kamers zijn ruim en stijlvol ingericht, met veel hout. Ondanks de afgelegen ligging, komt er warm water (meestal van zonnepanelen) uit de douche, worden er prima maaltijden geserveerd en kan je aan de bar een goede borrel bestellen. Een aantal ruimtes zijn verwarmd (met hout, yakmest of elektriciteit) en de bedden zijn voorzien van elektrische dekens.

Over de maaltijden

Elke ochtend wordt er een ontbijt geserveerd. De lunches worden als picknick meegenomen of je luncht bij een eethuisje. Bij korte etappes lunch je in het Yeti Mountain Home waar je verblijft of vroeg aankomt. Het avondeten wordt geserveerd op de plek waar je overnacht. In de Mountain Lodges of Nepal worden, gezien de afgelegen en hoge ligging, hele goede maaltijden (met een aantal keuze opties) bereid, waarbij de meeste groente uit eigen tuin of kas komt.

Overal kan je een thermosfles met thee laten vullen voor onderweg. We adviseren om het kraanwater met tabletjes of jodium te zuiveren, of een waterfilter mee te nemen, bv. Grayl. Op steeds meer plekken kun je in winkels je waterfles laten vullen met gezuiverd water (tegen kleine vergoeding).
NB. uiteraard zijn op veel plekken flessen bronwater verkrijgbaar. We raden af deze te kopen, omdat het afvalprobleem in Nepal aanzienlijk is.

Inbegrepen

 • 3 hotelovernachtingen Kathmandu
 • 9 overnachtingen in Mountain Lodges of Nepal
 • groepsreis: alle maaltijden.
 • privéreis: alle maaltijden tijdens de trektocht, ontbijten in Kathmandu.
 • alle transfers volgens programma
 • binnenlandse retourvlucht naar Lukla (zie onder Vervoer ter Plaatse)
 • entree Sagarmatha National Park en TIMS permit
 • reisbegeleiding door lokale Engelstalige reisleider
 • lokale gidsen tijdens de trekking
 • transport van 12 kg bagage (per persoon) door dragers
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • eventuele entreegelden
 • fooien voor de lokale staf 
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • verzekering

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Je wandelt over goede, brede, maar stenige en soms steile, eeuwenoude voetpaden, die hier nog steeds de enige verbindingswegen vormen. Regelmatig zitten er kunstig aangelegde, stenen trappenpaden in de route, waarvan de treden vaak net te hoog zijn om lekker te lopen. Op de paden en trappen ligt veel mest van lastdieren en ze zijn stoffig (tenminste in het droge trekking seizoen). Op paden langs steile rotshellingen altijd opletten voor steenslag van boven en niet treuzelen.
Af en toe voert het pad langs een afgrond. Door de breedte van de paden voorzien we weinig problemen voor mensen met hoogtevrees, alleen de wandelingen naar en van Kongde kunnen een probleem opleveren als je hoogtevrees hebt. Af en toe steek je via een metalen hangbrug een rivier over. Deze hangbruggen zijn een beetje wiebelig, kunnen meer dan 20 meter boven de rivier hangen, maar zijn van degelijke (Zwitserse) kwaliteit. 

De zwaarte zit vooral in de dagen op grote hoogte, als de lucht ijl is en er flink gestegen en gedaald moet worden. Grootste uitdaging is hier het voorkomen van hoogteziekte. Dit doe je door langzaam te acclimatiseren en veel te drinken. In het programma dat we aanbieden acclimatiseer je goed en hebben de meeste mensen geen problemen met de hoogte. Het wordt aangeraden om tijdens de etappes vóór het hoogste punt, na aankomst in de lodge nog een flink stuk te klimmen, voor een betere acclimatisatie ('walk high, sleep low'). Daarnaast dien je rustig aan te doen, ook als je conditie genoeg hebt om harder te lopen. Veel stoppen, foto's maken, rustig tempo lopen, niet te snel willen stijgen.
Het ruwe bergklimaat, met grote temperatuurschommelingen en mogelijk harde wind, is ook een factor van betekenis.

Het zal duidelijk zijn dat dit een pittige tocht is, waarvoor een goede conditie, ervaring met lopen in de bergen en enig doorzettingsvermogen eerste vereisten zijn.

Over de groepssamenstelling

De groep zal bestaan uit een internationaal gezelschap van 4 tot 10 personen. De voertaal is Engels.

Extra dagen

Eventueel kun je vooraf of na afloop van deze groepsreis extra dagen in Kathmandu bijboeken of je vakantie verlengen met een van onze individuele arrangementen.

Speciale verzekering

Bij wandelreizen in Nepal is het noodzakelijk een reisverzekering af te sluiten waarbij een helikopter-redding is inbegrepen in de polisvoorwaarden. 

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies een vlucht naar Kathmandu, bv. met Turkish Airlines of Etihad. SNP kan deze vlucht uiteraard voor je regelen..

Dit arrangement is te boeken van half februari tot eind april en vanaf half oktober tot half december. De Internationale Groepsreis heeft een aantal vaste vertrekdagen (zie de boekingskalender). De privéreis kan elke dag starten.
Het klimaat op het Indische subcontinent wordt bepaald door de moesson: van mei tot en met september regent het er veel en zijn de bergen in nevelen gehuld. Daarom adviseren wij om Nepal in het voor- en najaar te bezoeken. In maart en april staan bovendien de beroemde Nepalese rhododendronbossen in bloei.
De wintermaanden zijn ook uitstekend voor vakanties waarbij je niet op al te grote hoogte komt. Het is dan weliswaar wat kouder maar de lucht is over het algemeen helderder dan in het voor- het najaar. Tijdens de moesson is een trektocht ondoenlijk.
Nepal ligt ter hoogte van de Canarische Eilanden: het kan in de dalen dus behoorlijk warm worden. In het voor- en najaar is het in de Himalaya vrijwel altijd droog en de temperatuur loopt overdag op tot 20/25ºC, heerlijk wandelweer dus. Vanzelfsprekend neemt de temperatuur ’s avonds en op grotere hoogten af. ’s Nachts kan dan vorst tot -10ºC voorkomen. In november en december kan het kwik zelfs tot tot -20ºC dalen op grotere hoogtes! Soms komt mist voor: dan is het ook overdag aan de koude kant en blijft het kwik bij 10ºC steken. Je moet dus altijd op zomer en winter voorbereid zijn.

Over onze lokale partner
Onze lokale partner organisatie in Nepal is zeer begaan met het welzijn van de lokale bevolking op het platteland van Nepal en organiseert de volgende projecten: 
De Pasang Lhamu Foundation (http://pasanglhamufoundation.org/), opgericht door onze lokale partner, is mede-initiatiefnemer voor het ziekenhuis van Lukla, verstrekt studiebeurzen aan kansarme kinderen, voorziet afgelegen dorpen van groene stroom en probeert lokale gemeenschappen te laten profiteren van bergtoerisme. 
Yeti Foundation (http://yetifoundation.org/) heeft vele dorpen geholpen na de aardbeving in april 2015.
De Maiti Trek genereert aandacht voor de problemen rond vrouwen- en kinderhandel. Met de opbrengst van de eerste editie ($25.000) zijn 500 kinderen van winterkleiding voorzien. 
In 2014 is het Black Ice Himalaya project ondersteunt, waarbij in het Everest gebied onderzoek wordt gedaan naar veranderende patronen in gletsjers, onder invloed van het veranderende klimaat.
Elk jaar verzamelt men in het Everest gebied achtergelaten afval (blikjes, lege zuurstoftanks, glas en plastic) en vervoert dit naar Kathmandu.
De partner van SNP in Nepal heeft de status van Travelife Certified behaald.

Travelife is een toonaangevende organisatie die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint en certificeert op het gebied van verduurzaming. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaal-economische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf opnieuw getoetst.  

CO2 compensatie

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Everest ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
 

Tijdens deze vakantie heb je geld nodig voor maaltijden, persoonlijke uitgaven (drankjes, souvenirs ed.) en fooien voor de lokale staf. Het prijsniveau in Nepal is lager dan in Europa, maar hoger dan in veel andere Aziatische landen. Dit komt door hoge inflatie en omdat veel geïmporteerd moet worden en hoog de bergen in vervoerd. Op plekken waar veel buitenlandse bezoekers komen, zoals het Everest gebied, zijn de prijzen hoger dan elders. 

Rupee en Paisa
De munteenheid van Nepal is de Rupee (NPR). Deze is onderverdeeld in 100 Paisa. Er zijn bankbiljetten van 5, 10, 20, 50, 500 en 1000 rupees. Muntgeld zie je in praktijk niet.
Er zijn geldautomaten in de grotere steden, zoals Kathmandu en Pokhara en plaatsen met veel toeristen, zoals Jomson, Bhaktapur, Lukla en Chitwan. Creditcards worden alleen in de betere gelegenheden geaccepteerd. Omdat geldautomaten in Nepal storingen kunnen vertonen, raden we aan om niet alleen op creditcard of pinpas te vertrouwen. Je kan beter een deel van het geld dat je nodig denkt te hebben (bv. 300 euro), van huis meenemen (in kleine coupures van 20 euro) en ter plekke wisselen. 
NB. Ter voorkoming van betaalpasfraude en vergroting van de veiligheid hebben banken soms besloten om het gebruik van de betaalpas buiten Europa standaard te blokkeren. Vergeet niet deze blokkade voor vertrek (meestal via internetbankieren) op te heffen.

Geld wisselen
Op de luchthaven van Kathmandu kun je geld wisselen of pinnen. Wisselen kan ook bij grote hotels en wisselkantoren in Kathmandu (met name in de wijk Thamel). Zorg ervoor dat de biljetten die je ontvangt niet kapot en vies zijn, omdat deze vaak met tegenzin geaccepteerd worden. Het heeft geen zin om Rupees mee naar huis te nemen of terug te wisselen. Het best deel je ze op de laatste dag, voor je naar het vliegveld gaat, uit aan bedelaars.

Prijzen maaltijden
In wat achteraf gelegen straatjes van de steden kan je al voor 5 euro eten, ga je naar en plek waar meer buitenlanders komen, dan loopt de prijs snel op. Ga, inclusief drankjes, uit van 15-20 euro per dag (lunch en avondeten), Tijdens trektochten zijn de maaltijden in trekkers-lodges niet inbegrepen, zodat je zelf een keuze kunt maken uit het uitgebreide menu. Bij een bekende trekking, zoals Everest, Annapurna of Poon Hill, betaal je 20-25 euro per dag voor 3 maaltijden + drankjes (hoe hoger je komt, hoe duurder). Minder bekende trekkings, zoals Manaslu hebben (nog) wat lagere prijzen.

Andere uitgaven
In de trekkers-lodges betaal je vaak (niet overal) een klein bedrag voor extra services die op steeds meer plekken worden aangeboden, zoals opladen van telefoon of camera, wifi, warme douche. Ook hier geldt weer: hoe meer buitenlanders, hoe hoger de prijzen, met als topper het Everest gebied, waar je op 10 euro per dag moet rekenen.

Fooien
Het geven van fooien is in Azië zeer gebruikelijk. Daarbij is er voor gidsen en dragers alleen in het trekking-seizoen werk en moeten ze dan genoeg verdienen voor de rest van het jaar, vaak voor hun hele familie. Daarom raden wij aan een fooi te geven, indien iedereen zijn werk goed heeft gedaan.

Wat is een goede fooi?
Dat is lastig te bepalen. Er is in ieder geval sprake van een traditionele hiërarchie bij de staf. De Engelssprekende hoofdgids is de baas en dient ongeveer net zo veel te krijgen als de chauffeur (op een lange rijdag, voor een kort ritje minder). De hulpgidsen staan lager op het trapje en de dragers onderaan. Het staat eenieder vrij om hier vanaf te wijken, bv. omdat je vindt dat de dragers het zwaarste werk doen. Daarbij dien je wel te bedenken dat ook in Europa lager opgeleid/zwaarder werk vaak minder beloond wordt dan hoger opgeleid/lichter werk. 
Je geeft de fooi (liefst in Rupees, maar kan ook in Euro), aan het eind van de reis, altijd aan iedereen individueel, met een bedankje.

Een goede fooi voor de hoofdgids en chauffeur is 10 euro per gewerkte dag als je met 2 personen op pad bent en 17,50 euro als je met een groep van 10-14 mensen bent. Reken voor de hulpgids op 12 euro per dag (alleen bij een groep). Dragers maak je blij met 4-5 euro per gewerkte dag (er is altijd 1 drager per 2 westerlingen).

Voorbeelden: loop je met 2 personen 10 dagen met gids en drager en rijdt de chauffeur 2 lange dagen, dan zou de gids 100 euro kunnen krijgen, de chauffeur 20 euro en de drager 45 euro. Totaal 165 / 2 = 82,50 euro per persoon.
Loop je met een groep van 10 personen, 10 dagen met gids, hulpgids en 5 dragers en rijdt de chauffeur 2 lange dagen, dan zou de gids 175 euro krijgen, de chauffeur 35 euro, de hulpgids 120 en de dragers 5x45 euro. Totaal : 555 / 10 = 55,50 euro per persoon in de groep.
Nogmaals, dit is een indicatie, maar hiermee heb je enig houvast.

Ook bij de Landeninformatie Nepal in MijnSNP staat vermeld hoeveel geld je onderweg ongeveer nodig hebt en wat redelijke fooien zijn.

 

 

De verplaatsingen in en om Kathmandu vinden plaats met een auto of busje. Naar Lukla en vice versa nemen we een binnenlandse vlucht. In het Everest gebied gaat alles te voet.

De vlucht van Kathmandu of Ramechap naar Lukla (vv) kan alleen plaatsvinden wanneer de weersomstandigheden dit toelaten. Als het weer slecht is kan deze vlucht geannuleerd worden. In dat geval zijn eventuele meerkosten als gevolg van de vertraging voor eigen rekening.

NB. In het programma van deze reis zijn één of meerdere binnenlandse vluchten opgenomen. Alle Nepalese luchtvaartmaatschappijen zijn - zonder onderscheid -  door de EU op de 'zwarte lijst' gezet. Hierop staan luchtvaartmaatschappijen vermeld die (nog) niet voldoen aan de EU-normen voor veiligheid of daarvan (nog) geen voldoende bewijs hebben geleverd. Met deze actie hoopt de EU de Nepalese autoriteiten aan te sporen om serieus werk te maken van de veiligheid.
De luchtvaartmaatschappijen die wij voor onze reizen in Nepal gebruiken zijn Yeti Airlines en Tara Airlines. Van alle maatschappijen in Nepal hebben deze de beste reputatie en bedrijfsstandaard op het gebied van veiligheid. In een onafhankelijke audit die onlangs werd uitgevoerd door een grote mondiale touroperator werden deze twee maatschappijen als beste beoordeeld en als veilig bestempeld.
Volgens de ANVR-richtlijnen is het mogelijk om deze reis uit te voeren als wij als reisorganisatie onze klant hierover van te voren informeren. Bij boeking ontvang je een informatieverklaring die je zorgvuldig dient door te lezen, te ondertekenen en terug te sturen, voordat wij de vluchten voor je kunnen aanvragen.

Wij raden aan om uitgerust en met een goede basisconditie aan je vakantie naar Nepal te beginnen. Maak voorafgaand aan de reis enkele stevige wandeltochten, in de heuvels van bv. de Eifel of Ardennen of nog beter: de Alpen (SNP biedt er leuke wandeltrips aan).  

 • e-ticket
 • uitgeprinte visum aanvraag
 • 3 pasfoto's voor trekkingpermits (bij aankomst afgeven aan lokale agent)
 • reisverzekering met dekking voor helikopter-redding
 • GELDIG paspoort (tot half jaar na terugreis)
 • kopieën van reisdocumenten
 • EHBO (o.a. breedspectrum antibioticum, diacure, sporttape, paracetamol)
 • waterzuiveringstabletjes of jodium
 • toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
 • dagrugzak (35 liter)
 • regenhoes voor rugzak
 • plunjezak, duffelbag, stevige weekendtas of trekkingrugzak
 • stevige wandelschoenen (*)
 • snow spikes (stuk rubber met stalen puntjes, dat je over je schoen kan trekken, tegen uitglijden op sneeuwvelden)
 • lichte (sport-) schoenen en slippers (voor na de wandeling)
 • (kunststof) handdoek (voor als je wilt pootje baden tijdens wandeling)
 • aantal fleece truitjes om los of over elkaar aan te kunnen trekken
 • (afrits-) wandelbroek
 • muts, handschoenen, sjaal
 • donsjack voor frisse avonden (e.v.t. te koop in Kathmandu voor relatief lage prijs)
 • lang (wollen) ondergoed
 • wind- en waterdicht jack + regenbroek
 • zonnehoed of pet en zonnebril
 • zonnebrandolie en lippencrème met UV-filter
 • hoofdlamp en reservebatterijen
 • veldflessen (bij voorkeur 1 thermosfles voor thee en 1 waterfles)

(*) Het type wandelschoen is afhankelijk van de drager. Heb je bv. zwakke enkels, dan wil je graag hoogsluitende, stevige schoenen, anderen hebben liever lagere, soepele schoenen. Wat altijd belangrijk is, is een goede, stevige (Vibram) zool, met veel grip en waar je geen stenen doorheen voelt. Koop wandelschoenen een maatje groter, zodat je tenen in de afdaling niet tegen de voorkant komen. Bovendien zwellen voeten wat op tijdens een lange wandeling.
Tot slot: maak een paar weken voor vertrek een flinke wandeling op je schoenen om te kijken of ze nog goed zijn. Het komt namelijk regelmatig voor dat schoenen die wat langer niet gebruikt zijn, spontaan uit elkaar vallen na een uurtje lopen.

Tijdens de binnenlandse vlucht is in totaal 15 kg bagage per persoon toegestaan, dit is dus inclusief handbagage. Stop zware voorwerpen in je jas- en broekzakken.

Tijdens de trektocht kan iedereen tot maximaal 12 kg bagage afgeven aan de dragers. Verpak deze bagage bij voorkeur in een plunjebaal, duffelbag of rugzak, waterdicht en makkelijk herkenbaar. Houd er rekening mee dat er niet altijd zachtzinnig met de bagage wordt omgesprongen. Over het algemeen is het goed mogelijk om de bagage te beperken tot 12 kilo, zodat je zelf niet meer hoeft te dragen dan een dagrugzakje met de spullen die je onderweg nodig hebt. Bagage die je op de trektocht niet nodig hebt kun je afgeven in het hotel in Kathmandu en krijg je na afloop van de trekking terug.

Juli 2019
Wegens overbelasting van het vliegveld van Kathmandu heeft de Nepalese overheid besloten dat de meeste vluchten naar Lukla vertrekken vanaf Ramechap. Dit vliegveldje ligt 5 uur rijden oostwaarts van Kathmandu. De dag dat je vertrekt naar Lukla begint dus vroeg, met een lange rit naar Ramechap. Op de dag dat je terugkomt uit Lukla is er ook weer een lange rit terug naar Kathmandu.

Deze reis wordt begeleid door een, Engels sprekende, Nepalese gids. 

Onze vaste groep van lokale Engels sprekende gidsen hebben ruime ervaring met trektochten in Nepal en kennen de meeste routes zeer goed. Zij zijn geschoold op het gebied van EHBO, oriëntatie, hoogteziekte en het begeleiden van groepen. Daarnaast krijgen zij van SNP aanvullende scholing over de wensen, mentaliteit en cultuur van de SNP-klanten. Onze gidsen komen stuk voor stuk uit de berggebieden van Nepal en spreken de lokale dialecten op de routes. Hierdoor kunnen zij je vertellen over de lokale gebruiken en cultuur van de bergbewoners en als tolk optreden naar de lokale bevolking. Een unieke kans om in contact te komen met de Nepalese cultuur en bevolking.

Ga je binnenkort op reis naar Nepal bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/nepal. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Visum Nepal
Voor een verblijf in Nepal heb je een een visum nodig. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten en nog 6 maanden geldig zijn op de dag van gepland vertrek uit Nepal.
Je kunt een visum kopen bij aankomst op de luchthaven van Kathmandu (na het eerst digitaal aangevraagd te hebben) óf vooraf in Nederland bij de ambassade of een visumbureau.

NB. Check altijd de laatste info t.a.v. de visumbepalingen op de website van het Nepalese consulaat waarop je up-to-date informatie aantreft. Klik hier.

Visum op luchthaven Kathmandu
Een toeristenvisum kun je bij aankomst op de luchthaven van Kathmandu verkrijgen. In de laatste 15 dagen voor aanvang van je reis dien je hiervoor een online aanvraagformulier in te vullen (klik hier ). Bij aankomst in Kathmandu wordt deze aanvraag in het systeem opgezocht. 
Wacht met aanvragen totdat je het informatiepakket van SNP hebt ontvangen en kijk op het vluchtschema op welke dag je precies in Nepal aankomt. Zorg dat je alle benodigde gegevens bij de hand hebt als je het formulier begint in te vullen (incl. een digitale pasfoto).

Invullen visum aanvraag
Begin met het uploaden van je pasfoto (blokje linksboven) en ga verder met persoonlijke gegevens.
Er wordt 2x om een adres in Nepal gevraagd. Hier kan je het hotel in Kathmandu vermelden. De adressen worden op een voor ons vreemde manier gevraagd. 'PIN number' is postcode, 'Ward' een 2-cijferig nummer (voor Kathmandu centrum 02), 'Municipality' en 'District' zijn allebei Kathmandu. Onderaan geef je de plek aan waar je in Nepal arriveert. Dit zal meestal 'TIA' zijn, het vliegveld van Kathmandu (Tribhuvan International Airport). Na controle op Submit drukken.

Op het vliegveld aangekomen, ga je eerst in de rij staan om je visum te betalen bij de Cash Counter: 50 euro (of US$50) voor een verblijf van max. 30 dagen, cash en gepast te betalen. Met het bonnetje ga je in de rij voor de Immigration staan. Hier krijg je het visum in je paspoort. Als er meerdere vliegtuigen na elkaar geland zijn, kan dit lang duren (lees: meerdere uren).

NB. Als je thuis niets hebt geregeld voor het visum, dien je eerst aan te sluiten in de rij Filling the Application Form en daarna in de Cash Counter en Immigration rijen. Het proces duurt dan nog langer.

Visum regelen in Nederland
Bij het Nepalese Consulaat in Amsterdam kun je voor vertrek in Nederland reeds een visum verkrijgen. De kosten hiervoor zijn echter hoger dan dat je ter plekke een visum regelt. Het grote voordeel is dat je na aankomst op de luchthaven van Kathmandu veel sneller door de douane bent. Klik hier voor de link naar het Nepalese Consulaat.

Visum India
Indien je via New Delhi in India naar Nepal reist, heb je een visum voor India nodig. Dit dien je zelf te regelen. Meer informatie vind je onder het kopje 'Praktische Informatie' bij de reizen naar India.

NB. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of consulaat van Nepal en India. Wanneer je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee je je kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief gebruik te maken van de Executive Service of van de Pre-Check inclusief invulservice. Klik hier voor de link naar de CIBT website.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
De gezondheidsvoorzieningen in Nepal zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan. Zorg dat je niet vertrekt zonder je te laten informeren over vaccinaties en met een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Een helikopterredding moet gedekt zijn door de verzekering. Ter plekke heb je cash geld of een creditcard nodig om door een helikopter te worden meegenomen. Kan je niet betalen dan treedt er vertraging op omdat er dan eerst garantstelling door bv. verzekering of SNP geregeld moet worden.

Economy Class Syndrome
In vliegtuigen is de lucht extreem droog. Hierdoor verlies je ongemerkt veel vocht. Het gevolg hiervan is dat je bloed dikker wordt en makkelijker klontert. Dit, in combinatie met lang stilzitten, kan bloedpropjes in je aderen tot gevolg hebben. Deze bloedpropjes kunnen als ze op de verkeerde plek terechtkomen beroertes en zelfs de dood veroorzaken. Tijdens lange vluchten moet je hier serieus rekening mee houden en veel water en vruchtensap drinken. Als je dit niet vanzelf wordt aangeboden moet je er bij de bemanning om vragen (NB. het drinken van alcohol en koffie werkt averechts). Als je genoeg drinkt moet je ook regelmatig naar de wc, wat goed is voor de bloedsomloop. Daarnaast geven vliegtuigmaatschappijen instructie voor oefeningen die je zittend op je stoel kunt doen om je bloed in beweging te houden.

Hygiëne en drinkwater
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Let op met wat je eet, het moet vers bereid zijn. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes. Drink alleen gekookt of (met bv. jodium) gedesinfecteerd water. 
NB. Gebotteld mineraalwater wordt overal te koop aangeboden, maar levert enorm veel plastic afval op. Water uit de kraan of van bronnetjes in de bergen, is na zuivering prima te drinken. Neem hiertoe waterzuiveringstabletjes mee. Water zuiveren gaat ook prima met betadine jodium: 7 druppels per liter, schudden en 1 uur wachten voor het drinken. Een andere optie is om een Grayl waterfilter mee te nemen. Hiermee haal je in een oogwenk potentiële ziektekiemen uit het water.

Warm blijven
Ook als het overdag warm is, koelt het op hoogte 's avonds snel af. Zorg dat je op tijd kleren aan doet. Ook binnen in de trekkers-lodges is het koud. Isolatie is iets onbekends, de wind waait overal doorheen en als de kachel aan is, moet je er vlak bij zitten. Als je het te vaak en te lang koud hebt moet je lichaam te hard werken, terwijl dat lichaam het al moeilijk heeft met de hoogte, het onbekende eten, mindere hygiëne, etc. Een donsjas is boven de 2000m een must, net als een warme muts (ook 's nachts), wollen ondergoed, paar lagen fleeces, buffje om je nek warm te houden (of als masker te gebruiken tegen stof), handschoenen, dikke sokken en een wind- en waterdichte jas.

Voor verwarming en koken wordt van oudsher voornamelijk hout gebruikt (en boven de boomgrens gedroogde Yak-mest). Om de hellingbossen te beschermen wordt er al tientallen jaren op aangedrongen meer gas en kerosine te gebruiken en minder hout. Dit beleid werpt duidelijk vruchten af op plekken die goed te bereiken zijn. Elders is de aanvoer van voldoende gas en kerosine lastig. Daar hebben de bewoners het recht om dood hout te verzamelen voor kachel en fornuis, dit geldt ook in Nationale Parken bij Annapurna en Everest.

Hoogteziekte
De Himalaya begint waar andere bergen ophouden. Naarmate je hoger komt, daalt de luchtdruk en daardoor de hoeveelheid zuurstof die je inademt. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Ons lichaam is niet automatisch ingesteld op een verblijf boven de 2500 - 3000m hoogte. Gun je lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Belangrijk hierbij is dat je veel water en thee drinkt (1 liter EXTRA per 1000 hoogtemeters, dus op 3000m zo'n 4 liter, maar géén alcohol en koffie) en niet te snel stijgt. Goede acclimatisatie krijg je door overdag hoger te lopen, dan je 's nachts slaapt.

Ondanks goede voorbereiding kan je boven de 2500 - 3000m last krijgen van hoogteziekte, ook wel AMS (acute mountain sickness) genoemd. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Als je niet verder stijgt gaat dit na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid, hoesten met schuim, zware hoofdpijn, oedeem of hardkloppingen, dien je zo snel mogelijk af te dalen. Ernstige hoogteziekte ontstaat vaak 's nachts tijdens de slaap. Als er 's avonds al klachten zijn, wees dan 's nachts extra alert. Iemand met hoogteziekte kan soms niet meer helder denken en moet gedwongen worden om af te dalen. Laat iemand nooit alleen achter en ga samen naar beneden. De gidsen weten uiteraard precies waar ze op moeten letten en houden je in de gaten. Onderschat het niet, alle klachten op grote hoogte zijn hoogteziekte, totdat het tegendeel is bewezen. Als je met hoogteziekte verder stijgt kan je er aan overlijden. Als je afdaalt is er na 500m dalen vaak al verbetering merkbaar.

Als je thuis al last hebt van ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, of als je zwanger bent, dan raden we dringend aan om, vóór het boeken van een vakantie naar grote hoogte, je huisarts te raadplegen. Slaappillen en andere kalmeringstabletten zijn op grote hoogte uit den boze, vanwege hun negatieve effect op de ademhaling. Op alle reizen streven we naar een langzame stijging en voldoende tijd om te acclimatiseren, daarom raden we niet aan om medicijnen (zoals Diamox) te nemen om te proberen hoogteziekte te voorkomen. Wil je dit toch overwegen, overleg dan met je huisarts. 

EHBO en brillen
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape en rekverband.
Draag je een bril, hang deze met een koordje om je nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van je bril. Het is in Nepal vaak stoffig en winderig, hetgeen voor lensdragers vervelend kan zijn. Neem in dat geval een reservebril mee.

Honden en apen
Honden liggen overdag vaak te slapen, om je 's nachts wakker te houden. Soms lopen ze ook lange stukken mee…probeer ze terug te sturen. Blijf zoveel mogelijk bij honden uit de buurt (vlooien) en zorg in ieder geval dat je niet gebeten wordt. Dit geldt ook voor apen, die het, vooral in Kathmandu, gemunt hebben op mensen met eten. Rabiës komt veel voor en na een honden- of apenbeet moet je binnen 24 uur in een modern ziekenhuis zijn voor een medicijn. Dat valt niet mee in Nepal en al helemaal niet halverwege een trekking...

Lezen
Lezenswaardige boekjes over gezond blijven in het buitenland, o.a. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte' zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij bol.com.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings-) inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. 
Klik hier voor de informatie van de GGD betreffende Nepal. Maak (minimaal een maand voor vertrek) een afspraak bij GGD of huisarts voor de benodigde vaccinaties. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist (bv. malaria komt in Nepal alleen voor in delen van de Terai, het laaggelegen deel tegen de grens met India).

Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Nepal binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Nepal zelf komt geen Gelekoorts voor.

Nepal is altijd een veilige bestemming voor toeristen geweest, diefstal en beroving komen zeer weinig voor. Wel is het verschil in rijkdom tussen bezoekers en lokale bevolking vaak groot, breng daarom niemand (met name kinderen) in verleiding, door nonchalant met (dure) spullen te zijn.

In Kathmandu gelden de normale voorzorgen voor een grote stad. In sommige wijken wordt het, als de winkeltjes dicht gaan, heel donker. Het is dan beter om een taxi te nemen. Wees er op bedacht dat de stroom altijd kan uitvallen en neem een zaklamp mee.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

het_uitzicht_op_everest_vanaf_kongde.jpg

Nepal - Everest

Mountain Lodges of Nepal Everest trek

Wandelvakantie langs comfortabele lodges

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.