Nederland - Waddeneilanden, 4 dagen Vogels kijken op Texel: vogeleiland bij uitstek

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Vogels kijken

Vogelreis vanuit goed hotel

Dicht bij huis ligt een van de beste vogelbestemmingen van Europa! Texel is dan ook de plek bij uitstek voor een korte vogelreis voor beginnende vogelaars. Maar, ook voor de meer ervaren ‘birdwatchers’ is er tijdens deze korte reis van alles te beleven. De schorren en slikken van de wadden, de duinen van de Slufter, de Muy en de Hors, de weilanden, plassen en rietkragen van de polders… wandelend en op de fiets bezoeken we de beste observatieplekken. We verblijven in een vermaard hotel, dat pal achter de Waddendijk ligt.

Uniek aan deze reis

 • Begeleiding door SNP-reisleider tevens vogelaar
 • De vogelrijkdom van de Wadden
 • Ideaal voor beginnende vogelaars
 • Verblijf in prima hotel pal aan de Waddendijk
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Nederland - Texel

De Spaanse Extremadura, de Poolse Biebrza-moerassen en de Roemeense Donaudelta zijn bekende, vogelrijke gebieden in Europa. Maar je hoeft niet ver te reizen om veel vogels te zien. Ons eigen Texel behoort tot een van de vogelrijkste gebieden in Europa! Texel is het grootste en waarschijnlijk bekendste Waddeneiland van Nederland. Het is zeker het meest vogelrijke. Jaarlijks worden er op Texel ongeveer 270 soorten gezien, waarvan er circa 80 tot broeden komen. Texel is ook bekend vanwege zijn broedende lepelaars: een kolonie met honderden broedparen. Texel is gemakkelijk bereikbaar: de boottocht duurt niet langer dan een kwartier en meteen na aankomst kun je goed vogelen. We verblijven drie dagen in het bij vogelaars geliefde en prima hotel Prins Hendrik, dat pal achter de Waddendijk ligt.

Op deze korte vogelreis bezoeken we alle belangrijke vogelplekken op het eiland. We gaan vogelen in de Mokbaai, we fietsen langs de wadkant en wandelen de Slufter in. Een enkele keer maken we gebruik van de bus om de langere afstanden te overbruggen. Op één dag is er een fietstocht gepland, maar de huurfietsen staan 2,5 dagen tot onze beschikking, zodat we ook op de andere dagen flexibel zijn. De vogels, de getijdenwerking en het weer bepalen ons tempo en de uiteindelijke route. De reis begint en eindigt in de haven waar de boot aankomt op Texel. Zo kun je naar wens op eigen gelegenheid wat langer op het eiland blijven en je favoriete vogelplek nogmaals bezoeken!

De voorjaarsreis (april) is gepland in de periode dat het broedseizoen volop bezig is en de meeste zomergasten terug zijn. Tijdens de najaarsreis (september) zijn de meeste zomergasten nog niet vertrokken en arriveren de eerste wintergasten. Met enig geluk hebben sommige wintergasten hun zomerkleed nog. De najaarstrek is dan ook net op gang gekomen.

Dag 1

Op eigen gelegenheid reis je met de veerboot vanaf Den Helder naar Texel. Na aankomst op Texel ontmoet je de reisleider en je groepsgenoten om 13.00 uur in de veerhaven het Horntje. Ter plekke gaan we meteen vogelen, terwijl de bagage voor ons verblijf op Texel naar het hotel wordt gebracht. Tijdens de voorjaarsreis zien we hier de eerste lepelaars. Tussen het wilgen struweel verschuilen zich blauwborsten, die geweldig mooi zingen. Al vogelend wandelen we verder. Tijdens de najaarsreis zitten we midden in de vogeltrek en hebben we goede kans hier grote aantallen trekvogels uit Scandinavië en Siberië te zien op hun reis zuidwaarts. In de Mokbaai zien we veel eenden, steltlopers, ganzen, meeuwen en lepelaars die op de slikken op zoek zijn naar voedsel. In de duinen achter de Horsmeertjes zijn er ook in september nog volop zangvogels en zien we met een beetje geluk de blauwe kiekendief. Aan het einde van de middag vertrekken we vanuit Den Hoorn met de bus naar onze accommodatie, hotel Prins Hendrik, dat vlak achter de Waddendijk ligt, buiten het dorpje Oosterend.

Overnachting in

Oosterend - Hotel Prins Hendrik

Dag 2

Het leuke van een vogelreis naar Texel is dat eb en vloed ons programma bepalen. Een plek als de Slufter is vooral interessant bij hoog water. De Slufter is misschien wel het bekendste natuurgebied van Texel. Het is een bijzonder fraai gebied dat ontstaan is over een tijd van honderden jaren. Door bedijking en landaanwinning is het eiland Texel ontstaan, maar de kleine Slufter heeft weerstand geboden! Daar stroomde het water in en zo ontstond een schitterend getijdengebied. We kunnen hier diverse kweldersoorten verwachten zoals de frater, de strandleeuwerik en de oeverpieper. Verder leven hier roofvogels, eenden en steltlopers (hoogwatervluchtplaats). Afhankelijk van het tij gaan we 's middags naar de Muy. Dit gebied is in de zomer alleen toegankelijk tijdens excursies. Er broeden onder andere lepelaars, aalscholvers en een enkele keer de roodmus.

Tijdens de najaarsreis vormen de Muy en de Slufter goede plekken voor het waarnemen van de najaarstrek.

Overnachting in

Oosterend - Hotel Prins Hendrik

Dag 3

Er is in ons land mogelijk geen betere locatie om te vogelen dan Texel. Hier kun je in korte tijd de meeste vogels zien en van dichtbij benaderen zonder dat ze op de vlucht slaan. Vooral de weg langs de wadkant is uniek en is heel goed per fiets te bezoeken. Grote groepen steltlopers concentreren zich op plekken waar voedsel te vinden is. We stoppen bij al deze prachtige 'vogeltheaters' en kijken naar de vele eenden, ganzen en steltlopers die we tegenkomen.

De Schorren zijn een groot kweldergebied van ongeveer 1300 hectare. Het is een van de rijkste vogelgebieden van Texel. De planten die op de Schorren voorkomen, zijn ook het bekijken waard. Schorren, ook wel kwelders genoemd, zijn stukken land die direct aan de zee grenzen. Als het water hoog is, overstromen de gebieden dus ook. Op de schorren kunnen alleen planten leven die tegen een flinke portie zout kunnen. Voorbeelden van deze kwelderplanten zijn zeekraal, Engels slijkgras en lamsoor. Al deze planten houden het slib van de zee vast en zijn eigenlijk de opbouwers van de kwelder. We fietsen vandaag wel 40-45 kilometer, afhankelijk van de wensen van de groep en hoe lang we bij de verschillende vogellocaties blijven. Onderweg bezoeken we ook het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp, met onder andere boeken, een waarnemingencomputer en dvd's over vogels op Texel.

Overnachting in

Oosterend - Hotel Prins Hendrik

Dag 4

Wie wil, kan vanochtend bij het ochtendgloren mee op vogelexcursie langs de Waddendijk. Ongetwijfeld kunnen we dan onze waarnemingslijst nog flink aanvullen. Afhankelijk van de beschikbare tijd en weersomstandigheden gaan we na het ontbijt nog naar een van de vogelkijkhutten op het eiland. In de middag nemen we de boot terug naar Den Helder.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het kan voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Onvoorziene omstandigheden dwingen ons soms om een programma tijdens het seizoen aan te passen. Wij controleren onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen immers voortdurend. Als deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Het vermaarde hotel Prins Hendrik, nabij het dorpje Oosterend, ligt tussen de twee prachtige natuurgebieden De Schorren en De Bol, pal achter de dijk van de Waddenzee. Een ideale plek voor natuurliefhebbers en rustzoekers! De kamers hebben veel voorzieningen om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken, zoals telefoon, TV en een badkamer uitgerust met een toilet en douche en/of bad. De lounge is de ideale plek om met een drankje bij het gezellige haardvuur te ontspannen. Er is ook een grote leestafel.

Over de maaltijden

Alle maaltijden zijn inbegrepen, beginnende met het diner op dag 1 en eindigend met een lunchpakket op dag 4. De maaltijden in de accommodatie zijn uitstekend verzorgd. Het ontbijt is zeer uitgebreid. Er wordt elke ochtend naast broodjes, muesli en fruit ook verse koffie en thee geserveerd. Het diner bestaat uit allerlei heerlijke lokale gerechten. Er wordt op dag 2 t/m 4 ook voor een lunchpakket gezorgd.

Inbegrepen

 • Verblijf in hotel op tweepersoonskamers met eigen badkamer
 • Verblijf op basis van volpension, beginnende met het diner op dag 1 en eindigend met het lunchpakket op dag 4
 • Excursies zoals beschreven in het programma
 • Alle transfers op Texel per bus volgens het programma
 • Gebruik standaard huurfiets op dag 2, 3 en ochtend dag 4
 • Diensten SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis per trein en veerboot
 • Toeslag indien je een elektrische fiets wilt ipv standaard fiets (geef bij boeking aan)
 • Verzekeringen
 • Eventuele entrees
 • Persoonlijke uitgaven

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Tijdens de reis ligt de nadruk op het observeren van vogels en genieten van de natuur. Om dit optimaal te kunnen doen, maken we eenvoudige ontspannen wandelingen over (doorgaans) vlak terrein, die voor iedereen met een normale conditie te doen zijn. Bergschoenen zijn niet nodig, comfortabele wandelschoenen uiteraard wel. We hebben standaard huurfietsen van dag 2 t/m de ochtend van dag 4 tot onze beschikking, zodat we ook op de dagen dat er geen fietstocht gepland is toch flexibel zijn en gemakkelijk andere vogelgebieden kunnen bereiken. Op dag 3 maken we een uitgebreide fietstocht van wel 40-45 km om vogelgebieden te bezoeken. De wind is op Texel vaak een verzwarende factor voor fietsers. Het is mogelijk voor een toeslag de standaard huurfiets te verwisselen voor een elektrische fiets. Geef dat bij boeking aan.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

De heen- en terugreis is niet inbegrepen. We verzamelen op dag 1 om 13.00 uur in de veerhaven van het Horntje op Texel (dus niet bij het hotel). Als je per auto reist, adviseren wij deze op de parkeerplaats bij de veerhaven van Den Helder achter te laten (gratis parkeren bij de veerhaven). De oversteek mét auto is aanmerkelijk duurder. Wil je toch met de auto het eiland op dan moet je in de haven parkeren waar de veerboot aan komt. Na de wandeling kun je je auto ophalen en naar het hotel rijden.

Over de route en parkeergelegenheden

Je kan de auto in Den Helder parkeren. Daarna neem je de boot naar Texel. Afvaart: op het hele uur vaart elk uur een boot (op vrijdagen en weekenddagen elk half uur), vaartijd: 20 minuten (www.teso.nl).

Trein informatie

Je reist per trein naar Den Helder (www.ns.nl) en neemt de veerboot naar Texel. Afvaart op het hele uur vaart er elk uur een boot (op vrijdagen en weekenddagen elk half uur), vaartijd: 20 minuten (www.teso.nl).

Veerboot informatie

De heen- en terugreis per trein en veerboot zijn bij deze reis niet inbegrepen.

Texel heeft een uitgesproken zeeklimaat dat sterk beïnvloed wordt door de gematigde westenwinden van de Noordzee. Extreme weersituaties of grote temperatuurschommelingen komen niet zo vaak voor. De gemiddelde temperatuur op Texel ligt in voor- en najaar gemiddeld iets lager dan in de rest van Nederland, met name vanwege de bijna altijd aanwezige wind. Neerslag valt in alle jaargetijden, maar gemiddeld minder dan in de rest van het land. Ook schijnt de zon hier gemiddeld vaker dan in het binnenland.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Texel ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien bijna alle kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen je persoonlijke uitgaven, bijvoorbeeld voor souvenirs en drankjes, zijn niet inbegrepen. Afhankelijk van je uitgavenpatroon is een bedrag van ongeveer € 50,- tot € 75,- voldoende.

De transfers op het eiland worden per minibus of midibus uitgevoerd. Een dag verplaatsen we ons per fiets. De transfer per veerboot tussen Den Helder en Texel is niet bij de reissom inbegrepen.

Wij raden je aan om uitgerust en in goede conditie aan de reis naar Texel te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter.

Er is geen speciale uitrusting nodig voor deze reis. Wel verzoeken we je aan je tas of koffer een bagagelabel met daarop duidelijk je naam te bevestigen. Dit om ervoor te zorgen dat ons hotel na aankomst je bagage alvast op de kamer kan zetten. Verder komen de volgende zaken tijdens deze reis van pas:

• Lunchpakket voor de eerste dag
• Schilmesje en lepel
• Extra handdoek
• Comfortabele (ingelopen) wandelschoenen
• Verrekijker
• Rugzakje voor overdag
• Warme kleding
• Regenkleding
• Zaklamp
• Zitmatje, doek of stuk plastic om op te zitten (bijv. tijdens kijken naar vogels/lunch in het veld)
• Notitieboekje met potlood
• Zonnehoed of pet en zonnebrandcrème
• Zonnebril
• Eventueel: fototoestel met voldoende geheugenkaartjes en/of (dia)filmpjes
• Eventueel: telescoop
• Muggenolie
• (Kopieën van) verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
• Contant geld (ca. 50 euro)
• Persoonlijke EHBO benodigdheden; middel tegen diarree (bijv. diacure), sporttape, medicijnen etc. (de reisbegeleider is in het bezit van een EHBO trommel)

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider die zijn/haar grote kennis van vogels graag met je deelt. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.
De reis met vertrek op 10-9-23 wordt begeleid door Frank Terstappen, de reis met vertrek op 21-5-24 door een andere ervaren SNP reisleider en vogelaar.

Frank is erg begaan met vogels. In zijn vrije tijd is hij veel buiten in de natuur te vinden waar hij meestal aan het fotograferen is. Frank werkte vroeger voor de Vogelbescherming Nederland en heeft zichzelf lange tijd geleden een duidelijke missie gesteld: de natuur dichter bij de mensen brengen. Frank is sociaal, gedreven en heeft een brede interesse in de natuur en natuurreizen. Er is hem veel aan gelegen dat iedereen het tijdens de reis naar zijn zin heeft.

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

kluut.jpg

Nederland - Waddeneilanden

Vogels kijken op Texel: vogeleiland bij uitstek

Vogelreis vanuit goed hotel

Zwaarte
Comfort
Vogels kijken
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.