Landschappen Japan

Japan - Honshu & Hokkaido , 15 dagen Nakasendo Trail, Nikko en Hokkaido wildernis

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels, lodges en ryokans, inclusief Railpass en huurauto

Combineer het beste van Japan in deze nieuwe route. Wandel als pelgrim een stuk van de befaamde Nakasendo Trail bij Magome, Tsumago en Narai. Ontdek de UNESCO werelderfgoed Toshogu Shrine in de cultuurstad Nikko en reis daarna per Shinkansen hogesnelheidstrein van wereldstad Tokyo door noordelijk Honshu naar Hakodate op Hokkaido Island.

Wissel het openbaar vervoer op Honshu in voor een eigen huurauto. Op Hokkaido, ook wel “Japans laatste wildernis” genoemd, liggen naar verhouding de meeste nationale parken van het hele land. Maak op je gemak een rondrit door Akan Mashu National Park, het oudste van Japan. Kano op het kristalheldere water van Lake Kussharo, wandel tussen bijzondere flora bij de rokende Mount Io en bezoek een inspirerend museum over de Ainu bevolking met haar rijke cultuur. Noordelijker, op het schiereiland Shiretoko, vind je een mooie bergreeks die de scheidslijn vormt tussen de zee van Okhotsk en de zuidelijke Koeril-eilanden. In dit door Unesco uitgeroepen werelderfgoed komen naast diverse vogel- en walvissoorten ook bruine beren en het elegante sikahert voor. Terug in het binnenland verraden de zwavelgeuren op de flanken van Hokkaido's hoogste berg Asahi (2290 meter) de vulkanische activiteit van het eiland in het Daisetsuzan National Park. Geniet na je buitenactiviteiten van de typisch Japanse onsen: warmwaterbaden waar volgens traditie gebadderd wordt alvorens men in yukata aan het diner verschijnt.

Uniek aan deze reis

 • Japanse gastronomie: oogstrelend, lekker én zeer gezond
 • Maak kennis met de lokale Ainu cultuur
 • Openbaar vervoer op Honshu, huurauto op Hokkaido
 • Verblijf in 4 nationale parken: Shikotsu-Lake Toya, Akan Mashu, Shiretoko en Daisetsuzan
 • Verblijf veelal in ryokans en enkele hotels
 • Wandelen op de Nakasendo Pelgrims route
 • Huurauto inbegrepen
Zwaarte
Comfort

Blog - De vele gezichten van Japan

Tempels en speelpaleizen. Prachtpieken en warmwaterbronnen. Op reis door Japan trekt het land werkelijk alles uit de kast. Lees verder op onze blog...

Dag tot dag

Japan - Honshu & Hokkaido

In het kort ziet je programma voor de komende 15 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst vlucht Osaka, trein naar Kyoto, overnachting Kyoto
 • Dag 2: verkenning cultuurstad Kyoto, overnachting Kyoto
 • Dag 3: ochtend in Kyoto, middag trein naar Kiso Fukushima, overnachting Kiso Fukushima
 • Dag 4: met trein en bus naar Magome, startpunt wandeling Nagasendo Trail, overnachting Kiso Fukushima
 • Dag 5: met trein en bus naar Yabuhara, startpunt wandeling Nagasendo Trail, overnachting Kiso Fukushima
 • Dag 6: met trein naar Nikko, bezoek Toshogu shrine, overnachting Nikko
 • Dag 7: met bus naar Yumoto, startpunt wandeling, overnachting Nikko
 • Dag 8: met trein naar Hakodate op Hokkaido, overnachting Hakodate
 • Dag 9: met trein naar New Chitose Airport, start huurauto, rijden naar Lake Shikotsu, overnachting Lake Shikotsu
 • Dag 10: wandeling Mt. Tarumae, rijden naar Akan, overnachting Akan
 • Dag 11: rijden naar Akan Mashu NP, wandeling Mt. Meakan, overnachting Akan
 • Dag 12: rijden naar Shiretoko NP, optioneel cruise, overnachten Uturo
 • Dag 13: wandeling Shiretoko National Park, rijden naar Asahikawa, overnachting Asihikawa
 • Dag 14: wandeling Mt. Asahidake, overnachting Asihikawa
 • Dag 15: rijden naar New Chitose Airport, inleveren huurauto, einde arrangement.

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Na aankomst op de luchthaven Kansai Airport Osaka neem je op eigen gelegenheid de expresstrein in 1,5 uur naar het immense Kyoto Higashi Station. Hier stap je over op de metro en daarna is het nog 5 minuten lopen naar je hotel. 

Je verblijft in een modern 3* hotel nabij de Kyoto Imperial Garden en het Kasteen Nijo. Kamers zijn in Japanse stijl met een matras op de grond en een sobere inrichting. Het ontbijt wordt per persoon klaar gemaakt. In de directe omgeving zijn diverse restaurants. Waarschijnlijk is het nog te vroeg om in te checken, maar dan kun je vast je bagage opslaan.

In het hotel heb je een Meet & Greet met een vertegenwoordiger van ons agentschap in Japan. Hij legt je het een en ander uit over het reizen met het OV, met de huurauto, en dit is de gelegenheid om je vragen te stellen.

Duizend jaar lang was Kyoto de keizerlijke hoofdstad van Japan. Met ruim tweeduizend tempels en schrijnen, minimalistische zen tuinen en musea met zowel klassieke als moderne kunst, mag Kyoto zich met recht het culturele hart van Japan noemen. Er zijn hier vele bezienswaardigheden die als 'must-sees' worden beschouwd, zoals de Sanjusangendo en Kiyomizu-dera tempels en het Nijojo kasteel. Bezoek vooral ook de bijzondere Fushimi Inari schrijn met haar tunnels van knaloranje torii’s. Hoe verder je van de hoofdschrijn komt, hoe rustiger en sfeervoller het wordt. En Kinkakuji, de gouden tempel, mag ook al niet overgeslagen worden.

Wandel dan door de straatjes van Gion vol mooie oude houten huizen. Als je geluk hebt, zie je hier misschien wel een Geisha of Maiko (leerling-Geisha) in vol ornaat voorbij snellen naar haar volgende afspraak of optreden. Of bezoek de kleurrijke Nishiki markt waar de vele restaurants hun voedingswaren halen en waar je vaak mag proeven van ingelegde groenten, hartige snacks en zoete mochi. In deze buurt kun je ook veel souvenirs vinden. Houd je van stripboeken of ben je geïnteresseerd in moderne cultuur? Dan is het Manga-museum een leuke bestemming. Manga stripboeken zijn enorm populair en alomtegenwoordig in Japan en je ziet hier dan ook Japanners van alle leeftijden en rangen en standen met een boekje in een hoekje wegkruipen.

 

Maaltijden inbegrepen
-

Optionele uitbreiding
Na aankomst in Osaka kun je eerst de trein naar Hiroshima nemen om een van onderstaande arrangementen uit te voeren. Na het toegevoegde arrangement reis je dan weer per trein naar Kyoto waar je rondreis Honshu en Hokkaido van start gaat met dag 1.

Overnachting in

Kyoto

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Honshu * Hiroshima & Matsuyama

5-daagsarrangement vanuit hotels
Verlenging van je rondreis door Japan vanuit Kyoto of Osaka. Je neemt de snelle 'bullettrain' naar Hiroshima waar je 2 nachten verblijft. Verken deze stad met een verschrikkelijk verleden maar opmerkelijk positieve sfeer. Zie het A-bomb Dome en Peace Memorial Park. De volgende dag neem je de veerboot (10 minuten) naar Miyajimi Island waar je een wandeling maakt vanaf de top van Mt. Misen (4 km; 100 m stijgen en 535 m dalen) en eindigt bij de 'drijvende' tori-poort van Itsukushima, die op de UNESCO lijst staat.
Op dag 3 neem je de veerboot naar Matsuyama (3 uur) op het eiland Shikoku. Het kasteel is het symbool van de stad en ligt in een parkachtige omgeving op een heuvel midden in het centrum. Aan de rand van de stad ligt Dogo-onsen, de oudste hotspring van Japan dat in vroegere tijden door de keizerlijke familie werd gebruikt. Japanners komen speciaal hiernaartoe om te badderen, thee te drinken en in een katoenen yukata en op geta’s door de winkelstraatjes te struinen. Je verblijft 2 nachten in Matsuyama.
Op dag 4 maak je een pelgrimswandeling. Shikoku is het eiland van de 88-tempel pelgrimage in de voetstappen van de boeddhistische monnik Kukai. In navolging van Kukai dragen de pelgrims witte kleding, een rijsthoed en een lange houten wandelstaf. Haastige pelgrims leggen de route van twaalfhonderd kilometer in vol ornaat per auto of touringcar af maar de echte ‘o-henro’ doet het te voet. Vandaag reis je met het openbaar vervoer naar het binnenland om een prachtige bergetappe van 12 kilometer te lopen (700 meter stijgen en 585 meter dalen). 
Op de laatste dag neem je vanuit Matsuyama de express- en bullettrein terug naar Osaka.

Wil je nog overnachten in Osaka dat kun je een hotel in de stad eraan vast plakken. Vlieg je de volgende dag vroeg vanaf Osaka naar huis, dan kun je beter een hotel nabij het vliegveld bij boeken.

Honshu * Hiroshima & Naoshima Art Island

5-daagsarrangement vanuit hotels
Verlenging van je rondreis door Japan vanuit Kyoto of Osaka. Je neemt de snelle 'bullettrain' naar Hiroshima waar je 2 nachten verblijft. Verken deze stad met een verschrikkelijk verleden maar opmerkelijk positieve sfeer. Zie het A-bomb Dome en Peace Memorial Park.
De volgende dag neem je de veerboot (10 minuten) naar Miyajimi Island waar je een wandeling maakt vanaf de top van Mt. Misen (4 km; 100 m stijgen en 535 m dalen) en eindigt bij de 'drijvende' tori-poort van Itsukushima, die op de UNESCO lijst staat.
Op dag 3 neem je de trein via Okayama en Chayamachi naar Uno Station van waar je per veerboot de oversteek maakt naar Naoshima Island, aankomst rond 14.00 uur. De rest van de middag en de hele volgende dag heb je de tijd om dit eiland te verkennen dat bekend staat vanwege haar talrijke kunstobjecten in de buitenlucht maar ook goede musea als Chicyu Museum (maandags gesloten) en Teshima Island Museum (dinsdags gesloten). Check het Art House Project, de Yellow Pumpkin, het I Love Yu badhuis of het Benesse House Museum. Het openbaar vervoer (bus) is goed op het eiland maar wat ook leuk is om een (elektrische) fiets te huren voor je verkenningstocht. En natuurlijk kun je ook lekker uitwaaien op de fraaie stranden van het eiland zoals het Gotanji Beach.
Op de laatste dag neem je de veerboot terug naar het vasteland en aansluitend de 'bullettrain' naar Osaka.

Wil je nog overnachten in Osaka dat kun je een hotel in de stad eraan vast plakken. Vlieg je de volgende dag vroeg vanaf Osaka naar huis, dan kun je beter een hotel nabij het vliegveld bij boeken.

Dag 2

In Kyoto kun je je hart ophalen om talloze culturele highlights te bezichtigen. Bezoek bijvoorbeeld het rustige stadsdeel Northern Higashiyama. Hier kun je vanaf de Ginkakuji tempel (de zilveren tempel) een korte wandeling maken naar een mooi uitzichtpunt (Daimonji-yama) waarvandaan je bij goed weer zelfs de hoge gebouwen van Osaka in het zuiden kunt zien. Wandel daarna rustig het zogeheten Filosofenpad langs een Frans aandoend kanaaltje af. Onderweg kun je vele tempels en hun mooie tuinen bezoeken, zoals de Eikando-Ji tempel (wél druk bezocht in de tijd van de herfstkleuren) en de tempels van het Nanzen-ji complex. Als de tuinen je goed bevallen, sluit de dag dan vooral af met een bezoek aan de tuin van de Murin-An Villa, een klein, maar prachtig rustpuntje tussen twee verkeersaders. Of huur een fiets en volg de loop van een van de rivieren. De oostelijke Kamogawa rivier is leuk om te volgen en populair onder fietsers. Als je echter de moeite neemt om naar de westelijke Katsuragawa rivier te fietsen, wacht je daar een prima lange afstandsfietspad dat je weer een andere blik op de stad verschaft. Je fietst door de uiterwaarden vol moestuinen en veldjes met sportende en picknickende mensen richting het noorden. Aan de oevers zitten vissers, aalscholvers en grote zilverreigers zij aan zij naar het water te staren. Toeristen zie je hier niet, ten minste, niet tot je het einde van het fietspad nadert bij de Arashiyama wijk met haar vele bezienswaardigheden.

Veel bekender, en dus veel drukker is het op de wandeling naar de Fushimi Inari Shrine. De heuvels achter het Shinto heiligdom zijn bebouwd met duizenden torii’s (toegangspoorten) waardoor het lijkt alsof je door eindeloze, bovengrondse tunnels wandelt.

Maaltijden inbegrepen

ontbijt

Overnachting in

Kyoto

Dag 3

Een laatste ochtend om je tegoed te doen aan het formidabele culturele landschap van Kyoto. Met je bagage ga je naar het station waar je de voucher van de JR Railpass omwisselt voor daadwerkelijke tickets. Rond 14.00 vertrekt de Shinkansen ('bullettrain') hogesnelheidstrein naar Nagoya en aansluitend een lokaal treintje naar Kiso Fukushima. Hier wordt je door de shuttlebus van de ryokan (herberg) waar je de komende 3 nachten verblijft, opgehaald.
Geniet voor de eerste maal van je onsen (heetwaterbaden) en verschijn in traditionele yukata aan het avondeten. Dat is hier perfect verzorgt, zo mooi gepresenteerd, zo lekker.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, diner

Overnachting in

Kiso Fukushima

Dag 4

De Tokugawa shoguns (aan de macht van 1600 tot 1867) verplichtten hun leenheren om gemiddeld één keer per twee jaar naar Edo (het huidige Tokio) te komen. Ook hun gezinnen moesten in Tokio verblijven. Op deze manier konden ze geen grote rijkdommen opbouwen en in opstand komen. De Nakasendo-route, destijds de verbindingsweg tussen Kyoto en Tokio, liep onder andere door de Kiso-vallei waarin delen van het originele pad, inclusief enkele pittoreske halteplaatsen, nog intact zijn.

 

Met trein en bus reis je in 1,5 uur naar Magome. Hier start je wandeling over de Nakasendo Trail naar het volgende dorpje Tsumago. Je slingert omhoog en naar beneden langs een riviertje en op sommige stukken is het pad nog geplaveid met de oude stenen. Onderweg kom je langs een traditioneel theehuis gerund door vrijwilligers, waar je voor een donatie een kopje thee en mooie verhalen te horen krijgt. Geef af en toe een zwiep aan een berenbel, vroeger noodzakelijk, nu zijn er echter veel minder beren in de regio. De wandeling eindigt in Tsumago, een langgerekt, authentiek dorp met vele huizen in traditioneel donker hout opgetrokken. Bezoek hier vooral het museum (Rekishi Shiryokan) en de oude herbergen (de Honjin en de Wakahonjin) als je meer wilt weten over de bijzondere geschiedenis van deze regio. Aan het eind van de wandeling neem je de bus naar Nagiso en vanaf daar de trein terug naar Kiso-Fukushima.

 

Wandeling: 8,5 km; 200 m stijgen en 400 m dalen; 3 uur

 

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, diner

Overnachting in

Kiso Fukushima

Dag 5

Vandaag wandel je een tweede deel van de Nakasendo Trail. Ditmaal ga je met de trein in 20 minuten naar Yabuhara Station en wandel je naar Narai. Dit gedeelte wordt minder belopen dan het traject van Magome naar Tsumago en is dus rustiger. Je wandelt grotendeels door bos, eerst vooral omhoog en daarna daal je af naar Narai. Halverwege kom je langs de mysterieuze Ontakejinja schrijn, vanwaar je Mt Ontake (3067m), na Mt Fuji de hoogste vulkaan van Japan, kunt zien én vereren. In Yabuhara zie je weinig terug van het verleden als halteplaats. De hoofdstraat van Narai bestrijkt echter een kilometer vol oude, mooie gebouwen uit de Edo-periode. Geniet hier van een kopje thee of lunch voor je de trein terug naar Kiso-Fukushima neemt.

In  Kiso-Fukushima kun je 's middags de rotstuin bij de Kozenji-tempel bezichtigen, naar verluidt de grootste in Japan! Ook het 'Checkpoint museum' is een aanrader. In dit dorp werden alle reizigers op de Nakasendo-route vroeger streng gecontroleerd en belast.

 

Wandeling: 6,5 km; 300 m stijgen en dalen; 2,5 uur

 

Maaltijden inbegrepen

ontbijt, diner

Overnachting in

Kiso Fukushima

Dag 6

Helaas moet je deze fijne ryokan gaan verlaten en wordt je met een shuttlebusje naar het station gebracht. Met de expresstrein naar Nagano en aansluitend met de Shinkansen naar Nikko, aankomst rond 14.00 uur. Mogelijk kun je al inchecken in je hotel, anders kun je wel alvast je bagage achterlaten zodat je tijd hebt om Nikko te verkennen. Verscholen in de heuvels van Nikko ligt een uitgebreid complex van schrijnen, tempels en pagodes die allen op de lijst van het Werelderfgoed van Unesco staan, waaronder de Toshogu shrine. Tussen de torenhoge ceders ligt eveneens het 17de eeuwse mausoleum van Tokugawa Ieyasu, eerste despoot van het shogunaat dat Japan 250 jaar lang in zijn greep hield. 
Wederom overnacht je in een ryokan, geniet je van je onsen en het overheerlijke kaiseki diner.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, diner

Overnachting in

Nikko

Dag 7

Het beboste, vulkanische berggebied rondom Nikko is tot nationaal park uitgeroepen. Populair bij Japanners vanwege de vele spahotels en de heilzame warmwaterbronnen. De shuttlebus van het park brengt je in 1,5 uur naar de start van de wandeling langs de Yukawa rivier. Je volgt een vlonderpad door wetlands, langs watervallen en rondom het Yunuko meer. De wandeling eindigt in Yumoto Onsen, een kuuroord bekend om zijn zwavelrijke, heilzame water.

Wandeling: 9 km;  250 meter stijgen en 400 m dalen; 3,5 uur

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, diner

Overnachting in

Nikko

Dag 8

Vandaag wordt hoofdzakelijk een reisdag. 'Sit back and relax' in de comfortabele 'bullettrains' die met 300 km per uur door het noorden van Honshu razen. Zorg dat je vooraf een lekkere bento-box hebt ingekocht, je lunch voor in de trein. Via Sendai en Aomori ga je bij Imabetsu door de Seikan-tunnel. Met 53 km is dit de op een na langste tunnel ter wereld, waarvan 23 km onder water. Het diepste punt is op 240 meter en er zijn zelfs 2 stations op 150 m diepte (de diepst gelegen stations ter wereld) die toegang geven tot musea die gewijd zijn aan de aanleg van de tunnel.
Na 3x overstappen en 7 uur onderweg kom je aan in de stad Hakodate op het eiland Hokkaido en wandel je naar je hotel.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Hakodate

Dag 9

Je kunt de ochtend gebruiken om wat van Hakodate te zien, langs het waterfront te lopen of de kabelbaan te nemen naar Mount Hakodate Observatory voor een wijds uitzicht. Om 12.00 uur vertrekt je trein die om 15.30 aankomt op New Chitose Airport, het vliegveld van de stad Sapporo. Je meld je bij het verhuurstation waar je de auto oppikt voor een 7-daagse tour op Hokkaido. Op dit eiland is het veel rustiger dan op Honshu, minder verkeer, minder steden maar ook minder openbaar vervoer. Daarom kiezen we op Hokkaido voor het gebruik van een huurauto.
Nadat je je rustig hebt laten voorlichten over het gebruik van de auto, en het huurcontract hebt opgemaakt, vertrek je (links rijdend) het vliegveld voor een rit van ongeveer 40 km (45 minuten) naar Shikotsu Lake, onderdeel van het Shikotsu-Toya national Park.

Je overnacht in een heerlijke ryokan met Japanse stijl kamers,een heerlijk kaiseki-diner en een prachtige buiten gelegen onsen (heetwaterbad), als een soort 'infinity pool', met vrij uitzicht over Shikotsu Lake.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, diner

Overnachting in

Shikotsu Lake

Dag 10

Lake Shikotsu en het nabijgelegen Lake Toya zijn de twee meest opvallende landschappen van het Shikotsu-Toya National Park. Beide meren zijn calderameren, die zijn gevormd door instortingen in de aarde na vulkanische activiteit. Lake Shikotsu wordt omringd door bergen, waarvan Mount Tarumae (1022 m) tot de meest actieve vulkanen van Japan behoort en voor het laatst is uitgebarsten in 1981.
Met de auto rijd je in 20 minuten naar de parkeerplaats voor de wandeling, genoemd '7th station'. Onderweg in Shikotsu Kohan kun je eerst nog het bezoekerscentrum van het park bekijken.
De wandeling rondom en over de berg is 8 km lang, met 600 m stijgen en dalen en duurt ongeveer 4 uur. Een eenvoudiger wandeling is ongeveer de helft hiervan. 
Je loopt door een kaal vulkanisch landschap, met her en der wat rookpluimen  en fraaie uitzichten. Het is onverstandig af te dalen in de krater vanwege mogelijk giftige gassen die kunnen ontsnappen.

Na de wandeling ga je met de auto op pad voor een ontspannen en mooie rit van 340 km (5 uur rijden) naar Akan Mashu National Park.

Je overnacht in een groot en modern hotel, met zowel westerse als Japanse kamers, een restaurant dat zowel westers als traditioneel serveert, en wederom een onsen en sauna.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, diner

Overnachting in

Lake Akan

Dag 11

Er zijn verschillende opties om deze dag te vullen. Huur bijvoorbeeld een kano voor een ontspannen tochtje op het meer van Akan. Of je maakt je klaar voor de beklimming van Mount Meakan (1499 m), door een van de meest spectaculaire  vulkanische landschappen van Hokkaido.  De wandeling (meerdere opties) is ongeveer 6-10 km, met 850-1190 m stijgen en dalen, ongeveer 4,5-6 uur wandeltijd.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, diner

Overnachting in

Lake Akan

Dag 12

In het Akan National Park ligt een tweede groot meer van betekenis, Lake Kussharo. Hier kun je het Kawayu Eco-Museum Center bezoeken met achtergrondinformatie omtrent de bijzondere habitat van het Akan Mashu National Park. Dit park van 905 km² is met zijn oprichting in 1934 het oudste nationale park van Japan. Vanuit het museum vangen drie korte en makkelijke wandelingen aan, variërend in lengte tot maximaal 2,5 km. De Tsutsujigahara Nature Trail (2,5 km) voert je over een goed gemarkeerd pad naar de zwavel- en gasspuwende geisers van Mount Io. Eind juni en begin juli ligt hier een deken van witte bloemen van wilde rozemarijn over het landschap. Onderweg tref je veel Siberische dwerg-dennen aan, een struikachtige den die door het continentale klimaat laag bij de grond blijft en daardoor lijkt te kruipen.

Of je neemt een kijkje in het Ainu Folkore Museum aan hetzelfde meer. De spiritualiteit van deze inheemse bevolkingsgroep tref je onder andere aan in de 7 pilaren voor de entree van het museum die symbool staan voor het universum. De 31 pilaren in het museum geven de bossen en bergen weer. Het museum is ontworpen door de beroemde architect Kiko Mozuna.

Daarna rijdt je in ongeveer 2,5 uur naar Rausu, gelegen op het Shiretoko schiereiland. Het Shiretoko schiereiland scheidt als een smal zwaard van 70 kilometer lengte de Zee van Okhotsk van de Straat van Nemuro. Shiretoko, in 1964 tot nationaal park uitgeroepen en in de jaren negentig op de Unesco Werelderfgoedlijst geplaatst, is een van de belangrijkste nationale parken van Japan. Het nationale park is een goed voorbeeld van de interactie tussen ecosystemen aan land en in de zee. Het gebied is wereldwijd van belang voor bedreigde zee- en trekvogels, een aantal zalmachtigen en voor mariene zoogdieren waaronder de Steller zeeleeuw en een aantal walvissoorten.

Vanuit het dorp Rausu kun je een mooie nature cruise maken waarbij je kans hebt op het zien van allerlei soorten vogels, walvissen en beren langs de kust. Vertrektijd excursie is om 9.00 of 13.00 uur en duurt 2,5 uur. Deze excursie kun je vooraf zelf boeken op Nature Cruise Shiretoko (https://www.e-shiretoko.com/en/) . Indien je deze excursie wilt maken dien je uiterlijk om 9.00 uur te vertrekken uit Lake Akan en rechtstreeks naar Rauso te rijden (2,5 uur). Na de optionele excursie ga je met de auto over de Shiretoko Pass van Rausu naar Utoro (ongeveer 1 uur rijden). Het uitzicht vanaf de top is fantastisch!

Je overnacht in een fijn 3 * familiehotel met Japanse kamers. s Avonds dineer je in je hotel aan zee, gelegen aan de rand van Utoro. Bij helder weer kun je hier genieten van een mooie zonsondergang.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, diner

Overnachting in

Shiretoko National Park

Dag 13

Nabij je hotel ga je de Shiretoko Goko Lakes en de Furepe Waterfalls bewonderen. Er is een korte 'selfguided' wandeling over vlonderpaden te maken bij de vijf meren (2 km; vlak, 1,5 uur) of je kiest een langere tocht met gids (ter plaatse te regelen bij het bezoekerscentrum). Soms zijn paden gesloten als er veel bruine beren in de buurt zijn gespot (in het gehele nationale park leven er naar schatting 600). Onderweg geniet je van de in het water weerspiegelende bergen, spechten, misschien een hert en bovenal de flora! Furepe Falls, met als bijnaam ‘tranen van een meisje’, valt trapsgewijs over een klif naar beneden, zo de zee in. Vlakbij de waterval is een Nature Centre met café, een perfecte pauzeplek waar je meteen meer informatie kunt krijgen over de streek.

In de middag reis je verder met je huurauto voor 215 km (3,5 uur rijden) naar Sounkyo in het centrale gedeelte van Hokkaido. Het is wederom genieten geblazen onderweg. Vanuit Utoro neem je de kustweg en vervolgens rijd je over de Bihoro Pass.

Een stop in Sounkyo is een absolute must. Bergliefhebbers kunnen hier met een gondelbaan en stoeltjeslift omhoog naar uiteindelijk 1566 meter vanaf waar je verder omhoog kunt wandelen naar de top van de berg Kuro-dake (1984 meter). Je kunt er ook voor kiezen om door de 24 km lange Sounkyo kloof te rijden met de prachtige sluierachtige watervallen Ryusei en Ginga. Er is een te voet bereikbaar view-spot vanwaar je een panoramisch uitzicht hebt op de buur-watervallen die zowel in de lente, zomer als herfst een geheel eigen uitstraling hebben.
Aangezien het al een lange volle dag is kun je van Sounkyo alleen maar uitgebreid genieten als je een extra nacht in Asahikawa plant en die dag dan terugrijdt.

Na je bezoek aan Sounkyo rij in ongeveer 1 uur naar Asahikawa. Je overnacht aan de voet van de Asahi-dake, praktisch naast de gondelbaan in een ryokan met de sfeer van een berglodge.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt en diner

Overnachting in

Asahikawa

Dag 14

Nog eenmaal trek je de bergschoenen aan voor deze koninginnentocht. De regio Asahikawa is dé springplank voor de verkenning van de ‘playground of the Gods’. Zo noemen de Ainu de hoogst gelegen bergreeks van Hokkaido, beter bekend als het Daisetsuzan National Park. In dit grootste nationale park van Japan (2260 km²) kun je het Omote Daisetsu gedeelte bezoeken waarin de Asahi-dake ligt, de hoogste berg van Hokkaido (2291 meter).

Tegenover je hotel neem je de kabelbaan vanaf 1100 m hoogte naar Sugatami Station op 1600 m hoogte. Onder het toeziend oog van Siberean chipmunks wandel je vanaf daar over goed gemarkeerde paden langs vele meertjes. Kijk uit naar alpine-vogels die zich hier thuis voelen: de pine grosbeak, de Siberian rubythroat en de spotted nutcracker. In de nabijheid van het Sugatami-meer zie je rookpluimen omhoog stijgen en veel zwavelafzettingen. Alles wijst op de vulkanische activiteit van de Asahi-dake. Via een rotsachtig pad beklim je de vulkaan over een kam die niet hoogtevreesgevoelig is. Na 3 km en 660 m stijgen bereik je de top. Het uitzicht kan prachtig zijn, maar bewolking en neerslag zijn op deze hoogte en breedtegraad eerder regel dan uitzondering. Buiten de zomermaanden juli en augustus is de kans ook groot dat er nog oude of verse sneeuw op de berg ligt. Het is populaire trail vanwege de toegankelijkheid. Terug over dezelfde route met 660 m afdalen. 

Eventueel kun je vanaf je hotel meteen wandelen in plaats van de kabelbaan. Dat voegt dan 2 uur wandeltijd (500  hoogtemeters) toe aan je route. Ook is het mogelijk vanaf Sugatami Station een extra ronde te wandelen van ongeveer 1 a 2 uur, met beperkt hoogteverschil.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, diner

Overnachting in

Asahikawa

Dag 15

Met de auto rijd je vandaag 185 km (3,5 uur) terug naar New Chitose Airport. Onderweg kom je langs het plaatsje Biei met de bekende Blue Pond die van kleur verandert afhankelijk van het licht dat erop valt. Je kunt de naburige Shirehige Falls bezoeken met dezelfde mooie blauwe kleur. We raden zeker aan om te stoppen bij de Shikisai no Oka Flower Fields waar tussen juni en oktober een variëteit aan bloemen bloeit. Een kleurig gezicht dat doet denken aan de Nederlandse tulpenvelden! Bij Farm Tomita in Furano vind je ook tuinen, in juli geurt het hier naar lavendel. Furano is een leuke plaats.
Je kunt ook een andere, snellere route met de auto nemen via de stad Sapporo en daar bijvoorbeeld enige tijd doorbrengen. Het is een moderne stad, bekend van de winterspelen lang geleden (1972). Hier woont bijna de helft van de totale bevolking van Hokkaido. Wandel door het Odori-park op weg naar de ‘Clock Tower’ waarin een museum gevestigd is dat je een goed tijdsbeeld geeft over de veelbewogen geschiedenis van Sapporo. Op een paar blokken afstand, nabij de botanische tuin, ligt het voormalige overheidsgebouw uit 1888, een schoolvoorbeeld van de Amerikaanse neobarok bouwstijl.  

Op New Chitose Airport lever je de huurauto in en eindigt je arrangement op Hokkaido.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Optionele uitbreiding
Mocht je het leuk vinden om meer tijd te besteden in Sapporo, boek dan een extra nacht.
Met een binnenlandse vlucht vanaf New Chitose Airport (niet inbegrepen) vlieg je naar de binnenlandse luchthaven van Tokyo of Osaka vanaf waar je je reis kunt voortzetten met de SNP wandelreis naar de Japanse Alpen of de SNP wandel- en cultuurreis Mount Fuji & Ancient Trails.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Met deze reis overnacht je in goede middenklasse hotels en lodges midden in de natuur, op tweepersoonskamers met privé douche en toilet in Kyoto, Hakodate, Akan en Shiretoko. Dit kan zijn in een 'westerse' kamer met gewone bedden, of in 'japanse' kamer met matras direct op de vloer. Matrassen zijn heel erg goed, de inrichting van de kamer redelijk simpel. Er is altijd wifi en vaak allerlei technische snufjes.

In Kiso-Fukushima, Nikko, Shikotsu en Asahikawa overnacht je in een ryokan, de Japanse herberg. Dit zijn relatief kleinschalige en meer intieme hotels. De kamers in deze ryokans zijn volgens eeuwenoude Japanse tradities ingericht. ’s Avonds, terwijl je dineert, wordt een futon (matras met donsdek) op de vloer gespreid die bedekt is met tatami (rieten) matten. In de ochtend wordt de futon weer in de kast opgeborgen. Ook hier weer vrij sober ingerichte, typisch Japanse, kamers.

De ryokans (en sommige andere hotels) beschikken over onsens, gemeenschappelijke hete baden, gescheiden per sexe. Het is gebruikelijk om voor het diner een uitgebreid bad te nemen en gekleed in de verstrekte yukata (katoenen kimono) en haori (kort overjasje) aan het diner te verschijnen. In de ryokans kan niet gegarandeerd worden dat de kamer altijd een eigen douche heeft, maar we doen ons best om die bij voorkeur aan te vragen.

De gangbare inchecktijd is na 15.00 uur en de uitcheck tijd voor 10.00 uur. Alle accommodaties on Honshu liggen nabij het trein- of busstation en op Hokkaido zijn ze goed met de huurauto te bereiken. 

Reisgezelschappen van twee mensen verblijven in een tweepersoonskamer (met gescheiden bedden; tweepersoonsbed kan op aanvraag worden geregeld). Voor reisgezelschappen van drie mensen, wordt in sommige hotels een driepersoonskamer, in andere een combinatie van een twee- en een eenpersoonskamer gereserveerd.

Over de maaltijden

In alle accommodaties overnacht je minimaal op basis van logies en ontbijt. In de hotels in de steden wordt vaak een eenvoudig tot goed ontbijtbuffet geserveerd bestaande uit misosoep, salade, rijstballen en soms brood. In ryokans wordt het Japanse ontbijt vaak aangevuld met vis en tofu.
Er zijn daarnaast elf diners inbegrepen. Deze diners bestaan meestal uit buffets of vaste maaltijden. Een traditioneel Japans diner (Kaiseki) bestaat uit rijst, (rauwe) vis, (ingemaakte) groenten en misosoep met zeewier. Er zijn geen verschillende gangen, alles wordt tegelijkertijd geserveerd.

De lunches en diners die niet zijn inbegrepen gebruik je meestal in eethuisjes en restaurants.

De Japanse keuken is rijk en gezond. Er wordt grote zorg besteed aan de presentatie van de gerechten die vooral in ryokans oogstrelend zijn. In de steden is er voor elk budget volop keus uit bijvoorbeeld sushi, sashimi, tepanyaki en tempura.

Inbegrepen

 • 14 nachten accommodatie o.b.v. logies & ontbijt
 • 11x diner
 • 7 dagen Japan Railpas (2e klasse)
 • 7 dagen autohuur bij 1-3 personen middenklasse (C3) met navigatie en double protection package (verzekering)
 • Meet & Greet in eerste hotel
 • Digitale reisinformatie en wandelbeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugvlucht
 • Op dag 2 en 3 trein en bus buiten railpass om
 • Overige maaltijden
 • Entreegelden en excursies
 • Bijkomende kosten autohuur (o.a. brandstof, tol)
 • Persoonlijke uitgaven

Huurauto

In Hokkaido staat je voor 7 dagen een huurauto met GPS ter beschikking. Een internationaal rijbewijs, te verkrijgen bij de ANWB voor Nederlanders, waarin onder andere de Japanse taal is opgenomen, is hiervoor een vereiste. Een kopie wordt niet geaccepteerd. Voor Belgische bestuurders  wordt geen Internationaal Rijbewijs afgegeven maar moet een vertaling van het rijbewijs aangevraagd worden (zie https://japan.diplomatie.belgium.be/nl/consulaire-diensten/rijbewijzen

De wegen op Hokkaido zijn breed en behoorlijk rustig. Men rijdt links. Er zijn flink wat goede snelwegen te vinden op het eiland. Op diverse snelwegen wordt wel tol geheven. Met behulp van de ETC chip in je huurauto wordt het juiste bedrag automatisch afgeschreven. Bij inleveren van de huurauto betaal je dit bedrag terug.

Standaard wordt bij 2 of 3 personen een Middenklasse (categorie FC) auto gebruikt, bijvoorbeeld Toyota Corolla of Prius, met 4 zitplaatsen, automaat, 2WD, airconditioned. Bij 4 personen wordt standaard een MPV (categorie DW) gebruikt, bijvoorbeeld Toyota Sienta, met 5 zitplaatsen, automaat, 2WD, airconditioned.
Indien je een grotere of luxere auto nodig hebt dan adviseren wij je hierin graag.

Klik hier voor de algemene informatie over autohuur in Japan en de huurvoorwaarden.

Over de activiteiten

Deze actieve self-drive rondreis stelt geen bijzondere eisen aan je conditie, wel is wandelervaring noodzakelijk. De wandelingen variëren tussen de 2 en 5 uur. Op  de meeste plaatsen waar je wandelt bepaal je zelf hoe lang je wilt wandelen. Alle wandelingen vinden plaats over goed begaanbare paden.

Omdat het Engels nauwelijks gesproken wordt in Japan zal je vermogen om flexibel te zijn en wat doorzettingsvermogen te hebben je goed van pas komen. In het begin kan het best spannend zijn om met openbaar vervoer te reizen maar je zult snel merken dat alles goed is georganiseerd en betrouwbaar. Met praktische beschrijvingen en informatie van de lokale agent plus het SNP-reispakket kun je ter plaatse op je gemak van deze reis genieten. Tevens kun je gebruik maken van slimme apps als Google Translate en Google Lens.

Extra's

Aanvullende opties

Cultureel erfgoed Japan

Hiroshima & Matsuyama

5-daagsarrangement vanuit hotels
Verlenging van je rondreis door Japan vanuit Kyoto of Osaka. Je neemt de snelle 'bullettrain' naar Hiroshima waar je 2 nachten verblijft. Verken deze stad met een verschrikkelijk verleden maar opmerkelijk positieve sfeer. Zie het A-bomb Dome en Peace Memorial Park. De volgende dag neem je de veerboot (10 minuten) naar Miyajimi Island waar je een wandeling maakt vanaf de top van Mt. Misen (4 km; 100 m stijgen en 535 m dalen) en eindigt bij de 'drijvende' tori-poort van Itsukushima, die op de UNESCO lijst staat.
Op dag 3 neem je de veerboot naar Matsuyama (3 uur) op het eiland Shikoku. Het kasteel is het symbool van de stad en ligt in een parkachtige omgeving op een heuvel midden in het centrum. Aan de rand van de stad ligt Dogo-onsen, de oudste hotspring van Japan dat in vroegere tijden door de keizerlijke familie werd gebruikt. Japanners komen speciaal hiernaartoe om te badderen, thee te drinken en in een katoenen yukata en op geta’s door de winkelstraatjes te struinen. Je verblijft 2 nachten in Matsuyama.
Op dag 4 maak je een pelgrimswandeling. Shikoku is het eiland van de 88-tempel pelgrimage in de voetstappen van de boeddhistische monnik Kukai. In navolging van Kukai dragen de pelgrims witte kleding, een rijsthoed en een lange houten wandelstaf. Haastige pelgrims leggen de route van twaalfhonderd kilometer in vol ornaat per auto of touringcar af maar de echte ‘o-henro’ doet het te voet. Vandaag reis je met het openbaar vervoer naar het binnenland om een prachtige bergetappe van 12 kilometer te lopen (700 meter stijgen en 585 meter dalen). 
Op de laatste dag neem je vanuit Matsuyama de express- en bullettrein terug naar Osaka.

Wil je nog overnachten in Osaka dat kun je een hotel in de stad eraan vast plakken. Vlieg je de volgende dag vroeg vanaf Osaka naar huis, dan kun je beter een hotel nabij het vliegveld bij boeken.

Hotel Nikko Kansai Airport

Kunstobject op Naoshima Island

Hiroshima & Naoshima

5-daagsarrangement vanuit hotels
Verlenging van je rondreis door Japan vanuit Kyoto of Osaka. Je neemt de snelle 'bullettrain' naar Hiroshima waar je 2 nachten verblijft. Verken deze stad met een verschrikkelijk verleden maar opmerkelijk positieve sfeer. Zie het A-bomb Dome en Peace Memorial Park.
De volgende dag neem je de veerboot (10 minuten) naar Miyajimi Island waar je een wandeling maakt vanaf de top van Mt. Misen (4 km; 100 m stijgen en 535 m dalen) en eindigt bij de 'drijvende' tori-poort van Itsukushima, die op de UNESCO lijst staat.
Op dag 3 neem je de trein via Okayama en Chayamachi naar Uno Station van waar je per veerboot de oversteek maakt naar Naoshima Island, aankomst rond 14.00 uur. De rest van de middag en de hele volgende dag heb je de tijd om dit eiland te verkennen dat bekend staat vanwege haar talrijke kunstobjecten in de buitenlucht maar ook goede musea als Chicyu Museum (maandags gesloten) en Teshima Island Museum (dinsdags gesloten). Check het Art House Project, de Yellow Pumpkin, het I Love Yu badhuis of het Benesse House Museum. Het openbaar vervoer (bus) is goed op het eiland maar wat ook leuk is om een (elektrische) fiets te huren voor je verkenningstocht. En natuurlijk kun je ook lekker uitwaaien op de fraaie stranden van het eiland zoals het Gotanji Beach.
Op de laatste dag neem je de veerboot terug naar het vasteland en aansluitend de 'bullettrain' naar Osaka.

Wil je nog overnachten in Osaka dat kun je een hotel in de stad eraan vast plakken. Vlieg je de volgende dag vroeg vanaf Osaka naar huis, dan kun je beter een hotel nabij het vliegveld bij boeken.

Hotel Nikko Kansai Airport

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een heenvlucht naar Osaka en een terugvlucht van New Chitose Airport nabij Sapporo. SNP regelt graag de vluchten naar je bestemming. Informeer naar de mogelijkheden en de tarieven. E-mail naar info@snp.nl of bel naar 024 3277000.

Voor een bezoek aan Honshu is de beste reistijd tussen 20 maart en 15 november. Eind maart en in april begint de lente met natuurlijk de uitbundige bloei van bloesem. Er kunnen zeker nog sneeuwresten op de wandelpaden liggen, op de hogere delen tot ver in mei en juni. In principe zijn de gondelbanen en stoeltjesliften vanaf juni geopend, dus ben je eerder dan moet je soms een wandeling aanpassen. Vanaf eind juni tot en met begin juli is de kans op regen iets groter, evenals in de maand september. De maanden juli en augustus zijn droger maar vanwege de schoolvakanties in Japan wat drukker. Temperaturen kunnen in deze zomermaanden makkelijk oplopen tot 35 graden, met name in de lager gelegen delen en steden. Vanaf half oktober tot in november geniet je van de fraaie herfstkleuren.

Hokkaido ligt op dezelfde breedtegraad als Zuid-Frankrijk. Warme zomers dus. Omdat Hokkaido het meest zuidelijke eiland op het noordelijk halfrond is waar het pakijs komt (in de Zee van Okhotsk), heerst er in de winter echter een bitterkoud klimaat. Er zijn plaatsen waar het kwik tot -40 graden Celsius daalt. Ook zijn er locaties waar meer dan 14 meter sneeuw valt!

 

Rekening houdend met het klimaat op Honshu en op Hokkaido is deze reis te maken tussen 1 juni en 30 oktober.

Op reis gaan betekent dat je een onvermijdelijke CO2 voetafdruk achterlaat. Ook als je deze reis doet, ontkomt je daar niet aan. Hoe groot is je voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met deze reis. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Bij aankomst op het vliegveld vind je pinautomaten in de aankomsthal. Pin JPY 50.000 (circa € 315), dan hoef je de komende tijd even niet om te kijken naar pinautomaten. Verder is het tijdens de reis het makkelijkst om te pinnen bij de '7-Eleven' of Lawson supermarktketen die je overal aantreft. Ter plekke heb je geld nodig voor lunches, diners die niet zijn inbegrepen, brandstof voor de huurauto, entreegelden/parkeertarieven en eventuele excursies. Reken op ongeveer 30 tot 40 euro per dag voor lunch en diner samen. Uiteraard kun je het qua eten zo goedkoop en duur maken als je wilt, dus zie deze bedragen als een richtbedrag. De creditcard is zeer algemeen gebruikt, tot in de kleinste koffietentjes. Als je die gebruikt dan hoef je zeker niet zoveel te pinnen aan het begin van je reis.

Excursies zijn erg wisselend qua prijs, maar in veel gevallen te vergelijken met de prijzen in Europa. Voor de entree voor het Kushiro Crane Reserve betaal je bijvoorbeeld slechts enkele euro’s (net als parkeren op de meest toeristische plekken), een kaartje voor een kabelbaan ligt op enkele tientjes, een dansvoorstelling bezoek je voor ongeveer € 30,- per persoon, maar een nature cruise in Rausu kost dan weer zo’n € 80,- per persoon (duur: 2,5 uur). Gegidste wandelingen en workshops liggen vaak qua tarief tussen de € 40,- en € 100,- per persoon, afhankelijk van de groepsgrootte en de lengte van de activiteit. De lokale vertegenwoordiger van SNP kan je informeren over de mogelijkheden en desgewenst excursies voor je vastleggen of je boekt ze vooraf bij SNP dan weet je zeker dat het beschikbaar is.

Het is niet gebruikelijk om fooien te geven in Japan. Niet aan taxichauffeurs, niet in restaurants, in hotels of waar dan ook. Het kan zelfs als beledigend worden ervaren, men geeft de fooi dan gewoon terug. In sommige dure restaurants kan een fooi wel op de rekening worden gezet. Controleer dit even voordat je betaalt. Aan hotelpersoneel dat je koffers draagt mag je beslist een fooitje geven, denk hierbij aan een bedrag tussen de JPY 100-250, afhankelijk van de grootte en zwaarte van je koffer.

Op het eiland Honshu reis je gebruik maken van het openbaar vervoer. Bijna alle treinverplaatsingen maak je met de Japan Railpas (7 dagen). Alleen op de dagen 2 en 3 heb je de pas nog niet en betaal je ter plaatse. Het spoornetwerk in Japan behoort tot de beste van de wereld. Treinen zijn snel en rijden precies op schema. 

Op Hokkaido maak je gebruik van een huurauto. Hokkaido is veel minder bevolkt dan Honshu, autorijden (aan de linkerkant) is veilig en met de GPS of navigatie-app kom je overal. Borden op de weg zijn naast het Japans ook voorzien van het Latijnse schrift. Denk wel aan het meenemen van een internationaal rijbewijs (verplicht!). Een kopie hiervan is niet voldoende.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede basisconditie aan deze reis te beginnen. Zorg dat je wandelschoenen goed zijn ingelopen aangezien er een aantal makkelijke dagwandelingen worden gemaakt die je op een aantal dagen zelf kunt verzwaren. Op deze manier zul je meer van de reis kunnen genieten!

Van SNP krijg je een uitgebreid reisinformatiepakket. Dit is informatie conform het standaard programma van deze reis en jouw eventuele persoonlijke aanpassingen zijn daarin niet verwerkt.
Maar tevens ontvang je ook een Engelstalig reispakket, gemaakt door ons agentschap in Japan. Dit pakket is wel geheel op jouw reisprogramma afgestemd, met jouw eventuele aanpassingen, de voor jou bevestigde hotels en een update van alle vertrek- en aankomsttijden voor het benodigde openbaar vervoer. Met kaartjes en foto's om locaties te verduidelijken, zowel voor het openbaar vervoer, als voor bezienswaardigheden en wandelingen. Vaak ook naast de Engelse namen ook de namen in Japanse karakters, wat je ook weer kan helpen.
Al met al is het best puzzelen, maar op deze manier kun je geheel zelfstandig reizen door het land, wat op zich een uitdaging is!

Naast de informatie die je in het reispakket zult vinden wordt het aanbevolen een gedetailleerde reisgids van Japan aan te schaffen.

Je doet er daarnaast goed aan om voordat je naar Japan afreist iets te lezen over de algemene verkeersregels en de gebruiken.

 • EHBO eenvoudige middelen
 • Dagrugzak (25 liter)
 • Wandelschoenen (met enkelbescherming)
 • Fleece jack
 • Luchtige kleding
 • Warme kleding in voor- en najaar
 • Handschoenen, muts en sjaal in voor- en najaar
 • Eventueel wandelstokken
 • Regenkleding
 • Zonnehoed of pet
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Anti-insektenmiddel
 • Zaklamp
 • Toiletartikelen
 • Lippencreme met UV-filter
 • platte stekkers (type A)
 • Internationaal rijbewijs (in de Japanse taal)
 • evt 'bearbell'

Omdat je zeker in de eerste week op Honshu regelmatig met je bagage moet lopen in het openbaar vervoer,  raden wij je aan te reizen met een niet al te grote koffer (denk aan een wat kleinere koffer op wieltjes, een rugzak of een anderszins makkelijk te verplaatsen tas). Een te grote koffer is onhandig vanwege de beperkte ruimte in bus en /of trein en daarnaast dien je rekening te houden met de ruimte in de kofferbak van de huurauto.

Ga je binnenkort op reis naar Japan bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/japan. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor een verblijf in Japan van minder dan 90 dagen hebt u geen visum nodig. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over een reserveringsbevestiging van uw eerste accommodatie en over vliegtickets voor uw terug- of doorreis.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Japan (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.


Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren over de risico's op oa. Mazelen en Japanse encefalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië, Siberië en Japan. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Japan is een zeer veilig land voor toeristen om zelfstandig of in een groep rond te reizen. Alles is extreem nauwgezet georganiseerd en Japanners zijn een zeer gedisciplineerd volk.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Landschappen Japan

Japan - Honshu & Hokkaido

Nakasendo Trail, Nikko en Hokkaido wildernis

Wandelvakantie langs hotels, lodges en ryokans, inclusief Railpass en huurauto

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.