Japan - Honshu, 13 dagen Mount Fuji & Ancient Trails

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandel- en cultuurvakantie vanuit hotels en ryokans

Wandel naar de top van Mount Mitsutoge en geniet van Mount Fuji. Het merengebied rondom deze iconische berg in Japan is de opmaat voor uitdagende wandelingen in de Kiso vallei en op het Kii-schiereiland. Verken de mooiste etappes van de Nakasendo-trail, een oude handelsroute tussen Kyoto en Tokio waaraan nog steeds een paar verstilde dorpjes liggen. De Kumano Kodo pelgrimsroute, UNESCO Wererlderfgoed, wordt al meer dan 1000 jaar door pelgrims afgelegd. Bezoek twee van Japan's belangrijkste heiligdommen, Kumano Hongu Taisha en het Nachi complex. Overnacht in ryokans met onsens waarbij je jezelf in Japanse stijl reinigt om daarna gekleed in yukata te genieten van de parade aan met eten gevulde schoteltjes. Kyoto vormt een waardig slot van deze wandel- en cultuurvakantie. Met meer dan 2000 tempels en schrijnen wordt Kyoto met recht de culturele hoofdstad van Japan genoemd. Te voet of met een huurfiets verken je de stad met zijn tempels, musea en prachtige tuinen waarin de natuur, waar je eerder doorheen wandelde, in perfecte vorm is nagebootst.

Uniek aan deze reis

 • Ervaar verblijf in ryokans
 • Japan Railpas: snel en comfortabel treinen
 • Kyoto, Japan’s culturele hoofdstad
 • Mooie combinatie natuur, historie en cultuur
 • Tokio: metropool van uitersten
 • Wandelen langs eeuwenoude paden
 • Wandelingen mét GPS en routebeschrijving
Zwaarte
Comfort

Blog - De vele gezichten van Japan

Tempels en speelpaleizen. Prachtpieken en warmwaterbronnen. Op reis door Japan trekt het land werkelijk alles uit de kast. Lees verder op onze blog...

Dag tot dag

Japan - Honshu

In het kort ziet je programma voor de komende 15 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst Tokio, transfer naar hotel, overnachting hotel in Tokio
 • Dag 2: verkenning Tokio op eigen gelegenheid, overnachting hotel in Tokio
 • Dag 3: transfer per OV (trein) naar Kawaguchi Lake, overnachting hotel in Kawaguchi Lake
 • Dag 4: transfer lokale bus naar startpunt wandeling, wandeling Mt. Fuji View Trail, overnachting hotel in Kawaguchi Lake
 • Dag 5: transfer OV (trein) naar Kiso Fukushima, onderweg tijd in Matsumoto, overnachting ryokan in Kiso Fukushima
 • Dag 6: transfer OV naar startpunt wandeling, wandeling Nakasendo Trail Day 1, overnachting ryokan in Kiso Fukushima
 • Dag 7: transfer OV naar startpunt wandeling, wandeling Nakasendo Trail Day 2, overnachting ryokan in Kiso Fukushima
 • Dag 8: transfer OV (trein) naar Kii Tanabe, overnachting in hotel in Kii Tanabe
 • Dag 9: transfer  OV naar startpunt wandeling, wandeling Kumanokodo Trail Day 1, overnachting ryokan Yunomine
 • Dag 10: transfer  OV naar startpunt wandeling, wandeling Kumanokodo Trail Day 2, overnachting hotel in Katsuura
 • Dag 11: transfer  OV naar startpunt wandeling, wandeling Kumanokodo Trail Day 2, transfer OV naar Kyoto, overnachting hotel in Kyoto
 • Dag 12: verkenning Kyoto op eigen gelegenheid, overnachting hotel in Kyoto
 • Dag 13: met OV naar Kansai Airport Osaka voor terugvlucht

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Na aankomst op de internationale luchthaven van Tokyo (Narita) reis je met de trein in ongeveer twee uur naar het gerieflijke hotel dat vlak bij het Shiba park ligt. Onderweg kom je eerst door voorstadjes met rijstvelden en fruitbomen. Langzaamaan wordt de bebouwing dichter en gaat het meer de hoogte in. Bij Tokyo station duik je echter juist ondergrond, waar je overstapt tussen haastige Japanners, machines met allerlei warme en koude drankjes en winkels vol 'bento-boxen', de vaak oogstrelend mooi verpakte lunchboxen. Welkom in de wereld die Japan heet!

 

In het hotel vindt een ‘meet & greet’ plaats met de vertegenwoordiger van SNP. Zij helpen je graag op weg en ze nemen de tijd om je vragen te beantwoorden. Daarna kun je de stad gaan bezichtigen. Met het openbaar vervoer verplaats je je snel door de belangrijkste wijken van Tokio. Strak in het pak geklede 'salarymen', buitenissig geklede jongeren en kinderen in schooluniform zijn verdiept in hun manga strips, spelen met hun mobieltjes of vallen staand in slaap. Op loopafstand van het hotel bevindt zich de Zozo-ji tempel in het Shiba park. Iets verderop staat de iconische Tokyo Tower. Dicht in de omgeving van het hotel zijn ook allerlei restaurantjes te vinden.

Overnachting in

Tokio

Dag 2

Nog een dag om de wereldstad Tokio te verkennen, een land op zich. Treedt bijvoorbeeld via de imposante tori het heiligdom van Meiji binnen. Midden in de drukke Harajuku wijk loop je ineens door statige lanen een sereen park met hoge bomen in. Hierin ligt de schrijn die gewijd is aan de keizer Meiji en zijn vrouw Shoken. De toen nog jonge keizer Meiji nam in 1867 de macht over van de krijgsheren, de shoguns, en luidde de Meiji-periode in (1867-1912). Tijdens zijn regeerperiode moderniseerde Japan snel en werd het land steeds meer opengesteld voor invloeden van buitenaf, een belangrijke politieke omwenteling. Keizer Meiji wordt dan ook nog steeds vereerd door de Japanners.

In wijken als Shinjuku, Ginza, Asakusa en Shibuya zie je een heel andere kant van de stad; moderne architectuur en 'shopping-districts'. In de kleine straatjes met eethuizen, bars en winkels klopt echter nog het oude hart van Tokio. Geniet van een eerste sushi-lunch en verken het hippe Shibuya en zie daar de geordende chaos bij het drukste kruispunt ter wereld. Het moderne Nezu museum, een minimalistisch vormgegeven gebouw, herbergt een prachtige collectie Japanse en Oost-Aziatische kunst. De klassieke Zentuin en het theehuis bij het museum mogen er ook zijn qua schoonheid. Een oase in de stad. Je ’s avonds verbazen over ‘Tokyo by night’? In de wijk Shinjuku zijn veel uitgaansgelegenheden, schreeuwende neonreclames en gokpaleizen. Vanaf de bar op de 52ste etage van het Park Hyatt Hotel, bekend uit de film Lost in Translation, ligt Tokio aan je voeten.

Overnachting in

Tokio

Dag 3

Via een paar overstappen, onder andere op het grote Shinjuku station in Tokio, reis je per trein naar Fuji-Kawaguchiko, een stadje aan een van de vijf meren die Mount Fuji (3776m) omringen. Langs de meren en vanaf de omringende bergen en heuvels heb je een prachtig uitzicht op Mount Fuji, áls het helder weer is tenminste. In de omgeving van Kawaguchiko is van alles te doen. Huur vanmiddag bijvoorbeeld een fiets en rijd een rondje rondom Lake Kawaguchi, of gebruik de fiets (of OV) om in het naburige dorp Nurasawa een bezoek te brengen aan de Fuji Yurari onsen (badderen in de buitenlucht met zicht op de heilige berg!) en het plaatselijke museum. 

Overnachting in

Fuji-Kawaguchiko

Dag 4

Vandaag is de eerste echte wandeldag. ’s Ochtends neem je de bus naar het startpunt. Over een breed bospad loop je door mooi, gemengd bos met veel kastanjebomen naar de top van Mount Mitsutoge. Het is een stevige klim, maar echt steil wordt het niet. Vanaf de top van Mt Mitsutoge (1785m) heb je prachtig zicht op Mount Fuji en rondom op de wijde omgeving. Je daalt geleidelijk af over een bergkam, vanwaar je op verschillende plekken opeens weer zicht hebt op de heilige berg. De wandeling eindigt bij het bovenste station van een kabelbaan. Na het prachtige uitzicht op Lake Kawaguchi en Mount Fuji bewonderd te hebben, daal je met de kabelbaan af naar het dorp. Als deze wandeling op de eerste wandeldag te zwaar is, of als Mt Mitsutoge in de wolken gehuld is, kun je ook een kortere wandeling maken naar Mount Ryugatake bij Lake Motosuko.

 

Wandeling: 11 km, 5 uur

Overnachting in

Fuji- Kawaguchiko

Dag 5

’s Ochtends reis je terug naar Otsuki en neem je de snelle trein naar Matsumoto. Onderweg zie je wijde valleien met veel fruitboomgaarden en rijstvelden. Matsumoto wordt ook wel de ‘kasteelstad’ genoemd vanwege het imposante Matsumoto Kasteel. Wring jezelf omhoog in dit uit 1595 daterende, oudste kasteel van Japan, en geniet van het uitzicht op de Japanse Alpen. Of neem een kijkje in het City Museum of Art, het Ukiyo-e prentenmuseum of het theater. Matsumoto is een levendige stad met veel winkels, restaurantjes en kroegjes.

 

Halverwege de middag neem je de trein naar Kiso-Fukushima. Vanaf Shiojiri rijd je een smaller wordend dal in, de heuvels en de bossen komen steeds dichterbij en de aanwezigheid van mensen en bebouwing wordt steeds minder. In Kiso-Fukushima overnacht je de komende drie nachten in een ryokan, een traditioneel Japans hotel. Geniet van de onsen (heetwaterbaden) en geniet van een heerlijke én prachtige kaiseki maaltijd, een traditioneel Japans diner bestaande uit meerdere gangen.

Overnachting in

Kiso-Fukushima

Dag 6

De Tokugawa shoguns (aan de macht van 1600 tot 1867) verplichtten hun leenheren om gemiddeld één keer per twee jaar naar Edo (het huidige Tokio) te komen. Ook hun gezinnen moesten in Tokio verblijven. Op deze manier konden ze geen grote rijkdommen opbouwen en in opstand komen. De Nakasendo-route, de verbindingsweg tussen Kyoto en Tokio, liep onder andere door de Kiso-vallei waarin delen van het originele pad, inclusief enkele pittoreske halteplaatsen, nog intact zijn.

 

Vandaag wandel je in ongeveer 3 uur van Magome naar Tsumago over het op sommige stukken nog met stenen geplaveide pad. Je slingert omhoog en naar beneden langs een riviertje. Onderweg kom je langs een traditioneel theehuis gerund door vrijwilligers, waar je voor een donatie een kopje thee en mooie verhalen te horen krijgt. Geef af en toe een zwiep aan een berenbel, vroeger noodzakelijk, nu zijn er echter veel minder beren in de regio. De wandeling eindigt in Tsumago, een langgerekt, authentiek dorp met vele huizen in traditioneel donker hout opgetrokken. Bezoek hier vooral het museum (Rekishi Shiryokan) en de oude herbergen (de Honjin en de Wakahonjin) als je meer wilt weten over de bijzondere geschiedenis van deze regio. Aan het eind van de wandeling neem je de bus naar Nagiso en vanaf daar de trein terug naar Kiso-Fukushima.

 

Wandeling: 8,5 km, 3 uur

Overnachting in

Kiso-Fukushima

Dag 7

Vandaag staat een ander deel van de Nakasendo-route op het programma. Je wandelt van Yabuhara naar Narai. Dit gedeelte wordt minder belopen dan het traject van Magome naar Tsumago en is dus rustiger. Je wandelt grotendeels door bos, eerst vooral omhoog en daarna daal je af naar Narai. Halverwege kom je langs de mysterieuze Ontakejinja schrijn, vanwaar je Mt Ontake (3067m), na Mt Fuji de hoogste vulkaan van Japan, kunt zien én vereren. In Yabuhara zie je weinig terug van het verleden als halteplaats. De hoofdstraat van Narai bestrijkt echter een kilometer vol oude, mooie gebouwen uit de Edo-periode. Geniet hier van een kopje thee of lunch voor je de trein terug naar Kiso-Fukushima neemt.

 

In  Kiso-Fukushima kun je 's middags de rotstuin bij de Kozenji-tempel bezichtigen, naar verluidt de grootste in Japan! Ook het 'Checkpoint museum' is een aanrader. In dit dorp werden alle reizigers op de Nakasendo-route vroeger streng gecontroleerd en belast. Enthousiaste, geoefende bergwandelaars kunnen in de periode juli – half oktober ook overwegen Mt Ontake te beklimmen. Met een kabelbaan reis je naar 2150m hoogte. Vandaar wandel je in ruim twee uur naar de top op 3067m. De afdaling terug naar de kabelbaan duurt ook ongeveer twee uur.

 

Wandeling: 6,5 km, 2,5 uur

Overnachting in

Kiso-Fukushima

Dag 8

Na een lange dag treinen via Nagoya en Osaka kom je aan in Kii-Tanabe dat aan de westkust van het Kii-schiereiland ligt. Dit is het startpunt waar vandaan je meerdere etappes van de Nakahechi-route, één van de Kumano Kodo pelgrimsroutes, gaat wandelen. Je overnacht in een kuststad met een gemoedelijke sfeer.

Al ruim duizend jaar lang maken Japanners de inspannende Kumano Kodo pelgrimage over het dunbevolkte, groene en bergachtige Kii schiereiland. De heiligdommen van Kumano zijn het doel van de pelgrims en de wegen daarnaartoe staan, net zoals de Camino naar Santiago de Compostela, op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het doel van alle pelgrims ligt diep in het hart en in het oosten van het Kii-gebergte: de schrijnen Kumano Hongu Taisha, Hayatama Taisha en Nachi Taisha. Langs het hele traject vind je vele oji, kleine sub-schrijnen gewijd aan de ‘kindgoden’ van Kumano. De oji-monumenten beschermen, wijzen de weg en zijn zowel het object van aanbidding als de rustplaats voor vermoeide pelgrims.

Overnachting in

Kii-Tanabe

Dag 9

's Ochtends neem je de bus naar Takijiri-Oji, de schrijn waar de Nakahechi pelgrimsroute begint. Hier begint ook jouw wandeldag. Het eerste deel van de route tot Takahara gaat stevig omhoog door mooi bos. Takahara wordt ook wel Kiri-no-Sato genoemd, het 'dorp in de mist'. Zonder mist heb je hier een prachtig uitzicht over de rijstvelden en de heuvels in de omgeving. Na een welverdiende pauze gaat het verder omhoog, soms steil, soms geleidelijk. Nadat je het hoogste punt hebt bereikt, Uwadawa-Jaya, daal je gedeeltelijk af door een mooi dal langs een riviertje met zoetwaterkrabben, Het eindpunt is de Gyuba-Doji bushalte, waar je vlakbij wat kunt eten en ontspannen tot de bus komt. Je wandelt deze dag door mooi, open bos, waarbij loofbomen en hoge cypressen elkaar afwisselen. Onderweg kom je vele Oji (kleine schrijnen) in allerlei vormen en maten tegen.

Aan het eind van de middag neem je de bus naar Yunomine-Onsen, een dorpje dat ontstaan is rondom de heetwaterbronnen. Deze bronnen staan bekend als de oudste van Japan en maken al heel lang deel uit van de Kumano Kodo pelgrimsroutes. Hier reinig(d)en de pelgrims zich voor het betreden van de belangrijke Kumano Hongu Taisha. Vanavond kun jij in de prachtige onsen van je hotel hetzelfde doen, weldadig na een lange wandeldag.

Wandeling: 12km, 5-6 uur, in het  SNP-reispakket geven we je aan hoe je deze vrij stevige wandeldag eventueel kunt inkorten.

Overnachting in

Yunomine-Onsen

Dag 10

Vanaf Yunomine Onsen neem je de bus naar Hosshinmon-Oji. Onderweg kom je langs de Kumano Hongu Taisha tempel en kun je een eerste blik werpen op de grote, metalen Torii die daar in de rijstvelden staat. De wandeling van vandaag is korter (ongeveer 2,5 uur) en eenvoudiger dan die van gisteren. Je loopt namelijk grotendeels omlaag. Tijdens het eerste deel van de wandeling kom je door een aantal kleine dorpjes. Je ziet hier veel moestuinen waarin wat oudere mensen aan het werk zijn. Een mooie inkijk in het leven op het platteland. Het dorp Fushiogami halverwege heeft zelfs haar eigen theevelden en een mooi gelegen theehuisje (tegenover Fuhiogami-Oji). Ook loop je weer door mooie bossen tot je uiteindelijk uitkomt bij de Kumano Hongu Taisha, de tempel die het eindpunt van de pelgrimsroute is. Je hebt hier ruim de tijd om de tempel, het Kumano Kodo Heritage Centre, de grote Torii en de omgeving te verkennen. En natuurlijk om lekker te lunchen.

 

Later in de middag neem je de bus voor een mooie rit door het stroomdal van een rivier naar Kii-Katsuura.  Dit vissersdorp, gelegen aan de kust van de Stille Oceaan, is een toeristenplaatsje met (resort)hotels. Japanners komen hier graag om te ontspannen in de warmwaterbaden, karaokebars en gokpaleizen. Maar er wordt ook nog gevist en de vismarkt aan de haven is een begrip in Japan! In de vroege ochtend worden tonijnen geveild die uit de kustwateren zijn gevangen. 

 

Wandeling: 7,5 km, 2 uur

Overnachting in

Kii-Katsuura

Dag 11

Voor de vroege vogels raden we natuurlijk een bezoek aan de tonijnveiling aan. Hierna neem je de bus voor een bezoek aan een van de belangrijke Kumano Kodo heiligdommen; het Nachi-complex. Je stapt uit in een nietszeggend dorpje, maar als je de route volgt, kom je op het oude Daimonzaka pad. Dit is een prachtig pad van nog geen kilometer lengte. Je loopt over een sprookjesachtig breed stenen, getrapt pad omzoomd met torenhoge oude cederbomen. Het pad eindigt bij het dorp Nachisan waar je langs normale trappen omhoog wandelt naar Kumano Nachi Taisha, een shinto schrijn met daarnaast Seiganto-ji, een boeddhistische tempel. Als je beide hebt bewonderd, vervolg je je weg naar de welbekende pagode en naar de waterval van Nachi, de hoogste in heel Japan (133 m hoog).

 

Vanaf Nachi neem je de bus terug naar Kii-Katsuura, waarvandaan je de lange reis naar Kyoto aanvangt. In het begin van de avond kom je aan op het enorme, bruisende en hectische station van Kyoto. Wat een tegenstelling met de rust van het schiereiland!

Overnachting in

Kyoto

Dag 12

Duizend jaar lang was Kyoto de keizerlijke hoofdstad van Japan. Met ruim tweeduizend tempels en schrijnen, minimalistische zen tuinen en musea met zowel klassieke als moderne kunst, mag Kyoto zich met recht het culturele hart van Japan noemen. Er zijn hier vele bezienswaardigheden die als 'must-sees' worden beschouwd, zoals de Sanjusangendo en Kiyomizu-dera tempels en het Nijojo kasteel. Bezoek vooral ook de bijzondere Fushimi Inari schrijn met haar tunnels van knaloranje torii’s. Hoe verder je van de hoofdschrijn komt, hoe rustiger en sfeervoller het wordt. En Kinkakuji, de gouden tempel, mag ook al niet overgeslagen worden. Je ziet het al, je krijgt het druk!

 

Even geen zin meer in tempels? Wandel dan door de straatjes van Gion vol mooie oude houten huizen. Als je geluk hebt, zie je hier misschien wel een Geisha of Maiko (leerling-Geisha) in vol ornaat voorbij snellen naar haar volgende afspraak of optreden. Of bezoek de kleurrijke Nishiki markt waar de vele restaurants hun voedingswaren halen en waar je vaak mag proeven van ingelegde groenten, hartige snacks en zoete mochi. In deze buurt kun je ook veel souvenirs vinden. Houd je van stripboeken of ben je geïnteresseerd in moderne cultuur? Dan is het Manga-museum een leuke bestemming. Manga stripboeken zijn enorm populair en alomtegenwoordig in Japan en je ziet hier dan ook Japanners van alle leeftijden en rangen en standen met een boekje in een hoekje wegkruipen.

Overnachting in

Kyoto

Dag 13

Waarschijnlijk vertrekt je vlucht naar Nederland/België aan het eind van de ochtend vanaf de luchthaven Kansai Airport. Vroeg op dus vandaag en nog eenmaal je weg zoeken door het station van Kyoto om op de hogesnelheidstrein naar het vliegveld te stappen. Vanaf het mooie op een 'manmade' eiland gelegen vliegveld, in de baai van Osaka, werp je je laatste blik op Japan voor de terugreis aanvangt.

 

Verlenging Kyoto! In Kyoto kun je je hart ophalen om talloze culturele highlights te bezichtigen. Bezoek bijvoorbeeld het rustige stadsdeel Northern Higashiyama. Hier kun je vanaf de Ginkakuji tempel (de zilveren tempel) een korte wandeling maken naar een mooi uitzichtpunt (Daimonji-yama) waarvandaan je bij goed weer zelfs de hoge gebouwen van Osaka in het zuiden kunt zien. Wandel daarna rustig het zogeheten Filosofenpad langs een Frans aandoend kanaaltje af. Onderweg kun je vele tempels en hun mooie tuinen bezoeken, zoals de Eikando-Ji tempel (wél druk bezocht in de tijd van de herfstkleuren) en de tempels van het Nanzen-ji complex. Als de tuinen je goed bevallen, sluit de dag dan vooral af met een bezoek aan de tuin van de Murin-An Villa, een klein, maar prachtig rustpuntje tussen twee verkeersaders. Of huur een fiets en volg de loop van een van de rivieren. De oostelijke Kamogawa rivier is leuk om te volgen en populair onder fietsers. Als je echter de moeite neemt om naar de westelijke Katsuragawa rivier te fietsen, wacht je daar een prima lange afstandsfietspad dat je weer een andere blik op de stad verschaft. Je fietst door de uiterwaarden vol moestuinen en veldjes met sportende en picknickende mensen richting het noorden. Aan de oevers zitten vissers, aalscholvers en grote zilverreigers zij aan zij naar het water te staren. Toeristen zie je hier niet, ten minste, niet tot je het einde van het fietspad nadert bij de Arashiyama wijk met haar vele bezienswaardigheden. In het SNP-informatiepakket informeren we je uiteraard waar je fietsen kunt huren met een bijpasssende handige fietskaart

NB Programma

In het voorjaar, zomer en najar vinden er over het hele land diverse matsuri's plaats. Matsuri's zijn traditionele festivals (meestal 1 dag, soms meerdere dagen) waarbij het draait om het eren van de Kami. Deze goden worden maar één keer per jaar hun tempel of gebedsplaats (schrijn) uit gehaald en dat wordt gevierd. De matsuri wordt in een soort draagbare tempel door de straten geleid zingend begeleid door omstanders. De meeste matsuri hebben ook een soort van praalwagens in de optocht. Een andere reden voor het houden van een matsuri is het vieren van een bepaalde seizoengebeurtenis (zoals het begin van de oogstperiode) of de viering van een gebeurtenis van historische waarde. Laat je informeren of je tijdens je reis een bepaalde matsuri kunt bijwonen. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Met deze reis overnacht je in goede middenklasse hotels op tweepersoonskamers met privé douche en toilet in Tokio, Kawaguchi Lake, Kii Tanabe, Kii Katsuura en Kyoto. Het hotel waar je bij aankomst de eerste nachten verblijft in Tokio beschikt over ruime kamers, iets wat in Japan niet gebruikelijk is. De overige hotelkamers zijn iets minder ruim maar allen nog steeds voorzien van goede bedden, TV, een waterkoker en basis toiletartikelen. Wasmachines en drogers zijn meestal aanwezig. In welke accommodatie je ook verblijft, er is altijd wifi aanwezig. De gangbare inchecktijd is na 15.00 uur en de uitcheck tijd voor 10.00 uur.
Alle accommodaties liggen op minder dan 10 minuten lopen van het dichtstbijzijnde metro- of busstation. 

In Kiso-Fukushima en in Yunomine-Onsen overnacht je in een ryokan. De kamers in deze ryokans zijn volgens eeuwenoude Japanse tradities ingericht. ’s Avonds, terwijl je dineert, wordt de futon (matras) op de vloer gespreid die bedekt is met tatami (rieten) matten. In de ochtend wordt de futon weer in de kast opgeborgen.
De ryokans (en sommige andere hotels) beschikken over onsens, gemeenschappelijke baden, gescheiden per sexe. Het is gebruikelijk om voor het diner een uitgebreid bad te nemen en gekleed in de verstrekte yukata (katoenen kimono) en haori (kort overjasje) aan het diner te verschijnen. Alleen tijdens je verblijf in Yunomine-Onsen kun je een kamer krijgen zonder douche, maar wel met eigen WC en wastafel (kamers met eigen douche zijn er, maar we kunnen geen garantie geven dat je deze verkrijgt). Er zijn bij deze accommodatie ook twee privé-onsens.

Reisgezelschappen van twee mensen verblijven in een tweepersoonskamer (met gescheiden bedden; tweepersoonsbed kan op aanvraag worden geregeld). Voor reisgezelschappen van drie mensen, wordt in sommige hotels een driepersoonskamer, in andere een combinatie van een twee- en een eenpersoonskamer gereserveerd. Voor alle overnachtingen vragen wij non-smoking rooms aan. 

Over de maaltijden

In alle accommodaties overnacht je minimaal op basis van logies en ontbijt. De diners tijdens je verblijf in de ryokans in Kiso-Fukushima en Yunomine-Onsen zijn inbegrepen. De diners bestaan meestal uit buffets of vaste maaltijden. Een traditioneel Japans diner bestaat uit rijst, (rauwe) vis, (ingemaakte)groenten en misosoep met zeewier. Er zijn geen verschillende gangen, alles wordt tegelijkertijd geserveerd. In de hotels in de steden (Tokio, Kawaguchi lake, Kii-Tanabe, Kii Katsuura en Kyoto) wordt een eenvoudig tot goed ontbijtbuffet geserveerd bestaande uit misosoep, salade, rijstballen en soms brood. In ryokans wordt het Japanse ontbijt vaak aangevuld met vis en tofu . De lunches en diners die niet zijn inbegrepen gebruik je meestal in eethuisjes en restaurants. 

De Japanse keuken is rijk en gezond. Er wordt grote zorg besteed aan de presentatie van de gerechten die vooral in de ryokans oogstrelend zijn.  In de steden is er voor elk budget volop keus. Sushi, sashimi, tepanyaki en tempura.

Inbegrepen

 • 8 nachten verblijf hotels o.b.v. logies & ontbijt
 • 4 nachten verblijf ryokans o.b.v. half pension
 • 14 dagen Japan Railpas (2e klasse)
 • Digitale reisinformatie
 • Uitgebreide reisbeschrijving ter plaatse (o.a. met plattegrondjes)
 • Meet & greet in Tokio

Niet inbegrepen

 • heen - en terugreis
 • enkele trajecten openbaar vervoer
 • maaltijden voor zover niet inbegrepen
 • entrees
 • persoonlijke uitgaven 

Over de activiteiten

Deze wandelreis stelt geen bijzondere eisen aan je conditie, wel is wandelervaring noodzakelijk. De wandelingen variëren tussen 2 en 6 uur. Alle wandelingen vinden plaats over goed begaanbare paden waarbij zo nu en dan flink geklommen en gedaald moet worden. Er zitten twee redelijk stevige wandelingen in het programma, de wandeling naar Mount Mitsutoge bij Mount Fuji en de eerste wandeldag bij Kumano Kodo. In het reispakket worden alternatieven en/of manieren om deze wandelingen desgewenst lichter te maken genoemd. Omdat het Engels nauwelijks gesproken wordt in Japan, zal je vermogen om flexibel te zijn en doorzettingsvermogen te hebben, je goed van pas komen. In het SNP-reispakket word je verder ondersteund met kaartjes en veel praktische informatie voor elke reisdag. 

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een heenvlucht op Tokyo Narita en een terugvlucht vanaf Osaka. SNP regelt graag de vluchten naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.

e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

 

Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
Het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel biedt een overnachting incl. ontbijtbuffet en gratis airport shuttle voor amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol. U kunt uw auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; als u langer wegblijft betaalt u maar €5 per dag. Meer informatie.

Voor een bezoek aan Honshu is de beste reistijd tussen 1 april en 31 oktober. In juni kan het gebeuren dat er in hoger gelegen gebieden (met name de Japanse Alpen) nog sneeuw ligt. In principe zijn de gondelbanen en stoeltjesliften vanaf juni geopend, maar het kan voorkomen dat enkele hoog gelegen busterminals door de sneeuw nog gesloten zijn. Vanaf eind juni tot en met half juli is de kans op regen iets groter, evenals in de maand september. De maanden juli en augustus zijn droger maar vanwege de schoolvakanties in Japan wat drukker. In Tokio en omgeving is het in de zomermaanden erg warm en vochtig. Vanaf half oktober tot in november geniet je van de fraaie herfstkleuren. Naarmate je hoger of noordelijker komt, des te eerder je deze aantreft.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Japanse Alpen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Ter plekke heb je geld nodig voor een paar buskaartjes, de trein (traject Otsuki - Kawaguchi lake v.v.), kabelbaan, een enkele taxirit, entreegelden, lunches en diners voor zover deze niet inclusief zijn. Reken op ongeveer € 30-40 per dag voor lunch en diner samen. Uiteraard kun je het qua eten zo goedkoop en duur maken als je wilt, dus zie deze bedragen als een richtbedrag.  

Bij aankomst op Narita Airport Tokyo vind je pinautomaten in de aankomsthal. Pin JPY 50.000 (circa € 375), je hoeft de komende tijd dan even niet om te kijken naar pinautomaten. Verder is het tijdens de reis het makkelijkst om te pinnen bij de '7-Eleven' supermarktketen die je overal aantreft. Lawson en Family Mart accepteren alleen Japanse pinkaarten. Pinnen op het postkantoor kan ook.

Het is niet gebruikelijk om fooien te geven in Japan. Niet aan taxichauffeurs, niet in restaurants, in hotels of waar dan ook. Het kan zelfs als beledigend worden ervaren, men geeft de fooi dan gewoon terug. In sommige dure restaurants kan een fooi wel op de rekening worden gezet. Controleer dit even voordat je betaalt. Aan hotelpersoneel dat je koffers draagt mag je beslist een fooitje geven, denk hierbij aan een bedrag tussen de JPY 100-250, afhankelijk van de grootte en zwaarte van je koffer.

Met deze reis die op het eiland Honshu plaatsvindt, vinden de meeste transfers plaats met de trein en bus. Bijna alle treinverplaatsingen maak je met de Japan Railpas (14 dagen). Alleen op de dagen 3 en 5 dien je gebruik te maken van de Fuji-line (Ostuki - Fuji Kawaguchi), een traject dat niet door JR-lines wordt uitgevoerd. De kosten (slechts € 20 pp) dien je ter plaatse te betalen. Het spoornetwerk in Japan behoort tot de beste van de wereld. Treinen zijn snel en rijden precies op schema.

 

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede basisconditie aan deze reis te beginnen. Zorg dat je wandelschoenen goed zijn ingelopen aangezien er een aantal pittige dagwandelingen worden gemaakt die je indien gewenst kunt verlichten. 

 • EHBO eenvoudige middelen
 • Dagrugzak (25 liter)
 • Wandelschoenen (met enkelbescherming)
 • Fleece jack
 • Luchtige kleding
 • Warme kleding in voor- en najaar
 • Handschoenen, muts en sjaal in voor- en najaar
 • Eventueel wandelstokken
 • Regenkleding
 • Zonnehoed of pet
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Anti-insectenmiddel
 • Zaklamp
 • Toiletartikelen
 • Lippencrème met UV-filter
 • Platte stekkers (type A)
 • Slaapmasker (eventueel)

Omdat je in Japan nog wel eens met je bagage moet lopen (bijvoorbeeld op treinstations, vliegvelden of in stadscentra), raden we je aan te reizen met een kleine koffer op wieltjes, een rugzak of een  anderszins makkelijk te verplaatsen tas. Een te grote koffer is onhandig vanwege de beperkte ruimte deze op te slaan in de trein en op veel hotelkamers. Daarnaast is het gemakkelijk een kleinere tas mee te nemen omdat tijdens deze reis het handig is om op minimaal één traject je hoofdbagage door te sturen naar de volgende reisbestemming. Hierdoor wandel je alleen met een dagrugzakje. Zo reis en wandel je overdag licht en comfortabel. In het SNP-informatiepakket lees je meer over hoe deze bagageservice werkt en waar we dit aanraden te doen. 

 • Golden Week: de 'gouden week' vindt plaats van 29 april tot en met 5 mei 2021. In deze periode hebben veel Japanners vrij en zijn de accommodaties vaak overvol. Mocht je in deze periode willen reizen houdt er dan rekening mee dat accommodaties duurder zijn en veel eerder vol.
 • Per 7 september 2022: indien je volledig gevaccineerd bent (3 dosis) hoef je geen PCR test meer af te nemen maar is uitgeprint bewijs van volledige vaccinatie voldoende. Niet (volledig) gevaccineerden moeten nog steeds een PCR testuitslag laten zien, niet ouder dan 72 uur.

 

Ga je binnenkort op reis naar Japan bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/japan. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor een verblijf in Japan van minder dan 90 dagen hebt u geen visum nodig. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over een reserveringsbevestiging van uw eerste accommodatie en over vliegtickets voor uw terug- of doorreis.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Japan (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.


Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren over de risico's op oa. Mazelen en Japanse encefalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië, Siberië en Japan. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Japan is een zeer veilig land voor toeristen om zelfstandig of in een groep rond te reizen. Alles is extreem nauwgezet georganiseerd en Japanners zijn een zeer gedisciplineerd volk.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Japan

Japan - Honshu

Mount Fuji & Ancient Trails

Wandel- en cultuurvakantie vanuit hotels en ryokans

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 1042 klanten