312225banner

Italië - Trentino - Dolomiti di Brenta Trek, 5 dagen Rondom de Sasso Rosso

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Minitrek langs berghut en almboerderij

Van een afstandje bekeken is het zuidelijke deel van de Dolomiti di Brenta het meest spectaculair. Tussen de enorme rotstorens is het een drukte van belang op de Via Ferrata’s en in de grote berghutten. Veel rustiger, weidser en authentieker is het noordelijke deel van deze berggroep in de Dolomieten. Hier hebben we een pittige trektocht door de ruige natuur uitgezet met grandioze uitzichten en overnachtingen op bijzondere en kleinschalige plekken.

Uniek aan deze reis

 • Afwisselende wandelingen
 • Bloemenzee
 • Pittige trektocht
 • Ruige natuur
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Italië - Trentino - Dolomiti di Brenta Trek

Op en rond het Pian della Nana in de noordelijke Dolomiti di Brenta, vind je verschillende Malga’s. Dit zijn coöperatieve almboerderijen, in eigendom van een dorp onder in het dal. Hier laat men in de zomer het jonge vee van de boeren grazen. Vaak zijn er ook melkkoeien en wordt er bergkaas gemaakt. Dit eeuwenoude landgebruik  past goed bij de doelstellingen van het Parco Naturale Adamello Brenta, waarin ook de bijzondere natuur beschermd wordt. In dit afgelegen deel van het park (sinds 2009 Unesco erfgoed) komt, naast de ‘gewone’ bergdieren (marmotten, gemzen, steenbokken), de bruine beer nog voor.
De beschreven trektocht heeft de vorm van een 8 en volgt voor een groot deel de gemarkeerde Brenta Expert Trek. Klimuitrusting is niet nodig, wel veel bergwandelervaring: er zitten lastige stukken in de route en omdat er relatief weinig gewandeld wordt zijn de paden smal en soms onduidelijk. Niet iedereen kan deze tocht aan, maar áls je het kan is het een geweldige ervaring…
NB. Wil je de Dolomiti di Brenta op een comfortabelere en minder inspannende manier verkennen, boek dan de standplaatsreis vanuit Madonna di Campiglio (312220).

 • Dag 1: aankomst in het sfeervolle onderkomen aan het Lago Tovel
 • Dag 2: wandeling naar naar Rifugio Peller op de weidse Pian della Nana.
 • Dag 3: wandeling naar Malga Tuena via Passo di Pracastron.
 • Dag 4: wandeling via Malga Flavona naar het Lago Tovel.
 • Dag 5: na het ontbijt eindigt het arrangement.

Dag 1

Na aankomst in het sfeervolle onderkomen aan het Lago Tovel, kun je een rondje om het meer wandelen (3,3 km) om de sfeer van de Brenta Dolomieten op te snuiven en het Centro Visitatori te bezoeken. Het meer ligt op 1180m hoogte in een dicht bebost dal, waar regelmatig beren gespot worden; vanaf de oevers is er zicht op de imposante lichtgrijze kalkrotsen die boven het woud uitsteken.

Overnachting in

Lago Tovel

Dag 2

Gestaag klim je door het rustgevende beukenbos naar de alm Malga Tuena (1745m hoogte), waar je morgen zult overnachten. Hier kun je eventueel wat drinken en alvast kennismaken. De route naar Rifugio Peller gaat eerst over een lastig, smal paadje langs een steile wand, dat uitkomt op de weidse Pian della Nana. Op deze enorme hoogvlakte grazen kuddes paarden en koeien. Je bent hier op een bijzondere plek, ver van de bewoonde wereld. Rifugio Peller. op net geen 2000m, heeft een huiselijke sfeer en het uitzicht op het Val di Non is schitterend.
Wandeling: 13 km, 1100m stijgen, 330m dalen, 5,5 uur lopen.

Overnachting in

Rifugio Peller

Dag 3

De dag begint met een ontspannen wandeling door het bos. De klim terug naar de mooie hoogvlakte Pian della Nana is goed te doen. Langs de vlakte, met zijn veekuddes, omgeven door ruige bergen, blijft het pad stijgen. In de buurt van de Rode Berg (Sasso Rosso) wordt het menens. Afhankelijk van de sneeuwsituatie loop je links of rechts om de berg. Rechtsom loop je langs het Bivacco Constanzi, maar beide routes zijn lastig. Vanaf Passo di Pracastron (2500m) maak je een lange, steile en vaak lastige afdaling door het indrukwekkend mooie Valle Madris, met goede kans op het spotten van gemzen. Je bent blij als het pad eindelijk vlak wordt en je het bier op het terras van Malga Tuena kunt horen schuimen.
Wandeling: 15 km, 830m stijgen, 1065m dalen, 6 uur lopen

Verblijf je vandaag niet in Malga Tuena dan daal je verder af naar Lago Tovel (3.5 km en 600 m dalen extra) waar je nogmaals overnacht in de albergo aan het meer. De volgende dag maak je een rondwandeling vanuit Lago Tovel die grotendeels overeenkomt met de wandeling die is beschreven op dag 4 m.u.v. de eerste paar kilometer.

Overnachting in

Malga Tuena

Dag 4

De dag begint waarschijnlijk met een korte uitleg in de kaasmakerij. Daarna over een avontuurlijk paadje, op en neer, door een wild hellingbos. Eenmaal beneden in het dal, over een gemoedelijk gravelpad, langs kuddes koeien naar Malga Flavona, een werkelijk wonderschoon gelegen alm, onder een imposante bergwand. Via een bergmeer (dat in dit kalkgebied ook weleens droog kan staan, vandaar de naam Lac Sec) onderlangs de puinhellingen van de Cima Val Scura het bos weer in, om af te dalen naar het bekende Lago Tovel. Wandeling: 16,5 km, 475 m stijgen, 1000 m dalen, 6 uur lopen. Langere variant met meer uitzicht: 2,7 km en 400m stijgen en dalen extra.

Overnachting in

Lago Tovel

Dag 5

Na het ontbijt eindigt het arrangement

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Bij Lago di Tovel overnacht je twee maal in een albergo, op een eigen kamer met gedeelde badkamer op de gang. Sfeervol, comfortabel, vriendelijk en rustig.
Rifugio Peller is een vriendelijke berghut, op de boomgrens. Hier slaap je op meerpersoonskamers in een stapelbed.
Malga Tuena is een echte alm-boerderij. De mensen die hier werken staan al om 5 uur op om de koeien te melken en kaas te maken. Dit herhaalt zich aan het eind van de middag. Gasten zijn zeer welkom, maar dienen zich een beetje te schikken naar het boerenbedrijf. In het weekend kan het hier druk zijn met dagjesmensen. Je overnacht op een meerpersoonskamer met stapelbedden.
In de berghut en bij de alm-boerderij zijn warme douches. Voor beide overnachtingen dien je handdoek en lakenzak mee te nemen.

Over de maaltijden

Iedere morgen is er een stevig ontbijt en krijg je een lunchpakket mee (behalve de laatste dag, als je niet meer wandelt).  ’s Avonds wordt er overal een heerlijke maaltijd geserveerd.

Inbegrepen

 • 4 overnachtingen
 • 4 ontbijten
 • 4 diners
 • 3 lunchpakketten
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen
 • originele topografische wandelkaart (ontvang je ter plekke)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • bagagevervoer
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (ca. EUR 1.50 p.p.p.n.)

Over de activiteiten

De wandelingen zijn niet heel lang of heel zwaar, wat hoogteverschillen betreft. Het is meer de ruigte van het gebied, de eenzaamheid en de soms lastige paden, die de wandelingen alleen geschikt maken voor hele ervaren bergwandelaars, Schwindelfrei & Trittsicher. Daarbij draag je je eigen bagage op de rug (lakenzak, handdoek, toiletspullen, kleren voor ’s avonds).

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement een extra (rust)dag boeken. 

Extra's

Verlengingshotels

anfiteatro_kamer_2.jpg

B&B Anfiteatro (Verona)

In het hart van Verona, nabij het beroemde amfitheater en het huis van Julia, vind je B&B Anfiteatro op de eerste verdieping van een 19e eeuw gebouw. De kamers zijn verschillend ingericht, maar allemaal smaakvol, met hoge plafonds en warme tinten. Kamers beschikken over eigen badkamer, airco en TV. 's Morgens is er een ontbijtbuffet, maar je kunt er ook voor kiezen je ontbijt op de kamer bezorgd te krijgen. 

Hotel America (Trento)

Prima stadshotel in het oude centrum van Trento, op slechts 500m van de Piazza Duomo. Je kamer beschikt over airco, TV en gratis wifi. Hotel America ligt aan de rand van het voetgangersgebied, op een paar honderd meter van het treinstation. In het hotel vind je o.a. een bistro en een bar.

Transfers

Transfer van Cles naar Lago Tovel (vanaf € 25,- per boeking)

Optionele transfer van het treinstation van Clès naar het hotel bij Lago Tovel.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Transfer van Lago Tovel naar Cles (vanaf € 25,- per boeking)

Optionele transfer van het het hotel bij Lago Tovel naar het treinstation van Clès.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Praktische informatie

Met de auto

De afstand Utrecht - Lago Tovel is ca. 1130 km. Naast het hotel is een privé parkeerplaats voor gasten. Op de dag dat je naar Rif. Peller loopt, zet je de auto op de parkeerplaats van Lago Tovel (8 euro per dag).

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan raden we je onderstaand schema aan. Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

De dagtrein komt te laat aan in Trento om nog door te kunnen reizen naar Lago di Tovel. We kunnen een overnachting in Trento voor je boeken. De volgende dag reis je per trein van Trento naar Clès. Vanuit Nederland zijn alleen tickets naar Trento te koop. Ter plekke koop je een kaartje voor het laatste stukje naar Clès (45 km). Dit ligt op de spoorlijn Trento-Málé. Vanuit Clès neem je de bus of taxi naar Lago di Tovel (15 km).

Klik hier voor de treintijden van Trento naar Clès
Klik hier voor informatie over de bus tussen Clès en Lago Tovel

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Trento 06:38 - 20:02 2
Trento– Amsterdam CS 09:59 - 23:28 2

Je kunt dit arrangement starten van eind juni tot half september. De overnachting in Malga Tuena (in 2021 vermoedelijk gesloten, zie 'laatste nieuws') kun je beter niet in het weekend plannen, dan is het er vrij druk met bezoekers uit het dorp.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Brenta ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Graag willen we je wijzen op het volgende (laatste update 3 augustus):

 • voor berghutten en restaurants waar je binnen eet geldt dat je m.i.v. 6 augustus alleen toegang krijgt met een zogenaamde 'Green Pass'. Dit betekent dat reizigers (vanaf 12 jaar) een Digitaal Corona Certificaat (1 dosis volstaat) of een PCR/ antigeentest nodig hebben. Je kunt hiervoor de Corona Check app gebruiken. De geldigheidsduur van een PCR of antigeentest is in principe 48 uur, maar het is nog onduidelijk hoe hutten op meerdaagse tochten hiermee omgaan. Neem voor de zekerheid - als je nog niet je eerste vaccinatie hebt gehad -  een negatieve test mee die nog geldig is bij aankomst in de eerste hut van de tocht.
 • neem voor je verblijf in Rifugio Peller mondkapjes en hutsloffen of slippers mee. Je dient ook een lakenzak mee te brengen voor de overnachting in de slaapzaal.

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Foto.jpg

Italië - Trentino - Dolomiti di Brenta Trek

Rondom de Sasso Rosso

Minitrek langs berghut en almboerderij

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 701 klanten