Italië - Südtirol - Rosengarten, 8 dagen Verwenweek aan de voet van de Rosengarten

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Lichte bergwandelvakantie vanuit comfortabel hotel

Vanuit een gastvrij en comfortabel Wanderhotel, dat aan de voet van de indrukwekkende kalkgraat van de Rosengarten ligt, maak je ontspannende wandelingen in een van de mooiste delen van de Dolomieten. Dagelijks heb je keuze uit een lichte en een iets inspannendere wandeling, door de bloemenweiden, almen en bossen van het Tierser Tal, langs de zomerboerderijen van het Tschamintal en naar het hooggelegen kasteel Prosels. Ook de uitgestrekte Seiseralm en het spectaculaire pad onderlangs de Rosengarten staan op het programma, evenals een bezoek aan de boeiende stad Bolzano. Na het wandelen kun je heerlijk ontspannen in het zwembad en het wellnesscentrum van het hotel. ’s Avonds, als de ondergaande zon de wand van de Rosengarten in een roze gloed zet, wacht een heerlijk diner.

Uniek aan deze reis

 • Dagelijks de keuze uit 2 wandelingen
 • Gebruik openbare bus inclusief
 • Hotel met uitzicht op de Rosengarten
 • Verblijf in gastvrij 'Wanderhotel'
 • Wandelen in UNESCO-werelderfgoed Rosengarten
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Italië - Südtirol - Rosengarten

Nergens laat de indrukwekkende Dolomietenwand van de Rosengarten zich zo mooi aanschouwen als in het dal van Tiers. De Rosengarten staat inmiddels op de UNESCO World Heritage-lijst vanwege haar landschappelijke schoonheid en bijzonder geomorfologische karakter. Aan de voet van het massief ligt het gastvrije en comfortabele viersterrenhotel Dosses, helemaal ingericht voor de wandelliefhebber en ideaal gelegen te midden van een uitgebreid net van wandelroutes. Je hebt dagelijks keuze tussen een lichte wandeling en een iets inspannendere wandeltocht en kan je elke dag zelf bepalen of je het rustig aan wil doen of voor een iets uitdagendere wandeling kiest. Een goede keuken met typisch Zuid-Tiroolse en Italiaanse gerechten, een welnesscentrum en de smaakvolle inrichting geven je het perfecte vakantiegevoel.
Je maakt prachtige wandelingen over de hellingen van de Latemar en de nabijgelegen, uitgestrekte Seiseralm. Je wandelt door mooie bossen, langs zomerboerderijen en langs bergweiden vol bloemen in het Tschamintal. Een wat uitdagendere wandeling voert vlak onderlangs de imposante kalkwanden van de Rosengarten, boven de boomgrens en langs puinhellingen, over de befaamde Sent Hirzl Höhenweg. Strategisch gelegen kastelen, zoals Schloss Prösels herinneren aan de roerige tijden die dit gebied op de grens van Zuid- en Midden-Europa eeuwenlang gekend heeft. Trek een dag uit voor een bezoek aan de fraaie stad Bolzano, met zijn sierlijke huizen, de dom en vele musea, zoals het archeologische museum waar de beroemde ijsmummie Ötzi de hoofdrol speelt.
En vanuit de luie ligstoelen in de tuin van het hotel geniet je van het prachtige lichtspel op de imposante wand van de 'Rode Wachter van de Dolomieten'.

Dag 1

Aankomst in Hotel Dosses. Je verblijft net voorbij het dorpje Tiers in het prachtige Tierser Tal, aan de voet van de indrukwekkende wanden van de Rosengarten.

Overnachting in

Tiers am Rosengarten - Hotel Dosses

Dag 2

Verken deze eerste dag de directe omgeving van het hotel. Het Tiersertal, met zijn mooie kerkjes, zomerboerderijen en hooilanden die in de vroege zomer volop in bloei staan, vormt een perfect wandelgebied. Met de auto of lijnbus, die voor het hotel stopt, rijd je in 5 minuten naar het centrum van het dorp. Hier maak je een korte wandeling door het dorp en langs de boven het dorp gelegen hooi- en weidelanden, langs zomerboerderijen, kapelletjes en vooral ook langs prachtige panorama’s! Je hebt voortdurend zicht op de indrukwekkende westwand van de Rosengarten. Wie kiest voor de lange wandeling, start de tocht vanuit het hotel en wandelt via de boerderijen van Weisslahnbad en de tussen de bossen gelegen zomerboerderij van Wuhnleger naar Tiers. Na de wandeling is het 5 minuten met de bus terug naar het hotel. Liefhebbers kunnen terug wandelen (3.5km extra). 
Korte variant: 8 km, 340 m stijgen en dalen. Duur: 3,5 uur.
Lange variant: 14,5 km, 520 m stijgen en dalen. Duur: 5,5 uur.

Overnachting in

Tiers am Rosengarten - Hotel Dosses

Dag 3

Je neemt de bus of kabelbaan naar de Frommeralm, een zomerweide die op 1740m vlak onder de kalkwand van de Rosengarten en midden tussen de uitgestrekte  sparrenbossen van het Tiersertal ligt. Een geleidelijk stijgend pad voert je naar de boomgrens, waar het bos overgaat in steile grashellingen die vlak onder de kalkwanden van de Rosengarten liggen. Je bereikt de eenzame alm van Hanicker Schwaige, een prachtige lunchplek. Bijna 100m boven ons reiken de grillige kalkpieken van de Vajolet Turme naar de hemel. Na een picknick en siësta daal je over een onverharde weg af naar de asfaltweg, waar je weer op de bus naar Tiers stapt. Wie wat langer wil wandelen kan nog wat verder door de bossen afdalen, via de boerderijen van Plafetsch, en wat lager aan de weg op de bus wachten of helemaal teruglopen naar het hotel in St. Zyprian.
Korte variant: 9 km, 380 m stijgen en 600 m dalen. Duur: 4 uur.
Lange variant (tot St. Zyprian): 12,5 km, 380 m stijgen en 1030 m dalen. Duur: 5,5 uur.

Overnachting in

Tiers am Rosengarten - Hotel Dosses

Dag 4

Na een korte busrit maak je een afwisselende wandeling over de flanken van het Tiersertal, hoog boven het dorp Tiers en dicht onderlangs de rotsmassieven van de Tschafonwände. Je passeert fraai gelegen boerennederzettingen, met mooie houten schuren en een aantal kleine kapelletjes. Je doel vandaag is de indrukwekkende en hoog boven het diepe Eisacktal gelegen Schloss Prösels. Deze burcht  is gebouwd in de 13e eeuw en eeuwenlang een strategische controlepost geweest aan de belangrijkste handelsroute over de Alpen. Na het bezoek stap je op de bus die je terug naar het hotel brengt. Liefhebbers van een langere wandeling stappen nog even verder voor ze op de bus stappen.  
Je kunt evt. met eigen auto naar het dorpje Tiers rijden en na de wandeling met de openbare bus naar je auto terugkeren.  
Korte variant: 7,5 km, 240 m stijgen en 400 m dalen. Duur: 3 uur.
Lange variant: 11 km, 410 m stijgen en 520 m dalen. Duur:  4 uur.

Overnachting in

Tiers am Rosengarten - Hotel Dosses

Dag 5

Wil je een dagje niet wandelen dan pak je de auto of bus naar Bolzano, de hoofdstad van Süd-Tirol. Deze fraaie stad met zijn mooie straten vormt qua architectuur en sfeer een echte mix tussen het Duitstalige cultuurgebied van Centraal-Europa en Italiaanse invloedsfeer van de Alto-Adige. De fraaie arcade straten doen bijvoorbeeld echt Italiaans aan, terwijl de herenhuizen en de Dom van Bolzano er eerder Oostenrijks uitzien. In deze levendige stad kan je heerlijk rondslenteren, de befaamde markt bezoeken of de ijsman Ötzi met een bezoek vereren in het Zuid-Tiroler Archeologisch Museum, waar zijn 5300 jaar oude gemummificeerde  lijk ligt.
Wie vandaag toch een wandeling wil maken, kan vanuit het hotel het prachtige Tschamintal in wandelen, dat aan drie kanten wordt omgeven door indrukwekkende kalkmassieven en spitsen.
Wandeling: 4,5 km, 250 m stijgen en dalen. Duur: 2 uur.

Overnachting in

Tiers am Rosengarten - Hotel Dosses

Dag 6

Neem nogmaals de bus of kabelbaan naar de Frommeralm voor het hoogtepunt van de reis. De König Laurin-kabelbaan brengt je vanaf de Frommeralm naar de 600m hoger gelegen Kölnerhütte, die op 2334m hoogte pal onder de enorme steilwand van de Rosengarten ligt. Het uitzicht vanaf de hut is adembenemend!  Wandel over het prachtig aangelegde Sent Hirzl Höhenweg, die boven de boomgrens vlak onderlangs de steilwanden van de Tschager- en Tscheinerspitze en de Rotwand voert. Boven je zie je de puinblokken en kalkrichels van dit ongenaakbare massief, rechts heb je voortdurend een adembenemend panorama over het Eggental, de vallei van Bolzano en de bergen van de Meranergruppe, de Brenta en de Ortler. Bij de Paolinahütte dalen de liefhebbers van een korte wandeling per lift af naar Carezza om vervolgens naar het prachtige heldergroene water van het bergmeer Karersee te wandelen. Voor de lange wandeling daal je vanaf de Paolinahütte te voet af naar de Karer pass, die onder de indrukwekkende massief van de Latemar ligt. Van daar volg je geleidelijk dalende bospaden tot het fraaie Karersee.
Vanaf de Karersee keer je met de lijnbus via de Karerpas weer terug naar Tiers. Je kunt vanuit het hotel evt. met de auto naar de Frommeralm en na de wandeling per bus naar je auto terugkeren.
Korte variant: 3,5 + 2,5 km, 50 m stijgen en 250 m dalen. Duur: 3 uur.
Lange variant: 11,5 km, 50 m stijgen en 800 m dalen. Duur:  4 uur.

Overnachting in

Tiers am Rosengarten - Hotel Dosses

Dag 7

Het uitgestrekte alpenweidengebied van de Alpe di Siusi (Seiseralm) ligt op ca. 2000m hoogte en is ‘s zomers één grote bloemenzee. Vanuit Tiers reis je per bus of auto naar het dorpje Seis. Hier stappen we in de gondelbaan die je naar de Seiseralm brengt. Bij de hutten van Compatsch start een langere of kortere rondwandeling over de hoogvlakte. De kortere wandeling voert je onder meer via de Laurinhütte en de drassige graslanden van het Ladsiner Moos naar de Panoramahütte en dan weer terug naar Compatsch. De langere route is iets pittiger en biedt uitzicht op de markant afgekapte top van de Santner. Via de Panoramahütte keer je over goede paden terug naar het kabelbaanstation van Compatsch. Hier stap je weer in de gondel die je naar het 1000m lager gelegen dorp Seis brengt. Per auto of lijnbus (via Blumau) reis je terug naar Tiers. 
Korte variant: 8,5 km, 200 m stijgen en dalen. Duur: 2,5 uur.
Lange variant: 10,5 km, 300 m stijgen en  dalen. Duur: 3,5 uur.

Overnachting in

Tiers am Rosengarten - Hotel Dosses

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

NB Programma

Een aantal van de voorgestelde wandelingen beginnen en/of eindigen niet bij het hotel. Je kunt gebruik maken van de openbare bus, die inclusief is in de reissom. Een eigen auto is comfortabeler en maakt je wat flexibeler hoewel niet alle wandelingen rondwandelingen zijn. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Hotel Dosses is een comfortabel en sfeervol viersterrenhotel aan de voet van de Rosengarten in de zuidelijke Dolomieten, aan de rand van het dorpje Tiers. Voor meer informatie klik je op de link in het dag-tot-dagprogramma.

NB. Tweepersoonskamers beschikken in Hotel Dosses altijd over een tweepersoonsbed met gescheiden matrassen en dekbedden.

Over de maaltijden

Ontbijt, lunchpakket en diner zijn inbegrepen. Iedere morgen is er een zeer uitgebreid ontbijtbuffet. Voor de lunch krijg je een lunchpakket mee. Het lunchpakket is niet al te uitgebreid zodat je in de hutten die je tijdens de wandeling tegenkomt nog van een lokale specialiteit kunt genieten. Aan het eind van de middag, na de wandeling, staat er in het hotel een klein buffet klaar met salades en gebak.
’s Avonds geniet je in het sfeervolle restaurant van een vier-/zes-gangendiner, bestaande uit Zuid-Tiroolse en Italiaanse gerechten. Op donderdag is er altijd een zeer uitgebreid buffet. De koks weten er iedere avond een bijzonder feest van te maken.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 6 lunchpakketten
 • alle diners
 • 6-daagse Südtirol Mobilcard (gebruik lijnbussen) (ontvang je ter plekke)
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • entrees
 • persoonlijke uitgaven en verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • tickets liften en kabelbanen (ca. EUR 35 p.p. in totaal)
 • toeristenbelasting (ca. EUR 2,50 p.p.p.n.)

Over de activiteiten

De wandelingen tijdens deze wandelvakantie zijn licht en omdat je de hele reis in dezelfde accommodatie verblijft, kan je iedere dag bepalen of je gaat wandelen en welke wandeling je maakt. Door het gebruik van openbare bussen die door het Tiersertal rijden en kabelbaan of stoeltjeslift kunnen de hoogteverschillen beperkt blijven tot hooguit enkele honderden meters. De wandelingen zijn niet lang en voeren vrijwel steeds over goed onderhouden bergpaden, al is een stenig pad af en toe onvermijdelijk. In je reispakket vind je voor vrijwel iedere dag tevens een inspannendere wandelvariant. Kortom; een ontspannende, lichte wandelvakantie, die je naar eigen believen uitdagender kan maken.

Extra dagen

Je kunt extra dagen bijboeken.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Regina (Bolzano)

Modern ingericht driesterrenhotel in het hart van Bolzano, eenvoudig te bereiken. Een ideale uitvalsbasis om de hoofdstad van Alto Adige, met al haar cultuur, te verkennen. Het hotel beschikt over een ontbijtruimte, bar, leesruimte en een receptie die 24 uur per dag open is. Alle kamers beschikken over badkamer met douche en toilet, airconditioning, TV en gratis wifi.

Transfers

treinstation Bolzano - Tiers v.v. (vanaf € 165,- per persoon)

Optionele transfer van het treinstation Bolzano naar Hotel Dosses in Tiers. Aan het eind van de reis word je ook weer weggebracht naar Bolzano.

Voorwaarden: Je dient deze transfer bij boeking aan te geven.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Tiers is ca. 1050 km, vanaf Brussel is het 960 km. Je kunt bij het hotel parkeren. Hotel Dosses beschikt over een laadpunt voor elektrische auto's. 

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retour Bolzano

Je kan zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is

De laatste openbare bus van Bolzano naar Tiers vertrekt nog vóór aankomst van de trein aan het begin van de avond in Bolzano arriveert. Je kunt een transfer reserveren, zodat je in Bolzano wordt opgehaald (zie onder extra's). Kom je op een vroeger tijdstip aan op het station van Bolzano, dan kun je de bus nemen. De bus stopt voor het hotel. Deze bus rijdt op zondag beperkt.

Voor de busdienstregeling Bolzano/Bozen - Tiers (lijn 185) klik je hier

Je kunt deze reis starten op elke dag van de week van half juni tot eind september.

Gewoonlijk is het Italiaanse deel van de Alpen aanzienlijk warmer en valt er minder regen dan in de noordelijke Alpengebieden van Oostenrijk en Zwitserland. In het Tiersertal is de invloed van de Mediterrannée duidelijk merkbaar en zijn de temperaturen in de zomer aangenaam tot boven de 25°C, is er veel zonneschijn en valt er maar weinig neerslag. Maar ook de Italiaanse berggebieden delen in de wisselvalligheden van het hooggebergteklimaat. Dat betekent grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, maar ook tussen dal en bergkammen. Ook bestaat er altijd kans op een bui of een snelle weeromslag. Met name in de namiddag kan bij mooi weer een onweersbui ontstaan. De hogere valleien en bergmassieven vangen de meeste neerslag. Hier moet je rekenen op een aanmerkelijk instabieler weerbeeld dan in de valleien: het ene moment schijnt de zon en is het prettig weer, maar even later kan een hagelbui boven je losbarsten en zakt het kwik naar 10ºC of lager.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Rosengarten ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Ga je binnenkort op reis naar Italië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/italie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen vaak contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP. 
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Zie verder voor een algemeen advies de website van het LCR of ITG,

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Tschamintal.jpg

Italië - Südtirol - Rosengarten

Verwenweek aan de voet van de Rosengarten

Lichte bergwandelvakantie vanuit comfortabel hotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)