Italië - Sicilië - Magna Via Francigena, 8 dagen Van Palermo naar Agrigento

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels, agriturismi en B&B's

De Magna Via Francigena, een duizend jaar oude handelsroute waar Normandische ridders, middeleeuwse pelgrims onderweg naar Jeruzalem en herders met hun schaapskuddes door het rotsige heuvelland trokken van Palermo in het noorden tot de tempelvallei van Agrigento in het zuiden. Deze historische route komt tot leven op deze 130 kilometer lange queeste. Dit is een bloedserieuze uitdaging waarbij afzien, ontberingen en eenvoudige onderkomens de dagelijkse thema's vormen. Maar wat een beloning! Zes prachtige wandeldagen door een onbekend, leeg, haast Bijbels land. Onderweg de bijzondere ontmoetingen met lokale boeren of herders, allemaal trots op hun streek en op deze route die onlangs nieuw leven werd ingeblazen. Noem het een moderne pelgrimage waarbij je tijdens de lange dagetappes de tijd krijgt om je hoofd leeg te maken.

Uniek aan deze reis

 • Een moderne pelgrimage
 • Onontdekt Siciliaans heuvelland
 • Eenvoud & oorspronkelijkheid
 • Panoramische vergezichten
 • Bijzondere ontmoetingen onderweg
 • Voor de ervaren ‘hiker’
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Magna Via Francigena

Pelgrimspaden zijn hot! Een van de jongste loten onder de pelgrimspaden is de Siciliaanse Magna Via Francigena en ‘chef SNP’ Gert Nieuwboer trok zelf de wandelschoenen aan om deze ‘spirituele loutering’ te ondergaan. Lees verder...

Artikel | Vier wandelaars & een Siciliaan

Voor het eerst was een SNP-reis de inspiratiebron voor een roman. Vier schrijfsters liepen de Magna Via Francigena op Sicilië en schreven Vier wandelaars & een Siciliaan gebaseerd op hun ervaringen. Lees verder...

Dag tot dag

Italië - Sicilië - Magna Via Francigena

In het kort ziet je programma voor de komende 8 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst Palermo, overnachting Palermo
 • Dag 2: transfer en wandeling naar Corleone, overnachting Corleone
 • Dag 3: wandeling naar Prizzi, overnachting Prizzi
 • Dag 4: wandeling naar Castronovo en transfer, overnachting Contrada Maladrino
 • Dag 5: wandeling naar Sutera, overnachting Sutera 
 • Dag 6: wandeling naar Racalmuto, overnachting Racalmuto 
 • Dag 7: wandeling naar Aragona, trein naar Agrigento, overnachting Agrigento
 • Dag 8: einde arrangement
Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Na aankomst in je hotel in Palermo is het tijd om deze oude, maar dynamische stad te voet te ontdekken. Wandel naar het historische centrum, bijvoorbeeld naar het Teatro Massimo, bekend van de moord-scene uit 'The Godfather'. Hier begint een autovrije zone met terrasjes, smalle straatjes en restaurants. Tussen 18:00 en 20:00 flaneert hier half Palermo rond. Heb je voldoende tijd dan raden we je aan de kleurrijke groente- en vismarkt te bezoeken in de wijk Il Capo. 's Avonds dineer je in een van de talrijke restaurants in de stad.

Overnachting in

Palermo - Hotel Tonic (Palermo)

Dag 2

Na het ontbijt wacht je privé-chauffeur om jou en je bagage mee te nemen. Ongeveer 45 minuten duurt de rit naar het dorpje Santa Cristina Gela, het beginpunt van de wandeling. Na de drukte van Palermo is de rust in dit verstilde bergdorpje zeer aangenaam. Voordat je begint aan de dagetappe raden we een cappuccino in het dorpscafé aan met natuurlijk de plaatselijke specialiteit, de "cannolo': een met room gevulde wafelrol. Direct verlaat je het dorp en klim je over de oude, onverharde 'trazzera' naar het Sanctuario Maria S.S. del Rosario di Tagliavia, een heilige plaats waar Maria verscheen voor twee schaapherders en waar een bron ontspringt met naar men zegt geneeskrachtig water. Even verderop wordt het landschap weids en de vergezichten bij helder weer ongeëvenaard. Over eindeloze landwegen slingert de goed gemarkeerde route zich uiteindelijk naar het hooggelegen Corleone, eindpunt van vandaag.

Wandeling: 25,5 km, 640 m stijgen en 800 m dalen, 8 uur wandelen. In overleg met de chauffeur kan je ook beginnen bij  de asfaltweg bij San Agata en bespaar je zo de eerste 5 km.

Overnachting in

Corleone

Dag 3

Na het ontbijt verlaat je Corleone met een mooie wandeling door het centrum. Na een pittige klim arriveer je op een vruchtbare hoogvlakte vol akkers en boerderijen. Een klein, autoluw asfaltweggetje slingert omhoog naar een pasje vanwaar je weer langzaam afdaalt in het volgende weidse dal. Het einddoel Prizzi blijft lang verborgen want ligt als een adelaarsnest tegen de achterkant van een hoge rots gevleid die continue de horizon domineert. Nadat je het kunstmatige meer van Prizzi bent gepasseerd, klim je uiteindelijk naar het einddoel. In Prizzi word je hartelijk verwelkomd door een van de initiatiefnemers van de Magna Via Francigena en ondergebracht in een van de B&B's in het oude centrum. Gebruik de simpele maar smaakvolle maaltijd in de bar van Giovanni en slenter 's avonds door de kleine straatjes van dit pittoreske dorp.

Wandeling: 20 km, 800 m stijgen en 350 m. 7 uur wandelen.

Overnachting in

Prizzi

Dag 4

Na het ontbijt in Bar Blue Games verlaat je Prizzi en daal je af in de vallei. Je wandelt langs akkers en olijfboomgaarden tot onder een beboste heuvel. Dit is het Carcari Natural Reserve, een beschermd bosgebied en daarmee een zeldzaamheid in deze streek. Over een brede onverharde weg stijg je langzaam over deze schaduwrijke heuvel tot aan de pas. Hierna volgt weer een lange afdaling met enorme vergezichten. Vlak voor het eindpunt zie je in een donker bos de typische 'pagliai', ronde stenen herdershutten bedekt met een rieten dak, kenmerkend voor deze streek. In Castronovo wacht een taxi-transfer die je naar je verblijfplaats brengt, een agriturismo in de buurt van Cammarata.

Wandeling 24,5 km, 530 m stijgen en 820 m dalen, 8 uur wandelen.

Overnachting in

Agriturismo vlakbij Camarata

Dag 5

Vandaag is een wat kortere etappe. Vanuit het dal waar de agriturismo Margherita ligt, wandel je eerst langs het spoor tot de spoorwegovergang en vervolg je met een stevige klim naar het dorp Acquaviva Platani. De Magna Via stijgt verder naar een soort pasje en daalt en klimt later weer verder om de laatste kilometers over een fraaie scherpe kam naar vreemdsoortige rots te lopen. Aan de achterkant van deze markante kolos ligt het prachtige Sutera, behorende tot een van de mooiste bergdorpjes van Italië. Neem hier de tijd om de Arabische wijk Rabato te bezoeken en te dwalen door haar straatjes. Ook een bezoek aan het Etnografische museum is de moeite meer dan waard.

Wandeling: 14 km, 670 m stijgen en 340 m dalen, 5,5 uur wandelen.

Overnachting in

Sutera

Dag 6

Vandaag weer een pittige tocht door het dal van de rivier de Platani. De route is afhankelijk van de waterstand oftewel van de weersomstandigheden van de laatste dagen. Bij normaal droog weer daal je af tot in de prachtige vallei waar je via stepping stones de rivier oversteekt. Bij veel regenval kan het waterpeil te hoog zijn en moet je omlopen via de verharde weg. Het laatste traject gaat behoorlijk steil naar het hooggelegen Racalmuto, de sfeervolle geboorteplaats van de Siciliaanse schrijver Leonardo Sciascia. Het centraal gelegen hotel is van alle gemakken voorzien, en de restaurantkeuze in Racalmuto belooft een prima avond.

Wandeling 23,5 km, 490 m stijgen en 660 m dalen, 7 uur wandelen.

 

Overnachting in

Racalmuto

Dag 7

De laatste wandeldag is helaas niet de mooiste maar een onvermijdelijke. Een relatief korte wandeling brengt je via dorpjes als Grotte en Comitini naar het treinstation van Aragona. Hier stap je op de lokale boemel die je in een half uurtje naar het Centraal station van Agrigento brengt. Lunch in deze oude stad voordat je naar je hotel gaat. Het hotel ligt vlakbij de beroemde tempelvallei, een absolute must voor liefhebbers van de oudheid.

Wandeling: 11,5 km, 180 m stijgen en 630 m dalen, 3,5 uur wandelen.

Overnachting in

Agrigento

Dag 8

Na het ontbijt eindigt je arrangement

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht tijdens de reis in zeer uiteenlopende accommodaties. In Palermo en Agrigento zijn dit prima comfortabele stadshotels, onderweg tijdens de Magna Via Francigena zijn het eenvoudige B&B's of dorpshotelletjes. Aangezien deze streek niet toeristisch is, is de keuze aan accommodaties beperkt en moet je als moderne pelgrim genoegen nemen met wat er voorhanden is.

Maaltijden

Vrijwel alle overnachtingen zijn op basis van logies en ontbijt. Dat betekent dat je 's avonds vaak de keuze hebt uit de lokale restaurants. In Palermo en Agrigento is deze keuze natuurlijk zeer groot, in de kleinere dorpen en stadjes een stuk beperkter. Toch vind je overal wel mogelijkheden voor een uitstekend diner of een pizza en is de keuken over het algemeen rijk voorzien van heerlijke pasta's. Halverwege de reis verblijf je een nacht in een landelijk gelegen agriturismo. Hier is de avondmaaltijd inbegrepen omdat er ook geen andere gelegenheid is.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 1 x diner in agriturismo
 • bagagevervoer
 • twee transfers (op dag 2 en dag 4)
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven en entrees

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (ca. EUR 2,- pppn)

Over de activiteiten

De Via Magna Francigena is niet geschikt voor beginnende wandelaars. Al zijn de paden over het algemeen niet moeilijk of steil, de afstanden zijn aanzienlijk en met name de weersomstandigheden kunnen sterk bepalend zijn in hoe men deze tocht ervaart. Dagelijks wandel je tussen 22 en 27 kilometer met te overwinnen hoogteverschillen van 600 - 800 meter. Er zijn ook twee wat kortere etappes (12 en 14 km). Je wandelt meestal over brede landwegen, soms geasfalteerd maar vrijwel altijd heel rustig, autovrij tot autoluw. Het open heuvelland betekent ook dat er weinig schaduw of beschutting is; bij warm weer of stortregens is dit een verzwarende factor. Ook zijn er onderweg vaak geen cafés of andere rustplaatsen. Voldoende water meenemen is dan ook van levensbelang. Bij regenachtig weer moeten soms kleine stroompjes worden overgestoken en kunnen de klei- en leempaden glad worden.

Extra dagen

Op zich is het overal mogelijk om extra rustdagen in te bouwen in deze reis. De agriturismo bij Cammarata (dag 4) is daarvoor een geschikte plek en beschikt over een tuin en een zwembad. Een langer verblijf in Agrigento (dag 7) geeft je meer tijd de beroemde tempelvallei te bekijken. Via het online boekingsformulier is het bij boeken van een extra nacht in Agrigento niet mogelijk, maar je kunt dit vermelden bij de algemene opmerkingen.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Tonic (Palermo)

Hotel Tonic is een stijlvol ingericht, luxe hotel in het centrum van Palermo, maar ook vlak bij de zee. De haven en de bekende theaters Politeama en Massimo zijn op loopafstand. Het hotel biedt verschillende gemeenschappelijke ruimtes waar je rustig een boek kunt lezen. De kamers zijn uitgerust met eigen badkamer met douche en toilet, airco en gratis WiFi.

Transfers

Agrigento - vliegveld Palermo (vanaf € 279,- per boeking)

Optionele transfer van het laatste hotel in Agrigento naar het vliegveld van Palermo.

Voorwaarden:

Geef de transfer bij boeking aan.

vliegveld Palermo - hotel Palermo (vanaf € 81,- per boeking)

Optionele transfer van het vliegveld van Palermo naar je hotel in de stad. 

Voorwaarden:

Geef de transfer bij boeking aan.

Praktische informatie

Vlucht informatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Palermo of evt. Trapani.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar 1e accommodatie

Vanaf het vliegveld van Palermo (PMO) gaan regelmatig bussen naar het centrum, je bent ca. 1 uur onderweg. Vanuit Trapani neem je de bus of trein naar Palermo (ca. 3 uur).
Aan het einde van het arrangement reis je vanuit Agrigento per trein in ca. 2 uur terug naar Palermo en vervolgens per bus naar het vliegveld. Je kunt ook een privétransfer boeken. Bij een ochtendvlucht kunnen we na afloop van de reis een overnachting in Palermo voor je boeken.
Vanuit Agrigento is er een rechtstreekse busverbinding met het vliegveld van Trapani.

Klik hier voor de busdienstregeling van zowel vliegveld Trapani als vliegveld Palermo naar het centrum van Palermo.
Klik hier voor treintijden.
Klik hier voor bustijden Agrigento - vliegveld Trapani.

Je kunt deze reis starten op elke dag van de week in de periode begin april tot eind juni en begin september tot begin november. Ook al is het meestal goed weer in het voor- en najaar, toch kan het ook op Sicilië af en toe flink regenen. Hou daarom rekening met alle weertypen. In de zomermaanden bieden we deze reis niet aan vanwege de hitte en de geringe beschutting tijdens de wandelingen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Italië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Ga je binnenkort op reis naar Italië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/italie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen vaak contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP. 
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Zie verder voor een algemeen advies de website van het LCR of ITG,

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Italië - Sicilië - Magna Via Francigena

Van Palermo naar Agrigento

Wandelvakantie langs hotels, agriturismi en B&B's

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.