121030banner

Italië - Sicilië & Eolische Eilanden, 14 dagen Het vurige temperament van Mongibello en Vulcano

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit hotels

Proef tijdens deze wandelvakantie de unieke sfeer van een weerbarstig eiland: Sicilië. Geniet van de unieke sfeer en de vulkanen op de Eolische eilanden. Bewonder de reusachtige Etnavulkaan. Cultuur van het barokstadje Ragusa, wandelen langs Griekse tempels van Agrigento en het Romeinse Theater van Taormina. En in het voorjaar een zee van bloemen!

Uniek aan deze reis

 • Geschiedenis van roemruchte volkeren
 • Unieke sfeer van de Eolen
 • Veel aandacht voor vulkanisme
 • Wandelen door zeer afwisselende landschappen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Italië - Sicilië & Eolische Eilanden

De geschiedenis van het Italiaanse eiland Sicilië is gemaakt door roemruchte volkeren als de Grieken, Romeinen, Vandalen, Byzantijnen en Noormannen. Even turbulent is de geologische geschiedenis die een grote variatie aan landschappen heeft nagelaten: vurige vulkanen naast zacht glooiende leemheuvels, zinderend kalkplateaus afgewisseld met koele beboste bergruggen. De rondreis over dit weerbarstige eiland begint op het zuidelijk gelegen Ragusa-plateau. Door een van de diepe, koele kloven die dit uitgestrekte kalkplateau doorsnijden, loop je langs de dodenstad Pantalica, waar de vroegste eilandbewoners hun doden in holen in de loodrechte wanden begroeven. Boven over het plateau wandel je naar het honinggele barokstadje Ragusa Ibla. Onderweg naar Enna dat als een adelaarsnest boven de glooiende leemheuvels uit steekt, bezoek je de fameuze Griekse tempelvallei van Agrigento.

Onze uitvalsbasis op de Eolische eilanden is het eiland Lipari, een paradijs van zwarte vulkanen en stranden, gele zwavelafzettingen en een overweldigende massa bougainville en oleanders. Je bezoekt het eiland Vulcano met zijn dampende krater en hete zwavelbaden en Stromboli, een van de actiefste vulkanen van Europa. ’s Avonds na terugkeer op Lipari, kunnen we dineren in een van de uitstekende visrestaurants, waar het goede van de Siciliaanse keuken geserveerd wordt. Enkele fraaie wandelingen nabij Castiglione voeren ons tenslotte hoog over de flanken van de Etna en over de koele bergruggen van de Monte Nebrodi. Met een hoogte van 3330 m domineert de immer rokende Mongibello het landschap. Overal op de flanken van deze reus herinneren zwarte, gestolde lavatongen aan recente uitbarstingen…

Dag 1

We vliegen naar Catania en worden met de bus naar ons hotel in de stad gebracht.

Overnachting in

Catania

Dag 2

In een van de vele diepe, koele kloven van het kalksteenplateau van zuidoost Sicilië ligt de Necropolis van Pantalica. In vroeger tijden begroeven de eerste bewoners van Sicilië hun doden hier in holen, die uitgehakt werden in de loodrechte wanden. De wandeling naar de Necropolis is schitterend. We volgen een oud treinspoor dat zich door de kloof heen slingert en passeren zo wel 9 tunneltjes. De rails zijn weggehaald en de geringe hoogteverschillen maken de wandeling gerieflijk. De kloof kent een uitbundige plantengroei. Vele citrusvruchten, vijgen en amandelen worden hier verbouwd. De bus brengt ons vervolgens naar het hotel in Ragusa.
Wandeltijd: 5 uur, 13 km, 100 m stijgen.

Overnachting in

Ragusa - Hotel Montreal

Dag 3

Vandaag wandelen we over het Ragusa-plateau. Dit prachtige kalkmassief is doorsneden met diepe kloven. Op het plateau lopen we over oude, ommuurde weggetjes door een onwezenlijk, verlaten landschap. We wandelen van Santa Rosalia naar Ragusa Ibla.
Wandeltijd: 6 uur, 16 km, hoogteverschillen tot 550 m.
Je kunt het 's morgens ook wat rustiger aan doen en Ragusa op eigen gelegenheid bekijken. Aan het begin van de middag rijd je met de bus mee en ontmoet je de rest van de groep bij ‘Contrada Mendici’ (na de lunch). Hier haak je aan voor het mooie tweede deel van de wandeling naar Ibla (ca. 8km). Na een bezoek aan het schilderachtige Ibla lopen we naar ons hotel. In alle rust kun je de barokke bouwstijl bewonderen die zo typerend is voor deze streek. 

Overnachting in

Ragusa - Hotel Montreal

Dag 4

In 4 uur rijden we naar ons volgende hotel, in de oude, hooggelegen vestingstad Enna. Op weg naar Enna brengen we een bezoek aan de vallei der tempels bij Agrigento. In een schitterend decor van olijfbomen, met op de achtergrond de blauwe Middellandse Zee, liggen vier gave Griekse tempels en vele andere archeologische resten op loopafstand van elkaar. In het nabij gelegen museum wordt alles in historisch perspectief geplaatst. Na het bezoek aan museum en tempels wordt de reis naar Enna voortgezet, dat nog anderhalf uur rijden van Agrigento ligt. We komen aan het einde van de middag aan in Enna.

Overnachting in

Enna

Dag 5

's Ochtends gaan we naar de beroemde mozaïeken van Piazza Armerina, op een uurtje rijden ten zuiden van Enna. Hier bezoeken we de Villa Romana del Casale, waar in vloermozaïeken spectaculaire kleurrijke taferelen uit de Romeinse tijd schitteren. Na het bezoek aan de Mozaïekvilla maken we in het nabijgelegen Valguarnera Caropepe in het glooiende leemheuvellandschap een lichte middagwandeling. Deze streek in de binnenlanden van Sicilië was de aloude 'graanschuur van de Grieken en de Romeinen’. Terug in Enna is het tijd om te flaneren in de straten van deze hooggelegen stad. 

Overnachting in

Enna

Dag 6

De bus brengt ons in ca. 3 uur naar Milazzo aan de noordkust. Hier gaan we aan boord voor de overtocht naar de Eolische eilanden. Wij hebben gekozen voor het eiland Lípari. Het is het grootste van de Eolen en bestaat uit een aantal uitgedoofde vulkanen. Het gelijknamige stadje is gezellig en heeft een pittoreske wirwar van kleine, nauwe straatjes. Vanuit de haven vertrekken de hele dag door boten naar de andere eilanden. Bovendien heeft het stadje een keur aan leuke restaurantjes, van eenvoudige trattoria's tot prima restaurants, zoals het vermaarde visrestaurant Filippino.

Overnachting in

Lípari - Hotel Oriente

Dag 7

In de ochtend varen we naar het nabijgelegen eiland Vulcano voor een beklimming van de krater. Het wordt een korte maar pittige tocht. Eenmaal boven wacht ons een spectaculair schouwspel van fumerolen die enorme gaswolken uitstoten en een blik in de caldera. Lengte van de wandeling: 5 km, 400 m stijgen en dalen; 2,5 uur.
Na de beklimming kun je eventueel een geneeskrachtig bad nemen in het warme zwavelbad aan de kust. Aan het einde van de middag neem je de boot weer terug.

Overnachting in

Lípari - Hotel Oriente

Dag 8

We varen naar de actiefste vulkaan van Europa: de Strómboli. We maken een rondwandeling naar de vuurbaan - de zogenaamde 'Sciara del Fuoco’- van deze vulkaan. Al vanaf geringe hoogte kan de regelmatig terugkerende vulkanische activiteit worden waargenomen.
Wandeling: 3 uur lopen, 9.5 km, en 450 m stijgen en dalen.
Na de wandeling keren we terug naar Lipari.

Overnachting in

Lípari - Hotel Oriente

Dag 9

Vandaag hebben we een vrije dag op Lípari. Je kunt het archeologisch museum in het stadje bezoeken of op het eiland slenteren, op een terrasje zitten of gaan zwemmen. Je kunt ook een (brom)fiets huren en het eiland rondrijden. Liefhebbers kunnen een afwisselende wandeling over Lípari maken.

Overnachting in

Lípari - Hotel Oriente

Dag 10

We keren per boot terug naar het Siciliaanse 'vasteland'. In Milazzo wacht onze eigen chauffeur om ons in ruim een uur naar het begin van de middagwandeling te brengen. In het dal van de Gola d'Alcantara start onze wandeling naar ons volgende hotel in het 600 m hooggelegen Castiglione di Sicilia. Al pootjebadend kunnen we de de spectaculaire basaltformaties in de Alcantararivier bekijken.
Lengte 11 km, wandeltijd 3,5 uur. Hoogteverschil 350 m stijgen, 100 m dalen.

Overnachting in

Castiglione - Hotel Florio

Dag 11

Vandaag maken we vanuit het stadje Linguaglossa een panoramische rondwandeling. Eerst wacht ons een rustige klim naar hoogte, daarna is het voornamelijk dalend en vlak met overal uitzichten richting Etna en de Ionische Zee tot aan Taormina en zelfs Calabrië. De route gaat over rustige asfaltweggetjes, lavaweggetjes en onverharde landwegen. De hoogteverschillen blijven redelijk beperkt. We wandelen door een fraai oud eikenbos en door oude hazelaarsplantages.
Lengte van de gehele wandeling: 13,5 km, 350m stijgen en dalen, wandelduur 5 uur.


Overnachting in

Castiglione - Hotel Florio

Dag 12

Vandaag bezoeken we de noordflank van de Etna. Met de bus kunnen we tot Piano Provenzana op 1810 meter komen. Afhankelijk van het weer en de aanwezigheid van sneeuwvelden maken we een wandeling naar de vulkanische kraters op de flank en dalen dan af naar de Grotta dei Lamponi, een fraaie lavagrot. Daarna is het nog zo'n anderhalf uur wandelen over de flanken van Mongibello met - mits uitzicht - schitterende uitzichten over Sicilië. Via een sprookjesachtig bos eindigen we bij de gezellige Rifugio Ragabo.
Wandeltijd max. 5 uur, hoogteverschil: max 400m.

Overnachting in

Castiglione - Hotel Florio

Dag 13

Ter afsluiting van de reis maken we een wandeling naar Taormina. Vanaf het kleine bergdorp Gaggi lopen we tussen de citrusboomgaarden en wijngaarden in de richting van de Monte Veneretta. Vanaf een nabij de top gelegen pas hebben we prachtig uitzicht over de kust. Vervolgens dalen we af naar Taormina, dat gedeeltelijk is gebouwd op een rots die hoog boven zee oprijst. In deze mondaine badplaats is het aangenaam winkelen.
Wandeltijd 4 uur, 10 km, hoogteverschil 300 m stijgen en 800 m dalen.
Je kunt ook de wandeling overslaan en op eigen gelegenheid de hele dag in Taormina of aan het strand verblijven.

Overnachting in

Castiglione - Hotel Florio

Dag 14

Met de bus rijden we in ruim 1 uur naar het vliegveld van Catania.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de groep, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We verblijven in goede hotels, vaak in het centrum van een historisch stadje gelegen. Je overnacht op kamers met douche en toilet.
De eerste nacht verblijven we in Catania. Hotel Katane Palace is een kleinschalig, viersterrenhotel in het centrum van Catania. Alle kamers beschikken over airco, TV en gratis wifi.  
Hotel Montreal ligt midden in het barokke centrum van het stadje Ragusa op Sicilië. Het is een goed hotel en alle kamers hebben douche en toilet, koelkast, TV, airco en wifi.
In Enna verblijven we in één of meerdere B&B's in het centrum, afhankelijk van de groepsgrootte.   
Op het levendigste eiland van de Eolen, Lipari, verblijf je op steenworp afstand van de haven en het centrum van het stadje in het Hotel Oriente. Het ontbijt nuttigen we in de heerlijke binnentuin. 
De laatste 4 nachten verblijven we in Hotel Florio in Castiglione di Sicilia. Het hotel is gevestigd in een voormalig paleis in het hart van het middeleeuwse centrum. Er zijn meerdere kleine terrassen waar je heerlijk kunt zitten. Alle kamers bieden TV, airco en gratis wifi.  

Over de maaltijden

De overnachtingen zijn op basis van logies en ontbijt. In Ragusa en Castiglione zijn de diners inbegrepen en dineren we in het hotel (6 nachten). De overige dagen (Catania, Enna en Lipari) verblijven we steeds op plaatsen waar voldoende keuze uit restaurants in diverse prijsklassen is. De lunch bestaat op de meeste dagen uit een picknick in het veld. Op die dagen is er steeds een mogelijkheid lunchinkopen te doen. 

Inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 6 diners
 • vervoer op Sicilië per privébus
 • boottransfers conform programma
 • entrees tempelvallei en museum Agrigento, Piazza Armerina
 • toeristenbelasting
 • diensten 1 SNP reisleider
 • diensten 1 Italiaanse chauffeur (niet op de Eolische eilanden)

Niet inbegrepen

 • alle lunches en overige diners
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • transfers naar en van de plaats van je eventuele reisuitbreiding

Over de activiteiten

De nadruk ligt bij deze reis zowel op de natuur als op de cultuur. Om het Siciliaanse landschap zo intens mogelijk te beleven, maken we een aantal fraaie wandelingen. Deze zijn variëren in lengte van 8 tot 16 km, tussen de 3 en 6 uur wandelen per dag. Op basis hiervan hebben we de zwaarte van deze reis ingeschaald op niveau 2. Toch is een redelijk goede conditie belangrijk, aangezien de temperaturen zelfs in het voor- en najaar flink kunnen oplopen en we op sommige wandelingen toch behoorlijke hoogteverschillen overbruggen. Meestal voeren de wandelingen over goed begaanbare paden. Misschien komen we op de Etna een sneeuwveldjes tegen.
Natuurlijk kun je ook in het hotel blijven en je dag zelf invullen. Ons programma is immers vrijblijvend.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je je reisgenoten op het vliegveld van Catania of in de eerste accommodatie.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Transavia naar Catania v.v.

Vluchtschema
HV 5217 Amsterdam - Catania vertrek om 19.05 aankomst 21.55 uur
HV 5218 Catania - Amsterdam vertrek om 20.45 aankomst 23.55 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Sicilië kent een uitgesproken mediterraan klimaat. Dit betekent dat het voor- en najaar, de perioden waarin deze rondreis wordt georganiseerd, gekenmerkt worden door stabiel weer, aangename temperaturen (tussen de 20º en 25 ºC) en weinig neerslag. De zomer is heet en droog en daarom mijden we die periode. Tijdens de wandelingen op de flanken van de Etna, kan het vanwege de grote hoogte aanmerkelijk koeler zijn, tot ca. 15 ºC. Soms komt de temperatuur hier zelfs in de buurt van het vriespunt en in het voorjaar kan er nog wat sneeuw liggen. Ook ‘s avonds kan het, met name in het binnenland, behoorlijk afkoelen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Sicilië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Voor lunchinkopen voor de picknick onderweg moet je rekenen op ca. € 7,- per persoon per dag. De kosten van een diner lopen uiteraard sterk uiteen, afhankelijk van je wensen. Voor ca € 30,- kun je in Italië prima dineren. Creditcards zijn bijna overal te gebruiken en in alle grotere plaatsen zijn geldautomaten. Gemiddeld heb je aan ca. € 350,- voor je persoonlijke uitgaven wel voldoende.

We verplaatsen ons op het 'vasteland' van Sicilië met een lokale gecharterde bus. Tijdens ons verblijf op de Eolische eilanden maken we gebruik van ferry en/of vleugelboot (mede afhankelijk van de wind).

Wij raden je aan om uitgerust en in goede conditie aan onze reis te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter. Als voorbereiding op de wandelingen adviseren wij je voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen te maken. Het is bovendien van belang dat je schoenen goed ingelopen zijn. Blaren zijn anders onvermijdelijk.

Naast de gebruikelijke en persoonlijke reisuitrusting willen de volgende zaken onder je aandacht brengen:

 • warme en luchtige kleding (maar reken ook op lage temperaturen op 2000m hoogte op de Etna)
 • zwemkleding (eventueel ook oude zwemkleding voor het zwavelwater op Vulcano)
 • schoenen om door water te waden, bv lichte sportschoenen die snel drogen (dag 8 en 10)
 • GELDIG paspoort
 • kopieën van paspoort, reis- en ziektekostenverzekering
 • contactlens-dragers adviseren wij een reservebril mee te nemen: Op de Etna en de Liparische eilanden kan veel stof in de atmosfeer zitten.
 • voorts eventueel verrekijker, fototoestel, fauna, en floragids, reisgids
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals pijnstillers, rekverband, breed sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Voor de wandelingen:

 • stevige wandelschoenen, die goed ingelopen zijn en voorzien zijn van goed profiel
 • zaklamp voor de wandeling door de spoortunneltjes en de grot op de Etna
 • goede regenkleding
 • luchtige èn warme wandelkleding
 • zonnehoed, zonnebril, zonnebrandolie
 • zakmes en zitmatje voor lunches in het veld
 • dagrugzak (min. 30 liter)
 • grote drinkfles (min. 1,5 liter)

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Digitaal Corona Certificaat (DCC) / Green Pass*
Veel reisbestemmingen vragen om een geldige QR-code (Digitaal Corona Certificaat of green pass) voor bezoek van horeca en gebruik van OV. Tijdens onze groepsreizen is het niet mogelijk je gedurende de reis te laten testen als je geen geldige QR-code hebt. Dit heeft als consequentie dat de reis voor ons onuitvoerbaar is voor iedereen die niet in het bezit is van een geldige QR-code.
* 'Green Pass' is de benaming voor het digitale coronacertificaat in o.a. Italië.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

shutterstock_238855696_-_Taormina_-_Angelo_Ferraris.jpg

Italië - Sicilië & Eolische Eilanden

Het vurige temperament van Mongibello en Vulcano

Wandelvakantie vanuit hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 701 klanten