hfghfhgf

Italië - Sardinië, 8 dagen De ruige Supramonte

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels

Wandelvakantie door de ruige kalkbergen van de Supramonte, het mooiste en meest desolate deel van dit bijzondere eiland. Je avontuur eindigt aan de spectaculaire rotskust met de zeegrotten en de parelwitte strandjes aan de Golf van Orosei. Smalle wandelpaden leiden je naar de karstbron Su Gologone, de grot bovenin de top van de Monte Tiscali die een Nuraghenederzetting verbergt en de fameuze, zeer nauwe kloof Gola di Gorrupu. Overnacht in kleinschalige hotels waar je gastvrij wordt ontvangen door de eigenaren. Geniet 's avonds van het knapperige carasau - typisch Sardijns, knapperig brood - en misschien een glas gloedvolle Cannonau wijn.

Uniek aan deze reis

 • De diepe Gola di Goruppu
 • Heerlijke kust en stil achterland
 • Onverwacht ruig eiland
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

De mooiste wandelgebieden van Sardinië

De Sardijnen wandelen zelf amper, er is geen netwerk van doorgaande wandelroutes, laat staan een knooppuntensysteem. Sardinië is een tamelijk onbekende wandelbestemming maar dat heeft ook zo zijn voordelen. Lees verder op Op Pad...

Dag tot dag

Italië - Sardinië

Het decor van deze wandelreis behoort zeker tot de ruigste en mooiste kuststreken van de Middellandse zee, gelegen in het oosten van Sardinië aan de Golf van Orosei. Hier duiken 800 meter hoge kalksteenkliffen de azuurblauwe zee in, nestelt een wit strandje zich in de zon en bewaken de mysterieuze Nuraghe-dorpen de oude cultuur. De prachtige baaien, smalle kloven en nauwelijks bezochte grotten staan garant voor een niet te vergeten wandelreis. Het kalksteenmassief van de Supramonte, vooral bezocht door schaapskudden, staat borg voor spectaculaire uitzichten en diepe rust. Kleine wandelpaden leiden je naar de karstbron Su Gologone, de grot bovenin de top van de Monte Tiscali die een Nuraghenederzetting verbergt en de fameuze (zeer nauwe) kloof Gola di Gorrupu. Het weergaloze uitzicht over zee vanuit het hoog boven de zee gelegen hotel in het kustplaatsje Cala Gonone. Cala Luna - het maanvormige strandje dat alleen te voet te bereiken is of...er is te veel om op te noemen. Eventueel verleng je deze reis met een bezoek aan de fraaie havenstad Cagliari.

Dag 1

Aankomst op Sardinië en busreis naar het stadje Oliena, dat aan de voet van de imposante kalksteenwand van de Supramonte ligt.

Overnachting in

Monte Maccione, Oliena

Dag 2

Je maakt een mooie tocht naar het bijzondere kalksteenlandschap boven op de bergrug van de Supramonte. De stevige klim via de Ishala ‘e Pradu wordt beloond met een prachtig uitzicht over de bergen van de Barbagia, de streek met een herderstraditie. Door een grillig maanlandschap kun je verder klimmen naar de hoogste top van de Supramonte, de Monte Corrasi (1463m).
Wandeling: 12 km, 700 m stijgen en dalen (als je omkeert bij Ishala ‘e Pradu:  7,5 km, 500 m stijgen en dalen)

Overnachting in

Monte Maccione, Oliena

Dag 3

Voor de wandeling naar de karstbron Su Gologone kun je vandaag kiezen. Liefhebbers van een stevige wandeling nemen de hoge route door het maanlandschap van de Supramonte om vervolgens onderlangs de Punta Cusidore steil af te dalen naar het laagland van Gutthidai. De lage route voert onderlangs de imposante kalksteenwand van de Supramonte, die meer dan 800 meter hoog uit het landschap oprijst, door het fraaie steeneikbos dat de lagere hellingen bedekt. Neem je de lage route dan kun je halverwege de wandeling alsnog tegen de steile puinhelling van de Punta Cusidore omhoog klimmen voor een fraai uitzicht over de vlakte. Een inspannende klim door ruig en stenig, maar vooral ook spectaculair terrein. Beide routes komen samen bij de grote rots bij Predu ‘e Lithu. Vanaf hier daal je door de bossen rustig af naar de karstbron van Gologone. Hier word je opgepikt en naar Dorgali gebracht. 
Hoge route: 14 km, 540 m stijgen en 1150 m dalen, 7 uur (hoge route)
Lage route: 11 km, 100 m stijgen, 650 m dalen, 5 uur (extra voor beklimming top: 4 km, 450 m stijgen en dalen, 2 uur)

Overnachting in

Dorgali

Dag 4

Na een korte transfer maak je vanaf een rivierdoorsteek bij Flumineddu een rustige wandeling naar de Monte Tiscali. Eerst klim je naar een stenige vlakte, met enkele eenzame herdershutten. Je daalt aan de andere kant weer af onder het genot van een prachtig uitzicht op de vallei van Lanaittu. Na een steile klim stuit je vlak bij de top, verscholen in een grot, de resten van een prehistorisch Nuraghedorp. Via de nauwe, bosrijke kloof van Surtana daal je weer af naar de Flumineddu, waar je wordt opgehaald.
Wandeling: 12,5 km, 600 m stijgen en 570 m dalen, 5 uur.

Overnachting in

Dorgali

Dag 5

Na een transfer wandel je naar de spectaculaire kloof Gola di Gorropu. De kleine beek van de Flumineddu heeft hier een 350 m diepe en nauwe kloof in het kalksteen uitgesleten. Je wandelt langs de groene oever van de Flumineddu naar het begin van de kloof. Als je wilt kun je (tegen betaling van entree) nog een stukje de kloof in lopen. Alhoewel, lopen? Klauteren is een betere omschrijving; de bodem van de kloof, waar nauwelijks daglicht komt, is bezaaid met grote rotsblokken. In deze onherbergzame uithoek van Sardinië komen zelfs nog moeflons voor. Via dezelfde route keer je terug. Je wordt weer opgehaald om te worden teruggebracht naar het hotel.
Wandelduur: 14,5 km, 300 m stijgen en dalen, 5 uur.

Overnachting in

Dorgali

Dag 6

Vandaag wacht je een pittige, maar prachtige tocht naar de zee. Na een korte rit naar het begin van een pad naar de oude tunnel, ga je over de bergrug die Dorgali van de zee scheidt. Je wandelt over de met een weelderige maquis begroeide bergflank naar de top van de Monte Bardia, vanwaar je een overweldigend uitzicht hebt. Dan volg je een klein pad over de bergkam, geleidelijk dalend over de Monte Rosso. Nadat je een eenzame herdershut gepasseerd bent volgt de deels steile en stenige afdaling naar de oude weg van Dorgali naar Cala Gonone. Als je nog energie over hebt kun je de Monte Irveri beklimmen waar vandaan je een schitterend uitzicht hebt over de prachtige kustlijn. Tot slot daal je over het verharde weggetje af naar het levendige havenplaatsje Cala Gonone. Wandeling: 11 km, 400 m stijgen, 850 m dalen, 5 uur lopen (extra voor beklimming M. Irveri: 4,5 km, 250 m stijgen en m dalen, 2 uur).

Overnachting in

Cala Gonone

Dag 7

Een wandeling (10 km, 150 m stijgen en dalen, 4 uur) brengt je naar een van de mooiste stranden aan de Golfo di Orosei, het witte strand van Cala di Luna. Dit strand is alleen te voet of per boot te bereiken. Aan het eind van de middag vaar je langs de bijzonder fraaie kust terug naar Cala Gonone (boot niet incl.).

Overnachting in

Cala Gonone

Dag 8

Na het ontbijt zit je wandelweek erop. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in prima hotels, die veelal schitterend gelegen zijn in de vrije natuur. Het hotel bij Oliena ligt middenin de bossen, hoog op de flanken van de Supramonte. Het hotel in Dorgali is eveneens fraai gelegen, heeft een prachtig uitzicht en is smaakvol ingericht. Het hotel in Cala Gonone ligt op enkele minuten lopen van het dorpscentrum en heeft vanaf het terras schitterend uitzicht over de baai van Orosei.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een ontbijt voor je klaar. De lunches koop je zelf in. Op de meeste dagen kun je een lunchpakket in het hotel bestellen. Onderweg is er in dit dunbevolkte gebied nauwelijks gelegenheid om lunchinkopen te doen, behalve in Cala Gonone. 
's Avonds wordt er in de accommodatie een prima diner geserveerd. Alleen in Cala Gonone laten we de keuze voor een restaurant aan jou over.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 5 diners 
 • bagagevervoer op dag 3, 4 en 6
 • transfers dag 1 (vanaf Oliena naar hotel), 4, 5 en 6
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • entrees 
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • boot Cala di Luna - Cala Gonone (ca. EUR 15,- p.p.)
 • toeristenbelasting (ca. EUR 1,50 p.p.p.n.)

Over de activiteiten

Je wandelt vooral over smalle wandelpaden en een paar keer over een onverharde weg. De wandelpaden in dit deel van Sardinië zijn vaak stenig, soms niet meer dan smalle paadjes door het struikgewas of over rotsen. Enkele trajecten, zoals de (optionele) klim naar de Punta Cusidore en de afdaling van de Monte Bardia, zijn lastig met een enkel kort stukje (eenvoudig) klauterwerk. Het binnenland van Sardinië is behoorlijk ruig en afgelegen en de paden zijn niet overal even duidelijk. Enig oriëntatievermogen is een vereiste. We raden aan de SNP Route-app te gebruiken. 

Extra dagen

Je kunt overal een extra (rust)dag boeken. Wij adviseren Cala Gonone, vanwege de nabijheid van het strand en de vele excursiemogelijkheden. Zo is er een kort natuurpad onder langs de kliffen, dat vooral voor vogelliefhebbers interessant is. Je kunt ook met een bootexcursie naar de dubbele zeegrotten Blue Marina. Je kan ook de Nuraghe van Mannu bezoeken. Lekker een dagje niksen op het fijne strand is natuurlijk ook niet verkeerd.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Balear (Alghero)

Mooi drie sterren hotel in Alghero met net ingerichte kamers en een leuk restaurant met uitzicht op zee. Het strand ligt op 50 meter afstand en op een paar minuten ligt het toeristische centrum. De lichte kamers beschikken over een eigen badkamer en zicht op zee of op de tuin. Er is gratis wifi beschikbaar voor de gasten van het hotel.

Hotel Cavour (Olbia)

Vriendelijk hotelletje in Olbia, van alle gemakken voorzien, op loopafstand van de haven en het centrum van de stad en op slechts 2 km van het vliegveld. Er is gratis wifi. De kamers hebben een eigen badkamer, TV en airco. Naast het hotel is een leuk restaurant met Sardijnse (vis)specialiteiten.

Hotel Due Colonne (Cagliari)

Comfortabel stadshotel in Cagliari, gevestigd in een historisch pand in het centrum en vlakbij de haven. De kamers zijn uitgerust met een eigen badkamer, airco, TV en Wifi.

Transfers

Reservering lijnbus Cagliari - Oliena

Reservering voor een rechtstreekse bustransfer van Cagliari naar Oliena. Vertrek vanaf het vliegveld is om 13.30 uur.

Voorwaarden: De prijs is ca. 45 euro per persoon, ter plekke te voldoen. Verblijf je voorafgaand aan de reis in Cagliari dan kan de bus je bij je hotel komen ophalen. Geef dit bij boeking aan.
NB. Deze bus rijdt niet op zon- en feestdagen.

Transfer vliegveld Olbia - Oliena (vanaf € 201,- per boeking)

Transfer van Olbia vliegveld naar eerste hotel in Oliena.

Voorwaarden: Geef de transfer bij boeking aan. De prijs is per rit voor max. 4 personen

Transfer Gala Gonone - vliegveld Olbia (vanaf € 187,- per boeking)

Transfer van laatste hotel in Gala Gonone naar Olbia vliegveld.

Voorwaarden: Geef de transfer bij boeking aan. De prijs is per rit voor max. 4 personen

Transfer vliegveld Cagliari - Oliena (vanaf € 308,- per boeking)

Transfer van Cagliari vliegveld naar het eerste hotel in Oliena.

Voorwaarden: Geef de transfer bij boeking aan. De prijs is per rit voor max. 4 personen

Transfer Gala Gonone - vliegveld Cagliari (vanaf € 308,- per boeking)

Transfer van het laatste hotel in Gala Gonone naar het vliegveld van Cagliari.

Voorwaarden: Geef de transfer bij boeking aan. De prijs is per rit voor max. 4 personen

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Oliena is ca. 2000 km. Vanaf Civitavechia is er een veerdienst (ca. 12 uur) naar Cagliari of Olbia. Er is ook een bootverbinding tussen Genua en Olbia. Een andere mogelijkheid is een veerboot vanaf Zuid-Frankrijk via Corsica naar Sardinië. Je kunt de auto gedurende het arrangement bij het hotel in Oliena laten staan en op de laatste dag per taxi terugreizen naar Oliena (ca. 40 km).

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Olbia, Cagliari of Alghero.

Vanaf eind april vliegt KLM vliegt op zaterdag en zondag naar Cagliari. Transavia vliegt 5x per week vanaf Amsterdam naar Olbia.  

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven van Transavia en lijndiensten via e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Heenreis
Na aankomst op het vliegveld van Olbia, Cagliari of Alghero reis je per openbaar vervoer verder door naar Oliena. Houd bij de keuze van je vlucht rekening met deze reistijd en kies een zo vroeg mogelijke heenvlucht en een zo laat mogelijke terugvlucht. Je kunt natuurlijk ook altijd een verlengingsnacht boeken vooraf of na afloop van je reis. Ook kunnen wij taxi-transfers van Olbia en Cagliari naar het eerste hotel en terug vanaf het laatste hotel regelen.

Vanaf het vliegveld van aankomst neem je een bus naar Nuoro. In Nuoro neem je de ARST bus (lijn 520) naar Oliena (reistijd ca. 20 min, aantal malen per dag).

Vliegen op Olbia (OLB):
Olbia ligt het dichtst bij het wandelgebied. De bus van vliegveld Olbia naar Nuoro gaat een aantal keer per dag en heeft een reistijd van 1,5 - 2 uur. Je kunt met busmaatschappij ARST (lijn 514) of Deplano reizen.

Vliegen op Alghero (AHO):
De bus van vliegveld Alghero naar Nuoro gaat éénmaal per dag (busmaatschappij Redentours) en heeft een reistijd van ca. 2.5 uur.

Vliegen op Cagliari (CAG):
De bus van Cagliari naar Nuoro heeft een reistijd van ca. 2,5 uur en gaat slechts éénmaal per dag (busmaatschappij ARST, lijn 516 en 9342).
Er is ook een bus die rechtstreeks van Cagliari naar Oliena gaat. Deze is via SNP te boeken (zie extra's / transfers).

Terugreis
Voor de terugreis neem je vanuit Cala Gonone de bus naar Nuoro (reistijd 50 min) en vandaar naar de luchthaven van keuze. Alleen naar Olbia gaat er - in de zomermaanden - wel een rechtstreekse bus van maatschappij Deplano vanuit Cala Gonone.

Dienstregelingen
Voor de website van ARST klik je hier
(klik daarna op de plaatsnaam en vervolgens op de buslijn) Voor de website van Deplano klik je hier
Voor de website van Redentours klik je hier

NB. Op zondagen en Italiaanse feestdagen is het busvervoer minder frequent en op sommige bestemmingen wordt niet gereden. Check voor deze dagen de websites extra goed. In het algemeen raden we deze dagen af voor de heen- en terugreis.

Je kunt dit arrangement starten van begin april tot eind oktober m.u.v. de periode eind juli - eind augustus. In augustus bieden we de reis niet aan i.v.m. de warmte en de Italiaanse zomervakanties.  Vroeg of laat in het seizoen kan er nog of al sneeuw liggen in het wandelgebied. De hotelier kan je in dat geval ter plaatse informeren over eventuele alternatieve wandelingen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Sardinië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Het is handig een zaklamp mee te nemen om de grotten die je tegenkomt te verkennen.

Ga je binnenkort op reis naar Italië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/italie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen vaak contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP. 
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Zie verder voor een algemeen advies de website van het LCR of ITG,

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Wandelen op Sardinië

Italië - Sardinië

De ruige Supramonte

Wandelvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)