Italië - Puglia, 8 dagen Het zinderende zuiden

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en B&B

Lichte wandelreis in het diepe zuiden van Italië. Apulië is een land voor fijnproevers in de ‘hak’ van de Italiaanse laars. Wandel langs een diepe sinkhole nabij Altamura, een overdag slaperig maar 's avonds bijzonder levendig stadje. Verken de mooiste stranden en kliffen, barokke steden, en mysterieuze ‘trulli'. Vanuit de uit de rotsen gehouwen Sassi verken je de verbijsterend mooie, oude stad Matera. Ontdek de rijke cultuur en de eerlijke keuken; koks uit Apulië zijn zelfs in Italië wereldberoemd.

Uniek aan deze reis

 • Eigenzinnige streek
 • (h)eerlijke keuken
 • Kustwandeling bij Otranto
 • Verblijf in grothotel in Matera
 • Zonderlinge trulli in Alberobello
Zwaarte
Comfort

Blog - Wandelen in Puglia, deel 1- 50 miljoen olijfbomen

Het blijft een van de leukste aspecten van mijn werk en ik zorg er dan ook standaard voor om één keer per jaar het kantoor te kunnen verlaten en de wereld in te trekken. Lees verder...

Dag tot dag

Italië - Puglia

Onze reis start in Altamura, een door toeristen weinig bezocht stadje nabij Nationaal Park Alta Murgia. 's Avonds wordt er druk geflaneerd in de smalle straten in het centrum rondom de kathedraal. De volgende dag maken we een eerste lichte wandeling langs het achthoekige, mysterieuze Castel del Monte. Op de omliggende landerijen wordt heerlijke wijn geproduceerd. Alberobello, onze verblijfplaats in het binnenland van Apulië, is de zelfbenoemde hoofdstad van de trulli. We maken een rustige wandeling langs deze zonderlinge bouwsels. We sluiten onze heerlijke wandelweek af met een verblijf aan de Adriatische kust. Schilderachtig Otranto is de perfecte uitvalsbasis voor een zeer fraaie kustwandeling en een duik in zee.  

Tussendoor maken we een uitstapje naar het verbijsterend mooie Matera, één van de oudste steden ter wereld. Een lokale gids leidt ons rond langs de fameuze grotwoningen, de 'sassi' en we wandelen langs de diepe kloof waar Matera op uit kijkt. Overal worden we verwend door de eerlijke keuken van Apulië. De lokale koks weten als geen ander alledaagse ingrediënten om te toveren tot een geweldig bord eten.

 

Dag 1

Bij aankomst op het vliegveld van Bari staat een gecharterde bus klaar, die ons in ca. 1  uur naar onze accomodatie in het centrum van Altamura brengt. De meeste smalle straten in het centrum komen samen bij de prachtige Romaanse kathedraal uit de 13de eeuw. 's Avonds, nog later dan in de meeste andere Italiaanse steden, komt Altamura echt tot leven en heerst er een broeierige sfeer als de lokale bevolking door de oude straten slentert.

Overnachting in

Altamura

Dag 2

Vandaag maken we een wandeling in de buurt van het Castel del Monte, op ongeveer een uur rijden van Altamura. Over landwegen lopen we door ommuurde velden met kleine, oude trulli (zonderlinge bouwsels met kegelvormige daken). Het stoere kasteel Castel del Monte staat op de top van een heuvel aan de rand van Nationaal Park Alta Murgia. Rondom het kasteel worden fijne wijnen geproduceerd. We bereiken het wereldberoemde kasteel na een klim door een schaduwrijk bos. Na een bezoek dat ons meer leert over de rijke geschiedenis van het kasteel dalen we af. De uitzichten over het dunbevolkte landschap zijn weids. Na de wandeling keren we terug naar Altamura.
Wandeling: 8 km, 220 m stijgen en 130 m dalen

Overnachting in

Altamura

Dag 3

We rijden wederom naar Alta Murgia Nationaal Park waar we de wandeling van vandaag starten vanaf de Pulo di Altamura, een gigantisch zinkgat van 80 meter diep met een diameter van 500m. In de steile wanden van dit indrukwekkende geologisch fenomeen zijn rotsen uitgehouwen die al in de prehistorie werden bewoond. Vandaag de dag zijn de grotten populair onder zeldzame vogels als nest en er groeien vele inheemse bloemen en planten. Na een rondje om het zinkgat en een wandeling door velden en graslanden bereiken we het archeologisch museum Lamalunga. Hier krijgen we het verhaal te horen over de 'man van Altamura', een soort Ötzi in Apulië. Deze Neanderthaler viel zo'n 185.000 jaar geleden in een grot nabij het zinkgat en zijn botten zijn opmerkelijk goed bewaard gebleven in het kalksteen. 
Na het bezoek aan het museum verplaatsen we ons in ca. 3 kwartier naar de stad Matera, net over de grens met Basilicata. De ligging van Matera aan de kloof van de Gravinarivier is ronduit indrukwekkend en de stad is beroemd om zijn 'sassi'. Deze wijken met in de rotsen uitgehouwen woningen stammen uit de prehistorie.  
Wandeling: 7.5 km, 80 m stijgen en 100 m dalen.

Overnachting in

Matera

Dag 4

's Morgens worden we met de bus naar het Murgia-plateau gebracht, aan de overkant van de kloof van Matera. We maken hier een wandeling langs enkele grotkerken en hebben een schitterend uitzicht op de oude stad en de sassi. We dalen af in de Gravinakloof en klimmen aan de andere kant weer omhoog naar het centrum van Matera. Strijk hierna neer op het terras en zuig onder het genot van een drankje de magische atmosfeer van Matera op. 's Middags neemt een lokale gids ons mee door de sassiwijk en ontrafelt de geschiedenis - en de geheimen - van dit fascinerend stukje Matera. We ontdekken te voet de verschillende plaatsen in de stad.
Wandeling: 6 km, 200 m stijgen en dalen

Overnachting in

Matera

Dag 5

We rijden in ca. 1.5 uur terug naar Apulië, naar de trullihoofdstad Alberobello. Na aankomst maken we een wandeling door de olijfboomgaarden buiten Alberobello waar je enkele fraaie oude trulli tegenkomt. Na terugkomst halverwege de middag hebben we alle gelegenheid om het bijzondere stadje te bekijken. Na afloop is het heerlijk genieten van een ijsje of een drankje op de Piazza del Popolo, waar de lokale bevolking zich ook vermaakt.
Wandeling: 8 km, 70 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Alberobello

Dag 6

Vanuit trulliland verplaatsen we ons in ca. 2 uur naar de Salento, het diepe zuiden van de hak van de Italiaanse laars. De trotse inwoners van deze streek produceren een aantal prima wijnen op hun wijngaarden die baden in het zonlicht. We starten onze wandeling vlakbij de kust, even ten zuiden van Otranto. Op heldere dagen kunnen we aan de overzijde van de Adriatische Zee de bergen van Albanië zien liggen. We wandelen langs akkers evenwijdig aan de kust richting Otranto. Na een rondje om een door rode aarde omgeven bauxietmeer dalen we af naar het kustpad dat hier pal langs de zee voert. Via de haven van Otranto, met zicht op het Castello Aragonese, bereiken we ons hotel.
Wandeling: 7 km, 25 m stijgen en 160 m dalen

Overnachting in

Otranto

Dag 7

De bus brengt ons over de glooiende kustweg naar het startpunt van de wandeling nabij Marina Serra. Over een stenig, ommuurd pad door olijf- en Johannesbroodboomgaarden bereiken we de Torre Specchia Grande, een verdedigingstoren uit de 16e eeuw. Na nog wat 'tratturi' bereiken we het rotsachtige strandje in Novaglie. Hier begint het adembenemende Sentiero Cipolliane, één van de hoogtepunten van onze wandelweek. Het pad langs de grillige kliffenkust voert langs de diverse grotten waar het zijn naam aan ontleent. Uiteindelijk bereiken we de brug van Ciolo, de laatste geweldige zwemplek op deze reis. Na een duik of drankje stappen we in de bus die ons terugbrengt naar Otranto, waar we de rest van de middag kunnen doorbrengen in het compacte middeleeuwse centrum. Bezoek zeker de Normandische kathedraal met zijn prachtige mozaïekvloer.
Wandeling: 7 km, 100 m stijgen en 200 m dalen

Overnachting in

Otranto

Dag 8

Na het ontbijt worden we - afhankelijk van het vluchtschema - in de loop van de dag naar het vliegveld gebracht voor onze terugvlucht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Altamura verblijven we in een bed & breakfast in het sfeervolle centrum van de stad. Bij sommige kamers is de badkamer op de gang of moet de badkamer gedeeld worden. Het kan voorkomen dat de groep wordt verdeeld over meerdere B&B's in het centrum. Het ontbijt is wel altijd gezamenlijk. Matera ontdekken we vanuit een uniek hotel dat is uitgehouwen uit de rotsen. In Alberobello en Otranto overnachten we in comfortabele hotels op loopafstand van het centrum. Je beschikt in Matera, Alberobello en Otranto over een kamer met eigen badkamer. 
Tegen toeslag kun je een éénpersoonskamer boeken.

Over de maaltijden

Alle ontbijten en diners zijn inbegrepen. Op de eerste avond in Otranto wordt het diner geserveerd in de accommodatie. Op de overige avonden dineren we in een goed restaurant.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • transfers volgens programma
 • entree Castel del Monte
 • entree museum Lamalunga
 • gegidste rondleiding Matera 
 • toeristenbelasting
 • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • lunches
 • overige entrees
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard

Over de activiteiten

We wandelen elke dag, maar er blijft voldoende tijd over om de rijke cultuur te ontdekken en te genieten van de Zuid-Italiaanse keuken. De wandelingen zijn niet lang en de hoogteverschillen blijven beperkt tot enkele honderden meters per dag. De wandeling voeren over gravelwegen, asfaltweggetjes en onverharde paden. De wandeling op dag 7 voert deels over stenige paadjes en is daardoor iets pittiger dan de overige wandelingen. 

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Bari of in het hotel in Altamura.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Transavia naar Bari v.v.

Vluchtschema
HV5821 Amsterdam Bari vertrek om 11.55 aankomst 14.25 uur
HV5822 Bari Amsterdam vertrek om 15.10 aankomst 17.50 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

 

Het reisseizoen in dit zuidelijke deel van Italië is heerlijk lang; onze reizen zijn gepland in het zeer aangename voor- en najaar waarin de temperaturen overdag al / nog flink kunnen oplopen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Apulië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Tijdens het wandelen draag je een dagrugzak (min. 25 liter) waarin ruimte moet zijn voor een warm kledingstuk, een drinkfles, regenkleding, de lunch en eventueel een fototoestel.
Neem het volgende mee op reis:

 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • Fotocamera
 • Enige EHBO-benodigdheden: bv pijnstillers, sporttape

 Voor de wandelingen

 • (Berg)wandelschoenen met stevige zool, hoogsluitend en ingelopen
 • Warme en luchtige kleding
 • Regen- en winddichte kleding (bijv. Gore-Tex jack en fleecevest)
 • Zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • Dagrugzak (25 liter)
 • Grote drinkfles (minimaal 1,5 liter) voor koude dranken
 • Zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • Evt. wandelstokken

N.B. In Altamura dien je zelf over een afstand van een paar honderd meter de bagage mee te nemen van de bus naar de accommodatie. Houd hier rekening mee bij de keuze voor tas of koffer voor je hoofdbagage. 

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Digitaal Corona Certificaat (DCC) / Green Pass*
Veel reisbestemmingen vragen om een geldige QR-code (Digitaal Corona Certificaat of green pass) voor bezoek van horeca en gebruik van OV. Tijdens onze groepsreizen is het niet mogelijk je gedurende de reis te laten testen als je geen geldige QR-code hebt. Dit heeft als consequentie dat de reis voor ons onuitvoerbaar is voor iedereen die niet in het bezit is van een geldige QR-code.
* 'Green Pass' is de benaming voor het digitale coronacertificaat in o.a. Italië.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Puglia

Italië - Puglia

Het zinderende zuiden

Wandelvakantie langs hotels en B&B

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 701 klanten