Italië - Aosta - Val del Lys, 8 dagen Verscholen wandelparadijs aan de voet van de Gletsjerberg

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en berghutten

Ten zuiden van de beroemde Monte Rosa doezelt een veel minder beroemde vallei in de zomerzon. Trek te voet door de stille, ongerepte Val de Lys. Deze wandelvakantie in Aosta biedt de perfecte combinatie van pittige bergwandelingen en zeer comfortabele onderkomens. Overdag maak je schitterende tochten over de almen en langs vredige bergdorpjes. Hoe dieper je de vallei in trekt, hoe woester het ongenaakbare berglandschap wordt. In de loop van iedere middag word je gastvrij ontvangen in een comfortabel berghotel of sfeervolle berghut. Je wordt er getrakteerd op een smakelijk diner.

Uniek aan deze reis

 • Uitzicht op de besneeuwde Monte Rosa
 • Wandelingen rond de 2000m hoogte met weids uitzicht
 • Unieke lokale cultuur van afgelegen vallei
 • Warme gastvrijheid en heerlijk eten
 • Zeer comfortabele, kleinschalige accommodaties
 • Drie overnachtingen in schitterend gelegen berghutten
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Italië - Aosta - Val del Lys

In het kort ziet je programma voor de komende 8 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst Fontainemore, overnachting Fontainemore
 • Dag 2: wandelen naar Rifugio La Barma, overnachting Rifugio La Barma 
 • Dag 3: wandelen naar La Gruba, overnachting La Gruba
 • Dag 4: wandelen naar Gressoney St. Jean, overnachting Gressoney St. Jean
 • Dag 5: wandelen naar Alpenzu Hut, overnachting Alpenzu Hut
 • Dag 6: wandelen naar Orestes Hütte, overnachting Orestes Hütte
 • Dag 7: wandelen naar Anderbatt, overnachting Anderbatt
 • Dag 8: vertrek
Voor meer informatie zie dag-tot-dagprogramma.

Dag 1

Aankomst bij Agriturismo Le Soleil,  hoog gelegen boven het dorpje Fontainemore. Zuig de kraakheldere berglucht op en proef de heerlijke geitenkaas die op de boerderij wordt gemaakt.

Overnachting in

Fontainemore

Dag 2

Je stopt spullen voor één nacht in je dagrugzak en begint aan de wandeling naar de Monte Mars, op de grens van Aosta en Piemonte. Je overige bagage wordt naar Gruba gebracht en zie je morgen weer. Je klimt omhoog door bossen en velden. Vanaf bergmeer Lago Vargno (1675m hoogte) begeef je je boven de boomgrens. Je wandelt door fraai alpien landschap van koele meren omgeven door ruige bergtoppen. In dit spectaculaire granieten decor ligt je onderkomen voor vanavond: Rifugio Barma. 
Wandeling: 6,5 km, 860m stijgen, 250m dalen, 3 uur

Overnachting in

Rifugio Barma

Dag 3

De zonsopgang is bij Rifugio Barma mogelijk nog kleurrijker dan zonsondergang. Vroeg opstaan is sowieso aan te raden: des te meer tijd heb je voor de lange, maar schitterende wandeling door ongerept berggebied van vandaag. Bereid je voor op een dag vol klimmen en dalen rond de 2000m hoogte. Je komt waarschijnlijk urenlang geen mens tegen. Moe, maar voldaan bereik je aan het eind van de middag je comfortabele, zeer sfeervolle accommodatie in het gehucht Gruba.
Wandeling: 14 km, 900 m stijgen en 1380 m dalen, 9 uur

Overnachting in

Gruba

Dag 4

Na een klim tot de Colle Lazouney - een pas op een kleine 2400m hoogte - wacht een lange afdaling door de Vallone del Loo. De typische stenen huizen in de vallei worden gebruikt als onderkomen voor vee in de zomer. Halverwege dit prachtige, ongerepte dal word je gastvrij ontvangen in een agriturismo voor een smakelijke boerenlunch. Door het stille, vredige dal daal je helemaal af naar de vallei van Gressoney. Je volgt een tijdje de rivier Lys met uitzichten op de granietrotsen en gletsjer van de Monte Rosa. Je overnacht aan de rand van Gressoney-Saint-Jean of in een hotel boven het dorp.  
Wandeling: 13-14,5 km, 920-1120 m stijgen en 1070 m dalen, 7 uur

Overnachting in

Gressoney-Saint-Jean

Dag 5

Na een pittige klim ben je weer hoog boven het dal van de Lys. De Monte Rosa fungeert als een soort poolster die je naar je volgende overnachtingsadres leidt. Je passeert enkele 'alpeggi', waar 's zomers koeien en schapen grazen en je een praatje kunt maken met de herder. De lokale 'Walser' cultuur is uniek; in de Midddeleeuwen vestigde dit Germaanse nomadische volk zich in het gebied vanwege de mogelijkheden op hoogte landbouw te bedrijven. Architectuur en dialect draagt nog altijd het Walser stempel. De Alpenzu Hut, waar je vandaag overnacht, is hiervan een mooi voorbeeld. Er is geen bagagevervoer vandaag, houd hier rekening mee bij het inpakken van je dagrugzak. 
Wandeling: 11,5-13 km, 610-810 m stijgen, 470 m dalen, 4,5 uur

Overnachting in

Rifugio Alpenzu

Dag 6

Over de westflank van de Val del Lys daal je af naar het dal. Je volgt een tijdje de ruisende Lys stroomopwaarts. Vanuit het gehucht Staffal - het laatste dorp in het dal - wandel je omhoog naar de alpiene omgeving van Gabiet. Je kunt ook evt. de kabelbaan nemen. Verderop ligt je spectaculair gelegen berghut op een hoogte van 2600 m. Er wordt heerlijk vegetarisch gekookt. 
Wandeling: 14 km, 1120 m stijgen, 300 m dalen, 4,5 uur

Overnachting in

Orestes Hütte

Dag 7

Je bent aan de voet van de Monte Rosa. Hier beginnen alpinisten aan hun klim naar de fameuze Capanna Margherita - vernoemd naar de koningin (en pizza) - of de besneeuwde Lyskamm Traverse. Jij kunt stijgijzers en ijsbijlen thuis laten en blijft wat lager, maar bereikt vandaag nog altijd een hoogte van 2800m op de Colle Salza. Ervaren en fitte wandelaars kunnen zelfs nog verder omhoog, naar uitzichtpunt Alta Luce op 3200m hoogte. Vervolgens daal je via een ongerepte, wilde vallei vol grote keien en berggeiten af naar de Lyso, ndertussen genietend van het fantastische uitzicht op de gletsjer. Je volgt de hier nog vrij wilde rivier tot aan Staffal en wandelt via een rustige asfaltweg verder naar Anderbatt.
Wandeling: 8 km, 200 m stijgen en 1000 m dalen, 4 uur. Naar Alta Luce is in totaal ca. 2,5 km en 400 m stijgen en dalen, 1,5 uur extra.

Overnachting in

Anderbatt

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in kleine, sfeervolle, door families gerunde onderkomens. Het is een interessante mengelmoes van hotels, agriturismi en prachtige berghutten. Je wordt overal even gastvrij ontvangen. In Fontainemore, La Gruba, Gressoney St. Jean en Anderbatt beschik je over een kamer met eigen badkamer. In de berghutten Rifugio La Barma, Alpenzu Hut en Orestes Hütte proberen we een privékamer met gedeelde badkamer te reserveren. In het hoogseizoen kan het voorkomen dat hier alleen meerpersoonskamers beschikbaar zijn. Uiteraard wordt dat met je overlegd. 
In de hutten zijn handdoeken en beddengoed aanwezig.

Mocht je niet 2 nachten zonder al je bagage willen zijn, dan kun je de overnachting in Orestes Hütte (dag 7) inwisselen tegen een tweede overnachting in Anderbatt. In dat geval wandel je op dag 6 van de Alpenzu Hut naar Anderbatt waar je je hoofdbagage treft. Op dag 7 maak je (al dan niet m.b.v. de kabelbaan) een rondwandeling via Orestes Hütte. Er is geen prijsverschil tussen beide opties.

Maaltijden

Over eten hoef je je deze week weinig zorgen te maken. In alle accommodaties zijn zowel ontbijt als diner inbegrepen. Daarnaast krijg je op de wandeldagen (dag 2 t/m 7) een lunchpakket mee behalve op dag 4. Die dag krijg je een heerlijke lunch in een agriturismo onderweg. We raden altijd aan bv. mueslirepen, chocolade en noten mee te nemen vanuit Nederland of deze ter plaatse voor de reis begint te kopen. 

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • 1x lunch in agriturismo
 • 5x lunchpakket
 • bagagevervoer, behalve naar de berghutten
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • bagagevervoer naar de berghutten (niet mogelijk)
 • persoonlijke uitgaven en entrees

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (ca. EUR 1,- p.p.p.n.)

Over de activiteiten

Je wandelt tussen de 9 en 18 km per dag, met op enkele dagen meer dan 1000 m hoogteverschil. Vrijwel de gehele route voert over smalle paden, die voor een flink deel stenig zijn (en glad bij regen). Je wandelt steeds op een hoogte van rond de 2000 m en komt elke dag wel een steile klim tegen. Er is niet op alle dagen bagagevervoer. Naar de hutten is bagagevervoer nl. niet mogelijk. Op dag 2 neem je spullen voor de overnachting in Rifugio La Barma mee in je dagrugzak. Je overige bagage wordt doorgebracht naar La Gruba. Op dag 5 neem je spullen voor de overnachtingen in Alpenzu Hut en Orestes Hütte mee in je dagrugzak. Je overige bagage wordt naar Anderbatt gebracht. Op dag 6 passeer je Anderbatt tijdens de wandeling en kun je evt. spullen wisselen.

Extra dagen

Je kunt overal extra dagen boeken. Vanuit Gruba kun je op een extra dag de Colle della Mologna Piccola beklimmen. Deze wandeling is niet door ons beschreven, maar gemakkelijk te vinden met behulp van lokale markeringen. Bovendien is de accommodatie in Gruba een zeer sfeervolle plek die een langer verblijf meer dan waard is. Ook vanuit Rifugio Barma kun je mooie extra wandelingen maken. Realiseer je wel dat je in Rifugio Barma niet beschikt over je hoofdbagage. Bij een langer verblijf in Anderbatt kun je op een extra dag bijvoorbeeld met de kabelbaan naar de Colle Betta.

Extra's

Verlengingshotels

Rocca_e_Cavour_gevel12.jpg

Hotel Roma e Rocca Cavour (Turijn)

Een van de oudste hotels van Turijn, sinds 1854 in handen van dezelfde familie. Centraal gelegen, in de buurt van het station, kijkt het hotel uit op een van de elegantste pleinen van de stad. De kamers zijn comfortabel en netjes ingericht. Vanuit dit hotel kun je prima op loopafstand de vele bezienswaardigheden die Turijn rijk is op je gemak bezoeken.

Transfers

Staffel - Fontainemore (vanaf € 66,- per boeking)

Optionele transfer van de laatste accommodatie in Anderbatt - Staffel naar de eerste accommodatie in Fontainemore. Handig als je met de auto bent gekomen.

Voorwaarden:

Geef de transfer bij boeking aan.

Staffel - treinstation Pont St. Martin

Optionele transfer van de laatste accommodatie in Anderbatt - Staffel naar het treinstation in Pont Saint Martin.

Voorwaarden:

Geef de transfer bij boeking aan.

Treinstation Pont Saint Martin - Fontainemore (vanaf € 44,- per boeking)

Optionele transfer van het treinstation in Pont Saint Martin naar de eerste accommodatie in Fontainemore. Handig als je met de trein vanaf het vliegveld of vanuit Nederland of België komt.

Voorwaarden:

Geef de transfer bij boeking aan.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Fontainemore is ca. 1060km. Vanaf Brussel rijd je in ca. 980km naar Fontainemore. Je kunt je auto gratis parkeren bij de agriturismo in Fontainemore. Aan het eind van de week reis je vanuit Anderbatt terug naar de agriturismo in Fontainemore. Je kunt via ons een transfer boeken (zie extra's). Je kunt ook vanuit Anderbatt de bus nemen naar Fontainemore. Hier word je vervolgens opgehaald en naar de - buiten het dorp gelegen - agriturismo gebracht.

Klik hier voor de dienstregeling van de bus van Pont Saint Martin naar Fontainemore (buslijn Pont Saint Martin - Gressoney).

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan kan je zelf treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Na aankomst in Pont Saint Martin reis je verder naar Fontainemore. We raden aan via ons een transfer te boeken van het treinstation van Pont Saint Martin naar de agriturismo in Fontainemore. Evt. kun je vanuit Pont Saint Martin nog per openbare bus doorreizen naar Fontainemore en je daar op laten halen.
Aan het eind van de reis neem je vanuit Anderbatt de bus naar Pont Saint Martin, klik hier voor de dienstregeling (buslijn Pont Saint Martin - Gressoney). Je kunt via ons ook een transfer boeken van Anderbatt naar het treinstation van Pont Saint Martin.

Je kunt dit arrangement starten op elke dag van de week van half juni tot half september.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Italië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Graag willen we je wijzen op het volgende:

23 juni 2021:

 • neem voor je verblijf in de hutten mondkapjes, desinfecterende gel en hutsloffen of slippers mee. Voor de overnachting(en) op een slaapzaal dien je ook een handdoek en lakenzak mee te brengen.
 • de capaciteit van de slaapzalen in de berghutten is verminderd. Op een slaapzaal waar normaal gesproken bv. 10 mensen kunnen overnachten, zijn dat er nu ongeveer. 4 of 5. Tussen de personen moet 2 meter afstand worden bewaard.

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Wandelen in Italie, Aosta

Italië - Aosta - Val del Lys

Verscholen wandelparadijs aan de voet van de Gletsjerberg

Wandelvakantie langs hotels en berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 701 klanten