Italië - Amalfi, 8 dagen La Costa Divina

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en agriturismo

Unieke voettocht door Campania, langs misschien wel de beroemdste en mooiste kust van Europa. Korte, maar pittige wandelingen over eeuwenoude trappenpaden, sommige haast verdwenen, andere fraai gerestaureerd. Wandelvakantie langs prachtige stadjes en dorpjes als Amalfi, Praiano, Positano, en Ravello. Dichters en filosofen noemden haar La Costa Divina, de Goddelijke Kust.

Uniek aan deze reis

 • Authentieke trappenpaden
 • Klassieke kustroute
 • Stadjes uit een fotoboek
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Italië - Amalfi

De veel geroemde Costa Amalfitana ligt ten zuiden van Napels, in de provincie Campania die al bij de Romeinen vol bewondering Campania Felix, het gelukkige land, werd genoemd. Kalksteenrotsen van ruim 1000 meter rijzen hier uit zee op. Op de meest onwaarschijnlijke plekken zijn huizen gebouwd en vissershaventjes aangelegd. Eeuwenoude trappenpaden, soms haast verdwenen, soms fraai gerestaureerd, verbinden prachtige stadjes en dorpjes als Amalfi, Praiano, Positano, en Ravello met elkaar. Je maakt wandelingen langs de beroemde villa’s van Ravello, het nauwe dal van Furore, hoog in de bergen door het natuurpark Valle delle Ferriere. Als hoogtepunt stap je in het voetspoor van de goden, op het Sentiero degli Dei, waar het uitzicht ook op ons gewone stervelingen een onuitwisbare indruk zal achterlaten.De kust van Amalfi is misschien wel de beroemdste - en mooiste - kust van Europa, en trekt dan ook vele toeristen. Met deze unieke tocht van SNP zie je alle bekende plekken, maar ook de verstilde hoekjes en de prachtige natuur op korte afstand van het drukke dorpsleven.

Dag 1

Aankomst in Agerola, in Bomerano of een nabij gelegen buurtschap. Je kan na aankomst al een korte wandeling naar een van de uitzichtpunten van het dorp maken, misschien wel de mooiste van de Costiera Amalfitana.

Overnachting in

Agerola - Bomerano of San Lazzaro

Dag 2

Op deze eerste wandeldag ga je richting het hoogste punt van het schiereiland, het imposante kalksteenmassief van Monte Sant'Angelo, 1444 meter hoog en hemelsbreed op minder dan 2,5 kilometer van zee. Na een korte, niet zware klim bereik je de bergrug Monte Tre Calli, met schitterend uitzicht over de hoogvlakte van Agerola en de zee aan je voeten, meer dan duizend meter lager. Vanaf de prachtige pas Capo Muro daal je via een panoramisch pad rustig af naar Bomerano.
Wandeling: 9 km, 690 m stijgen en dalen, 4 uur.

Overnachting in

Agerola - Bomerano of San Lazzaro

Dag 3

Je verlaat het groene en vruchtbare bekken van Agerola en gaat op weg naar de kust. Langs de grotten van Santa Barbara met schitterende uitzichten op zee, loop je naar de 'fjord van Furore'. Je loopt om de kloof heen, onder de indrukwekkende kliffen langs en komt onder het dorpje San Lazzaro uit, vanwaar het uitzicht op de Costa Amalfitana adembenemend is. Via de historische muilezelpaden en kalkstenen trappen - grotendeels daterend uit de 8e tot 10e eeuw - bereik je het schitterend gelegen stadje Amalfi. Je kan hier de arsenalen bezoeken, of de kleurrijke dom met het 'Chiostro del Paradiso', een Arabisch lusthof, de oudste papiermolens van Europa, en de mooie karakteristieke straatjes. Je kan natuurlijk ook neerstrijken op een van de terrasjes of een duik nemen in zee. Wandeling: 10,5 km, 220 m stijgen en 840 m dalen, 5 uur.

Overnachting in

Amalfi

Dag 4

Vandaag bezoek je het vermaarde, hooggelegen dorp Ravello, waar de bijzondere atmosfeer en het uitzicht beroemheden als Goethe, Escher, JF Kennedy en Wagner inspireerden. Vanuit Amalfi loop je via nauwe steegjes, trapstraatjes en een mooie kustroute naar Atrani, het best bewaarde stadje van de Amalfitaanse kust. Hier begint een steile klim naar Ravello. Daar heb je de tijd om het centrum, de Dom, met de beroemde marmeren spreekstoel, en de prachtige villa’s van Cimbrone en Rufono te bekijken. Je daalt af naar Pontone, waar een bezoek aan de fantastisch gelegen Torre dello Ziro niet mag ontbreken. Je hebt hier een spectaculair zicht op zowel Amalfi als Atrani, de hele Costiera Amalfitana ligt aan je voeten! Via eeuwenoude trappen keer je terug naar Amalfi. Wandeling: 9 km, 510 m stijgen en dalen, 4,5 uur.

Overnachting in

Amalfi

Dag 5

Vandaag laat je de lijnbus het klimwerk doen en stap je uit in het hooggelegen Scala. Hier start de wandeling door het fraaie natuurreservaat Valle delle Ferriere, een ruige vallei te midden van hoge kalkrotsen. Na een prachtige wandeling door kloven en langs watervallen bereik je Pogerola, van waaruit je via middeleeuwse trappen afdaalt naar Amalfi. Wandeling: 10,5 km, 240 m stijgen en 660 m dalen, 5 uur.

Overnachting in

Amalfi

Dag 6

Ook vandaag leg je eerst een stuk met de bus af en stap je uit in Conca dei Marini, bij het - uit de 10e eeuw daterende - klooster van Santa Rosa, dat hoog op een rots boven de baai van Conca uit torent. Via een schitterende panoramische route langs kleine dorpjes, tuinen en wijngaarden bereik je de 'fjord' van Furore, een nauwe kloof met meer dan 200 meter hoge steile rotswanden. Je loopt de kloof door en komt uit bij het karakteristieke vissersgehucht aan de nauwe monding. Van hieruit klim je weer omhoog naar de kerk van Sant'Elia, met een beroemd fresco. Dan via de 'Via dell'Amore' door de groene Praia-vallei, naar Praiano. Afdalend door de tuinen en karakteristieke straatjes kom je bij je hotel, hoog boven een klein baaitje gelegen. Wandeling: 8,5 km, 430 m stijgen en 560 m dalen, 4,5 uur.

Overnachting in

Praiano/Vettica Maggiore

Dag 7

Vandaag wordt het een soort pelgrimstocht. Via een serie trappen klim je naar het panoramisch gelegen klooster van San Domenico, waar je even de tijd hebt om bij te komen van de eerste klim. Dan bereik je na een korte klim het mooiste wandelpad van de Costa Amalfitana: het 'Sentiero degli Dei', oftewel het 'wandelpad der goden'. Het pad kent weinig hoogteverschillen en voert je soms langs diepe afgronden, die overigens alleen voor mensen met erg veel hoogtevrees lastig zullen zijn, naar Positano. Eerst kom je langs twee karakteristieke gehuchten, Nocelle en Montepertuso. Vanaf Montepertuso daal je langzaam af tussen de olijfboomgaarden en onderlangs indrukwekkende druipsteengrotten naar het centrum van Positano. Na een bezoek aan het stadje, een duik in zee of een drankje op een van de gezellige terrassen keer je per bus terug naar Praiano. Wandeling: 9 km, 400 m stijgen en 580 m dalen, 5 uur.

Overnachting in

Praiano/Vettica Maggiore

Dag 8

Einde van het arrangement in Praiano.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in drie verschillende accommodaties op kamers met douche en toilet: een zeer gastvrije agriturismo in het landelijke Agerola, een goed hotel in het centrum van Amalfi en een hotel in het schitterend boven de rotskust gelegen dorpje Praiano.

Over de maaltijden

Elke ochtend wordt je ontbijt geserveerd. Lunchinkopen kun je in de dorpjes doen. Voor het diner kies je zelf uit een van de vele goede (vis)restaurants.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op dag 3 en 6
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • transfers
 • lunches
 • diners 
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (EUR 1 tot 3,- pppn)

Over de activiteiten

De wandelingen zijn niet al te lang. Zo heb je elke dag volop gelegenheid om de prachtige plaatjes te bezoeken, een duik in zee te nemen of neer te strijken op een terras voor een glas wijn of een goede lunch. Toch is een redelijk goede conditie belangrijk, aangezien de temperaturen zelfs in het voor- en najaar flink kunnen oplopen en je op sommige wandelingen behoorlijke hoogteverschillen overbrugt. Meestal voeren de wandelingen over goed begaanbare paden, ofschoon soms stenig. Je wandelt regelmatig over steile trappen(paden). Het wandelen op deze paden, die steeds op en af gaan, vergt flink wat inspanning. Sommige trappenpaden verkeren in slechte staat, andere zijn goed onderhouden. Een paar wandelstokken kunnen goed van pas komen.

Omdat het aan de Amalfikust nog wel eens voorkomt dat wandelpaden tijdelijk worden afgesloten, bv. in verband met werkzaamheden, raden we aan met de SNP Route-app te lopen. Daarmee kun je bij evt. blokkades gemakkelijk op basis van de onderliggende kaart een alternatieve route vinden.

Extra dagen

Je kunt overal een extra (rust)dag boeken. Vanuit Agerola kun je relatief eenvoudig een bezoek aan Pompeii brengen.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Neapolis (Napels)

Hotel Neapolis is gevestigd op de derde verdieping van een voormalig paleis in het historische hart van Napels. In het hotel maak je kennis met de tradities en de historie van de stad door middel van verschillende boeken en foto's. De kamers zijn netjes ingericht en van alle gemakken voorzien. Op elke kamer vind je tevens een computer met gratis internet. Het hotel beschikt over een restaurant, privé parkeergarage en gratis wifi. Op het ontbijtbuffet vind je yoghurt, eieren, ham, fruit en Napolitaanse zoetigheden, uiteraard vergezeld door een heerlijk kopje koffie.

Transfers

Transfer van Napels naar Agerola (vanaf € 160,- per boeking)

Optionele transfer van Napels naar de eerste accommodatie in Agerola. Je kunt in Napels opgehaald worden bij het vliegveld of - indien je overnacht in Napels - bij het hotel. Geef bij boeking je keuze aan. 

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 3 personen. Tussen 20.00 uur en 7.00 uur geldt er een toeslag (op aanvraag).

Transfer van Praiano naar Napels (vliegveld) (vanaf € 200,- per boeking)

Optionele transfer van de laatste accommodatie in Praiano naar vliegveld Napels.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 3 personen. Tussen 20.00 uur en 7.00 uur geldt er een toeslag (op aanvraag).

Transfer van Praiano naar Napels (centrum) (vanaf € 200,- per boeking)

Optionele transfer van de laatste accommodatie in Praiano naar het centrum van Napels.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 3 personen. Tussen 20.00 uur en 7.00 uur geldt er een toeslag (op aanvraag).

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Agerola is 1860 km. Je kunt de auto parkeren bij de eerste accommodatie in Agerola. Aan het eind van het arrangement kun je per lijnbus van Praiano naar Agerola reizen, een afstand van ca. 20km. Deze bus rijdt frequent.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Napels.

Na aankomst op het vliegveld van Napels reis je per openbaar vervoer verder door naar je bestemming. Houd bij de keuze van je vlucht rekening met deze reistijd. Kies daarom bij voorkeur een ochtendvlucht heen en/of een middagvlucht terug. Je kunt natuurlijk ook altijd een extra overnachting boeken in Napels vooraf of na afloop van je reis.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven van Transavia en lijndiensten.
e-mail: info@snp.nl of bel met: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Heenreis:

Vanaf de luchthaven van Napels neem je de rechtstreekse Curreri bus naar Castellamare di Stabia (reistijd half uur). Je kunt ook met de bus naar het treinstation van Napels en hier op de trein stappen naar Castellamare. Vanuit Castellamare neem je de SITA bus naar Agerola (lijn 5080, 1 uur reistijd). Je kunt ook via ons een transfer boeken van Napels naar Agerola.

Terugreis:
Aan het eind van het arrangement neem je de SITA bus van Praiano naar Meta (lijn 5070, reistijd 50 min) en stap je daar over op de rechtstreekse Curreri bus van Meta naar het vliegveld van Napels (1 uur, 20 min). Je kunt ook via ons een transfer boeken van Positano naar het vliegveld of centrum van Napels.

Het openbaar vervoer aan de Costiera Amalfitana is uitstekend, alleen op zon- en Italiaanse feestdagen zul je moeten opletten. Eventueel kun je dan een transfer bijboeken.
Klik hier voor de dienstregeling van de Curreri bus van vliegveld Napels naar Castellamare di Stabia 
Klik hier voor de dienstregeling van de lokale trein Circumvesuviana tussen Napels en Castellamare (lijn Napels - Sorrento) en Vico Equense en Napels (lijn Sorrento - Napels)
Klik hier voor de dienstregeling van de SITA bus. Zoek via Ctrl-F op buslijn 5080 voor de bus van Castellamare naar Agerola. Zoek via Ctrl-F op buslijn 5070 voor de bus van Praiano naar Meta. 
Klik hier voor informatie over de Italiaanse spoorwegen

Je kunt dit arrangement starten van half maart tot eind oktober. In de zomer is het (erg) warm in Zuid-Italië. Augustus is druk vanwege de Italiaanse schoolvakanties.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Amalfi ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 
 

 

Over onze lokale agent

De lokale partner van SNP voor deze reis heeft net als wij ‘groene genen’. Medewerkers werkten voorheen in sectoren als natuurbescherming en plattelandsontwikkeling en dat zie je terug in de reizen die ze voor SNP uitvoeren. Onze agent is actief betrokken bij het herstel en markering van wandelpaden in samenwerking met lokale autoriteiten en bevolking. Zo probeert onze partner niet alleen natuurgebieden te behoeden voor destructieve exploitatie, maar ook de economische en sociale omstandigheden voor de lokale bevolking te verbeteren. Zowel op kantoor als op reis worden zelf meegebrachte drinkflessen gevuld i.p.v. nieuwe plastic flessen aan te schaffen.

Accommodaties worden met zorg uitgekozen. Geen grote ketenhotels, maar bij voorkeur kleine, door families gerunde onderkomens. Veel van de accommodatie-eigenaren waar mee wordt samengewerkt zijn zelf actieve wandelaars. D.m.v. het verstrekken van gedetailleerde informatie over openbaar vervoer wordt het gebruik hiervan gestimuleerd.

Ga je binnenkort op reis naar Italië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/italie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen vaak contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP. 
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Zie verder voor een algemeen advies de website van het LCR of ITG,

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

parels_aan_de_amafikust.jpg

Italië - Amalfi

La Costa Divina

Wandelvakantie langs hotels en agriturismo

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.